Tænk verden forfra

Af Anne Sophia Hermansen 89

Agurketiden er skudt i gang med ammedebat og en død pony på Tisvilde strand. Vi har også fået de første historier om dræbersnegle, skovflåter, den bedste is, bedste løbesko og om Roskilde, selv om festivalen ikke er begyndt endnu. Sådan var det også sidste år og forrige år og i det hele taget så langt tilbage, vi kan google. Danske journalister, der har verdensrekord i betalte fridage, trækker et spor efter sig af syltede agurker.

Men selv om vi går på sommerferie, holder vi jo ikke op med at tænke. De fleste af os er ved at krepere af kedsomhed i sommervarmen og læser krimier for ikke at slå ægtefællen ihjel. Lad os derfor se på, hvad pressen også kunne bruge lidt af agurketiden på. Her er et par forslag:

1. Tænk verden forfra. Hvis vi skulle bygge en folkeskole i dag, hvordan skulle den så se ud? Skal børn gå i klasse efter alderstrin eller måske efter fagligt niveau? Skal de have kinesisk fra 3. klasse, stadig undervises i sløjd og hjemkundskab, skal de undervises tidligere, måske fra de er 5 år, og skal vi egentlig have folkeskoler, hvorfor ikke gøre alle skoler til friskoler? Lad os prøve at genstarte institutionerne – skoler, plejehjem, børnehaver og ikke mindst Folketinget. Hvorfor skal det sidstnævnte have 179 medlemmer, når mange af dem ikke har noget seriøst at tage sig til? At kræve forbud mod forbud mod amning, bede en minister undersøge om to ulve er halvsøskende eller sammenkæde en død pony med hele venstrefløjens moralske kollaps kan næppe vel beskrives som seriøse aktiviteter for en MF’er.

2. Optakt til kommunalvalget. Til efteråret skal vi igen sætte vores kryds hos dem, vi mener bedst kan drive vores børns skoler, sørge for boliger til borgerne og for, at vi ikke ligger og camper i trafikken i timevis. Lokalpolitikere er dårligt lønnet, og vi ved fra undersøgelser, at de i mange tilfælde ikke ved nok om de ting, de er sat til at forvalte. Skal vi fortsat have lokalt selvstyre? Og hvis ja; hvordan får vi tiltrukket kompetente mennesker til posterne? Man kunne også undersøge, hvorfor Københavns Kommune skal have syv borgmestre siddende, de fleste uden nogen form for erhvervserfaring, og om vi i det hele taget behøver en Borgerrepræsentation, når dens fremmeste bidrag synes at være missoirs og gadefjollerier.

3. Oplysning eller reality. Konfliktstof er godt stof, og når medierne stiller to debattører op foran hinanden, kan man være sikker på, at de kommer fra hver sin planet. Debatdanmark er i mange tilfælde reality for intellektuelle. Lad os spørge kønsforsker Hans Bonde, hvad han har lært af KVINFO-direktør Elisabeth Møller Jensen, eller hvad Cepos-jurist Jacob Mchangama er blevet klogere på efter at have diskuteret Afghanistan med forfatter Carsten Jensen.  I det hele taget kunne vi – for samfundets skyld – prøve at genindføre den demokratiske samtale, hvor formålet er at blive mere oplyst frem for underholdt af meningsmaskiner i hvert sit ideologiske ringhjørne.

4. Og så er der sagen om Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez. Hvordan agerede Statsministeriet, da de blev taget til fange af pirater i januar 2011? Og hvad foretog den danske regering sig i de 838 dage, gidslerne sad og rådnede op i Somalia?  Det har TV2 fået afslag på at få aktindsigt i. Hvorfor? Well, det kan stadig nå at blive en varm politisk sommer.

89 kommentarer RSS

 1. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Så muligt, at der netop her, for visse dele:

  SKAL ‘TÆNKES FORFRA’, AF ALLE PARTER – OG SIGES: Undskyld! fra den ene parts side! Punktum! BHL

 2. Af J Lund

  -

  @Niels O, 3. juli 2013 kl. 19:26

  “Hvornår mon socialisterne vågner op?”

  Røde regeringer har ikke patent på at lade skattetrykket stige. Se nedenstående statistik. Under Anders Fogh Rasmussen var skattetrykket helt oppe på 51%!

  År Skattetryk Regering
  71 41,4 VKR – Hilmar Baunsgaard
  72 40,9 S – Anker Jørgensen
  73 40,3 S – Anker Jørgensen
  74 42,1 V – Poul Hartling
  75 38,4 S – Anker Jørgensen
  76 39,4 S – Anker Jørgensen
  77 39,8 S – Anker Jørgensen
  78 41,0 SV – Anker Jørgensen
  79 42,1 sv – Anker Jørgensen
  80 43,0 S – Anker Jørgensen
  81 42,8 S – Anker Jørgensen
  82 41,6 S – Anker Jørgensen
  83 43,6 Firkløveret – Poul Schlüter
  84 44,7 Firkløveret – Poul Schlüter
  85 46,1 Firkløveret – Poul Schlüter
  86 48,2 Firkløveret – Poul Schlüter
  87 48,9 Firkløveret – Poul Schlüter
  88 49,4 KVR – Poul Schlüter
  89 48,3 KVR – Poul Schlüter
  90 46,8 KVR – Poul Schlüter
  91 46,2 KV – Poul Schlüter
  92 46,6 KV – Poul Schlüter
  93 48,0 Rødkløveret – Poul Nyrup Rasmussen
  94 49,0 Rødkløveret – Poul Nyrup Rasmussen
  95 49,1 Rødkløveret – Poul Nyrup Rasmussen
  96 49,4 Rødkløveret – Poul Nyrup Rasmussen
  97 49,1 SR – Poul Nyrup Rasmussen
  98 49,5 SR – Poul Nyrup Rasmussen
  99 50,3 SR – Poul Nyrup Rasmussen
  00 49,5 SR – Poul Nyrup Rasmussen
  01 48,6 SR – Poul Nyrup Rasmussen
  02 48,0 VK – Anders Fogh Rasmussen
  03 48,1 VK – Anders Fogh Rasmussen
  04 49,2 VK – Anders Fogh Rasmussen
  05 51,0 VK – Anders Fogh Rasmussen
  06 49,8 VK – Anders Fogh Rasmussen
  07 49,1 VK – Anders Fogh Rasmussen
  08 47,9 VK – Anders Fogh Rasmussen
  09 47,9 VK – Anders Fogh Rasmussen
  10 47,6 VK – Anders Fogh Rasmussen
  11 47,9 VK – Anders Fogh Rasmussen
  12 48,5 SRSF – Helle Thorning- Schmidt
  13 49,9 SRSF – Helle Thorning- Schmidt
  14 48,9 SRSF – Helle Thorning- Schmidt

 3. Af J Lund

  -

  Underskyld Lars Lykke Rasmussen! Du var jo statsminister fra april 2009 til de røde overtog regeringsmagten.

 4. Af Ole Skovgaard

  -

  @lars jacobsen, tak for den kammeratlige mand-til mand krammer, men ja man bliver bare “træt” af at det at man har en realistisk indstilling til de mekanismer der driver et samfund, det er så åbenbart kynisme at vi alle kan være hjemmehjælpere.

  Dem som vælger at blive selvstændige uanset om de er frisører eller hvad de er, er i min optik samfundets helte, for valgte de at blive automat hævere som de fleste andre er eller bare stillede sig op og hylede “Hjælp mig og det er nu”, ja så var der her land da først for alvor på R….., selvom vi nu allerede er ved at være det.

  Men tilbage til emnet som Arne Ruud så glimrende og krystal klart beskriver så sejler den kritiske journalistisk på bølgen blå.

  Skabelon til indslag i Tv Avisen.

  1. Find nogen der er blevet uretfærdigt behandlet af systemet.

  2. Find nogen “eksperter” helst offentligt ansatte til at give deres besyv med om at det naturligvis er helt vanvittigt.

  3. Inviter en politiker til at komme på sidst i indslaget, og tage indslaget til efterretning og at der vises handlekraft ved at der omgående nedsættes en kommission der skal udmunde i en rapport under overskriften: “Send flere penge og hvis det ikke er nok, så send endnu flere penge”.

  Jeg syntes at hvis denne Abe trend med hjerne døde reportager, som er fuldstændig uden økonomisk indsigt, skal brydes så kræver det journalister der kan ændre den sædvanlige vinkling af historierne og gribe det utraditionelt an. Men det kræver mod og det har de ikke, derfor kører det i samme rille. Som en slidt 78´er.

 5. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Ole Skovgaard

  “Dem som vælger at blive selvstændige uanset om de er frisører eller hvad de er, er i min optik samfundets helte… “.

  Helte er måske så meget sagt, men du har fuldstændig ret i, at danskerne mangler ‘entrepreneur-genet’ sammenlignet med mange andre lande, hvilket er trist, eftersom vi har mange eksempler på gode og professionelle virksomheder, der er blevet skabt herhjemme.

  Der spøger desværre stadig en fordom om virksomhedsejere som folk med høj hat og høj cigarføring.

  Idag er der ikke længere et modsætningsforhold mellem virksomhedsledelse og ansatte. Det er i begge parters interesse, at det går virksomhederne godt – og det gør det kun, hvis med medarbejderne bliver værdsat, og at alle trækker på samme hammel.

  Spørgsmålet er hvor meget man fra folketingets side kan gøre, for at ændre på dette – udover de sædvanlige ‘iværksætterinitiativer’.

  Det kræver nok en holdningsændring – og det tager normalt sin tid.

 6. Af J Lund

  -

  @Niels Juul Hansen, 4. juli 2013 kl. 12:29

  Har du dokumentation for din påstand om “at danskerne mangler ‘entrepreneur-genet’ sammenlignet med mange andre lande”?

  Jeg har kigget lidt i tal fra Danmarks Statistik om iværksættere og højvækstvirksomheder i Danmark. De viser en del aktivitet på dette område i Danmark. Er det ikke bare en skrøne at vi i Danmark er dårlige på dette område?

 7. Af Arne Rud

  -

  @Ole Skovgaard, 4. juli 2013 kl. 12:10. – Som en slidt 68´er: En sogneskole er for alle børn, skolegården er et legecenter med tavler og byggelegeplads, friluftsscene, idræts- og boldbaner, skate- og skøjtebaner og 5. klasse lærer Noesgaards staveord med værktøj i hånden på en byggelegeplads.

  Værkstedsskolen for 6.-10. klasse er skoler langs Ringgaden i Smilets By.

 8. Af Niels Juul Hansen

  -

  J. Lund

  Prøv at google

  færre-iværksættere-giver-danmark-færre-job

  mvh

 9. Af J Lund

  -

  @Niels Juul Hansen

  Kommentar fra internettet:
  “Danmark ligger i bunden af OECD-landenes top-ti over de bedste iværksætternationer.”

  Der er 33 lande i OECD. Danmark ligger trods alt med i bunden af top-ti listen over de bedste iværksætternationer:-)

  Kommentar fra internettet:
  “Iværksætternes prestige er steget, men antallet af nye virksomheder er i tilbagegang, og alt for få af dem vokser sig store. Adgang til finansiering er den største forhindring for dansk iværksættersucces. Men kurven kan knækkes, hvis vilkårene lempes i iværksætternes første fem leveår, mener førende international ekspert.”

  Ifølge den internationale ekspert er manglende adgang til finansiering er den største forhindring for dansk iværksættersucces. Det er altså ikke at danskerne mangler ‘entrepreneur-genet’, der er årsag til manglende iværksættersucces.

 10. Af Niels Juul Hansen

  -

  @J Lund

  Vi var naturligvis ikke så langt fremme i skoene i Danmark som vi er, hvis vi ikke havde fremsynede entreprenører/virksomheder, MEN der er mange dygtige danskere, som også er ‘tryghedsnarkomaner’. Derfor foretrækker de vellønnede jobs med gode pensionsordninger i det private og offentlige – i stedet for en usikker iværksætterfremtid.

  Det kritiserer jeg dem ikke for.

 11. Af søren sørensen

  -

  Skrevet af arne the ruddest, 4. juli 2013 kl. 13:12

  Esbjerganske er jyske bønder hvor ingen bønder hjælper! Der hører men kun flaget flagre. Sjælland eller sjælens vugge forklarer gerne. Izmir er dog ej Smyrna.. For men bliver hvad men spiser, I esbjerg Torsk og kulling…

 12. Af Arne Rud

  -

  @søren sørensen, 5. juli 2013 kl. 00:33. – Skrald den Store af Roskilde har mest skrald efter sine grønne koncerter, men der er ingen, der har kuller på fiskerihavnen i Esbjerg.

  En helt er en fisk i Ringkjøbing Fjord, hvor Kresten Kold underviste i præstegården til kaffen derhjemme efter at have hentet filosofiens vugge i Smyrna; her hjælper kun bønner.

 13. Af søren sørensen

  -

  Arne the ruddest@
  Sjælens vugge ligger plads til mange indvandrer fra det Jyske under store skrald. Uden jyske tyste ingen skrald og uden kuller og torsk, ingen Esbjergafganske, for der “bliver vi hvad vi spiser”! Men kritisere men de jyske indvandreres tegnebog så udelukker de!

  I sjælens vugge behøves ej heller intet spejl for at se postbuddet komme når men er Jøde og står for ytringsfrihed. Der agere men selv postbud og ytringsfrihed. Kun i jydeland er det nødvendigt med et spejl for at se hvem men er…Og der på landet(som egentlig ikke er som resten af landet) ringer postbuddet altid 2 gange i tilfælde af duftende bønner serveret af bønder med indremissionsk bønner..gerne med kogte grønne bønner også!

 14. Af J Lund

  -

  @Niels Juul Hansen, 4. juli 2013 kl. 17:53

  Jeg må indrømme at du har ret. Erhvervsstyrelsens ‘Iværksætterindeks 2012 – Vilkår for iværksættere i Danmark’ nævner at “Den største udfordring for Danmark er Iværksætterkultur, hvor særligt danskernes begrænsede lyst til at starte virksomhed trækker ned.” Danmark er placeret som nr. 21 (ud af 33 OECD lande) på Iværksætterkultur i 2012, hvilket selvfølgelig er en dårlig placering.

  Det bliver i mit næste liv, at jeg starter min egen virksomhed 🙂

 15. Af Arne Rud

  -

  @søren sørensen, 5. juli 2013 kl. 09:11. – I Lemvig bruger man et gadespejl, når et postbud ringer på døren, stilladstrolde bruger en dørkikkert.

  I Jydens Land kommer en skolereform højest på en cykel med kvalitetskontrol af cykler og stativer.

 16. Af Niels Juul Hansen

  -

  @J Lund

  “Det bliver i mit næste liv, at jeg starter min egen virksomhed ”

  Nej, for pokker!

  Vi har brug for jer i dette. 🙂

 17. Af Arne Rud

  -

  Sædding Centret i Esbjerg har hobbybutikker som turistbutikker med familieaktiviteter i sommerlandet i al slags vejr.

  I en hobbyforening er talenter i mesterlære og præst og degn bruger biblioteksbussen som rejseførere ved besøg hos venskabsforeninger i andre egne og lande.

 18. Af Arne Rud

  -

  En skolegård i en sogneskole er et legecenter med friluftsscene og cirkus, skatebane om sommeren og skøjtebane om vinteren.

  Ringgadeløsningen er Ungdomsskolen som værkstedsskoler tværs gennem byen mellem Aarhus og Marselisborg Seminarium med naturhistorie og væksthuse i Botanisk Have og historie i Den gamle By.

 19. Af Arne Rud

  -

  Jyder er håndværkere, Thyras murere og tømmermænd byggede Dannevirke med brystværn og parabolskjolde og toldernes sangkor ved Hærvej og Drivvej.

  Forhaver i Sydslesvig er velholdte, lærere med en grøn botaniserkasse underviste ved Tønder Seminarium og en festival i Tønder er festlig, folkelig og fornøjelig.

 20. Af Karin Bennedsen

  -

  Danskerne er gennem generationer blevet opdraget til at være (gode) lønmodtagere. Vi (hovedparten af os) har derfor ikke nogen egentlig tradition for at tænke som iværksættere.

  I fremtiden vil det måske blive nødvendigt, at de unge bliver motiveret til at tænke mere i retning af at blive selvstændige erhvervsdrivende, men det fordrer uden tvivl en mentalitetsændring hos mange, for hvem trykheden som lønmodtager er svær at give slip på.

  Det er endnu så nyt, at vi er i konkurrence med lønmodtagere fra hele verden, hvoraf nogle får så lidt i løn, at ingen i den vestlige verden kan være med på den vogn, men vi ser alligevel nogle tendenser til at erhvervslivet trykker lønningerne via ansættelse af billig arbejdskraft fra Østeuropa.

  Konkurrencen mellem lønmodtagerne på det globale arbejdsmarken er et faktum, som vi bliver nødt til at indrette os på, og her er det, at vi har brug for de fantasifulde og initiativrige entreprenører, der skaber nye arbejdspladser og muligheder for udvikling af arbejdsmarkedet.

 21. Af Lonny Fischer Olsen- korrespondent

  -

  Jeg vil nødigt tage haabet fra blok-skriverne – Men man har i det lille DK – overset AT : borgerne er blevet drevet ved næsen – rundt i manegen – i de sidste 4 aartier af NEPOTISME – Altsaa de samme fam.politikere, der skaffer deres børn ind i den lukrative osteklokke -Desv. er jeg bange for at løbet er kørt : Indavl bliver regeringen ikke klogere af !- Derfor skal vi have ERHVERVS-folk til, at regere Danmark ! –pædagoger – djøffer – off. ansatte – skal ikke kunne komme i den næste regering.-

 22. Af Arne Rud

  -

  Hvem har set en djøffer, der kan lappe en cykel?

 23. Af søren sørensen

  -

  Hvem har set en øffer, med tanke uden for egen tegnebog?

 24. Af søren sørensen

  -

  En dj øffer eksisterer kun i jydeland…og ved gæsteoptræden i store skrald ved sjælens vugge på sjælland.

 25. Af Arne Rud

  -

  Turs og trold lever af pærevælling og vold.

 26. Af Arne Rud

  -

  @søren sørensen, 6. juli 2013 kl. 13:46. – Kultur er tegning, se hulemalerier og tegnebøger.

 27. Af Ole Skovgaard

  -

  @Arne Ruud, Esbjerg, Hule malerier udført af Neander-Talere, personer fra en svunden tid kendetegnet ved en let ludende gang og “gorilla2 agtig udseende. Neander angav geografisk adkomst og “talere” et udtryk for at de talte meget og ringede til levned middel styrelsen, hvergang de blev tvunget til indtagelse af en hestebøf stegt på dækket i hård bidevind.

 28. Af Arne Rud

  -

  @Ole Skovgaard, 6. juli 2013 kl. 19:34. – Røde Mor er en trold.

 29. Af søren sørensen

  -

  Arne the rut@

  Sorte mor er løkken..Kultur er ikke flagtilbedelse og opera eller hule jyske håndmadder lavet af en der arbejder i sort og tænker på skat mens flaget går op med klassisk fanfare..Folket er Danmarks kultur…Berlingske er i sidste åndedrag men lindeorme skal nok komme og redde i det ikke sandsynlige tilfælde af at staten ikke vil betale mere til ejerne…

 30. Af Ole Skovgaard

  -

  @Søren Sørensen, “Lilly fra Løkken på Bellevue”, “Lilly fra Løkken på Bellevue”. Har du nogen sinde det et Hule maleri ? Vi er tilbage ved kulturens rødder.

 31. Af søren sørensen

  -

  Skodgaard@

  Løkken og lindeorme er fortidige Danske sjæle som trolde der er genopstået..På bakken eksistere de kun iblandt publikum…Åh….

 32. Af Arne Rud

  -

  @søren sørensen, 7. juli 2013 kl. 13:47. – Røde Mor sidder gerne i bestyrelsen hos Red Barnet, helst som kirkeminister.

 33. Af Lonny Fischer Olsen- korrespondent

  -

  Det sidste vi hører – og ser i medierne inden vi gaar i seng ! — Og det første vi hører og ser i medierne – naar vi staar op om morgenen -Er : Om det muslimske broderskab ! — Hvad rager det os ? –Er Danmark stadig DANSKERNES LAND ! — Eller hvad ?

 34. Af søren sørensen

  -

  Arne the Rut@

  Tænk bagfra.
  En kirkeminister har aldrig givet en skærv til red barnet men flere har dog reddet på et med eller uden sadel. Lindeorme sidder gerne i bestyrelser, helst som direktør men løkken foretrækker pladsen selv.

 35. Af Arne Rud

  -

  Trold lever af pærevælling og vold.

 36. Af søren sørensen

  -

  Lindeorme lever af andres sved og skatte bedragelse.

  Ingen debat uden ytringsfrihed…

 37. Af Arne Rud

  -

  Skibskor byggede Danmark.

 38. Af søren sørensen

  -

  skibskor skal ikke ha lov til at bygge Danmark. Det gør folket!

 39. Af georg christensen

  -

  Tre ord, hvor to er fyldt med “værdier”, “tænk og verden”, det tredie forfra, er alt for opslidt. Nytænkning i “Globaliserings tankegangen”, en stor “gigantisk familie”, som i “fællesskab”,med viljen til forståelsen for “hinanden” overalt er tilstede, sammen med viljen til, at hjælpe hinanden. og vi “verdensfolket” vil opleve, at politiske og religøse “magtbegærligheder” falde sammen i deres egne “værdiløsheder”.

Kommentarer er lukket.