Værsgo, Bertel

Af Anne Sophia Hermansen 22

Hvad gør Danmark til Danmark? Hvilke tanker, bevægelser, værdier og traditioner gør os til dem, vi er? Kulturminister Bertel Haarder vil have kanoniseret dansk kultur, og på hans Danmarkskanons hjemmeside kan man læse, at den skal rumme:

”Det, vi er rundet af, og de værdimønstre og traditioner, vi enten bevidst eller ubevidst optager, opdrager vores børn efter og tror på.”

2016 er så småt ved at lakke mod enden, men året har præsenteret os for et par kandidater, der bør indstilles til Bertels kanon, fordi de alle fortæller os en historie om at være dansker.

2016 indstiller:

Den vagthavende, der tog imod opkaldet, da Svinkløv Badehotel brændte. Vagt: Når man skal bruge brandvæsenet, så er det rart at vide, hvor man er henne. Gæst: Kan du ikke slå adressen op? Det brænder og er midt om natten. Vagt: Ja, og hvad så? Det kunne også være juleaften. Ikke engang Franz Kafka kunne have udtænkt en mere absurd bureaukratisk helvedes-samtale, men det her er velfærds-Danmark og tilsvarende dysfunktionelle samtaler mellem myndigheder og borger finder givetvis sted hver eneste dag. Den her blev dokumenteret og fortjener en plads i vores kanon over dem, vi er.

2016 vil også gerne indstille en Irma-medarbejder. Kort efter en debat om danskhedsprøven skrev en ansat på et skilt på Østerbrogade: ”Vores jordbær har ingen anelse om, hvornår Carl Nielsen er født, men de er danske alligevel”. Manden blev hyldet på de sociale medier, men fik en reprimande af chefen, for i mange danske virksomheder giver det ikke point at tænke selvstændigt. Uha, nej, smæk du hælene sammen og sæt varer op på hylderne; sådan skaber vi resultater og besejrer kinøjserne. Ind i Danmarkskanonen med kæft, trit og humorforladthed på chefniveau.

Politikerne Pernille Skipper og Johanne Schmidt Nielsens boligeventyr fortjener også at blive indstillet. For selvfølgelig må socialister bo i dyre huse eller få forældrene til at købe en storbylejlighed til sig. Paradoksalt? Nej da. Det er da fedt at bo et lækkert sted, når man skal rase mod de privilegerede i samfundet. Tilsvarende skal man også have fråset igennem med EU-midler for rigtig at forstå, hvor svinsk og forkert det er. Så man kan bekæmpe det! DF og EL har gjort sig fortjent til en plads til Danmarkskanonen.

Og selvfølgelig er der også plads til Ghita Nørbys moderkagekjole. Det er jo udtryk for frihed og frisind, at man kan gå til hofbal i en moderkage, og ikke ret mange steder i verden kan en kjole blive fixpunkt for al offentlig samtale i dagevis. Kjolen er også blevet kaldt slemme ting som hoppeborg, sumobryderpolterabenddragt og dadaistisk manifest, men som radiovært og kommentator David Trads henført skrev på Facebook ”ÅH, GODT VI HAR GHITA”. En oplagt kandidat.

Det er også frihed, når feministerne Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang gennembløder deres stramme hvide jeans i protest mod tampon-kapitalismen og dens gennemskuelige forsøg på at berige sig på kvinders helt naturlige behov. Menstruation er super hot, og friblødernes protest skal indskrives i vores Danmarkskanon som symbol på, at feminismen er nået derud, hvor dens frihedskamp består i, at den bare gerne vil være fri for at blive taget alvorligt.

2016 har talt. Fem stærke kandidater, værsgo’, Bertel.

 

 

22 kommentarer RSS

 1. Af J. Hanse n

  -

  Politikerne Pernille Skipper og Johanne Schmidt Nielsens boligeventyr fortjener også at blive indstillet. For selvfølgelig må socialister bo i dyre huse eller få forældrene til at købe en storbylejlighed til sig.
  Skriver ASH.

  Ja, misundelse er en kedelig ting.
  Må socialister ikke bo i de boliger, som de nu engang har råd til.
  Er det kun ASH`s arbejdsgivere i LA som må det.

 2. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –Start med, at nedlægge radio 24syv ! –Magen til klamhuggere skal der ledes længe efter ! –Dr ´s fede fidus med AT : indkassere 4 milliarder kroner af tvangs-licensen –Skal stoppes ! –Det er simpethen offentliges frådseri når det er værst !–Måske kan vi godkende “Croque Monsieur” –Men de kan jo så starte for dem-selv !—Alt – i alt –græmmes vi over “Berthel Haarders passivitet i den henseende ! –Fede lønninger i det offentliges hurlumhej-hus –Er Berthel Haarders speciale ! –Ud med dem –og giv diverse 179 medlemmer af Folketinget –et spark et vis sted ! –Måske lysner det hele med “nye borgerlige ´s tilstedeværelse i Folketinget ! –Hvis de da ikke drukner i den massive korruption ! ” Måske !

 3. Af Mads F

  -

  @J. Hansen – det har naturligvis ikke noget med misundelse at gøre. Det handler blot om at påpege hykleriet på venstrefløjen. De harcelerer mod forældrekøb, og folk der tjener penge på bolighandel, men er tilsyneladende ikke så meget imod det, at de ikke selv vil nyde godt af det mens de kan. De holder sig fuldstændigt indenfor loven og også indenfor hvad almindelige mennesker moralkodeks tillader, de handler bare kontra deres egen overbevisning. Og det er da værd at påpege.

 4. Af Mogens Møller

  -

  Det er nu engang sådan, at man følger de regler, der gælder, selv om man arbejder på at lave dem om. Hvis jeg nu ikke ønsker at betale til for eksempel forsvaret eller udbygningen af motorveje, kan jeg så bare trække pengene fra min skat? Nej, vel. Hvis jeg nu mener, at grøntsager bør være momsfri, kan jeg så forlange, at supermarkedet trækker 20% fra min bon? Sådan spiller klaveret ikke. Man må følge reglerne – og hvis man synes, at de er forkerte, så må man arbejde for at lave dem om. Det andet er noget pladder.

 5. Af W Sørensen

  -

  Du glemmer dig selv ASH – du kan jo også komme i betragtning når du uden at rødme( tror jeg nok) udtaler at du ikke skammer dig over at benytte Uber taxa ApS når du skal bruge en vogn.
  Med sådan en indstilling siger du reelt -bare væk med det solidariske arbejdsmarked bare jeg kan få dækket mine egne behov.
  Med egoisme vil jeg land opbygge.

 6. Af bent nielsen

  -

  AFLEDNINGSMANØVRER
  Disse kultur- kanon’er skal forestille at være med til at bevare danske værdier og traditioner mv. Men i realiteten er de kun afledningsmanøvrer, og omsorgen for Danmark er kynisk hykleri. For politikerne burde langt hellere beskæftige sig med de virkelige problemer. Truslerne mod danskernes eksistens og fremtid er nu store, og de vokser hele tiden. Netop fordi politikerne og tv-stationerne mv. fjoller og pjatter tiden væk, i stedet for at prøve på at få Titanic-Danmark rettet op. Kæntring og forlis kan indfinde sig om få år, hvis den uansvarlige og landsskadelige politik fortsætter.

 7. Af bent nielsen

  -

  AFLEDNINGSMANØVRER
  Disse kultur- kanon’er skal forestille at være med til at bevare danske værdier og traditioner mv. Men i realiteten er de kun afledningsmanøvrer, og omsorgen for Danmark er kynisk hykleri. For politikerne burde langt hellere beskæftige sig med de virkelige problemer.

 8. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Værsgo ! –NU har vi lige på dr 2 set–Hvordan muslimske kvinder er blevet udsat for overformynderi ! –MEN, hvordan står det til med de lyshårede-blå-øjede danskeres ligestilling ?? –Den er nemlig også rivende gal ! —Ikke-vennerne –de tavse ! –vi lukker øjnene ! er særdeles udbredt i Danmark !—Men det bliver åbenbart acceptéret af de noget så tolerante ikke-venner !—De tager gerne –og ofte imod invitationer til middage hos “den tilsyneladende rige –erhvervs-kvinde ” –Men forestiller sig ikke, at gen-invitére ! –De er kun nydere ! –De holder sig også for ørene –og øjnene –Når “manden i huset” ! –Bestemmer ! –Altså er chefen –tror han ! –Og forbeholder sig AT: Skulle godkende alt, hvad konen foretager sig !—-Han ! manden kommer af ingenting –Medens konen har været beskyttet i den “rige fam.” –Hun er naiv –og han (manden) –Udnytter situationen –Han er kommet på den grønne gren (økonomisk)–Hun den enfoldige kone er –og bliver sorte -Per !–Sådan er det stadigvæk i lille Danmark ! –Han ! (manden) forbyder konen –og de såkaldte “venner” –AT protestere ! –De såkaldte venner lukker nemlig øjnene –og nyder konens lækre retter –og de siger absolut ingenting ! –Hvis nu de såkaldte “venner” ! Havde været fra konens –eget miljø ! –Så havde de råbt vagt i gevær ! –Men idet –at det er manden fra det laveste sociale miljø–der bestemmer, hvem der skal være i vennekredsen (nemlig fra hans eget miljø) –Så forbliver konen i det selvsamme dilemma –som vi så Amiri Geeti & co . i tv-udsendelsen her til aften !—-Virkeligheden er AT : Lige børn leger bedst ! –også i de ærke-danske kredse !

 9. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos ! –Vi glemmer, at sige AT: Folk, der kommer fra det laveste sociale miljø –bliver gift med overklasse–enfoldigheden ! –Så sker der det AT: Når skidt kommer til magt og ære ! –Så véd de ikke, hvordan de skal være ! –De tager magten –og leger chefen for deres egne koner !–Og skal godkende alt, hvad “enfoldigheden foretager sig ! ” –De såkaldte ikke-venner –siger ikke et ord –fordi de er tavse –de er konflikt-sky –og de er jyder !

 10. Af Axel Eriksen

  -

  Hvad er det for en afsporet debat?

  ‘Der er da langt flere kvinder end mænd, der gifter sig “opad” – og dermed tilegner sig en social status og en økonomisk formåen, som de aldrig selv ville kunne skabe!

  I øvrigt mænd, der gifter sig “opad” – bliver ikke nødvendigvis konger – stakkels prinsegemalen Henrik!

 11. Af Finn Larsen

  -

  Hold nu op
  Det er skal være Dansk med Dansk på. Det må blive

  Rødgrød med fløde, lejlighedssange, folkedans, flæskesteg og Dannebrog.

  Fedt vi endelig får noget brugbart for vores skattekroner.

 12. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –De kloge kvinder gifter sig opad ! –Hvorimod de dumme kvinder gifter sig nedad !—Så arver manden fra den sociale bund ! –Hele virksomheden –med tilliggende ejendomme ! –OG så sidder “den dumme kvinde ” Dybt i spinaten ! –Når først en mand fra den sociale bund ! –Kommer til tops ! –Så maser han den dumme kvinde ned i mudderet –og giver sig til, at “agere chefen ! –Og hun får ikk et ord at skulle have sagt ! –Han er så chefen –og hun skal acceptére, AT: Alt, hvad hun foretager sig ! –Det skal (opkomlingen) kontrollére ! –OG det gør han –Han er tilmed jaloux ! –For sæt nu, hvis den førhen forkælede kuvøse kvinde kunne komme i tanker om, at stikke af med en anden ! –Det har opkomlingen også taget højde for ! –Han har nemlig sikret sig , at de “har fælles-eje i alt materielt ” –Så snip snap snude ! –Så er historien ude ! –Ihvertfald for den forkælede overklasse-kvinde ! –Så kære kvinder ! –Gift jer aldrig nedad !

 13. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos konger ! –Axel Eriksen ! –Så er prins Henry –særdeles godt tilfreds med sin nuværende stilling som “millionær-pensionist ” ! –Han ser i ånden AT: Han mageligt kan leve i sus og dus –til han bliver 130 år ! –De flinke danskere kan jo ikke finde ud af AT: slette de kongelige milliard-kroners apanage !–Det er ikke nemt ! –Men kongetitlen er jo ret ligemeget !! –Sæt nu Danmark fik franske stilstande –og kappede hovederne af samtlige kongelige –som under den franske revolution ! –Uha-da-da ! –Det kan danskerne ikke tage sig sammen til ! –Så derfor lever dk. ´s ukongelige –kongelige trygt og godt i vished om, at der ikke bliver krummet et hår på deres hoveder !—Men alligevel ! –Nye borgerlige ´s Jeanne d ´Arc ! –Kunne nemt finde på AT: smide de u-kongelige –på porten –(de forsørger ikke sig-selv ) –Så de får nok samme betingelser som muslimerne ! jubiii

 14. Af - Niller

  -

  Danmarkskanon sikke dog et underligt begreb- de værdier vi vokser op med er også dem der langt hen af vejen vil præge vores syn på livet- det kan en kanon med udpegede fokusområder da ikke ændre på.
  Hvorfor dog bruge tid på noget så abstrakt som en kanon om danske værdier- typisk dansk højskole mentalitet.
  Om en uge eller deromkring har vi glemt det meste og lever videre som vi altid har gjort.
  Man skulle da nok mene at vi her i landet har mere påtrængende opgaver at tage fat på.
  Men som der er blevet skrevet i et tidligere indlæg er det en afledningsmanøvre eller vi kan også kalde det en flugt fra virkeligheden.

 15. Af Arvid Holm

  -

  Danskere er især kendetegnet ved solidariteten med Danmark og danskere, der er større end solidariteten med andre lande og deres borgere.
  Ganske som svenskere, tyskere, englændere og tyrkere har speciel solidaritet med egne lande og landsmænd.
  Alle folkeslag er kendetegnet specielt ved deres nationalisme.
  Den frugtesløse roden rundt efter særlige værdier, der kan “definere danskheden”, er formodentlig sat i værk af globalister, der vil have alle og enhver til at definere sig som globalister.
  Først pådutter de folk, at man skal definere sig selv med positive værdier.
  Hvorefter nationalisme stemples som en negativ værdi.
  Så kan man kun være globalist, da der ikke findes positive værdier, der kun gælder for een national gruppe.
  Men man kan være globalist, fordi alle værdier findes globalt.
  Tolerance findes f.eks overalt i alle kulturer.
  Men mennesket er et af de mest intolerante væsener på denne planet på linje med hvepse og små terriere.
  Det er helt ved siden af at definere mennesket med værdien “tolerance”.

 16. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos Hvepse ! –Så ser vi gerne AT: Væmlig-boeren –Anna-Lise- Marstrand bliver fjernet fra min avis ! –Hvad ligner det AT : Hun kritisérer Pernille Vermund –Nye borgerlige ! –Den mest modige kvinde –vi længe har savnet i hele politiker-maskeraden ! –Marstrand sletter mig konsekvent ! –Så derfor skriver jeg er hos ASH ! –Den måske næst-modigste kvinde ! –Der oveni-købet stammer fra Århus ! –De er ikke alle lige –tavse –og konflikt-sky ! Rart, at vide ! Nemlig !

 17. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “Værsgo Bertel ” ! –Vi er trætte af levebrøds-politikere som dig ! –Og endnu mere trætte af AT: Betale til dit ! –Og andre levebrøds-politikeres ! Alt-for-høje honorarer på vores regning !—Vi vil have KULTUR på højt plan –Og det har du – X-skolelærer aldrig leveret ! –Danske skolebørn er stadigvæk “dumme som østers ” ! –Det kan du åbenbart ikke lave om på ! –S.U. -og gratis udd. til alle i den halve verden ! –Var den største misforståelse nogensinde ! –Vi hader S.U.curlingerne ! –Der har taget pensionisternes –alderdom som gidsel –og foræret “de gamles skatte-indbetalinger ” –Til hele det muslimske overdrev ! –Således, at de danske pensionister –er tvunget til, at “leve på en sten ! ” –Medens hele det muslimske hurlumhej ! –Rejser til Frankrig –og smadrer hotel-værelser og ødelægger Danmarks rénomé i udlandet !

 18. Af Niels Juul Hansen

  -

  Jeg synes, at det er flot af Berlingske at stille en blog til rådighed for ASH, så hun kan få noget ud af sidebenene og afsløre sine yndlingsaversioner.

  Med hensyn til en danmarkskanon (og kulturkanon), så kommer de overhovedet ikke til at ændre noget herhjemme. Enten er du velbevandret i disse og kan klappe dig selv på skulderen, og fortælle dig selv, hvor dannet og kultiveret du er – ELLER også siger de dig ikke en dyt, og det ville aldrig komme til.

  Brian Mikkelsens kulturkanon var da bare hans forsøg på at sætte et fingeraftryk (vist nok hans eneste) i hans tid som kulturminister. I dag er der ingen, der kender den.

  Det vigtigste ved dansk kultur og danskhed er sproget. Hvis man vil forøge forståelsen af Danmark gennem tiderne, så afsæt lidt flere penge til danskundervisning. Det er grundlaget for tilegnelsen af alle andre færdigheder.

 19. Af Birger Nielsen

  -

  Til Anne Sophia Hermansen, debatredaktør

  Har netop læst Berlingeren her til morgen. Holder meget af en saglig debat, trods debatniveauet her er meget højredrejet. Er dog ikke selv venstreorienteret. Jeg trættes ved de daglige indslag fra de mange ukritiske kristendomsprædikanter.
  I dag plages vi med et INDSPARK fra en Søren HP, som gudhjælpemig også er ph.d. Det er næppe i historie eller religionshistorie. Han skriver:
  “En Danmarkskanon burde kun bestå af én ting, nemlig kristendommen”
  og senere: “… netop fordi kristendommen giver mening og substans til alle øvrige værdier”.

  Hvad har kristendom og Luther eller generelt religion overhovedet med frihed og andre værdier at gøre?
  De fleste medlemmer af folkekirken aner ikke, hvem Luther eller fx. evangelisterne er. De kender næppe til trosbekendelsen. Hvorfor skulle oplysningstiden og de udskældte kulturradikale ikke have mindst lige så stor indflydelse på vort danske samfund i dag ?

  Typisk for “højtuddannede” debattører som Hviid, Hauge og alle præsterne, som skriver på Berl. , at de i den grad er præget af deres naive barndomstro eller af deres stillingbetegnelse.
  Alle præget af Grundtvigs og Kierkegaards aldrig svigtende tro på en Gud.

  Hvis man gider sætte sig lidt ind i religionernes tilblivelse, deres magtposition i historien og deres magtmisbrug, så mister man hurtigt troen på guder, engle, profeter og andre mysterier.

  Det er helt KANON, Bertel

 20. Af Birger Nielsen

  -

  ASH
  Jeg savner et indlæg

 21. Af Birger Nielsen

  -

  Hvem sletter bare saglige indlæg, når så meget usammenhængende sludder slipper igennem.

 22. Af Birger Nielsen

  -

  Vi prøver igen for Bertel og Anne Sophia Hermansen, debatredaktør

  Læs nu før du sletter.

  Har netop læst Berlingeren her til morgen. Holder meget af en saglig debat, trods debatniveauet her er meget højredrejet. Er dog ikke selv venstreorienteret. Jeg trættes ved de daglige indslag fra de mange ukritiske kristendomsprædikanter.
  I dag plages vi med et INDSPARK fra en Søren HP, som gudhjælpemig også er ph.d. Det er næppe i historie eller religionshistorie. Han skriver:
  “En Danmarkskanon burde kun bestå af én ting, nemlig kristendommen”
  og senere: “… netop fordi kristendommen giver mening og substans til alle øvrige værdier”.
  Hvad har kristendom og Luther eller generelt religion overhovedet med frihed, demokrati og andre værdier at gøre? Læs historien.
  De fleste medlemmer af folkekirken aner ikke, hvem Luther eller fx. evangelisterne er. De kender næppe til trosbekendelsen. Hvorfor skulle oplysningstiden og de udskældte kulturradikale ikke have mindst lige så stor indflydelse på vort danske samfund i dag ?
  Typisk for “højtuddannede” debattører som Hviid, Hauge og alle præsterne, som skriver på Berl. , at de i den grad er præget af deres naive barndomstro eller af deres stillingbetegnelse.
  Alle præget af Grundtvigs og Kierkegaards aldrig svigtende tro på en Gud.
  Hvis man gider sætte sig lidt ind i religionernes tilblivelse, deres magtposition i historien og deres magtmisbrug, så mister man hurtigt troen på guder, engle, profeter og andre mysterier.

Kommentarer er lukket.