Et lægebesøg: 150 kr., tak

Af Anne Sophia Hermansen 94

I de seneste to årtier er vores kontakt til egen læge steget med 20 procent. Vi ser lægen cirka syv gange om året – i Sverige er frekvensen 1,6.

Måske er vi mere pylrede og opmærksomme på vores krop end svenskerne. Eller også skyldes forskellen, at svenskerne betaler for hvert lægebesøg og derfor tænker sig om en ekstra gang, før de ringer og bestiller tid.

Debatten om brugerbetaling på lægebesøg har vi haft igen og igen her i Danmark, og hver gang er den blevet skudt til hjørne. Men efterspørgslen på sundhed er uendelig; det er pengene til gengæld ikke.

Lad os derfor tage ved lære af svenskerne. Her havde man tidligere gratis lægehjælp, men indførte i 1990erne brugerbetaling, og i dag koster et lægebesøg omkring 150 kroner. Også i Norge og Finland har man indført brugerbetaling.

Men hver gang forslaget er oppe at vende her i Danmark, bliver det mødt af de samme automatreaktioner. Velfærdspartierne mener at kunne argumentere for, at brugerbetaling vil koste menneskeliv, eftersom sygdomme i værste fald vil blive opdaget for sent.

Mærkeligt nok lever de længere i både Sverige, Norge og Finland.

Man mener også at vide, at brugerbetaling vil betyde større ulighed og ramme de fattige, ældre og børnefamilierne hårdt. Strikker man en løsning sammen med betalingsloft og gratis lægehjælp til eksempelvis kronikere, socialt udsatte og børn under 16 år, så går det nok alligevel. Ligesom i de andre nordiske lande.

Endelig kan man argumentere for, at vi i forvejen plyndres i skat og ikke også skal betale for at gå til lægen. Det er til gengæld et godt argument, og provenuet fra brugerbetalingen skal da heller ikke gå til statskassen, men tilbage til borgerne i form af skattelettelser.

Det er dog ikke kun for at få en skattelettelse, at brugerbetalingen skal indføres. Det er for at genopdrage danskerne til at tage et ansvar og holde op med at betragte landets velfærdsydelser som en fri bar.

Vi ved allesammen, hvordan det går med fri bar – den ender altid med, at man bestiller en masse drinks, der kun drikkes halvt. Der er jo mere, hvor det kommer fra og hvem gider søbe i en smålunken cocktail. Anderledes når der skal betales for sagerne – så er der lidt mere håndbremse på.

Vi betaler i forvejen for den medicin, som lægen giver os recept på, og hvis vi vælter på cyklen og slår tænderne ud, så betaler vi også selv regningen. Men brugerbetaling ved lægen – uha, nej.

Det skyldes, at vi er så syltet ind i velfærd, at vi ikke kan forestille os en verden med mindre. Vi kan kun forestille os endnu mere, f.eks. morgenmad i skolerne, endnu højere SU, husstandsomdelte bind og tamponer og sikkert også skatteyderbetalte velfærdsbryster.

Tilsvarende bliver vi forundret, når vi selv skal hoste op. Eller når vi får at vide, hvad en operation koster, hvad prisen er på en videregående uddannelse, eller hvad det koster at tage forbi lægen og få vedkommende til at undersøge, om vi har en bums eller tumor på numsen.

Allerede nu skulle vi indføre, at hver borger årligt modtager en opgørelse over, hvad de mange lægebesøg har kostet. Det kunne fremme ansvarsbevidstheden og nedbringe antallet af hyggehypokondere i venteværelset – før brugerbetalingen kommer.

 

94 kommentarer RSS

 1. Af Bendt Storch

  -

  Kære Anne Sophia.

  Vores læger er såvidt jeg ved aflønnet af antal patienter og deres besøg. Så dine tanker har nok ikke grobund. Men kan vi begrænse antal, så er der brug for færre i byområderne – og den her opståede arbejdsløshed blandt læger, ville kunne anvendes i områder med lægemangel

  Du hører hjemme på bagsiden, som afløser for Kastholm. Få det fikset.

  Tak for gode indlæg.

 2. Af Henrik S

  -

  Helge Nørager
  Er der nogen der spreder had er det dig!
  Og det værste med dig er , at du spreder had imod dem der fortæller sandheden.
  Du mener åbenbart , at vi skal leve med løgnen i vores samfund.Hellere det end den grimme sandhed?
  Hvem skal betale for børnene spørger du polemisk.
  Det skal selvfølgelig forældrene , men indgå i et samlet max beløb.
  Hvor svært kan det være.
  Men som ægte socialist , mener du måske , at børnene hører til samfundet , hvorfor staten skal betale for dem.

 3. Af Helge Nørager

  -

  En historie fra det virkelige liv.
  Som 16 årig ambulance indlagt en aften med en testikel på størrelse som en fuldmoden Jaffa appelsin.
  Næste dag stiller overlæge diagnose fremskreden gonore, selv om patient påstår han er jomfru.
  Kulprøve i urin rør negativ.
  Betyder intet, i journal skrives at patient lyver pga. homoseksualitet.
  Hvilket var en grov løgn og stadig er,
  I de næste 2 år indlægges jeg 6 gange akut med ambulance, 2 gange direkte fra egen læges konsultation.
  Alle gange meget smertefulde urinrørs prøver som alle gange var negative.
  Og prøv så at tæl op hvor mange læger, jeg har måtte have kontakt med, overlægen der dømte mig som homoseksuel løgner, egen læge, reservelæger ved de 7 indlæggelser, og stuegange, osv.
  Efter de 7 gange troede mine forældre endelig på mig, og fik mig indlagt på et andet hospital der på mindre end 2 minutter stillede korrekt diagnose.
  Men jeg var blevet steril, beklager 17 år gammel.

  Ikke en undskyldning ikke en femøre i erstatning, nej da.

  Hvis jeg skal betale for læge besøg, vil jeg sgu have erstatning for deres makværk som ødelagde mit liv.

  For det var ikke kun overlægen, det var et systematisk svigt over 7 akut indlæggelser med store smerter og tydelige symptomer i form af testikel på størrelse med en fuldmoden appelsin.
  Over 2 år.

  Jeg vil sgu ikke betale for at besøge en læge.

 4. Af Helge Nørager

  -

  Henrik tak for din respons.
  Jeg er ikke enig med dig i dag.

  “Du mener åbenbart , at vi skal leve med løgnen i vores samfund.Hellere det end den grimme sandhed?”

  Og jeg kunne fristes til at skrive Irak kommission. ?

  Men det er du nok ikke enig med mig i.

 5. Af J. Hanse n

  -

  Berlingske må være en “avis” med store økonomiske problemer.
  Siden kun de ringeste demagoger og populister som f.eks. ASH kan bruges som bloggere.
  Personer som er i lommen på LA og Venstre.

 6. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos fed plantet løgn og fake news. Seneste tal fra Finansministeriet over omkostninger for ikke-vestlige indvandrere – et minus på 33 mia kr pr år – baseret på 2014 date!

  Korrigeres disse gamle date for inflow af ubrugelig ikke-vestlig indvandring i 2015 – formentlig 12 mia kr – og regeringens egne 2016 forudsigelser i 2020 planen – 12 mia kr skæve pr år, ser tallene ud som følger:

  2014 – 33 mia kr
  2015 – 45 mia kr
  2016 – 57 mia kr
  2017 – 69 mia kr
  2018 – 81 mia kr
  2019 – 93 mia kr

  Ved udgangen af 2020 vil tallet runde 100 mia kr pr år. Der skal unægtelig mange gange 150 kr betaling for lægebesøg, for at hamle op med de formidable tal!

 7. Af A Pedersen

  -

  Brugerbetaling mod skattelettelser. ja på papiret ser det da fint ud, mere lapperi i skattelovgivningen som i forvejen er et bureaukratisk Kafkask helvede,- lur mig om ikke de penge bliver ædt op af bureaukrati…. Indtil da vil jeg ikke betale to gange for én ydelse, under nogen omstændigheder

 8. Af Hanne Nielsen

  -

  Drop det ascociale pis. I danmark har vi en velfærds-stat. Vi er IKKE usa og vi er heller ikke Sverige. Vi er danskere og vi har en lang tradition for at passe på hinanden og ikke mindst også de svageste af os. Lægehjælp i Danmark er gratis, og det er kernen i vor samfund. Vi betaler høj skat, og vi får så noget håndfast for den skat, ikke mindst en medmenneskelig lighed, hvor rog og fattig behandlet ens og med respekt. Drop dit ulækre neo-liberalistiske propaganda Frk Hermansen. Det er udansk.

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @ASH

  “Lad os derfor tage ved lære af svenskerne. Her havde man tidligere gratis lægehjælp, men indførte i 1990erne brugerbetaling, og i dag koster et lægebesøg omkring 150 kroner. Også i Norge og Finland har man indført brugerbetaling.
  Mærkeligt nok lever de længere i både Sverige, Norge og Finland.”

  Fantastisk!

  Vi skal bare indføre brugerbetaling – så lever vi alle længere.

  Heureka!

 10. Af christian K

  -

  I guder, hvor du dog kedsommelig i al din forstadsliberalisme.

 11. Af D. K.

  -

  Endnu et ligegyldigt debatindlæg fra Anne Sophia Hermansen. Jeg kan huske tiden før Berlingske brugte hende. Gid den tid kommer igen.

 12. Af Ole S

  -

  Et rigtig fornuftigt indlæg. Det er fremtiden at vi tilpasser vores velfærdssamfund. Jeg er bosiddende i sverige, og jeg har det helt fint med, at betale format gå til lægen. Hvorfor?
  I modsætning til lægestaben i DK slipper lægen i Sverige dig ikke før du er “udredt” (diagnose stillet). Jeg bliver ikke kastet rundt i systemet ej heller en tilsidesættelse at mit problem.
  Faktisk er det sådan at man i første omgang bliver tilset af en sygeplejeske. (Derfor lægebesøg er stærkt reduceret i SE jævnført med DK). Og ja det er et genial system. Et system hvor jeg som bruger stiller krav kva en mindre egenbetaling.
  Børn går gratis til læge. Går man til læge mere end 10 gange på et år, vil man overgå til gratis konsultation her efter.
  Den svenske model i DK vil hjælpe os til et bedre og billigere sundhedsvæsen. Samt hjælpe os til, at værdsætte velfærdsstaten.

  DK har været ledende på mange områder da vi havde vores lille nationalstat. Nationalstaten har ikke ændret sig, men det har verdenen omkring os. Hvorfor vi bør fokusere på nationalstat version 2 med andre ord vi skal have gjort vores forældet nationalstat til en “global nationalstat”.

  Beskeden brugerbetaling er et af flere elementer til, at opnå verdens bedste velfærd og iføre os føretrøjen igen.

 13. Af Niels Juul Hansen

  -

  Indlæg i filter!

 14. Af Per Andesen

  -

  Jeg synes det er helt ok at beskatte curlingforældrene som i utide belaster systemerne og at vi derimod får mere opsøgende sundhedspleje med fokus på voksne og midaldrende mænd.

 15. Af Niels Kongshaug

  -

  Til Helge Nørager.
  Det er dog en forfærdelig historie! Jeg føler virkelig med dig, at tænke sig, først at overlægen og så de 7 næste slet ikke lyttede til dig! Og at du ikke kan få erstatning, hvis du virkelig har prøvet alt, så tal med et/dit folketingsmedlem. Et dårligt råd, for jeg ved ikke hvordan man gør det! Men Staten har en tendens til at vide bedst.
  Jeg er dog uenig med dig i din konklusion om at betale for for læge besøg, Men jeg synes dog, at 150 kr er for meget, heller 10-50 k,r og så ingen undtagelser for nogen. Alle betaler, for bare det at skulle have en ti-er op af lommen gør ondt.

 16. Af Lars Thomsen

  -

  Sygekassens Gruppe 2 medlemmer betaler i dag 200 kr. per lægebesøg, men kan til gengæld vælge læge frit. Alene af den grund skifte nogle fra gruppe 1 til gruppe 2.

 17. Af Palle Huld

  -

  Komplet ligegyldigt indlæg af ASH.

  En eksakt kopi af 1700 andre indlæg om dette emne.

  Lad dog være med at stemple ind på jobbet, hvis du alligevel holder påske ferie. Igen et glimrende eksempel på hvor ligegyldig jobbet som debatredaktør egentlig er. Hverken kvalitet eller underholdningsværdi tæller.

  Tænk hvis alle kunne få penge for at levere ligegyldigheder i meter mål, I så fald ville der være fint råd til lægehjælp.

 18. Af Jacob Schønberg

  -

  Både Norge og Sverige opkræver et beløb for at gå til lægen –

  Det medfører at lægen har lidt mere tid til hver enkelt patient og kan komme lidt mere i dybden med de problemer patienten kommer med.

  Min lægeven var i Norge hvor han havde en patient der kom meget ofte . Han aftalte at patienten skulle komme om onsdagen. Men så en dag ringede denne patient.

  Åh doktor , jeg kan desværre ikke komme i dag. For jeg er desværre blevet syg

  jo jo det er bedsst at være rask når man skal til lægen

 19. Af jesper riisbro

  -

  En rigtig god idé,

  Vi opnår at vi samler vore “skavanker” sammen til besøget og på den måde tjener samfundet “vi alle” på den løsning!

 20. Af Rap And

  -

  Istedet for at kræve betaling for lægebesøg, så skulle man opkræve en millionærskat.
  Det skal nok lukke munden på de liberale

 21. Af Helge Nørager

  -

  Kære Henrik.
  Hvis du var opmærksom, opdagede du at min sande oplevelse, var et eksempel på hvor galt det kan gå når samfundet vælger løgnen, frem for sandheden.
  I mit tilfælde at tro patient var løgner.
  Men samfundet og mine forældre valgte at løgnen var mere bedre og mere sand, end hvad deres søn / patienten stædigt påstod i gennem mange mdr.
  Jeg har betalt en meget høj pris for at samfundet vælger den nemme ”sandhed” frem for den ægte.
  Så kom ikke med dine meget trælse beskyldninger om at jeg ikke vil erkende problemer i sundheds sektor.

  Og det var ikke i nogen af de bragte indlæg som omtalte at børn, skulle indregnes i forældres eventuelle maksimum.
  Så hvis et skilsmisse barn, under ophold ved den af forældre som ikke fik forsørgerpligt bliver sygt og det er nødvendigt med læge besøg, hvad så. ?
  Sikken en gang kontor nusseri det kan blive til.

  Og jeg synes det er meget betænkeligt at du har en holdning om at patienter måske misbruger system, og at du tillader dig at beskrive at andre læger har samme holdning.

  For en dag overser du en der er rigtigt syg.

  Det gjorde lægevagt med mig for 4 ½ år siden, de omtalte mig som idiot og hypokonder, efter at en vagtlæge havde tilset mig på bopæl og afgjort jeg var simulant og spildte deres tid.
  Min manglende feber bevidste at patienten var idiot, og en samfundnasser.
  Dette fik jeg oplyst da jeg henvendte mig 1 time efter vagtlæge havde forladt min bopæl.
  Og forsøgte at forklare jeg lå i flere liter fæces og blod.
  En byld var bristet og havde dannet en åben fistel til endetarm over indre lukkemuskel.
  Men vagt lægt pissede mig grundigt til og smed røret på med besked om at så gjorde det jo ikke ondt mere.
  Næste nat jeg akut indlagt og operation, jeg opsøgte selv lægevagt med offentlig transport søndag eftermiddag, ganske ulækkert.
  Og blev ved modtagelsen igen kaldt en løgner for sådan en tilstand havde jeg ikke kunnet udholde, jeg advarede dem, men i et lokale uden håndvask måtte jeg trække bukser ned, så skiftede attitude.
  Så pas på med at kalde nogen simulanter, du kan tage grueligt fejl.

  Jeg har aldrig klaget hvad skulle det dog nytte, det er ikke min stil, jeg håber blot ikke at opleve noget tilsvarende igen, og at det var held i uheld er måske tilfælde.
  For de opdagede at jeg havde gået med et tarmcancer i nogle år jeg gik aldrig til læge dengang.
  Stoler ikke meget på dem.
  Det var lægevagt de få gange over mange år tidligere
  Men jeg klager ikke.

  At jeg har overlevet cancer skyldes nemlig de meget dygtige mennesker som har danset i takt og forsøgt at hjælpe mig igennem, og indtil videre med godt resultat.

  Det er ikke let at være patient når fejl opleves, men jeg har aldrig klaget for det ville ikke ændre på mit helbred eller hvad som var sket.
  Men jeg har et inderligt håb om at læge som udgangs punkt stoler på patient.
  Hvis en læge ikke kan stole på hvad en patient oplyser og anser patient som en løgner eller en der vil misbruge systemet sker fejl.

  Og jeg har betalt en høj pris for disse fejl og trangen til at leve på den lette løgn.
  Så din beskyldning rammer hårdt, og er fejlagtig.

  Den bedste måde at holde lægen væk, er et æble om dagen hvis du kan ramme ham.

  God påske Henrik og håber du stoler og tror på dem du undersøger, for ellers er der stor chance for at du begår fejl uden at ville det.

  Og at åbne for brugerbetaling er vel også at åbne for salg af flere forsikringer mod fejlbehandling.
  For med betaling vil helt sikkert flere klagelystne gå til makronerne.
  Se udvikling i USA.

 22. Af J. Hans en

  -

  Indtil for ca. tre år siden var ASH en farlig radical.
  Som ville omstyrte kongehuset.
  Hun skrev næsten landsskadelige indlæg om det overflødige kongehus.
  Og korruptionen involverende kongehuset og erhvervslivet.

  Men vi bliver alle klogere med alderen.
  En ansættelse hos TV2 bragte ASH til fornuft.
  Og hun skiftede holdninger overnight.
  Hendes holdninger blev til fordomme.
  Nu ved LA og Venstre, hvor de har hende.
  I lommen. Den højre.

 23. Af Kim P Olsen

  -

  Hold dog op med dine personangreb og forhold dig til emnet for bloggen.

  Ondskabsfulde abe!

 24. Af Helge Nørager

  -

  Der er sket en centralisering og specialisering af sundheds systemet de sidste år.
  Hvilket har medført en stigning i antal af patienter med en ”funktionslidelse”.
  De er havnet mellem 2 stole og sendes lidt rundt i system fra ekspert til ekspert.
  Alle har et ønske om at hjælpe patient, men efterhånden som diagnoser og symptomer ikke helt passer med diverse prøver og ultralyd.
  Stiger forvirringen.
  Jeg er stolt af min beslutning om at deltage i Short Course Oncology Therapy, SCOT, hvis formål netop er at undersøge om man kan spare på den dyre kemo.
  Jeg deltager i alle de vævs prøve eksperimenter som de har ønsket.

  Men deres forsøgskanin er besværlig, uforklarlige lyskesmerter, hvilket har givet en diagnose for lyskebrok, i sidste sekund operation udgået da de besindede sig pga mine protester, CT scan ingen lyske brok, og overlæge med ultralyd som gav brok diagnose må jo have taget fejl ?.
  I Jan. i år, ville en overlæge på Hamlet efter nye ultralyds scanninger så snitte lidt i mig, da det så måtte være senskader efter de omtalte koldbrands tilstande i testikler for 37 år siden.
  Hvilket jeg høfligt afslog,

  Svaret er fundet efter 16 mdr fra Herodes til Pilatus og igen lidt undren ved de mennesker som så gerne vil hjælpe og snitte løs, over at det ikke lige er til at finde defekt.
  For alle er meget fokuserede på deres eget lille fagområde.
  De er alle åhhh, så dygtige og en diagnose sendes med rundt i system som var det guds ord.
  F.eks den forkerte diagnose på lyske brok stillet af et privat hospital, efter en ultralyds scanning.
  For så skal der jo snittes,
  Ingen brok med dig så snitter vi for gammel læge fejl.
  Nej tak og tak for kaffe,
  Er der nogen som forventer jeg skulle betale for dette ?

  Nå men fejl i system er fundet, indvoldsorm, jeg tror det er mine katte, men skejby og andre eksperter siger nej, inklusiv min i Norge bosatte lægebror og katteejer.
  Men de er enige med mig i orm er det af en art,
  Men jeg var blevet ruineret, hvis jeg skulle have betalt selv for alle de flinke forsøg på at komme til at skære i mig.

  Det som kan læres af historien, er at der er sket en for stor specialisering af symptomer, overblikket mistes og der opstår det med at patient sidder mellem 2 stole.
  Alt skal passes ind i en kasse med en let forståelig etiket.
  Så kan det beregnes hvad det nu koster.
  Alt skal være så målbart og så økonomisk at det går galt.

  Og jeg synes helt ærligt at skulle jeg f.eks have betalt for fejl diagnoser af lyskebrok og senskader af lægefejl ville det være lige groft nok.

  Men der rige muligheder for besparelse i sundheds systemet, det skal jeg være den første til at erkende.
  Jeg vil foreslå lidt mindre kassetænkning og kasse indpakning af patienter.
  Og lidt bedre uddannede læger på privat hospitaler som ikke har helvedes travlt med kniven.
  De kan sgu hurtigt koste kassen.
  Et held jeg ikke lige ville snittes i, og bad dem om at tænke 2 gange, og nægtede at blive snittet i for gamle læge fejl.

  Men at betale for at gå til lægen, er det en vittighed ?.

 25. Af Jørgen Ketelsen

  -

  Pensionister er ikke alle velbjærgede så det er nemt at foreslå brugerbetaling når jeres indkomst dækker daglige besøg på caféer af samme som den forslåede brugerbetaling.. Folkepensionen rækker ikke langt for besøg hos lægen hvis dette tåbelige forslag gennemføres.

 26. Af henning nielsen

  -

  Godt gået! det bør også koste at udeblive for en tid til behandling. Pengene bør gå til at forbedre sygevæsenet.

 27. Af Helge Nørager

  -

  Et konkret eksempel på udgifts eksplosion i sundheds system pga. Privat hospitaler uden ansvar for arbejde eller diagnoser.

  Patient henvises til undersøgelse for lyske brok.
  Brev afsendes om at pga behandlingsgaranti og travlhed udføres arbejde på privat hospital.
  Efter en kort undersøgelse uden indledende samtale, hvor patient klager over mange smerter ved undersøgelsen som gør arbejde surt for overlæge.
  Stilles fejldiagnose på lyskebrok.
  Så begynder udgifter for samfund for alvor.
  Pre operativ undersøgelse i Horsens,
  CT scanning pga patient indsigelser mod diagnose.
  Aflysnings samtale og henvisning til Urologisk Skejby.
  Men prøv og stop og regn.
  Det var en dyr læge fejl ups.
  Men privat hospital fik da betaling for deres fejl diagnose.
  Så pga travlhed, henvisning fra urologisk skejby til hamlet.
  Ny ultralyd og ny diagnose, og igen vi vil snitte for gamle lægefejl. ?
  Stop lige op engang, hvad sker her ?.

  Er det privat hospitaler som ikke kan deres arbejde ?
  Er alle ansatte overlæger på et privathospital inkompetente ?.
  Er det nu så klogt at fejl lavet af privat hospitaler udbedres gratis af de dygtige i det offentlige. ?
  Var det egenligt ikke dumt med de privat hospitaler ?.
  Og er en overlæges diagnose uden ansvar. ?

  Og kunne en del penge ikke være sparet, hvis ikke det fjols som sagde lyskebrok havde kunnet sit arbejde ?.

  Er de forvirret se næste afsnit af Soap.

 28. Af N O Nielsen

  -

  Dette forslag fra ASH er hvis det realiseres starten på at alle skal have en privat sundhedsforsikring.
  Så intet nyt fra den front- et ønske scenarie for en jubel liberalist.

 29. Af P Christensen

  -

  Man kunne også lave brugerbetaling på (negativ) indvandring.
  Så kunne alle Radikale med dets derivater (LA og Alternativet)
  selv komme til lommerne, og betale alle omkostninger (økonomiske, boligmæssige og sociale) hvis de ønskede negativt bidragende indvandrere til landet.

  I forvejen samler radikale sig jo i “gated communites”. Der er rigeligt med plads til
  deres favoritter også. Så skal andre ikke betale prisen for deres selvfedme.

 30. Af Torben Ris

  -

  Intet nyt under solen. Vore politikere er berøringsangste lige netop på dette område. Måske kunne vi starte med at lade alle betale selv for de første x antal lægebesøg. Når denne grænse er nået betaler de offentlige kasser resten af året.

 31. Af Per Frederiksen

  -

  Hvad ved du om det ASH?
  Vi er nemlig en masse, som går til lægen midt i arbejdstiden og sidder der og venter for sjov…
  At omlægge generel skat til en ‘afgift’ på 150 kr. for et lægebesøg koster en masse i administration og er lige så tåbeligt som medielicensen og alle mulige andre afgifter. Og når så antallet af besøg så åbenbart falder , så mangler der jo indtægt osv. Og hvordan vil du skrabe pengene ind fra de borgere, der ikke har nogen? Og hvordan skal vi sortere i, hvem der skal fritstilles osv? Hvor mange offentligt betalte stillinger vil du oprette for at løse de opgaver?

  Debatten kunne være spændende, hvis den blev præsenteret af en, som vidste noget om området, og som havde indblik i problematikkerne…

 32. Af Jørgen Christensen

  -

  Hold nu op fordi Sverige og Norge har betaling er da et dårligt argument (altid det samme som Sverige og Norge snak vrøvl og vås vi må da godt gøre det bedre) og så igen en gang for altid gratis lægebesøg og lægehjælp er grundstammen i vort velfærdssamfund med god rette, gud forbyde det nogensinde ændres, alle de velbjergede forstadsliberalister vil ikke vores velfærd tros alle lande misunder os dette velfærdssamfund vi så fantastisk har skabt, I øvrigt har et stort flertal ytret sig tilfreds med at yde fælles til det basta.

 33. Af Ole Jensen

  -

  Alle tiders gode forslag fra Anne Sophia Hermansen

  En bruger betaling på omkring 150 kr pr. konsultation ved de første 10 lægebesøg kunne være passende og bør suppleres med at brugeren skal skrive under på en faktura efter konsultationen, hvoraf den samlede lægeregning fremgår og hvor patientens andel og det offentliges andel af regningen er specificeret – ligesom hos tandlægen.

  Dette vil åbenbare de virkelige udgifter for brugeren og lægen kan kun få betaling hos det offentlige for konsultationer, hvor der er underskrevet en faktura fra en bruger.

  Dette vil helt sikkert også afhjælpe den påståede lægemangel. Det er påfaldende at lande som Tyskland med tilsvarende antal læger pr 1000 indbyggere har lægearbejdsløshed, mens vi i Danmark har mangel på læger.

  Det er også påfaldende at lægernes indtægt ligger i den absolutte top i sammenligning med tilsvarende akademiker uddannelser.

  Er det fordi at lægernes stærke kollegiane organer har været dygtige til at forhandle sig til nogle yderst lukrative forhold til lægerne overfor en svag offentlig modpart – og at forhandlings positionen for lægerne yderligere gennem årene har forstærket sig selv som følge af “lægemanglen” ?

  Besparelserne, der kan opnås fra lægerne kunne eventuel benyttes til at udbygge tandlægeplejen.

  Man burde også ser på apotekerne. De har fået tildelt et geografisk område af myndighederne hvor de har eneret til at sælge medicin generation efter generation og som ikke kommer i åben licitation. Det gør at medicinpriserne er skyhøje før statsstøtten og profitten er enorm. Apotekere hører til blandt de allerhøjeste indtægtsgrupper i Danmark og de er ikke udsat for konkurrence. Prøv at se i f.eks Polen hvor der er mange flere apotekere pr. indbygger, og som holder længe åben og giver glimrende rådgivning om medicinen de sælger og til meget lavere priser end i Danmark.

  Hele sundhedssektoren i Danmark kunne trænge til en kraftig revision. Dette ville give lavere priser og styrke Danmarks konkurrenceevne.

  Læs også
  https://www.dr.dk/nyheder/indland/masser-af-laeger-i-danmark

 34. Af Preben Mikjær

  -

  Penge for at gå til lægen? – – – Aldrig i livet!
  Vi har betalt – noget der ligner 4%. Hvis ikke det er nok, kunne man tage de %-er af bruttolønnen og før nogen som helst fradrag, så kom nok nogen flere til at betale for sig selv. Skal man bruge noget derudover, skulle man måske g til arbejdsgiverne, tobaksindustrien og alle de andre der lever af at gøre os syge. – Arbejdsgiverne ikke direkte, men et stort antal mennesker bliver jo syge af at passe deres arbejde.

  Ps. Der var en ovenover der var inde på noget med at betale for børnene. – Det gør de jo i bund og grund selv. I den periode der er mellem de er færdiguddannet og til de bliver pensioneret, skal de jo helst indbetale både til deres liv før og efter arbejdsmarkedet, – jeg ved meget godt, at der er en farlig masse der er allergiske ( L.A.) overfor det med at betale skat, men det er nu engang sådan det er

 35. Af M Pedersen

  -

  “Mærkeligt nok lever de længere i både Sverige, Norge og Finland.”

  Ovenstående forsøg på et argument er en fejlslutning. Hvor er forskningen, der viser at de i de øvrige nordiske lande ikke ville have bedre af at gå oftere til læge? Intet sted. Hvor er analysen, der viser at det ikke vil have nogen konsekvens hvis danskerne gik mindre til læge? Intet sted. Vi gør alt muligt i Danmark for at leve usundt. Starter på rygning og druk i en tidlig alder. Har et overvejende had til vores miljø. Spiser kød, der er pumpet med antibiotika fordi det er fyldt med bakterier vi ikke kan slå ned. Dette tager ASH ikke stilling til, hvorfor hendes indslag er et overgreb på debatten.

  ASH har ikke andre argumenter for sit standpunkt end det hun lige kunne hive ud af røven i løbet af de 10 minutter det må have taget at skrive sit indslag. Det er et partsindlæg, der ikke har noget som helst sagligt grundlag. Hvis ASH havde fremvist noget reel dokumentation for at det er en god ide for samfundet at vi gik mindre til læge, så er jeg klart tilhænger. Men diverse varianter af “jeg bliver plyndret i skat” krydret med retoriske finter, er bare for svagt. Og egentlig et pinligt niveau af et individ, der gerne vil lede vores land.

 36. Af Lasse Andersen

  -

  Hvor naivt. Nu har jeg været læge i 15 år og aldrig mødt en patient der er kommet for sin fornøjelses skyld. Hyggehypokonder?!?

 37. Af Jens Kjærbøl

  -

  Min gamle farmor, der var enke, gik til lægen hver eller hveranden uge.
  Lægen skrev en recept, som hun gratis indløste på apoteket, fordi hun som mindre-bemidlet havde fået medicin-kort.
  Når hun kom hjem i sin lille lejlighed hældte hun med det samme tabletterne i toilettet.
  For som hun forklarede “Det skidt ville hun ikke spise.”
  Enlige ældre damer kan få gratis opmærksomhed fra en læge.

  Fra mit mange-årige arbejde som farmaceut på forskellige apoteker har jeg hyppigt bemærket, at kroniske patienter i fast behandling med medicin ofte kun rekvirerede en pakning med 100 tabletter, selv om det var væsentligt billigere pr. tablet at få en pakning med 250.
  En ordning som i høj grad også var til lægens økonomiske fordel, når disse patienter jævnligt ringede efter en recept med mere medicin.

 38. Af Jens Kjærbøl

  -

  Min gamle farmor, som var enke, gik til læge hver eller hveranden uge.
  Recepten indløste hun gratis på apoteket, fordi hun som mindre-bemidlet havde medicinkort.
  Når hun kom hjem i sin lille lejlighed, hældte hun tabletterne i toilettet, for som hun forklarede “Det skidt ville hun ikke spise.”
  Enlige ældre damer kan gratis få en læges opmærksomhed.

  Fra mit mangeårige arbejde som farmaceut på forskellige apoteker har jeg ofte bemærket, at kroniske patienter i fast medicin-behandling kun fik ordineret mindste medicinpakning, selv om en større pakning var mærkbart billigere pr. tablet.
  En økonomisk fordelagtig ordning for lægen, når den slags patienter hyppigt udbeder sig en ny recept.

 39. Af Jens Kjærbøl

  -

  Fra mit mangeårige arbejde som farmaceut på forskellige apoteker har jeg ofte bemærket, at kroniske patienter i fast medicin-behandling kun fik ordineret mindste medicinpakning, selv om en større pakning var mærkbart billigere pr. tablet.
  En økonomisk fordelagtig ordning for lægen, når den slags patienter hyppigt udbeder sig en ny recept.
  Skulle den slags patienter betale for læge-kontakt, ville de reducere antallet af kontakter ved at bede om økonomiske paknings-størrelser.

  Min gamle farmor, som var enke, gik til læge hver eller hveranden uge.
  Recepten indløste hun gratis på apoteket, fordi hun som mindre-bemidlet havde medicinkort.
  Når hun kom hjem i sin lille lejlighed, hældte hun tabletterne i toilettet, for som hun forklarede “Det skidt ville hun ikke spise.”
  Enlige ældre damer kan gratis få en læges opmærksomhed.

 40. Af Henrik Pedersen

  -

  Det er ok at tage 150 kr. for et lægebesøg. Der skal være et årligt loft over beløbet, så f.eks. kronisk syge og gravide ikke rammes ekstra hårdt. Da kvinder gæster lægen oftere end mænd, må de så bøde lidt mere.

  Der er årligt 20 millioner besøg hos lægen. Så hvis det fortsætter, er provenuet 3 mia. kr.

  Det åbne spørgsmål er, hvad man gør med de hærskarer af healere, naturhelbredere, pendulsvingere, tarotkorlæsere, homeopater og lignende svindlere og fupmagere, som lukrerer på vores angst for sygdomme?

  De bør brandbeskattes, så samfundet kommer dette uvæsen til livs.

  PS. Dagbladet Information havde i 2011 en rigtig morsom serie med titlen: ”En hypokonder kan godt blive syg”. Herlig læsning. Søg den på nettet.

 41. Af A Bekat

  -

  Først skal vi i dk betale verdenens højeste skatter og afgifter, og dernæst skal vi betale for de samme ting igen igennem brugerbetaling?
  Der er altså kun 20% tilbage af de 100 kr vi har tjent når vi har betalt indkomstskatter, diverse afgifter på registrering af biler, på kaffe, på sukkervarer, på nødder, på batterier, på elektriske pærer, på forsikringer, på benzin og diesel, på elektricitet, på tobak og spiritus, boligskatter, grønne afgifter, told, og ikke mindst moms af både afgifter og varer vi køber. Nu skal vi så til at aflevere de allersidste af de lommepenge der er tilovers efter at vi har fodret det danske velfærdsmonster.

 42. Af P Christensen

  -

  A Bekat 18.april:
  Enig.
  Men husk nu at negativ indvandring koster DK minmum 33 mia om året.
  Det er lige knap en Storebæltsbro om året (1988 priser 21 mia).

  Tænk hvis medlemmerne af Folketinget de seneste årtier
  havde brugt pengene på danskerne og ikke på at forsørge udefrakommende folk,
  der grundet egen tåbelige adfærd (overbefolkning og religiøs fanatisme)
  havde kørt deres egne samfund i sænk.

 43. Af Helge Nørager

  -

  Et forslag til fedme patienter som ikke vejer nok, eller til sundhedsvæsen.
  Frem for en ballon operation eller mavesæks størrelse reducerede indgreb,

  Påfør dem en bendelorm eller anden spændende parasit, som æder føden.

  Når vægten er ok, så gives medicin til at aflive orm / parasitter.

  Og til alle dem med vægt problemer, tag jer dog sammen og få som mig bændelorm eller nogle hundrede andre spændende parasitter, så er i aldrig alene, og der er mange som ønsker i er i live.

  Men seriøst måske parasitter og orm under kontrol, er bedre de operationer end nuværende som tilbydes overvægtige.
  Jeg kan bevise det giver et konstant og vedvarende vægttab mdr. efter mdr.
  Formoder det ophører, når de begynder behandlinger efter artsbestemmelse.
  Men prøv selv at gå rundt med en ormegård i maven det slider lidt på selvværd, samt giver sjove bivirkninger.
  Men som middel mod fedme eller for dem som ønsker at tabe sig.
  Et genialt middel.

 44. Af Sanne Trebbien

  -

  Hej
  Du har vist ikke været kronisk syg og på førtidspension..
  For så ville du vide at brugerbetaling ikke kan lade sig gøre ..
  Jeg lider at mange sygdomme som dårligt hjerte og lungesygdom plus lidt flere ..
  Økonomisk vil jeg aldrig kunne betale for læge besøg..
  Det ville ende med at jeg dør før tid ..
  Men det er du med dit indlæg ligeglad med at folk som er meget syge ikke ville kunne komme til lægen ..
  Sæt dig ind i sagen inden du kommer med så latterligt indlæg ..
  Vi betaler det over skatten ..
  Håber du aldrig bliver syg og fattig ..eller jo
  For det er vist den eneste måde du kan forstå det ..
  Mvh
  Sanne

Kommentarer er lukket.