Hvorfor blander DU dig overhovedet i den sag?

Af Anne Sophia Hermansen 156

Danmark består af over fem millioner potentielle statsministre, og de fleste af dem har en netforbindelse. Det gør dansk debat mere vild end nogensinde før, og hver uge er der rig mulighed for at blive begejstret og forarget over lidt af hvert. En typisk debat lever gennemsnitligt to, måske tre korte, men ophidsede dage, hvorefter den dør ud. I mellemtiden udsættes den for adskillige debatdræbere, dvs. måder at standse eller aflede debatten. Her er de fem mest effektive debatdræbere, der i denne uge har torpederet debatter om alt fra spyttemanden til regeringens uddannelsesbesparelser over sexisme- og voldtægtsdiskussioner:

1. »First world problem«. Det er ikke et argument, men bruges som sådant og kan benyttes om alle debatter, der foreløbig ikke har krævet dødsofre eller udgør en trussel mod planetens overlevelse. Det er således first world problems at beskæftige sig med en 16-årigs vildfarelser om voldtægt, kongehuset, kvinder der føler sig gramset på, kunstnere i samfundsdebatten og Legos nej til den kinesiske kunstner Ai Weiwei. Faktisk er alt det first world problems, som man ikke selv finder det værd at beskæftige sig med. Men det er sjovt nok ikke spild af tid at gå ind og blande sig i lange debattråde og belære de andre om, at de spilder deres tid. For det viser bare, hvor højt hævet man selv er over den slags.

2. »Gå selv ind i politik og se, om du kan gøre det bedre«. Sådan lukker man munden på alle dem, der kritiserer Socialdemokraterne for at være blevet et Dansk Folkeparti light eller Venstre for at have glemt, de er et liberalt parti. »Stil selv op« er det nye »hvad med dig selv?«. Kommentaren skal få kritik til at forstumme og os alle til at blive glade for inkompetente ministre – for de stiller jo op! De ofrer sig. De gør noget. Mange politikere er begyndt at bruge kommentaren i Facebook-debatter med dumme brokke-borgere, men fortvivl ikke. Lær af de sande mestre og brug den i dit eget liv. Er du tjener, og har du en gæst, der beklager sig, så fortæl vedkommende, at han kan skride ud i køkkenet og lave sin egen mad. Er du kirurg og er kommet til at lave tre bryster på en kvinde, så overlad hende operationskniven, hvis hun beklager sig. Ellers, så knyt.

3. Det er også en populær debatdisciplin at gå efter manden i kommentarfeltet, men ikke nok med det. Vi skal helt ind i sindet og spørge: Hvorfor blander DU dig overhovedet i den sag? Selv om vi hylder fri debat og diversitet og alt det der, skal den offentlige debat ikke være for offentlig og overrendt af menigmand, meningsmaskiner og levebrødsbloggere, af folk, der sikkert er narcissister, for hvorfor ellers bræge løs i den offentlige debat? De må selvfølgelig være styret af et suspekt psykologisk motiv og fråde efter opmærksomhed og anerkendelse modsat de rigtige eksperter med de rigtige meninger. Ligesom »first world problem« kan bruges til at nedgøre de andres engagement, kan man nedgøre andres deltagelse ved at reducere dem til en psykisk lidelse. Er man rigtig skarp indenfor denne disciplin, kan man bagefter skrive en kommentar om alle de åndssvage narcissister til en avis – med de ædleste demokratiske hensigter, naturligvis.

4. Der findes desuden en håndfuld trumfkort, der kan smides i diverse debatter. Fælles for dem er, at de virker som en blanding mellem hold kæft-bolcher og forsøg på karaktermord. Når der spilles debatkort på nettet, trækkes diktator-kort, racisme-kort, tonen-i-debatten-kort, sexisme-kort og menneskesyn-kort. De fleste kender dem. Tidligere ryddede Hitler eller Stalin bordet, men for tiden er det sexisme-kortet. Det sidste ved Messerschmidt. For det der med bilagene er selvfølgelig noget snavs, men dog ikke så slemt som at kalde ældre damer for forskruede eller forvirrede piger. Så falder hammeren.

5. Endelig har jeg lært et godt debattrick, som jeg ikke vil snyde læserne for. Det er en måde at slå en debat ihjel og samtidig give den nyt liv ved at få den til at handle om, hvor dumme de andre er. Når debatten om spyttemanden eller Ebrahim Saids skøre kvindesyn kører derudaf, skal man vente lidt med sin reaktion, helst til dagen efter. For så kan man toppe forargelsen med forargelse over forargelsen og skrive på Facebook: »Tænker I slet ikke på, at drengen kun er 16 år? Har I aldrig sagt noget dumt? Hvordan tror I, spyttemandens børn har det, hva?«, mens man rasler med ravkæden og glæder sig over, at man ikke selv er sådan et beskidt debatsvin.

Men det er man.

God debatlyst, også i kommentarsporet, hvor første kommentar med stor sandsynlighed vil bekræfte indlægget.

156 kommentarer RSS

 1. Af Teddy Olsen --tegner

  -

  p.s. Der er kun halvanden times “flyv” ! Fra Paris til KBHVN ..–Man kan altså sagtens komme frem – og tilbage samme dag, hvis man har lyst til det ! –Men det har jeg ikke ! —Hvis der er mere du vil vide –så er det ikke mig du skal henvende dig til ! Og en passent –så har jeg aldrig modt. S.U.–eller gratis udd. fra det offentlige —Det er iøvrigt en bjørnetjeneste man har gjort den såkaldte curling-ungdom !! –De kan ikke bruges –Og det har medvirket AT: de gamle må arbejde til de er langt oppe i 70års alderen –altså “de selvstændige erhverv “

 2. Af Søren von Marx sørensen

  -

  Kære teddy

  4 sprog er yderst sølle. Jeg kan kommunikere og debattere på fem sprog!

  Ps Winther indlæg i dit filter?

  “Svenskerne er et ekstremt og let hyklerisk folk”
  Venstre pressetjeneste via Winther

  Venstre er et totalitært White collar kriminal parti, og er et totalt hyklerisk folkefærd/parti!

  Er Venstre folk danskere?
  Kun på papiret, og Dannebrog tilbedelsen nytårsaften!
  De er egotrippere og hykleriet inkarneret! Hellere en svensker end end en v stemmer tak i DK tak!

  Jeres -v ja-til EU forbeholdene med henvisning til kvindehandel bla, vil jo blot angå borgerlige mænd generelt?
  Er dette ikke hykleri inkarneret?
  Dog har jeres argument her for et ja heller ingen praktisk anvendelse. Et nej betyder blot en mulig endnu strammere kvindehandel politik mulig via Danske politikere der bestemmer selv her end hvad EU’s kapitalisme kvindehandlere-v- ønsker!

  “Svenske virksomheder er langt større end danske” Winther
  …..æv bæv…

  Winther ved nu heller ingenting , og er jo en harmløs v stemmer uden ide om kapitalisme eller økonomi!
  Novo Nordisk er Skandinaviens mest værdifulde virksomhed! Sidste år overgik det selv Volkswagen som da stod til at blive verdens største auto firma!
  Mæersk har den vist tredje højeste omsætning efter Statoil! (Som jo er nær totalt statsejet, hvis blot dk havet gjort det samme med sin undergrund!)

  Men glemmer også tit at Sveriges nazi sympati var større politisk/kongeligt end Danmarks både før og under anden verdenskrig. Eller ihvertfald lig med de konservative borgerlige i dk dengang (som jo marcheret rundt i dks gader iført skrårem indtil slutningen af krigen og hvis modstandskamp mod nazismen kan læses via et par individer i krigens sidste uge modsat socialisternes/kommunisternes da)((Læs bl.a. Børge outze’s-informations stifter- bøger herom, og hans studier af DNSAP om borgerlig anti-dansk opførelse)

  Borgerlige DK nazister kæmpet jo også for hitler i tusindvis og blev aldrig straffet udover et par måneder efter hjemkomsten?
  Faktisk meldte 12000 borgerlige sig til til SS og ikke mindre end 6000 af jer blev optaget? 2000 af disse døde og var faktisk ikke mindre end 25% af dks anden verdenskrig “ofre”!
  http://nyhederne.tv2.dk/2015-07-21-her-er-fem-af-de-mest-berygtede-danske-nazister

  Vi skal naturligvis være stolte over at russerne nået at få kål på så mange af dem/jer, og en enkelt canadier/englænder/amerikaner hjælp også her og der! Tak til alle der bekæmpet borgerlig men især liberalistisk nazisme! Som både min morfar og farfar!

  Da Peter Skaarup i foråret ønsket et opgør mod danske nazister….
  http://mobil.dr.dk/smartphone/#artikel/nyheder/indland/skaarup-rykker-et-retsopgoer-med-danske-nazister
  Undre men sig over hvorfor han pludselig ønsker at indespærre de bedste/oldeforældre af dem der idag stemmer på ham?
  Straffrihed og fjernelse af alle slægtspapirer der, ville være et godt gæt!

  Men lad os efterlade borgerlige med tankerne her…

  1. VKO beriget dk med en mere end fordoblet af indvandringen pr år end ti året før!

  2. At selv muslimsk indvandring forblev samme under VKO som 10 året før, ellers hvad de vandt på sidste gang og forrige gang!

  3 at K forlangte 100.000 uddannet udenlandske før sidste valg, før de var villig til at pege på V/DF? Uden tvivl gennemført allerede!

  4. At en ny indvandrerrekord er på vej under lav ko! Bla skrev Børsen fornyeligt at 4 ud af fem nye skabte job er gået til nye ankomne øst europæere siden lavKO’s indtrædelse!

  Stem nej tak d. 3 dec uanset hvor ubetydelig det måtte være.et minimum af selvbestemmelse er dog et minimum.

 3. Af Lars Petersen

  -

  @ Teddy (alias: Lonny Fischer Olsen – Erhvervskorrespondent)

  1. “ASH er ikke født i går, det midterste afsnit du skriver, er for din regning”
  2. “Jeg har examen på at være sproglig korrespondent”.
  3. “Mener man skal skrotte S.U. systemet, gratis uddannelse mv.” (red.)
  4. Du går efter personen, og ikke hvad indholdet er i texten, er et gennemgående tema”.

  SVAR 1: ASH er ikke født i går, hvad betyder det ?. / Hvilket midterste ?, du svare jo slet ikke.

  SVAR 2: Ud over det ej hedder: “examen “, men “eksamen”, hvilket en sproglig stud. komisk
  nok, meget gerne skulle have tjek på, så svare du fortsat ikke, mht. hvordan det kan være, at
  du producere disse: Fordi AT: jeg mener AT:, krydret med disse mærkværdige binde-streger,
  tillagt stavefejl, det grammatiske mv., som en korrespondent indlysende skal have tjek på.

  SVAR 3: Jamen igen, du plapre bare derudaf, skønt jeg ikke bestiller andet end at henvise til,
  at betalerne ikke skal betale for disse køns, gyser, kommunal, mindesmærke forskere mv.,
  hvortil borgeren skal kunne fravælge X for egne midler, ned til OECD niveauet, via datalogien,
  men som du sjovt nok er imod, for derpå at stemme på et amatør skatte-maksimerende DF.
  (og så hedder i øvrigt ikke “gratis” uddannelse som du skriver, da lortet koster skattekassen)

  SVAR 4: Siger du i ramme alvor, det er MIG! som går efter personen, og ej efter teksten, (som i
  øvrigt ikke hedder texten som du skriver) efter du netop har begået din egen påstand, åh gud

  Men hils Asger, (som du nemlig kender), så kan i lave en “Idiot Lars Petersen blog tema aften”

 4. Af Teddy Olsen --tegner

  -

  p.s..TVING dem til, at betale s.u´en tilbage med renter –og giv pengene til de danskere –der aldrig kunne modt. s.u eller gratis udd. !—-Så vil der blive facon i det hele ! Det er dybt godnat med de hundred-tusinder af utilpassede curlinger –som samfundet kommer til, at forsørge resten af deres liv !

 5. Af Verdens kedeligste mand

  -

  Så har “von Marx” igen skrevet et indlæg på sit “højkulturalle” niveau! Blogdræberen over alle!

  Venstre er det samme som borgerlige, der begår kriminaliet, de er nazister! Javel – sikke et postulat!

  Og alle svenskere er bedre end V-danskere! Javel – sikke et postulat!

  Og ” von Marx” kan begå sig på 5 sprog – hvorfor så ikke benytte almindelig dansk retskrivning på en dansk blog – muligvis fordi, at “von Marx” ikke mestrer det 6. sprog – dansk, hvori han så bestemt ikke er fuldkommen!

  M.v.h. Axel Eriksen

 6. Af Søren von Marx sørensen

  -

  Axel, har du nu nedlagt strikkepindene igen i protest over lilleko’s dårlige aftensmad, og grebet pennen som du beviselig ikke har de kognitive muligheder til at bevæge i forståelige mønstre modsat netop strikkepinde?!

Kommentarer er lukket.