Hvem betyder mest for dansk kultur – en forfatter eller en realitydronning?

Af Anne Sophia Hermansen 42

Med et døgns mellemrum døde først forfatteren Jan Sonnergaard og dernæst realitypunkdronningen ”Mopper”, der var kendt fra tv-serien ”Familien fra Bryggen”, og hvis borgerlige navn var Ann Patricia Christiansen.

Information gik all in, hyldede Sonnergaard og ryddede forsiden ved at citere fra ”Radiator”:

”Som en stor slimet fisse åbnede Superbrugsen sine døre for os, og som små ivrige sædceller sprøjtede vi ind gennem hallen, bageriet og lige op i kiosken i afdelingen på Nørre Voldgade. Vi var unge og energiske og fulde af dynamik, og der stod malet friskfyr i ansigtet på os. NU skulle der kraftedme stjæles!”

Ekstra-Bladet hyldede også Mopper og smækkede et kæmpe foto af hende på forsiden: ”Vores elskede Mopper er død”.

Så forskelligt og dog ens valgte de to dagblade at prioritere. Finkulturen overfor lavkulturen, det stilrene overfor det spraglede, men med den fællesnævner, at politiske nyheder for en stund måtte vige for den personlige historie.

På de sociale medier så prioriteringen noget anderledes ud. Hundredetusinder begræd Moppers død og skrev personlige hilsner til et menneske, de aldrig havde mødt. Jan Sonnergaard, derimod, ham var der ikke så mange, der skrev om.

Og det er alt for galt, mener nu en række skønånder. I mit Facebook-feed kan jeg læse den ene forargede opdatering efter den anden om, at en farverig dame med hang til hunde og porter ikke FORTJENER at få så meget opmærksomhed.  At vi bør hylde digteren frem for punkdronningen og genlæse Radiator i stedet for at sovse mere rundt i et realityprogram.

Og det er meget muligt. Men er døden virkelig blevet en popularitetskonkurrence? Og er det nu også udtryk for dannelsestab og kulturelt forfald og at vi er en flok bonderøve, at en skønlitterær forfatter har mindre folkelig appel end en realitystjerne?

Næ, det er et udtryk for, at Danmark er et land, der favner høj såvel som lav.  At kultur ikke kun er ballet, men også silikonebabser, og at den gode smag er blevet så selvstændig, at den sagtens kan stikke sin tunge i en Gateau Marcel den ene dag og en spand millionbøf dagen efter.

Det er også derfor, jeg elsker Danmark. Vores land er både fødeland for Brandes, Thorvaldsen, Kierkegaard og Utzon, og samtidig et land, der kan tage rørende afsked med såvel Sonnergaard som Mopper. Vi kan både grine af Ghita Nørbys moderkagekjole, hylde René Redzepi, læse Yahya Hassans digtsamling og bagefter se et afsnit af Matador. Eller af Familien fra Bryggen.

Det betyder ikke, at alt er lige godt. Men det betyder heller ikke, at alting millimeterdemokratisk og analt nøjeregnende skal afmåles i forhold til hinanden.

Det betyder, at dansk kultur både kan være spraglet og stilren, smal og bred, og et hjerte ikke bliver mindre af at rumme lyrikere, youtubere, operasangere, arkitekter og cirkusartister. Mopper og Sonnergaard.

Og at det er meget dansk, at vi kan elske begge dele.

42 kommentarer RSS

 1. Af Niels Larsen

  -

  Jeg er rimeligt sikker på, at vi komme os over tabene.

  Også uden de helt store konsekvenser.

 2. Af Jan Petersen

  -

  Jeg må da blankt indrømme, da jeg læste overskriften – kendt forfatter død – og så navnet Jan Sonnergaard, sagde det mig ikke en meter. Heller ikke da jeg så en overskrift om en død “Mopper”. Til gengæld rørte det mig dybt, da jeg så Peter Brixtofte var død. Peter og jeg var gamle soldaterkammerater. Men sådan er der så meget. Vi mennesker hæfter os ved vidt forskellige hændelser her i livet 🙂

 3. Af J. Hanse n

  -

  Jan Sonnergaard og ”Mopper”?

  Hvem pokker er de?
  Er man meget uvidende, hvis man ikke ved det?
  Og faktisk ikke interesseret i at vide det.
  Hvilke tabloid sprøjter skal man læse for at være orienteret om den slags?

 4. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Mopper” ! –Var det en hund ? –For så kan vi godt forstå, at folk sørger !–Det ville jeg også gøre !—ASH ! –Du strammer den “med sproget” ! –Fordi du er født i Jylland ! –bør rendestens-sprog ! ikke toléreres !—Ellers elsker vi dig skam ! –Men stil – kultur og klasse fremmer projektet ! Ikke sandt ?

 5. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! Jan Petersen ! –Peter Britofte –var en guttermand ! –MEN noget gik jo helt galt ! –Var det mon de misundelige by-rødder –eller skulle han ned med nakken –fordi han havde succes med, at få indvandrene i gang med, at arbejde ?? –Social-demokraterne kan vi have mistænkt –fordi de vil jo helst give samtlige muslimer “førtids-pension” –Så kan de være sikre på AT –De utilpassede muslimer stemmer socialdemokratisk !

 6. Af Jan Petersen

  -

  Peter Brixtofte var måske nok en anelse for kreativ på visse punkter. Men, hvem er ikke det? Husker da stadig en tidligere kvindelig dansk statsminister der var uhyre kreativ mht til skat. For ikke at tale om en nuværende dansk statsminister der sad og pruttede i sponsorerede underhylere, mens han fiflede lidt med bilag. Så, hvem der bliver knaldet for unoder – afhænger nok en del af, hvor i magthierarkiet vedkommende befinder sig 🙂

 7. Af Henrik Pedersen

  -

  Anne Sophia Hermansen,

  du er en pryd for Berlingske – også selv om jeg ikke altid deler dine holdninger – som altid fremføres med klarhed og på et så perfekt dansk, som end ikke chefredaktøren altid evner.

  Fortsæt det gode arbejde, når du har noget på hjerte. Du skriver ikke for “døve øren”.

 8. Af Jens Ellekær

  -

  Reality er det ny sort, som man siger det nu om dage. Og når vi har reality, hvad skal vi så bruge forfattere – såvel de skønne som de faglige af slagsen – til. ”Prædikeren”, der var konge over Israel, taler måske mere end nogen anden til tidens postmodernistiske og postfaktuelle menneske:

  Jeg havde til hensigt at forstå visdom og kundskab, dumhed og dårskab.
  Jeg måtte erkende, at også dette var jagen efter vind, for
  jo større visdom, des større kval,
  den, der øger sin kundskab, øger sin smerte.
  (Præ. 1, 17-18)

  Så skråt op med (fuck, som det hedder nu om dage) Sonnergaard og kanonen; vi har ”Familien på Bryggen” og ”Prinsesserne fra blokken”.

  Det er i det hele taget Bibelen, som bør tale til det postmoderne menneske, for som Paulus skriver i sit første brev til menigheden i Korinth:

  Hvis de døde ikke opstår,
  så lad os æde og drikke,
  for i morgen skal vi dø!
  (1Kor,. 15,32)

  Men bi nu lidt med den der død (”Vent et øjeblik” siger ridderen Antonius Block til Døden i Ingmar Bergmans ”Det syvende segl”; ”Sådan siger I alle”, svarer Døden ham). Om et par dage er det Black Friday; den går Sonnergaard og Mopper glip af – men vi andre er her jo lidt endnu.

 9. Af bo pedersen

  -

  Det skulle ikke undre mig hvis mange medie-redaktioner har et hemmeligt ønske om at fylde danskerne med historier som ikke kan bruges til ret meget…. andet end at aflede læsernes, lytternes og seernes opmærksomhed fra at Titanic-Danmark og de selv er på vej mod bunden. Den absolutte bund i enhver henseende.

 10. Af bent nielsen

  -

  Det som pt. betyder mest for vores kultur, er nok regeringens politik plus INVASIONEN. Resultatet af de to ting bliver sandsynligvis at vores kultur helt forsvinder i en malstrøm af skandaler, forræderier, tåbeligheder, konflikter, kriminel hverdagsterror og yderst smitsomme sygdomme.

 11. Af - Niller

  -

  Der er to sider af et samfund den etablerede del og så den del som har svært ved at finde fodfæste og som lever lidt på kanten af samfundet.
  Jan Sonnegaard var med sit forfatterskab den stemme i debatten der talte for den sidste gruppe.
  Derfor kan det ikke undre at der er et begrænset kendskab til ham her på Berlingske blog.

 12. Af Jan Petersen

  -

  Godt nok et underligt samfund, hvor der kun er to sider. Så vidt, jeg har bemærket, er der stort set – utallige sider. Bortset fra det, så er det vel ikke just nogen nyhed, at skrivende (og andre) alkoholikere befinder sig konstant i et eller andet pseudo samfund. Som måske ikke virker så dragende på andre – udenfor dranker cirklen 🙁

 13. Af - Niller

  -

  Skrivende (og andre )alkoholikere befinder sig konstant i et eller andet pseudosamfund Som måske ikke virker så dragende på andre.
  Nu ved jeg ikke hvem disse andre er- men det kunne vel også gælde for nulevende og afdøde politikere i kommunal og landspolitik
  Eller for den sags skyld skuespillere og andre gode kreative sjæle der bidrager til vores kultur.

 14. Af Jan Petersen

  -

  Sex, drugs og andre nydelsesmidler er vel bare en naturlig del af det “kreative” miljø. Sådan har det vel altid været. Og ikke et ondt om det. 🙂

  Bortset fra, at selvsamme kreative intellektuelle elite ofte ser ned på almuen, når menigmand kaster sig ud i samme sysler. Det er rimelig dobbelt moralsk 🙁

 15. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Jan Pedersen
  Dobbeltmoralsk hedder det, hvis det skal være korrekt. Jan Sonnergaards sidste bog handler om sure halvgamle fyre. Den burde du læse.

 16. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Om forladelse Jan Petersen med t.

 17. Af Finn Larsen

  -

  Der er godt nok kø ved skriftestolen for at tage afstand fra det elitære. Folk der tidligere prædikede om vigtigheden af litteratur, filosofi og dannelse står nu frem og synes at det kan være lige så godt at være god til at ryge Cecil og drikke portere. “Realitystjerner” er nu lige så gode som folk der er steget til tops qua deres evner og færdigheder. Hell no. En realitystjerne er blevet præsident i USA ja ! Det er en skændsel ja, men det bliver også en lærestreg og et vendepunkt for verden. Efter Trump vil man gå tilbage og begynde at se op til kloge, dygtige og sympatiske personer igen. Allerede ved valget i Frankrig vil vi se at Front National ikke vinder alene af den grund, at franskmænd vil distancere sig fra amerikanere og derfor ikke vælge en præsident af samme type som Trump – en kandidat der primært prædiker had og får folk med ved at forklare den at deres miserable situation skyldes forhold modstanderen er ansvarlig for.

 18. Af Jan Petersen

  -

  Jeg er godt nok ½-gammel, men bestemt ikke sur. Men nok blevet lidt mere realist på mine gamle dage. Fordrukne skriverier og reality shows interesserer mig ikke så meget. Jeg er, på mine gamle dage, nok mere fakta søgende. Og bruger en del tid på at hitte rede i, hvad min tids plattenslagere bildte mig på ærmet, og – efter bedste evne – forsøge at advare nutiden, mod moderne tiders plattenslagere 🙂

 19. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt stod en håndfuld elitære fadder til såvel nazisme, fascisme som kommunisme 🙁

  Så, mon ikke almuen kan klare sig uden det “intellektuelle” slæng 🙂

 20. Af Niels Juul Hansen

  -

  Det siger en del om debatniveauet herhjemme, når to bloggere mener, at denne begivenhed giver anledning til en større debat.

  Nu mangler ASH bare at starte en debat om det er rimeligt, at vi skal have hunde med i himlen.

 21. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Han hed selvfølgelig –Peter Brixtofte ! –Undskyld (det er de store bjørnepoter)

 22. Af Arne Schiøtt

  -

  Jeg vil som sådan ikke blande mig i debatten, da vi lever i et frit land, hvilket også betyder at man selv kan bestemme om man er til lort eller lagkage 🙂 MEN det jeg vil opponere imod er tanken om at god, indholdsrig og opbyggende kultur, kaldes finkultur eller elitær kultur. Og dog, så har jeg ikke noget imod titlerne, men mere at det skal betragtes negativt ! Tænk hvis man inden for sport havde samme tankesæt, så ville det være negativt at se Barcelona- Real Madrid, frem for Køge FC- Vendsyssel BK….at noget er fint, er da positivt og godt…at man kalder det elitært, skyldes jo ikke eliten, men en undergruppe af danskere som foretrækker det banale frem for de geniale 🙂

 23. Af Niels Larsen

  -

  Jan Petersen – 23. november 2016 11:58

  Jeg havde heller ingen anelse om, at de to eksisterede før de ikke gjorde det længere.

  Og så kan det vel være ligegyldigt…

 24. Af Arne Schiøtt

  -

  Jeg vil som sådan ikke blande mig i debatten, da vi lever i et frit land, hvilket også betyder at man selv kan bestemme om man er til “lort eller lagkage” 🙂 MEN det jeg vil opponere imod er tanken om at god, indholdsrig og opbyggende kultur, kaldes finkultur eller elitær kultur. Og dog, så har jeg ikke noget imod titlerne, men mere at det skal betragtes negativt ! Tænk hvis man inden for sport havde samme tankesæt, så ville det være negativt at se Barcelona- Real Madrid, frem for Køge FC- Vendsyssel BK….at noget er fint, er da positivt og godt…at man kalder det elitært, skyldes jo ikke eliten, men en undergruppe af danskere som foretrækker det banale frem for det geniale 🙂

 25. Af Arne Schiøtt

  -

  Niels Larsen/Jan Petersen: Sjovt, i gamle dage slog vi noget op, hvis vi ønskede at blive klogere, men i dag flasher man sin uvidenhed, næsten stolt, på de offentlige medier. Måske skyldes det at man i gamle dage, havde nemmere ved at finde oplysninger ??

  Må jeg som et kuriosum fortælle en lille, desværre, sand historie. For seks måneder siden, talte min kone med en kollega om hendes forstående bryllup og mens de small-talkede, kom min kone til at tale om det forstående valg i USA og nævnte Trump….Trump, HVEM er det ? Lød det fra kollegaen, ham havde hun aldrig hørt om !
  Jo uvidenhed, er nok en af de mest udbredte, såkaldte, danske værdier…ikke noget at være stolt af 🙁

 26. Af Jan Petersen

  -

  I det hele taget – kvinder, politik og samfund – er som ild og vand. Kan det ikke fanges på en selfie, er det vel ret uinteressant, i deres forlorne narcissistiske verden 🙁

 27. Af J. Hanse n

  -

  AF ARNE SCHIØTT – 23. NOVEMBER 2016 21:29

  Det er en ærlig sag ikke at læse BT og Ekstra Bladet.

 28. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er kvinder på arbejdsmarkedet – set med mænds øjne – en ren underskuds forretning. Tal fra en undersøgelse i 2013:

  “En nyfødt dansk pige vil i snit modtage 1,6 million kr. mere fra det offentlige i form af overførsler og offentlige velfærdsydelser, end hun kommer til at bidrage med via skatter og afgifter gennem sit liv.
  For en nyfødt dreng er det lige omvendt. Han vil i snit komme til at bidrage med 0,6 million kr. mere, end han vil modtage i sit liv – altså en forskel på 2,2 millioner kr. sammenlignet med den nyfødte pige.”

  Kilde: mandagmorgen

 29. Af Tom Erne

  -

  @ Jan Petersen – du skulle nok have laest hele artiklen.
  Eksemplevis koster det jo at foede og gaa paa barsel – for bla. at producere drengeboern.
  Hvis man indser at maend og kvinder er interafhaengige, nytter det naeppe noget at goere et regnestykke op paa den maade.
  Det betaenkelige er derimod den gennemsnitlige omkostning, altsaa at danskeren gennemsnitligt set er en underskudsforretning, fordi vi er overforbrugere af velfaerdsydelser.

  Ikke at det har det mindste med ASHs ioevrigt glimrende indlaeg at goere.

 30. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Uoplysthed er en største fare i verden i dag. Mennesker, der er stolte over ikke, at vide hvem, eller hvad, der omtales, er direkte farlige, fordi de tager beslutninger på et uoplyst grundlag. Bagefter siger de, guuuud det vidste jeg ikke.

  Nu hører jeg i radioen, at undervisningsministeren vil oplyse unge bedre om deres fremtidige uddannelse for at formindske fejlvalg. Hun må vide det. Hun har startet på 3 uddannelser, uden at fuldføre nogen af dem og med SU. Hun har dog fundet sig et godt job, som datter af en tidligere politiker.

 31. Af Niels Larsen

  -

  @ Arne Schiøtt

  Hvis de pågældende havde haft min interesse i levende live, havde jeg nok sat mig ind i deres gøren og laden.

  Den interesse var blot ikke til stede – og blev ikke vakt af deres død.

 32. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  R. Harald Kristiansen ! –Undervisningsminister Tørnæs er datter af —Direktøren for Viking- gummibåde i Esbjerg ! –iøvrigt korrespondent !–En vestjyde af værste kræmmerslags ! –Sådan er de jo !—Iøvrigt er Hjerting/Esbjergs Strandvej oversået med –politikere –og fusentaster med hang til Røget laks ! –Derfor også –Hjerting Laks ! –En af de værste platten-slagere ! –Sådan er de jo “de vestjyder –og venstre-folk ! “–Det får os til, at tænke på om: Løkke stadigvæk får skatteborgerne til, at betale sine underbukser ??

 33. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  P.s. Det er også herfra AT: Poul Nyrup Rasmussen /social-demokrat stammer fra !–Han havde svært travlt med AT: Sige at andre ikke var stuerene ! –Hvor stue-rent er det nu så AT: Danmark er blevet en magnet for det halve Mellem-østen og Afrika ?—-København Århus –Odense –Herning ! Er i den grad over-rendt af de muslimske –burka-udklædte –og langskæggede mullaer –med socialdemokratisternes velsignelse ! –Arabisk overherredømme i Danmark ! –ER social-demokratiske borgmestres skyld !—De gamle danskere hutler sig gennem hverdagen ! –Her bliver ikke tale om : lækre græsplæner –og penthouse-lejligheder ! –Men små usle to-værelses-lejligheder i bebyggelser med et utal af Forældre-købslejligheder ! –Hvor de forhadte S.U.studérende får lov til, at forpeste de øvrige beboéreres liv med deres grænseløse druk-fester ! –Inden de unge drikker sig ihjæl ! –Går de fattige folkepensionister så gruéligt meget igennem !–De har ikke til hensigt AT: Efterlade så meget som 1 krone til “børnebørnene” ! No way !

 34. Af B. Mortensen

  -

  Jeg undre mig over hvad det er de bidrager med til samfundet og hvad meningen er med deres deltagelse i/på TV?
  Hvad kan vi lære eller hvad er det de gør som vi kan lære af?
  Linse som statsministre !!!!! eller hvad????

 35. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –Gad vide om det er Viking gummibåde /Hjerting –der har leveret de tusindvis af orange gummibåde –der fragter alle de arabere og afrikanere over Middelhavet med destination Danmark !—-Kræmmerne vil jo tilsidst få skåret den gren over –som de-selv sidder på ! –Ikke sandt ?—–Islamisk overdømme bliver resultatet —De er tæt på –de islamiske migranter –der giver Danmark og danskerne det sidste døds-stød –Og det er social-demokraternes skyld –og ikke mindst de lumre venstre-folk ´skyld ! Løkkes islamist-tolerance kan vi sagtens få øje på !

 36. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Gad vide om det er Viking-gummibåds-fabrikken, der leverer de tusindvis af orange-gummi-både —der fragter folk fra Mellem-østen til Europa ! –Det er der jo meget, der tyder på ! –Ikke sandt !

 37. Af Hul igennem?

  -

  Ingen dem betyder en skid.

  Det der betyder noget er viljen til at beskytte det land du har kært.
  Viljen til at modsætte sig yallahinvasionen med magt og holde samtlige nassere og zigøjnere på den anden side af grænsen.
  At stå op mod løgnhalse; læs: lügenpresse og PR og PR2 kvæl dem, kontroller dem sult dem ud.
  mvh

 38. Af Hul igennem?

  -

  Svaret er:
  Ingen af dem betyder en skid.

  Det der betyder noget er viljen til at beskytte det land du har kært.
  Viljen til at modsætte sig yallahinvasionen med magt og holde samtlige nassere og zigøjnere på den anden side af grænsen.
  At stå op mod løgnhalse; læs: lügenpresse og PR og PR2 kvæl dem, kontroller dem sult dem ud.
  mvh

 39. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “et tip til Ekstra Bladet ” –De mange gummibåde –migranterne benytter til, at forcére Middelhavet ! –Kan meget vel tænkes AT : Stamme fra Danmark ! –Nemlig Gummi-båds-fabrikken VIKING –Hvor undervisnings-ministerens mor –var direktør for ca. 30-35 år siden !—Det får vi forhåbentlige lige straks, at vide –når “sporhundene” –Får snuset sagen op med de orange-gummibåde –der blev solgt til Mellem-østen !—Vestjyderne er jo kræmmere –der ikke skyr noget for, at gøre en god handel –ligemeget, hvad det drejer sig om !!–Så i dette tilfælde vælger vi “forfatteren ” ! alors !

 40. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  P.s. –Spørgsmålet er NU ! –Hvem er så skyld i hele denne redelighed –med det delte Danmark ! –Det er de danske politikere! –DERFOR skal de såkaldte gamle politik–partiér ! –Såsom især Socialdemokratiet –De radikale –SF –Enheds-listen –Helt skrottes –Vi regner ikke “alternativet med ! –De er bare nogle gøglere –der øjnede en chance –for, AT Tjene nogle lette penge –som de beløb –politikerne har –foræret dem-selv i årenes løb ! –De ville aldrig selv kunne tjene tilsvarende millioner –ved at have et ærligt arbejde ! –Appropos arbejde ! –Så har de aller-fleste politikere aldrig sat deres ben på et arbejde !—-Husk lige “debatten kl. 20.00 ” idag !

 41. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  ASH ! –Det bedste råd –man kan give gifte-lystne kvinder ! –Vil være ! –“Gift jer aldrig nedad ” –En del tabermænd sidder i øjeblikket på lur (på bloggen) –Og tænker det samme ! –Nemlig AT: Blive gift med chefens datter ! –Det giver “kegler” –OG i sidste ende –“arves hele molevitten” –Fordi konen er dum nok til, at skrive under på “fælleseje” !

 42. Af Jøden Grådig

  -

  ER MOPPER DØD?!?!?!??! NU KAN HUN DA MOPPE GULVET I HIMLEN!!!!

Kommentarer er lukket.