Landet med verdens største velfærdspengetræ

Af Anne Sophia Hermansen 64

”Man kunne næsten få den grimme tanke, at der ligefrem er oprettet afdelinger for latterliggørelse, fornedrelse og hån med et vel udvalgt hold af nederdrægtige blogskribenter, der ikke bare virker mere end villige til at trampe på konkrete segmenter af befolkningen, men også synes at nyde det”, skriver en Thomas Milsted for netmediet Point of View International.

Det er faldet ham for brystet, at der er bloggere og journalister, som gør deres arbejde og undersøger effekten af kontanthjælpsloftet ved at forholde sig til nogle af de mennesker, der er blevet berørt af stramningen den 1. oktober og helt frivilligt har stillet sig frem.

Jeg har selv her på bloggen beskæftiget med en kvinde ved navn Titina, som følte sig meget fattig, da hun var i Radio24Syv, selv om hun månedligt havde over 6000 kr. til mad og tøj, når alle andre udgifter var betalt. Før kontanthjælpsloftet havde hun 7600 kr. og råd til smøger, den store tv-pakke og endda vinduespudser – det havde hun dog ikke i sinde at skære ned på; i stedet kunne børnene nu se frem til at få mindre julegaver.

Men det er åbenbart problematisk, at journalister kritisk undersøger de budgetter, der bliver lagt frem. Så fører man ifølge POV-skribenten ”smædekampagne” og ”foragter fattige” og er selvfølgelig også ”neoliberal”; en betegnelse, der dækker over folk, der er særligt onde, og som sikkert også ønsker velfærdssamfundet afviklet.

Men sagen er, at det er vores pligt at forholde os kritisk til såvel kontanthjælpsmodtagere som kongelige, til pampere, politikere og PanamaPapers, og at medier ikke begår overgreb på en gruppe af svage ved at påpege, at mange kontanthjælpsmodtagere har mere til sig selv efter skat end mange pædagoger, politibetjente, skolelærere, klinikassistenter og sosu-assistenter.

At en enlig mor til fire modtager ca. 23.000 kr. Efter skat. Og at en enlig mor til to modtager ca. 17.000 kr. Efter skat. Og ja, begge dele efter kontanthjælpsloftet.

Er vi ikke enige om, at de ydelser kan vi godt være bekendt? Det mener jeg helt bestemt. Vi har verdens højeste kontanthjælp, og selv om Thomas Milsted ikke bryder sig om det, er det værd at påpege, at mange arbejdende danskere kun kan drømme om at have et tilsvarende beløb til sig selv efter skat.

Men ifølge skribenten er ”fattige de nye fredløse”, og Danmark er ”ved at gå til i et forfald af uanstændighed”, og ”kontanthjælpsinkvisitorer” får alt for meget spalteplads.

Ak, ak, ak.

Det er meget muligt, at det kan virke småligt og nidkært at gennemgå andres budgetter, men det virker også naivt at lade være. For debatten om kontanthjælpsloftet bør også handle om, hvad folk SELV kan gøre – både for at komme i arbejde og for indtil da for at få de offentlige ydelser til at strække.

Mig bekendt er det hverken en menneskeret at ryge, eje en bil, have vinduespudser, den store tv-pakke, få nyt tøj eller bo i København. Og flip bare ud over det, Thomas Milsted og omegn, men personligt ansvar er ikke reserveret til mennesker, der er i arbejde. Det er et anliggende for os alle

Det giver hverken mening at basere sin meningsdannelse eller politik på at levere de størst mulige overførsler – det skulle da lige være i en verden, der kun består af retten til andres penge og pligter til at beklage sig til flere.

Men det er ikke kun meningsløst, det er også uansvarligt overfor de mennesker, der går på arbejde hver dag og ikke mindst overfor de kommende generationer, der næppe kommer til at opleve det samme velfærdssamfund som vores generation.

Ganske enkelt fordi velfærdspengetræet til den tid er kraftigt beskåret. Eller væk.

64 kommentarer RSS

 1. Af Tommy Runge

  -

  Hej mit navn er tommy runge jeg er desværre blevet førtidspensioneret , men vi har heldigvis ,stædigvæk et system ,der holder hånden under mig, det samme som er sket for mig ,kan desværre ,osse ske ,for alle andre, det er jo derfor ,vi har, det system vi har,, har vi ,allesammen glemt det.
  Som førtidspensionist må min udbetaling ikke stige frem til 2020, det vil sige for mig, ER den samme pakke mad, jeg skal havde, FREM TIL, år 2020 bliver dyrere og dyrere for mig, end dem der følger med inflation, pga stigende afgifter osv.
  Staten har 1100 milliarder om året ( hvert år )at gøre godt med, det koster at spise med ved bordet, ( EU,USA,NATO, osv) så fuck Danmark, og dens borger, det er sådan, jeg føler det, føler jeg ikke med teleologien, selv om det er mit valg ,ikke at følge med teleologien, er jeg meget dårligt stillet.

  Talrækken de køre efter . passer, men den er ikke sund for Danmarks økonomi fordi pengene forsvinder i tal rækken.
  En algorimtealgorimte har bestemt at der skal være overvågning her og der, men grunden til, at de gør det ,er ikke Tilstede, ud af 1,3 millioner billeder af nummerplader, Har de kun sendt, 55000 bøder ud af 1,3 millioner billeder, TANKEVÆKKENDE
  Kontanthjælpsmodtager, syge, osv, når de snakker penge ,istedet for at hjælpe dem op , for de bliver ikke samlet op, desværre, ( undskyld mig, gammel forstokket tanke sæt )
  Hvem vil værre syg, hvem vil værre på kontanthjælp osv, vi skal samle op, istedet for at sparke.
  HUSK STATEN HAR 1100 MILLARDER HVERT ÅR, HVOR ER DEN STOLHED,SOM VORES SYSTEM ER, DERBER JOMFERFOR DER ER SÅ MANGE DER VIL KØBE DANMARK
  KOM NU FOR SØREN, GIV MIG/OS DANMARK TILBAGE.

 2. Af Ole H

  -

  Så skal der ingen igen sparkes nedad.
  De som ikke kan klare sig må klare sig selv.
  Skulle vi ikke være i stand til at give de svage et værdigt liv i stedetfor at svine dem til som de små blå smølfer gør igen og igen.
  Føler mig mindre og mindre dansk med alle tilsvininge som såkaldte danskere gør.

  Når nu mindre hjælp bringer flere i arbejde, må den blå (sorte) logik jo værested ingenhjælp bringer alle i arbejde.
  Hvorfor vente??
  Og dør de fattige af sult så kan man jo altid hente nogle fattige fra andre lande hertil.
  Var i 25 år medlem af venstre, og sad i flerebestyrelse.
  Men venstre er ikke venstre mere. Det er blevet et “alle mod alle” parti som ingen anstændighed rummer mere.

 3. Af I. Hansen

  -

  Hvorfor er der ikke fokus på fradragsjunglen i stedet for?
  Oftest fradrag som dem der ikke mangler noget, er størst forbrugere af.

  Først det helt latterlige – fradrag for donationer !
  Hallo – skal andre skatteydere tvinges til, via sin skat, at bidrage til noget VIA andres valg?……Og tvinges til at støtte noget man ikke ønsker at støtte?

  Og mange andre områder…listen er lang og har kun til formål at “hjælpe” dem som reelt ikke har behov, men lene opfylder “behovet” for at klø hinanden på ryggen

  Forældrekøb af boliger

  Repræsenrations-middage mm…..
  Herunder til Noma og lignende..
  Det er fa…. unødvendigt!!!

  Ja listen af absurde fradrag er laaaang !

  Lige som listen over mennesker, der føler sig højt hævet over, tanken om at de selv eller deres kære, nogensinde skulle rammes af sygdom, ledighed, trafikuheld eller anden ulykke/uheld……..de lever i forvildelsen om at de til enhver tid kan betale sig ud af det…en livsløgn som ikke retfærdiggør forhånelsen af mindre priviligerede.

 4. Af Ole H

  -

  @ I Hansen.
  Det skal jeg sige dig.
  Fordi ASH stadigt lejer med tanken om at være LA folketingsmedlem.
  Og man bider jo ikke den hånd som fodre – Saxo.

 5. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “velfærds-pengetræet har snart tabt sine (sedler) Blade ! –Den kæmpe-hær- af S.U. Studérende fra hele verden bliver begavet med : Gratis udd. incl. S.u. ! –Danske skatteborgerere får lov til, at betale hele regningen –Også når de “studérende” –Rejser tilbage til hjemlandene –Så har de fået indblik i, Hvordan de kan tømme danskernes konti ! –Og sidde i f.eks Thailand –Og grine så bukserne sprækker !–Og stakkels danske skatteborgere bliver snydt –så vandet driver !

 6. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Velfærds-forældre-købs-lejlighedernes rige S.U. studérende ! –Forpester ejendommene med deres rige afkom ! –Incl.S.U. kan forældrene skattefrit give afkommet 62.000 kroner –også skattefrit for de unge ! –Samtidig kan de forbandede unge –drikke sig død-berusede flere gange om ugen –og forpeste de normale beboéreres liv ! –Da curlingernealdrig har fået opdragelse ! –Så er det deres normale måde, at leve på (uden, at tage hensyn til andre beboberere i ejendoms-komplekset ! –Kort sagt Vi HADER de danske unge !

 7. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  SUK ! –Vi hader de danske fordrukne-egoistiske unge noget så dybt og inderligt ! –Bor der “forældrekøbs-unge i et lejligheds-komple ! –Så Siger køberne NEJ tak –Helt forståeligt ! –Byg nogle kollegier –hvor de unge kan drikke sig ihjæl ! –Så sparer vi op istedet-for, at øsle vores penge på de uduélige S.U. evigheds-studérende !–For fremtiden skal velfærds-pengetræet bruges på pensionisterne –der har betalt skat i mere end 60 år ! –Lad curlignerne gå –medens de gamle tager en taxa !

 8. Af Tommy Runge

  -

  TRÆET
  JJJAA. det er lige præcis det ,jeg mener, DE RIGE SKAL SKU NOK KLARE SIG, HVAD MED LIDT MORSKAB, LAD OS SPARKE NEDAD, FOR DE KAN IKKE KÆMPE, IMOD DE KRÆFTER. UNDSKYLD MIG GAMMEL FORSTOKKET TANKESÆT
  tak mange tak for noget ærligt snak, det kan jeg lide, oprigtighed, TANKEVÆKKENDE
  SAMTLIGE POLITIKER ER BLEVET BÅRET. OP ,TIL DET ,DE ER IDAG, AF DET SAMME SYSTEM SOM DE ER VED AT TALE NED OG ØDELÆGGE, JEG HAR ET ANDET ORD FOR DET ,OG DET ER, HYKLERI

 9. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  “forældre-købs-curlingerne ” –Er en forbandet generation ! –Så er det sagt på tusindvis af lejligheds-købere i millioner af kroners-klassen ! –Smid de dyre S.U. evigheds-curlinger langt væk fra andre mennesker ! –Og lad folk få fred for deres ulidelige –u-opdragede –fordrukne hæslige afkom !! –De skal selvfølgelig have et ordentligt “skattesmæk” –Så det kan mærkes !

 10. Af per Hansen

  -

  Tak ASH,
  hvis alle skulle betale indkomstskat og alle afgifter kontant hver måned skulle det nok vise sig at der blev prioriteret anderledes.
  Et hylekor der kræver stadig mere finansiering af verdens højeste kontanthjælp og verdens højeste SU, og en (verdens dyreste) offentlig sektor der totalt har tabt sin berettigelse.
  Bliv ved med at blogge dine analyser.

  Hvis Århus brugte ligesåmeget som Silkeborg pr. indbygger kunne de spare en milliard om året, det interesserer bare ingen.

  En stat hvor 20% betaler 50% af skatterne er og bliver totalt udemokratisk.

 11. Af Mikael Nygaard

  -

  Det handler ikke om at svine nogen til eller om at sparke nedad. Det handler om perspektivering. Det er helt legitimt at forholde sig kritisk til kontanthjælpsloftet – fra alle vinkler. Hvis ikke vi gør det bidrager vi til en stigmatisering af alle, der modtager kontanthjælp og lignende ydelser.

  Danmark er et af verdens rigeste og mest trygge lande – også hvad angår det økonomiske sikkerhedsnet for den enkelte borger. Sådan skal det blive ved med at være.

  Men det er både ret og rimeligt at forholde sig kritisk til både tilkendelseskriterier og ydelser.

  Sikkerhedsnettet skal sikre at ingen borgere, særligt ikke børnefamilier, skal bo på gaden. Tag over hovedet, tøj på kroppen og mad på bordet er en menneskeret i Danmark. Sådan skal og bør det være. Men tv-pakker, take-away, bil, ferie, hushjælp som eksempelvis vinduespudsning, husdyr, cigaretter, dyr husleje i storbyer, nyt tøj og meget mere, er selvsagt ikke en menneskeret.

  Det står alle frit for at prioritere og lægge budgetter, så børnene ikke nødvendigvis skal have mindre julegaver som jeg læser i en kommentar. Det er svært at få øje på – med de nugældende velfærdsydelser – at alle ikke skulle kunne finde en bolig og stadig have råd til mad, tøj og – ja, julegaver til børnene. Men måske skal man ikke bo byen. Og måske skal man skære andre unødvendige udgifter væk (læs: rygning, husdyr, bil, ferie mv.).

  Og til dem som har skåret helt ind til benet og stadigvæk ikke kan få det til at hænge sammen skal vi hjælpe. Mere end vi gør i dag. Pengene skal bruges rigtigt. Særligt dem som har brug for medicin skal have den bedste hjælp.

  Jeg læser i en kommentar at staten har 1100 milliarder hvert år. Jeg savner en stillingtagen til hvor de penge kommer fra. Staten har netop det antal milliarder til rådighed som de vælger at indkræve via skatter, afgifter, moms mv. Lad os have respekt for dem som bidrager mest til kassen – og være taknemmelige. Det er ikke en menneskeret at modtage en del af fortjenensten for andre borgeres arbejde.

  I Danmark bor vi i et land som har verdens højeste skattetryk. Lad os glæde os over den velfærd det – trods alt – giver og samtidigt have forståelse for at alle kan, vil og må forholde sig kritisk til fordelingsnøglen.

 12. Af Palle Niebuhr

  -

  Verdens højeste højeste kontanthjælp og verdens højeste SU, jeg har ikke set det dokumenteret, men bare gentaget.
  Hvis det er korrekt, skal det vel også ses i lyset af, at Danmark er et af verdens dyreste lande at leve i.
  Ifølge Danmarks Statstik er det næsten 36% dyrere, at leve i Danmark end i vort naboland Tyskland, hvilket lidt firkantet betyder, at hvis kontanthjælp og SU er 36% højere end i Tyskland, har danskeren stadig kun samme købekraft som tyskeren.
  Lad os nu få nogle fakta på bordet og en nuanceret debat ud fra fakta og ikke postulater hvor æbler og bananer bliver sammenlignet.
  Mange på kontanthjælp er syge mennesker der ikke er blevet færdigbehandlet på 22 uger og derefter er blevet parkeret på kontanthjælp. Skal vi nu til at sparke til kræftpatienter, hjerneskadede og andre der er kommet i den ulykkelige situation, at det offentlige sundhedssystem er så langsommelig, at de uretmæssigt er parkeret på kontanthjælp?
  Disse mennesker har ofte arbejdet et langt liv og betalt verdens højeste skat og så skal de finde sig i at blive kaldt dovne og dumme fordi de har været ude for en arbejdsulykke, trafikulykke, har fået kræft eller lignende.

 13. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  JA ! –Det er politikernes skyld ! –MEN nu er hjælpen nær ! –Når Nye Borgerlige kommer i regeringen ! –SÅ sker der noget ! –Samtlige danskere (næsten) på nær Pjalteproletarene –der altid håber på, at leve af skatteborgerne fortsat incl. den hær af kontor-djøf-nussere !–Der tror, at de har skudt papegøjen –med gratis høj-uddannelser –med s.u i 15 år ! –De kommer på spanden ! –Nemlig de bliver fyret rub –og stub ! –Det garantérer Pernille Vermund/ formand for nye borgerlige ! –De har godt af det (djøfferne) –De har kostet samfundet milliarder kroner –og så troede de, at de kunne sidde i det offentlige –mageligt i 37 år eller mere !

 14. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen - tegner

  -

  Appropos langsommelighed ! –Så bliver postkasserne kun tømt 1 gang om ugen –et frimærke koster 27 kroner ! –OG folk kommer for sent med, at betale regninger ! –FORDI posten er 14 dage om, at komme frem ! –Det er realiteterne –Venner ! –Flyt til Pyrenærene –Her er livet fredfyldt og lykkeligt –Helt fri for danske politikeres overformynderi ! –Salut et courage alors !

Kommentarer er lukket.