Gift ved første blik og skilt ved andet

Af Anne Sophia Hermansen 31

“Gift ved første blik” er fantastisk nøglehuls-tv. DR-programmet leverer solid reality-underholdning og viser på opbyggelig vis, hvorfor der er så mange skilsmisser i Danmark. Er man selv et kærlighedsfjols og i besiddelse af lidt selverkendelse, kan man se sine egne fuck-ups dramatiseret lige for øjnene af en. Måske kan det også gøre en klogere.

Alle deltagerne er mellem 27 og 34 år og er udvalgt blandt 550 ansøgere til programmet. Homogenitet er et nøgleord – og en forbandelse, viser det sig hurtigt. Lad os kaste et blik på de fire par, som bliver fulgt af mere end en halv million danskere hver tirsdag:

Første par er Ulrik og Ane, der ifølge mange har begået den fejl at “fuldbyrde ægteskabet” den første nat. Fejl? Ja, HUN skulle have ventet, lyder den puritanske melding fra en såkaldt ekspert, der mener at vide, at mænd ikke vil have forsuttede bolsjer og kvinder, som er til lidt lir. Men sikke en gang vås. Selvfølgelig vil de det, og enten er Ulrik til avanceret sex med urinslæde og anal bjældeklang, eller også var knaldet så kreperligt og kedeligt, at Ane gruer for et revisorgråt samliv. Under alle omstændigheder har det været for meget for Ane og for lidt for Ulrik. Så de to er allerede gået fra hinanden.

Vi følger også Niels og Randi, der fra begyndelsen skal tackle et alvorligt problem. Skyldes det, at han er tidligere kriminel? At hun er Jehovas Vidne? At en af dem i virkeligheden er homo? Nej da. Det skyldes såmænd bare, at Niels ryger. Mere skal der åbenbart ikke til for at skabe drama og splittelse i det moderne forhold, der udspiller sig i en arena af Kählervaser, Eva Trio-ting og hvide vægge i Mainstream-Danmark.

Og så er der Line og Michael. Hun går rundt som en Emmelie de Forest med bare fødder og kigger hengivent på ham, mens han retter på den firkantede mediebrille og vist synes, det er meget lækkert, at der er lavet mad, når han kommer hjem. Han gider ikke flytte til Aarhus, så det er hende, der skal rykke sig, hvilket hun siger ja til med en stemme som en 5-årig, selv om hun er 27. Michael vil få sit livs chok den dag, Line slår en brandskid eller udtrykker en følelse, der ikke er puttenuttet, og det gør hun nok også selv.

Fjerde og sidste par hedder Poul og Lene, og de er også godt på vej mod afgrunden. For Lene kan ikke forstå, at Poul er anderledes, end hun er. “Hvad var den sidste bog, du læste?”, spørger hun med frygt i stemmen, og da Poul kommer med et forvrøvlet svar, ved han, at den strenge overbibliotekar ikke godtager det. Det løb er kørt. Lene vil have en klon af sig selv og bo i et ekkokammer af egne interesser, hun kan kalde fælles. Måske vil hun have mere held med psykologen Gert Martin, der river den ene ligegyldighed af sig efter den anden, men i et akademisk sprog, der kan virke klogt og dybt.

Hver uge fortæller “Gift ved første blik” os, at 1,6 millioner mennesker lever alene i Danmark, og at 46 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Så måske er det nærliggende, at vi stiller os selv spørgsmålet: Hvad gør vi forkert? Det spørgsmål er relativt nemt at besvare ud fra programmets medvirkende.

Vi tror åbenbart, at alle de ubesvarede spørgsmål og længsler i vores liv – de skal besvares af et andet menneske. De skal ikke findes i os selv. At en partner skal dele ALLE vores interesser, sex skal være perfekt, og at det anderledes er det uacceptable. Det er så hylende narcissistisk, at man kan undre sig over, at programmet ikke tilbyder de medvirkende at gifte sig med sig selv.

Succeskriteriet synes at være: Du skal være ligesom mig i en permanent romantisk selfie, hvilket selvsagt er dømt til at mislykkes. For enhver bliver i længden stresset, syg, skør (og skilt) af at blive gjort forkert og korrekset af en person, der skal forestille at elske en.

Måske trænger teamet af eksperter til at revurdere kriterierne for parforholdsdannelse, eftersom idealet, der er lighed og lykke gennem ønsket om børn, ender som konformitetens forbandelse. Godt nok opererer Danmarks Statistik med 37 forskellige familieformer, men i “Gift ved første blik” er der kun et ideal: To jævnaldrende middelklasse-heteroer med ønsket om børn og drømmen om en koteletgrund. Kan vi ikke få et bøssepar i næste sæson? Et par med børn på gule plader? En kvinde, der er betydeligt ældre end manden eller bare tjener mere? Indtil videre er programmet leveringsdygtig i 100% skilsmissegaranti, så måske skal man gå andre veje og matche mindre konformt og konventionelt.

For underholdningens skyld kunne man også overveje, om parrene virkelig skal kunne kaste håndklædet i ringen allerede efter bryllupsrejsen eller tvinges til at udholde hinanden i de fem uger, eksperimentet varer. I den amerikanske udgave af “Gift ved første blik” skete der på et tidspunkt det interessante, at en kvinde, som beskrev sin bryllupsdag som sit livs værste og vrælede sig gennem brudevalsen, fordi manden slet ikke var pæn nok, endte med at forelske sig hovedkulds i ham. De er stadig gift den dag i dag. Men i Danmark tillader vi parrene at give op, når bryllupschampagnen er boblet af.

Muligvis fordi den danske kultur er sådan. Vi hylder et ideal om enshed og følelsernes forrang. Der skal ikke arbejdes særligt meget for sagen, og opstår der kriser, er vi hurtigt videre. Ligesom i konkurrencesamfundet skal forholdet køre som en velsmurt maskine og løbende evalueres med henblik på romantisk optimering. Er du lykkelig, spørger vi hinanden, når vi måske burde spørge os selv, om vi får hinanden til at lykkes, og om forholdet overhovedet giver mening.

Og det gør det naturligvis ikke, hvis vi gør hinanden til en ringere udgave af idealet MIG SELV. Andenrangsmennesker, det ville være federe at være sammen med, hvis de lignede os selv noget mere. Vi excellerer i et håbløst tab af interesse for hinandens sind og mistet mulighed for selv at blive mindre åndeligt forhudforsnævret.

Den nysgerrighed, som Lene bilder sig ind at være i besiddelse af, er således en pseudo-nysgerrighed, for det sidste, hun interesserer sig for, er Poul. Hvis han i næste afsnit skal have en vellykket tur på Roskilde, skal han selvfølgelig ikke ligge i telt med dræbersneglen fra parforholds-helvede og og få sin brandert eksamineret af hende.

Jeg under Poul masser af dødsmetal, nøgenløb og urinstøv. Og vil opfordre alle Lene’r til at gifte sig med sig selv.

DR sender “Gift ved første blik” tirsdag kl. 20.

Læs også: Næste gang 70erne ringer, så lad være med at tage telefonen

 

31 kommentarer RSS

 1. Af Søren Von Marx Sørensen

  -

  “Anal bjædeklang-revisorgråt samliv”
  ASH

  Ja, minsann! Skal ikke påstå at jeg kender programmet, men dating og kage dyster i tv tilhøre et klientel som i “interesse” er lige under et regneark!
  Tror men efterhånden bliver nød til at finde en kæreste uden for landets grænser, hvis men altså
  ønsker en med vitterlige problemer!

  Det perfekte og “normale” spejlbillede- som fx. v revisorer leder efter-er udover dets kedelige glansbilled af en svunden tid yderst, yderst satans kedeligt, sjæleløst og intetsigende! Heller en hund end en lene’r. Ja selv en mis! Med hår eller af plastik sådan set ligegyldigt!

  Danskernes spejling i lykke ialt er sygt, v revisor agtigt og så så fordummende. Ingen andre steder i verden, går folk så ens klædt som i dk uanset om det er i sindet eller tøjet idag. Konformiteten her og de rigtige meninger er kvælende!
  Borgerskabet af firkantet borgerlighed har sejret i sin forventelighed!

  Hvis der skulle komme mere bid i programmet fortæl venligst. Indtil da…
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sex_doll

 2. Af J H an sen

  -

  Første par er Ulrik og Ane, der ifølge mange har begået den fejl at “fuldbyrde ægteskabet” den første nat.
  Skriver ASH.

  Så er det vel helle ikke værre.
  De forlovede sig vel bare.

  Er man lidt til en side når man ikke interesser sig plat TV?

 3. Af Uffe Staulund

  -

  Jeg betaler tvangslicens, og kan ikke forstå at DR byder mig sådant noget. Det har intet med publicservice at gøre. Når man går DR’s programflade igennem, så er der ikke så meget, som ikke kan påkalde sig Publicservice stemplet.
  Jeg beder til at Berthel Haarder vågner og får reduceret tvangslicensen til 500 kr. årlig, max!
  Hvis DR’s produktioner er så gode som de selv synes de er, så må det været let at klare sig på markedsvilkår.

 4. Af J. H ans en

  -

  Af Uffe Staulund – 9. november 2015 11:59
  “Jeg betaler tvangslicens, og kan ikke forstå at DR byder mig sådant noget.”

  DR viser desværre skidtet, fordi pøblen elsker det.

 5. Af Claus T.

  -

  @Uffe Staulund

  Kan du ikke bare lade være med at se programmet?
  Du kører vel heller ikke formålsløst rundt på fx de nordjyske motorveje, bare fordi du har været med til at betale dem over skatten?

 6. Af Svend Hansen

  -

  Hahaha og spot on, ASH ????

 7. Af Anja Aarestrup

  -

  Hvor er det godt skrevet – kunne ikke være mere enig. Ved godt der er klippet mm. Men for katten de har selv meldt sig til eksperimentet og de vil ikke engang være ordentlig åbne for at kærligheden står foran dem. Synes programmet så fint viser det “menu” kort de fleste singler har når de leder efter en kæreste – for han/hun skal være sådan og sådan og kunne det og det, måske de skulle kigge lidt indad og se om de selv er ih og åh så perfekte.

 8. Af Søren Von Marx sørensen

  -

  50% af DR’s underholdningsbudget kan roligt satses på dokumentarer, “undergravende journalistik” og fiktions produktioner der gør folk klogere på livet. Jeg ser absolut intet af disse kagedyster og dating programmer mv. De gør jo faktisk folk dummere! Jeg ser heller ingen underholdningsværdi i dem! Helt der oppe med “gæt en pris på mursten” med to revisor par, der så kan vinde en Weber gril!

 9. Af Jesper Lund

  -

  Jeg så 4. afsnit af “Gift ved første blik” sammen med kæreste, som har set afsnittene inden.

  Jeg undrer mig over, hvorfor parrene hovedkuls bliver gift umiddelbart efter at have blevet “parret”. Hvorfor ikke først efter have prøvet at leve sammen i fem uger. Det vil måske give en mindre underholdningsværdi, men være et mere realistisk forløb. Så havde Ulrik og Ane sikkert også ventet med at have sex sammen.

 10. Af Henrik Knage

  -

  Danmarks Radio er vel nok verdens største leverandør af ”mumlekrimier” der skal undertekstes for at man fatter blot halvdelen af hvad de samme danske skuespillerne mumler mellem pauserne, samt ”klappekage” tv serier, som ”Køb katten i sækken” alias ”Skuffet efter 1. brudenat og skilt inden vandet er løbet gennem kaffefiltret på kaffemaskinen”, li´som ”Isfjorden” ved Jacobshavn Grønland leverer flest og største isbjerge i hele verden.

  Der er sådan lidt håndværkerhistorie og DR og deres håndtering af begrebet ”Kvalitetssikring” som om det kun er alle andre end DR, der skal kvalitetssikre. Dengang jeg kørte rundt og servicerede kunder i Øst og Sydjylland, i en servicevogn, da skulle jeg skrive ugesedler med timer sagsnummer osv., og det var ikke altid jeg kunne huske hvad jeg havde lavet ned til mindste detalje, hvorfor jeg bare skrev ”div” altså diverse. En af mine kollegaer skrev ”Dagen gik” – og vi fik begge vores løn.

  Tænkte rygtet måske havde bredt sig til DR bygningen – at dagen blot skulle gå.

 11. Af Uffe Staulund

  -

  @ Claus T.
  Jeg må tilstå, at jeg ikke er den som slider mest på DR’s programmer. For en del år siden lyttede jeg meget på DR P2 klassisk. Så kom der en herre, der er flyttet til det Kgl. Teater, han ødelagde P2 Klassisk. Nu må vi se hvor heldig han er med det Kgl. Teater,
  Så begyndte jeg at interessere mig for klassisk musik på internettet. Der er så mange, at man kan bruge hele sit liv på at swappe rundt i stationerne. Jeg har en favoritstation i Minneapolis, som jeg frivilligt betaler et månedligt bidrag til. Så har jeg en station i Schweiz, den er gratis, den sender lange stykker klassisk musik. Youtube er ligeledes leverandør af klassiske koncerter, også fra DR’s koncertsal. Så lidt har jeg da ud af tvangs licensen.
  Film streamer jeg for 79 kr. om måneden, der slider jeg på mit internetkabel. Jeg kan se at DR K har mange af de samme film til at berolige folkemængden, der gladeligt betaler tvangslicens.
  De nordjydske motorveje bruger jeg ikke så meget, men det er godt vi har dem. De er et væsentligt bidrag til erhverslivet deroppe. Jeg kan huske hvorledes det var at køre til Skagen for 15 år siden.
  Jeg er med til at betale for de grimme og støjende vindmøller og ting der ikke er denne blog ved kommende, desværre.

 12. Af Jan Petersen

  -

  Konstant horny mænd strækker sig vel langt i håbet om et mere permanent alternativ til højre hånd! Jeg ved så ikke lige, hvad der driver kvinder i at udstille sig selv i et eller andet underlødigt reality show?

 13. Af Hans Sørensen

  -

  Der tager du fejl ASH. Ulrik skriver på Facebook at han fik et chok, da Ane på bryllupsnatten insisterede på anal bjældeklang. “jeg havde en drøm om at fuldbyrde ægteskabet når vi havde lært hinanden at kende efter nogle uger, men allerede på bryllupsnatten, forlangte Ane analsex uden kondom. Det syntes jeg var lige frisk nok” citat slut.

 14. Af Søren Von Marx sørensen

  -

  “Anal bjældeklang-grå revisor”

  Ane er nok bare lidt “radikal”?

  “Rick Santorum var en “præsidentkandidat med røvsaft”,
  Zenia Stampe”

  Men Ulrik som analjomfru på sin bryllupsnat; Kom han helskindet igennem? Eller hvem nu gjorde hvad, i denne verden med “strap-ons” , Hen’er, mv..!

 15. Af M.S. Carstens

  -

  Vi er tvangsindlagt til at betale for Public Service på DR, men der er godt nok ikke meget Public Service at komme efter der. I tider som disse, burde DR være ganske meget mere obs på OBS .
  Hvor mange er f.eks. bekendt med oplysninger som her på:
  http://b?alder.org/avisartikler/Ba?rcelona-Deklarationen-Eurom?editerranien-Hem?melige-Af?taler-Version-2009.php
  eller:
  http://new.?euro-m?ed.dk/20150701-e?u-kom?mis?sionen-bekender-for-forste-gang-at-politi?sk-i?slam-dvs-s?har?iaen-skal-vaere-eur?opas-frem?tid.php
  ok, alle spørgsmålstegnene skal slettes, for at det giver mening. Jeg får lige dagens på nethinden. Hvorfor mon det?

 16. Af p jensen

  -

  Er det her ikke endnu et eksempel på at visse sider af “kulturen” og journalistikken osv. er sunket ned på et plat og vulgært niveau. Nogle mennesker synes at kaste enhver form for værdighed overbord, bare for at få lidt opmærksomhed eller fem-minutters tv-berømmelse.

 17. Af Arne Hornborg

  -

  Min medførte nysgerrighed gjorde at jeg så den ,,kedsommelige” udsendelse.
  Hvis jeg selv, (ren utopi) havde været deltager, så havde jeg sagt et stort NEJ til ægteskab med den, åbenbart, lidt bornerte og kedelige Ane. Temmelig ,,konet” efter min smag.
  ,,Fuldbyrdet ægteskabet”? Garanteret.
  Jeg ville have ,,gennem …..” på bryllupsnatten. Lige så godt finde ud af det først som sidst.
  Godt eller kedsommeligt.
  Stop dog det kedsommelige, ligegyldige bras.
  Jeg vil absolut ikke se mere af den udsendelse, selvom humor en en god ting.

 18. Af Anja Kristensen

  -

  Ha ha hvor er det sjovt og godt skrevet 🙂
  Kom til at tænke på noget jeg læste for nylig. I den amerikanske udgave gik en af pigerne ud, inden de skulle filmes men hun havde fået navnet på ham hun skulle giftes med. Hun søgte ham så på de sociale medier og fandt ham og de blev kærester :-).
  Ved selvfølgelig ikke, om de stadig er sammen, men mon ikke de har en støtte chance for det end hvis de kom i tv ?? 😉 😉

 19. Af Frank Hemmingsen

  -

  Det er altså sjovt Anne Sophia 🙂 Det er mig uforståeligt at mennesker som åbenbart har svært ved at finde en kæreste, tror at svaret ligger i primetime TV foran rullende kameraer. To ord, NETFLIX og HBO, selvom det sidste vel ret beset ikke er et ord.

 20. Af J Hansen

  -

  Gad vide hvor mange af dem som finder hinanden i “Gift ved første blik” som opnår sølvbryllup.

 21. Af Dræbersneglen fra parforholds-helvede | bølgebrud

  -

  […] der hedder Anne Sophia har skrevet en kommentar om Gift ved første blik, den kan læses her. Hovedbudskabet er som følger: singler i Danmark er selvoptagede, vil kun acceptere sig selv og […]

 22. Af Lene Kristine Konrad

  -

  Hej Anne Sophia, tak for dit blogindlæg. Da noget af det handler om mig, har jeg tænkt over det, og skrevet lidt om det på min egen blog: https://blgebrud.wordpress.com/2015/11/10/draebersneglen-fra-parforholds-helvede/

  Kh Dræbersneglen fra parforholds-helvede

 23. Af Hul igennem?

  -

  Public service burde hedde Offentlig Forpligtigelse.
  Det er det der er begrundelsen for at hælde surt sammenarbejdede penge i DR.
  Gift ved første blik er ikke O F. Gift ved første blik er underholdning.
  Det behøver DR ikke.
  DR skulle beskæftige sig med Offentlig Forpligtigelse og intet andet og lade andre om at sælge underholdning.
  Så kunne jeg slippe for at betale for den underholdning.
  mvh

 24. Af Henrik Knage

  -

  DR udviser en utrolig nytænkning inden for ”Bamse & Kylling” for voksne. Det begyndte vist nok med Konrad & Aksel, så er der Brødrene Price, Anne & Anders på tur, Puk & Hermann på taget, Klovn, Rytteriet, Nak & Æd osv, osv, osv, osv.

 25. Af Teddy Olsen --tegner

  -

  ASH ! –Nu var det jo gift –og skilt det skulle handle om ! —–Emnet er mere alvorligt end, hvad de “småt-begavede ” DR.-medarbejdere kan finde på af stupide udsendelser ! Der kan please alle de unge “den røde Ritt-skole ´s elever –der efterhånden er blevet et godt stykke over 30års-alderen ! –De er aldrig kommet længere end til “X-faktor – vild med dans –eller Bamse & kylling–At folk så heller ikke kan finde ud af ALDRIG –at blive gift –eller få børn ! –Der stort set alle ender på statens “Ruge-kasse-projekter ” –Også kaldet højskoler –der tilskrives enorme beløb fra staten (altså erhvervs-livet betaler)—-Hvor længe det bliver ved ? –Er et spørgsmål om, Hvad folk bilder sig ind med al den børneavl –som vanligt bliver en klods om benene på både kvinden og manden ! Der jo er så lette at lokke ! At de skrukke kvinder ! —Verdens største problem er AT: der er for mange mennesker !—Så hellere for mange løver !

 26. Af Teddy Olsen --tegner

  -

  P.s. –Overflødige mennesker ! –Ja, det lyder uhyggeligt ! —Men, hvis der er for mange løver eller giraffer ! –Så bliver de aflivet ! –Men, hvis der er for mange mennesker(overflødige –som vi er vidner til fra Afrika – og andre muslimske lande ) Ja, så kommer alle de “godheds-bistands-klienter ” –Styrtende med alvors-ord AT: man skam ikke må kastrére folk, der aldrig bliver istand til, at forsørge dem-selv !—Men de vilde dyr, der af forældrene bliver som det første belærte om AT: Det gælder om, at klare sig –og kun parre sig med “de stærkeste Hanner” –SUK –Dem afliver man i denne u-fagre verden !

 27. Af Teddy Olsen --tegner

  -

  pps. Muslimerne, der vælter ind i Europa i øjeblikket er overflødige ! Fat det ! —Brug hjernen –og gør klart AT : Der bliver nul fam.sammenføring !–Så vil migrant-strømmen stoppe aldeles omgående –Og alle de farlige muslimske mænd –må vende om “med halen imellem benene” —Der bliver NIX-parring i Europa for dem ! –Medmindre de skrukke kvinder er ligeglade med, hvilke genomer de videre-fører !

 28. Af Henrik Knage

  -

  Der er programsat en ny TV udsendelse der hedder “Ansat p.g.a. forkert CV, og forfremmet til statsminister”.

  Det bliver vel nok spændende, at følge.

 29. Af Jan Petersen

  -

  Gu’ ved, hvad danskerne og europæerne i 1930’erne diskuterede af ligegyldig junk, før en frisk tysk korporal tog initiativet til at jorde hele lortet?

 30. Af Teddy Olsen --tegner

  -

  “gift ved første blik –skilt ved andet – -” –Men det har jo ikke forhindret folk i, at avle børn !!—De små er selvfølgelig nuttede –Men når de børn –når op i teenage-alderen ! Så er de såkaldte forældre ! Godt gang med –en ny gift – og skilt ved næste blik !! –Yngelen kan så få lov til, at génere uskyldige folk, der har fravalgt børn ! –Men alligevel er tvangs indlagte til, at forsørge “fænomenerne” Gift ved første blik –og skilt ved næste !! —Deres afkom er en pestilens for andre mennesker, der bliver straffet 2 gange for de andres ! yngel ! (læs Politiken idag : Folk er bange for at opdrage deres børn ) !! –Eller også GIDER de ikke !

 31. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Mindre konformt og konventionelt – det vil det bare blive endnu værre af.

  Og – hvorfor promovere seksuelle afvigelser som pardannelse – eller par med stor aldersforskel, så vi har vor mor eller vor far i sengen i stedet for en jævnaldrende partner.

  Det ser jeg ikke i et sådant ‘pardannelses-program’, jeg ikke er ynder af egtl, som Danmarks Radios opgave. Det er fuldstændig underordnet om den ene homo er bedre end den anden i et forhold, det kan vi alligevel ikke ‘dissekere’ til alment brug (heteroseksuelt), det vil kun have en vis endog malplaceret nyfigenhed over sig .. ejheller dette med aldersfoskellen, hvor det måske først senere går op for den enkelte, at det er liiige i overkanten med far eller mor i sengen .

  Sådanne forhold vil mere egne sig til en anden slags udsendelse/r, hvis vi skal være nyfigne her el vide besked .. men ikke noget at identificere sig med bredt, da de fleste heldigvis er heteroseksuelle og kan leve i overensstemmelse med deres biologiske, dvs medfødte køn.
  Andet skal ikke opdateres el ligefrem kanoniseres som værende guds gave til mennesker, så ikke et øje er tørt. Det er hårdt for de fleste at skulle søge accept på denne anderledeshed og afvigende seksualitet, fordi de fleste ganske naturligt afviser sådant som tragisk og ikke efterlevelsesværdigt. Andre igen med væmmelse over en sådan praksis.

  Ofte er det den ældre mand, der gifter sig med en yngre kvinde – og siden vil det for hende også dæmre, især hvis hu får børn med manden, at her har vi jo farmand. Ikke det sundeste – fordi hun forlader ham til fordel for en yngre. Han kan alligevel heller ikke altid følge med seksuelt jo.

Kommentarer er lukket.