Skal mænd have fri abort?

Af Anne Sophia Hermansen 110

For nogle år siden viste en undersøgelse, at en ud af ti kvinder har snydt sig gravid. Enten ved at prikke hul i kondomet, sløse med p-pillerne eller ved at fortælle manden, hun er steril. Af de adspurgte 3.000 kvinder ønskede halvdelen af dem, der havde snydt sig gravid, ikke et forhold til manden – de ønskede bare et barn og en, der kunne finansiere projektet økonomisk. Manden blev altså betragtet som en mellemting mellem en sæddonor og hæveautomat.

Undersøgelsen er ikke dansk, men britisk, og der findes ingen danske tal på området. Ikke desto mindre kender jeg personligt flere mænd, der er blevet fædre mod deres vilje, med kvinder de tilfældigt har mødt i byen, eller som har ringet dem op klokken ægløsning sidst i 30erne. Præsenteret for kvindens graviditet har de alle, uanset alder, økonomi og livssituation reageret med chok og fortvivlelse.

Da jeg var 14 år, gik jeg i klasse med en fyr, hvis storebror havde gjort en 15-årig gravid. Hun fik barnet, og han fik et voldsomt traume. I 20erne havde jeg en bekendt, der målrettet gik i byen, når hun havde ægløsning, og en dag var der bid. Manden fik lov at betale, men ikke til at se barnet. Og i 30erne har jeg kendt flere mænd, der er blevet fædre mod deres vilje, og som har fået alvorlige følelsesmæssige mén af det. Hvorfor siger vi, at det kun er kvinder, der kommer i ulykke? Mænd gør også, men det er kvinderne, det er synd for.

Når mænd skal beskrive situationen, bruger de ord som »krænkelse«, »overgreb«, »bondefangeri«, »skam« og endda »voldtægt«.

Men når de giver udtryk for deres følelser, bliver de ofte mødt med reaktionen: Du kunne bare have passet bedre på! Have beskyttet dig, brugt kondom. Nu må du tage ansvaret på dig.

Det siger vi interessant nok aldrig til kvinder, der er blevet uønsket gravide. Kvinder har ret til fri abort, og den ret er indiskutabel.

Bør mænd ikke også have mulighed for at fravælge et faderskab? Selvfølgelig ikke til at tvinge kvinden til abort, for den beslutning påhviler alene hende, men ved indenfor de første tre måneder af en graviditet at kunne fraskrive sig det økonomiske, sociale og juridiske ansvar for et barn. Få det, der i mangel af et bedre udtryk, kaldes en »juridisk abort«.

Ligesom kvinder har mulighed for at vælge, om de vil have et barn eller ej, bør mænd også have mulighed for at vælge, om de vil påtage sig et faderskab eller ej.

Da debatten om juridisk abort var oppe at vende for et par år siden, kaldte to feministiske klummeskribenter på Politiken de mænd, der ikke ønsker at blive fædre på denne måde, for »pivesjoskere«. Hvad det end er for et mærkeligt udtryk. De skulle bare mande sig op og tage et ansvar, hed det i indlægget med den lettere sexistiske rubrik: »Aldrig har mænd udstillet sig mere kællingeagtigt«. Kællingeagtigt?

Sådan kunne de givetvis ikke drømme om at tale til en kvinde, der er blevet uønsket gravid, for kvinder er jo stakler, i al fald er det meget synd for dem, og de må hjælpes. Men det er ikke synd for mænd, der har været fulde og liderlige en nat i byen og formentlig tænkt mere på, om de kunne holde rejsningen end på børn.

For selv om vi har lært af feministerne, at kvinder er stærke og selvstændige og kan alt muligt selv, så kan de ikke tage den fulde konsekvens af deres eget valg. Det SKAL mænd til gengæld. Jeg mener, at vi mangler ligestilling på dette område, og at mænds rettigheder er mangelfulde. Mænd bør også have indflydelse på, hvor vidt de vil være fædre eller ej, nøjagtigt ligesom kvinder kan vælge moderskabet til eller fra.

Til sidst: Jeg forstår godt drømmen om et barn, og jeg er selv mor. Men jeg forstår ikke kvinder, der vælger at give deres barn det sår, at faren fra begyndelsen klart har sagt, at han ikke vil have det. Det er egoisme i sin allermest rene og hjerteløse form. Er ønsket om at blive mor meget stærkt, kan man jo blive insemineret.

Det er næppe i barnets tarv at have en far, der er tvangsfar, ligesom de færreste af os vel ønsker, at vores egne børn en dag havner i den situation, at de skal være forældre mod deres vilje. Jeg gør i al fald ikke.

DR2 sender mandag den 1. februar “Ufrivillig far” (1:3) om mænd, der er blevet fædre mod deres vilje. Det er kl. 21:30.

110 kommentarer RSS

 1. Af Tom Christensen

  -

  Hej ASH,

  Først må jeg rose dig for din artikel, og ikke mindst sætte ord på noget jeg selv har oplevet med 2 forskellige kvinder og 2 ufrivillige børn, med Traume og efterfølge “Mandlig Fødselspsykose”, som er et Tabu emne i vores samfund.

  Nu er jeg ikke tilhænger af denne artikel fra idag i Svenske Nyheder:
  https://www.minkampanj.nu/petitions/nej-till-valdtaktsmotet-i-stockholm?source=facebook-share-button&time=1454536495

  Men artiklen, provokerer mig til at sige til dig:
  Burde det ikke være “strafbart” – at kvinder gør mænd til ufrivilligt fædre?

  Og burde strafferammen herfor – så være på samme (Tids) niveau for fysisk voldtægt.

  Er det ikke den sande forståelse af “Ligestilling” – hvis fysiske og psykiske traumer for mænd og kvinder ved ufrivillig voldtægt (fysisk eller psykisk) ligestilles?

  Jeg tillader mig at udfordre dig ASH – til at tage stilling til denne problemstilling.

  mvh
  Tom

 2. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  Kære ASH !–Eftersom videnskaben i øjeblikket er på sit højeste niveau nogensinde ! –Så er det, AT Mænd er fuldstændigt overflødige !—Opsamling af genomerne fra “De klogeste – smukkeste –og mest empatiske mænd ” ER det eneste, der er brug for i fremtiden !! –Man kan sige AT: De videnskabsmænd –har savet den gren over som de selv sidder på ! Hvis de ikke tilhører “ELITEN” !

 3. Af Kathrine Norsk

  -

  Kære ASH,
  Jeg så del 1:3 af dit program ufrivillig far.
  Jeg skriver til dig for at fortælle min egen historie. Jeg er 22 år og fotografstuderende. Mine forældre blev skilt da jeg var tre år, og er opvokset med en 10:4 fordeling gennem hele min barndom (ti dage hos mor og fire hos far). Da jeg var femten år havde jeg en konflikt med min far. Min mor fortæller mig i den anledning at da min storebror var seks år ønskede hun barn nummer to, men det gjorde min far ikke. Hun tog derfor sin spiral ud, og oplyste efter noget tid af hun var gravid. De prøvede at få det til at fungere men måtte skilles efter tre år. Selvom jeg på ingen måde er sur på min mor, da hun jo er grunden til at jeg lever den dag i dag, har jeg svært ved at accepterer den situation hun har sat min far i. Hun fortalte mig det for at jeg kunne blive tættere med hende, men det endte faktisk med at jeg forstod hvorfor min far var som han er. Han var blevet tvunget til at have endnu et barn, og hvis jeg skulle se objektivt på det, så synes jeg ikke det er fair overfor ham at være blevet tvunget til at have barn nummer to. Idag har jeg et godt forhold til dem begge, men det har ikke altid været en nem opvækst. Børn fortjener forældre som inderligt ønsker dem og giver dem den kærlighede der gør dem til stærke, barmhjertige individer. Selvfølgelig har mænd et ansvar, men kvinder har mange gange magten, og jeg tror det er let for en mand at have tiltro til kvindens ord om at være beskyttet.
  Jeg håber du kan bruge min egen historie og holdning og jeg synes det er en vigtig debat, og sætter meget pris på dit fokus på denne. Skriv endelig hvis du har nogle spørgsmål til min historie.

  Med venlig hilsen,
  Kathrine Norsk

 4. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  Kære ASH ! –Hvordan går det egentlig ? –Har diverse “mænd” –! –Fattet AT: De aller-fleste er overflødige ! –Kvinderne med ben i næserne ! (altså de kloge) !–VIL have børn, der har høj IQ –Er smukke –selvstændige –og rare, at være sammen med !—DE kvinder køber “genomérne” hos højt-specialisérede ! –“Spermaforhandlere”–og undgår de såkaldte “risiko-børn ” –Som ikke er testet for fejl-diagnoserne !—Kort sagt ! –De er på spanden alle disse mænd, der hidtil har leveret både voldelige –og dårligt begavede afkom ! –De er helt YT !—-Den fagre nye verden skal bestå af “færre –men til gengæld unikt afkom ” !—Alle “de dumme kvinder parrer sig sikkert fortsat med “undermålerne” !–Der koster samfundet dyrt ! –Rigtig dyrt !

 5. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  Kort sagt ASH ! –Flere “Anders Lund-Madsen typer ! –Og færre Uffe Elbæk typer ! –Langt færre ! “

 6. Af hasse gårde-askmose

  -

  Jeg har ikke læst alle de indlæg, der er (OK. min fejl/dovenskab).

  Men jeg kan ikke lade være med at nævnte, at det står enhver frit at forlange en faderskabstest/DNA-test.

  Mig bekendt er det stadig sådan, at “faderen” bliver indkaldt til møde hos polltiet (det blev jeg for mange år siden). Og spurgt, om “man” vil vedkende sig faderskabet.

  Svaret kan være: “Det kan da godt være, at jeg er fader, men jeg er ikke helt sikker, så jeg vil gerne have det checket”.

  Som en lille sidebemærkning:

  For et par år siden blev der lavet en undersøgelse af børn i ægteskaber. Denne undersøgelse concluderede, at i omkring 8% var den BIOLOGISKE fader en anden end den, som moderen “påstod” var faderen. Altså sidespring, der havde medført graviditet.

  Temmelig tankevækkende. Ikk’

 7. Af Alex Olsson

  -

  Hej Mænd skal selvfølgelige have mulighed for juridisk “abort”.
  Når kvinder kan melde at faren er ukendt, og stadigvæk får børnepengene fra faren af, dog så betalt af staten.
  Så kan mænd også frasige retten og pligten til børn de ikke ønsker.
  Skal mænd tage ansvar for vores sexlive, skal kvinderne også tage “ansvar” for deres sexliv, ved at er faren ukendt, eller via doner, må de undvære børnepenge fra “faren” af, alt det andet skal de selvfølgelige modtage som andre enlige forældre.
  Hørte dit gode program fredag D 5/2-16, god debat.

  mvh alex

 8. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  “ALEX OLSSON ! ” —Du glemmer vist helt AT: De kloge kvinder er blevet “kloge” ! af skade ! —DERFOR fravælger de “mænd med de forkerte genomer ! såsom : dårlig begavelse –ansats til skaldethed –psykopatiske træk –samt –voldelige tendenser ! —SÅ er der strengt taget IKKE ret mange såkaldte mænd, der i fremtiden kan “vigte sig af ” ! AT: sige/skrive AT: De er blevet narret af en “skruk ” kvinde !—Den veludd. kvinde vil for fremtiden være sikker på AT: Deres fremtidige børn ! –Skal være fri for diagnoser ! der sidder på off. dyre anstalter ! –De skal være høj-intelligente –smukke –have fløjls-brune sveske-øjne ! (det kan blå også være ) –Bare ikke kolde –og is-blå ! –Kvinderne (de kloge) tager nu HÆVN for deres mødre- bedstemødre´s hæslige “husmoder-liv” –som børne-passere -avlere –ikke mulighed for udd. patriarkalske afstumpede fortids-mænd !—De køber ! –Siger og skriver ” perfekte sperma-poser med garantéret fejlfrie –exemplarer af fremtidens fagre-verden-børn ! –Så “ked af det ” –Danske standard-mænd får ikke chancen ! Desolé ! alors

 9. Af Merethe Brøgger

  -

  Uønsket graviditet gælder begge veje.
  Jeg har altid brugt p-piller, fordi jeg ville være sikker på IKKE at blive gravid. Kondomer er en god ting pga. kønssygdomme.
  Det er ens eget ansvar at beskytte sig mod uønsket graviditet uanset om man er mand eller kvinde.
  Det handler ikke om ligestiling men om sund fornuft.

 10. Af Tom Christensen

  -

  Hej ASH

  Foranlediget af denne artikel,
  http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE8432159/individet-foerst-altid/
  har jeg følgende bemærkninger at tilføje til Debattten.

  Informeret Samtykke – er et godt begreb for den oplevelse af manglende retfærdighed.

  Jeg er aldrig blevet informeret om – at jeg skulle være Far, ergo jeg har ikke været en del af beslutning processen, og det strider imod min personlig rets fornemmelse.

  Dermed har jeg jo aldrig Samtykket, og dermed er det blevet ufriviligt.

  Hvis vi praktiserer disse vigtige begreber i Sundhedsvæsenet, og hvis kvinder generelt har monopol lignende tilstande på retten til at få børn, så er den mindste modydelse imod Ufrivilligt Faderskab muligheden for Juridisk Abort.

  Argumentet – “Mand, du kunne bare have brugt Kondom” er et udslidt tomt og intetsigende floskel som har til formål at nedgøre mandens anstændigheds følelse. Modargumentet herfor, er for mig – “Kvinden kunne blot have anvendt frugtbarhedsklinik til hendes ønskede svangerskab”. Dermed har hun fået Samfundet Samtykke, og uden at krænke manden.

  Det er Himmelråbende Åbentlyst, for mænd som har været gennem dette.

  mvh
  Tom

Kommentarer er lukket.