“Grådige gris. Du lugter af pis”

Af Anne Sophia Hermansen 130

Vi hører det ofte: Kunstnere bør deltage mere i samfundsdebatten. Synspunktet vender tilbage igen og igen –  ligesom debatterne om omskæring, amning på offentlige steder og grevinde Alexandras årpenge.

Vi kender godt argumenterne: Kunstnere er vigtige for samfundsdebatten, fordi de kan ryste vores vanetænkning, åbne døre, prøve grænser og flytte vores virkelighedsopfattelse. Kunsten bidrager med originale perspektiver, vi ikke kan sætte to streger under. Uden kunstnere i debatten overlader vi scenen til politologer, økonomer og karrierepolitikere, til forudsigeligheden og kedsomheden. Debatten bliver kort sagt fattigere uden kunstnerne.

Men gør den nu også det?

Når jeg kigger på, hvad forskellige danske kunstnere har sagt om flygtningepolitikken, slår det mig, at ingen siger noget originalt eller kontroversielt. Når Medina, Mads Langer og Raske Penge blander sig i den offentlige samtale, skulle man tro, at de forinden havde koordineret budskaber. For de siger det samme og pudser perspektivløst glorien med aversioner i stedet for argumenter.

Mads Langer skrev for nylig på Facebook, at »vi er mange mennesker her, der føler os flove og væmmes« ved Venstres asylannoncer, mens Medina udtalte til P3, at integrationsminister Inger Støjberg er en »idiot«, der »får alle i Danmark til at se så grimme ud.« Raske Penge minder os om, at  »nogen hader mennesker uden at have mødt dem.«  Og succesombruste MØ, Karen Marie Ørsted, satte i sidste måned trumf på under en støttekoncert for »Folk på flugt« i Ungdomshuset i København. MØ, der bl.a. har fået Kronprinsens Stjernedryspris, benyttede sin kunstneriske frihed til at vende tilbage til sin punkfortid og synge »Fuck Pia K. Grådige gris. Du lugter af pis«, hvorefter hun kaldte Folketingets formand »nazisvin«. Uha, hvor originalt og hvilket bidrag til samfundsdebatten.

Det er forbløffende, så enige danske kunstnere er. Så enige, at man godt kan savne noget opfindsomhed og overraskelse fra en gruppe, der ellers har opfindsomhed og overraskelse som en del af stillingsbeskrivelsen. Derfor er problemet med kunstnere i samfundsdebatten ikke, at de mangler fakta, som Naser Khader (K) og Alex Ahrendtsen (DF) har udtalt til Politiken – problemet er, at de mangler originalitet.

Danske kunstnere fremstår over en bred kam endnu mere mainstream end mainstream, når det kommer til holdningsstoffet. Der abonneres på bekvemme sindelags-etiske overvejelser og ikke på konsekvens-etiske. Økonomi spiller tilsyneladende ingen rolle, og de sædvanlige politiske fjendebilleder opretholdes med en stædighed, der næppe har noget kreativt potentiale. For sagen er jo, at det klassiske skel mellem rød og blå ikke giver mening i flygtningedebatten, og det er åndeligt fattigt at kalde Pia Kjærsgaard for et nazisvin og Inger Støjberg for en idiot, fordi de tillader sig at skele til andet end følelser.

Hvis danske kunstneres bidrag skal være kendetegnet ved konformitet og en mangel på mod, perspektiv og originalitet, har vi ikke brug for flere af dem i samfundsdebatten. For mange af dem siger det samme og er kedelige. Og banale meninger er der nok af. Det er desuden karakteristisk, at mange kunstnere først ytrer sig, når de er sikre på, at det,  de siger, ikke er så kontroversielt, at det risikerer at sætte virkelige debatter i gang og dermed gå ud over deres brand, bog- eller pladesalg. Det taler også for sig selv, at flere af dem takker ja til ridderkors fra Dronningen og til at være opført i Blå Bog. Kan det blive mere KU-agtigt? Hvornår blev kreativ opposition erstattet af uoriginalitet og opportunisme?

Det er en af kunstens væsentligste opgaver at fortælle historier om samfundets problemstillinger. Hvor politologien og økonomien giver bud på løsninger, kan kunsten skabe perspektiv og forståelse for, hvad det er, der er på spil i samfundet.

Det har de forstået i Frankrig. Her har de et stærkt intellektuelt miljø, hvor kunstnere deltager sideordnet med politikere i samfundsdebatten, og forfatteren Michel Houellebecq og økonomen Thomas Piketty bliver dyrket som rockstjerner.

Hvordan får vi det samme i Danmark? Ved at råbe nazisvin og tale småborgersprog? Nok ikke. Vi savner kunstnere, der vil tages alvorligt i debatten og politikere på Christiansborg, der tager kunsten alvorligt. Men det sidste forudsætter det første.

130 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Ja chansen for et muligt knald kan få de fleste mænd på andre tanker 🙂

 2. Af Knud Olsen

  -

  Jeg har et ønske om: Danmark skal bestå, som Danmark! Intet skal lave om på det! Den, til enhver tid, sidende regering har lov, at skalte og valte med landets økonomi og alt andet vedrørende liv og levned i Danmark. Hvornår det skal stoppe, eller fortsætte, bestemmer næste gangs valg! Dette er unikt for Danmark, indtil nu! Ledende politikere køber extern ekspertisme for flere millioner kroner! Er dette et tegn? Er vore politikere så dumme, at de behøver extern hjælp for at overleve til pensionsalderen? Her kunne jeg godt skrive,????????? så mange og måske mange flere spørgsmålstegn! KH til alle.

 3. Af J. Ha nsen

  -

  Af Axel Eriksen – 12. oktober 2015 16:15
  “Tænker du specifikt på arabiske eller kinesiske medier, der er udgangspunkt for dit høje oplysningsniveau”

  Nej. Jeg tænker op franske, engelske, tyske og amerikanske.
  Du er nødt til at læse andet end UriasPosten, Bt, Snapsehanen og JP Axel Eriksen.

 4. Af Søren sørensen

  -

  Kunstners meninger…

  Godt nok dygtige b bloggere kunstnere her. Niels Krause fra b før interviewer Winther fra B, efter b blogger ASH som deles og skrives om af x antal andre b bloggere!

  Fantasien er vist ret manglende iblandt borgerlige samfundsmalere?
  Har de ingen personlig mening?

  Store talenter har generelt en fri sjæl og siger ting fra hjertet. Pushkin er et godt eksempel eller Dostojevski!

  Lad os se på det modsatte af kunstneren med den nye og skæve vinkel med den fri mening fra hjertet nemlig v-revisoren!
  Indoktrineret efter venstre pressetjeneste kan verdens kedeligste menneske i denne profession, blot læse op fra et manuskript -som endda har måtte forbi en rød spindoktor først-da fantasien simpelthen er for lille i v revisoren!

  Hvilket fører os retur til start og kunstners muligvise status quo i meninger her over for deres Franske ditto!
  “At alt kunst er politisk og repræsentere ens mening!” Altså hvis kunstner ønsker kun at være for fri indvandring og en stor åben verden er de naturligvis velkomne til den mening. Men at sige at de er konforme fordi de harmen mening er forkert!

  Idag kom det frem at 28.800 nye flygtninge/migranter kom ind til dk over det sidste måned! Mange kunstnere iblandt dem! lav-KO Regeringens politik er jo en stor åben ladeport uden interesse for fremtidens sammenhængskraft.

  Skrønen om den stramme borgerlige indvandringspolitik 🙂 kan roligt ligges i graven! Såvel som at kunstnere skulle være mere konforme her. De deler blot tilfældigvis mening her!

 5. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Aksel Eriksen
  Jeg tænkte blot på en enkelt massakre og kender ikke tallet for det samlede tab af menneskeliv og har ikke tid nu til at undersøge det – men Sadam var en pervers satan, selv om man kan forstå dele af hans opdragelse som værende årsag hertil – og i hv f den ene søn var egtl sindssyg.

 6. Af Axel Eriksen

  -

  @ Søren Sørensen!

  Nu skal du høre en lille historie fra “provinsen”. Den handler om, hvordan københavnere bliver opfattet visse steder – nemlig både uvidende og bedrevidende:

  “Morfar var flyttet på landet fra København, og der ville han have et hønsehold. Mor tog tvillingerne – en dreng og en pige i den tidlige skolealder – med for at besøge ham, men kunne ikke finde adressen. Så de gjorde holdt ved en gård – “bondegård” på københavnsk – for at spørge om vej. I er kommet helt ud af kurs sagde “bondekonen”, men kom med indenfor så skal jeg forklare.

  Drengen gik imens med “bondemanden” ud for at se på dyrene. Det er da en mærkelig ko den der, sagde drengen: Den har ingen horn. Manden sagde: Der kan være flere grunde til, at ko ikke har horn – den kan være født hornløs, stanget dem af eller dyrlægen har fjernet dem.
  Men grunden, til at den der ikke har horn, er at det ikke er en ko – men en hest!

  Pigen var gået ud i haven – men det varede ikke længe, før hun kom farende ind og råbte: “Moar, moar kom og se – de har hængt en masse æbler op på træerne”!

  Nåh, de nåede frem til morfar, og spurgte hvordan det gik med hønseholdet. Åh ikke så godt sagde han. Først købte jeg 75, så 100 og for en måned siden 200 daggamle kyllinger, men de vokser ikke.
  Enten begraver jeg dem for dybt eller vander dem forkert!

 7. Af Vagn Qvistgaard

  -

  “Vi hører det ofte: Kunstnere bør deltage mere i samfundsdebatten.” Jeg har ikke hørt den før.

  Hvorfor skulle kunstnere deltage mere i samfundsdebatten, det er mere end rigeligt de optræder nu.

  Respekten for dem går i frit fald hver gang de udtaler sig om samfundsforhold. Deres infantile, sure forargelse er tåkrummende pinlig udover alle grænser

 8. Af Axel Eriksen

  -

  @ Vagn Qvistgaard!

  Helt ret – det er lattervækkende mange, der “kloger” sig! På samme måde som visse af dem er totalt til grin, når de hævder deres frembringelser er “kunst”!

  Eks.: Urinere op ad en mur og kalde det et “kunstværk” – så har der vist været utallige tidligere og senere “kunstnere” indenfor den specielle genre!

 9. Af Søren sørensen

  -

  DF’s kulturordfører sagde i Niels Krause på DR 2 igår “at sorte borgerlige kunstnere ikke tør sige deres mening fordi det vil koste dem penge og sendetid af deres “kunst” “”

  Dette er vel et rent fatamorgana DF synspunkt! Men at en sort kunstner kun er interesseret i penge modsat den røde kunstner med fri mening og pondus der ikke er bange for at forarge og sige sin egen mening er nok sandt nok!

  Axel ,

  En v vandrer historie er altid fornøjelig! Og som en v revisors tal manipulation kan den gradbøjes i alle retninger efter behov! Sandt eller stuerent bliver intet fra V dog nogensinde!

 10. Af Axel Eriksen

  -

  @ J. Hansen!

  ” Nej. Jeg tænker “op”(?) franske, engelske, tyske og amerikanske.
  Du er nødt til at læse andet end UriasPosten, BT, Snapsehanen og JP”.

  Jeg læser ingen af de pågældende medier – og kender i øvrigt kun BT og JP!
  Nåh, du orienterer dig også på amerikanske medier. Troede, at du mente alt derfra, var vestlig propaganda!

 11. Af Axel Eriksen

  -

  @ Jens Hansen!

  Af de fire publikationer, som du nævner læser jeg ingen – har i øvrigt kun kendskab til BT og JP!

  Interessant, at du orienter dig så bredt – men er det amerikanske noget for dig? Kunne du ikke risikere at blive “indoktrineret”?

 12. Af J Ha nsen

  -

  Af Axel Eriksen – 13. oktober 2015 12:08
  “J. Hansen!
  Nåh, du orienterer dig også på amerikanske medier. Troede, at du mente alt derfra, var vestlig propaganda!”

  Der findes flere gode aviser i USA.
  Også det modsatte naturligvis.
  Der findes mange medier i USA for er særdeles kritiske overfor USA`s udenrigspolitik.
  I modsætning til de danske som ikke kunne drømme om at kritisere USA og USA`udenrigspolitik.

 13. Af J. H ansen

  -

  Af Axel Eriksen – 13. oktober 2015 12:08
  “J. Hansen!
  Nåh, du orienterer dig også på amerikanske medier. Troede, at du mente alt derfra, var vestlig propaganda!”

  Der findes flere gode aviser i USA.
  Også det modsatte naturligvis.
  Der findes mange medier i USA som er særdeles kritiske overfor USA`s udenrigspolitik.
  I modsætning til de danske som ikke kunne drømme om at kritisere USA og USA`udenrigspolitik.

 14. Af Søren sørensen

  -

  “Har kun kendskab til BT og JP”
  AE

  Et yderst begrænset intellektuelt kendskab tilkendegivet. Men du har da også læst B som vel højner niveauet med 1.23%?

  Ps fru lyhne 3 indlæg i filteret fra igår?
  Her et enkelt!

  jens ag

  Ja mener det er helt sagligt at mene at politiet ikke kan bruge alle de resourcer på at beskytte religiøse af alle slags! Den jødiske kommune har penge nok i Danmark og de må selv bekoste beskyttelsen på deres bedesteder og skoler!

  Men kan ikke forlange at danskerne -og her deres huse-skal betale for Israels forbrydelser i Mellemøsten via manglende betjente! Det må de selv ordne og som Lyhne påpeget snakker vi ikke om pebernødder!
  Politiet vil bede om flere medarbejder til den dag det ikke eksistere mere. Der må prioriteres og jøderne må selv betale eller flytte. De har forvoldt terroren selv via deres morderiske opførelse i Palæstina! Men deres medie/politiske lobby organisation i dk er alt for magtfuld når deres lille antal tages i betragtning! Netanyahu har tilbudt og forslået at danske jøder tager hjem! Det forslag sender jeg blot videre!

  Hvis du studeret kriminal statistikkerne lidt grundigere ville du opdage at østeuropæere er overrepræsenteret i indbrud over for hjemlige danske muslimer! Og at iblandt disse østeuropæere er sigøjner overrepræsenteret og vægter meget! Intet med racisme at gøre -som din muslimbashing-men alt med Danmarks statistik at gøre!

  Nævner også specifikt ikke statsborgere øst europæere der kommer og går og derfor behovet for grænser igen! Men ved godt at du ikke er “en læser”!

  Niels Peter lemche@

  Dit religiøse vrøvlehoved!
  Verden overlevet efter endnu en religiøs kristen gruppe påstod den ville gå under!
  http://www.theguardian.com/world/2015/oct/06/end-of-world-7-october-ebible-fellowship

  Bliver i aldrig klogere?

  Ko@

  Ser du skriver under navnet Jens Hansen, Tåsinge i Støvring. Hvad med at vokse op?

  Mvh Liden Tue

 15. Af Søren sørensen

  -

  Piggy, piggy on the wall who’s the most fairest lady of Them all..

  Hørt af en vis politiker- som her skal forblive navnløs af injurierende grunde- på aften før en lokal DF skønhedskonkurrence i både sød karakter såvel som stram hud og bølgende blondt hår med dådyrøjne!

 16. Af Axel Eriksen

  -

  @ Søren Sørensen!

  Jeg blev præsenteret for 4 muligheder – og jeg læste ingen af dem og “kendte” kun to af dem!

  Er dine læse”evner” lige så begrænsede som dine evner til skriftlig formulering? Åbenbart!

 17. Af Henrik Larsen

  -

  Kære ASH,

  Godt og relevant indlæg, hvor din pointe om denne del af kulturelitens (overraskende?) meget begrænsede udtryksform bliver understreget af kommentarer, af tililende parat-forargede og uargumenterede forsvarere for kunstnernes “bidrag” til debatten.

  Yderligere kan man undre sig over, at holdningen i indvandringsdebatten hos et samfundssegment som disse kunstnere, der unisont hylder “forskelligheden” og egen individualisme, er ligeså unison i tilslutningen til udpegning af rest-danskerens “indre svinehund”, de er alle “flove som danskere” etc. – identifikation af et derfra afvigende synspunkt hos en udøvende kunstner er nærmest umulig. Selv nordkoreanere ville kalde det at marchere imponerende flot i takt, eller…? Hvor blev forskelligheden og individualismen liige af?

 18. Af Anne Hansen

  -

  Man kaster sig kun over ‘kunstner-faget’ – uanset om det er som skuespiller, musiker eller jonglør – hvis man som person er helt ekstraordinært bekræftelsessyg. Det, der har størst værdi for disse mennesker, er at være populær. Derfor vil en dansk ‘kunstner’ altid indtage den holdning, der får dem til at fremstå bedst, rarest, mest humanitær, empatisk, sympatisk. De er like-jægere, som ingen andre! Desuden er de fleste af dem på overførselsindkomst imellem de grønne koncerter og Vild med Dans-shows – man kan jo ikke forvente, at en skuespiller arbejder i lufthavnen, når der ikke lige er penge at tjene i film-branchen – så naturligvis indtager de kun holdninger, der harmonerer med EL og SF..

 19. Af Finn Bjerrehave

  -

  Kunstnere er måske mennesker med hjerte, og ingen hjerne.
  Muslimske flygtninge endda dessertører og militærnægtere fra Syrien, vil aldrig kunne assimileres i Danmark jævnfør deres religion, og dette scenarie har de gode mennesker i Danmark glemt, måske det store hjerte, blokerede for hjernen.
  Israel har som stat i 67 år, forgæves forsøgt at assimilere Muslimer, og fiaskoen fortælles hver dag i TV, men vi lever stadig som Strudsen, med hovedet i hullet.
  Muslimer til Muslimske lande. Finn Vig

 20. Af Allan Hansen

  -

  Kære ASH.

  Dit indspark fortjener min
  opmærksomhed.

  ” Hvorfor er der ikke flere islamkritiske kunster, der
  tør står frem?
  Tja, svaret er enkelte: så er du dødsdømt.
  Vi har allerede set mange forfatter, filosoffer, filminstruktører
  billedkunster etc., der i dag må leve under “jorden..
  Efter utallige døds dødstrusler fra de syge islamister
  og jihadister – de hader kunst over alt i verden.
  De ønsker udelukkende, at smadre vores kunst
  og kultur, på samme måde, som det skete alle andre
  steder, der tidligere var kristen kultur.

  P.S: Jeg ville meget nødig leve i et
  samfund uden kunst og kultur “se islam.
  Kunst og kultur er to sider af den samme mønt
  – uden det ene ikke det andet!

  Mvh. Ærligmand.

 21. Af Louise H

  -

  Det er nemt at få ret i en påstand, hvis man kun medtager argumenter, der understøtter den. Der er masser af kunstnere, der har relevante ting at sige i flygtningedebatten. Knud Romer er kunstner. Thomas Blachman er kunstner. Sofie Amalie Klougart er kunstner. Rasmus Rosenberg Larsen er kunstner. Carsten Jensen er kunstner.

 22. Af Axel Eriksen

  -

  Ja, og du er formentlig også “kunstner” – siden sådanne aldrig bruger deres rigtige og fulde navn!

 23. Af Axel Eriksen

  -

  @ Allan Hansen!

  I det sidste tiår har vi set islamister ødelægge gammel kulturarv fra andre religioner/kulturer.
  Eksempelvis kæmpestore Buddha figurer i Afghanistan og sidst i Syrien ved ødelæggelse af ældgamle romerske tempelrester!

  Islam er ikke kultur – det betyder oprindeligt opdyrkning og opbygning af noget – Islam har vist, at nedbrydning er deres “kultur”. Der er himmelvid forskel!

 24. Af Henrik Larsen

  -

  @Louise H:

  Din pointe er da helt rigtig, hvis man kun medtager understøttende argumentation og undertrykker alternativ ditto, konkret i dette tilfælde, ja så ville ASH´s pointe med artiklen være i fare.

  Men undskyld mig lige – hvilke indvandrINGSkritiske synspunkter, som kunne forveksles som værende i opposition med den mainstream (i sidste ende af Flygtningenævnet sanktionerede) “velkommenheds” politik overfor flygtninge/indvandrere, har nogle af dine nævnte personager præsteret? Carsten Jensen – er det dit alvor..?

 25. Af Carsten Victor Rasmussen

  -

  Det at deltage i den offentlige debat omkring kontroversielle emner såsom flygtninge- og indvandrer kræver en vis intelligens og kendskab til faktuelle forhold, så det kan vel ikke komme bag på nogle, at flere kunstnere som Medina, Mads Lander, Raske Penge, m.f. udtaler sig , som de gør !

 26. Af Inge Petersen

  -

  “Hvorfor ser vi f.eks. ikke kunstnere, der går ind for en stram flygtningepolitik”?

  Det er nok fordi, at de fleste kunstnere har haft fingrene nede i så meget forskelligt i deres optræden hist og pist, at de ikke længere kan skelne skidt fra kanel i deres små hoveder. Når de så endelig lukker munden op er det noget meget besynderligt og ureflekteret der kommer ud. Når nu eksemplet MØ kan få lov til uantastet at gylpe ud med Pis og Lort og Svin (stakkels dyr) osv. i sin omtale af en dansk politiker, så siger det mere om indholdet i hendes lille forvirrede hoved end hendes refleksion over virkeligheden.

  Eller en Anisette, der sidder og græder over, at ikke alt er som i Albanien på Envar Hodjas tid. (Gud bedre det).

 27. Af I. h

  -

  Af Allan Hansen – 14. oktober 2015 21:14

  Ja en pointe…. men også med anden betydning af “død”…………. man kan blive udstødt af sin branche…… og blive udstødt af “kunderne”.

  Det er jo ikke ualmindeligt – nærmest tværtimod – at en branche repræsenterer en samfundsholdning…….. eller et stillingsniveau (hvor mange højt placerede chefer går ud og siger noget “rødt” = signal om bundlinien, eller lign. …… eller økonomer / finansfolk tør gå imod finans-praksis eller “hvad er det lige vi skal OP for tiden”, ….. eller fejlciterede forskere, fejlciterede (eller kreativt fortolkede) statistikere osv osv …alle områder og trin…………….nææ dels får de ikke spalteplads, eller også tør de ikke.

  …….det er DERES område-mainstream der ikke ønskes krakeleret, for både deres job, deres relationer, deres fremtidige jobmuligheder, branchen de mener at repræsentere osv osv de ikke ønsker at skille sig ud fra ………. det er ikke samfundet som sådan 🙂 ….. eller sammenhængskraften ….. eller årsag/ effekt/ konsekvens det handler om ………… det er egen situationen, selvforståelsen, hvor man søger sin anerkendelse og skulderklap

  – så hver især (herunder politikere, økonomer, journalister og medier mf) har de svært ved at se ud over egen ståsted og det medfølgende forståelses-billede, som de mener der forventes have af DEM , fra dem ønsker skulderklap af !!!!!
  – så ud over at de sandsynligvis ikke vil få spalteplads, såfremt det ikke udfylder et andet formål (f.eks. Messerschmidt og x-medlem), …. ja så er der langt mellem kritiske økonom-artikler, selvom om der i dén grad findes kritiske økonomer – så enten banker branchen dem på plads, eller også gør medierne ved ikke at give dem spalteplads i hverken de store aviser eller i tv-nyhederne.

  Det store ansvar ligger jo hos medierne, ikke ? ………. samfundets tandløse vagthund 🙂 …… se DET er en branche som man med rette kunne analysere agenda hos !!!!! ….. hvis der er nogen som tør – som alligevel skal på pension:)

 28. Af j nielsen

  -

  “Hvorfor ser vi f.eks. ikke kunstnere, der går ind for en stram flygtningepolitik”?

  Fordi det behøver man ikke åbne munden for at få. Det er bare at læne sig tilbage.

 29. Af Ole Frank

  -

  Hvorfor Hermansen efterlyser originalitet kan undre al den stund, hun ikke selv bringer noget originalt. Hun har tydeligvis hverken lyttet til Niels Hausgaard eller de kunstnere, hun nedgør.

 30. Af Ole Frank

  -

  “Axel Eriksen”” – er du selv kunstner? “I.H.”, “Lonny Fischer”, “P.J. “, “Preben Jensen”, “Erik Larsen” m.m. fl.

Kommentarer er lukket.