Lyver vi mere på LinkedIn end på Facebook?

Af Anne Sophia Hermansen 40

“Jeg kan tørre røv i cand. merc.‘er med 12-taller. CBS spytter dem ud på samlebånd. Og det er næsten det mest kedelige, jeg kan forestille mig. Folk kigger mere på deres Linkedin-profil end på deres egen person, og alt handler om, hvordan CV’et ser ud. Det hele er blevet for poleret,” har brandingeksperten Anthony Aconis netop udtalt til Euroman. Han efterlyser personlighed i jobansøgninger og nævner, at mange ikke kun har den samme uddannelse og det samme snit – de har også de samme fritidsinteresser og har desuden renset deres Facebook for personlige billeder, særligt dem, der kan fortælle en knapt så poleret historie.

Vi lever altså på den ene side i en kultur, der sværmer for det ægte og individuelle, men forfalder på den anden side til de samme fantasiløsheder, når det kommer til vores professionelle liv. Vi tror, at arbejdsgiverne vil have en kønsløs konkurrencestats-soldat, og vi formoder, at det siger noget godt om os, at vi ligner alle de andre. Hvis altså vi overhovedet er opmærksomme på de klicheer, vi reproducerer.

Jeg holder meget af at tjekke folks profiler på LinkedIn, og hvis virksomheder modtager ansøgninger, der er ligeså jammerlige som beskrivelserne dér, står det virkelig skidt til. For LinkedIn fremviser det ene billede efter det andet på mennesker tilsyneladende uden sjæl. Uden fejltrin, uden fiaskoer, chancer, kreativitet, selvstændighed og personlighed. Man skulle faktisk tro, at det var den samme sindssyge chatbot, som skriver alle LinkedIn-CVerne. Men det er det desværre ikke.

Selv om vores liv ikke er lineært, er manges CV det sjovt nok. Det er som om de fleste allerede som teenager er begyndt at følge en karriereplan. Den ene stilling er ført til den anden, og de færreste har haft et job, før de blev juniorkonsulent i et rådgivningsfirma, forskningsassistent eller kom på et talenthold. Jo, de har muligvis været på udlandsophold, men det var i så fald “studierelateret” eller har lært dem mandarin, så de nu er klar til en udstationering.

Men ligesom livet ikke følger en rød tråd, gør arbejdslivet det heller ikke. Når jeg ser et CV, der minder om en af de helt lige motorvejsstrækninger i Jylland, hvor man risikerer at dø af kedsomhed, får jeg lidt ondt af det menneske. For enten er vedkommende for arrogant til at forstå værdien af en tjans som avisbud, opvasker eller rengøringsassistent. Eller også har man haft for travlt med at være bange for livet i stedet for at leve det. Eller er fuld af løgn.

Måske lyver vi mere på LinkedIn end på Facebook, for i øjeblikket kører der et slags kædebrev ved navn FirstSevenJobs på Facebook, og her lister folk en lang række job, som man aldrig ser på LinkedIn. De har f.eks. været avisbud, pakkemedarbejder, campingplads-interviewer for ACNielsen AIM, jordbærplukker, omdeler af poser for Frelsens Hær, idémager på Anders And og Co, cykelbud for frimærkehandel eller spion for Bornholmstrafikken.

Og man kan indvende, at de job jo heller ikke er karriererelevante, men det er noget vås. For vores tidlige job har lært os så væsentlige ting som at komme til tiden, overholde aftaler, forstå betydningen af at tjene vores egne penge, se frem til lønningsdag, kunne samarbejde og tale med mennesker, der er anderledes end os selv. Jeg har personligt lært mere af mine første syv job end af de efterfølgende.

Derfor har jeg også listet alle mine job på LinkedIn, også de stillinger, jeg er blevet fyret fra eller som man sædvanligvis ikke regner for noget. Og var jeg ansat i en HR-afdeling, ville jeg være meget tilbageholdende med at ansætte en 12-tals-student fra CBS, der aldrig havde været andet end undervisningsassistent. Ligesom jeg ville være meget tilbageholdende med at overlade væsentlige beslutninger, der vedrører mange mennesker, til folk, der aldrig har været en tur på gulvet eller på røven, men kun halset rundt efter høje karakterer og været for fin til at tage et arbejde, der ikke var “studierelevant”.

I mine øjne er folk med et mærkeligt CV mere spændende end dem, der er spyttet ud af McKinsey-pølsemaskinen og har lavet alle de rigtige konkurrencesamfunds-ting.

Jeg kunne aldrig drømme om at stemme på en politiker med et kort CV og ønsker alle, der vil have et ansvar for andre mennesker eller lede en virksomhed, en portefølje af skodjob.

40 kommentarer RSS

 1. Af Fru K

  -

  Man kan nu også se mange mærkværdigheder blandt de chefer, man indimellem møder. Hende, der aldrig har været andet end chef de sidste 20 år (hun er 40), ham, der siger ja til alt, på en måde så hårdtarbejdende ansatte føler sig gjort til nar og grin, hende, der havde en bachelor i matematik, men intet vidste om regnskab (var ansat som regnskabschef), ham udlændingen, som på LinkedIn påstår at være cand. polit., men ved meget lidt om regnskab, og som ikke kan bestå testen til at søge statsborgerskab.

  De sidder allesammen med nøglen til andres faste job. Uden i øvrigt at have et fagligt brugbart niveau selv. Men snakke ‘fanden et øre af’ – det kan de.

 2. Af Henrik S

  -

  Jeg tror , at det væsentlige ved at have “en portefølje af skodjob” er , at man har prøvet at være i bunden af hierakiet .
  Især hvis man har accepteret den rolle pga mindre kvalifikationer og ikke bare fået et socialistisk had til cheferne.
  Altså har lært nødvendigheden af at underordne sig på godt og ondt , inden man måske selv kvalificerer sig til en mere overordnet stilling.
  I min optik findes der ikke noget der hedder skodjob.
  I Danmark har man i den grad dyrket det utopiske lige mennesker , hvor vi alle tror , vi skal være direktører på topløn uanset kvalifikationer , så danskere erstattes af østeuropæere i spændende job på gartnerier , landbrug , byggerier mm
  Ydmyghed og beundring for de der kan forsørge sig selv ved al slags arbejde , er i den grad en manglende kvalifikation hos danskere.

 3. Af Henrik R

  -

  ASK skriver:
  ”Og var jeg ansat i en HR-afdeling, ville jeg være meget tilbageholdende med at ansætte en 12-tals-student fra CBS, der aldrig havde været andet end undervisningsassistent. ”

  ASH, nu er du jo ikke ansat i en HR-afdeling. Fordi i HR afdelinger vil de have, det jeg kalder hyldevarer. HR folk kan jo kun forstå personer der passer ind i de ”kasser”, som de har lært om på en HR uddannelse om personprofiler. Hvis man har skabt resultater på flere områder end det som ”HR profilværktøjskassen” kan forklare, bliver ansøgningen og CV’et lagt i bunken med dem, der ikke ”kan bruges”.

  Har personligt oplevet at et rekrutteringsfirmaet afbrød en indledende samtale med mig, fordi de ikke kunne placere mig i deres profilkasser. Så jeg har efterfølgende også tilpasset mit CV, så der ikke er noget ”HR støj”.

  ”Markedet har ret” ifølge den liberale markeds tankegang. ”HR markedet” dikterer personers branding i deres CV’er.

 4. Af Henrik R

  -

  Undskyld ASH:
  Fik ved en fejl skrevet ASK mit indlæg ovenfor. Beklager.

 5. Af Gert Olesen

  -

  Nu er Danmark jo et land i frit fald, fordi kommunisme i skolerne og massemediers forvrængning af nærmest alt, har skabt en løgnekultur i partierne, bureaukratierne, retsvæsnet, sundhedsvæsnet og familiepolitikken osv. Og handler det ikke om løgn, handler det tit om fortielser, cen sur eller noget andet skummelt.

 6. Af erik petersen

  -

  Spot om, jeg mener ikke linkind har nogen som helst relevans det har på det seneste udviklet sig til selv promoveringens højborg, det er faktisk til at kaste op over, man skal godt nok være på rohopnyl for at ansætte folk på et linkind cv. Det er Facebook om igen , desværre

 7. Af Lars Rasmussen

  -

  De fleste i min branche opfatter deres Linkedin-profil, som et mere eller mindre neutralt “visitkort”, hvilket nok er forklaringen på, at du og andre fra det kommunikationsindustrielle kompleks formentlig opfatter denne mekanistiske opremsning af arbejds- og uddannelsesmæssige data som gabende kedsommelig, men der er altså stadigvæk mange jobfunktioner her i landet, hvor halvstuderede røvere fra “jeg er på, ergo er jeg”-segmentet ikke rigtig kan anvendes.

 8. Af Ulf Timmermann

  -

  Dig og dit “vi”, hvem tror du, du er?

 9. Af Bo Pedersen

  -

  Hvis alle var så dygtige som deres LinkedIn profil beskriver, ville Danmark være det vildeste videnssamfund.

 10. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Som en ikke ung, heller ikke gammel person, har jeg haft mange mennesker til samtale i mit firma. Overfladen er blevet ekstrem vigtig for den yngre generation. Tendensen har man kunnet se i mange år. Beklageligt nok har nogle unge tendens til at sælge sig bedre end virkeligheden viser sig om dem. Ofte er de dog kommet ind i firmaet og de får somme tider lov til at blive, selv om de ikke kunne leve op til CV’et, således er det en vis strategi fra deres side.

  I en hver ansættelse er der altid tvivl om, hvorvidt den person man ansætter, falder ind og kan være med til at løfte en opgave.

  Det er måske os erhvervslivet, der tvinger nogle af dem, måske i virkeligheden dem der ved, at de mangler noget. Vi tvinger dem måske til at gøre sig større end de er. Dem, der har færrest ord om egen fortræffelighed, er desværre ofte de dygtigste.

  Jeg er indenfor en branche, der skaber noget og får produkterne solgt. Jeg har selv en lang videregående uddannelse. Jeg må sige at tiden var en anden, den gang jeg var helt ung. Overfladen var knapt så glossy. Selvfølgelig har dog overdrevent pral altid eksistereret. Dem kender vi alle.

  Der går mange tusinde mennesker på CBS, måske burde denne skole trimmes med 1/3 del i antal. Vi skal dog også huske, at CBS har mange udenlandske studerende. Der er et stort behov i Danmark for mennesker, der skaber noget, IT, medicin, design, industriel design, klimateknik, teknologiske opfindelser, pharmakologi, mode, arkitektur, litteratur, film, musik og meget andet, frem for overordentligt stort antal mennesker, der er skabt til økonomi, analyse, sprog og salg. Selvfølgeligt skal produkter markedsføres mm. Der bliver selvfølgelig undervist i mange forskellige fag på CBS og mange givetvis meget nyttige.

  Jeg husker især for en del år siden, hvor vores firma var i sin vorden. Her søgte vi penge til udvikling af bestemte produkter. Disse produkter, skulle vi udvikle over tid. Staten havde stillet et beløb til rådighed som diverse firmaer kunne søge. Her står vi som det skabende og udviklende firma til at modtage 1/4 del af det beløb, som de sælgende konsulenter blev lovet. Vi endte med ikke at deltage i samarbejdet. Vi klarede os uden.

  CBS er en forvokset institution, som har været i stand til at sælge sig selv og sine uddannede, efter min mening, til for høj pris, derfor er det ikke unaturligt, at de pynter på CV’et. Det ligger i uddannelsesinstitutionens selvbillede.

 11. Af Helge Nørager

  -

  Måske det vil hjælpe hvis HR afdelinger, og personalechefer i særdeleshed, ikke kun ser en fordel i at ansætte DJØFer til at reducerer manuel arbejdskraftbehov. ?
  Samt at lykken med 1 årige bonus aftaler for omsætningsforøgelser til direktører. ( Meget effektivt redskab i banker til at øge f.eks udlån til egendoms investeringer, hvilket var fundament for succes i f.eks Roskilde bank ), afskaffes til fordel for langsigtet planlægning, for at sikre virksomhed lang levetid. ?
  Måske det også ville hjælpe hvis HR afdelinger lod mennesker læse ansøgninger og ikke de blev indscannet og et stykke software, derefter udvalgte muligvis brugbare emner til den ønskede arbejdskraft indsats. ?
  Måske det ville hjælpe hvis en ansøgning blev besvaret, så de mest overdrevne som kun sendes for at leve op til lovens krav for arbejdsløse, blev lidt mere realistiske. ?
  Måske hvis det gik op for mange DJØFer at det er mennesker som udfører arbejde og ikke humane bioroboter som let kan udskiftes, da der går 20 på et dusin pga overproduktion.
  Men flaskehalse problemer med at tilpasse produktionen af bioroboter med de for DJØfer i HR afdelinger, ønskede arbejdskraft kvalifikationer, nødvendiggør i en periode at de må nøjes med at ansætte besværlige mennesker, og det er jo svært at finde den rigtige.
  Så da alle ved at en DJØFer er elite student, ansætter de jo helst andre elite studenter ud fra teori om at lige børn leger bedst.
  Samt det med at, dem man har meget tilfælles med, er nok de bedste.
  Den ensretning har nu stået på i 30 år og derfor svindler mange med CVer, vi er ikke mennesker vi blevet produktions enheder i DJØJers planøkonomi.
  Samt ansøgning læses ofte ikke at en menneske, og besvares sjældent, så en som minder og ligner en elite students har bedre chancer.

 12. Af Lars Rasmussen

  -

  Fandt lige brandingeksperten Anthony Aconis’ såkaldte “Blå Bog” fra 2013 på Dagbladet Børsens hjemmeside, og nedenstående “faktaboks” i den helt klassiske Euroman/K-forum-style, bekræftede desværre mine værste fordomme.

  Blå Bog

  Anthony Aconis

  42 år

  Uddannet fra CBS og har en kunstuddannelse fra London.

  Arbejdet i New York hos Lowe og har joberfaring fra Paris, Brasilien og London.

  Han har skrevet flere bøger om markedsføring og underviser på CBS.

  Sidder i bestyrelsen for Mad & Kultur.

  Bosat på Østerbro med sin kæreste.

 13. Af Niels Juul Hansen

  -

  Kære ASH,

  Tror du, at det er et særligt problem for CBS-uddannede? Jeg er ikke stødt på problemer, når det drejer sig unge med teknisk faglige uddannelser.

  Hvad er det for en type arbejde, du ikke regner for noget?

 14. Af ole nielsen

  -

  Underligt som indlæg kan forsvinde her, hvis de ikke falder i smag. Hvis man uddyber hvordan hykleri, løgn, cen sur, manipulation, propaganda og overfladisk viden gennemsyrer og undergraver samfundet, og fører det mod barbari og frygtelige tilstande, á lá Frankrig og Sverige, er der ikke megen tolerance.

 15. Af R.Harald Kristiansen

  -

  Lars Rasmussen
  Din kommentar om en bestemt person, burde du bede om, at blev slettet. Dette er ikke anstændigt.
  Du ved sådan set slet ikke, om der er nogle fejl i hans CV.

 16. Af Javier Martinez

  -

  Nå ASH sletter og sletter ..Sender min kommentar igen så…

  Naturligvis hvis man ønsker at være mere ærlig, viser man blot sin fb profil hvor alle poster har været offentlige hele livet..De tjekker alligevel altid denne ved ansættelser, så spar flere socialemedie kontoer…

 17. Af J. Hanse n

  -

  Lyver vi mere på LinkedIn end på Facebook?
  Skriver ASH.

  Det må hun vel bedst selv vide, om hun gør.
  Hvorfor skriver hun “vi”.
  Andre kan da være ligeglade med, hvordan hun gebærder sig på LinkedIn og på Facebook.

 18. Af Lars Rasmussen

  -

  @ R.Harald Kristiansen

  ???????

  Når man nu er meget kritisk overfor, hvordan visse CBS-kandidater “brander” sig selv, herunder mener at man kan “tørre røv” i deres eksamensbeviser, havde jeg ærligt talt forventet, at han selv adskilte sig markant fra , hvordan mange maketings-/kommunikationsfolk fra CBS iscenesætter sig selv, hvilket viste sig ikke at være tilfældet.

  Entertaineren

  CV Jørgensen

  Du har svar på næsten alting

  er den legemliggjorte edb

  du har alt under kontrol & ta’r aldrig fejl

  du ved hva’ der er værd & investere i

  for du har studeret i New York London & Paris

  ka’ argumentere på en hidtil ukendt akademisk vis

  men du er mere død end et fossil

  og det er hemmeligheden bag mit smil

  Du er den store entertainer

  et skarptregistrerende geni

  du er international karrieregal

  på turne med monologer uden mening i

  der er praktisk talt intet på dit repetoire

  & selv om du underholder eliten ved den franske riviera

  er du mere død end et fossil

  & det er hemmeligheden bag mit smil

  Jeg nærer en afgrundsdyb beundring

  for dit selvudslettende one man show

  & ka’ du bruge mig til noget vil jeg være indforstået

  med blot at redigere din scrapbog

  du er så godt som næsten stivnet i din endelige form

  intet rør sig i dig mer’ stilstanden er næsten for enorm

  & du er mere død end et fossil

  & det er hemmeligheden bag mit smil

 19. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt lyver brugere på såvel LinkedIn som Facebook selvsagt, så vandet driver. Hvad skal de ellers bruge det shit til? 🙁

 20. Af Javier Martinez

  -

  Indlæg i filteret til J H og RH?

 21. Af Javier Martinez

  -

  J H@

  Nok blot et arbejdsgiver opslag j h vi er vidner til? I diverse professioner er usandheder, og dens effektive fremførelse et must for at få et job..Kommunikations arbejdere, politikere mv.

 22. Af Folke Sejersen

  -

  “Jeg kunne aldrig drømme om at stemme på en politiker med et kort CV og ønsker alle, der vil have et ansvar for andre mennesker eller lede en virksomhed, en portefølje af skodjob.”

  Dvs., at Anders And er din idealpolitiker.

  Nu er jeg ikke helt sikker på, at man er særligt kvalificeret som politiker, fordi man må tage til takke med “skodjobs”.

  På den anden side, så er jeg heller ikke sikker på, at man er kvalificeret som toppolitiker, blot fordi man har arvet en masse penge, som man derefter mister, hvorefter man så tjener en ny formue, ved at samarbejde med den mafiøse del af byggeindustrien; det er Donald Trumps CV.

  Måske har den ideelle politiker en blanding af Donald Ducks og Donald Trumps egenskaber?

  I så fald er konklusionen: Donald Truck for president. (Stakkels verden…)

 23. Af Anna Castberg

  -

  Dér viser den sit grimme ansigt igen; janteloven!

  Danskerne er nogle smålige grødbønder, hvis dorske blik altid er rettet mod plovfuren, i et sølle håb om, at der vil dukke troldeguld op af sølet.

  I mangler sans for det store i livet!

 24. Af Jan Petersen

  -

  ANNA CASTBERG – 🙂

 25. Af Stein Bagger

  -

  Flere erhvervsfolk burde blive politikere, for de lyver mere overbevisende, end de fleste er i stand til, fordi de er mere visionære,end gennemsnittet er.

  Visionære erhvervsfolk og kunstnere véd det, almindelige mennesker ikke tør tænke; at der kan være meget kort vej mellem løgn og visioner.

  Selvom jeg løj tykt, om mit cv, så blev jeg anerkendt af de største i erhvervslivet.

  – Kåret af Dagbladet Børsen til “Dygtigste af de 200 bedste i it-branchen herhjemme”, september 2008.

  -Ernst & Young’s vækstskaberkonkurrence “Entrepreneur Of The Year”, 29. oktober 2008.

  -Kåret af Computerworld til “Danmarks dygtigste it-virksomhed”, september 2008.

 26. Af j nielsen

  -

  For at blive ansat hos Citroën skal man indsende 2 CV’er.

 27. Af Thomas Work

  -

  Drengen i Kejserens Nye Klæder anno 2016 hedder Anne Sophia Hermansen og Hurra for det !
  Føler mig underholdt.

 28. Af Javier Martinez

  -

  Et par pift til en kedelig borgerlig CV, og få den op på et højere niveau..

  6. KEY SKILLS: “I would like to assure you that I am a hardly working person.”

  17. HOBBIES – “enjoy cooking Chinese and Italians”

  18. JOB HISTORY – “Career break in 1999 to renovate my horse”

  19. SKILLS – “Fantastic ability in multi-tasting.”

  20. SIZE OF EMPLOYER: “Very tall, probably over 6’5?.”

  21. SKILLS – “Speak English and Spinach.”

  22. STRENGTHS – “Ability to meet deadlines while maintaining composer.”

  23. SKILLS – “I have technical skills that will simply take your breath away.”

  24. MARITAL STATUS:– “Celibate”

  25. SKILLS – From an IT Engineer, “Have you tried turning it off and on again?”

  26. EMAIL ADDRESS – hotsexyluv@…….

  27. KEYS SKILLS – keeping family home clean, tidy and hygienaic undertaking basic DIY.operating domestic taskslike cleaning,washing,cooking.dealing with emerengencies smoothly.dealing with health issues,superivsing,supporting,guiding and organising children.

  28. CV GAP – Candidate explained his gap in employment by saying it was because he was getting over the death of his cat for 3 months!

  29. KEY SKILLS – “But wait…there’s more. You get all this business knowledge plus a grasp of marketing that is second nature.”

  30. PRINTED CV – Candidate sent over their CV printed on the back of their current employers headed company paper

  31. SKILLS – “I can type without looking at thekeyboard.”

  32. JOB HISTORY – “Left last four jobs only because the managers were completely unreasonable”

  33. SKILLS – “I am a rabid typist”

  34. HOBBIES – “My interests include cooking dogs and interesting people”

  35. COVERING LETTER – “I am extremely loyal to my current employer….Feel free to ring my office if you are interested in my CV”

  36. KEY ACHIEVEMENTS – “Received a plague for Salesperson of the Year.”

  37. EDUCATION – “I am about to enrol on a Business and Finance Degree with the Open University. I feel that this qualification will prove detrimental to me for future success.”

  38. HOBBIES: “donating blood – 12 litres so far.”

  39. KEY SKILLS: “Quick lerner, good at mats amd speling”

  40. KEY ACHIEVEMENTS – “Oversight of entire department.”

  41. EDUCATION – “University: August 1890 to May 1993”

  42. WORK EXPERIENCE –“ I’m working today in a furniture factory as a drawer”

  43. EMAIL ADDRESS – homeboy@……

  44. KEY SKILLS – “I have extensive experience with foreign accents.”

  45. QUALIFICATIONS – “Here are my qualifications for you to overlook.”

  46. COVER LETTER – “Please disregard the attached CV; it’s totally outdated”

  47. REASON FOR LEAVING – “After receiving advice from several different angels, I have decided to pursue a new line of work.”

  48. KEY SKILLS – “Am a perfectionist and rarely if if ever forget details.”

  49. WORK EXPERIENCE – “Night stalker in Tesco”

  50. HOBBIES – “painting my toenails in varying colours”

 29. Af Javier Martinez

  -

  En god CV både følger janteloven og ikke følger den!….Drejer sig om at indsætte den de korrekte steder! Ingen får et job når man ikke er en underdanig lille logrende puddel over for bossen, og ingen får jobbet mm. selvsikkerheden er i hus mht. egne evner..

 30. Af Tina Nymann

  -

  Hvor morsomt at du lige har fokus på LinkedIn profiler, da det er noget jeg har undret mig over i årevis…Har faktisk aldrig rigtigt brugt mediet (ikke engang da jeg arbejdede som rekrutterings konsulent!), da jeg ikke føler folk er helt ægte derinde og tænker præcis som du at et CV, som er lidt anderledes også må gemme på et anderledes og spændende menneske;-)

 31. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Dårlige undskyldninger fra et par af løgnerne i vor tid – sikke en gang sludder, at undsklylde med det at være visionær .. må jeg be’ min bare .. – og så ligedan med ‘det store i livet’.

  Hallo – er der nogen hjemme i det hele taget, den slags betaler sig jo aldrig alligevel, må I selv have lært.

  Og – det lyder nærmest som om, at det er den med ’samfundet’s skyld’ og ikke egen.

  Virkeligt begavede folk lyver ikke – de er klogere og ikke disse wanna-be’s opkomlinge.

  Men – godt, at jeg ikke på nogen måde skal være eller er tvunget til at skulle læse LinkedIn – det må være det store gaaab. For mig gælder det om at minimere internettet mest muligt – og i hv f, hvor det ikke er for egen pleasure som forudsætning.

 32. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Mit indlæg dd må være røget i filteret ?

 33. Af Joen Rude Falsner

  -

  Spot on. Man bliver aldrig træt af ASM’s geniale metaforer.

  Jeg har nemlig længe moret mig gevaldigt over det stadigt voksende segment af “snorlige motorvejsstrækninger”, som har en forskruet idé om, at det gælder om at have et så poleret CV som muligt samtidig med, at det er et plus at have lige så ringe karisma som ham der Van Rompuy nede i Bruxelles.

  CBS, ASB, Universiteterne og så fremdeles er i dag institutioner, der i højere grad producerer konformglade lemminger end sultne og rebelske hjerner med selvstændige holdninger og sunde mindsets.

  Jeg har selv skrevet, om hvorfor unge i dag bør overveje at droppe den lange videregående uddannelse og i stedet vælge sin egen vej i livet, som tiltaler dem mere, end det tiltaler staten.

  Problemet er bare, at staten, gennem efterhånden mange år, har haft held med indoktrinere dens drømmebillede af et lykkeligt liv i sindet på befolkningen; nemlig “to fit in”. I dag tør ingen at træde ud af det glansbillede, staten forventer vi lever op til.

  Personligt tror jeg ikke, at der går mange år, før virksomheder i højere grad kigger på personligheden end de trivielle 12-taller og studiejob som glorificeret kontormus med speciale i kaffebrygning.

 34. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Joen Rude Falsner

  La os håbe, at der går hul på et par betændte bylder af trend-smarthed – så vi kan ånde og tale frit, som vi ellers bryster os af, fordi der megen indesnævret falskhed i dette ‘fit in’, som du kalder det. Og – så kommer ingen og dermed intet videre i en udvikling.

 35. Af Henrik Jørgensen

  -

  Godt indlæg, ASH – og for en af de her højtelskede DJØF’ere også anderledes relaterbart, da Linkedin udgør en ikke uvæsentlig del af karriereplejen 🙂

  Det jeg hører fra folk, der hyrer, om det er HR eller cheferne, i hvert i de mere progressive brancher, hvor personen betyder mere, er at man faktisk gerne læser og ser det komplette mennesker med de enkelte afstikkere undervejs f.eks. til Brugsen som kasseekspedient, arrangør på en lokalfestival eller frivillig. Det er selvfølgelig en balancegang for man vil heller ikke ansætte til højt specialiserede stillinger, hvis kandidaten har et meget flakkende CV og ærligt talt bare virker usikker som en kapacitet i jobbet både kompetencemæssigt og tidsmæssigt.

  12 tals-typerne trækker selvfølgelig interesse for det er en af få “objektive” kriterier, der kan vægte en kandidat på forhånd, men igen ved jeg også, at særligt i jobs, der kræver menneskelig kontakt, kommer disse typer hurtigt under nærmere behandling for hvor gode deres people skills er.

  Men jeg finder det paradoksalt, hvis branchen – og nu bliver du lige gjort til talsmand m/k for denne – ønsker kandidater, der har prøvet livet og ikke kun arbejdet målrettet efter dét ene job siden gymnasiet, og vi i vores reformer på uddannelsesområdet netop har forsøgt at anspore de unge til dette.

  Det er et lidt af et disconnect. Personligt har jeg været glad for mine 2 “fjumreår”, der godt nok mest af alt skyldtes en skæv aftjeneningsperiode som værnepligtig, men som også gav anledning til at prøve kontorlivet af – og i den forbindelse lære at drikke stærk kaffe 🙂

 36. Af Teddy bjørn Olsen --tegner

  -

  LØGN ! —Når X-skolefrøken-minister : Britta Shall Højberg ! –Har så travlt med AT: “være misundelig på Pia Kjærsgaard ! –Der ikke har fået “et gods foræret ! –MEN vitterligt har slidt som levebrøds-politiker ! –Hvilket man absolut ikke kan sige om skolefrøkenen Britta Shall-Holberg ! –Der på jysk vis –Regnede den ud ! –I lighed med alle de øvrige skolefrøkner, der fik evigheds-forsørgelse U/frivilligt af skatteborgerne !

 37. Af Maibritt Hansen

  -

  Kære ASH
  Jeg læste dit debat indlæg samme dag og følger iøvrigt dine indlæg og kommentar igennem de forskellige medier….Det er første gang, jeg fremsender mine kommentar.Tak for du sætter spørgsmålstegn ved det at agere som løgner/ ditto autentisk i egen præsentation til kommende jobs.Det gav mig håb, som jeg vil dele med dine kommentatorer til både regn og sol.

  Personligt ramte du noget i mig og forestiller mig jeg ikke er alene .Tak for det.!Efter en mellemlang uddannelse og tidligere haft jobs og dermed skaffet mig en broget erhvervserfaring på forskelligvis siden mit 7 skoleår og under og op til endt uddannelse og gode jobs efterfølgende, tilhører jeg nu gruppen af langtidsledige, 43 år, har iboende søn, hveranden uge. Grundet Personlige udfordringer som har ramt mig de seneste år med skilsmisse,økonomi,sygdom,dødsfald og endnu en omgang sygdom., som har gjort mig uarbejsdygtig i perioder , men altid med initiativ og lysten.Jeg har forsøgt kæmpet mig tilbage på arbejdsmarkedet, hvor huller i mit CV tydeligvis ikke er fagligt attraktivt, men hvor jeg oplever min menneskelige og sociale kompetancer er med broget farver og som en 60 årigs med rummelighed,fleksibilitet som tager medansvar for det positive arbejdsmiljø på arbejdspladsen eller ca.der omkring med gåpåmod, energi og fleksibilitet som en 20 årig????

  Tidligere fået tanken ,om jeg skulle fremsende et personligt CV med kriser og sygdomme, men det ville måske også være at gå for langt eller hvad?Jeg er ikke bange for at arbejde og vil så gerne, men bliver sorteret fra udad over 200 ansøger, og det er jobs, hvor jeg fagligt er overkvalificeret set i uddannelsesøjemed.
  Andre jobs, hvor jeg matcher uddannelsesmæssigt har jeg givetvis ikke videreuddannelse, men har personlige kurser. Forsøget på at holde mig i gang.
  Som person opfattes jeg af andre og mig selv som et ærligt og autentisk menneske og løgn og svidel ligger mig fjernt, men jeg fordømmer ikke, men er mest af alt optaget at menneske(t)bag med målrettet visioner ! Behovet for
  anerkendelse og berømmelse er fjernt for mig ,men forklarinsmæssigt forestiller jeg mig, det er det der ligger bag en stålfast målrettethed,der må kræve en stor portion af selvkontrol , troen på egne evner og is i maven, hvilket jeg godt kunne bruge lidt af i disse tider.
  Mange hilser og glædelig sensommer.
  Maibritt

 38. Af Bernt Bresemann

  -

  Svaret er enkelt: homosocial reproduktion – eller om du vil ‘rip-rap-rup effekten’.

  Udbuddet – arbejdsgiverne – skaber deres egen efterspørgsel.

  Med venlig hilsen

  Cand.merc. Bernt Bresemann

  PS. Jeg vil her undlade at nedgøre andres uddannelser.

 39. Af Bernt Bresemann

  -

  Minder mig forresten om at jeg en gang var til jobsamtale på Berlingske. Intervieweren fortalte mig begejstret at jeg havde opnået hidtil bedst score på deres IQ-test.

  Fik jeg jobbet Anne Sohia?

  NIx

 40. Af Simon Andersen

  -

  Hvor er dit blogindlæg befriende at læse Anne Sophia!

  Er helt enig med dig i, at der mangler kreativitet og mod til at gå imod strømmen – i forhold til CV og jobansøgning. Hvis jeg skal tage udgangspunkt i min egen person, så har jeg gjort mig selv “spændende” ved at lære en masse om online markedsføring ved siden af mine “rigtige” studier. Denne læring har åbnet en masse døre for mig, da jeg kan noget ud over det sædvanlige – og derfor ikke ligner alle de andre som er spyttet ud af McKinsey pølsemaskinen (som du fint pointerer).

  Jeg har for eksempel ikke haft noget problem med at finde en god praktikplads (jeg er i skrivende stund i praktik hos DuGlemmerDetAldrig.dk )- modsat mange af mine medstuderende. Det var faktisk virksomhederne, der henvendte sig til mig og ikke omvendt, fordi de vidste, at jeg kunne noget ud over det sædvanlige – og skabe værdi fra dag 1!

Kommentarer er lukket.