Er det hårdere at være kvinde i den offentlige debat?

Af Anne Sophia Hermansen 115

Omkring jul bragte Berlingske et interview med debattør og forfatter Geeti Amiri. Her kom hun blandt andet kom ind på Mads Holgers død og sagde i den forbindelse: ”Det, der gjorde størst indtryk på mig, og som alt for få taler om, er hvor ensomt livet som debattør er. Man har ikke noget politisk parti, der slår ring om en, man har ingen organisation at læne sig op ad, man har kun friheden til at sige, hvad man mener, når man er sin egen debattør. Debattører bliver spurgt om meget, men aldrig om, hvor opslidende det er, hvor ensomt det kan være, og hvor hård offentligheden kan være. Jeg synes, offentligheden var alt for hård ved ham, og generelt er det ved offentlige personer.”

Feministen Emma Holten var kort efter inde på noget af det samme, da hun til Mellemfolkeligt Samvirke fortalte, at man som meningsdanner må finde sig i at have et levende kommentarspor efter sig. At hun sjældent får kommentarer, der handler om hendes holdninger, men kommentarer, der handler om hendes person; at hun kun er kendt, fordi hun har udstillet sig selv nøgen, at hun ikke er kompetent nok til at udtale sig og i det hele taget ikke har ret til at træde offentligt frem. Hun overvejede stort set hver eneste dag at droppe sin deltagelse i samfundsdebatten.

Det samme ved jeg, at flere af Berlingskes faste debattører jævnligt overvejer, især kvinderne.

Er det hårdere at være kvinde end mand i den offentlige debat? Bliver kvinder i højere grad chikaneret eller handler det om, at kvinder tackler kritik dårligere, i al fald anderledes?

Min personlige holdning – og erfaring som debattør gennem mange år – er, at kvinder er mere udsatte i den offentlige debat, fordi de ofte bruger sig selv mere. Både Holten og Amiri bruger deres egne historier som brændstof i opgør med henholdsvis hævnporno og social kontrol, og det samme gjorde Mads Holger, hvilket dels betød, at han var en af Berlingskes mest læste skribenter, men også at han gjorde sig åben for personangreb. Fordi der var en tydelig person at angribe.

Det kræver stort mod at være debattør på denne måde. Når råmaterialet kommer fra det levede liv, bliver man sårbar overfor en meget perfid form for kritik – så er man for subjektiv, for selvoptaget, for følsom og selvfølgelig også for “damebladsagtig” og burde i det hele taget skrive noget hårdt om topskat eller Putins rolle i Syrien.

At Emma Holten har stor betydning for mange mennesker virker ikke til at påvirke hendes kritikere, der sjovt nok har det til fælles, at de selv har svært ved at sætte en dagsorden. Det samme gælder Geeti Amiris kritikere, der skulle bruge lidt mindre tid på tilsvining og lidt mere tid på at dygtiggøre sig. For så var det måske dem, der blev lyttet til. Bare en tanke.

I det hele taget har jeg svært ved at forstå, hvorfor mennesker, der tydeligvis ikke bryder sig om forskellige debattører, bruger så meget tid på at ørle ud over deres person og indlæg. Tænk bare på, hvor meget Mads Holger skulle lægge ryg og øre til. Han fik stryg for sit tøj, sin diktion, for at være for kæk, for meget, for lidt, for reaktionær, for affekteret, for ligegyldig og for meget på Facebook.

Alligevel kårede Weekendavisens læsere ham til at være en af de betydeligste intellektuelle i Danmark i 2016. Men der var det for sent.

115 kommentarer RSS

 1. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “I det hele taget har jeg svært ved at forstå, hvorfor mennesker, der tydeligvis ikke bryder sig om forskellige debattører, bruger så meget tid på at ørle ud over deres person og indlæg.”

  Helt uenig! Debatredaktøren må forstå at uenighed er baggrunden for al politisk diskussion..MHT. deres person, er jeg enig. Men det er tit umuligt at adskille personen fra afleveringen af bolden. Et alen så at sige tit.
  Mads Holger kunne heller ikke adskilles fra hans konservative synspunkter og beklædning mv. Hans selvmord er naturligvis dybt tragisk. Man tvivler på at den var baseret på hans offentlige meninger. Man skal have hård hud for at deltage i debatten, med alle de personangreb der er.
  Og kvinder gider nok ikke denne mandlige måde at debattører på? Men svinskheder skal have svar på tiltale og ikke stå uimodsagt, mm. de slettes.

  Deltager så godt som ingen kvinder i Berlingskes debat. Og det er sikkert ikke pga. af manglende interesse, men den borgerlige mandlige hån mod kvinder uafbrudt.

 2. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “I det hele taget har jeg svært ved at forstå, hvorfor mennesker, der tydeligvis ikke bryder sig om forskellige debattører, bruger så meget tid på at ørle ud over deres person og indlæg.”

  Helt uenig! Debatredaktøren må forstå at uenighed er baggrunden for al politisk diskussion..MHT. deres person, er jeg enig. Men det er tit umuligt at adskille personen fra afleveringen af bolden. Et alen så at sige tit.
  MH kunne heller ikke adskilles fra hans konservative synspunkter og beklædning mv. Hans selvmord er naturligvis dybt tragisk. Man tvivler på at den var baseret på hans offentlige meninger. Man skal have hård hud for at deltage i debatten, med alle de personangreb der er.
  Og kvinder gider nok ikke denne mandlige måde at debattører på? Men svinskheder skal have svar på tiltale og ikke stå uimodsagt, mm. de slettes.

  Deltager så godt som ingen kvinder i Berlingskes debat. Og det er sikkert ikke pga. af manglende interesse, men den borgerlige mandlige hån mod kvinder uafbrudt.

 3. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ” Så send dog kvinderne ud og tømme postkasserne ! (der står på de røde postkasser AT: et brev er 5 dage undervejs i Danmark ! ) –Andre landes postvæsen kan nå 4 gange rundt om jorden på 5 dage ! –Så kvinder drop “debatter” –OG kom ud og tømme postkasserne ! –Så risikerer I heller ikke, at synes, at det hårdt, at deltage i den offentlige debat ! –Om torsdagen dr 2 klokken 20 –Sidder en del og krummer tæér foran tv ´et !—SÅ drop også DR ´s –fordummende udsendelser ! –Hvis DR sender noget godt ! –Så har de skrevet af efter BBC ! flovt –og skamfuldt ! –HVA faén laver statsministeren –de 179 medlemmer af folketinget –OG ikke mindst de 22 ministre ???

 4. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Send Pia Kjærsgaard ud og tømme postkasserne ! –Så gør hun i det mindste lidt gavn for alle millionerne –som skatteborgerne er tvunget til, at betale for hende –og en hel del andre off. nussere !

 5. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Ps og et indlæg i filteret?

  AF TEDDY-BJØRN-PLYS OLSEN – TEGNER – 13. JANUAR 2017 13:31
  ” Så send dog kvinderne ud og tømme postkasserne”

  Kun kvinder der kan varetage dette job? Er dette ikke diskrimination mod mænd?

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR ! —Der er ikke ret mange mænd, modtager millioner af kroner på kontoen –Som Pia Kjærsgaard –Incl generaldirektørinden på DR.–Der iøvrigt klatter licens-pengene væk på udenlands-rejser –for diverse mad-damer –og utålelige kokke ( –læs længere oppe i Berlingske–kronikken : DR klatter –licens-pengene væk )—Skær mindst 50% procent af licensen –og fyr 50 % af de forkælede dr. medarbejdere ! –Så kommer der måske facon i galskaben !

 7. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ” –Hvorfor ikke lægge et flygtningecenter i Stine Bosse ´s baghave ?? –Der får de ihvertfald dækket deres behov for AT : Nogen elsker dem !

 8. Af Lars Petersen

  -

  @ Teddy Bjørn Olsen.

  Det handler fortsat om, at journalisten skal fjernes 100% fra finansloven, da det er dem som
  sidder hermetisk ødelæggende på “konfrontations-monopolet”, hvormed befolkningen ses
  demokratisk reduceret til passiviserede statister, hvilket igen baner vejen for skatte-tyveriet.

  Pia & manden, DF familiesammenføring blandt sig selv i folketinget, i syg surrealistisk niveau,
  (sønnen er i øvrigt på vej), Thorning smith, (2,5 mio. ) K. Hækkerup, 2,5 mio. Lene E, 2,5 mio.

  Skattebetalte pauser, ØV dage, etc etc., på ryggen af de som er underlagt markedet, kontra en
  hestetransport af 70.000 kr., versus man fortier hvordan pågældende DR korrespondent, for
  -mentlig hamre en månedsgage ind på de 130.000 kr.,. = knapt 1,6 mio. kr. pr år, for nothing..

  Sådan kunne man brodere i timer, mht. hvordan den skatte-købte mediemedarbejder, evig,
  notorisk, konstant, konsekvent taler uden om enhver sammenhængende sammenhæng,
  anden end kun håbløse delelementer, fordi lortet selv er en del af hele skatte menageriet..

  FORLANG DERFOR FØLGENDE, HVIS DU VIL HAVE STOPPET DEN MASSIVE KORRUPTION.
  1. Forlang journalisten rent et 100% ud af finansloven.
  2. Forlang medierne begår demokratisk produkttilpasning, (så borgerne fastsætter linjen).
  3. For og imod X, skal deles efter økonomisk habilitet, Vs. inhabilitet.
  4. Borgerne fastsætter fokus tyngde, dybde, gentagelse, og konfrontationens niveau.
  5. Borgerne fastsætter varigheden af almen nyheds fylde, versus egne valgte fokusområder.
  6. Borgerne fastsætter de inviterede omkring evaluering af X.
  7. For versus imod X tvangsbetalte, (som kan varetages individuelt), adskilles fuldstændig.

  PS. Prøv se Deadline for i går, (har lige set det)) som altid, (gælder hele denne syge branche),’
  er studiet stoppet til randen med personer, der hver som en, er hægtet voldsomt på på vor
  andres lommer, (som journalisten selv, og hvis samme inviteret lortet ind))k hvormed man
  derfor sikre sig, ar den del af systemet som fodre journalisten, ikke ses effektivt udfordret 🙁

 9. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SVAR !—Bare du ikke –får vasket munden med sæbe ! –Af det offentlige skatteborger-betalte overdrev !–Noget er der rigtigt i det “med kvinder –der er overbetalte –for ikke, at udrette noget-som-helst ! –Som f.eks. Pia Kjærsgaard & Co. –“–Købevennerne står også i kø –for, at nyde godt af smulerne de taber undervejs ” ! –Ikke lige min kop the ! –Nu skinner solen i Alperne –Så, hvorfor –sidde inde og blive i dårligt humør –over AT: Den danske udlændinge-styrelse –gør lige det modsatte af, hvad Canada´s succes med, at hente migranter, –der er motiverede –og vil være til gavn for landet ! –Typisk for pjalteproletariatet ! –De acceptérer i masse-vis af yngre mænd ! –Selvom det er bevist AT: Det er dem, der bliver Danmarks ruin !—-Ruin –ruin !

 10. Af Lars Petersen

  -

  @ Teddy.

  Er sgu ikke helt sikker på jeg forstår alt hvad du siger.. men at du vil øge indvandringen,
  skønt Danmark har en direkte massiv arbejdsløshed, virker nu ikke spec, gennemtænkt.

  Husk på… når man fabler om flaskehalse, historisk høj jobaktivitet mv., så bygger aktiviteten
  på henholdsvis skattebaseret aktiveret, som igen skaber underskud, men hvis samme ses
  ignoreret, idet størsteparten af tabet, omsættes i kompensation.. hvilket vil sige, at befolk.
  kompensere ved at købe billigere, (DK er fx. en dem med flest discount dagligvarebutikker),
  men hvis priser, (i følge Eurostat), alligevel koster ca. +40%, (skønt et ultra højt discount level)

  Se på den Danske bilpark, som snart er udskiftet med moderne fattigmands trabanter, i form
  af 90.000 – 140.000 kr., hvillet udgør et nær trecifferet milliardbeløb, målt med øvrige snitpris
  af de centrale OECD landes bilpark, (fratræk Øst + syd EU, via tidl. jerntæppe og militærjunta).

  At lave et skattekøbt rum, for dernæst at stoppe det op med folk, som i øvrigt kan nu kan gå i
  spekulation mht., at spekulere i foreningsmedlemmets genvalgs-strategi, (og ja, ved godt du
  ikke fatter et klap af hvad jeg siger til dig nu), er ikke underskud, især målt på tidsdistancen..

  Endelig kan enhver idiot jo sige sig selv.., at såfremt jobaktiviteten var reel, ville her jo ej kun
  være en vækst på 1,5%, og hvis 1,5% vækst, i øvrigt er løgn, idet man bruger flere penge på
  at fastholde, samt skabe jobs, end nævnte job er i stand til at generere realværdi. Åh gud 🙁

  Men jeg kan forstå på dig.. at modsat forrige valg, hvor den stod på Pia fra din side, er dette
  nu udskiftet med spejlblanke Pernille Vermund & venner, som ej heller kan og vil finde ud af,
  at sammenfatte en software, så det er borgerne som fastsætter in and out, imens man vil
  sænke skatten for SAMTLIGE skattelønnedde i Danmark, trods man ikke finder nogen nation
  på kloden, som har flere af den kunstigt skabte slags, samt verdensrekord i offentlig lønsum..

  KONKLUSION: NÅR MAN SÆTTER SKATTEN NED I DANMARK, SÆTTES DEN UBETINGET: ” O P ”

  PS. hvorfor bliver du ved med at kæfte op om, hvordan blogholderen “Har ben i næsen”, når
  faktum er, at denne ernære sig i kraft af netop stjålne skattekroner, som igen omsættes til
  fortielse i dennes emnevalg, (som du heller ikke kan finde ud af at udfordre).. For fanden da.

  PS. en gang til.. Johannes Langkilde, koster ikke heste transporten af 70.000 kroner, ,men for
  -mentlig knapt 1,6 millioner, og langt mere, når kamera hold, inddrages, men heller ikke det
  kan du/i finde ud af, hvilket igen undertrykker os andre, og vi kommer til at betale for jer
  skidtfolk´s stinkende tilbagestående, fuldstændig naragtige, terroriserende systemdumhed 🙁

 11. Af Lars Petersen

  -

  sagde:
  er ikke underskud..men mente.. udgør et underskud, men tælles officielt, som et plus-aktiv´.

 12. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Lars Petersen ” ! –Du skal altså have din mund vasket med sæbe ! –Så vi sender hermed ” 2 pakker med “de lux ” ! –Een ting har du ret i –Vi-to taler 2 forsk. sprog ! –Jeg forstår slet-ikke, hvad du skvadrer op om ! –Er der nogen jeg aldrig har stemt på –Så er det DF ! –Jeg er faktisk latent sofa-vælger ! –MEN næste valg i Danmark bliver “knald eller fald ” –OM Danmark skal bestå –eller forgå ! –desolée alors !

 13. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “øget indvandring –aldrig i livet “—Jeg citerede blot siden i Berlingske, hvor der skrives AT: Canada ! –Har haft held med deres indvandring ! –Nemlig, at de frasorterede –samtlige unge mænd ! –Og tilbød asyl til de højt-motivérede familier, med fam. fædre og mødre –der ville –gøre, hvad-som-helst for, at være til gavn for det nye land !……….I Danmark har man gjort det lige modsatte ! –OG –indlogére i tons-vis af islamiske unge-mænd, der forsikre alle –og enhver AT: Når de får asyl ! –Så skal de sørge for AT: Islam bliver indført i hele landet –og ikke kun på Nørre-bro –og Gellerup !—–Altså typisk for den danske udlændinge-politik ! –Danmark forgår –og ISLAM består ! –Hvis det står til “indvandrings-industrién ” !

 14. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “in mente ” ! –Jeg har på fornemmelsen AT: Det er mest mig, der sidder og udbreder kloge bemærkninger her på ASH ´s blog ! –Nå-mænd ASH ! –Er taget på skiferie –med uden nogen-som-helst-bekymringer i ryg-sækken –Så salut alors !

 15. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Jeg citerede blot siden i Berlingske, hvor der skrives AT: Canada ! –Har haft held med deres indvandring ! –Nemlig, at de frasorterede –samtlige unge mænd ! ”

  Canada har en lang mere åben indvandringspolitik end Danmark. De har masser af plads. Men de koncentrere mest på Asiatisk indvandring fra Indien, Sydkorea, Japan mv.. Disse har også lav kriminalitet.

  “–Jeg har på fornemmelsen AT: Det er mest mig, der sidder og udbreder kloge bemærkninger her på ASH ´s blog”
  Korrekt! 🙂

Kommentarer er lukket.