Jeg er krænket, altså er jeg

Af Anne Sophia Hermansen 66

Der er godt krænkelsesnyt til dem, der synes, at verden ville være et bedre sted, hvis der fandtes flere safe spaces og trigger warnings.

Jørgen fra KiMs har i en ny reklamefilm smurt ansigtet ind i chokolade, og det er meget krænkende, mener en række forbrugere på chipsproducentens Facebookside. F.eks. skriver en Nicole Jacqueline Obovo Emore:

‘Efter at have set tv-reklamen i går aftes føler jeg mig utroligt krænket. Ikke kun fordi det er et dårligt forsøg på at ligne en person, der har proppet sig selv så meget i chokolade, at det tilfældigvis er smurt ud over hele ansigtet. Det er også krænkende, fordi jeg som afrodansker ikke kan undgå at lægge mærke til den tydelige opstilling. Jeg kan ikke undgå at høre, at der i reklamefilmen er indsat bongotrommer i baggrunden. Og jeg kan ikke undgå at høre Jørgen sige, “Jeg er brun, fordi…”.’

KiMs har nu klippet scenen ud af filmen og undskyldt mange gange.

For kun en uge siden trak Carlsberg et opslag tilbage på Kvindernes Kampdag, fordi man var bekymret for reaktionerne, og forleden droppede DR efter få timer et satirisk indslag på Facebook om Støjbergs kage, fordi kommentarerne ikke var, som man forventede.

Tidligere har Irma haft ørerne i overfølsomhedsmaskinen, og det er heller ikke længe siden, at ”Hottentotkarrusellen” i Djurs Sommerland gjorde sig skyldig i den vestlige verdens største synd, nemlig politisk ukorrekthed. SVT måtte i 2015 nyredigere Pippi Langstrømpe og fjerne et klip, hvor hun trækker ud i øjenkrogene for at ligne en kineser. Og hendes far var selvsagt ikke længere ”negerkonge”, men blot konge.

Hvis man googler ordet undskyld, er krænket over eller trækker reklame tilbage, vil man kunne se, hvordan en undskyldnings- og krænkelseskultur aftegner sig. Hvordan vi er blevet en nation af ofre for pinlige jokes, fejlskøn, tåbelige udtalelser, platheder og andres dårlige moral. Tilsyneladende uden bagatelgrænse.

Sidste år måtte Statens Museum for Kunst ændre titler og beskrivelser til 14 kunstværker, fordi der indgik ord i dem, som nogen kunne blive stødt over. Ord som neger og hottentot, der godt nok ikke gjorde en kat fortræd i maleriernes samtid, men i dag ville kunne oprøre et stakkels krænkelseslabilt menneske. Negerhoved blev f.eks. til afrikansk hoved i erkendelse af, at man ikke kunne byde gæsterne, at de uanende og uskyldigt gik rundt mellem malerierne, og så pludseligt blev visuelt masseoverfaldet og forulempet af fortidens barbariske kunstnere.

Kort efter samme år måtte Frisko forsvare sig pga. isen ”Kæmpe Eskimo”. Eskimo er nemlig en racistisk betegnelse for en inuit, men is-producenten holdt fast i navnet og bedyrede, at de ikke var racister, men bare lavede is. Krænkelsesfolket hastede videre til det hudfarvede plaster, til lakridsmaskerne i Skipper Mix, til sigøjnerfuglen, tyrkerduen og jødekagerne.

Når først man har fået øjnene op for, hvor krænkende verden er, er der nok at kaste sig over.

Derfor er det efterhånden også sikkert som amen i kirken, at en eller anden føler sig krænket over en udtalelse i radioprogrammet Mads & Monopolet. For her taler man ikke ligesom i Etisk Råd. Trods vært og deltageres forsikringer om, at man hverken hylder spirituskørsel eller gramseri på sovende kvinder, kører forargelsestoget alligevel derudaf lørdag efter lørdag.

For at føle sig krænket er en moderne identitetsmarkør og eksistentiel modus operandi, og jo flere ting, man kan blive krænket over, desto finere og mere moralsk overlegent menneske er man.

Havde Descartes levet i dag, havde han skrevet: ”Jeg er krænket, altså er jeg.”

66 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ASH ! ER krænket –og vi er krænkede ! –Fordi Lars Seier med de mange penge–tillader sig, at fnyse over Ingers kage !—Vi er krænkede, fordi vi ikke satte “PENGE” højest på ønskelisten for vores liv ! –Vi er også krænkede, fordi vi sætter større pris på “naturen –dyrene –skønheden og FRED ” –Det er der ikke penge i ! Så vi har grund til, at være krænkede, fordi vi er for dumme til ikke, at ønske os mange penge –masser af penge ! –Men det gør vi altså ikke !

 2. Af Maria Due

  -

  “Men jeg synes, at det er vigtigt, at man ikke unødigt anvender betegnelser, som åbenlyst krænker andre mennesker. Det siger en hel del mere om de mennesker, der alligevel gør det.
  Det er tegn på manglende dannelse og empati.”

  Da Hella Joof har meldt ud, at hun føler sig krænket over brugen af ordet neger, vil jeg ikke anvende ordet i hendes nærhed, men jeg vil tillade mig at skrive, at jeg synes, at hun har valgt en forkert vej, og at hun svigter noget dyrebart i sig selv. Ligesom dit indlæg efterlader hun nemlig det indtryk, at noget er synd for nogen, mens det efter min mening havde været langt mere klogt og rigtigt at anslå samme tone som det gamle slogan “Black is beautiful” eller noget lignende.

  Se det er der da format over i stedet for den bestandige klynken og offerretorik. Så kunne Helle Joof måske endda være med til at forhindre, at unge mennesker smører sig ind i meget giftige cremer for at blege deres brune og sorte hud, og at de undlader at kaste sig under kniven for at få fjernet deres negroide træk. Som Michael Jackson, der aldrig blev “hvid” men i stedet kom til at ligne et uhyggelig monster.

  Der er ingen af os, der selv har valgt vores hudfarve og ansigtstræk, og lige så lidt som negre behøver at undskylde for deres medfødte udseende, synes jeg, at “hvide” behøver at tage imod al den skyld og skam ,som vi idelig forsøges påduttet. Det er en destruktiv og primitiv udvikling.

  Med venlig hilsen fra en, der allerede som treårig fik sin første negerdukke, måske fordi hun godt kunne lide sin bog om den søde Lille sorte Sambo, og senere fik en større dukkeudgave, der blev passet lige så godt som de øvrige dukkebørn. Må vi lige være her, og det gælder også Astrid Lindgren, Tintin og alle de andre påståede uempatiske “krænkere”.

 3. Af Maria Due

  -

  Ovenstående indlæg er et svar til Niels Juul Hansen.

 4. Af Helge Nørager

  -

  Mange mennesker har ingen humor og det har de vist aldrig haft.
  Jeg huske noget om sandaler og et vægmaleri på en husgavl som fik en del til at få kaffen galt i halsen.
  Jeg er intet tilovers for forandringer i litteratur eller kunst for at tilfredsstille sarte sjæles nye tanker.
  Det være sig tobaksrygning, som var den første front som faldt i Film og på teatre samt tegneserier.
  For alle kan være enige om at tobaksrygning er helt far out og en trussel mod andres sundhed, ja det er næsten mord at udsatte nogen for passiv rygning i fri luft ved et busstoppested, ud for en meget befærdet trafikåre.
  Så kom de pædofile, som alle er enige om er meget slemme, hvilket de også er.
  Men næste bølge af udrensninger begyndte i film og andre medier.
  Thank heaven for littel girls, er ikke længre Lørdags underholdning, osv,
  På samme måde er alle ikke i tvivl om at terror skal forhindres.
  Og derfor giver gav vi afkald på en del rettigheder her i Danmark, samt tillod at f.eks en sigtelse for en forbrydelse der i USA kunne medføre mere end 1 års ubetinget fængsel efter dom.
  Kan medføre varetægtsfængsels og udlevering til USA.
  Men ikke en terror sigtet er udleveret, det er andre, som blev frikendt efter lang tids varetægtsfængsel i USA.
  Det er igen angst for en ting, der bruges til andet.
  For vores frygt og angst eller forargelse eller krænkelse, bliver udnyttet af andre som har ganske andre planer.
  Hvilket kan være lidt tragik komisk at tænke på.

  Men jeg er meget modtander af at skønmale fortiden ved at ændre på kunst og litteratur, teaterstykker, bøger, tegnefilm, film, navne på samme, osv.

  Men jeg kan godt have lidt sympati for at en del ord eller betegnelser i dag har fået ny betydning eller ord som bedre udtrykker mening kan findes.
  Hvorved det er muligt at undgå, de ord som i dag, kan eller burde kunne indses af “taler”, vil forarge den eller de som budskab er rettet imod.

  Men det kan være svært at lære gamle cirkusheste nye tricks, så en del ord vil for mig og andre lidt ældre ikke have den samme nedladende betydning, de åbenbart i dag giver udtryk for.
  Og så kommer vi til mangel på humor.

  Eller er det mangel på selvtillid ved den som bliver krænket, for et menneske som hviler i sin tro og har det godt med sig selv, formoder jeg er svære at krænke.
  De vil sikkert blot lade det passere med et smil, med mindre de også har en dårlig dag.

 5. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  At man føler sig krænket er på ingen måde et bevis for, at man er et særligt etisk, eller følsomt væsen.

  Psykopater kan også føle sig krænkede, og de føler sig berettiget til at true andre, eller begå vold imod dem, for at få dem til at udvise respekt -og makke ret iøvrigt; dsv.s betale beskyttelsespenge, yirza o.l….

  Følelsen af, at man er blevet krænket, er altså på ingen måde et bevis på, at man er faktisk er blevet forudrettet.

  “Mænd af ære”, dvs. mafiosoer, er æreløse forbrydere, der er nødt til at true sig til respekt, fordi det er den eneste måde, de kan opnå at blive respekteret på, fordi de har valgt en basalt set æresløse måde at leve på.

  De gør krav på en respekt, de ikke har fortjent, og derfor er de nødt til at bruge vold og trusler, for at forsvare deres “ære” mod “krænkelser”.

  Det samme gælder fundamentalistiske islamister.

 6. Af Morten Andersen

  -

  Hermansen er god i dag. Kommer der ikke snart en Monty Python film, hvor de laver tykt grin med dette latterlige fænomen?

 7. Af Flemming Lau

  -

  Maria Due og Helge Nørager. I har på fin måde redegjort for afgørende egenskaber, der under pres; TAKNEMLIGHED, HUMOR og lad min tilføje Hjælpsomhed. Jeg er ikke kommet så langt i at beskrive begrebet som i har gjort. Det Men det der slog mig for et stykke tid siden, var episode hvor en mand ville hjælpe en tilsyneladende nødstedt i mørket ved et bytorv. Det viste sig at være et set Up og han blev overfaldet af 2 aeh’ere og bestjålet. Det er gift for tilliden mellem mennesker.

 8. Af Flemming Lau

  -

  PS det ironiske med lille sorte Sambo, var at han var inder, med snabelsko og med tigre omkring sig.

 9. Af Lis Sørensen

  -

  Gammel kommentar stadig i filteret?
  B og debatredaktøren er anti-demokrater hele buntet. Kun de mest sorte og fascistis ke kommer igennem.

  Ingen tvivler på at den sorte liberalist ASH , støtter op om rascisme og ulighed. Den elitære er vante gæst ved seiers spisebord. Kulsort!

 10. Af Svend Jensen

  -

  Der er en vigtig forskel på at være ‘krænket’ og at være ‘fornærmet’.
  Tøser kan være tøsefornærmede, men hvis de krænkede, er det som regel seksuelt. I hvert fald betegner man voldtægt som en seksuel krænkelse.
  Denne skelnen er meget vigtig, fordi mange muslimer bruger ordet krænkelse, hvor den rette betegnelse nok ville være fornærmelse. Der går inflation i ordenes betydning.
  En ‘fornærmelse’ går oprindeligt mere på noget psykosocialt. En ‘krænkelse’ involverer eller antyder ligesom en slags fysiske overgreb.
  Ud fra ovenstående betragtninger ser det ud som om, at muslimer er bedre til at krænke hvide danskere, end danskere er til at fornærme muslimer.
  Eksempelvis føler mange muslimer sig dybt krænkede, hvis danskerne ikke underkaster sig sharia og islamiske spisevaner – når de i virkeligheden kun er fornærmede.

 11. Af jørgen pe

  -

  Husk at der også kan være gode indlæg under “ældre kommentarer”.

 12. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt føler jeg mig vel mest krænket over de magthavere, der tørrer røv med de traktater, de selv har indgået. Gider ikke nævne alle – men trylleordet ASYL forklarer vel alt? 100% svindel, humbug og bedrageri!

 13. Af J Nielsen

  -

  “Eksempelvis føler mange muslimer sig dybt krænkede, hvis danskerne ikke underkaster sig sharia og islamiske spisevaner – når de i virkeligheden kun er fornærmede.”

  Sikke noget sludder. Begge udgaver.

 14. Af J Nielsen

  -

  “Mange mennesker har ingen humor og det har de vist aldrig haft.”

  Jeg kan godt lide humor. Fordi humor er sjovt. Faktisk er humor noget af det sjoveste jeg ved. Derfor kan jeg godt lide humor.

  Når jeg får humor, så griner jeg. Ikke ret længe men ret højt. Så holder jeg op, og så håber jeg på at der ikke går så længe før jeg får noget mere humor.

  Humor er osse sundt. Man bruger nogle andre muskler. Jeg synes alle mennesker burde have noget humor hver dag.

 15. Af J Nielsen

  -

  “Kommer der ikke snart en Monty Python film, hvor de laver tykt grin med dette latterlige fænomen?”

  Ikke en hel film, men der findes et John Cleese-interview hvor det her tages under behandling: “Jeg er sandelig ikke selv fornærmet, men …”

 16. Af Morten Lauridsen

  -

  Hr. Erdogan beder tyrkere i Europa om at sørge for mindst 5 børn hver, for så kan tyrkerne hen ad vejen overtage det sløve Europa, hvor der ikke vises lignende fødselstal. Og uha, da, at man smører ansigtet ind i chokolade og måske nævner neger ordet Læs J. gaardbos blog hos b.dk i dag – det er humor og det er sjovt og det viser hvordan danskere i dag er uden nogen form for forståelse for hvad der egentlig sker i deres liv o.s.v.
  Vores politikere i dag er nok de værste vi nogensinde har haft og allerede nu er der som konstateret hver femte dansker , der ikke er født eller fra vores land. Og Merkel samt Erdogan skal nok klare det de ønsker – for danskerne forstår jo ikke hvad der sker.

Kommentarer er lukket.