Nolite te bastardes carborundorum

Af Anne Sophia Hermansen 35

Siden middelalderen har fiktionen været en torn i øjet på skiftende despoter, og det skyldes, at den kan fungere som et prisme, man kan holde op foran samfundet og anskue det igennem. Også et prisme, hvorigennem man kan se nutidens farer og fjender.

Da jeg læste Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale for første gang i 1990, så jeg den som en allegori over nazismen og Holocaust. I 2001 fik den mig til at tænke på Taliban. Når jeg nu ser den som tv-serie på HBO, minder den mig om vor tids nazisme, nemlig om ISIS’ og radikaliseret islams forsøg på at rulle ethvert fremskridt tilbage og tage os med ind i en mørk nat. En mørk nat, hvor homoseksuelle og fritænkere bliver slået ihjel, ytringsfriheden annulleres, forsamlingsfriheden begrænses og kvinder er reduceret til livmødre på to ben.

“Under His Eye” bliver der konstant messet i serien, der finder sted i landet Gilead, i et USA forvandlet til teokrati og overvågningssamfund. I en ikke så fjern fortid havde den kvindelige hovedperson både job, mand og barn. Hun havde også sit eget navn, men er nu Offred – Freds avlsmaskine.

Omfattende miljøforurening har gjort de fleste kvinder sterile, og de få kvinder, der endnu er frugtbare, skal skænke børn til den herskende klasse. Selv har de ingen rettigheder, må ikke læse og befinder sig nederst i det samfundsmæssige hierarki. Vi er vidne til, hvordan ellers veluddannede kvinder sendes på genopdragelse, og makker de ikke ret, får de tæsk. Læger, moderate præster, homoer og intellektuelle hænges – den slags kan man jo ikke avle på i det fundamentalistiske Gilead.

I flashbacks får vi genfortalt brudstykker af Offreds historie. Hvordan hun en dag blev fyret fra det forlag, hun arbejdede på, fordi kvinder pludselig ikke måtte arbejde. Hvordan hendes løn forinden var gået ind på mandens og ikke hendes konto. Og hvordan kirker blev jævnet med jorden, og skriften forsvandt ud af det offentlige rum.

Atwoods dystopi er skræmmende, men det mest skræmmende er den hastighed, hvormed oplysningstidens tanker kan blive forvandlet til en ligegyldig historisk parentes og erstattet af tankepoliti og frihedstab. Hvis vi tror, at opnåede rettigheder er for altid erhvervede, tager vi desværre fejl.

Hverken fri abort, stemmeret eller trosfrihed er naturlove. Kommer der en person, som er tilpas syg i hovedet, til magten, kan det hele forsvinde. Det har vi set før. Flere gange endda. Vi har oplevet bogafbrændinger og destruktion af historiske monumenter, og det er børnelærdom for enhver diktator, at vil du gøre et folk identitetsløst, skal du bare tage kulturen fra det.

Det ved Margaret Atwood, og det vidste også Huxley, da han skrev “Fagre nye verden”, Bradbury, da han skrev “Fahrenheit 451” og Orwell, da han skrev “1984”.

Offred er ganske vist tvunget til at bære rød kappe og kyse og fremstår som en kvinde fra et maleri af Vermeer, men hendes ånd er ukrænkelig, og i hendes hoved genlyder Simple Minds “Don’t You Forget About Me”. I Atwoods roman er det dog ikke Simple Minds, men credoet Nolite te bastardes carborundorum.

Et credo, der kan oversættes med: Lad aldrig bæsterne få krammet på dig.

Margaret Atwoods fortælling har aldrig været mere relevant end i dag.

35 kommentarer RSS

 1. Af Lotte Hansen

  -

  Dejlig artikel, jeg kan bare sige jeg bliver glad når folk vågner op.

 2. Af Ulla Hjort

  -

  Nej jeg har også tænkt som dig, både da jeg læste bogen og siden da jeg så operaen “tjenerindens fortælling” i København. En opera umulig at glemme, men bemærkelsesværdigt at den aldrig siden er spillet. Hvorfor mon????

 3. Af Jan Petersen

  -

  ASH, hvis du ønsker at blive lidt klogere på den globale gøgerede anno dags dato, så Google f.eks – 9/11 hoax – og gå videre derfra . . . . 🙂

 4. Af morten grue

  -

  Jan Petersen….personer med din begavelse, burde ikke ytre sig. Har du nogen sinde hørt om faktacheck?

 5. Af Lotte Büchert

  -

  Tak for den artikel. Der er brug for at gøre opmærksom på den frihed vi fik med oplysningstiden. Platons værk STATEN giver også stof til eftertanke og har inspireret mangen en despot. Det må ligge dybt i magtmennesket at undertrykkelse af individet er vigtigt for at kunne fastholde sin position i stedet for at få samfundet til at blomstre.

 6. Af Jan Petersen

  -

  Desværre kan man ikke henvise direkte til links på denne blog, men Google selv – no planes hit wtc – og se utallige videoer med egne øjne. Indiskutable fakta i tonsvis 🙂

 7. Af O Hans en

  -

  Når jeg nu ser den som tv-serie på HBO, minder den mig om vor tids nazisme, nemlig om ISIS’ og radikaliseret islams forsøg på at rulle ethvert fremskridt tilbage og tage os med ind i en mørk nat.
  ASH fra den mest primitive og populistiske side.
  Som vi har kendt hende i de sidste par år.

  ISIS opstod på grund af Iraq krigen.
  Og blev i første omgang financeret af USA, Saudi Arabien og Qatar.
  For at vælte Assad.
  Vi kan takke USA for ISIS.
  Og til dels Danmark.
  Som jo underdanigt deltager i alle USA`s krige.

 8. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – ” Lad aldrig bæsterne få krammet på dig.”

  Bæsterne har fået krammet på dig og mig. Det har de haft lige siden 9/11-2001. Og bæsterne er IKKE tegneseriefiguren Osama Bin Laden på æsel 🙁

 9. Af P Christensen

  -

  Globalsering har uværgeligt i flere henseender betydet både forarmelse og fordummelse for Danmark, al den stund, at problemernes frie bevægelighed for mange har overskygget godernes frie ditto.
  Hvor eliten i elfenbenstårnet oplever globaliseringsgoder, vil folket nede ved tårnets fod
  oftere opleve “gloBÆlisering”, alt imens de skal høre på skældsord fra tårnets top,
  hvis de ikke kan indse, hvad toppen oplever.
  Men flere og flere steder vil tårnenes fundamenter blive rokket af befolkningerne.

 10. Af O. Hans en

  -

  I 2001 fik den mig til at tænke på Taliban. Når jeg nu ser den som tv-serie på HBO, minder den mig om vor tids nazisme, nemlig om ISIS.
  Skriver ASH.

  Er USA skaberen af nazisme ASH?
  USA har skabt Taleban og ISIS.

  Bush familien og andre rige familier i USA finanserede nazipartiet i Tyskland.
  Det formodes dog, at de standsede finanseringen, da USA indtrådte i Anden Verdenskrig.

 11. Af Niels Juul Hansen

  -

  @ASH

  Fint indlæg.

  Der skal kæmpes hårdt imod religiøs intolerance og mandschauvinisme.

  Lad ikke Trump eller religiøse fanatikere tage ’skridtet ud’!.

 12. Af Lotte H

  -

  Dejligt at fiktionen kan bruges til at se, at der også i nutidens er en fare for det totalitære.
  Denne fare findes, dens konsekvenser kan ses andre steder i verden, og man kan frit studere dens ideer ved at læse de religiøse/ideologiske tekster.

  Dette gælder naturligvis uanset at visse af ideologiens tilhængere gerne vil aflede opmærksomheden og tale om USA – eller om skyld og korstog. Forhåbentlig hopper færre og færre på den slags afledning.

  Men fint at O. Hans en så flinkt giver os en fornemmelse af, hvilke konspirationsteorier, der er i omløb. Måske en ide at tage fat på for nogle af de faktatjekkere, der bruger deres kræfter på at undersøge, om Trumps påstand om, at solen brød frem under han indsættelse, nu var en “falsk nyhed”?

 13. Af o Hans en

  -

  AF LOTTE H – 7. MAJ 2017 11:45

  Ingen konspirationsteorier fra undertegnede.
  Men der er jo mange som Lotte H som gør alt for at undgå at beskæftige sig med virkeligheden.
  Og som er helt ukritiske.
  Det er bekvemt.
  Magthaverne elsker typer som lotte H.

 14. Af Per Madsen

  -

  Håber at Det Kongelige Teater griber momentum til at sætte Poul Ruders’ scary opera om Atwoods bog op igen. Fremragende opsætning dengang, og Ruders’ musik giver lammende gys til Gilead-styrets grusomheder. https://www.b.dk/kultur/scener-fra-et-overgreb http://content.time.com/time/world/article/0,8599,2051220,00.html

 15. Af Kim Kaos

  -

  Det er hverken fremtid eller fiktion – det foregår dagligt lige uden for jeres dør.

  Tag en tur rundt på Nørrebro og så kan I ved selvsyn se ensartet kvinder pakket ind i sorte gevanter – kvinder der intet ejer selv og som er fødemaskiner der skal adlyde deres mand.

  Det skyldes ikke nazisme – det skyldes den islamisme som store dele af venstrefløjen er så berøringsangste overfor og som de radikale ønsker mere af.

 16. Af Olle Trap

  -

  Det hele sker lige foran vores næse. Bare se i Thrump, Brexit og måske Frankrig. Se Putins Rusland, se Tyrkiet. Det er bare starten. At negligere facts er jo historieløshed. Gid der var nogle flere som dig, der gad råbe op om den fascistiske fare.

 17. Af Rikke Nielsen

  -

  ASH, lad ikke dit ensidige syn på islamisme få dig til at forglemme, at vores egne politikere i disse år fjerner mange af vores grundlæggende rettigheder – i kampen mod terrorisme.

  Engang imellem er fjenden en anden end den, du får fortalt i medierne hver dag.
  Og det var dén fælde, den undertrykte Offred og hendes medmennesker, overså.

 18. Af Svend Jensen

  -

  “…minder den mig om vor tids nazisme, nemlig om ISIS’ og radikaliseret islams forsøg på at rulle ethvert fremskridt tilbage og tage os med ind i en mørk nat….”

  Skal vi undgå den fremtid er vi nødt til at holde ISIS og radikaliseret islam væk fra Danmark. Da vi ikke ikke kan se på en muslim, om denne er ISIS eller radikaliseret, er vi nødt til at holde islam væk fra Danmark.
  De såkaldte ‘moderate’ muslimer gør lige så lidt for at holde naziskidtet ude af Danmark som det radikale venstre gør – det vil sige de saboterer eller viser ligegyldighed med renholdelsen af Danmark.
  De moderate muslimer og de radikale vil til enhver tid som fanatisk hovedmål have mere import af muslimer til Danmark, ligegyldigt hvad de eller andre siger offentligt.
  Folketingets ansvarlige partier burde enes om, at enhver muslimsk eller radikal indflydelse på udlændingepolitikken elimineres fuldstændigt.

 19. Af O Hanse n

  -

  AF RIKKE NIELSEN – 7. MAJ 2017 15:15
  “ASH, lad ikke dit ensidige syn på islamisme få dig til at forglemme, at vores egne politikere i disse år fjerner mange af vores grundlæggende rettigheder – i kampen mod terrorisme.”

  Så langt tænker ASH slet ikke.
  For hende er en blog en jobansøgning eller en jobsamtale.
  Hun er købt og betalt af LA og den yderste højrefløj.
  Hun er dybt uselvstændig og troværdig.

 20. Af Flemming Lau

  -

  Under den Sovjettiske besættelse af Afghanistan 1979-88 blev forskellige mujahedinske grupper støttet af Pakistan, Saudi og De forenede arabiske emirater. Saudierne støttede samtidig Koran skoler i Pakistan(maddrasaer) til Pastuneske mujahediner. CIA fik skaffet Stinger missiler til mujahedinske grupper. Fra 1986 besluttede USA at levere 2300 Stinger. I ’88 forlod Sovjet landet. Det samme gjorde Bin Laden. 18/3 ’92 udbrød der borgerkrig mellem Ghilzai og Durrani pastuner.. I Kandahar Helmand provinsen dukkede en lille gruppe op der fik navnet Taliban og den fik stor opbakning.. Fra ’96 er Omar og Bin Laden på plads igen og bliver beskyttet af Taliban. FN resolution 1193 fra ’98 imod kvindediskrim i landet.

 21. Af Flemming Lau

  -

  IS lederen Abu musab alle Zarqawi f ‘ 66 kom fra Amman i Jordan. Hel kriminel tog til mujahedinerne i Afghanistan 22 år gammel i ’88 og blev reporter. I tiden til ’92 etablerede han 2 grupper af sovende celler “Al Sham og Tahwid “med formål at vælte Jordans kong Abdallah da han syntes at han var for uislamisk. Han bliver benådet i 1999. Han samler sine grupper og skal til at angribe et SAS hotel, da han bliver afsløret og må flygte 2000. Først til Iran 2001hvor han behandles for sine sår. Iran afviser at udlevere ham til Jordan. Han bliver afvist i Pakistan, og tager til Afghanistan. I 2002 registreres han indlagt på et hospital i Bagdad. Irak afviser at udlevere ham til Jordan. USA går ind i Irak 2003. Al Zaqarwi samler igen sine grupper med baser i Sunni trekanten, mest mod nord. 2004 kalder han grupperne Al Qaeda Iraq. Samtidig rækker hans operationer, til Marroko, Tyrkiet, Jordan, Syrien og mod shia befolkningen i irak. I 2006 fjernes han af en jagerbomber, hans 14 årige kone Isha dør med ham. Sons of Irak og US tropper får reduceret hans gruppe med 4300 i 07-08. 2014 Al Nusra i Syrien sejrer over Isis som al Qaeda begunstiget. Kært barn mange navne, al sham, Daesh og endelig Islamisk stat.

 22. Af AH Andersen

  -

  CaRborundorum … Skriv nu rigtigt af.

 23. Af Flemming Lau

  -

  Jf wiki krigen sluttede i Afghanistan, da Zarqawi dukkede op i ’88 og var aktiv med sine IS grupper allerede i ’92 i Jordan. samt i ’99. Dermed blev IS næppe støttet af USA.!

 24. Af O Hans en

  -

  AF FLEMMING LAU – 7. MAJ 2017 21:40

  ISIS opstod på grund af Iraq krigen fra 2003.
  Fordi USA lod shia muslimerne foretage en etnisk udrensning af sunni muslimerne.
  Men mange af ISIS medlemmerne kommer uden tvivl fra andre grupper.

 25. Af Finn Larsen

  -

  Skal man snakke om fiktion på forkant med virkeligheden må seneste sæson af Homeland fremhæves. Skræmmende aktuel. Blot kunne de ikke forudse at det rent faktisk blev muligt via internettet at styre masserne ud i vanvid.

 26. Af Bjørn Sørensen

  -

  Der er en himmelvid forskel mellem nazisme og ISIS.

  Islamisterne har godt nok studeret Mein Kamp, men det er for at lære magtkampen og gøde jødehadet.
  Islams middelalder ideologi er en stærk kontrast til det avancerede Tyskland, som var blevet grundigt ydmyget efter 1. verdenskrig.
  Tysk videnskab og industri var avantgarden. Den tyske militær-maskine som blev opbygget under Hitler var datidens mest avancerede.
  Hitler var et produkt af datiden, men han led af storhedvanvid, og brugte datidens jødehad til at bruge dem som prygelknabe, konfiskerede deres ejendom og indsatte ariske tyskere i administration og læreanstalter.

  Tyskland i dag er stadigvæk det dominerende folk, som resten af Europa er afhængig af.
  Men der har pladderhumanismen fået et godt tag i tyskerne, ligesom resten af lalleglade Europa.
  Forhåbentligt overvinder den tyske disciplin og fornuft den undergravende effekt af det pladderhumanistiske anslag.

  Men så længe amerikanerne involverer sig i nation-building og fører an med håbløse og meget kostbare krige, som landet ikke har råd til, så må vi vente på at de holder op med det, og i stedet koncentrerer sig om at genopbygge deres faldefærdige Udkantsamerika.

  Så først når amerikanerne for alvor indser at de skal samarbejde med russerne, med deres tusindårige erfaring med den muslimske verden, vil vi kunne løse den muslimske undergravning af vores samfund.

 27. Af Tilde Schmidt

  -

  Elsker den her serie! Og det, der er allermest tankevækkende ved den er, at der ikke er ét delelement i serien, som kvinder ikke bliver udsat for et sted i verden i dag. Kvindelig omskæring, social kontrol, systematisk undertrykkelse, voldtægt, vold, kidnapning, you name it.
  Det giver serien en bitter snert af uhyggelig realisme. Det, der gør den dystopisk og “science fiction”-agtig i vores øjne, er, at det hele her er samlet på ét sted og sat ind i en vestlig kontekst.
  Men virkeligheden overgår ofte fantasien – desværre også på den dårlige måde!

 28. Af Gert Pedersen

  -

  “Vi har oplevet bogafbrændinger og destruktion af historiske monumenter, og det er børnelærdom for enhver diktator, at vil du gøre et folk identitetsløst, skal du bare tage kulturen fra det.”
  Som da Københavns Kommune i fjor brændte 450.000 biblioteksbøger?

 29. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  @Gert Petersen

  Det er ikke nødvendigvis et problem, at bibliotekerne kasserer papirbøger, der ikke bliver lånt ud.

  For ifølge en EU-dom, der faldt for et par måneder siden, så er bibliotekerne ikke tvunget til, at betale overpriser til forlagene for, at udlåne e-bøger; bibliotekerne skal med andre ord ikke betale mere til forlagene for, at udlåne e-bøger, end de betaler for, at udlåne papirbøger.

  Så mangler vi bare, at regeringen retter sig efter denne EU-dom, eller at resten af Folketinget tager sig sammen til, at kræve, at regeringen ligestiller e-bøger med papirbøger.

  Biblioteksdriften bliver langt billigere, når alle papirbøger – og andre materialer – er skiftet ud med e-bøger, for det er stort set ikke vil være nødvendigt at have fysiske biblioteker mere.

  Det vil også blive langt lettere at være låner, når man ikke behøver at bevæge sig hen til et “fysisk” bibliotek, men kan låne og aflevere alle materialer over internettet.

  Bibliotikarerne og forlagene vil bekæmpe denne udvikling af egoistiske grunde, så for én gangs skyld, så skal politikerne endeligt ikke spørge de involverede parter, om råd i denne sag, for de har kun interesse i, at bremse denne konstruktive udvikling!

 30. Af Gert Pedersen

  -

  @ Jakob S.R. Hej Jakob – tak for din riposte. Der er sikkert noget eller endog meget rigtigt i den “konstruktive” udvikling du omtaler. Men der er dog vistnok her tale om et skønmaleri; du nævner jo ikke et eneste problem ved digitaliseringen. Her et par af problemerne.

  – Google censurerer nu vistnok åbent sin søgemaskine. Og er det ikke den, som de fleste vil bruge til at finde bogtitler? Eksempel: Under navnet gamleboeger har jeg både en twitter og en blog-profil. Men ordet kan ganske enkelt ikke søges på Google (men dog på Bing). Prøv selv.
  Og jeg er dog ingen “rigtig” forfatter, men blot en løstgående, skarp pen.

  – Hvem ejer de digitaliserede bøger? Hvornår bliver der adgangsbegrænsninger på titler eller brugere?

  – Alle titler som du livet igennem søger/bestiller/læser vil efterhånden komme til at figurere i din personlige data-mappe (sammenkørte med offentlige data-filer?). I mine øjne et slemt problem, især for de overfladiske, tankeløse. Alle disse systemer kan – som man jo nu ved – med temmelig stor lethed hackes af ressourcefulde interesser.

  -Hvad med leveringssikkerhed, naturkatastrofer?

  – Hvem overtager bibliotekernes arbejde med at udvælge et passende “bibliotek” for unge el. begyndende læsere.

  O.s.v., o.s.v.. Jeg finder det derfor stadigvæk meget forkert uden videre at brænde en halv million bøger.

 31. Af M Jørgensen

  -

  Man skal passe på med bøger-en forsker fra SDU har fundet arsenik på nogle bøger fra middelalderen.
  Det drejer sig om tre bøger fra Herlufholm samlingen og som kommer fra Herlufholms kostskole, og som universitetet.(SDU) har haft liggende i sit arkiv.
  Forskeren undrede sig over den grønne farve på omslaget som så viste sig at være arsenik.
  Når man læser om sådan en historie kører fantasien løs, hvem var udset som offer? Var det en forhadt lærer , der ligesom med lektor Blomme i det forsømte forår skulle forgiftes -dog ikke med et maltbolche i dette tilfælde.
  Men et tankevækkende fund ikke mindst i lyset af at bøgerne stammer fra Herlufholmskosskole der har ry for diverse bizarre hændelser.

 32. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Vi skal være aldeles opmærksomme og årvågne samt få vore børn og børnebørn uddannet bedst muligt, så de kan skelne sundhed fra meget lort, der forsøges serveret for os – og derfor er integrationen særdeles vigtig, at vi får de mennesker med, der har søgt os her i landet, i en forståelse af, at det er så ganske i orden at være og føle sig som et frit menneske.

 33. Af Klaus Jensen

  -

  Lad aldrig bæsterne få krammet på dig!!!

  Er det kun mig der undrer sig over, hvorfor ASH har udsat sig selv for selvcensur ved at have ændret sin overskrift fra dansk til latlish – en overskrift der i denne duoform ikke kan oversættes helt korrekt.
  Så nu skal man måske til at tage screenshots af hendes oplæg, så snart de kommer frisk ud af gabet. Forhåbentligt ærmegabet.

  Forbavsende som flere af jer holder af dystopiske serier. Skyldes det I bliver bekræftiget i, at verden står i problemer til halsen og der er alligevel ikke noget at stille op, vi må bare vente til katastrofen rammer os og messe – »det er ikke min skyld… det var ikke mig «.

  Det har jeg umådeligt svært ved at se ideen i. Det må være langt at foretrække at se film og serier, der på humoristisk vis inspirerer én til i k k e at ende som det overskriften advarer imod, hvad enten det er den originale som redigerede udgave.

 34. Af Erik hømmer Larsen

  -

  “Under den Sovjettiske besættelse af Afghanistan 1979-88 ”
  Gud lever den skrøne stadig????
  De blev af den daværende regering bedt om, at hjælpe med modernisering af de områder hvor ingen udvikling fandt sted. Russerne var allerede kendte i Afghanistan fra 60erne hvor de byggede veje, hospitaler samt universitetet og bl.a. lufthavnen i Kabul.
  USA støttede Taliban sendte dem ind i USSR for, at starte religiøse oprør og gav dem Stingermissiler. Resultatet fra dengang, ser vi idag…

 35. Af Thomas Rasmussen

  -

  Nej. “Nolite te bastardes carborundorum” kan ikke oversættes til noget som helst meningsfuldt. Muligvis i en fiktionsroman, der ikke vægter sprog særligt højt. Quiz til Berlingskes blog-redaktion: Hvad betyder “Ob fructus ardua scandit”? Det gik lidt bedre med jeres latinkundskaber i gamle dage.

Kommentarer er lukket.