Gramse-register nytter ikke en pind

Af Anne Sophia Hermansen 32

Det sker meget sjældent, at jeg bliver udsat for sexisme. Faktisk så sjældent, at jeg må flere år tilbage i tiden for at finde et eksempel. Men engang var jeg på en båd mellem Bali og Lombok og mærkede en fast hånd på min numse. Da jeg vendte mig om, så jeg lige ind i øjnene på en storgrinende indonesisk spejderfører. Han var åbenbart ved at demonstrere for de små spejderdrenge, hvordan man opfører sig overfor vestlige kvinder. Det kunne jeg godt se væsentligheden i. Så jeg stak ham en lussing og håber, at den havde en opdragende effekt på drengene.

Når jeg læser om den politiske opbakning til et såkaldt ”gramseregister” for mænd, der ikke kan holde fingrene fra kvinder, tænker jeg to ting. Den første er, at jeg anerkender, at sexisme er et problem i nattelivet, hvor syv ud af 10 kvinder ifølge en ny undersøgelse har oplevet at blive befamlet af mænd, der åbenbart ikke er ordentligt opdraget. Den anden er, at jeg ikke er sikker på, at et register vil ændre på noget som helst.

I dag er det sådan, at bølleregistret tæller folk, der står bag slagsmål og narkosalg, men står det til Lea Wermelin fra Socialdemokratiet, skal det også tælle dem, der tror, at det er straffrit at berøre og krænke kvinder i nattelivet. Også retsordførere fra SF, DF og Konservative bakker op om en udvidelse og kalder det endda et ”fremragende forslag”.

Fremragende, tja. Ufrivillig befamling af bryster og kønsdele uden på tøjet kan i forvejen straffes som blufærdighedskrænkelse, og politiet modtog alene i 2015 561 anmeldelser om blufærdighedskrænkelse, hvoraf 263 førte til domme. Så hvad er det egentlig, politikerne gerne vil lovgive om – som der ikke allerede er lovgivet om?

Wermelin siger derfor til MetroXpress, at: ”Jeg kan sagtens forstå bekymringerne og kritikken af forslaget. Vi har heller ikke lagt os fast på, hvad vi præcis skal gøre. Det vigtigste er, at vi politisk gør noget ved det kæmpestore problem med, at rigtig mange unge oplever, at de bliver krænket i nattelivet. Det skal vi tage et opgør med.”

Altså, vi ved ikke, hvad vi skal gøre, men vi vil gerne gøre noget, og det, som vi har foreslået, eksisterer mere eller mindre i forvejen. Hvor er det tamt.

Man kan godt få den fornemmelse, at sexismeproblematikken er blevet et slagnummer for reguleringsivrige og opmærksomhedshungrende politikere, der gerne vil demonstrere handlekraft, men indfanges af egen fantasiløshed.

Lad os huske på, at der eksisterer alternativer til lovgivning, og i stedet kunne man forsøge sig med en opfordring til civilsamfundet og til, at omgivelserne griber ind, hvis en kvinde bliver ufrivilligt begramset. Sexisme skal mødes med civilcourage. Det er en myte, at kvinder skulle synes, det er lækkert at blive gramset på af alle mulige tilfældige mænd. Ligesom det er en fejlslutning at tro, at det altid er politikerne, der skal beskytte eller opdrage på befolkningen i form af flere forbud eller paragraffer.

Jeg vil ikke personligt anbefale den indonesiske model, og havde jeg stået overfor en to meter høj overtatoveret rockertype på syre, havde jeg nok heller ikke stukket ham en på skrinet. Men man ved aldrig. Et kolerisk temperament kan få en til meget.

32 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  7 ud af 10 kvinder har oplevet at blive befamlet af mænd!

  Man skal i hvert fald ikke stemme på Donald Trump!

 2. Af Finn Larsen

  -

  I følge de fleste af skribenterne her på B.dk er Trump nu fuldt ud stueren. Det samme må vel gælde den slags opførsel.

 3. Af Axel Eriksen

  -

  Nej, har du nogen som helst mulighed for at stemme på ham?

  M.h.t. vold og voldtægt – det sidste er (måske) det værste, der kan overgå en kvinde!
  M.h.t. enkeltstående tilfælde af vold mod mænd – det værste, man kan opleve, er at blive slået ned bagfra af en ukendt, der forsvinder – har prøvet det!

  Og kvinderne er selv ude om det – er der nogen, der hævder – ja, måske lægger de op til noget – men hvis de siger nej – så betyder det NEJ!
  Men det kan også være en invitation til mere!
  Har selv 5 eksempler fra min ungdom:
  – Går i det indre København – mærker en kærlig hånd på min bagdel – vender hovedet og ser en storsmilende kvinde gå ved siden af mig!
  – 2 åbenlyse kontakter ved vedblivende op søgen af øjenkontakt fra kvinder i forbindelse med firmafrokoster – kun et periferisk kendskab til dem!
  – 2 åbenlyse kontakter ved siddeplads i det offentlige rum – igen gentagen søgen af øjenkontakt fra kvinderne – aldrig set dem før – eller siden.

  Hvad det endte i: Ingen voldtægt – men kun gensidig forståelse

 4. Af Hasso von Manteuffel

  -

  I kan bare tage en burka på!

 5. Af Susanne Mikkelsen

  -

  Jeg har nu altid opfattet voldsomt gramseri i nattelivet, som været menneskerettigheds-anerkendt, helt specifikt understøttet af DRC.

  I mine unge dage oplevede jeg at et klap på måsen, så var afsenderen etnisk dansker – en hånd mellem benene, ja så var vedkommende IKKE etniske dansker.

  Hver eneste gang en dørmand har prøvet at skride ind overfor uvæsenet for at beskytte pigerne ender de uvægerligt op med at blive fyret og få en dom for racisme.

  Det har stået på i 25 år+, men er først for alvor kommet frem i lyset nu.

 6. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Det var først og fremmest feminister, der benægtede, at mange kvinder blev udsat for seksuelle overgreb ved banegården i Køln, for det kunne jo umuligt passe, at migranter opfatter kvinder som sexobjekter, som mænd kan behandle som de lyster.

  De kridhvide feminister, der bagatelliserede overgrebene – som f.eks. Sanne Søndergaard – havde åbenbart ikke hørt om “taharrush gamea”.

  Mange muslimske feminister blev omringet af mænd på Tahrirpladsen i forbindelse med den egyptiske revolution, og udsat for kollektive seksuelle overgreb, for at sætte dem på plads: de skulle ikke tro, at den islamistiske revolution i Egypten også skulle give kvinderne frihed.

  Den form for kollektiv, seksuel chikane er en tradition, der kaldes for “taharrush gamea”.

  Når så mange feminister bagatelliserer, eller ligefrem benægter, at kvinderne blev udsat for diverse mere eller mindre grove overgreb – fra gramseri til decideret voldtægt – så viser det, at selv angiveligt radikale feminister, ikke tager problemet alvorligt.

  Ihvertfald ikke, når det er migranter, der gramser, eller voldtager; så er gramseofrene pludseligt blevet til bonerte, islamofobiske racister – i de radikale feministers øjne – og dét vil et gramseregister ikke hjælpe på.

 7. Af Niels Juul Hansen

  -

  Helt enig med ovenstående indlæg.

  De fremmede skal dælme ikke komme her og gramse på pigerne.

  Det kan danske mænd godt selv klare!

 8. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Jubiii ! –Sådan ! Niels Juul Hansen !

 9. Af bjarne andersen

  -

  Niels ju ul kan nærmest ikke skjule sin afsky for danskere, men ju ul er jo også muslimsk gift, iflg. ham selv, så han er vel konvertit.

  Hvad sexchikane angår, er den et kæmpeproblem i det feminiserede Sverige. Hvor den er gået fra noget relativt uskyldigt til tusinder af grove overfald på kvinder. Noget med slag og spark til kidnapning, voldtægt, knivstik og mord. Men de svenske mænd er knap nok med i disse statistikker, og det kan man jo så tænke over.

  Iøvrigt har ASH ret i at politikerne er latterlige, når de vil lovgive endnu mere. Vi har to-tre millioner regler og love i forvejen, så hvorfor ikke forbedre de gamle regler, fremfor at sætte tusindvis af nye regler i omløb.

 10. Af bjarne andersen

  -

  Ni els ju ul kan nærmest ikke skjule sin afsky for danskere, men ju ul er jo også muslimsk gift, iflg. ham selv, så han er vel konvertit.

  Hvad sexchikane angår, er den et kæmpeproblem i det feminiserede Sverige. Hvor den er gået fra noget relativt uskyldigt til tusinder af grove overfald på kvinder. Noget med slag og spark til kidnapning, voldtægt, knivstik og mord. Men de svenske mænd er knap nok med i disse statistikker, og det kan man jo så tænke over.

  Iøvrigt har ASH ret i at politikerne er latterlige, når de vil lovgive endnu mere. Vi har to-tre millioner regler og love i forvejen, så hvorfor ikke forbedre de gamle regler, fremfor at sætte tusindvis af nye regler i omløb.

 11. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Bjarne Andersen alias Preben Jensen 1, 2 ,3 og 20-30 andre pseudonymer

  Dine opdigtede og perfide indlæg bliver ikke mindre pinlige af at blive gentaget flere hundrede gange.

  Kan du ikke bare holde dig til dine anbefalinger af 180 grader, Den Korte Avis og Uriasposten?

 12. Af bj ander

  -

  ….fra slag og spark til kidnapning, voldtægt, knivstik og mord.

 13. Af bj ander

  -

  Hvis man mener at er tale om opdigtede påstande vedrørende den tiltagende hverdagsterror mod svenske, norske, græske, tyske, franske og engelske kvinder, bør man hos you tube se de barske dokumentarfilm om de invaderende horder fra Afrika mv. Se “merkels migrant crisis”/ one year on/ what next/ break or destroy europ/ black pigeon. Eller se new speak/ den korte/ snaph.

 14. Af bj ander

  -

  Hvis man mener at der er tale om opdigtede påstande vedrørende den tiltagende hverdagsterror mod svenske, norske, græske, tyske, franske og engelske kvinder, bør man hos you tube se de barske dokumentarfilm om de invaderende horder fra Afrika mv. Se “merkels migrant crisis”/ one year on/ what next/ break or destroy europ/ black pigeon. Eller se new speak/ den korte/ snaph. Eller prøv at google om ISIS og andre terrorist bevægelser siden 1400-tallet.

 15. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  @NJH

  Du gør grin med kvinder, der er blevet udsat for seksuelle overgreb. Det er decideret usselt.

 16. Af Niels Juul Hansen

  -

  @JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN

  Det har du helt misforstået.

  Jeg gør grin med de mennesker, der taler om moral og etik og stadig ser op til en sociopat og patologisk løgner som Donald Trump, der har et forskruet syn på kvinder.

  Med hensyn til min kommentar om danske mænd, så kan du nøjes med at google ’sexchikane og julefrokoster’.

 17. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  @NJH

  Så burde du i dén grad også gøre grin med de mennesker, der taler om moral og etik og stadig ser op til, en pædofil voldtægtsforbyder, som Muhammed…

  Islamisterne anser Muhammed, for at være et forbillede – det perfekte menneske – selvom han tvang en niårig pige til at gifte sigf med ham, og begyndte at voldtage hende systematisk få år efter – ifølge retslærde muslimer, der alligevel anser sociopaten Muhammed for, at være et forbillede.

  Sharia tillader som bekendt ægteskabsvoldtægt af mindreårige barnebrude, der er blevet tvunget til ægteskab – samt af mindreårige slaver.

 18. Af Niels Juul Hansen

  -

  @JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN

  Som ateist er jeg da i den grad opmærksom på den dobbeltmoral, man ofte oplever hos mennesker, der påstår, at de er religiøse. Det gælder sandelig også muslimer. Jeg er fortørnet over de mange modbydelige overgreb, der bliver begået – især når det ovenikøbet sker i en religions navn. Aldeles forkasteligt.

  Det har du ALDRIG set mig forsvare.

  Problemet er at mange (inklusiv Donald Trump) generaliserer, når det drejer sig om religioner eller nationer, de ikke bryder sig om.

 19. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Alting var bedre i gamle dage –næsten ! “—Drengene blev ikke opbevaret i off. inst., hvor –de blev opdraget som-om de var piger ! –OG dog min bedstemoder fortæller, at drenge dengang –blev iført kjoler !—Hvad er nu det for noget !—-Hvad mænd nu-omdage angår ! –SÅ er det lige ved, at vi får ondt af dem ! –De har ikke sejret ad helvede til ! –De har fejlet ad helvedet til ! –Selv Asger Aamund får lidt ondt af dem !–Alligevel har en del “mænd” –Taget konsekvendsen –OG er taget på vandring i de vilde franske skove ! –De kommer tilbage som bedre mennesker !–Var det nu sådan en god idé, at give kvinderne deres fulde frihed ? –JA ! –det var det !

 20. Af Axel Eriksen

  -

  @ Niels Juul Hansen!

  Du har vist fået Trump på hjernen – vælgerne i USA har stemt, så det er deres beslutning! Om europæere incl. danskere kan lide det eller ej – så er det ligegyldigt. Vent med at dømme før vi ser, hvorvidt hans kontroversielle udtalelser bliver til realpolitik!

  Jeg synes, at Obama har været en god præsident for USA – men tildelingen af Nobels Fredpris under stor jubel, inden han næsten var tiltrådt – var måske lidt overilet. USA har været i konstant krig verden over under hans snart 8-årige præsidentperiode – og fred har det ikke medført!

  Hvis det var amerikanerne, der skulle stemme om en regeringsledelse i Danmark, ville der blive en nærmest overvældende tilslutning til en VK-regering.

  I USA er Republikanerne konservative og Demokraterne er liberale – søsterparti til Venstre i Danmark!
  Mon ikke vi skal lade andre nationer foretage deres valg – og så være glade for at her i landet kan vi stadig selv bestemme!

 21. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Jakob Schmidt-Rasmussen ! –JA ! –Det er grove løjer ! –DERFOR skal folk afklæde sig “berørings-angsten ” –Og se, at komme af med samtlige islamister –der nyder den danske gavnmildhed /generøsitet –OG tage sagen i egen hånd –OG kassére samtlige skolebørns-politikere ! Den går ikke længere ! –Godt AT: Erhvervslivets folk har taget sagen i egen hånd (det er også på tide) ! Nye strømninger er på vej ! Skatteborgerne vil ikke længere finde sig i, at blive udnyttede –af stupide væmlig-politikere ! –Danmark kan udmærket undvære politikere –Og istedet-for blive regeret af “et forretnings-ministerium ” –Så sparer vi også både ministerbiler –og minister-lønninger plus de 179 –der sidder og lumre i Folketinget !

 22. Af Jan Petersen

  -

  Jeg var også ung engang, og da var nattelivet et udstillingsvindue for bar hud – og et sandt kødmarked for begge køn – herlige tider. Går ud fra det stadig er sådan. Ikke mindst pigerne benytter anledningen til at vise de kvindelige former frem. Selvfølgelig får en og anden et klap i numsen (hvis den er lækker), So what? Det er da bare livsbekræftende. Eneste problem er vel – at lige netop ham, de godt ville have et klap i numsen af, ikke gider klappe dem i numsen. Surt show – griner 🙂

 23. Af P Christensen

  -

  Jakob Schmidt Rasmussen har ganske ret.
  Adfærd man ellers ikke bryder sig om,
  tør man (venstreradikale) ikke kritisere, når det udøves af bestemte grupper,
  herunder indvandrere, og ikke mindst muslimer.
  Sådan positiv særbehandling er blandt de mest markante eksempler på racisme

 24. Af Niels Juul Hansen

  -

  @AXEL ERIKSEN

  Nu er det slet ikke amerikansk politik, jeg henviser til, men Trumps kvindesyn (bloggens emne).

  “- Jeg bliver automatisk tiltrukket af lækre kvinder. Jeg begynder bare at kysse dem. Det er som en magnet. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lader de dig gøre det. Du kan gøre hvad som helst, tage dem i fissen, sagde Donald Trump.”

 25. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt skadede Trumps udtalelse ikke ligefrem hans valg – griner 🙂

 26. Af j nielsen

  -

  “Numse”

  Der kommer et tidspunkt i enhver kvindes liv, hvor denne legemsdel skifter navn.

  Det’ for børn.

 27. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  Det det var noget Trumps kernevælgere, de arbejdsløse og ufaglærte, grinede meget af!

 28. Af Jan Petersen

  -

  Der findes i øvrigt også natteliv i USA. Det er bestemt ikke kedeligt eller bornert – uanset om man er arbejdsløs eller højt på strå. Jeg har selv deltaget i begge dele 🙂

 29. Af J. Hanse n

  -

  Det sker meget sjældent, at jeg bliver udsat for sexisme.
  Skriver ASH.

  Ja.
  Den slags slipper vi heldigvis for efterhånden, som vi bliver lidt ældre.
  561 anmeldelser om blufærdighedskrænkelse, hvoraf 263 førte til domme. I 2015.
  Det forekommer ikke, som om krænkelser er så stort et problem som nogle vil gøre det til.
  Men måske vil mange betragte Trump som et stort forbillede.
  Så vil antallet af krænkelser nok eksplodere.

 30. Af A. Bierce

  -

  Kunne der ikke afholdes kurser for mænd i at blive overgramset af smukke kvinder?
  De kurser vil nok ret hurtigt blive overtegnet.

 31. Af Axel Eriksen

  -

  J Nielsen!

  Du har ret: “Numse” skifter i lighed med “tissekone” navn i kvindernes sprog , når de ikke er børn længere!

 32. Af Axel Eriksen

  -

  @ Niels Juul Hansen!

  Nu henviser du altså ikke til amerikansk politik – men til bloggens emne, og hvorfor ikke udelukkende forholde sig det!

  At beskylde alle etniske danske mænd for nærmest at sexchikanere/voldtage enhver kvinde, de kommer i nærheden af – det er vist en endog meget grov generalisering!

  I øvrigt brugte Trump (for foreløbig at gøre en ende på ham) ikke i sit 15 år gamle udsagn udtrykket “cunt”, som du og blogoplæggeren oversætter det til – men i stedet “pussy”!

  Hvad er forskellen – det første er vulgærsprog – det andet acceptabelt i forhold til at transformere “tissekone” til “missekat” – i det offentlige, skrevne sprog!

  At jeg selv bruger de direkte oversættelser af “cunt” i visse intime, meget private sammenhænge, er så ligegyldigt!

Kommentarer er lukket.