Står husligt arbejde og dovne mænd i vejen for kvinders karriere?

Af Anne Sophia Hermansen 79

Husligt arbejde står i vejen for kvinders karriere. Det står der i dag i Berlingske, og det er årsagen til, at vi har så få kvindelige topledere. Det plejer ellers at hedde sig, at det er virksomhederne, der ikke er åbne overfor at rekruttere kvindelige ledere, eller at kvinder mangler de rigtige kompetencer, f.eks. indenfor økonomi og IT. Men nu skyldes det altså vasketøjet og de – oh skræk – sneboldestore nullermænd. Og man kan grine meget af det, men noget er der altså om snakken.

Anledningen til at debattere noget så usexet som huslige pligter er regeringens udvidelse af BoligJob-ordningen, der nu skal målrettes serviceydelser i hjemmet – samtidig med at skattefradraget hæves. Det skal altså være nemmere at betale sig fra husligt arbejde, og det bifaldes af to kvindelige topchefer, der mener, at unge kvinder sidder i en umulig klemme, fordi det er i de unge år, at de stifter familie og hjem, men samtidig også skal lægge fundamentet til resten af deres arbejdsliv og karriere.

Polemisk kan man spørge, om unge mænd ikke også sidder i denne klemme, for mig bekendt stifter de også familie og hjem. Medmindre de flytter ind i lejligheder, der er selvrensende og får børn, som selv kan gå i skole fra fødslen. Hvilket jeg også gerne vil have! Men så skulle jeg nok have giftet mig med en kvinde, da y-kromosomet åbenbart gør, at ens arme falder af, når der er en baby eller støvsuger i nærheden.

Spøg til side. På trods af kvindefrigørelse, stort optag af kvinder på universiteterne, ligeløn, mulighed for mandebarsel, fine skilsmissemuligheder (har jeg hørt fra en ven) og synlige rollemodeller er det stadig et fåtal af kvinder, der søger magten og indflydelsen. Og det kan virke besnærende at forklare det med, at husligt arbejde og dovne mænd står i vejen for kvinders karriere.

Ligesom det kan virke besnærende at forklare det med glasloft, usynlige strukturer og mandschauvinisme og helt se bort fra, at det næppe er alle virksomheder, der styres af så inkompetente typer, at de hellere ser røde tal på bundlinjen end ambitiøse kvinder i ledelsen.

Forklaringsmodellerne er i det hele taget mange, og jeg hælder personligt til den, der handler om, at hjemmet stadig mangler at blive revolutioneret. At vi har været progressive på arbejdsmarkedet, men reaktionære i hjemmet.

Spørgsmålet er dog, om kvinder selv foretrækker at påtage sig ansvaret for de huslige pligter, eller om de har giftet sig med mænd, der mener, at det er kvindearbejde at sortere vasketøj og tømme blespand. Hvis det er det sidste, må de jo se at blive skilt, og hvis det er det første, kommer en udvidet Boligjobordning næppe til at ændre på det. For så er det en mental barriere og en selvvalgt fastholdelse af kønsroller.

Spørger man kvinder, hvorfor der ikke er flere kvindelige chefer, kan de altid komme i tanke om 117 forklaringer, men sjovt nok handler det næsten aldrig om egne valg. Det handler f.eks. om, at barslen er ulige fordelt, og at mænd skal tage mere barsel, men det er altid de andre mænd, for kvinderne selv har ikke lyst til at afgive tiden med børnene. Eller det handler om, at mænd forsømmer de huslige pligter og skal tage mere ansvar derhjemme; det skal bare ikke være for indretningen, for dertil har de for dårlig smag, og det skal heller ikke være for vasketøjet, for så bliver silkeskjorterne bare kogevasket. Indkøb kan mænd heller ikke finde ud af – maden skal jo være økologisk, ellers får børnene allergier og hjerneskade.

Endvidere fremhæves det igen og igen, at kvinderne bliver stressede af alt det arbejde, og at det er meget synd, for så kan det være svært at nå til yoga og på café med veninderne, og det må nødvendigvis gå ud over karrieren. Eller det handler om fordelingen af børn i forbindelse med skilsmisse, hvor parterne har mulighed for en 7/7-ordning, men hvor mor er bedst, så far kan få to dage hver 14. dag. Og hvis han så bruger de øvrige 12 på at arbejde, mens supermor går på deltid, er det naturligvis døduretfærdigt og det patriarkalske samfunds skyld, at han bliver forfremmet og får lønforhøjelse.

Kort sagt: Vi bliver nødt til at forholde os til, at den største hindring for kvinder i ledelse meget ofte er kvinderne selv og vores egne livsvalg. At det lyder herligt med en udvidelse af Boligjobordningen, men sålænge vi hænger fast i gamle kønsroller og henter identitet fra et smukt hjem, hjemmelavet mad, at være supermor og tilbringe meget tid med børnene, så tvivler jeg på, at vi vil se flere kvindelige ledere. Derfor er det ikke først og fremmest et skattefradrag, der er brug for, men et selvopgør. Og før vi har fået et selvopgør, nytter et skattefradrag ikke ret meget.

Det gavner kun de kvinder, der forlængst har sagt farvel til at komme i supermor-ligaen, og som lever fint med, at takeaway-emballage ikke er adgangsbillet til Bo Bedre. De klogeste af dem har desuden fundet en mand, der kan finde ud af at lave mad – eller en drink – til dem.

79 kommentarer RSS

 1. Af Helge Nørager

  -

  Lidt malurt i bæger med klynk.

  Er det rimeligt med den nye ordning, eller er det ikke bare skattefradrag for at få udført hvad en tjenestepige / butler / rengøringskone gjorde i gamle dage ?.

  Er det et nyt forsøg på at skaffe “arbejde” til de ganske mange som er totalt overflødige pga. teknologisk udvikling,
  Californien, har netop vedtaget forbud i mod pizza udkørsel i førerløse biler.
  For hvad skulle pizza buddet så lave ?.

  Vi kommer til at opfinde en masse servicejobs til de rige få, for at beskæftige de satans arbejdsløse nasserøve som bare ikke gider være raket forskere og Finans troldmænd, de dovne ubrugelige humane produktions enheder som er totalt nyttesløse, og umulige at software opgradere.

  Men at give fradrag på skattebilletten, er det helt ærligt ikke bare at skævvride samfundet endnu mere socialt. ?
  Og en rigtig dårlig ide ?.

 2. Af bent jensen

  -

  Man må desværre konstatere at de nuværende partier skader mere end de gavner. Dårlig, uforskammet og SKANDALØS behandling af postkunder, skatteydere, soldater/officerer, politifolk, patienter, pårørende, arbejdsløse, fraskilte mænd, hjemløse, voldsofre, faderløse børn, ældre i plejehjem og tvangsanbragte børn osv. er hvad partierne tilbyder. Infam og menneskefjendsk politik bliver der mere og mere af. Samtlige almindelige borgere, især de danske, chikaneres, tyranniseres, plyndres og udsættes for VOKSENDE TRUSLER mod deres liv og livskvalitet.

 3. Af P Christensen

  -

  Boligjob-ordningen er rendyrket politisk makværk.

  Den er udtænkt af erklærede liberale, men er ikke udtryk for liberalisme.
  Den er udtryk for planøkonomisk socialisme, tiltænkt liberale.

  Den kaldes et fradrag, men har intet med fradrag at gøre. Den er udtryk for
  skjulte skattelettelser og omfordeling, fra de der har mindre, til de der har mere.

  Ordningen er indbegrebet af alt, hvad der er gået galt i det danske skattesystem.
  Nemlig indførslen af et hav af administration, bureaukrati og undtagelser,
  i stedet for at lave nogle simple hovedregler, der kan håndhæves.

  At opkræve en skat for efterfølgende at kunne give et “fradrag” for at kunne
  modvirke sort arbejde er jo dybt godnat. Sæt i stedet skatten ned.

  Skal ordningen fungere, skal det ske med et hav af administration som
  intet liberalt parti kan forsvarer. Man i praksis fungerer den ikke, fordi
  ingen myndighed kontrollerer den . Den er en gavebod.

  Samtidig advarer Finansministeren (der er for ordningen) imod overophedning
  af arbejdsmarkedet. Kommunerne må ikke bruge egne penge.
  Men hvor så fastholde en sådan gang makværk af en ordning ?

  Fordi Venstre er udtryk for grådighed.

 4. Af Finn Bjerrehave

  -

  Skilsmisse er måske den største frygt, og se til de kendte kvinder og deres ægteskablige succes, bløde værdier har en pris.
  Hvem passer børnene. Finn Vig

 5. Af Hr. J H ANSEN

  -

  Kvinde er kvinde værst.

  ASH fyrede Anne Lise Marstrand-Jørgens en som blogger, fordi hun var respekteret, vidende, empatisk, intelligent, veluddannet, hæderlig og modig.
  En sådan blogger passede ikke ind i bloggerkorpset i Berlingske.
  Fastslog ASH.
  Efter at hun havde fyret Anne Lise Marstrand-Jørgensen i medierne midt om natten.
  Hensynsfuldt informerede ASH ikke Anne Lise Marstrand-Jørgensen forinden.
  Hun ville nok ikke ulejlige Anne Lise Marstrand-Jørgensen midt om natten.

 6. Af Flemming Lau

  -

  Rosa, velbekom.

 7. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så er det der HR. J H ANSEN – formentlig alias Hassan – ævl, rimelig trættende at glo på . . . !

 8. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Man kan godt have et godt liv med børn og karrier. Det kræver dog stor planlægning fra forældrenes side og man bliver nød til at tage hensyn til hinanden og have et godt samarbejde. Hvis man ejer sit eget firma er det nemmere. Jeg indrettede et sted hvor kammerater kunne komme og lege med mine børn. Mine børn er vandt til at være med mig og deres far på arbejde, hvis vi havde travlt. Da vores børn var små tog deres far på arbejde klokken 5.00 om morgenen for ikke at skulle hente dem alt for sent i børnehaven. Jeg havde mulighed for at aflevere kl. 9.00 og arbejdede til 18.00, 20.00 stykke, (somme tider senere). Nogle gange gik vi tidligere hjem og så arbejdede vi til gengæld efter at børnene sov. Vi er stadigvæk gift.

 9. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Jeg gentager. Kvinder er ikke kvinder værst. Magtsyge har intet køn.

 10. Af Pauline Junker

  -

  Hvorfor skal vi læse om Hassans ulidelige paranoia?
  Få dog et liv Hassan!

 11. Af Jan Petersen

  -

  Så i øvrigt først lige ASH finten nu. Den der Berlingske artikel, der henvises til, kræver abonnement for at læse. Er blogindlæg egentlig bare et forsøg på sælge Berlingske abonnement? I så fald, så find et lidt mere interessant emne – griner!

 12. Af HR. J. HANSE N

  -

  AF JAN PETERS EN – 15. SEPTEMBER 2017 17:30 og AF PAULINE JUNKE R (Kim Olse n) – 15. SEPTEMBER 2017 17:41.

  De to ovennævnte racister er jo mest kendt for at jagte små drenge i Pattaya.

 13. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt et citat fra Berlingske debat retningslinjer:

  “Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet.”

  Ser frem til at det sker!

 14. Af J H ANS EN

  -

  AF JAN PETERSE N – 15. SEPTEMBER 2017 18:21

  Eller racistisk intimidering som på disse to indlæg:
  AF JAN PETERS EN – 15. SEPTEMBER 2017 17:30
  AF PAULINE JUNK ER (Kim Olse n) – 15. SEPTEMBER 2017 17:41

 15. Af Tage Pedersen

  -

  I Tyskland, Frankrig, England, Sverige og Danmark har kvinder haft kæmpestor indflydelse på den førte politik. Og hvad er resultatet? 1: Pladderhumanisme og deraf følgende gigantisk kriminalitet som især går ud over kvinder. 2: Ødsel og kortsynet politik og enorme tab af tryghed, velfærd og sundhed. 3: Ekstrem feminisme og mandsfjendsk/familiefjendsk politik, som også skader børne og de normale kvinder. 4:
  Undergravning af hele Europas økonomi, velfærd, fred, sikkerhed og civilisation.

 16. Af Martin Jørgensen

  -

  Kære alle ! Nordkorea affyrer igen en missil henover Japan , situationen er højspændt.
  I London er der udløst en bombe på en undergrundsstation , angiveligt terrorrelateret.
  Trump er sædvanen tro ude og kommentere handlingenpå Twitter , May er stærkt pikeret over at han blander sig i efterforskningen
  Jean Claude Juncker fører sig frem som en solkonge i det europæiske parnas, alle medlemslandene skal tilslutte sig den fælles valuta ( euroen) og der skal udpeges en fælles finansminister , der skal holde øje med at medlemslandene overholder deres budgetter.
  Men her i Dannevang ,er det åbenbart problemer som hvorvidt karrierekvinder, kan afse tid til at udføre almindelige huslige pligter,og på en anden blog kører der en debat om frøer og orkideer.
  Hurra hvor det går – jeg tror jeg vil gense den herlige komedie ” Vi er allesammen tosset” her i aften.

 17. Af R. Harald Kristiansen

  -

  “Hvorfor skal vi læse om Haralds ulidelige paranoia. Få dog et liv Harald!”

  Citat fra selve J…H.. Et af utallige kommentarer fra ham til Rosa. Nu skal det siges, at jeg ikke har skrevet kommentaen, som J.. H.. refererer til 17.41 vedrørende ham selv. Hvad er forskellen J..H.? Er det Hassan eller er det Harald, der er racistisk? Jeg spørger bare.

 18. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Martin Jørgensen du har ret. Det er petitesser vi karter rundt i.

 19. Af Hr. J HA.

  -

  AF R. HARALD KRIST IANSE N – 15. SEPTEMBER 2017 19:29

  Ja. Paranoid må Harald være.
  Når han ikke ved, hvad han skriver.
  Nå. det er vel også det hjemmebrændte.
  Man ser, at Harald forsøger sig som racist. Det klarer han udmærket.
  Helt uden evner er han ikke.
  Måske skulle han rejse til Island for at få genoprettet sin ære.
  På Island er man ikke så nøjeregnende.

 20. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt det ringe intetsigende blogindlæg taget i betragtning – er det vel ikke så underligt, at det specielt appellerer til en håndfuld navne fakes, net trolls og debat sabotører, der kan sidde og pisse territorium af. Men rimelig indholdsløst!

 21. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  I betragtning af, at det er ældre. såkaldt voksne mennesker med livserfaring, der er på bloggen, så kan det ikke i forhold til visse alt for ofte ses,, at vi ikke er kommet længere i forholdet til at betragte m&k.

  Det er stort set kun profileringer om, hvor åndssvage kvinder er på forskellig vis, – seriøse svar ud fra folks erfaringer ringeagtes el besvare ikke.

  Det ser sort ud, når der ikke kommes videre og noget imødekommes ordentligt og respektfuldt. med lidt bedre indsigt.

 22. Af Gert Hovald

  -

  Morsomt indspark i debatten af ASH. Et yderligere indspark er dette: Måske er mænd generelt bare mere ambitiøse end kvinder? Svært at måle, blot en subjektiv vurdering.

 23. Af g od

  -

  “Husligt arbejde står i vejen for kvinders karriere. Det står der i dag i Berlingske, og det er årsagen til, at vi har få ledere”

  Er nu en absolut minoritet der tager Berlingskes kønsrollepolitik som seriøst?

  Og især når den blander forældet kønsforhold ind i debatten, som jo på det område er et internt borgerligt cirkus af mandlige værdier???

 24. Af g od

  -

  “Husligt arbejde står i vejen for kvinders karriere. Det står der i dag i Berlingske, og det er årsagen til, at vi har få ledere”

  Er nu en absolut minoritet der tager Berling..skes kø.nsrollepolitik som ser.iøst?

  Og især når den blander for..ældet k.ønsforhold ind i debatten, som jo på det område er et int.ernt borge..rligt cir.kus af ma.ndlige værd.ier???

 25. Af Flemming Lau

  -

  Sandheden er vist snarere, at der langt flere mænd end kvinder der psykopater. Ikke at jeg aldrig har stødt på mss Ratcheed typer som hende i Gøgereden. Problemet er simpelthen, når mænd vil handle for meget, og kvinder vil behandle for meget, i parlivet som i erhvervslivet!

 26. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Det findes uhæderlige og kriminelle mennesker alle vegne og i alle lande, kristne, som muslimske. I flere muslimske lande gifter mænd sig med piger, som vi her i landet kalder børn. I disse lande er det ikke ulovlig at have sex med børn, bare man er gift. Sex med børn er moralsk forkasteligt, uanset om man er gift med et barn, eller misbruger et barn/ung i et europæisk land så som Island, Danmark, eller hvor som helst i verden. Grønland har faktisk et stort problem med misbrug af børn. Islændinge har diskuteret hele princippet om genoprettelse af pædofiles “ære” i Island, det sidste års tid, fordi en stor del af islændinge mener, at genoprettelse af ære er et moralsk dilemma, især i pædofilisager. Sidste år fik en pædofilidømt advokat sin “ære” genoprettet og har fået lov til at praktisere. Her startede hele diskussionen. Sagen, som har sprængt regeringen handler dog om en chauffør, som har misbrugt sin steddatter i 12 år, fra 5 års alder. Han er dømt og har siddet i fængsel. Det vi taler om er, at visse domme forældes efter 5 år. Det man drøfter er om straffe skal forsvinde helt, efter 5 år. (Nogle domme forældes også efter 5 år efter afsoning i Danmark.). Den tidligere straffede har fået anbefalinger fra 3 personer, blandt andet fra statsministerens far. Justitsministeren finder ud af dette i juni/juli i år og oplyser statsministeren om sagen. Den konservative statsminister og ditto justitsminister tier om sagen, hvor sandheden dog heldigvis siver ud. Politikerne fra det mindste af regeringspartierne, et centrum parti, er dog så hæderlige, at de sprænger regering på grund af dette dølgsmål. Tre regeringspartier har været i regering sammen, to konservative partier og et centrumparti, der gik til valg på transparens og ordentlighed. Statsministeren udskriver et valg nu, fordi Selvstændighedspartiet er gået frem. Det er også dette parti, der satte Island i store vanskeligheder i finanskrisen. Partiet havde siddet ved magten i næsten 20 år, dengang. Intet parti bør sidde i en regering i 20 år. Det skaber neopotisme og magtfuldkommenhed.

  J….H dine tekster fortæller mig, at du er et menneske uden grænser. Jeg ville aldrig skrive de ting du gør. Jeg har snakket med min ven, som er dommer. Du har for længst overskredet grænsen for ordentlighed og dine injurier er for længst bevisbare. Du er dog så ynkelig, at jeg ikke nænner at melde dig. Jeg har ondt af dig.

  Jeg har en ren straffeattest, som kræves, når man bygger for det offentlige. Jeg har også en børneattest, som alle, der laver frivilligt arbejde med børn skal have, hvis det hidrører det offentlige. Man burde kræve børneattest af alle trænere, spejderførere og alle, der arbejder med børn.

 27. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Den sidste års tid, beklager. Min lille telefon har det med at rette selv. Tidligere tekst er et svar på tekst af den 15.09.2017 kl. 19.40.

 28. Af Helge Nørager

  -

  Jeg er lidt i tvivl,
  Vil man efter de nye regler, kunne bestille en 3 retters menu til 12 mennesker leveret og serveret på ens bopæl, og efterfølgende fratrække udgifter på selvangivelse ?.

 29. Af Helge Nørager

  -

  Eller er der kun fradrag for den hushjælp der køber ind, den kokkepige som laver maden, den tjener som server den, og den køkkenpige som vasker op, ?

  Måske det ville være rimeligt at indføre fuld fradragsret for alle udgifter til forplejning ved besøg på en momsregistret virksomhed, for travle private..
  Grillbar, pizzaer boder, og også finere madsteder.
  Det vil give et løft til den branche, og sikkert kunne skabe mange nye jobs.
  Kvinder vil blive fritaget for madgryder, og trælse indkøb,
  En helt ny kultur af udespisende Dansker der glade satte sig til rette og spiste på statens regning ville opstå.
  For alle kan da være enige om at staten bør betale for at borgere vasker deres bestik, og sengetøj.
  Fuld fradrag for at “andre”, “de satans arbejdsløse dovne sløve nasserøve”, gør det som en del af livet, så alle kvinder kan være frie og de rige lykkelige.

  Kort sagt, dette forslag er endnu en metode til at øge den økonomiske ulighed og dermed skabe mere social armod.
  Men alt som skaber nød og politisk uro, skal med vold og magt presses ned over os.
  Denne gang forklædt som en tanke om at kvinder skal hjælpes til ligestilling,

  Økonomisk ulighed er hvad ønskes, og hvad som skabes.

Kommentarer er lukket.