Den generation, vi burde kalde No Past-generationen

Af Anne Sophia Hermansen 64

Hvem ved/ved hvad ens selv er lig?

Jeg er ligeglad/skaber selv mit selv.

Sådan lyder det i Michael Strunges digt »Livets hastighed«, og man skal nok være teenager for at synes, at det er meget dybt. Og så alligevel.

Strunge var ambassadør for den generation, som blev kaldt No Future, og det er min generation. Men når jeg genlæser hans digt på 30 års afstand slår det mig, at vi ikke burde hedde No Future, men No Past.

Vi har ingen fortid. Vi er for en stor dels vedkommende historieløse eller meget lidt vidende om, hvilke kulturelle værdier vi er rundet af. Det har været meget mere interessant at blive til nogen end til noget, dvs. bedre at skabe sit eget selv end skabe noget for andre.

Det kom jeg til at tænke på, da jeg i ugens løb læste et indlæg af Sebastian Stavlund, der er en ung KU’er, i Jyllands-Posten. Han skriver blandt andet:

»Vi er opvokset uden en forældregeneration, der har videregivet almen dannelse, fordi den har haft så travlt med sig selv. Alt for få af os har oplevet at blive taget i teatret eller på museum af vores forældre. Vores egen historie og kultur er fremmed for os […] I stedet for »Matador« har vi set en ny serie på Netflix, i stedet for at tage en af klassikerne ned fra reolen, har vi købt et blad i kiosken. Nævner man Krøyer, vil mange unge kigge fortvivlede på én og spørge, om det er en ny popstjerne på Spotify, som de burde kende.«

Kommentarsporet under artiklen er som altid kosteligt, og der er blandt andet en, der skriver: »Så kom den gamle traver endnu en gang af stalden. Det er de radikale og socialdemokraternes skyld. Blot vi kan nogle kongerækker, salmer og sværge troskab til den rødehvide klud, så er den hellige grav velbevaret.« En anden spørger:

»Hvad er det, han vil? Skal kongerækken læres udenad igen? Luthers lille katekismus? Danmark er ikke i museer. Det er på fortovet i KBH og sandet ved Vesterhavet, kultur, historie og danskhed er vidt forskellige ting, og ingen af dem er hverken rigtige eller forkerte.«

Men jo, der er ting, der er rigtige og forkerte, og det er lidt morsomt, at så snart der pippes op om, at vi godt kunne trænge til læse og lære noget mere, så er fanden løs i Laksegade.

Det skyldes, at det i Danmark er dumt at være klog og klogt at være dum. Tænk på Klods-Hans, der rider lige ind i prinsessens hjerte på en ged og kaster pludder i ansigtet på den tåbelige oldermand og hans dumme bøger. Eller på Erasmus Montanus, det fjols, der tror, han ved noget og først får sin Lisbed, da han indrømmer, at jorden er flad.

Vores helte er anti-heltene, og 12-tals piger er nogen, vi skal have ondt af. Klarer man sig godt, er man sikkert både cutter og anorektiker, i al fald kan man umuligt have et sexliv og forstand på filosofihistorien samtidig. På samme vis lider mange af den vildfarelse, at børneopdragelse ikke handler om, at forældrene skal danne børnene, men om at børnene skal genopdrage de voksne som ædle vilde i hættetrøje og hængerøv. Vi skal endelig ikke være autoriteter og anvise retning, men være venner med børnene og høre, hvad de har lyst til.

Og det er sjovt nok sjældent at læse bøger, gå på museum, i teatret eller høre opera. Aktiviteter, som mange i min generation heller ikke gider, fordi de enten ikke forstår, hvad de ser, eller fordi de er mere optaget af, hvad de putter i munden end i hovedet.

Sebastian Stavlund bliver selvfølgelig som repræsentant for en pligt- og ansvarskultur latterliggjort af repræsentanterne for en lyst- og relativiseringskultur. Men vi burde tage det, han skriver meget mere alvorligt og overveje, om den middelmådighed, han konfronterer, egentlig er værd at kæmpe for.

Og om Michael Strunge havde ret i, at det hele er ligegyldigt – undtagen det at skabe sig selv og være nogen, men ikke noget og da slet ikke noget for andre.

Jeg tror kun, det giver mening for den generation, vi burde kalde No Past-generationen.

64 kommentarer RSS

 1. Af poul boie pedersen

  -

  “Hul Igennem ?”?
  Ja – den har vi jo lige tilmeldt os med bind for øjnene, efter at Irak-kommissionen blev nedlagt.

 2. Af Teddy bjørn Olsen --tegner

  -

  “generationerne af unge-mænd ” ! –Der er parkeret i de danske badehoteller ! –Venter blot på AT: Blive “danske statsborgere” ! —Det må aldrig – aldrig ske ! –De skal sendes ud af DK/Hele Europa ! –Netop disse islamiske mænd ER den farligste gruppe ! –De skal ALLE-sammen UD af Danmark/Europa –så hurtigt som muligt ! –Kan man iøvrigt forestille sig AT: Mellem-østen vil tage imod os arme Europæérere ! –tilbyde boliger –eller forsørgelse -.for ikke, at sige “evigheds-førtids-pensioner ” ??? –Lad os få en forklaring ???

 3. Af bo nielsen

  -

  Vi kan lige så godt indse det: Fra regeringen eller Chriborg kommer der ingen hjælp. Befolkningen/danskerne må selv klare ærterne, hvis de vil overleve, hvis de vil beholde Danmark, hvis de vil undgå slaveri, tortur og udryddelse.

 4. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Birger Nielsen

  Du skriver at du efter 37 år som bibliotekar kan konstatere, at ‘hvis man læser historie, litteraturhistorie, de klassiske romaner, er man nærmest underlig’.

  Hvornår holdt du op som bibliotekar?

  “Kulturstyrelsen laver ikke en opgørelse over antallet af deltagere i de mange læseklubber. Danmarks Radio, der i mange år har samarbejdet med biblioteker om læsekredse, organiserer mere end 90.000 medlemmer, der jævnligt mødes og taler om litteratur.”

  Har du overvejet at starte din egen, lokale læsegruppe? Det gør mange af dine (tidligere?) kolleger.

 5. Af j nielsen

  -

  Spørgsmålet er kun hvor længe vi har tilbage at leve i frihed. To uger? Tre?

 6. Af Peter Due Jensen

  -

  Ingen fremtid og nu heller ingen fortid – kan vi så ikke i det mindste få nutiden? 🙂

 7. Af j B

  -

  “There is no God. Our existence is without purpose.”
  ” Oh, definitely.We are adrift in an uncaring void indifferent to all our mortal coil.”
  ” Exactly, in the end, nothing we do matters ”
  ” Totally, We just… Why are you climbing that tree? ”
  ” ‘Cause the future is an adventure! Come on! ”
  ” But –”
  ” Hey, I found squirrels ! “.

 8. Af j b

  -

  Tja, salige Strunge.
  Jeg mindes hans fatale udfordring af naturlovene samt hans ” take-down ” af en kvindelig debattør i et DR-program.
  Stadig bedre end F.P. Jac ironiske forloren udsagn: ” Jeg vil drikke mig ihjel inden jeg bliver 30″

 9. Af Teddy bjørn Olsen --tegner

  -

  “De røde generationer ” ! —Vi kan jo lige spørge Århusianerne, hvordan de har det med, AT: Bo i en “islamistrede” !–Vi mangler at se de sidste tv 2-udsendelser ! —Det skal såmænd også vise sig AT: De –øvrige storby´er i DK. !–Har overtal af “ræve-røde ” ! –generationer med forkærlighed for “suspekte islamiske imamer ” !! –Forstå det om man kan !

 10. Af Teddy bjørn Olsen --tegner

  -

  “Islamist-generationerne” ! –Har gjort som de fik besked på NEMLIG : AT Melde sig ind i foreninger (det skulle være dansk tradition ) ! –Så, hvem er det i virkeligheden, der er “de dummeste ” ??—-Politikerne, der nu står i kø ved håndvasken ! –Og skriger –“Det er ikke vores skyld ” –AT: Danmark er blevet islamiseret ! –Det er afgjort borgerne ! –De ræverøde socialdemokrater –godt hjulpet til af Radikale V. ´s –Poul Nyrup Rasmussens radikale kone, der har krammet på ham !–Og som man siger –“hun har bukserne på i det ægteskab ” ! –Så Rasmussen er en stor uskyldighed ! –Han siger –og skriver –“De er ikke stuerene ! De dér i Dansk Folkeparti –og bliver det aldrig “—Dem der lér sidst –de lér bedst ” –Som man siger !—Så, hvordan har soc.dem. &RV –det med at leve i en islamist-rede, der er blevet forgyldt og beskyttede ! –Således, at de dér kunne leve som-om de stadigvæk boéde i Mellem-østen/Afrika !—Men med det danske socialkontors ´fulde opbakning ! Forstås !—Danskerne (ægtedanskerne –måtte leve på bedste beskub ! ) –Fordi alle skatte-milliarderne –bliver brugt på de 42 islamiske ghéttoér ! –Som er grundlagt af social-demokratiske borgmestre ! –Så er det sagt ! alors !

 11. Af Teddy bjørn Olsen --tegner

  -

  “No past-generationen ” ! –Hører Marie Krarup DF. til –Hun kan selv føre den næste krig –Sammen med muslimske imamer !—De politikere er da ikke rigtig kloge ! –Har de intet lært siden Anders Fogh ´s og hans kreative –med-politikere ! fra sidste krig ! –Sagen er den AT: De er krigs-gale –hele bundtet –og så kan de selv stille op –og føre den næste krig ! –Det bliver ikke med danske soldater ! –Så send muslimerne ! –De elsker jo også krig ! –Men VI betaler ikke igen !

 12. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Joh, ja, tja ..det er rigtig nok .. en del af det; men hvorfor skal vi være så opgivende i alt, også mht til flygtninge: AT nu er løbet kørt – og med hensyn til ASHs generation ..de skal da have et stort skub bagi og lære at tage deres børn med til andet end måske sport.

  Det er s’gu for tyndt mange gange, også fra debatører. Det er i orden at være ked af det og reflektere – men så gør da for Fanden noget ved tingene. Der er ingen undskyldning for ikke at forsøge, når man har sine to ben, to hænder og en hjerne, der måske i forvejen tørster efter nyt og andet, mere og andet sjov i gaden udelukker det altså ikke.

  Og – det behøver ikke at være kedeligt med initiativ, eget initiativ.

 13. Af Niels Peter Lemche

  -

  Og så endte det som sædvanlig med Teddy bamsen i spidsen i det sædvanlige sludder. Det er utroligt, og det må være frustrerende at være blogholder.

  Men forhåbentlig blive alle, der fødes fra nu af som danskere 120 år; ellers er vi snart en uddød ‘race’. God artikel, som jeg læste i Nordjylland i går i en lokal avis: Alle børn, der fødes nu, skal mindst blive 100 år bare for at opretholde befolkningstallet. Så danskerne er som resten af europæerne i gang med et kollektivt selvmord. Men stadig det sædvanlige vrøvl om indvandrere. Sig mig, hvem skal arbejde for jeres pensioner, når I selv ikke har fået de børn, der ville kunne have gjort det?

 14. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Niels Peter Lemche — sludder med dig—de fleste indvandrere gør os fattigere, da de i årtier ikke har været integreret, er blevet ældre, såvel som deres børn er kommet i en slem klemme med splittelsen ml 2 kulturer.

  Tror du, vi vil leve et land med fremmede til at betale.

  Regeringer har blot ført en dårlig familiepolitik – uafbrudt i samme årtier og endda endnu flere.

  Du er galt afmarcheret, ganske enkelt! Selv om vi også har gode indvandrere. Det er blot for få, og jo flere der kommer, som jeg har skrevet det før, jo mindre behøver de at gøre for at integrere sig. Bare ‘vi’ er og bliver mange nok, så mere end blæse være med danskerne og deres både kultur, religion, fremskridt, viden – you name it.

  Det burde du være klog nok til at se! Ellers er det ikke for sent nu!

Kommentarer er lukket.