Hold nu op med at sovse tørklæder ind i mangfoldighedssludder

Af Anne Sophia Hermansen 104

Prisen for årets mest hovedrystende kommentar går til chefredaktørerne for henholdsvis Elle og Eurowoman. De er begge blevet spurgt af Berlingske, om de vil booke den 21-årige Amina Adan – der bærer hijab – som model, og Anne Lose fra Eurowoman svarer med uoplyst begejstring:

”Faktisk har vi netop indgået aftale om et photo shoot. Diversiteten i modebilledet har ikke været større i mange år. Jeg er lige nu i Milano og har netop været til et show med Max Mara med én af de helt store modeller med tørklæde, Halima Aden. Vi har selv haft en model i størrelse 44-46 på forsiden af vores julinummer og har også haft en transkønnet model på forsiden – netop for at hylde den diversitet.”

Heller ikke Cecilie Ingdal fra Elle har forstået særlig meget og siger: ”Men vi tager også stilling, når vi ser en model med tørklæde og ved, at det er en del af hendes personlighed – det budskab vil vi gerne være med til at viderebringe.”

Vorherretilhest. Er der ikke en venlig sjæl, der kan oplyse de to damer om, at et tørklæde ikke bare er 30 gram stof eller et fashion statement? At det er et politisk-religiøst symbol, som ikke skal sovses ind i mangfoldigheds-sludder og da slet ikke markedsføres af danske modemagasiner? Ellers vil jeg da gerne yde den service.

Den teologiske begrundelse for tørklædet er, at kvinder skal tildække sig for ikke at vække mænds begær. Mænd er åbenbart dyriske væsener, som ikke skal fristes over evne, og det bærer kvinder så et medansvar for. Ønsker Elle og Eurowoman virkelig at fremme det budskab? Åbenbart.

Selv abonnerer jeg på den holdning, at vi er ansvarlige for vores egne handlinger, og at kvinder ikke skal pålægges skylden for mænds overgreb. Jeg er også tilhænger af selvstændighed, ligestilling, alkohol og fri seksualitet. Og jeg troede egentlig, at modemagasiner hellere ville markedsføre progressive end reaktionære værdier. I al fald her i Danmark.

Det lader så ikke til at være tilfældet. Gad vide, hvordan læserne vil reagere på en forsidemodel med hijab? Eller niqab? Eller hvad med en farvestrålende modereportage inde i bladet med billeder af kvinder med burkaer i efterårsfarver, dyreprint og nitter? Det ville også være diversitet og ultrafashionagtigt.

Men tørklæder og tildækning for mænds liderlige blikke har ikke en pind med diversitet at gøre, selv om Lose og Ingdal påstår det. Det handler om det stik modsatte, nemlig om fravalg af de to danske kerneværdier: lighed og frihed.  At chefredaktørerne desuden sidestiller et religiøst valg med vægt og seksualitet, gør jo bare, at man må tage sig til hovedet.

Elle er en del af Aller-koncernen, mens Eurowoman er en del af Egmont, og de må som private virksomheder selv bestemme, hvad de putter i deres magasiner. Tilsvarende er det op til forbrugerne, om de vil købe dem eller ej. Jeg kommer ikke til det.

104 kommentarer RSS

 1. Af kjeld hougaard

  -

  Ps. Singapore har lige fået sin første kvindelige præsident: En muslimsk kvinde med tørklæde og det hele. Men de helt dominerende Singapore kinesere har andre kvaliteter end vi har: udvikledes ”from third world to first” på 40 år, og er et af de rigeste og mest veluddannede befolkninger i verden – det giver en indre sikkerhed af egne kvaliteter som danskere synes savne.

 2. Af R. Harald Kristiansen

  -

  I Singapore har de en muslimsk kvindelig leder, fordi det var deres tur. Embedet går på tur. Det bliver spændende at se hvad hun afstedkommer. Hidtil har de haft voldsomme straffe. I Singapore dømmer de mennesker til døden. Lad os se om deres samfund bliver mere demokratisk, eller mildt med en muslimsk kvindelig leder.
  London har en muslimsk borgmester. Han er fra Labour. Han er valgt demokratisk.

 3. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Singapore er en tidligere et malaysisk fiskerby. GB koloniserede Sigapore og den blev en engelsk koloni. Grundlagt i 1819. Japanerne okkuperede Singapore under Anden Verdenskrig. Singapore fik selvstyre i 1959. De blev uafhængige i 1963. Blev styret sammen Malysia i en meget kort tid i 1963-65. Sprog, engelsk, malajisk(oprideligt sprog) mandarin(kinesisk) og tamilsk. Indbyggere er for størstedelen asiater. Præsidentembedet er et seremonielt embede og præsidenten har meget begrænset magt. De estimeres at være omkring 4-5 millioner på et areal, der er 710.2 m2 km. De bor tæt og i højden. Danmark er ca. 43.000 m2 km. Kinesere er den største befolkningsgruppe.

 4. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Der skulle selvfølgelig stå koloniserede Singapore

Kommentarer er lukket.