For rene til noget så griset og bananstat-agtigt som bestikkelse?

Af Anne Sophia Hermansen 55

Danmark er verdens mindst korrupte land. Sådan lyder beskeden år efter år fra NGO-organisationen Transparency International, der har til formål at bekæmpe korruption og bestikkelse i hele verden. Men den status kan være ved at ændre sig.

I sidste uge rejste SØIK og Forsvarets Auditørkorps sigtelse mod 32 embedsmænd i Rigspolitiet, FET, DSB, Kbhs kommune, Rigsadvokaten, Udenrigsministeriet, Bornholms Hospital og Kriminalforsorgen. Embedsmændene havde modtaget gaver til en værdi af mellem 5.000 og 50.000 kroner, selv om reglerne er klare: Embedsmænd må i udgangspunktet aldrig modtage gaver, for der må ikke kunne rejses tvivl om offentligt ansattes saglighed og upartiskhed.

Sagen var en udløber af en sag fra Region Sjælland, hvor der er rejst sigtelser mod embedsmænd for at have modtaget gaver og rejser af it-leverandørerne Atea og 3A-it.

Og i denne uge kunne BT berette om endnu en bestikkelsessag i Rigspolitiet: Tre matroner havde forgyldt hinanden og afsløret sig selv som særdeles gavmilde forvaltere af skatteborgernes penge. Således har afdelingschef i Rigspolitiets Koncernservice, Bettina Jensen, sikret to af sine veninder opgaver for mere end 20 mio. kr. på bare tre år. Opgaverne kom – stik mod loven – aldrig i udbud, og venindernes honorarer blev udbetalt uden kontrakter og uden forudgående budgetgodkendelse.

Korruption? Det er lidt svært ikke at placere Bettina Jensens vennetjenester i den kategori. En kategori, der i forvejen rummer sigtelser mod syv it-ansatte fra Rigspolitiet. Som borger kan man godt få sine tvivl, om Rigspolitiets medarbejderstab egentlig er i stand til at identificere korruption, og det er naturligvis bekymrende, eftersom instansen skal holde øje med os andre og sikre, at loven overholdes.

Sagen burde påkalde sig meget mere opmærksomhed, men er allerede nu ved at drukne i sommerjournalistik – i koldskålstest, kåringer af Bedste Badestand, Bedste Is og beretninger om urinstøv og nøgenløb fra Roskilde Festival.

Den burde påkalde sig mere opmærksomhed, fordi vi i Danmark har den selvopfattelse, at vi er for rene til noget så griset og bananstat-agtigt som bestikkelse. Det er vi imidlertid ikke.

Prøv at tænke på den tidligere konservative økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, hvis jagt- og golfrejser blev betalt af Danfoss og Danisco. På Troels Lund Poulsen, der som skatteminister modtog et Rolex-ur fra en oliesheik uden at fatte det betænkelige ved det. På overlæge ved Rigshospitalet Peter Clemmensen, som brugte forskningsmidler på private rejser og bagefter udviste en fascinerende mangel på indsigt i sin egen forbrydelse. Eller på kommunaldirektøren fra Hillerød, der tog til Madonnakoncert på it-firmaet KMD’s regning, på topchefer fra SKAT, som tog på betalt safari eller på den totalt underbelyste udveksling af gaver og ydelser mellem erhvervsliv og kongehus etc. etc.

Eksemplerne er mange. Det påfaldende er imidlertid, at vi sjældent sammenkæder dem. Måske derfor mangler vi blik for, at den danske embedskultur og -moral synes at blive mere og mere svækket, og at nye værdier så småt er ved at brede sig i takt med en øget udlicitering af offentlige opgaver til private selskaber, privatisering af offentlige virksomheder som salget energiselskabet Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og individuelle bonusordninger for offentligt ansatte.

Siden enevældens indførelse har en stærk moral blandt embedsmænd ellers spillet en afgørende rolle i Danmarks kamp mod korruption. En kamp, der på ingen måde er vundet, selv om vi igen og igen kåres som verdens nok mindst korrupte land, og lad os da endelig glæde os over den placering.

Men lad os også huske på, at Transparency International ikke måler på egentlig korruption, men på borgernes opfattelse af, hvor meget eller lidt korruption, der er i det pågældende land. Vi må derfor håbe, at borgerne er bedre til at identificere bestikkelse end ministre, skattechefer og ikke mindst: ansatte ved Rigspolitiet.

55 kommentarer RSS

 1. Af J Martinez-Hansen

  -

  Hvis man mener, at inkompetence er den værste form for korruption, der findes, så Danmark helt sikkert ikke det mindst korrupte land i verden.

 2. Af Donald Truck

  -

  Inkompetence er den værste form for korruption.

  Og krig er fred…

 3. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Godt, at det kommer frem i lyset, at vi har muligheder for det.

 4. Af J. Hansen

  -

  AF J MARTINEZ – 4. JULI 2016 10:07
  “Ja, ko , kim p olsen er i gang i alles navne her nu.”

  Ja. Kim P Olsen kan det med at tilsvine kvinder. Også i andres navne.

  På Amalie Lyhnes forrige blog har han indsat dette syge indlæg i mit navn.

  “AF JENS HANSEN – 25. JUNI 2016 14:44
  “Så er det hjem i køkkenet Amalie. Du har på alle måder misbrugt din frihed til at tale og optræde i forsamlinger.”

 5. Af georg christensen

  -

  Det “rene”, hvor det rart at føle renheden?. Problemet opstår først, når der sættes “?” ved renheden.

  Det danske folk , har forlængst haft tvivl om renheden i det danske politiske system, medens det har været styret af de gamle partier. Det er nok derfor nogle er gået i flyverskjul, især socialdemokraterne og venstre og deres sateliter konservative og radikale.

  At Danmark ikke er gennemsyret af “korruption”, urenheder og skjulte bestikkelser er kun en “illusion”, som der helst holdes låg på , indtil ” banan replubliken” tilstanden pludselig proklameres og offentliggøres.

  Hvad er korruption, tyveri, bedrag eller bestikkelse?, reklameindustrien kan forklare.

  Denne gang er det ikke bare “sorte svine og streger, sorte æg og halve køer” det handler om.

  Denne gang er det : Det politiske system, som bør drages til ansvar.

  Denne gang er det hele det nuværende Europæiske system der drages tvivl.

  NB: Europafolket har forlængst sagt NEJ til det nuværende,

Kommentarer er lukket.