Fremtidens børnehave er reaktionær

Af Anne Sophia Hermansen 22

For nyligt fortalte en bekendt mig om en pædagog fra en institution, der var blevet bedt om at tage ansvaret for placeringen af en skurvogn på den anden side af vejen. En mor havde nemlig registreret, at der var kommet to mænd ud af den – og en kvinde. Hun tolkede det som tegn på, at der var foregået noget værre svineri i skurvognen, og det skulle hendes barn ikke udsættes for. Derfor var det institutionens opgave at få den fjernet, så barnet ikke led yderligere overlast.

Det latterlige eksempel på overbeskyttelse fik mig til at tænke tilbage på endeløse debatter i min søns børnehave. Debatter om økologisk mad, sukkerpolitikker og den generelle ansvarliggørelse af pædagoger for ting, der reelt ikke var deres ansvar, f.eks. at enkelte børn var veganere, havde glutenallergi eller bare kaldte på ubegrundede særhensyn. Ingen sag var for lille og ingen for stor til en timelang diskussion anført af overbekymrede mødre m/k, og ofte undrede jeg mig over, at pædagogerne ikke bare skar igennem i stedet for at lægge alt ud i rundkreds. Så slap de også for forældre, der mosede ind over deres kompetencer.

Skulle man skabe en børnehave i morgen, skulle den baseres på reaktionære principper, og magten skulle gives tilbage til pædagogerne. Det vil være slut med at lytte til emsige forældre, og de vil blive mødt af et enkelt krav: at de afleverer og henter deres barn indenfor institutionens åbningstider. Så tager pædagogerne sig af resten.

I fremtidens børnehave træffer pædagogerne alle beslutninger om kost, servering, fødselsdage, leg, læring og ekskursioner. Forældre inddrages kun, hvis deres barn udviser tegn på mistrivsel. Forældremøder afskaffes, ligesom der ikke længere vil eksistere forældrebestyrelser, eftersom de kun inviterer til kværulanteri og til produktion af falske problemer, såsom at det er farligt for børn at drikke af plastikkrus eller usundt at se fuldt påklædte voksne mennesker træde ud af en skurvogn.

På fødselsdage vil der blive serveret brunsviger og varm kakao, og hvis børn lider af glutenallergi eller blabla-laktoseintolerans, er det bare ærgerligt. Mandlige pædagoger vil skifte bleer på børn af begge køn, og hvis nogen har et problem med det, må de enten finde en anden institution eller søge læge. Institutionen vil også servere frikadeller, og børn, der ikke kan tåle det, må medbringe madpakke.

Den reaktionære børnehave er elektronikfri zone, og i stedet for iPads må børnene finde det, som i gamle dage blev kaldt ”venner”. Her vil blive læst op af eventyr med klart aftegnede prinsesser og prinser, og man opererer kun med to køn. ”Hen” er der ikke noget, der hedder, hvilket jo også er rigtigt.

Den første af slagsen kommer til at ligge på Østerbro, og når biografen Palads, denne konditorøjenbæ af hævngerrige pastelfarver fra 1980erne, retfærdigvis bliver revet ned, vil institutionen overtage diverse slush ice- og popcornmaskiner. Institutionen vil få to ambassadører – Carl-Mar Møller og Nikita Klæstrup – og de skal medvirke til at få afmonteret det kønsvanvid, der hjemsøger dele af moderne børneopdragelse.

For fremtiden tilhører fortiden. Dengang man ikke var så bange for verden, for sukker, for autoriteter og for sit eget køn. De reaktionære er de nye progressive.

22 kommentarer RSS

 1. Af j nielsen

  -

  Inde i enhver midaldrende kvinde gemmer sig en sur gammel mand.

  Til lykke med det.

 2. Af Niels Larsen

  -

  Enig.

  Lad os ved lov forbyde curlingunger og -forældre.

  Lad drenge være drenge og piger være piger med alt, hvad det indebærer.

  Og smid pladderpædagogikken på lossepladsen sammen med pladderhumanismen.

  Og så i øvrigt leve med, at ikke alt er lige godt og ikke alle er lige gode.

  Med andre ord: lad os optræde naturligt igen!

 3. Af J. Hanse n

  -

  Fremtidens børnehave er reaktionær.
  Skriver ASH.

  Ja.
  Og inden for de sidste par år er ASH blevet sur og reaktionær.
  Sådan går det desværre ofte med alderen.
  Og de sure, gamle og reaktionære mænd som hun skriver blogs for er da bedøvende ligeglade med børnehaver.
  Skriv dog noget svineri om flygtninge og indvandrere.
  Det har deres store interesse.
  Børn og bleer. Vor herre bevares.

 4. Af jørgen hansen

  -

  Det er højaktuelt med en debat om børnehaver. For Christiansborg er nu som en børnehave fyldt med adfærdsvanskelige og udviklingshæmmede småbørn. Selvfølgelig en dårlig og uretfærdig sammenligning, for småbørn er jo næsten altid søde og charmerende. Men problemet med troldungerne og krokodilleungerne i den asociale og skadelige politiske højborg er at de er ved at forvandle Danmark til een stor børnehave, eller rettere sagt galeanstalt. Som nok snart vil blive omdannet til et rædselskabinet i stil med Sverige, Somalia/Congo/Libanon og Mexico osv. Se den korte, urias og snap hanen.

 5. Af Birger Nielsen

  -

  Apropos gamle og sure mænd, som gentager sig selv.
  Se blot J. HANSEN
  God søndag.

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Niels Larsen ! –Det er NU vi skal grine ! –“Mantraét har været pædagogik over alt ! –Selv de værste bandemedlemmer –skrækkelige forbrydere og mordere i særdeleshed ! –Skal pædagogisk behandles (læs Claus Meyer ´–der gav en volds-forbryder et formidabelt tilbud om, at komme i lære i hans kokke-impérium ! –Den Århusianske unge pige som slynglen (x-kæresten) havde tævet til invalid ! –Hun fik ikke noget der lignede pædagogik –Hun blev svigtet af alt – og – alle Især af “det offentlige pædagogiske overdrev ” –Rend og hop ! –De danske fængsler er en stor “pædagogisk anstalt –med fængsels-direktører –der falder grædende om på gulvet ! –Når en fange jamrer over AT: Han ikke må få “Nutella ” Til sin morgenmad ! —Det hele passer fint med AT : konfliktskyhed –og berøringsangst ER kommet på forsiden af diverse pædagogik-lærebøger !–Så er det sagt !

 7. Af Niels jensen

  -

  Så vidt jeg kan se er politikerne i færd med at fratage og frarøve danskerne ALT, simpelthen ALT, for at bortgive det til fremmede folkeslag. Det er jo fuldstændig horribelt hvad der foregår af overgreb, magtmisbrug, svinestreger og forræderi overfor vi danskere.

 8. Af Roberto Salvo

  -

  Anne.
  Jeg skal takke dig for alt det, du siger og laver.
  Du er en begavelse, som Danmark får een i hver generation.
  Vi har haft Pia Kjærsgård før. En begavelse .
  Håber, at du bliver leder af partiet en dag.
  Du er en banebrydende person , som tør.
  Tak, tak, tak.
  Mvh
  Roberto Salvo

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Roberto Salvo

  Jeg havde nu troet, at ASH skulle være Thyra Franks arvtager.

 10. Af Roberto Salvo

  -

  En præcisering!!!!
  Det jeg skriver er sandt , altså ikke skamros .
  Det kan misforstås , idet jeg er udlænding.
  Jeg er Idlønding fra Italien, som blev dybt diskrimineret af den danske stat på det groveste .
  Ser du, jeg kom til Dk fordi dansk gift.
  Var jeg kommet fra det sorteste udland, så ville den danske stat have vist et minimum respekt eller et lige respekt med andre udlændinge .
  Mere præcist, er du udlænding fra et europæisk land, så bliver du behandlet dårligere end hvis du kommer ved Padborg og siger “flytning”. Den sidste får alt, den første skal følger reglerne og love 100% .
  Jeg kan nu forstå hvorfor grønlænder, færinger , sønderjyderne (rigtige sønderjyderne ) ikke kunne lide og ikke kan lide den danske stat.
  Den danske stat kigger over skuldrene af sine borgere, den vil se udadtil som et godt land. Den danske stat er god til internationale ting, men er ligeglad med at undertrykker sine borgere. Denne skattetryk er også en undertrykkelse.
  Dette skal jeg sige efter 42 år i Dk.
  Og så nu den begejstring overfor EU !
  Man kunne blive en delstat af Tyskland så.
  Sådan mener en europæisk udlænding i Dk.

 11. Af Torben Loft

  -

  FØRERULVEN

  Mange fine perspektiver, og mange mindre realistiske perspektiver,..[vi har alle lov til at drømme]

  Tænker at det med at forældrene skal “ind over” pædagogisk praksis, læreplaner osv,.. Vil frigive mere pædagogisk tid til det der giver mening og støtte op om kerneopgaven.

  Væk med “curlingfar og helikoptermor” [betegnelserne her, henviser til Jesper Juul’s, nye bog],. Hvor forældrene bl.a. Skal “tilbage erobre” rollen som “førerulven”, i familien og tage forældreansvaret på sig, ikke løbe fra det.

  Iforhold til en daginstituion uden div, tekonologier og digitale medier, vil være og gøre børnene en bjørnetjeneste.
  Det er muligt at der er forældre og andre at børn får nok af “skærmtid” [børn i alderen 3-6 år bruger 1t37min om dagen, på især Youtube, Netflix og flowtv,]
  [Talende er DR’s medieforskning 2016].
  Den måde hvorpå børnene kan bruge tekonologi og digitale medier i fællesskab med andre børn [også situeret læring] og pædagoger, kan give forskellige redskaber til at bruge og forholde sig til dem.
  “kids can bang on pots all day, that doesn’t mean they are making Music” , citat fra Seymour Papert, i Camilla Mehlsen’s bog: “Teknologiens testpiloter”.
  Børn og unge, generation swipe, generation IPad, generation Youtube, osv. Er hverken digitale indfødte eller i besiddelse af nutidens buzzord: digital dannelse [digital dannelse, er en ukorrekt “diagnose”].
  Teknologien, digitale og sociale medier, er en del af deres hverdag, og den skal de “klædes godt på til” så de kan forholdes sig både nysgerrig, legende, åben og kritisk.

  Fint at daginstitutionerne diskuteres og der rettes til, så de passer ind i den kontekst vi er i nu og kan bygge på til fremtiden.

 12. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Det er ikke det mindste “reaktionært”; det er nærmere udtryk for en totalitær tankegang, hvor alle skal adlyde de statsansattes ordrer, uanset statens repræsentanter er topbureaukrater, eller bare står og hersker matroneagtigt bag en butiksdisk – eller arbejder i en børnehave.

  Det ville svare til, at gartnere forlangte suveræn ret til at bestemme, hvordan de haver, de er ansat til at arbejde i, skal se ud…

  Jeg har selv arbejdet i børnehaver, og for mig er det simpelthen selvindlysende, at det er forældrene, der har det sidste ord i forbindelse med deres børn; det er deres børn, som man blot, som en gemen ansat, er ansat til, at passe.

  Skal gartnerenaven skal se ud?

  Det betyder selvfølgelig ikke, at forældrene bare kan komme og stille særkrav til, hvordan lige netop deres barn skal særbehandles, hvis der ikke er gode grunde til, at særbehandle lige netop dét barn; men det betyder, at man ikke er i tvivl om, hvem, der har det sidste ord i forbindelse med barnet; og det er selvfølgelig ikke børnehavepædagogerne.

 13. Af Niels Larsen

  -

  “Det betyder selvfølgelig ikke, at forældrene bare kan komme og stille særkrav til, hvordan lige netop deres barn skal særbehandles, hvis der ikke er gode grunde til, at særbehandle lige netop dét barn.”

  Enig. Men det er vist det, det er ved at have udviklet sig til.

 14. Af Arvid Holm

  -

  JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN: “Det betyder selvfølgelig ikke, at forældrene bare kan komme og stille særkrav til, hvordan lige netop deres barn skal særbehandles, hvis der ikke er gode grunde til, at særbehandle lige netop dét barn; men det betyder, at man ikke er i tvivl om, hvem, der har det sidste ord i forbindelse med barnet; og det er selvfølgelig ikke børnehavepædagogerne.”

  Det er vist det, man kalder en selvmodsigelse?

 15. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! “favorisering af muslimer fra Mellem-østen og Afrika ” –Det er sådan, at det er ! –Vi vil tusind-gange hellere have “en Roberto Salvo” –Som er Italiéner –OG giver Danskerne –glæde og morsomme oplevelser –I form af en sympatisk personlighed –som vi danskere –i den grad er kommet til, at savne –midt i al den forbistrede favorisering af dødsens-farlige islamiske –muslimer –der kun har 1 dagsorden : Nemlig –formering –således, at danskerne bliver i mindretal i vores eget land ! –Danmark er stadigvæk danskernes land –og lidt Italiénernes – og les francais ´–måske også spaniernes ! –Fordi de beriger Danmark med kreative –opfindelser –ikke mindst på madlavningens alter ! –Muslimernes –islamiske fanden-i-volske –hærgen i lille Danmark ! –Bliver vores undergang ! –OG det er politikernes skyld ! –SÅ ud med alle levebrøds-politikerne (de er en slags skadedyr) –Og ind med voksne erhvervs-folk –der har prøvet noget i livet –og kan klare dem-selv økonomisk !–Appropos fremtidens børnehave med adfærds–curlingerne –avlet af ” de hensynsløse S.U. gratister ” –Har gjort AT: Vi hader børnefamilierne ! –De kan gå imedens vi-andre tager en taxa udi verdens –smukke landskaber –og dyreliv !

 16. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Børnefamileérne ” ! –Dem hader vi –noget så dybt og inderligt–Det er sikkert ikke “pædagogisk korrekt ” ! –Men vi er ligeglade ! –Forsørg jer-selv !

 17. Af I. Hansen

  -

  ASH……you ar missing a point .

  Din sort/hvide opfattelse macher ikke virkeligheden.

  Hverken pædagoger, pædagogmedhjælpere, børneinstitutionsledere eller lærere er perfekte og desværre agerer de heller ikke særligt professionelt altid……..jeg ved det- for jeg har arbejdet der……og nej – de ved heller ikke altid bedst !!! …….så jo mindre gode og tydelige de er til at forklare (incl. Forventninger til børn og forældre ) sig over for forældrene, jo mere utrygge forældre skaber det…….og med det, efterfølgende “opsøgende” forældre.

  Forældre føler de “står op” for deres børn, når de stiller spørgsmål……og det er vel i det store og hele ok og deres job !

  ALT for mange pædagoger, ledere og lærere er rigtig dårlige til at tale med/ kommunikere udenfor egen faggruppe……og forældre er nu engang en blandet forsamling af fag mm.

  Forældre agerer oftest ud fra utryghed i forhold til de “professionelle eller dårlig samvittighed over ikke selv at være sammen med sine børn…………eller reel bekymring for deres barns trivsel (f.eks. mobning, udeholdelse)

 18. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Ja ! –Det kommer sig af AT: Der er alt-for-mange jyder i især København ( mærkelig nok er der ikke mere nær så-mange jyder i Jylland)—-MEN sagen er at de er TAVSE –konfliktsky –og bund-løst feje ! –De avler børn til den store guldmedalje (de får nemlig penge for det ) –En års-hyre for bistands-klienter med 6-7 børn –Bliver lige 600.000 kroner plus det løse ! –Det er sygt ! –Hele det sociale overdrev med alt-for-mange offentligt ansatte “nussere” ! –Bliver undergangen –(de tjener fedt– alle de anstalter, der opbevarer folk ´s adfærds-vanskelige børn ! ) –De avler bare nogle flere –når deres børn bliver fjernet og kommer på en anstalt ! –Og sådan ruller farcen videre ! –Gudskelov har de røde pol.partier fået et kæmpe-problem ! –Socialdemokratiet er i krise (det bedste, der kunne ske ) –Det er nemlig deres skyld det hele ! –Både masse-immigrationen fra Mellem-østen/Afrika ! –NU er de på spanden ! –Og de røde skal vide AT: Vi bliver véd med at kradse i såret –indtil de indrømmer, at de har begået en kæmpe brøler !

 19. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –MEN, der er uuuuhyyygeligt mange muslimske børn ! –De bliver ikke ved med, at være nuttede –og brun-øjede ! –De bliver dødsens-farlige ! –for ægte-danskerne –OG de sociale myndigheder ER ååhh så forstående –og berørings-angste ! –Alt,hvad – der hedder noget med “social” –Bliver fyret –så hurtigt som muligt –når regerings-skiftet bliver en realitet ! –Vi kan ikke blive ved med, at se høfligt til AT: Vores land er blevet i den grad islamiséret ! –Og så betaler vi ovenikøbet selv for det –via horrible skatter ! Det skal være slut med “Løkke & Co. ´s elendige regering ! –Hyklere ER, hvad de er –Når Inger på den ene side SIGER : Muslimerne skal sendes hjem til Mellem-østen ! OG Pia Kjærsgaard ( folketings-formand) –Udsteder i tusindvis beviser på “dansk stats-borgerskaber” ! –Hvorfor fa én kalder man kriminelle fra Libanon for “danskere” ??? –Pia Kjærsgaard ! Venligst ! Tag dig sammen –og kom i arbejds-tøjet !

 20. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –De kommer selvfølgelig fra ÅRHUS ! –Hvor ellers !

 21. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ASH ! –Bliv nu ikke ked af det ! –Det er ikke dig vi taler om ! –OP med humøret og spring på “broccoli-vognen” –Det har vist sig, at netop broccoli –giver os mange flere år, at leve i ! –Selvom vi ikke kan fordrage “Broccoli” ! –Så spiser vi det alligevel ! –Så glem fremtidens børn ! –Dem er der mere end rigeligt af –Når vi-andre kan leve til vi bliver 130 år, mindst (hvis vi gider )

 22. Af vibeke Geertsen

  -

  Hvor er det godt ASH, ord som taget ud af min mund !

Kommentarer er lukket.