Berlingskes debattører skal ikke være hyggeonkler

Af Anne Sophia Hermansen 97

Jeg har deltaget i den offentlige debat i syv år, og en ting har ændret sig markant: Vores tolerance overfor udsagn, vi ikke bryder os om. Der udkæmpes hver dag en kamp om sandheder, og vi anerkender et stadig mere snævert spænd af synspunkter. Ord som populist, ekstremist og postfaktuel er sammen med alternative facts og fake news blandt de mest anvendte i kommentarspor og på sociale medier, og der skrives lange indlæg om, hvem der må og ikke må udtale sig offentligt, f.eks. Pernille Vermund fra Nye Borgerlige eller kommentatoren David Trads.

Og samtidig med at vi nærmest ikke kan udholde at beskæftige os med tanker, der ikke bekræfter vores egne, hyler vi mere op end nogensinde før om dannelse. Men dannelse handler – som jeg ser det – kun meget lidt om uddannelse, om at kunne ride en hest, spise med sølvbestik og læse latin, og mere om evnen til at pleje omgang med mennesker, der ikke tænker, føler og mener det samme som os selv.

Næsten dagligt modtager debatredaktionen på Berlingske klager over, at vi har bragt et indlæg, der har stødt nogen på manchetterne.

Vi får klassisk klager over skribenter som psykiater Henrik Day Poulsen, cand. mag. i filosofi Eva Selsing, ph.d. Søren Hviid Pedersen, præst Sørine Gotfredsen og forfatter Anne Lise Marstrand Jørgensen; sidstnævnte fordi hun gør sig skyldig i den forbrydelse at mene noget andet end størstedelen af Berlingskes læsere. De andre mener for meget og for stærkt, og det er også for galt, for det er ikke særlig hyggeligt, og det skal tingene helst være i Danmark.

Men det er ikke en del af vores skribenters åndelige DNA og stillingsbeskrivelse at være nationale hyggeonkler. De er fritænkere og skriver i overensstemmelse med deres samvittighed, hvilket ofte er svært at forstå for folk, der er vant til, at man skal være nogen for at mene noget. Men i Berlingskes debatspalter er man noget i kraft af sine holdninger, og så er det ligegyldigt, om man er minister, skoleelev, forsker, arveprins, transkønnet eller veganer.

Selv bliver jeg beskyldt for at være uden moralsk kompas og for at trykke alt, hvad der kommer, og dertil kan jeg bare sige: Gid det var så vel. Det ville gøre mit arbejde meget nemmere, hvis jeg ikke skulle tage stilling til en masse indlæg dagligt, og jeg ville slippe for at sende afslag til mennesker, der tager den slags meget personligt og smider sig som børnehavebørn på gulvet, mens de jamrer over, at deres ytringsfrihed er krænket, og at Berlingske er en kommunist-avis.

For vi afviser naturligvis en lang række indlæg, og det er ikke kun af pladshensyn. Det drejer sig om indlæg, der er meget forudsigelige (som regel fra politikere), uambitiøse, perspektivløse, konspiratoriske eller bare tossede, f.eks. indlæg, der benægter Holocaust, månelandingen og 11. september, og vi trykker heller ikke selvmedlidende indlæg fra velfærdsstatens mest overprivilegerede overdrev, f.eks. studerende, der er traumatiseret over ikke at kunne betale en lejlighed på Skt. Hans Torv eller bare ikke kan få en dame. Heldigvis for dem er der andre aviser, som hellere end gerne vil trykke den slags.

Det er vores erfaring, at der råbes mest på faktatjek, når skribenter har holdninger, der falder nogen for brystet – og det bryst er blevet meget tyndhudet. Især bliver vores Groft Sagt-skribenter klandret for ”alternative facts” af folk, der har svært ved at forstå satire, og i det hele taget skal skribenter være varsomme med virkemidler som sarkasme og ironi.

Måske er det en af de negative konsekvenser ved smiley-kulturen: Vi er blevet så vant til at få skåret ud i pap, hvad folk mener, at vi ikke forstår det, medmindre det er ledsaget af en hjernedød smiley. Det næste bliver vel, at der skal trigger warnings på indlæg eller oprettes safe spaces for sarte debatsjæle på sociale medier.

I al fald er det min oplevelse, at mange finder det utrolig ubehageligt at støde på holdninger, der ikke bekræfter deres eget verdenssyn, og de har nu fået et alternativ, nemlig ekkokammeret på Facebook. Her kan man sidde sammen med ligesindede og jamre over alle de meningsdannere, der bør formenes adgang til den offentlige debat. En eksklusion, der ofte afhænger af ens eget politiske ståsted – eller bare handler om, at man selv synes, at man skal have mere at sige.

Personligt læser jeg mange interessante såvel som bizarre ting hver eneste dag og mener f.eks., at det er mere gakket at påstå, at kødspiseri er baseret på en macho selvforståelse end at argumentere for frikadeller i daginstitutioner. At det er mere naivt at gå med pink kussehat og demonstrere mod Trump end at stå foran Grimhøjmoskeen og anfægte et vanvittigt kvindesyn. Jeg forstår heller ikke Fed Front og troede først, det var en joke. Sådan havde jeg det også, da jeg første gang hørte om lektiefri skoler eller om, at folk kan føle sig fattige, når de får over 23.000 kr. udbetalt på kontanthjælp. Men jeg anerkender gode argumenter og er påholdende med at kalde nogen for ekstremister, selv om deres synspunkter kan være ekstremt naive, ansvarsløse eller latterlige.

Min holdning er, at den demokratiske samtale ikke er truet af markante debattører, men af vores voksende intolerance overfor synspunkter, der ikke er dyrket i vores egen baghave i ekkodalen.

Derfor burde gammelkommunister få sig en besøgsven fra Liberal Alliances Ungdom, og konservative tage med en republikaner på slotsweekend. Det ville givetvis også være sundt for en klynkestuderende at komme i praktik hos en socialrådgiver og opleve mennesker med virkelige problemer.

Eller man kunne omfavne både Eva Selsing og Anne Lise Marstrand Jørgensen. Råbe noget nyt i ekkodalen og prøve at blive upopulær blandt sine egne. De mest spændende mennesker er dem, der tør det sidste, og den bedste debat opstår, hvis man evner det første.

Hyggeonkler har aldrig bevæget samfundet fremad.

97 kommentarer RSS

 1. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Der findes en Ja-hat, en Nej-hat – og nu findes der også en Kusse-hat.

  Kusse-hatten er hverken en Nej-hat, eller Ja-hat; den nærmest ligesom udtrykker det kvantekosmiske, kvindelige mulighedsfelt, hvor selvmodsigelser og hykleri per defintion ikke kan forekomme…

  De kvinder, der tager Kusse-hatten på, demonstrerer dermed, at de er i særlig tæt kontakt med deres indre gudinde og kosmos, og den slags hyperfølsomme, æteriske væsener kan selvfølgelig ikke klare en ubehøvlet grobrian, som Trump.

  Det er ikke alle kvinder, der føler trang til at tage Kusse-hatten på; op mod halvdelen af de hvide, amerikanske kvinder stemte jo faktisk på Trump.

  Gad vide, hvad kvindelige debattører ville skrive, hvis mandlige Trump-tilhængere havde protesteret mod Hillarys kandidatur, ved at tage en høj pik-hat på?

  Det havde været omtrent ligeså åndsvagt…

 2. Af Flemming Lau

  -

  Jeg syntes faktisk at du og de fleste andre bloggere gør et bravt stykke arbejde! Dialog gør levende!

 3. Af Niels Lemche

  -

  Enig med Lau. Berlingske blogs styrke er nemlig, at det går livligt for sig og meninger bliver prøvet mod hinanden. Derimod kommer ASH ikke ind på problemet, som er skabt af statssponsorerede debattører, fra den ikke ukendte løgnefabrik i St. Petersbog, som sjovt nok en svensk journalist — Dagens Nyheter — faktisk fik lov til at besøge — altså ikke noget, vi bare opfinder. De kan ikke fanges, selv om IT-folk godt kan fortælle jer på Berlingeren, at det ikke er så vanskeligt igen at finde ud af, hvem de er.

  På den måde er bloggene forvandlet for at være en udveksling af synspunkter til at blive et politisk forum, og det er måske ikke helt så uskyldigt, som man kunne tro.

 4. Af Kim Sørensen

  -

  Jeg synes det er noget krukket, at sparke bolden tilbage til læserne…..pøblen.

  Ja, der findes mange mimoser ude i ganske land og ja, nettets kommentarspor flyder over med ligegyldigheder og retoriske opkastninger. Denne kommentar melder måske endda fuld plade der. En overfølsom ligegyldighed, mit legeme har skudt ud af systemet, som var det en portion fordærvede skaldyr. Men jeg synes alligevel man har et ansvar, når man bliver udstyret med sin egen blog/klumme eller på anden måde tilknyttes som “meningsdanner” hos et landsdækkende medie. Et ansvar i forhold til at ville stå på mål for sine holdninger og anerkende den privilegerede situation man befinder sig i.
  Tag f.eks. Anne Lise Marstrand Jørgensen (ALMJ), der uden tvivl trækker meget kritik, som også ofte er dybt urimelig, alene fordi hun tillader sig at have andre holdninger end læserne. I hvert fald andre holdninger end de fleste af de læsere, der kan finde på at deltage i kommentarsporet. Men nu er det jo ikke fordi ALMJ selv holder sig tilbage når der skal sendes bredsider afsted mod folk, der tillader sig andre holdninger.og så er det også værd at notere sig, at hun altså også har modtaget lødig og legitim kritik/modspild i sine kommentarspor. ALMJ vælger bare konsekvent at ignorere dette og fokuserer i stedet på alt det negative. Og lige netop dér, mener jeg ASH går helt galt i byen med sin kritik af de læsere, som både hende selv og ALMJ i sidste ende lever af.
  For selvfølgelig skal meningsdannere, debattører og kommentatorer ikke være hyggeonkler. Men de er blevet tildelt et særligt privilegium, det ikke er mange danskere forundt og som sådan er det heller ikke rimeligt, at de sorterer alt den saglige kritik og modspil fra.

 5. Af Niels Juul Hansen

  -

  Ja der findes mange slags ‘hattedamer’ – om kussehattedamerne eller de borgerlige hattedamer som ASH er de værste, må I selv afgøre.

 6. Af Oliver C

  -

  Rigtig godt indlæg, Anne.
  Jeg er tit uening med debattører herinde, men det er jo meningen med at have en åben debat: at man debaterer. Meget kedeligt at folk prøver at presse jer til at censurere personer ud fra deres holdninger. Det hører slet ikke hjemme i et samfund med demokratiske værdier.

  “Men dannelse handler – som jeg ser det – kun meget lidt om uddannelse.”

  Personligt ser jeg dannelsen som værende at man netop konfronterer de holdninger og meninger som man ikke bryder sig om.
  At udfordre sine egne værdier er en måde hvorpå man kan gøre sig selv opmærksom på hvorfor man netop har det verdenssyn som man har. Hvis man virkelig tror på det man mener, så må man jo også kunne forsvare det.

 7. Af Niels Juul Hansen

  -

  Ja der findes mange slags ‘hattedamer’ – om kussehattedamerne eller borgerlige hattedamer som ASH er de værste, må I selv afgøre.

 8. Af Daniel Thompson

  -

  Det er bare latterligt at nogen får smør på brødet ved at sidde på en snoldet avis i et snoldet lille land og for 117. gang minde os om at de i øvrigt ikke bryder sig om muslimer.

 9. Af J. Hanse n

  -

  Berlingskes debattører skal ikke være hyggeonkler.
  Skriver ASH.

  Ingen går vel rundt og formoder, at ASH er en hyggeonkel. Eller tante.
  Hun har hele det højreekstremistiske segment med sig.
  Som roser hende højlydt.
  For dem har ASH de rigtige meninger.
  På ASH`s blog ånder alt fred og harmony.
  Hun har ikke så meget på hjerte.
  Hun skriver om blogskribleriet generelt.
  Det kan ingen da have noget imod.
  Vel?
  Engang var ASH en farlig radikal.
  Som ville omstyrte kongehuset.
  Og indføre demokrati.
  Nu er hun blevet mere fredelig.
  Vi bliver alle ældre.

 10. Af Arvid Holm

  -

  “Racisme” er et af de ord, der er blevet så fladtrådt, at det er fladet ud over hele fortovet, så det nærmest kan betyde hvad som helst.
  Men begrebet “uberettiget generalisering” er altid en central del af virkelig racisme.
  Principielt udsættes individet for racistisk diskrimination, når det kanøfles, fordi det tilhører en gruppe, hvor kun nogle medlemmer har fortjent kanøfling.
  Når en meningsdanner/debattør er modstander af racistisk diskrimination, må vedkommende derfor selv undlade uberettiget generalisering, hvis hun vil tages alvorligt.
  Man er blot en nar, når man skriver om en gruppe, at den minder een om Tyskland i trediverne.
  Når Dansk Folkeparti stemples som ikke stuerent, må den uberettigede generalisering gælde samtlige partiets medlemmer og støtter.
  Eller når en meningsdanner/debattør lukker for kommentarer, fordi nogle skriver kloak-kommentarer, og yderligere tilkendegiver, at avisen burde lukke for alle kommentarer fra læserne.
  Konspirationsteori: Er det muligt at lukke en debatside med mange modstandere af egen politik, hvis man med overlæg provokerer svage sjæle til at miste besindelsen?

 11. Af bent nielsen

  -

  Problemet med debatten i Danmark er at den langt hen ad vejen er en pjattet og overfladisk skindebat om fjollede og ret ligegyldige småproblemer. Også på medie-området er vi begyndt at ligne Sverige. Sandheden er ofte ilde hørt, hvorfor den frasorteres/undertrykkes. De fortielser, hetz- og løgnekampagner de svenske aviser og tv-stationer har ført sig frem med i snart mange år, har forvandlet Sverige til en rød galeanstalt hvor velfærdssammenbrud, sygdomsulykker, kæmpekriminalitet og hverdagsterror nu er det normale. Tusinder af svenskere er blevet overfaldet/mishandlet/lemlæstet/myrdet fordi man med grov vildledning og c en su r har skabt en samfundsudvikling som er selvmorderisk og fuldstændig gak-gak. Se snaphanen.

 12. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! –ER det nu vi skal grine ? –Eller er det bare så “idyllerisk det hele ” !–Når ingen længere køber avisen ! –Men blot sidder på “bloggen” ! Og spy´er –den ene ubehagelighed ud efter den anden ! –Så må der være nogen –der agerer “hyggeonkler” ! –Ellers bliver det hele sååå sørgeligt !—Vi trænger til, at få noget (eller nogen) til, at grine af ! –Danskerne er ikke længere til, at kende ! –Måske er det jydernes skyld ! –skyld –skyld ?—-det hele ! –Vi kan ikke finde en plet, hvor de ikke har sat deres bizarre spor !–med hensyn til, at “tage røven på uskyldige gammel-københavnere ” –Hvad kan de Københavnere ellers gøre –udover, at finde sig et andet land, hvor der er folk som er tolerante –generøse –ikke kunne komme i tanker “om, at regne den ud” ! –Og som siger AT: Denne omgang giver jeg !—Selvom det lige nu virker rædselsfuldt det hele ! –Så garantérer vi AT: –Vælte denne flove regering incl. diverse røde medløbere –Vi skal simpelthen have en regering som de har i Schweiz ! –Og gøre danskerne stolte igen af deres land !–Jyder eller ej ! –Så burde de være blevet i Jylland –Ligesom Afrikanerne–Og det halve Mellem-Østen ALDRIG skulle have sat deres ben på dansk jord !

 13. Af Gert Hansen

  -

  Udmærket indlæg af Arvid Holm.

 14. Af hvorfor er filtret så emsigt?

  -

  Indlæg i f.

 15. Af Flemming Rasmussen

  -

  “Anne Lise Marstrand Jørgensen; sidstnævnte fordi hun gør sig skyldig i den forbrydelse at mene noget andet end størstedelen af Berlingskes læsere”

  Suk, alternative facts igen igen.

  Hun burde ryge ud af blogosfæren fordi hun ikke kan tåle at høre indvndinger og kritik af sine – trivielt gentagne – ytringer. Og i øvrigt omtaler kritikere som en kloak.

  En blog BURDE være en levende ting hvor der kan debatteres og hvormeninger mødes. Det er de færreste af Berlingskes bloggere der gider være med, men omtalte forfatter er alligevel den mest ensporede af dem alle.

 16. Af j nielsen

  -

  “Berlingskes debattører skal ikke være hyggeonkler”

  Efter mine begreber bestyrer I hver jeres bodega. Med brune vægge, stamkunder og hele pibetøjet. “Bevæge samfundet fremad”. Nattens drømme forsvinder ved daggry.

 17. Af J. Hanse n

  -

  Forfatter Anne Lise Marstrand Jørgensen; sidstnævnte fordi hun gør sig skyldig i den forbrydelse at mene noget andet end størstedelen af Berlingskes læsere.
  Skriver ASH.

  Ja. Det er også for galt.
  Men det problem har ASH jo heldigvis ikke.
  Hun bestræber sig ihærdigt i at mene det samme som læserne.
  Altså dem på den yderste højrefløj.

  Men det gør Anne Lise Marstrand Jørgensen jo desværre ikke.
  Hun mangler både pli og situationsfornemmelse.
  Og når hun nu absolut skal være en Rasmus Modsat eller en Rasmusine Modsat. For at være konkret.
  Så burde hun i det mindste åbne for kommentarer.
  Så vi kan indsætte nogle gevaldige svinere.
  Og dem med de alternative navne.
  Så kan man altid krydre svinerne med nogle injurier.
  Sådan fungerer demokratiet og ytringsfriheden, når det er allerbedst.
  For ytringsfrihedens skyld, så bør Anne Lise Marstrand Jørgensen fjernes som blogger.

 18. Af hvorfor er filtret emsigt og småligt?

  -

  Et debatforum hvor der ikke må debatteres, er jo en latterlig og fjollet ting, og i realiteten ikke andet end et propagandaforum. Anne lise har reduceret sig selv til en rødradikal bugtalerdukke. Hvorfor forsvinder her saglige og sobre indlæg i f ilt ret?

 19. Af Arne Nielsen

  -

  Jeg synes, at det er interessant at få indblik i, hvordan det ser ud fra avisens side. Herude, hvor jeg sidder, ser man jo kun, hvad der rent faktisk er kommet på. Hvad debatten angår, ser jeg muligvis noget selektivt på det; min oplevelse er, at det meste foregår på en urban måde – men jeg er også tilbøjelig til at skrålæse det hele, og kun læse det indgående, som er direkte henvendt til mig. Man kan forholdsvist nemt se, om dette eller hint indlæg er noget med perspektiver i; jeg har den indstilling, at man jo gerne skulle blive klogere af at læse avisen.Jeg synes, at det er interessant, når nogen har fremskaffet oplysninger, jeg ikke selv har været i nærheden af. Allerbedst er det, når nogle har gjort sig tanker, og derigennem har set noget, jeg ikke selv har tænkt på. Det ligger nok i sagens natur, at der menes mere, end der tænkes, og den politiske raptus er inde over det meste. Undertiden forekommer det mig, at en del debatdeltagere udviklingsmæssigt står noget i stampe, hvilket er beklageligt, da det er en mulighed at se ting, som ellers ville være tankevækkende, og som kunne give anledning til en god og udviklende debat.

 20. Af Kim Kaos

  -

  Anne Lise Marstrand Jørgensen er IKKE debattør – hun skriver sin mening men har lukket af for kommentarer.

  Uden modargumenter ingen debat.

 21. Af j nielsen

  -

  ” Det ligger nok i sagens natur, at der menes mere, end der tænkes …”

  Ligesom lasternes sum, er produktet af meninger og viden konstant.

 22. Af r. vangkilde

  -

  NÅR DEBATTØREN ER EN TANTE, – går der røde bløde følelser i det journalistiske fællesskab, i
  tråd med den lave fællesnævner i demokratiet, ELLER er demokratiet blevet mere feminint.
  ELLER hvorfor kaldes Berlingeren for “tante Berlingske” – en fin ældre omsorgsfuld dame.

 23. Af Niels Larsen

  -

  Enig med ASH.

  Her i landet går vi for at have ytringsfrihed – det er så en sandhed med modifikationer, da man i visse tilfælde nok kan ytre sig, men pænt må affinde sig med at blive straffet for det senere hen.

  Men under de givne betingelser er der trods alt et bredt spektrum at udfolde sig på.

  Selv bliver jeg regelmæssigt udråbt til at være nazist, fascist og/eller racist. Det er så helt fint, da de udtryk i nutiden er så udvandede, at de nærmest udlignes af et modsatrettet tosse, væmligbo eller tumpe – udtryk, jeg selv flittigt anvender.

  Den slags må man være forberedt på som debattør og er man ikke det, så må man hellere finde sig en vuggestue, hvor den slags næppe udtrykkes endnu.

  Om Anne Lise Marstrand Jørgensen: hun tillader ikke kommentarer og så læser jeg ikke hendes indlæg og bliver derfor heller ikke mopset eller ophidset over dem.

  Jeg finder, at Berlingske har et godt og alsidigt debattørkorps, som jeg med stor fornøjelse læser og ofte bliver beriget af. Ligeså af de mange, som kommenterer.

  Min eneste anke er det mærkværdige filter.

 24. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos “hyggeonkler” ! –Så skriver Asger Aamund i min avis idag AT: –Bambi faldt igennem isen ! –Når en klog erhvervs-mand –og expert udi menneske-erfaring ! –Har mistet barnetroén ! –JA ! –Så er vi på spanden –os-allesammen !–Det er heldigvis i vinter hele året i Danmark –MEN kun 2/3del af året ! –SÅ ikke så mærkeligt, at “mørket ! har gjort os melankolske –OG i virkeligheden skulle vi gøre som de små murmel-dyr ! –Snorke hele vinteren væk ! –Og først vågne op–når fuglenes kvidren signalerer AT: Nu er det forår venner ! –Så smil I er på ! –Allors !

 25. Af Niels Lemche

  -

  NIELS LARSEN, som med min israelske svigerdatter, der engang blev passet op af en af sine lærere på universitetet i Tel Aviv: Nå, så du er svigerdatter til nazisten Lemche! Og du er også selv nazist.” Det sidste er måske rigtigt. I hvert fald er hun glødende zionist, og det har vi haft mangen en holmgang over.

  Men det korte af det lange er naturligvis, at ordene slides ned og derved også indholdet. Det samme gælder vel også efterhånden “kommunist”. Bare vent, en dag bliver det også et skældsord at råbe dansker efter nogen.

  TEDDY-BJØRN-PLYS OLSEN – TEGNER, du glemte bjørnen. Jeg har i mange år sagt, at den er meget klogere end os mennesker. Når det bliver efterår, trækker den tæppet over hovedet og snorker til det bliver varmt igen. Så behøver den heller ingen undskyldning for at æde sig tyk og fed i sommermånederne. Og efter sådan en ’snekanon’ som i denne uge tænker jeg stadig på min gamle idé om at købe et vinterhus ved Hermanusbugten ved Det Indiske Ocean i Sydafrika: Strande som ved Vesterhavet, ingen hajer (blåvalerne kælver i bugten), og et velsignet vejr som ved rivieraen.

 26. Af jan ulrik friis

  -

  M arstrand:
  “Som de mest ivrige læsere af denne blog vil have bemærket, har kommentarsporet skiftevis været åbent og lukket. Fremover vil det være lukket, og jeg vil gerne forklare hvorfor. Jeg er stor tilhænger af en god og åben debat, hvor mange forskellige stemmer og holdninger kan komme til ord…”

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dette er ligefrem en provokation imod os der dagligt ligger her i kommentarsporet, imod det danske folk, imod B erlingske deres ry og rygte, et sådant misbrug af vores tid, af Ber lingske blog, bare B erlingske nu ikke har skrevet under på noget?

  ISIS ren amatørvirksomhed sammenlignet med godhedsindustrien!

  Her gælder det nemligt om for M arstrand at fratage folket deres stemme, til tavshed, dette er en etniske udrensning af det danske folk, hvad kan vi forvente andet end at M arstrand og hendes godhedsindustri, venligboerne her fortæller os, at bedst for os selv når vores skrig, vores desperate råb om hjælp aldrig blev hørt, bedst at vi underlægger os “berigelsen”, her taler vi nemlig om at godhesindustrien indfører det islamistiske kalifat af bagdøren, ve os, om vi under dette kalifat vover at udtale os, da vil tungen nemlig blive skåret af!

  Kim Kaos 7:11 …….Kim der ellers aldrig forholder sig til emnet, men man kan sparke en hund så meget at den bider, som at blive indlagt på den forkerte afdeling, eller frataget sine piller, at her selv Kim nu har opdaget at B erlingske blog, her er der sku’da noget galt!

  Kim Kaos:

  “Anne Lise Marstrand Jørgensen er IKKE debattør – hun skriver sin mening men har lukket af for kommentarer.
  Uden modargumenter ingen debat.”

  Her ser vi resultatet, at når godhedsindustrien får magt som de har agt, at sådanne som M arstrand vil blive vores fremtid vores hyggeonkler, ikke tåler selv den mindste modsigelse, men vil med alle midler bringe os til tavshed!

  Der findes hyggeonkler der får det til at løbe koldt ned af ryggen, M arstrand er en sådan hyggeonkel!

 27. Af Niels Lemche

  -

  JUF, nå så du fik nogen til at læse dine skriblerier igennem! Det havde de godt af. Men jeg forstår godt Marstrand, der ikke vil udsættes for konstant at få en skraldespand i hovedet. Måske er det ikke hende, du skal skyde på, men dem på Berlingeren, der ikke har tid til at pleje bloggen, og herunder til at se, om indlæggene nu også lever op til den krævede standard. Og jeg forstår også Berlingeren: Det er lige meget nok at have en heltidsansat, der ikke har anden opgave end at se blogkommentarer igennem.

  Tænk hvad der ville ske, hvis Marstrands sidste indlæg fra i dag gav mulighed for en åben debat.

 28. Af J. Hanse n

  -

  Anne Lise Marstrand-Jørgensen har indsat endnu en fremragende blog.
  Som uden tvivl vil give anledning til debat.
  På andres blog.
  Det er ærgerligt, at debatklimaet er så dårligt på Berlingske, at hun har været nødsaget til at lukke for kommentarer.
  Men mange vil naturligvis læse hendes blog alligevel.
  Og blive klogere.
  Hvilket naturligvis ikke er forbudt.
  Selvom nogle tilsyneladende mener, at det forholder sig således.
  Anne Lise Marstrand-Jørgensen er den bedste skribent på Berlingske.

 29. Af jan ulrik friis

  -

  L emche 12:02:
  “JUF, nå så du fik nogen til at læse dine skriblerier igennem!…………. skraldespand i hovedet………… lever op til den krævede standard.”

  Mange tak Hr L emche, ingen årsag, ja jeg indrømmer gerne at mit indlæg af 11:44 lever op til den krævede standard.

 30. Af jan ulrik friis

  -

  ……………11:40 slog så godhedsindustrien til igen igen, under et dække af at være M arstrand, venligbo og islamisternes ven ………var det ikke på tide at B erlinske: dags dato, et fuld stop for dette vanvid, godhedsindustrien misbruger nu B erlinske blogs i renlivet ensidig propaganda virksomhed, en bevidst ondsindet støjsender, rettet imod at skade det danske folk mest muligt, at undergrave vores kultur, at bringe det danske folk til tavshed!

 31. Af Niels Larsen

  -

  Niels Lemche

  Hvis jeg var jøde, ville jeg nok også – i erkendelse af jødernes historie – være glødende zionist.

 32. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Mmmmmjjaae ! –Vi skulle kende Vikingerne meget dårligt ! –Hvis ikke ” de skidtvigtige Iranske ambassadører ! ” –NU –bliver genstand for satire-tegnernes latterlig-gørelse i fremtiden ! –Selv Dronning Margrethe (der ellers ikke må ytre sig ! Hvorfor ? ) –Får sig et billigt grin i fremtiden ! –Ligner de “hyggeonkler” ! –?? –NIX-NEJ ! –De ligner –det vi vil kalde “Fanden-selv –med deres lange skæg –og Nat-kjoler ! –Jubii –Der er noget at grine af i fremtidens vikinge-land !–Det bliver ikke bedre !!!! –,,,, — …::: –sæt dem selv !

 33. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ” Ajatollaer” ! –Præstestyrets nat-kjoleklædte —“overdrev ! –Skal holde sig væk fra Danmark i fremtiden !–En del husker vel “Shaén af Persien med samt Farah Diba ! –Der bor i London !–Hvad andet end “Ondt” ! –Har d´herrer –AT: Byde deres indbyggere –og iøvrigt resten af verden ? –(lidt imod vores vilje –hylder vi Pia Kjærsgaard i øjeblikket ) –Hun stejlede –da den skidtvigtige ambassadør afslog at tage hendes udstrakte hånd !—Vi er vel vikinger –Ikke sandt –OG vi glemmer ikke ! –Erhvervslivet må have os undskyldt (for een gangs skyld ) –MEN Danmarks export til Iran –kan vel undværes –Ikke sandt ?

 34. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Ayatollah ´erne ” ! –Skriger : død over USA ! –Dér bliver også noget for prs. Arnold Trump ! –At RASE over !–Lad os få lidt gang i gaden –siger ” Le Canard enchainé.fr “–Blyanterne er spidsede –Hvad venter vi så på ?

 35. Af Flemming Lau

  -

  Der er noget principielt forkert i at misbruge bloggen, når man har mulighed for at skrive kronikker. Og det er bemærket, at Marstrands støttepædagoger fortsat ukritisk fremturer, så hun kan fortsætte sit martyrium. “Tonen mine herrer”. Se nu skal hverken hun eller andre sætte præmisserne for diskussionen. Slet ikke når man bor i et “glashus” og iøvrigt i hele sin tilgang til emnet, ikke ønsker at reflekterer over kendsgerninger! Blot et eksempel, “Julesorg” Der var ikke et øje tørt.

  “For de fortabte, de deprimerede, de angste og dem der har mistet kommer December som et rullende godstog af sorg og ensomhed. I Dec modtager BørneTelefonen 10 000 opkald, kun 50% kommer igennem, børn der frygter julen!”

  Samtidig kunne man så læse på låge 9, af julekalenderen fra samme organisation, at flertallet der ringer i Dec, er pga kæreste sorger. I Søndags avisen ugen efter, kunne man så læse at “kun” 200 børn frygter en ” Skod jul”. Det er 2 pr kommune, så det var vel til at se en ende på. Den ovenstående standard, eller mangel på samme, er ikke seriøs,. Derimod er det seriøst forsøg på manipulation og føleri!

 36. Af Jens Lindblad

  -

  Jeg kommer til tider, men ikke altid, forbi blogosphæren i Berlingeren.

  Jeg synes ofte, at Anne Sophie er god, spændende og fornuftig at læse. Jeg synes at ASH ofter rammer hovedet på sømmet.Jeg er ikke altid enig, men det er jo blot det der gør tilværelsen spændende. Tænk hvis vi alle mente det samme. Kedeligt. Ikke sandt?

  Sørine er også spændende at læse. selv om jeg er ateist kan jeg sagtens følge, og være enig i de mere filosofiske, medmenneskelige betragtninger som Sørine binger til torvs. Jeg kan da også tavst være uening, for det troende og det ateistiske er jo trods alt meget forskellige verdenssyn.

  Men jeg må meddele, at jeg faldt fuldstændig af i svinget da Anne Lise Marstrand Jørgensen indledte sin nylige blog om de frigjorte mænd med en åbenlyst srærkt redigeret version af virkeligheden da hun påstod, at mænd tvinger kvinder, især muslimske, til at være nøgne, hvis de vil i svømmehallen.

  Bloggere skal ikke være hyggeonkler. Nej selvfølgelig skal de ikke det, men som en der har haft det som en stor del af sit virke igennem mange år at kommunikere mundtligt og skriftligt med andre mennesker med forskellig nationalitet, kultur, baggrund og holdninger som forhandler og dermed som ambassadør for sit synspunkt ved jeg, at man sjældent vinder mange hjerter ved at starte med at fremsætte stærkt vildledende, upræcise påstande.

  Det blev ikke i bloggen præciseret, at der er kønsopdelt omklædning, og at alle badende i svømmehallen har badetøj på, og at der for herrerne, ligesom for kvinderne, er et ordensregelement der tager udgangspunkt i at sikre en høj standard af hygiejne, så alle kan benytte badet uden at frygte for helbred eller uhumske tilstande. f.eks. er det ikke fedt at svømme ved siden af en der har tømt parfumeflasken over sig, og så ikke har vasket sig ordentligt i omklædningen. Eller sidde i sauna hvis folk har klor i badetøjet. Og hvem vil udsættes for fodsvamp eller det der er værre? Derfor er der faktisk en vis mening i, at man kan håndtere at skifte tøj og gå i bad i en offentlig badeanstalt. Det mener jeg er en del af vores kultur.

  Måske er der også noget sundt i, at være sig sin krop bevidst? For den fysiske og mentale sundhed? hvor kroppen ikke altid skal seksualiseres, men man er opmærksom på, om man har et naturligt forhold til sin krop?

  Det er så iflg. ALMJ alt sammen en konspiration skabt af mænd, imod muslimer og blufærdige. Og hvis ikke jeg mener det samme som ALMJ, så er jeg øjensynlig både dum og racist. Ja undskyld, men når ALMJ afleverer sådan en sviner, så kan det vel ikke undre når der kommer lidt karma tilbage i nakken?

  Anden del af indlægget hander om noget ganske andet. I anden halvdel af bloggen lister ALMJ mange emner der sagtens kunne bære hver sin blog hvis de blev behandlet enkeltvis. Enkeltvis, så emnerne kunne behandles i dybden, i stedet for at slippe dem allesammen løs i een pærevælling, i samme blog. En opbygning der i øvrigt går igen i dagens ALMJ blog. For når oplægget er forvirrende at læse og emnerne særdeles omfattende, så kan det vel ikke undre hvis debatten efterfølgende bliver ligeså?

  Nu er der desværre lukket for kommentarsporet hos ALMJ der beklageligvis pt. ikke ønsker at modtage tilbagemeldinger eller indgå i en demokratisk debat. Ellers kunne jeg da godt vedr. dagens ALMJ blog godt være enig med hende i, at debatten i folketinget om danskhed er kørt af sporet, og at mange pseudo-diskussioner slører for de tunge emner i dagens samfundsdebat. Jeg kunne også godt tænke mig at spørge om det måske kunne fremme en mere sund og saglig debat hvis hun i fremtidige kronikker fokuserede lidt mere på enkelte problemstillinger, og behandlede dem lidt mere dybtgående. Og frem for alt ikke bragte halv-kvædede fremstillinger af virkeligheden i svømmehallerne til torvs.

  Smid nu ikke barnet væk sammen med badevandet.

 37. Af - Niller

  -

  -Den til forsendelse med de kongelige brevposter allernådigst priviligerede Berlingske politiske og Avertissement- Tidende”
  Som Berlingeren hed i enevældens tid kendte ikke til begrebet hyggeonkler- efter dekret fra Frederik VI skulle alt som man ønskede bragt i avisen gennemlæses af censuren- som så kunne sende det tilbage med røde udstregninger af det der ikke måtte offentliggøres.
  Det er vel lig det man oplever i forskellige diktaturstater i dag , hvor pressen og det frie ord bliver undertrykt.
  Så skal vi ikke glæde os over at vi har en fri presse og ret til at ytre os -med eller uden hyggeonkler.

 38. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JO ! –Helt sikkert ! –Hyggeonkler kan også være “i form af –en kæmpe-Sct.Bernhard ´s-hund ! –I en alt-for-lille hundekurv ! –Med store brune øjne –og en blød – blød – blød pels !

 39. Af Kim Kaos

  -

  JAN ULRIK FRIIS – 10. FEBRUAR 2017 11:44

  “Kim Kaos 7:11 …….Kim der ellers aldrig forholder sig til emnet,..”

  Kom med nogle eksempler på at jeg aldrig forholder mig til emnet.

 40. Af Kim Kaos

  -

  “AF J. HANSE N – 10. FEBRUAR 2017 12:08

  Anne Lise Marstrand-Jørgensen har indsat endnu en fremragende blog.
  Som uden tvivl vil give anledning til debat.
  På andres blog.

  Det er ærgerligt, at debatklimaet er så dårligt på Berlingske, at hun har været nødsaget til at lukke for kommentarer.

  Men mange vil naturligvis læse hendes blog alligevel.

  Og blive klogere.

  Hvilket naturligvis ikke er forbudt.

  Selvom nogle tilsyneladende mener, at det forholder sig således.
  Anne Lise Marstrand-Jørgensen er den bedste skribent på Berlingske.”

  Jeg formoder at ovenstående indlæg er skrevet af Anne Lise Marstrand-Jørgensen under falsk navn – hun er vist den eneste der mener at hun er den bedste skribent på Berlingske.

 41. Af Kim Sørensen

  -

  Alt erfaring viser i øvrigt, at “tonen” bliver langt bedre og kommentarerne mere relevante, når skaberen af indholdet eller andre “autoritetspersoner” deltager aktivt i debatten. Der falder altså et væsentligt ansvar tilbage på medierne og skribenterne, når debatten kører af sporet. Det synes jeg godt meningsdannere og journalister kunne være bedre til at erkende.

  Og så køber jeg i øvrigt ikke undskyldningen med manglende ressourcer. Hvis landets mediepersonligheder og journalister har ressourcer til at sende en nærmest endeløs strøm af forargelse over “pøblens” grimme tone og opførsel ud i æteren, har de også ressourcer til at stikke snuden i kommentarsporet i ny og næ.
  Så spørgsmålet er jo hvad man egentlig helst vil have. En god og saglig debat eller noget at forarge sig over? Hvis det er den gode og saglige debat, synes jeg da ASH og andre meningsdannere skulle melde sig under kommentarsporenes faner og lige bruge et par minutter på at anerkende det fornuftige indhold, der trods alt findes rundt omkring i dem.

 42. Af Laus Thorsøe

  -

  J. Hansens indlæg burde klippes ind i slutningen af ASHs oplæg som et glimrende eksempel på dem rådne debatkultur her på Berlingeren.

 43. Af Niels Lemche

  -

  KIM SØRENSEN, og er modige nok til at slette indlæg, der er i strid med retningslinjerne (jeg ved godt, at de faktisk sletter løs, at vi kun ser toppen af isbjerget, eller måske bedre: skæret fra helvedes flammer), men et par velvalgte eksempler, hvor det først er blevet optaget og derefter fjernet med en kommentar om, at den slags går ikke.

 44. Af Niels Lemche

  -

  KIM SØRENSEN, og er modige nok til at slette indlæg, der er i strid med retningslinjerne (jeg ved godt, at de faktisk sletter løs, at vi kun ser toppen af isbjerget, eller måske bedre: skæret fra helvedes flammer), men et par velvalgte eksempler, hvor det først er blevet optaget og derefter fjernet med en kommentar om, at den slags går ikke.

 45. Af jan ulrik friis

  -

  Kim Kaos “Kom med nogle eksempler på at jeg aldrig forholder mig til emnet.”

  Ja det kan jeg, selv om man aldrig skal sige aldrig, Kim Kaos viste sig nemlig at være et dårligt eksempel:

  Af Kim Kaos – 8. juni 2016 00:04
  Hvor er mit indlæg?

  Af Kim Kaos – 12. juni 2016 18:48
  Hvor er mit indlæg?

  Af Kim Kaos – 6. december 2016 16:58
  Hvad pokker skal man gøre når man ønsker en udlændinge politik der er mindste lige så stram som Nye Borgerliges kombineret med god gammeldags Socialdemokratisk socialpolitik og er lige så grøn som Alternativet og så i øvrigt lider af en voldsom politikerlede?
  Af Niels Larsen – 6. december 2016 20:39
  @ Kim Kaos – 6. december 2016 16:58
  Søge til et andet land. For det sker aldrig her i landet.

 46. Af Allan Hansen

  -

  Jeg så tilfældigvis en TV debat men Kasper Støvring hvor
  også islamforskeren Tina Magaard deltog:
  Det gik helt galt for Støvring. Manglende ro og overblik, og
  han formulerede sig utroligt klodset, og trængte derfor slet
  ikke igennem!
  Jeg kunne også nævne nogle danske islamkritiker, som ellers
  nok ved hvad de taler om, men på live TV går det helt galt.
  Omvendt så jeg også et TV klip med Sørine ( som bekendt kan
  jeg ikke fordrage politikere og præster – dem kan man aldrig stole på).
  Men her var der ro og overblik – hun havde tid til at lytte
  og tænke, og hun formulerede sig klart og tydeligt! (hun trængt igennem)
  Jeg har også set et klip med Tom Jensen, og det var bestemt
  ikke værd, at skrive hjem om.
  Vi må altså konstaterer, at nogle klare sig godt verbalt, mens andre klarer
  sig lidt bedre skriftligt – og kun få magter begge dele – det skulle da lige
  være Sørine og Tina Magaard!

  P.S: jeg ser stort set aldrig dansk TV fordi kvaliteten er
  for dårlig. Slet og Ret!

 47. Af Kim Sørensen

  -

  Niels Lemche

  Det ser jeg ingen grund til. Der bliver lavet masser af den slags indlæg, hvor meningsdannerne udstiller de værste og mest ondskabsfulde kommentarer. Hvilket jeg ærligt talt ikke tror har nogen nævneværdig “præventiv effekt”. Jeg tror nærmere det har den effekt, at det bekræfter ballademagere og frustrerede læsere i den opfattelse, at det er sådan man bliver hørt og får en reaktion ud af “eliten”.
  Man skulle hellere gøre en dyd ud af at “belønne” konstruktive og saglige indlæg. Som tingene er nu, er man jo nærmest til grin hvis man gør sig den ulejlighed, at forsøge et konstruktivt indspark i kommentarsporene – mon ikke også det er derfor, der er så langt mellem snapsene?

 48. Af P Christensen

  -

  Er enig med ASH.
  I mangel af argumentation fyger pseudo-argumenter som “populist, racist, nationalist” osv ofte gennem luften.

  Det er som oftest for at fjerne uønsket dialog eller for at undgå berettiget kritik
  af tingenes gang – eller snarere deres afvikling ;(

  F.eks tager mange fortalere for EU det for givet, at vi skal have Europas Forenede Stater, og modstanderne heraf kaldes oftest det værste.

  Venstrefløjen må også ty til angressive søforklaringer, når de skal bortforklare hvorfor er gået fra kvindekamp og fra at skabe ravage i borgerskabet med Trilles sang i 1970 om gud i det høje, til at være nikkedukker for en udefrakommende totalitær, patriarkalsk lovreligion.

 49. Af j nielsen

  -

  “Kom med nogle eksempler på at jeg aldrig forholder mig til emnet.”

  Det er umuligt. Ét, eller nogle få eksempler, kan ikke vise at noget aldrig sker. Dertil behøves samtlige eksempler.

 50. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ASH ! –Venligst ! –Slet i den grad Anne-Lise Marstrand-Jørgensen !–Hvis ikke resten af kunderne opsiger Berlingske ! –TAK –på forhånd !

Kommentarer er lukket.