Nej, du er ikke gud i dit eget liv

Af Anne Sophia Hermansen 74

Vores kultur er hjemsøgt af en vulgærliberalisme på steroider. Du er din egen lykkes smed og ansvarlig for dit ægteskab, karriere, dine børns trivsel, din egen, dit hjem, dine venskaber og naturligvis også for dit helbred. Alting skal konstant optimeres, og kroppen, det dumme dyr, skal disciplineres, trænes og tæmmes, så dellerne ikke skvulper ud over kanten på nederdelen eller får slipset til at ligne en bjergetape.

Børnene skal have unikke navne, for man kan da ikke hedde Mette eller Peter og få et liv ud over det sædvanlige. De unge skal performe i skolen og helst have 12, ellers ender de som skraldemænd, og det ser ikke så pænt ud på Instagram. Og endelig skal de gå den lige vej fra gymnasium til videregående uddannelse og ikke flippe rundt i verden på sex og stoffer, men fare lige igennem kødhakkeren på Statskundskab eller Handelsgøglerskolen, så de kan komme ud i det hamsterhjul, vi kalder arbejdsmarkedet. Blive gode konkurrencestatssoldater, bidrage til velfærdssamfundet, være samfundsborgere med et solidt boliglån og forbrug i ascendanten. Få børn med tossede navne og curle dem videre i en verden, vi tror, vi selv er herre over.

Og fordi vi tror det, kommer det igen og igen bag på os, at vi kan blive bemægtiget af noget så sjofelt som tilfældet. Af skæbnens ugunst og noget helt, helt udenfor vores kontrol.

I weekenden læste jeg Maria Gerhardts ”Transfervindue”, og især hæftede jeg mig ved følgende passage:

”Jeg lå og skrev med de andre syge, førend jeg kom herind, og det var de hårdeste pennevenner, jeg nogensinde har haft.

”Der må være noget, jeg ikke har lært endnu,” skrev Karen. ”Siden, at det er kommet igen.”

”Mja,” skrev jeg. ”Pas nu på med at tænke sådan, det involverer en masse skyld.”

”Men jeg interesserer mig meget for sådan en body and soul-tilgang,” skrev hun. ”Det kommer jo ikke ud af ingenting.”

”Måske gør det,” skrev jeg tilbage. ”Måske er det totalt tilfældigt, at det lige er os, der er blevet ramt.”

Den sidste besked kunne jeg se, at hun aldrig nåede at åbne.”

Maria Gerhard, der for nylig døde af kræft, var ligesom Karen ikke skyld i sin sygdom. Det var min far heller ikke eller den datter, som to bekendte mistede for et par år siden. Men det er symptomatisk for vores tid, at vi er så indbildske, at vi tror, at alt kan tilskrives os selv eller potentielt er indenfor vores kontrol.

Hvor ofte hører man f.eks. ikke, at en eller anden ”vandt” over kræften – eller tabte til den? Som om en ellers uhelbredelig og altødelæggende sygdomstilstand kan overvindes, blot man tænker, spiser, mediterer eller går med hunden på den rigtige måde. Tilsvarende mener mange også, at kræft er opstået, fordi man har levet forkert. ”Det kommer jo ikke ud af ingenting.”

Men jo, det gør det. Ofte. For et par dage siden udtalte forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, Jørgen H. Olsen, til Politiken, at:

”På trods af, at man har forsket i kræft i mange år, så er det stadig en gåde at forstå, hvad der ligger til grund for cirka hvert andet kræfttilfælde. Vi har for eksempel med lys og lygte ledt efter nye kræftfremkaldende miljøfaktorer de seneste år uden det store held.”

Og senere siger han:

”Vi er nu blevet endnu mere bevidste om, at kræft er et af naturens luner, og at det i rigtig mange tilfælde er helt tilfældigt, hvem den rammer uanset hvilken livsstil man fører.”

Ja, af og til udsættes vi for sort uheld. For lunefulde tilfældigheder uden nogen iboende mening og for skæbnesvangre hændelser, der markerer et før og efter i vores liv. For ting, vi kort sagt ikke er herre over, men bare må acceptere.

Sygdom er en af de hændelser. Sygdom må af mennesker, der har bildt sig selv ind, at de kan designe alt i deres tilværelse, føles som et kriminelt indbrud i sindet. Febrilsk søges der efter en højere mening, måske en mening, der er så raffineret og esoterisk, at den først fremtræder på dødslejet.

Vi har bildt os selv ind, at vi er guder i eget liv, og meget er vi da også herre over, men ikke alt. Måske er det først, når vi selv eller dem, vi elsker, rammes af sygdom, at vi forstår, hvorfor Edens Have blev bevogtet af keruber med lynende flammesværd. Fordi vi ikke har adgang til det perfekte liv, ligegyldigt hvor meget vi stræber efter det eksistentielle 12-tal, stresser rundt i hamsterhjulet, curler vores unger eller laver al mad fra bunden og viser det frem på Instagram bagefter.

Da ordet ”vederfares” gled ud af sproget, tog det en væsentlig erkendelse med sig, nemlig at noget kan overgå os. Over-gå os. Tilfældigheder, sort uheld, skæbnens ugunst.

Nej, du er ikke gud i dit eget liv.

74 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –Hvem er “Henriette N. Mortensen ” !!!! ????? –Endnu een af Jyllands formørkede existenser ! –Evt. i fam. med de “dødsensfarlige –OG extremt dyre “Jungle-coders-drenge ” –Med gfratis udd.- betalt af skatteborgerne –OG siddende i Thailand !—-” At være gift med en jyde ! –ER værre end døden ! –Er den rene og skære sandhed –Det kan Anne Lippert med mange andre Sjællændere/Københavnere ! I den grad bekræfte ! –Kom frit frem ! –Jer der skriver i andres navne ! –Det er ligeså kriminelt –som det er AT: Stjæle andres identitet ! –Punktum ! –Vi véd, hvem I er !

 2. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! 21 års helvede på jorden “gift med en missionsk vestjyde ” –Kan det ikke siges, at være værre end døden ? –I skumle –der sidder bag computerskærmens “trygge ” ramme ! Vi får fat i jer !–Det kan I lige regne med !

 3. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Har ingen anelse om, hvorfor jyderne har “lange arme ! ” –Men her til formiddag har Dr 2 ´s Jacob Illeborg Afsløret en storforbryder fra Nord Jylland ! –der har huséret i Spanien / Malaga-området ! –Så hvorfor ikke sige, at det har noget med “lange arme, at gøre ” –Erik Mortensen var fra Nord Jylland –Og Henrik Day -Poulsen cand. psyk –Er også fra Nordjylland ! –Det er ordentlige folk ! –Men hr. og fru Mensen ! –De er boligspekullanter –og udråber “den lille Fanden ” Til, at være “et vidunderligt menneske ” ! –Det hænger ikke sammen noget af jeres kriminelle aktivitet ! –Meget muligt, at Nord-jyderne er nogle “grimmer nogen ! –Det er jo kræmmére ! Alle til hobe !Ifølge vores undersøgelser ! –Så har I misbrugt ! direktør Henriettes navn skammeligt ! –Og også Bang & Olufsens — Det slipper I ikke godt fra !

 4. Af Teddy Bjørn- Plys Olsen - Tegner

  -

  Har lige skidt en død rotte ud og hold kæft hvor den stinker!- ” Min røv er øm” — Jeg løb tør for papir og måtte bruge mine sokker!- Fik lidt på fingerne og måtte bare tage ” Dem op til næsen”
  Så hvorfor ikke sige, at det har noget med “lange arme, at gøre ”

 5. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Falsk igen ! –“dem, der bruger andres navne til, at skrive alle de ulækre rexter ” –Er de samme psykopater, der har svinet “samtlige seriøse ordentlige folk til hele tiden ” ! –De sidder på statens dyre anstalter ! –Og sviner gud og hver-mand til ! –Debat-redaktør ASH ! –Har åbenbart ikke tænkt sig, at gøre noget ved ! –Vi- der har været udsat for psykopaternes –aktiviteter på Berlingske ´s blog ´s –Skal bare se, at komme videre ! –Så godt, at vi ikke bor i det “alt-for-tolerante Danmark ” ! –Der giver “gud og hver-mand gratis udd. incl. S.u i 15 år ” –De tager så til evt. Thailand med al den gratis it-lærdom som danske borgere har betalt ! “–Skriv bare videre ! Vi véd, at I sidder på statens anstalter ! –Ingen – absolut ingen ønsker, AT I nogensinde kommer ud derfra !

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Falsk igen ! –“dem, der bruger andres navne til, at skrive alle de ulækre rtexter ” –Er de samme psykopater, der har svinet “samtlige seriøse ordentlige folk til hele tiden ” ! –De sidder på statens dyre anstalter ! –Og sviner gud og hver-mand til ! –Debat-redaktør ASH ! –Har åbenbart ikke tænkt sig, at gøre noget ved ! –Vi- der har været udsat for psykopaternes –aktiviteter på Berlingske ´s blog ´s –Skal bare se, at komme videre ! –Så godt, at vi ikke bor i det “alt-for-tolerante Danmark ” ! –Der giver “gud og hver-mand gratis udd. incl. S.u i 15 år ” –De tager så til evt. Thailand med al den gratis it-lærdom som danske borgere har betalt ! “–Skriv bare videre ! Vi véd, at I sidder på statens anstalter ! –Ingen – absolut ingen ønsker, AT I nogensinde kommer ud derfra !

 7. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Først var det “Axel Eriksen ! –Det gik ud over –Så var det Lemche ! –Og nu, er det åbenbart mig ! —Jeg er egentlig ikke så sikker på, at det er jyderne, der skriver alle de rædselsfulde ting om andre mennesker ! –Det kan jo meget vel være “muslimske drenge/unge mænd” ! –Ingen tvivl om AT : De har fået “alt,hvad,den,kan,trække af sociale goder ” ! –Alligevel føler de sig forsmåéde ! –Det er lige, hvad de er !–Desv. kommer det også til, at gå udover de normale unge mennesker ! –Dem er der jo heldigvis også en del af i lille generøse Danmark ! –Der har givet gratis udd. incl S.U. –i lange baner ! Til gud og, hver mand i kongeriet ! –Well -borgerne skal betale gildet for alverdens psykopater incl. dem, der sidder på anstalterne i Danmark !

 8. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –Hele det sociale overdrev ! –Har snork-sovet ! –Når nogle psykopater kan sidde og skrive de mest rædselsfulde ting på nettet om andre mennesker ! –Hvad er det som vi betaler for i det hele taget ??

 9. Af dyrenes beskyttere

  -

  Næste tiltag ! –Vi nægter, at betale skatter fortsat –Og aldrig mere !

 10. Af Dyrenes beskyttere

  -

  ASH og Berlingske ! –Vågn op venligst !!!!!!!

 11. Af Dyrenes Beskyttere

  -

  Når vores Berlingske abb. løber ud ! –Så lover vi aldrig mere at betale for den avis ! –Der tillader “snuskede typer” ! –At skrive blogs ! –ASH !, Hvad-enten hun kan kaldes “blog-ansvarlig-redaktør ! Eller ej ! –Så har hun fejlet noget så godt –og grundigt !

 12. Af Dyrenes beskyttere

  -

  J. Nielsen ! “Niller” ! –Dit navn er blevet misbrugt ! –Medmindre, at det er dig-selv, der sidder og skriver de grufulde texter ! –Her på ASH ! s blog ! –Svar udbedes venligst !

 13. Af dyrenes beskyttere

  -

  “Henriette N. Mortensen ” –Dit navn er blevet misbrugt ! –Medmindre, at du kender de slyngler, der sidder og skriver i andres navne ?

 14. Af dyrenes beskyttere

  -

  ” Der er jo “krimi-messe” ! –I Horsens ” –Så vi udlover en dusør til den forfatter, der på den mest bestialske facon –kan jage en skræk i livet på de plageånder –på Berlingske blogs ! Der genérer ordentlige folk, der bare vil deltage i en spændende debat !

 15. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Det skal ingen hemmelighed være AT: Vi helst ser “visse unge-mænd-for det meste” ! Fjernet fra jordens overflade ! –Så en “gyser” ! –Fra krimi-forfatterene ´s side vil være meget velkommen !–Der er ingen smalle steder –når det offentlige vil beskytte “de yngre mænd, der sidder på anstalterne ” –SÅ er der heller ingen smalle steder hos os, når det gælder om, at få jaget en skræk i livet på plageånderne !—Nyttejob-sene ! –Bliver ikke udnyttet optimalt ! –Det v-ll vi sørge for, at de bliver ! –De evigheds-off-ansattes jobs er ikke mere sikre end, at vi forlanger dem fyret !

 16. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Slagelse kommune skjulte ghetto-drenge for pressen ! De sendte ballademagerne på fornøjelsestur til København for skatteborgernes penge !–Hallo !

 17. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Samtlige ghetto-drenge skal smides ud af Danmark !

 18. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Samtlige ghetto-drenge skal smides ud af Danmark med samt deres familiér ! –Det bestemte Pia Kjærsgaard i sin tid ! –OG det skal være NU !

 19. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ASH ! –Du skulle have været fyret for længe siden !–MEN NU ophører mit abb. hos Berlingske heldigvis idag ! –Så er jeg fri for, at blive irritéret over ” De anbragte kriminelle unges ” svinen-blogskriverne til ! –Du kunne jo ikke finde ud af, at slette deres rædselsfulde —ytringer ! –Så håber, at du bliver bedre i dit nye job !

 20. Af Preben Jensen

  -

  Teddy – Bjørn – Plys Olsen – Tegner.

  Kan du ikke sørge for at din plejeassistent er mere påpasselig med at stramme velcroen i din voksenble?
  I givet fald slipper vi herinde for alt det, der ellers løber ud!

 21. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR –Ja ! Hyg dig på dit komm. bosted !

 22. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Ja ! Hyg dig på dit kommunale bosted !

 23. Af Klaus Jensen

  -

  Interesant at se ASH, at en rå kvindelig forfatters formålsløse livskamp har fået dig på lidt andre tankebaner i din livsopfattelse, end den ellers sædvanlige. Man må bare ikke håbe, at du om nogen få år skrider helt over i den anden grøft. For så må du da føle dig totalt til grin over for dig selv og din søn.

  Ellers en god betragtning fra Jan P’s. første bidrag.

 24. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Operation ” Ny start ” ! –For skatteborgernes penge til kriminelle unge på statens bo-steder ! “—Borgerne bliver straffet –og de kriminelle bliver belønnet ! –Helt efter bogen i dagens Danmark !—-“de såkaldte unge ” Bliver forgyldt ! –Og ofrene (os-ærlige-skatteborgere ) –Bliver svinet til –på Berlingske ´s blogs ! Af : Lige netop “de unge, der sviner folk til med deres barnlige –og primitive lokums-sprog ” !–De social-pædagoger må hellere se, at lukke for de kriminelle ´s adgang til internettet ! —-Pressen er på stikkerne ! –De tilsyneladende eneste, der kærer sig om de nærmest værgeløse borgere –der deltager i dagens debat !—Det offentlige overdrev tøver ikke med, AT: Smide millioner af borgernes skattekroner UD på ” De kriminelle, der lever som blommen i et æg på de såkaldte “bo-steder ” ! –Det er på tide, at nogen vågner op ! –OG, det kunne såmænd godt være ASH !—Hvis hun havde sørget for (som debatredaktør ) –AT Slette de hæslige ubehjælpsomme ´s unge ´s –og mindre unges –hadefulde kommentarer ! –Til normale folk ´s bidrag til den så nødvendige debat ! –Så var folk ikke blevet så umanérligt rasende ! –De kriminelle sidder gudhjælpemig –og bruger andres identiteter –ude, at der derved sker dem noget ! –Hallo ! –Vi HADER de såkaldte ungekriminelle –så meget, at det nu er nok ! –Vi erklærer dem U-ønskede i det danske samfund ! –Det ville iøvrigt være billigere,at lade dem blive i de anstalter –som de af egen skyld er havnet i ! –Den såkaldte nye start –kunne være AT: Afkople dem helt fra andre mennesker ! –punktum !

Kommentarer er lukket.