Nej, han var ikke den bedste James Bond

Af Anne Sophia Hermansen 45

Roger Moore, der døde for nylig, var en formidabel Lord Sinclair, men en katastrofal James Bond. Og før jeg bliver klandret for at tale skidt (men sandt) om de døde, vil jeg tilføje, at det i høj grad var de ugunstige helte-tiders skyld. 70erne udviklede sig til at være en dårlig tid for mænd, der elskede biler, action, luksus og hurtige damer, og tidsånden var da også ved at få krammet på James Bond.

I Moores fortolkning blev Bond gjort ironisk og ufarlig, til en lapset kostskoledreng med license to kill og kronisk løftede øjenbryn. Ian Fleming nåede heldigvis ikke at opleve sin romankarakters deroute. Han døde i 1964. Ellers ville han med sikkerhed have gjort det, da Moonraker fik premiere.

Før rollen som Bond, brillerede Roger Moore i rollen som Brett Sinclair i tv-serien ”De Uheldige Helte”. Sammen med Tony Curtis leverede han et distingveret modsvar til datidens anti-forbrug og hippiekultur og demonstrerede, at kørehandsker og dobbeltradet tweed til enhver tid er at foretrække frem for udtjente jeans og hjemmevredne batikskjorter. Roger Moore viste verden, at den var stilmæssigt derangeret, og at forbrydere altid taber til kløgt, snilde og mænd med halsklud i silke.

Derfor syntes det oplagt at caste ham til rollen som James Bond, og han nåede at indspille i alt syv Bond-film. Desværre bar de alle præg af, at hverken Moore eller samtiden forstod James Bond, i al fald ikke sådan som Ian Fleming ville have ønsket det.

I Ian Flemings bøger er James Bond en regulær kyniker, der både kan drikke Bollinger og banke verden på plads. Han er hverken god eller ond, men en velklædt killer, hedonistisk, egoistisk og på en mission, der aldrig handler om at please feminister eller fredsaktivister. Bond tosser ikke rundt ude i rummet, og man ser ham heller ikke som halvkomisk levemand, der kører i landdreven gondol på Markuspladsen i Venedig. Man ser ham altid som farlig og aldrig som den tandløse agent, han udviklede sig til at være op gennem 70erne.

Med Moore blev han fremstillet som en lettere lalleglad æstetiker i kamp mod mænd med verdensomstyrtende og uha!, stærkt forurenende hensigter. Mere poleret end rå og mere sympatisk end egentlig farlig. Samtiden syntes dengang at være mere optaget af at fortolke sig selv gennem Ian Flemings værker end af at være loyal overfor Bonds oprindelige karakter. Resultatet er en helt, der må latterliggøre sin egen skæbne for at tækkes en tåbelig tidsånd, hvis mandeideal er baseret på småborgeren; på den dresserede mand, der bør opgive sine ambitioner om at erobre verden og klippe hækken i stedet.

Meget bedre blev det ikke, da Timothy Dalton skulle spille rollen. Frygten for AIDS havde spredt sig, og Bond kunne ikke længere vælte sig i damer. Nu skulle han holde sig til en og fremvise et testosteronniveau på linje med et par H20-sandaler med hvide strømper. Efter den stive og ukarismatiske Dalton, blev rollen overtaget af Pierce Brosnan, der fortolkede figuren som en påklædningsdukke på action-eventyr, og helt katastrofal er The World is not Enough, hvor Bond er tæt på at ryge i psykoterapi efter den svigefulde Electra Kings død. Utroligt, at tidens unåde ikke slog James Bond ihjel – det kræver stor stamina at overleve feminister, miljøaktivister, socialister og ideologisk svækkede filmproducenter i uskøn forening.

Modsat de fleste andre, den suave Sean Connery undtaget, er kun Daniel Craig lykkedes som Bond. Han er rå og kompromisløs og trætter ikke publikum med dårlige jokes. Dertil er verden blevet for alvorligt et sted. Bond fungerer desuden som ventil for mænd, der drømmer sig tilbage til en tid før den pottetrænede og udskammede mand – og for kvinder, der gør det samme. Endelig går Craigs Bond mindre op i, om hans Martini er shaken eller stirred; den skal bare ned. Ikke helt i Ian Flemings ånd, men næsten. Ingen er perfekt.

45 kommentarer RSS

 1. Af Carsten Lund

  -

  Man burde konsekvent genfilmatisere alle Flemmings bøger i en version der er tro mod bogen og gerne med Craig som Bond.

 2. Af Niels Peter Lemche

  -

  ASH, meget sødt, men Roger Moore var nok nødvendig, da man indså med George Lazenby, at man ikke kunne imitere Sean Connory. Det blev jo ikke meget bedre, som du skriver med Tim Dalton, eller for den sags skyld Charles Brosnan. Ikke meget har kunnet overleve i Connarys skygge, der ser du også i andre film som The Highlander og The Untouchable. Det er ikke Connarys skyld, men sådan er det bare.

  I øvrigt forstod Moore det udmærket, hvis du tænker på parodien på ham selv som Bond (og Sinclair) i “Ud at køre med de skøre”.

  Men man kan sige, at med Daniel Craig er vi tilbage i den gamle hitman-genre. Hvis Bond havde været amerikaner, så skulle James Cagney have spillet ham.

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  CARSTEN LUND, så vanvittig gode er de romaner da heller ikke.

 4. Af Glenn Madsen

  -

  Jeg så den første film med Daniel Craig som James Bond. Løbe-jagten var original og morsom, især når man forestiller sig Daniel Craig gispe efter vejet et kvarters tid, inden han skulle ud på de næste 10 sekunder spurtetur.
  Da jeg overværede hovedpersonerne ‘genindspille’ en berømt scene fra “Herfra og til evigheden”, havde jeg fået nok.

 5. Af Caroline Kofahl

  -

  Hvad har Pierce Brosnan gjort, at han end ikke nævnes?

 6. Af D Did rikse n

  -

  Det er vigtige emner, som ASH bringer på bane.
  Ja.
  Teenagere har meget på hjertet.

 7. Af Ulrich Kleiminger

  -

  Sjovt nok er den bedste Bond-film stadig “I hendes majestæts hemmelige tjeneste” med George Lazenby i hovedrollen ! – fantastisk plot med samarbejde mellem Bond og en forbryderorganisation for at få ram på en endnu mere dæmoniske forbryder i form af Telly Savalas. Og endelig var Bonds kone ikke bare en tomhjernet blondine, men den kendte og charmerende Diana Rigg. Og hvem husker ikke den historiske replik fra Bond: “This never happened to the other guy” 🙂

 8. Af Niels Peter Lemche

  -

  ULRICH KLEIMINGER, ikke uenig, men stadig mit punkt: Det var for tidligt. Der skulle først lægges afstand til Sean Connery. Og man kan sige, at serien først fandt sig selv igen med Craig.

 9. Af Birger Nielsen

  -

  Jeg har med James Bond-film som med Olsen-banden. Jeg bliver aldrig træt af at se dem.
  Nr. 1 Sean Connery, nr. 2 Craig og 3. Roger Moore . Ren nostalgi.
  Hvornår kommer mon J. Hansen ?

 10. Af Niels Larsen

  -

  2 mænd står som lys i mørket, når talen falder på Bond: Sean Connary og Daniel Craig.

  Der er ikke noget bullshit; det er hurtige skud fra hoften, hurtige biler og hurtige damer – præcis, hvad der efterspørges.

 11. Af Filip Sundram

  -

  Craig er god, men jeg savner humoren fra Sean Connerys version. Hvem husker ikke guldkorn som i Never Say Never Again: Hende: “Look, I måde you all wet!”
  Bond:”Yes, but my martini is still dry…. “

 12. Af Niels Peter Lemche

  -

  FILIP SUNDRAM, men husk så, at “Never Say Never Again” ikke er en del af den officielle Bond-serie; men på en måde en reaktion imod, hvad Bond blev til i Moore-tiden. Men Craig ville aldrig kunne spille Connary’s Bond, og derfor lader han være. Derimod er Brosnan nærmest en “billig” kopi af Connery eller en uhellig blanding af Connary and Moore.

 13. Af Flemming Lau

  -

  ASH.
  Spion thrilleren er en genre, helt for sig selv. Gennem James Bond filmene, fik man sendt et humoristisk og klart signal om afspænding. I 70′ erne tog jeg en østtysk blaffer op. Samtalen kom hurtigt ind på film. Olsen banden var i høj kurs i øst. Da vi kom ind 007, kom det bramfrit fra ham; ” Man kan sige meget om jer VesterlændInge, men i forstår altså at lave film!”

  Lidt af samme slap stick humor så jeg i en dokumentar om en imam der søgte at overbevise sin store menighed på 7 unge om vestens elendigheder! I pausen blev en sendt ned efter colaer. Da de senere frejdigt slubrede den kølige væske med, var der en der spurgte til det dobbeltmoralske ved at drikke drikke noget fra den store Satan. Efter at have gumlet lidt på spørgsmålet, kom svaret! ” Brødre! her må vi være ærlige, vi arabere er nogle hunde til at lave sodavand!” Det fremkaldte stor Moro og resten af colaerne forsvandt som dug for solen!

 14. Af Niels Peter Lemche

  -

  Flemming Lau, det er Life of Brian om igen: Hvad godt har romerne gjort for os?

 15. Af Niels Peter Lemche

  -

  Men Lau, du har helt ret. Det var også en måde at spænde af på, når man havde set film som Spionen, der kom ind fra kulden og lignende. Det var jo en uhyggelig tid, så bare det at opleve nogle “menneskelige” russere på film var afslapning: From Russia with Love!.

 16. Af bo nielsen

  -

  Disse film var vel ikke andet end underholdning. En langt voldsommere påvirkning af tidsånden kom fra de kulturradikale. Der fik udhulet og destrueret en lang række værdier. Læs bogen ” I min levetid”.

 17. Af Niels Peter Lemche

  -

  BO NIELSEN, ja, det var underholdning; men så må du skelne mellem god underholdning og dårlig underholdning. På en måde er al kunst “underholdning”, selv den mere letbenede som James Bond-bøgerne og -filmene.

  Måske nogle af tressernes franske film ikke var det. Der brugte man det meste af tiden på at tale hul i hovedet på hinanden; men det fik Spielberg sat en stopper for med sine Indiana Jones film. Ren underholdning, intet andet, og så nogle djævelsk gode historier. Et ordentlig spark til finkulturen.

 18. Af igor levinsky

  -

  Roger Moore var den bedste James Bond nogensinde. En ægte uægte borgerlig, en gentleman. Sød og rar mod alle og respektfuld. En eminent og gavmild tipper mv. ?

  Jøden Spielberg og jøden Harrison Ford indførte den platte populærkultur. Ingen værdi deres film. Pånær bladerunner med Ford.

 19. Af Arne Hornborg

  -

  Jeg deler Igor Levinskys synspunkt.
  Roger More VAR absolut den bedste. En engelsk gentleman.
  Roger More beklædte også rollen med en (måske halvskjult) fin, uhøjtidelig humor.
  Bragte, underfundigt, rollen (ned) på det plan hvor den hørte hjemme.
  Gjorde, måske, lidt nar ad rollen.
  Mon ikke Roger More har moret sig med at spille rollen? Taget den for det det var.
  De øvrige? Klichéagtige, urealistiske he-men.
  Lavunderholdning for ,,folket”.
  Arne Hornborg

 20. Af Ibi Kyv

  -

  Den næste James Bond bør selvfølgelig være en sort, kvindelig muslim – og så skal martinien selvfølgelig erstattes med the. Alt andet vil være racisme.

 21. Af Flemming Lau

  -

  Niels Lemche.
  Det er pudsigt at du lige nævner Indianer Jones. Jeg tog den gamle med ind og se den i ’82. Jeg vidste at det nok var den sidste film, han kom til at se. Da filmen var færdig, var han vældig tilfreds med at Hollywood stadig kunne lave film. Han var faktisk så opstemt at han glemte sin stok.

  Jeg har det med franske film som med Touren. Irriteret over at spilde tiden og alligevel være fanget hvis man bare følger den i 5 minutter. Til gengæld holder Louie de Fune’ i Sct Trope filmene stadig. Franskmænd har et herligt temperament, bare man ikke selv skal gøre sig forståeligt overfor den!

 22. Af Ibi Kyv

  -

  Kaliffen, Baghdadi, har omtrent lige så mange liv, som Bond har, og dét er ikke det eneste, som den fromme aktionmand har til fælles med Bond.

  Uddrag fra “Is terror warlord al-Baghdadi’s silver ‘£3,500 James Bond watch’ actually £260 Islamic model which marks calls to prayer and points to Mecca?” af Kieran Corcoran, Daily Mail 8. juli 2014:

  “The Seamaster in particular has been styled a ‘James Bond’ watch in honour of the long-standing association of the spy films with the model.

  When Pierce Brosnan took over the role of James Bond in 1995 he wore the Omega Seamaster Quartz Professional in the movie GoldenEye.

  In all later films, Brosnan wore an Omega Seamaster Professional Chronometer.”

 23. Af Birger Nielsen

  -

  Hver Bond sin charme.
  Men de to bedste var nu Connery og Moore.

 24. Af ib hansen

  -

  På film vinder de gode som regel, og ret hurtigt. Men i virkelighedens verden vinder de onde tit, og virkningerne af deres ondskab kan vare i mange år. Og ingen agent 007 kan beskytte befolkningerne mod “elitens” idi oti, korruption og kortsynede, hensynsløse og totalitære vanvid. Hvad har tyskerne, russerne, kineserne, nordkoreanerne og svenskerne osv. ikke gennemgået af rædsler fordi de forkerte kom til magten. Og fremover bliver det nok endnu værre.

 25. Af ib hansen

  -

  På film vinder de gode som regel, og ret hurtigt. Men i virkelighedens verden vinder de onde tit, og virkningerne af deres ondskab kan vare i mange år. Og ingen agent 007 kan beskytte befolkningerne mod “politiker-elitens” idi oti, korruption og kortsynede, hensynsløse og totalitære vanvid.

 26. Af Birger Nielsen

  -

  Jeg har hørt om en ny Bond-film. En mere venstrefløjs/islamisk udgave med J.Hansen i titelrollen.

 27. Af ib hansen

  -

  Ihvertfald vil fortsat invasion/indvandring og besættelse få enorme negative konsekvenser for størstedelen af danskerne. Nedrivningen/ødelæggelsen af demokratiet og velfærdsstaten, af sundhedsvæsnet, af hjemmets fred og danskernes værdier, tryghed og m-rettigheder vil fortsætte og ende i Titanic-Danmarks undergang.

 28. Af Igor levinsky

  -

  “oger More beklædte også rollen med en (måske halvskjult) fin, uhøjtidelig humor.
  Bragte, underfundigt, rollen (ned) på det plan hvor den hørte hjemme.
  Gjorde, måske, lidt nar ad rollen.
  Mon ikke Roger More har moret sig med at spille rollen? Taget den for det det var.
  De øvrige? Klichéagtige, urealistiske he-men.
  Lavunderholdning for ,,folket”.
  Arne Hornborg”

  Helt enig…Bond skal være plat fornøjelse. Og det gjorde Moore på en imminent fornøjelig måde..Privat var han et yderst dejlig menneske også..Jeg har mødt ham mange gange. Jeg har også mødt Connery flere gange. En anden kop te, totalt reserveret..Moore respekteret alle mennesker dybt, og talte til alle på lige fod og i hovedhøjde..Stor som lav. Han var derfor en uægte borgerlig.

  Jeg har set ham tale i dyb samtale med diverse muslimer..Altid respektfuld.. Uden tvivl bekymret, men. Hans adoptivdatter var Dansker forresten også..Og skrev så pænt om hende efter hendes død. 🙂

 29. Af Niels Larsen

  -

  En sort Bond vil være totalt ødelæggende for hele Bond-auraen.

  Bond er englænder af den gamle skole – den skole, hvor englændere var rent hvide i huden.

 30. Af Bo Christensen

  -

  “Bond fungerer desuden som ventil for mænd, der drømmer sig tilbage til en tid før den pottetrænede og udskammede mand – og for kvinder, der gør det samme.”

  Usympatisk og nedladende tale fra en dame der går op i hvordan en tegneseriefigur som James Bond arter sig.

 31. Af Arne Hornborg

  -

  Niels Larsen.
  Enig helt enig.
  En neger som Bond?
  Vist ikke lige ..
  Men … måske en kvinde? Slet ikke utænkelig, Kunne være interessant.
  Men ellers… ENGELSK gentleman, med stil. Dét er sagen.
  Dét forhøjer glæden.
  Arne Hornborg

 32. Af Niels Peter Lemche

  -

  FLEMMING LAU, Fuldstændig enig. Ja, det er sjovt, at franskmændene i den grad har den samme humor som os- Asterix er et godt eksempel, selv om Tegneren var belgier — small details, small details! Og når vi kommer til de klassiske de Funes film, ja, hvem husker ikke Le Fou, og undskyld vi flygter, og naturligvis Rabbi Jakob! Da han bøjer sig ned og slår korsets tegn for sig lige midt i synagogen.

  Egentlig udfyldte Balling den samme rolle herhjemme. Ikke falde på halen folkekomedier, men kvalificeret og morsom underholdning.

  Det mest ironiske er, at denne IGOR LEVINSKY, der nok er endnu en inkarnation af Sørensen-klanen, ikke engang ved, at hans navn er jødisk. Betyder egentlig “søn af Levi”.

  Jeg synes, at ASH skulle fjerne disse antisemitiske bidrag. Vi havde ellers en fredelig og fornuftig diskussion om ingenting.

 33. Af Niels Peter Lemche

  -

  FLEMMING LAU, Fuldstændig enig. Ja, det er sjovt, at franskmændene i den grad har den samme humor som os- Asterix er et godt eksempel, selv om Tegneren var belgier — small details, small details! Og når vi kommer til de klassiske de Funes film, ja, hvem husker ikke Le Fou, og undskyld vi flygter, og naturligvis Rabbi Jakob! Da han bøjer sig ned og slår korsets tegn for sig lige midt i synagogen.

  Egentlig udfyldte Balling den samme rolle herhjemme. Ikke falde på halen folkekomedier, men kvalificeret og morsom underholdning.

  Det mest ironiske er, at denne IGOR LEVINSKY, der nok er endnu en inkarnation af Sørensen-klanen, ikke engang ved, at hans navn er jødisk. Betyder egentlig “søn af Levi”.

  Jeg synes, at ASH skulle fjerne disse antisemitiske bidrag. Vi havde ellers en fredelig og fornuftig diskussion om ingenting.

 34. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ib Hansen, fald ned og se “The Last Action Hero”

 35. Af Niels Peter Lemche

  -

  ASH, må jeg ikke fortælle, at I g o r Levin sky har et jødisk navn?

 36. Af Niels Peter Lemche

  -

  Levinsky = “søn af Levi”!

 37. Af GLENN Madsen

  -

  “For øvrigt mener jeg at ulvene bør aflives”, citat af ‘Cato’, jeg ved godt han sagde ‘ødelægges’.
  Så kunne de tre gratier Pernille Skipper, Johanne Schmidt-Nielsen og vores allesammens Zenia Stampe hver få sig en dejlig ulvepels.

 38. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, søn af Levi, I er dog det værste krapyl, der er set på bloggene. Din baggrund er forlængst afsløret. Du kommer med et udsagn, der oser af anti-jødiskhed: “Jøden Spielberg og jøden Harrison Ford indførte den platte populærkultur. Ingen værdi deres film. Pånær bladerunner med Ford.”, og jeg påpeger, at dit eget navn er jødisk, og nu er jeg pludselig antijødisk. Det er så perverst, at det er surrealistisk. Men selvfølgelig skal det ende der også på denne blog. Det er det eneste det slæng, som du tilhører, forstår sig på. Jeg har i øvrigt ikke nogen som helst grund til at tro, at Igor Levinsky er dit rigtige navn, selv om det kunne være, hvilket ville placere dig en tusinde kilometer øst for Danmark eller mere.

 39. Af Niels Peter Lemche

  -

  Igor, modsat de andre i din kategori, så kan man faktisk google dit navn med held. I hører alle hjemme ovre østpå, og dit “danske” viser det såmænd også til fulde. Jeg har skrevet 100 gange om mit eget stamtræ, som rækker tilbage til 1669, en møller i Dänischenhafen, og som er komplet for så vidt, som alle led derefter er dokumenterede. Bogstavelig alle gårdnavnene i Gentofte Kommune er navnene på gamle slægtsgårde i min familie. Så rend og hop med dine idiotiske påstande om andre, om mennesker, som du frit kan google og få mere at vide om. Som jeg skrev i går, så er der omkring 40.000 hits på Niels Peter Lemche.

  Punk!

 40. Af Niels Peter Lemche

  -

  Og ærlig talt, ASH, skulle du ikke lukke denne blog, der startede ret uskyldigt om et morsomt emne, men selvfølgelig endte i den sædvanlige stil?

  Jeg beklager, at jeg stadig tager på vej over den svada af vanvittige beskyldninger, jeg bliver udsat for.

 41. Af J Nielsen

  -

  Hvem helvede er Charles Brosnan, Connory, Connary, Indianer Jones og Louie de Fune. Allesammen fra Flemming-bøgerne?

 42. Af Niels Peter Lemche

  -

  J NIELSEN, lad være med at spille dum. Faktisk meget dum, da selv i tilfældet, at du lige er vågnet op efter en tornerosesøvn, der har varet i mere end halvtreds år, så kan du jo bare google dig frem.

  Altså et dumt forsøg på at være morsom.

 43. Af Niels Peter Lemche

  -

  GLENN MADSEN, nej det sagde han heller ikke, men “I øvrigt mener jeg, at Carthago bør ødelægges!” Ulve … det ville nok være et selvmål, når man ser på Roms symbol, ulvinden, der dier Romulus og Remus.

 44. Af J Nielsen

  -

  “Jeg har også mødt Connery flere gange.”

  Naturligvis. Naturligvis. Naturligvis. Men – har vi ikke alle det?

 45. Af J Nielsen

  -

  “Punk!”

  Keith R says: “If it ain’t fun, it ain’t worth doing.”

  So, ask yourself this: Do I feel funny today?

  Well, do ya – punk?

  Jeg kunne især godt lide Charles Brosnan. Halvt Pierce og halvt Bronson.

Kommentarer er lukket.