Må en borgmester ikke bruge sin sunde fornuft?

Af Anne Sophia Hermansen 88

Bornholms socialdemokratiske borgmester Winni Grosbøll er kommet i modvind efter hun på Facebook har tilkendegivet, at monarkiet ikke kun er en bedaget institution, men også noget af det mindst danske, der findes.

For på Bornholm kan man åbenbart godt debattere besparelser på kontanthjælpen, politikerlønninger og jagte flygtninge, mens det opfattes som kontroversielt at forholde sig kritisk til kongehuset. Hvilket 20% af befolkningen trods alt gør.

Men Søren Christensen, chefredaktør for Bornholms Tidende, er ikke en af dem. I denne uge har han erklæret kongehuset sin uforbeholdne støtte og undrer sig i en leder over, at øens borgmester har tilladt sig at mene noget selvstændigt.

“Havde jeg været borgmesterens spindoktor, så havde jeg nok ikke anbefalet hende at kaste sig ud i den diskussion,” skriver chefredaktøren, og han bakkes op af kommunalforsker Roger Buch. Til TV2/Bornholm udtaler Buch, at afstandstagen til kongehuset ikke er det “smarteste træk” og heller ikke vil give “mange politiske points.”

Smart træk og mange politiske point? Tænk, jeg troede, at politik handlede om holdninger og ikke bare om spin og strategi. Faktisk så troede jeg, at segmentanalyser, taktik og fokusgruppeterapi var noget af det, der hang vælgerne allermest ud af halsen.

Men hvor er det dejligt, at Winni Grosbøll kan få råd fra to så kloge herrer.

Chefredaktøren belærer efterfølgende borgmesteren om, at hun “er Bornholm. Både når hun sover og er vågen”, hvilket så åbenbart indebærer, at hun skal mene, tænke, føle og drømme det samme som flertallet. Hvis det er ambitionsniveauet for en politiker, så synes jeg, at de skal fyre deres politikere og i stedet ansætte en flok konsulenter fra et meningsmålingsinstitut og lade dem køre biksen.

Men morskaben standser ikke her, for chefredaktøren leverer afslutningsvis en række guddommelige argumenter for at bevare kongehuset. Et af dem er, at det hører med til historien, og det kan man jo sige, at slaveri, hekseafbrændinger, kvinders manglende stemmeret og at man må tæske sine børn også gør. Det næste er, at det har været med til at definere Danmarks identitet, og her må jeg bare spørge hvordan? Kongerækken er fuld af forskruede, blodtørstige, sindssyge, inkompetente og krigsliderlige regenter. Heldigvis nøjes de i nyere tid med at være dovne og ødsle.

Da kulturminister Bertel Haarder for nylig varslede, at han ville indføre en ny kulturkanon, var det for at give nydanskere og gammeldanskere en værdiforståelse. En såkaldt Danmarkskanon skulle skabe et kendskab til de kulturelle strømninger og bevægelser, der er definerende for danske værdier, og han tænkte blandt andet på andelsbevægelsen, højskolebevægelsen eller arbejderbevægelsen. Skulle man være i tvivl, har det ikke været monarkiet, der har udviklet eller skabt de værdier, som Danmark består af, men folket.

Men pyt med argumenter. For mange er det bedst, at vi bevarer tingene, som de nu engang er. I 1915 mente mange også, at kvinder ikke burde have stemmeret og da slet ikke bestride embeder som borgmester eller statsminister.

I dag gælder det så for politikere, at de ikke skal have selvstændige holdninger, men mene det samme som flertallet. Ellers falder der brænde ned. Det er egentlig ret mageløst, og en nordkoreansk diktator kunne ikke ønske sig et mere servilt budskab fra en chefredaktør.

Men i stedet for at drive kalkunjagt på en borgmester, der ikke mener det samme som en Krølle-Bølle-is, skulle man selvfølgelig hylde hende.

For vælger vi ikke vores ledere, fordi de skal drive samfundet fremad og udtænke løsninger på morgendagens problemer? Det er man næppe i stand til, hvis man kun kan makke ret og sige det samme sludder som alle de andre.

I et frit samfund skal vi kunne være kritiske overfor kongehuset såvel som kirken, uanset hvad hofsnoge og andre reaktionære typer måtte mene om det. Det er der intet kontroversielt i.

Det kontroversielle er, at en chefredaktør advokerer for en umyndiggørelse af en borgmesters sunde fornuft.

88 kommentarer RSS

 1. Af Helge Nørager

  -

  Jeg vidste ikke at Thailand, ligger i Nordeuropa.
  Men jeg skal lære noget nyt hver dag. 🙂

 2. Af Anders H Andersen

  -

  Hvor er det dejligt befriende med en borgmester der har sine meningers mod, også selv om de ikke er politiske korrekte.
  Og hvor er disse selvbestalte menings dommere som nænte chefredaktører dygtige til at udstille egen dumhed. Dejligt det kommer frem i lyset.
  Og der er flere af den slags sager. EkstraBladets kongekournalist Jan Kørner skrev en rigtig fin roman sidste år om et kongehus der ligner det danske, men den turde Politikkens forlag ikke bringe da man ikke ville lægge sin ud med Amalienborg

 3. Af Per Frederiksen

  -

  Godt så… Vi vil gerne have politikere, der tør ytre deres meninger, frem for nikkedukker med en konsulenthånd oppe i røven.
  At en chefredaktør på en avis er tiltrukket af det sidste er temmelig komisk…

 4. Af J H an sen.

  -

  Helge Nørager

  Ja. Og der er vist også et par monarkier mere i Afrika som jeg ikke lige husker navnene på.
  Og er der ikke 7 kongedømmer i Europa.
  Eller noget lignende.
  Frankrig og Rusland afskaffede noget pludseligt den slags.
  Sådan gjorde fremskridtsvenlige lande dengang.

 5. Af Jesper Løber

  -

  Jeg er ikke republikaner og jeg er træt af jeres latterlige historieløse, anti traditions og fohudsforsnævrede økonomiske totalitarisme.
  I har intet at byde på end jeres egen hysteriske penge mani og som vil gør os alle fattige og dumme.

 6. Af J H an sen.

  -

  Hvordan kunne man glemme monarkiet Lesotho i farten?

 7. Af Helge Nørager

  -

  Når talen nu er på kongeriger i Nordeuropa, er det helt utilgiveligt at ingen omtaler verdens bedste og mest borgervenlige kongerige.
  Ø kongeriget Elleore.
  I sandhed et kongerige med visioner.

 8. Af Per Frederiksen

  -

  @AF JESPER LØBER – 15. JANUAR 2016 6:41

  “Pengemanien” trives vist også ganske glimrende i Kongehuset:
  http://www.bt.dk/royale/luksus-pension-til-prins-henrik-saa-mange-millioner-faar-han

  Og vedrørende det historieløse, så er det vel få af dem, der kan spores bare en halv generation tilbage i Danmarkshistorien.

  Henrik er franskmand
  Mary er Tasmaner
  Margrethe er halvt svensk
  Frederik og Joachim er halvt franske og kvart dansk/svenske
  Marie er fransk
  Alexandra, der nyder livet i luksus for dine og mine penge, er halvt kinesisk/britisk

  Få, eller ingen, af dem færdes blandt almindelige danskere. Skat og elregninger er ukendt land for dem..
  Værdien af deres “job” forbliver komplet udokumenteret og mørklagt.
  Som personer er de komplet ligegyldige som forbilleder for folk, der står op om morgenen og går på arbejde, og som lever i en helt anden verden end dem.

  Hvis vi lukkede monarkiet, ville de blive debat i et års tid, og så ville vi fortsætte, som om intet var hændt.

 9. Af Niels Peter Lemche

  -

  Nu er det begrænset med hensyn til energien, der kræves for at følge med i denne ligegyldige blog; men dog så meget: Den pågældende borgmester er vist ikke valgt for at råbe ‘ned med kongedømmet’! Dvs., selv om hun mener at kunne udtale sig som privatperson og ikke på sine vælgeres vegne; så har hun i det øjeblik, hun agiterer for at afskaffe kongehuset, blandet den private sfære og den offentlige sfære sammen. Men hvis hun er ærlig, forsøger hun genvalg på en politik, der netop siger ‘ned med kongedømmet!’ Ellers er hun bare uærlig. Lad os se, om hun kan blive genvalgt på Bornholm på et sådan program! Mit gæt er, at hun ikke engang kan stille op, i hvert fald ikke for det kgl. socialdemokrati.

 10. Af Jan Johansen

  -

  Det ville da være ønskværdigt, om flere borgmestre brugte deres sunde fornuft, hvis de overhovedet har bare en lille smule tilbage. Se nu bare på Michael Ziegler, borgmester i en af omegnskommunerne til København. Som chefforhandler for KL tromlede han sammen med Bjarne Corydon den nye folkeskolereform igennem uden at tænke på mulige konsekvenser af deres handlingsplan. Der var ikke megen sund fornuft i denne, og nu sidder vi tilbage med et skamferet skolesystem, der slet ikke kan leve op til de enorme udfordringer, folkeskolen står over for. I virkeligheden er der tale om en skandale uden sidestykke. Andre borgmestre har også travlt med at gøre sig til i forskellige sammenhænge i et forsøg på at skabe sig nogle billige points, men det er hver gang på bekostning af en undrende befolkning, der ikke forstår politikernes til tider særdeles ufornuftige dispositioner. Hvad ligner det eksempelvis, når en borgmester får tromlet igennem, at netop deres kommune skal have et sommerbesøg af Margrethe og hendes familie, når kommunen på alle måder må spinke og spare for overhovedet at kunne klare de mest nødvendige forpligtelser over for kommunens borgere. Det koster trods alt i størrelsesordenen omkring en million kroner hver gang. Det er der ikke megen sund fornuft i, men det handler vel oftest også mere om personlig pleje for egen vindings skyld. Tænk på hvilken prestige, det kan kaste af sig, og tænk også på, at dette lefleri måske kan åbne døre til den enorme inderkreds, der allerede er blevet lukket ind og er blevet plastret til med diverse kors og bånd og stjerner på. Jeg forstår godt, at den socialdemokratiske borgmester på Bornholm har fået nok af al dette forlorne gøgl. Hun har dog i det mindste en god portion sund fornuft i behold.

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jan Johansen,

  Hun er valgt for at varetage sine vælgeres interesse. Hvis hun ønsker mandat for sine antiroyalistiske meninger, må hun søge et mandat herfor i en valgsammenhæng. Resten er misbrug af et folkeligt embede.

  Hvis enhedslistens medlemmer i folketinget siger noget sådan, er det i orden, for det er del af deres politiske agendum.

 12. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  ASH ! Jo – det må en borgmester gerne –bruge sin sunde fornuft ! –Ved f.eks AT få oversat Henrik Day ´s oplæg idag ” Dumme danskere –og sex-kurser ” –Få det oversat til arabisk –og klistre det på samtlige udgangs-døre som de muslimske migranter benytter ! —Endvidere vil vi sige AT: Røde kors popularitet er stærkt dalende ! –Ihvertfald dem, der pusler om arabiske mænd med deres helt u-acceptable opførsel !–De arabere lopper den stadigvæk i DK´s skønneste badehoteller –Hele molevitten betalt U-frivilligt af danske borgere ! –Det er slut med at give penge når Rødekors samler ind for fremtiden !

 13. Af Helge Nørager

  -

  Der skrives..
  ” Det koster trods alt i størrelsesordenen omkring en million kroner hver gang”

  Det er jo ikke helt sandt, kommunen som er vært for det kongelige besøg af kongeskibet Dannebrog.
  Kan forvente en mer indtægt, til forretningsliv, f.eks salg af papirflag, og mer omsætning af Iskager ved forhandlere omkring havneområde.
  Folket kommer jo fra de fjerne sogne, og drager til byen for at se de kongelige, og de har en festdag og bruger mange penge i den havneby, som ellers ville have haft en normal omsætning.
  Derfor er det jo ren win win for alle når de kongelige drager på sommertogt, og giver kongetro i fjerne sogne mulighed for at møde regenten.

 14. Af Jesper Lund Jesper Lund

  -

  Niels Peter Lemche

  En borgmester er den øverste administrative og politiske leder i en kommune. Derfor har en borgmester ret til frit at ytre sig om politiske emner, herunder om kongedømmet. En borgmester skal som en hvilken som helst anden folkevalgt følge sin egen overbevisning.

 15. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  Jeg kan ikke se, hvorfor en lokalpolitiker ikke skal have lov til at have en mening om kongehuset som institution.
  Personligt har jeg aldrig set en kommunevalgkamp, der havde for/imod kongehuset på programmet.
  Jeg synes, at det er befriende, at vi ude i lokalsamfundene har politikere fra ALLE partier, der ikke holder kæft, trit og retning som deres kolleger inde på Borgen.
  Sidste eksempel:
  “Hernings borgmester Lars Krarup (V) kommer med et hårdt angreb på finansminister Claus Hjort Frederiksen, som han mener, har en arrogant tilgang til kommunestyret”.
  Det er befriende, at vi har disse kommunalpolitikere, der har en helt anden tilgang til politik end deres partifæller på Borgen.
  De skal jo også se deres borger i øjnene hver eneste dag.

  Selv om jeg tilhører centrumvenstre, så er jeg meget glad for vores konservative borgmester her i Lyngby, som er dygtig til at samarbejde med andre partier.

 16. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er en borgmester også øverste repræsentative ceremonielle myndighed, når en kommune har besøg af rigets øverste myndighed – monarken. Ville virke lidt spøjst, hvis borgmesterens velkomst hilsen lød – skrid din samfundsnasser!

 17. Af Jan Johansen

  -

  Nu kan vi jo ikke leve af at barbere hinanden, så det er vel så som så med den “win-win”-affære, Helge Nørager. Desuden skal der sælges mange papirsflag og iskager m.m., før den pågældende kommunes udgifter er dækket ind, men OK, der ryger vel også et par ekstra SE OG HØR-blade over diskene ugen efter et besøg. Formidabelt!?!

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Det kan da godt være, at ASH skal tage en rundtur på Bornholm og øse ud af sin ‘viden’ om det danske kongehus, fremfor sine skriverier om det – vi fægter jo med åben pande her i Danmark.

  Eller måske helt holde sig væk – og få borgmesteren med ud fra øen!?

  Bornholmerne er jo dømt som de rene idioter her på bloggen. Noget i den stil i hv f. – kan ikke lige komme på et bedre ord.

 19. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt meget uenig. Man bør helt klart skelne mellem bornholmere – og en overrøget illeluktende bornholmsk skidt sild!

 20. Af Benny Amager

  -

  Nej bornholmere er ikke dumme.
  Tvært imod er det i landdistrikterne, at man skal finde gode folk med røv i bukserne.
  Ved næste valg stemmer de kosten ud.

 21. Af Benny Amager

  -

  I øvrigt hvad ville i sætte i stedet for et kongehus?
  Lars Ulykke, reinkarnationen af Corfitz Ulfeldt, der er ved at forære landet væk?
  Nej vel.
  De Danske konger har gennem tusind år formået, at holde landet samlet, og det er mere en hvad man kan sige om vores politikere.
  De er i færd med at importere en hel muslimsk borgerkrig til landet, hvilket har splittet befolkningen.
  Folk er bange, men politikerne mener, at vi skal have mere af det samme.
  Se nu bare fylde bøtten Junckers, han vil tvinge medlemslandende til at modtage Merkels gæster.
  Vend nu skibet, skær forude!

 22. Af ole frank

  -

  Teddybj ørn P J en se n – gå du bare i gang med at oversætte til arabisk. Dels skriver du i forvejen alenlange tirader af irrelevant nonsens, dels kan du nok ikke gøre nogen skade på hdp’s vrøvl.

 23. Af J. Hansen

  -

  Tankevækkende at redaktører for danske aviser er modstandere af ytringsfrihed.
  Men dette er desværre ingen overraskelse.

 24. Af Henrik Knage

  -

  Det må efterhånden ved at være gået op for enhver, at det er de forkerte flygtninge vi importerer. Det fører lige lukt i graven, både for den velfriserede bornholmske røgede sild, samt for Carlsbergbryggerierne i Fredericia, for slet ikke at tale om Ålborg Spritfabrikker og juletræssalget.

  Om 2 år findes der ikke noget der hedder “Sol over Gudhjem”, da alle er gået nedenom og hjem. Det eneste der er tilbage af Danmark er “Ekkodalen”, “Rokkestenen”, samt “Hammershus Ruin”. Resten er ødelagt af papirløse hvidløgsspisende, kebebspisende evigheds og velfærdspilgrimme, med overskæg og blå briller.

  Der bliver således tale om Polarnat i Danmark, og det der med at årstiderne skifter i temperatur og lysindfald er slut..

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  Henrik Knage,

  Meget poetisk; men du er bindegal: Kulden er netop det, der skal til til at drive dem væk igen. Og så et par røgede sild. Så løber de skrigende bort. Svenskerne har et endnu mere brutalt middel, som de skulle bruge: Surströmminger. Giv hver flygtning en dåse med besked om at gå hjem og åbne den–vel vidende, at så er hans hjem ubeboeligt de næste mange dage. Men det er nok en forbrydelse mod menneskeheden.

 26. Af Niels Peter Lemche

  -

  PS: Skulle denne bornholmerborgmester ikke gå til valg næste gang med et program om monarkiets afskaffelse. Så bliver man fri for at høre mere til dende.

 27. Af John Bruun Thomsen

  -

  Tak for din blog, Anne. Hvor er det dog dejligt at vide, at der stadig findes mennesker i Danmark, der kan tænke selv – og tør give udtryk for sine meninger, selv om de går imod den herskende politiske korrekthed.

 28. Af Helge Nørager

  -

  Selv Svenske delikatesser, er ramt af lovgivning.

  Denne spise af rådne fisk, kan ikke længer nydes indendørs, på en restaurant eller andet mad serveringssted.
  Kun udendørs, årsag, det er ikke særligt rart for andre spisende gæster i et indendørs lokale.

  Check selv, hvis i tror det er en joke, jeg kalder det i øvrigt sund fornuft.

 29. Af Helge Nørager

  -

  PS. Forbud gælder i Sverige, kender ikke regler i Danmark.

 30. Af s.øren s.ørensen

  -

  “kongehuset er noget af det mindst Danske der findes”

  Nu er Prins Henrik jo lige fotograferet ude for en swinger club?
  http://www.mx.dk/underholdning/kendte/story/29508889

  Det er vist meget Dansk idag..Han var vel igang med et indvandre venlig Dansk kursus i seksual moral og opførelse i et Dansk rum?+++++

 31. Af Jesper Lund Jesper Lund

  -

  Niels Peter Lemche

  Stemmer du på socialdemokratiet? Jeg gør ikke. Derfor overlader jeg det til Bornholms socialdemokratiske vælgere at dømme borgmesteren for hendes udtalelse om kongehuset.

 32. Af Henrik Knage

  -

  Man kan ikke ramme hovedet på sømmet hver gang; men der er ingen ved deres sansers fulde brug der hedder Møller, eller Mohammed i “Ekkodalen”, af den simple årsag, at “Ekkodalen” spiser alle emmer, så Møller bliver til Øller, og Mohammed bliver til Ohammed.

  Spørg ekkoet.

 33. Af Niels Peter Lemche

  -

  AF JESPER LUND JESPER LUND

  Da jeg bor i Sverige, kan jeg slet ikke stemme. De vil gerne have mine penge i Danmark, men give tilladelse til at stemme på dem, der bruger pengene, har jeg ikke. Ikke helt OK efter menneskerettighederne, men det er grundlovsbestemt. OK, jeg kan tage dobbelt statsborgerskab og så stemme til rigsdagen (er medlem af et svensk parti), og så kan det politiske system i Danmark rende og hoppe.

  Ja, bornholmerne skal da bare stemme efter deres overbevisning; men de havde nok fortjent at få denne udmelding om kongehuset, inden de stemte på vedkommende. Hun har jo nok nu begået politisk selvmord, så pyt med hende.

 34. Af Søren Von Marx Sørensen

  -

  Det kniber med ytringsfriheden ash..Uanstændigt.

 35. Af Jan Petersen

  -

  Hovedparten af danske tomhjernede vælgere har ikke den fjerneste idé om, hvordan magtstrukturen i Danmark egentlig er. Derfor total hovedløse debatter ala denne!

 36. Af Jesper Lund

  -

  Niels Peter Lemche

  Mon ikke vi er enige på et højere plan? De politikere, vi er uenige med, ud med dem!

 37. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ JAN PETERSEN

  Vi har de politikere vi fortjener, så når langt flertallet lever af andres indsats er det så svært at forstå hvorfor de fleste partier er almissepartier, der kun beskæftiger sig med at fordele samfundskagen, som hele tiden skrumper hvorfor landet er i konstant krise fordi vi lever over evne.

  Flertallet vil have brød og skuespil, ligesom i det Romerske Rige der ligesom os in en lang periode lider under en kronisk underskudsøkonomi.

  Men de passive danskere foretrækker åbenbart passiv underholdning hvor de kan ligge hjemme på divaneseren og få serveret middelmådig underholdning a la amatørkonkurrencer og deslige. Eller hvad med den afskyelige dissektion af løver hvor små børn tvangs indlægges til dette pædagogiske eksperiment.

  I gamle dage når kongehuset kom på besøg, oppede man sig mentalt og klædte sig pænt og ordentligt, der blev gjort rent så der var pænt og ordentligt.
  I dag er store dele af landet urskov, rabatterne er et vildtvoksende vildnis, Kbh er en svinesti.
  Til trods for at vi har ca. 1mil ledige.
  Jeg har været til reception på Kbh’s rådhus og var rystet over at beskue det sammenrend af kommunens pjalteproletariat, dvs kommunens ansatte.

  Det er da klart at folk der ikke gider at soignere sig selv helst undgår at komme til begivenheder hvor man opper sig lidt.

  Hvis danskerne vil en bedre fremtid, er det på tide at de tager sig sammen, bliver soigneret, uddanner sig og i det hele taget foretager hvad der er nødvendigt for skabe arbejdsspladser så vi har noget at leve af i fremtiden, og folk udfører de jobs som forefindes og indser at vi kan ikke leve af at sende arbejdspladserne til udlandet. Arbejdet skal udføres her, for vi kan ikke i det uendelige have at 25% er arbejdsløse fordi de skal have så høje lønninger som de ikke har kvalifikationer til.

  Så når 60% af befolkningen er offentligt forsørget er vi havnet i en situation hvor der er slagsmål om de knappe resourser.

  Hvis man tror at vi kan løse vores problemer ved at sælge ud af arvesølvet, dvs nedlægge de institutioner som vedligeholder vores civilisation, så er historien fuld af eksempler på samfund der er gået til grunde.
  Hovmod står for fald, bør vi i hukomme inden vi tillader at lade landets samfundsbærende institutioner får lov til at forfalde.

 38. Af Jan Johansen

  -

  Jo, en borgmester må godt bruge sin sunde fornuft. Det må en navngivet chefredaktør og en navngivet kommunalforsker også gerne, men det har de åbenbart svært ved, så vi kan nok ikke forvente noget særlig klogt fra dem.
  Baggrunden for det stillede spørgsmål er, at en borgmester har tilladt sig at være ærlig og stillet sig tvivlende over for kongehusets berettigelse med en udtalelse om, at “monarkiet bl.a. er noget af det mindst danske, der findes”, og det er jo ikke helt forkert. Et lille historisk tilbageblik vil ret hurtigt bekræfte denne påstand. Slægten kan vist nok føres tilbage til Norge, Sverige, Slesvig-Holsten, Tyskland, Frankrig, Hongkong, Australien og muligvis også andre lande, så det støtter da meget godt borgmesterens udtalelse. Et andet forhold er kongehusets historie. I forbindelse med enevældens indførelse i 1660 blev Danmark udsat for et statskup, hvor den daværende konge var indblandet, og der gik næsten 200 år frem til 1848, før Danmark blev befriet og fik sin første demokratiske grundlov, men man “glemte” at stoppe den nyere bestemmelse om at lade kongemagten gå i arv i kongefamilien. Det var ikke særlig demokratisk – og dermed ikke særlig dansk, men sådan blev det og det på trods af særdeles dårlige erfaringer med diverse “forskruede, blodtørstige, sindssyge, inkompetente og krigsliderlige regenter” i tiden forud for enevælden og muligvis også efterfølgende. Før arvefølgeloven vedr. kongehuset blev indført i Danmark, var landet faktisk mere decentralt styret af storbønder, men i ufredstider, og dem har der været mange af i vores historie, blev man nødt til at forene sig i større og større enheder og vælge en anfører, senere hærførere og krigsherrer og senere igen – inspireret udefra – konger, men bemærk lige, de blev valgt, og da var der ikke noget med, at kongemagten skulle gå i arv. Egentlig lidt underligt at tænke på, at vores samfund faktisk oprindeligt var mere demokratisk, end det er i dag, hvad angår kongehuset.

Kommentarer er lukket.