Nørrebro er Orange Scene for formålsløs vold

Af Anne Sophia Hermansen 18

I anledning af tiåret for rydningen af Ungdomshuset blev der forleden afholdt smadredemonstration på Nørrebro. Demonstranter, der for 10 år siden gik i børnehaveklasse, bar elefanthuer og bannere, hvorpå der stod ”Intet glemt, intet tilgivet” og raserede sig så ellers vej gennem bydelen, hvis beboere efterhånden er trætte af såkaldte ”aktivister”.

Jeg har selv boet på Nørrebro, og da en gruppe, der kaldte sig Reclaim The Streets, smadrede løs, var trætheden også udtalt. Folk var trætte af at få hærget deres cykler og biler, af ødelagte butiks- og bankfacader, af graffiti, vold og hærværk. De var trætte af politisk hooliganisme udført af mennesker, der betragter bydelen som en slags Orange Scene for formålsløs vold.

Og hvad var så demonstranternes dagsorden denne gang? Hvad var det, de ville opnå? Et nyt Ungdomshus? Det har de skam fået. Det stod klar i 2008 og kostede 148 mio. kr. at etablere, og hertil kommer så et årligt driftstilskud i millionklassen. Penge, man sikkert godt kunne bruge på hospitalsmad eller forbedret ældrepleje, men nej. Vold bliver desværre belønnet, og da de syge og gamle ikke går på gaden og smadrer løs på McDonalds med deres rollatorer, skal de ikke regne med at få flere støttekroner.

Ville de unge demonstrere mod den stigende økonomiske ulighed? Eller mod den kulturelle? Ikke mig bekendt. De har heller ikke en globaliserings- eller klimadagsorden. Hvad så med at adressere det generationstyveri, der består i, at ældre generationer sidder på boligflæsket og nyder godt af enorme friværdier, mens de unge må betale formuer for selv sølle lejligheder i uattraktive boligområder? Heller ikke. Medmindre elefanthuen skygger for meget for ens udsyn, er det ellers evident, at overborgmester Frank Jensen har snorksovet, når det kommer til at finde løsninger på boligmanglen.

Gruppen fremstår som rebeller uden en sag; der er kun oprørstrang og voldsparathed tilbage. Ideologisk uforankrede sejler de rundt i gaderne med en brosten i hånden.

Et billede, der kun understøttes af invitationen til arrangementet. Berlingskes blogger Amalie Lyhne linkede forleden til den og beskrev projektet som ”vagt, ligegyldigt og verdensfjernt”. Det er svært ikke at give hende ret, når man læser følgende:

”10 år efter rydningen har mange ting ændret sig. Faderhuset er dødt, og vi har vundet kampen for et nyt hus – men den arrogance og kynisme, der er blevet regeringens og Københavns Kommunes varemærke, lever videre i bedste velgående. Den politik, der førte til Ungdomshusets rydning, fortsætter dens frontalangreb mod ikke blot den alternative ungdomskultur, men mod hele Nørrebro.”

Mod hele Nørrebro? Næppe Ebbe. Her istandsættes boliger, byrum, arrangeres festivaler og afholdes Distortion. Som sagt har man også fået et nyt Ungdomshus, men det er tvivlsomt, om de skal have lov at beholde det.

Når regningen for de seneste ødelæggelser er gjort op, er det værd at overveje, om ikke de anholdte skal gøres erstatningspligtige. Om ikke de selv kan få lov at betale for skader, hærværk og politiets overarbejdstimer. Og er de under 18 år, kan deres forældre få lov at betale.

”Intet glemt, alt betalt.”

18 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Hvis mainstream fakenews, bloggere og andre trendsættere negligerer Nørrebros få tomhjerner, løser problemet sikkert sig selv 🙂

  Men OK, hvad skal skrivefolket så beskæftige sig med . . .

 2. Af b hansen

  -

  Demonstrationen var åndløs og usympatisk. Men måske endnu et symptom på at kommunistisk familie- og skilsmissepolitik i kombination med et slapt og uretfærdigt retsvæsen samt en asocial boligpolitik mv. fører til et samfund præget af uro og opløsning. Hvorfor bliver vælgerne ved med at stemme på partier og politikere der forlængst har vist sig at være håbløse?

 3. Af Arne Hornborg

  -

  Det såkaldte ungdomshus?!
  I henhold til de alvorlige sammenstød mellem sten- flaskekastende og andre brug af våben begået af autonome uromagere mod politiet vedrørende det såkaldte ungdomshus, burde Folketinget stille lovforslag om at stenkast med videre mod politiet betragtes og dømmes som ,,forsøg på manddrab’’.
  Det er jo dét der reelt sker.
  Nu bliver der højst dømt ,,vold mod tjenestemand i funktion’’. Dét er for billigt sluppet.
  De autonome skal stilles til ansvar og dømmes for deres forrykte handlinger, også hvad hærværk mod såvel forretningsfacader som andet hærværk. Det skal kræves at de betaler alle omkostningerne.
  Ellers må deres Fond ,,Jagtvej 69 fonden’’ med den kendte advokat Knud Foldschack som formand, betale for de uhyrlige skader og optøjer.
  Hvis fonden ikke vil, kan eller nægter at betale for skaderne skal der trækkes i de tilskud de får til ,,DERES?’’ nye ungdomshus på Dortheavej.
  Endvidere skal der ikke gives tilskud til flere ,,ungdomshuse’’ så længe de ikke kan forvalte ordningerne på forsvarlig måde.
  Foldschack er temmelig dygtig til at finde på undskyldninger for ,,de unges’’ grove handlinger.
  Foldschacks bortforklaringer holder ikke rigtigt. Foldschack ved, sikkert godt, at enhver demonstration vedrørende Jagtvej 69 automatisk tiltrækker ballade- og uromagere udefra. Foldschack burde have forsøgt at overtale de unge mennesker til at undlade den helt unødvendige demonstration.
  De autonome udtaler altid, meget vrede, at Jagtvej 69 er DERES hus. Hvornår har de autonome uromagere købt ejendommen/grunden på Jagtvej 69?
  De unge autonome uromagere er ,,anarkister’’. I guder. HVIS der blev indført anarki, så ville de nuværende ballademagere autonome/anarkister ikke have en eneste chance for at overleve.
  Kunne det ikke samtidig slås fast at ,,de autonome’’ IKKE er repræsentative for DANSK UNGDOM.
  De autonome skal ikke, fejlagtigt, tale på ,,Ungdommens vegne’’. Et noget selvopfundet postulat.
  Med årelang erfaring ved jeg at mange, rigtig mange unge mennesker har seriøse, kulturelle interesser.
  Arne Hornborg
  Typograf/mediegrafiker, forfatter.

 4. Af Hr. J Hanse n

  -

  Anne Sophia Hermans en.
  Tyve andre borgerlige bloggere har allerede været på banen.
  Og skrevet det som du nu gentager her.
  Din rædselshistorie om at du kortvarigt var nødt til at forlade cafe livet på Østerbro og opholde dig på Nørrebro, den har du også fortalt til hudløshed.
  Har du overhovedet intet på hjerte?

 5. Af - Niller

  -

  Mod hele Nørrebro ? Næppe Ebbe – det må være en hilsen til Carl Christian Ebbesen DF,s Kulturborgmester der heller ikke har været sen til at udnytte at en lille flok tumper skal sætte dagsordenen for ungdomskulturen i København .
  Og meget belejligt har han nu fået skyts til den kommende kommunale valgkamp ..
  Iøvrigt enig med flere her i , at der efterhånden ikke kan koges meget mere suppe på dette pølseskind.

 6. Af I. Hansen

  -

  Glimrende indlæg ASH.

  Blot…..de der hele tiden plæderer for flere ungdomsboliger, overser det faktum, at det er dyrt at bygge nyt. Prisen for selv en lille ny lejlighed vil uvægerligt ligge højere end en studerende har råd til.
  – og når unge flytter hjemmefra i dag, forventer de at kunne flytte ind i en 2-3 værelses lejlighed.
  Selv nye kollegieværelser er jo dyre.(tjek Ørestaden)
  Det er i den gamle boligmasse de billigste boliger er…….og de er jo optaget….typisk af familier.

 7. Af P Hjuler

  -

  Ryd nu bare det nye ungdomshus og fordriv dem med kæppe og fakler, ud via broen og over til Sverige med dem. Den radikaliseret socialistiske terrorcelle skal lukkes ned nu.

 8. Af Birger Nielsen

  -

  Helt enig med både ASH og Amalie Lyhne.
  Det er muligt, at Nørrebro-idioterne er nævnt mange gange, men de dukker stadig op med deres fascistiske fremtræden i gentagne handlinger i København.
  Tænk hvad politi og almindelige borgere skal stå model til.

 9. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt dukker Nørrebro-idioterne vel kun op, fordi de forlods ved, der er masser af medie dækning til iscenesat gadeuorden. Idioterne leger med politiet, smadrer lidt tilfældigt hist og pist – og fakestream sælger breaking news. Derefter tager bloggere over og holder historien kørende et par dage mere. Derefter fiser det hele ud i glemslen. Alle venter på næste breaking news.

 10. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  NEJ ! Vi venter på størrelsen af regningerne, der bliver sendt ud til forældrene ! –De er så store AT : Forældrene må sælge hus og hjem ! Helt forståeligt !

 11. Af Jorn D.

  -

  Hvad med at få sat Trump på
  og
  få ryddet op på Nørrebro’s Orange Scene for formålsløs vold

  ironi.mus

 12. Af Jan Johansen

  -

  Den farverige skuespiller, filminstruktør og komiker, Hella Joof, var også på banen i den forgangne uge. Anledningen var den meningsløse voldsudøvelse på Nørrebro onsdag aften. Stedet var Ekstrabladets netudgave, hvor hun bl.a. ytrede sig som følger: “Der blev begået fejl, enig.” Udtalelsen skulle åbenbart referere til nedrivningen af Ungdomshuset i marts 2007, men da indlægget kun kunne læses af abonnenter, fik vi ikke uddybet, hvem, der havde begået fejl og på hvilken måde. Derfor dette indlæg:
  Brugerne af det daværende ungdomshus bad selv om en opsigelse efter årelange voldsforherligende provokationer på Nørrebro. De bildte hinanden og andre ind, at de havde fået ejendomsretten til huset af Københavns Kommune, men det var ingenlunde tilfældet. De havde kun fået brugsretten – men på visse betingelser, som de enten ikke ønskede at overholde eller ikke kunne overholde grundet den meget løse struktur i husets organisation. De behøvede skam ingen ledelse, og når de ikke havde nogen ledelse, kunne ingen drages til ansvar for noget som helst. Brugerne kunne opføre sig præcist, som det passede dem, og det gjorde de så og endda til fulde! Derfor kom opsigelsen, og huset blev sat til salg, men det ændrede ikke på noget som helst. Beboerne blev boende og fortsatte nu som besættere. Det var ikke så vanskeligt. Det var nemlig sådan, de startede projektet med et ungdomshus. Efter nogen tid lykkedes det at få det nu totalt vandaliserede hus ryddet, før man greb til en total nedrivning. At det førte til nogle voldsomme reaktioner, uden nogen form for almindelig hensyntagen til beboerne på Nørrebro, var forventeligt, men der blev slået hårdt ned på de fortsatte forsøg på at hærge bydelen. Ca. 1 – 2 år efter nedrivningen fik de tidligere beboere af Ungdomshuset brugsretten til et nyt hus. Med denne ret følger givetvis også nogle forpligtigelser, som selvfølgelig skal overholdes. Hvem har mon ansvaret for, at det sker?

  Det kunne være interessant om Hella Joof kunne/ville uddybe sin udmelding: “Der blev begået fejl, enig”. Enig om hvad?

 13. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Vold ” ! –Vel skal de ej have et ungdomshus ! –De kan få en spand og hoppe i, indtil deres forældre har betalt alle regningerne for deres vandalisme –og politiets ar på sjælen –og rød maling på hjelmen ! De unge er foragtede noget så dybt og inderligt –og vi ønsker dem “alt dårligt ” –Det bedste ville være om de drak sig ihjel ! Jo før des bedre !

 14. Af Jan Johansen

  -

  Hvem fanden har ansvaret for, at det er kommet så vidt?
  I 50’erne og nogle årtier frem havde man ungdomsskoler rundt omkring i landet. Det var ikke skoler i egentlig forstand men et tilbud til unge mennesker, der ønskede hyggeligt samvær med andre unge om diverse meget varierede tilbud om sportslige aktiviteter, musikarrangementer, forskellige former for indendørs spil og mange andre tilbud. Hver ungdomsskole havde sin egen leder, og mon ikke han/hun havde nogle medhjælpere, som havde til opgave at tiltrække de unge mennesker med særligt attraktive tilbud. Det kørte vist meget godt i en årrække, men tid efter anden blev vi påvirket udefra, specielt af USA med deres mere eller mindre oprørske film og musik m.m., og det inspirerede grupperinger af helt unge til et spirende oprør mod autoriteterne. Hvem husker eksempelvis ikke oprørstrangen på specielt universitet i København og sandsynligvis også andre steder. På et tidspunkt fik vi så det såkaldte ungdomsoprør i og efter 1968, som i den grad kastede nogle forandringer af sig grundet en del voksne menneskers eftergivende – ja nærmest leflende – holdning til de mere og mere urimelige krav, der efterhånden blev stillet. Det var vel egentlig nogenlunde på denne tid, vi oplevede de stærkt provokerende husbesættelser, som blev mere og mere resourcekrævende hos politiet, og det var vel også på denne tid Christiania og Ungdomshuset opstod. Hvad angår Christiania må svaret findes i Forsvarsminsteriet, men Ungdomshuset opstod som følge af et voldsomt pres fra de unges side, inclusive en brutal besættelse af huset samt en utrolig slap holdning i den daværende lallende Borgerrepræsentation med den social-ademokratiske overborgmester Egon Weidekamp i spidsen. Det var nærmest pinligt at erfare, at de unge mennesker nærmest fik deres vilje trumfet igennem via besættelser og larmende og voldelige handlinger. Skal det virkelig fortsætte på denne måde, når en del af Ungdomshusets unge mennesker så tydeligt har vist, at de slet ikke magter den opgave uden en ansvarlig ledelse.

 15. Af Lis Sørensen

  -

  Useriøst hvorled la’en anne er imod ytringsfrihed og kun giver nikkedukke ordet i sine blogs.

 16. Af Jan Johansen

  -

  Tilføjelse til ovenstående indlæg, 13:42.
  De omtalte ungdomsskoler havde kun åbent om aftenen, måske kun nogle aftener i ugen, og jeg har aldrig hørt om, at der var problemer med dem. Gi’r det ikke grund til en tilbundsgående evaluering af eksperimentet med det eksisterende ungdomshus?

 17. Af Jan Johansen

  -

  Hvor er det betryggende med den udmelding, formanden for Ungdomshuset 69 kom med efter den vanvittige såkaldte fredelige demonstration forrige onsdag. Formanden, Knud Foldschack, kan klart afvise, at de unge maskeklædte mennesker fra det nye ungdomshus stod bag de voldelige optøjer med stenkast, kast af petanquekugler, spydkast og kast med flasker med og uden indhold + andre dødsensfarlige våbentyper. Altså var det nogle udefra, der fortsatte vanviddet bag den barrikerede fæstning, det nye ungdomshus. Betryggende?

 18. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ASH ! Tiden er kommet, hvor du skal lukke “blog-butikken” ! Ingen gider længere denne parodi ! –Find på noget nyt ! –I – og med, at den såkaldte curlinge-ungdom ! Aldrig kommer igang efter Fredags-druk ! –opfundet af skolefrøknerne M/K !

Kommentarer er lukket.