Da verden af i går blev til verden af i dag

Af Anne Sophia Hermansen 71

Omkring jul benyttede mange deres Facebookprofil til at uploade billeder af julestjerner, krybbespil og fra gudstjenester. Der var også salmecitater, og jeg tror aldrig, jeg har set så mange juletræer med dannebrog og billeder af veldækkede borde. I begyndelsen tænkte jeg, at folk havde fået jul på hjernen og var ved at genopføre barndommens Julebal i Nisseland.

Men da jeg talte med en af mine venner, der arbejder for en stor dansk virksomhed, gik det op for mig, at det nok ikke bare var juleblær. At det stak dybere end som så, og måske kan beskrives som en værdimæssig oprustning.

Kort før jul var vi blevet rystet af terror i Berlin, og hvis vi havde glemt det, blev vi mindet om sommerens terror i Nice, om eksplosionerne i Bruxelles og om halshugningen af præsten i Rouen. Vi oplevede angreb på vestlige værdier og frihedsrettigheder, på at forsamles frit, fejre nationale helligdage, rejse frit, drikke glögg og tro på en kristen gud.

Min ven mente, at de mange julestjerner kunne ses som en art ledestjerne og insisteren på de traditioner, der er med til at binde os sammen som folk. Han havde også noteret sig, at Dronningen var røget ind på en 11. plads over landets meningsdannere i Politikens årlige undersøgelse og tolkede det som udtryk for, at monarkiet betyder stadig mere for folk. Som en samlende national institution, der både rækker ud over vores samtid og giver håb om, at vi også i fremtiden vil vedblive med at være et folk. Hvis vi kæmper for det og begriber, hvem vi er.

Det er meget sandsynligt, at han har ret. Hvis Bertel Haarder for 20 år siden havde foreslået en Danmarkskanon, var mange faldet om af grin, ligesom debatter om danskhed, frikadeller, juletræer og julebelysning næppe dengang var blevet landsdækkende debatter.

Jeg tænker i mine mest juledeprimerede stunder, at vi er på vej til en tid før Oplysningstiden. Tilbage til tidligere tiders religionsstridigheder, ekstremisme, mistro, kulturkampe, klassekampe og politisk polarisering og ikke har lært særlig meget af historien. Den burde ellers have lært os, at menneskeheden er villig til at ty til vold og krige med henvisning til deres religiøse overbevisninger, hvad enten de er muslimske, kristne eller noget helt tredje.

Det er nok ikke lige nu, man skal læse Stefan Zweigs “Verden af i går”, men gør man det, vil man falde over denne passage:

”Venner af mig, jeg før havde kendt som afgjorte individualister eller ligefrem åndsanarkister, var fra den ene dag til den anden blevet forvandlet til fanatiske patrioter … alle disse mænd (læger, præster, filosoffer og digtere), hvis fornuft, skabende kraft og menneskelige holdning vi havde beundret for kun en måned siden, ja, for en uge siden.”

Der er ikke langt fra Zweigs refleksion over sin samtid til, hvad en kulturpessimist kan finde på at skrive på sin Facebook i dag. Vores tid er også præget af ustabilitet, af flygtningestrømme og trusler om borgerkrig. Og ligesom på Zweigs tid ser vi, hvordan den kulturelle og politiske nationalisme oplever en genkomst, mens den fælles europæiske identitet antager karakter af fatamorgana.

Verden af i går er blevet til verden af i dag, og jeg går ind i 2017 i håbet om, at vi er blevet bare lidt klogere. I håbet om, at oplysningstiden ikke var en lang historisk parentes.

71 kommentarer RSS

 1. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Måske skulle man udvide tanken om Danskhed til at inkludere..”kan man være Dansker, når man er religiøs”?

  Jeg mener sådan set at det kan man ikke, da Dansk kultur er baseret på ateismen i dag, frisind mv. Så de deler ikke kultur med Danskerne mht. levevis..

  Birger Nielsen…Man kommer ikke uden om kapitalismens hundredvis af millioner af døde..Som via Hitlers, USA og Danmarks liberale politik har måtte lade livet for disses interesse i geopolitik og andre landes mammon.

  “Send regningen til de såkaldte konge-tro-undersåtter ! ”

  Et udmærkede forslag med brugerbetaling til det, som kirken…De må sgu til lommerne så de kristne? Også på tide!

 2. Af jan ulrik friis

  -

  L isbeth, nu må du huske at den kristne Gud er på folkets side, også imod islamisterne imod våbenindustrien imod US imperialisterne – Merkel og EU imperiet -NATO/Frontex…., at det vil være som “at skyde sig selv i foden”, som at skyde sig selv at fornægte Gud, trods alt er den kristne Gud vores allersidste forsvar, nu landet ligger forsvarsløst hen med åbne grænser!

  Men jeg tror heller ikke helt det er det du mener, men de diverse forvildede religioner og kirken der i mammon er så utrolig rig, udplyndret folket igennem generationer med plattenslageri, selv der er Gud enig med dig L isbeth, Gud bryder sig heller ikke om tyve om banditter, så L isbeth Gud er på din, på folkets side nu i undergangen!

 3. Af Bjørn Sørensen

  -

  ” …alle disse mænd (læger, præster, filosoffer og digtere), hvis fornuft, skabende kraft og menneskelige holdning vi havde beundret for kun en måned siden, ja, for en uge siden.”

  Ja hvad skete der, hvad blev der af al idealismen med velfærdssamfund og flexicuritymodel.

  Idealismen som tog over med og efter 1.verdenskrig er udkørt for den samfundsmodel den skabte endte som altid i historien at de få har for meget og de mange for lidt.

  Og Globlismen satte turbo på den udvikling.

  Så nu venter vi på den store omkalfatring som skal til, og det uden at vi går for meget i totterne på hinanden.

 4. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “L isbeth, nu må du huske at den kristne Gud er på folkets side, også imod islamisterne imod våbenindustrien imod US imperialisterne –”

  Eksistere ingen gud JUF, derfor en umulighed. Og hvis der eksisteret en Gud, ville han skulle være på alles side, og ikke støtte op om blå bloks elitære politik for top 1%..Ikke noget tilfælde at du nok finder flest religiøse støtter i top 1%.

 5. Af jan ulrik friis

  -

  L isbeth…..”Eksistere ingen gud JUF, derfor en umulighed. Og hvis der eksisteret en Gud, ville han skulle være på alles side, og ikke støtte op om blå bloks elitære politik for top 1%..Ikke noget tilfælde at du nok finder flest religiøse støtter i top 1%.”

  Husk hvordan det gik Judas, forrådte Guds søn med et kys og for sølvpenge, hvordan vil det da ikke gå den forsamling af løftebrydere du nævner, som forråder sit eget folk for islam, kan man tænke sig noget mere nederdrægtigt, i fuldsides arabiske annoncer noget så usselt, hvilket dobbeltspil, men de skal komme helt ned med nakken!

  Derfor og til trods Margrethe har Livgarden, ved hun meget vel at den ikke kan beskytte hende når helvede bryder løs, derfor og ikke uden betydning hendes: “GUD BEVARE DANMARK” som statsoverhoved Danmark, er Droningens ord vigtigere end som så, naturligvis vigtigt at stå på rigtige side i undergangen, for de folkevalgte ved hverken fra eller til, venter i rådløshed til alt forsent!
  Blå blok bestemmer selv hvilken side de er på, men fatalt at befinde sig på fejl side, for dommen bliver ikke mild men retfærdig, men løftebrydere eller landsforrædere står meget meget lavt hos Gud, med andre ord Gud kendes slet ikke ved sådanne!

 6. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Husk hvordan det gik Judas”

  Husk at det hele er fiktion, og hvorledes det gik ham, er relateret til fri fantasi og opfindelse. Ligesom dengang hvor vi så kongehuset som almægtige. Både religion og kongehuset-borgerlige elitære dyder- skal ud af samfundet. Og det kan ikke gå stærkt nok.

  Vi skal have den gode Danske jantelov indført lovmæssigt, og forlangt af statsborgere..

 7. Af jan ulrik friis

  -

  L isbeth……………..egentligt ikke Judas der er pointen, men jeg bemærkede du kæmper ligesom vindmøller, der er reelle fjender nok, de mørke skyer vokser nu Danmark over hovedet, hvorimod både Dronningen også Gud på folkets side, det beviste kongehuset under anden verdenskrig, og Gud har lovet at vil fjerne alle banditter-salafister-imperialister-religiøse fanatister, Danmark har nu brug for de reserver vi har, vores løftebrydere til en regering følger åbenbart Merkel helt ned i helvedes flammer, men derfor behøves vi andre ikke at følge med!

 8. Af Helge Nørager

  -

  Så længe Danskens nationalsport er ansvars fralæggelse og at hænge medaljer på krigsforbrydere, er det ikke underligt at det går som det går.
  For fastholdelse af løgnen om at vi er nogen helte som reddede Irak, er den vigtige, og enhver sammenhæng i de ting som sker politisk og militært i verden fornægtes.

  Kom med den Irak kommission igen, og varetægts fængsl gerne de 90 som der er begrundet og bestyrket mistanke om sigtelser for krigsforbrydelser under domstolens / kommission arbejde indtil konklusion / dom foreligger.

  Det vil også fjerne disse med rette mistænkte fra dagligt politisk arbejde, hvor de desperat forsøger at forhindre sandheden i at komme frem, for den vil betyde de skal stå til ansvar.

 9. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Gud har lovet at vil fjerne alle banditter-salafister-imperialister-religiøse fanatister, ”

  Har lovet det modsatte! Ellers ville religion da ikke eksistere? Men ellers enig i at religion er af mindre betydelse end før.

  Men blot i dag blev jøden Krasnik indsat som den sidste i en lang, lang række af jødiske chefredaktører i Danmark. Og der er kun 6ooo af dem. Dette er en trussel for demokratiet. Kun Danske ateister og etniske Danskere kan sagligt rapportere herom. Og da slet ikke jøder og muslimer. og Han har endda omskåret sine børn? Noget der burde lede til fængselsstraf! Og alle erindre jo hvor useriøs han var i Debatten som chef for mellemøst stoffet og altid var på Israels side. Man glemmer aldrig hvorledes han var imod den humanistiske Norske læge, der behandlede palæstinensere?

  jeg støtter så afgjort op om kun repræsentativt medie representation for jøderne i Danske medier. Men deres overrepræsentation er i de mange tusinder af procenter. Især i de mest magtfulde positioner som chefredaktør, redaktører generelt. Ejer Israel alle Danske medier?

 10. Af jan ulrik friis

  -

  L isbeth “Har lovet det modsatte! Ellers ville religion da ikke eksistere? Men ellers enig i at religion er af mindre betydelse end før.”

  Ja religionen skal som det allerførste blive fjernet! Så glæd dig L isbeth, dit nytårsønske går i opfyldelse!

  Ellers lidt det bizzare at Gud lader os se hvort galt det går når vi selv bestemmer, som vi allerede nu ser alt elendigheden, kommer det til at gå grueligt galt, så galt at der står skrevet:

  Mathæus 24:22 ” Om ikke Gud forkorter disse dage, vil ikke et eneste menneske overleve…………”

 11. Af Lisbeth Sørensen

  -

  ” Om ikke Gud forkorter disse dage, vil ikke et eneste menneske overleve”

  Sådan set ikke Gud, men universet som helhed. Solen bliver vores egen undergang engang, og vi lægger jo langt ude i begyndelsen af universet? Så vidt jeg erindre, eller er det modsat? Mener det forholder sig således, og at de andre millioner af livsformer der må eksistere derude-som de bedste hoveder os garantere eksistere- må og skal i så tilfælde være endnu mere udviklet? De er en langt bedre plausible grund for verdens undergang. Den bedste og nok mest naturlige at vi naturligvis dræber os selv via krig, miljøforurening, overbefolkning mv.

  Jeg har faktisk set ufoer, og vil blive sat til grin her…Men ca. 15 rumskib lå over mig engang! Og præcis som i UFO programmerne så jeg dem komme fra himlen langt væk, og lige pludselig “hover” få hundrede km? oven over for mig.. Et magisk øjeblik. Forventer ikke at mange tror mig, men det skete nu og uden nogen form for narko påvirkning. Min hund så dem også, og var ligeså målløs. Så jeg er overbevist om liv i rummet, for mennesket har endnu ikke teknologi til hvad jeg så…De var det nok et par minutter. og forsvandt som et langsomt stjerneskud til sidst. Et øjeblik troet jeg at de ville “beam me up” , som menneskets frelser? 🙂 Men var nok ikke socialistisk nok for deres “liking”?

  Men ja, nævn at du har set “ufoer” og alt saglighed ender. 😉 mere mellem himmel og jord! Er liv derude ,og vi er absolut ikke alene. Tvivler at fremmede væsner viser sig for religiøse dog? (Dog for Scientology´s Hubbard. Og han opbygget en fantastisk forretning fra denne! Vist også seventh day latter saints, da jeg har talt med dem om dette ude i verden. De mener de er satan åbenbart? 🙂 )

 12. Af Lisbeth Sørensen

  -

  ” Om ikke Gud forkorter disse dage, vil ikke et eneste menneske overleve”

  Undergangen bliver pga. af miljøforurening og mennesker der har fået for mange børn.
  Få kontrol på børnemængden og miljøet-hænger sammen de to- og verden kan stadig reddes. Men i længden vil en roque verdensleder, kald ham Trump eller Putin, sidde på afgørelsen via den menneskelige teknologiske udvikling med våben der kan tilintetgøre os alle via en tåbe stor nok.

 13. Af Bjørn Sørensen

  -

  Den transseksuelle Lisbeth Søren Sørensens nytårsfortsæt er åbenbart at berige os med det sædvanlige uforståelige sludder og vrøvl.

 14. Af Henrik Pedersen

  -

  Stefan Zweig fortjener ikke at blive udsat for hverken citatfusk og/eller kreative klippe-klistre metoder i hans omtale af krigsrusen i de første timer af den første verdenskrig.

  I kapitel 11 med titlen “Die ersten Stunden des Krieges von 1914” kan man læse følgende:

  “Die Friedlichsten, die Gutmütigsten waren von dem Blutdunst wie betrunken. Freunde, die ich immer als entschiedene Individualisten und sogar als geistige Anarchisten gekannt, hatten sich über Nacht in fanatische Patrioten verwandelt und aus Patrioten in unersättliche Annexionisten.”

  Og langt senere:

  “Die Priester aller Konfessionen wollten gleichfalls nicht zurückbleiben und stimmten ein in den Chor; manchmal war es, als hörte man eine Horde Besessener toben, und all diese Männer waren doch dieselben, deren Vernunft, deren formende Kraft, deren menschliche Haltung wir vor einer Woche, vor einem Monat noch bewundert.”

 15. Af Bjørn Sørensen

  -

  @Henrik Pedersen

  For os der ikke er så stærke i det tyske, hvad de fleste danskere ikke er, burde du have oversat teksten til forståeligt dansk, men for guds skyld ikke Lisbeth-Søren Sørensens volapyk.

  Hvorfor 1. verdenskrig blev en så blodig affaire, skal forstås som en blodrus fordi man ville af med et forhadt og forældet system, monarkiet.

  Erstatningen var idealismen, som holdt i små 100 år, og nu er den udlevet, så hvad bliver fremtidens.

  Vi kan kun håbe på at almindelig sund fornuft bliver den mere modne fremtid, og den har kun årtusind årig erfaring, så der er noget at bygge på

 16. Af Bjørn Sørensen

  -

  @Henrik Pedersen

  For os der ikke er så stærke i det tyske, hvad de fleste danskere ikke er, burde du have oversat teksten til forståeligt dansk.
  Hvorfor 1. verdenskrig blev en så blodig affaire, skal forstås som en blodrus fordi man ville af med et forhadt og forældet system, monarkiet.

  Erstatningen var idealismen, som holdt i små 100 år, og nu er den udlevet, så hvad bliver fremtidens.

  Vi kan kun håbe på at almindelig sund fornuft bliver den mere modne fremtid, og den har kun årtusind årig erfaring, så der er noget at bygge på

 17. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Erstatningen var idealismen, som holdt i små 100 år, og nu er den udlevet, så hvad bliver fremtidens.
  Vi kan kun håbe på at almindelig sund fornuft bliver den mere modne fremtid, og den har kun årtusind årig erfaring, så der er noget at bygge på”

  Dette er naturligvis det normale ævl fra bøssen , liberalisten og religiøse troende BS..Kombinationen af alle=forvirret!

  Vi lever i post-idealisme æraen efter den forfærdelige VKO tid. Men vi er ved at returnere til den, og om få årtier får det meste af verden billigere og uendelig vedvarende energi. Er også et utal af arbejdspladser i dette, over for den fossile industri som beskæftiger få og leder til mere ulighed end noget andet.

  Dette kan muligvis returnere jorden til en mere holdbar status, hvis ikke for sent. Vi må vente og se. Vi ser også en rød blok der leder over blå, at Danskerne har valgt velfærds som deres mest kærlige “værdikanon” Før BS´S BS, religiøse dogmer og salmevers. Alt Sammen noget der giver håb om idealismen næste komme, og en verden igen i fremdrift og ikke i blå BS status quo enevælde retur, som vi har set ske under tiden siden VKO kom til magten.

  BS ønsker landet tilbage til enevældens tid, til mere ulighed, til mindre fremskridt! Men er kun en vej, og det er fremad..Derfor skal gamle mænd som BS ikke lede Danmark politisk heller, derfor er yngre mere egnet.

 18. Af Niels Lemche

  -

  BJØRN SØRENSEN, meget rigtigt (og det kan du allerede forstå, af Hr. Sørensens sædvanlige vanvittige angreb på almindelig fornuft). Det var den store tragedie, at Napoleons projekt ikke vandt. Han ville af med arvemonarkierne og skabe et nyt Europa. Man glemmer, at han var barn af den franske revolution. Han havde ikke en Kinamands chance på trods af sit geni. Så ved Wienerkongressen i 1815 cementeredes det gamle system, der fik lov til at vakle videre til katastrofen 100 år senere. Ironien er, at det var den mest forstokkede del af systemet, det habsburgske kejserdømme, der startede katastrofen.

  Jeg ved til gengæld ikke helt, hvad du mener med idealismen i denne kontekst: Kommunismen, fascismen og nazismen? Eller tænker du på noget mere ‘luftigt’ så som den vestlige idé om demokrati og fred mellem mennesker?

  Men, indrømmet, vi taler i generaliseringer.

 19. Af Niels Lemche

  -

  Bjørn Søfrensen: Desværre fik jeg ikke lov til at svare på dit udmærkede indlæg.

 20. Af Lisbeth Sørensen

  -

  Lem che er stadigvæk igang med julebal i nisseland, og totalt irrelevante kommentarer til emnet…

  “BJØRN SØRENSEN, meget rigtigt (og det kan du allerede forstå, af Hr. Sørensens sædvanlige vanvittige angreb på almindelig fornuft)”

  Siden hvornår er en frimurer, kristent, og religiøs kvaksalver på kbh uni ledet af sund fornuft?
  Interesse? naturligvis..men det er noget helt andet.

  ”Venner af mig, jeg før havde kendt som afgjorte individualister eller ligefrem åndsanarkister, var fra den ene dag til den anden blevet forvandlet til fanatiske patrioter … alle disse mænd (læger, præster, filosoffer og digtere), hvis fornuft, skabende kraft og menneskelige holdning vi havde beundret for kun en måned siden, ja, for en uge siden.”

  Kunne være skrevet om lem che ,hvis familie indvandret fra Tyskland også? .Min far var meget muligt hans største fan. Har ihvertfald hver en bog af ham(han efterlod titusindvis af bøger, alle havde han læst), og må indrømme at jeg ikke har læst en endnu. Ligesom de mest Danske fanatiske tit er dem der bor i en Dansk by i Argentina, eller USA, er dem der mest wanna be Danske de nyindvandret, fra Tyskland fx. i tredje , fjerde generation..Ville gøre og sige hvad som helst for at virke som danske..En dag starte muslimerne også her, når de bliver afmuslimiseret via den store Danske ateistiske kultur.Men har kun været her siden 70érne.
  En Tysker ligner tit en Dansker, taler som en, forgiver at være en,, men er det absolut ikke!
  Jøderne kan også her..Er du jøde Lem che?

 21. Af Lisbeth Sørensen

  -

  “Jeg ved til gengæld ikke helt, hvad du mener med idealismen i denne kontekst: Kommunismen, fascismen og nazismen? Eller tænker du på noget mere ‘luftigt’ så som den vestlige idé om demokrati og fred mellem mennesker?”

  Nogle forvrøvlet , letterehysteriske ytringer fra Lem… som sædvanligt! Søfrensen hvem er det?

  Vestlig demokrati er blevet et plutokrati, og de luftige regler om lighed for alle mangler stadig, som den stadig stigende ulighed vidner om.Sidste nye er at kvinders lønninger er faldet endnu engang over for mænds fx… Det har også været fascistisk over tid, især i USA , Israel, Tyskland.
  🙂

Kommentarer er lukket.