Selvfærd

Af Anne Sophia Hermansen 68

Børn med tandsmerter, tandlægeskræk, mishandlede tænder, fejlregulerede tænder og akut behov for rodbehandling. Det oplevede min far ofte i 70‘ernes og 80‘ernes Aarhus. Han var privatpraktiserede tandlæge og behandlede jævnligt børn, der havde været i hænderne på den kommunale tandpleje.

Dernæst sendte han den ene klage efter den anden af sted til kommunen. Indigneret over den smerte, skoletandplejens inkompetence påførte børn og unge. Det fik han ikke noget ud af. Kommunen vendte bare håndfladerne opad. Systemet passede på sine. Også dem, der ikke passede på dem, de var ansat til at passe på.

Forleden var det så mig, der tog min 8-årige søn til privat tandlæge. Han havde så sent som i marts været hos den kommunale tandpleje i Randersgade på Østerbro og fået beskeden: Nul huller. Måske havde hun haft for travlt, måske var hun inkompetent eller måske ligefrem blind – med det blotte øje kunne hans far to måneder senere konstatere et større hul i kindtanden. Og så hurtigt udvikler et hul sig ikke. Det tager år. Det har vokset sig meget stort henover besøg hos skoletandplejen.

Da jeg fortalte min egen tandlæge, at vi lige havde været til skoletandlæge, sukkede hun bare opgivende. Mens min søn lå i tandlægestolen, bandede jeg indvendigt over, at jeg havde haft tillid til den kommunale tandpleje, ligesom jeg sidste år bandede over, at jeg havde haft tillid til folkeskolen og placeret min søn i en på Østerbro.

Dengang beskrev jeg i en række blogindlæg lærernes lave engagement, høje sygefravær, den udbredte mobning i skolegården og hvordan børn sked i håndvasken, men kritikken blev afvist af børne- og ungeborgmester Anne Vang (S). Den pågældende skole havde ikke problemer, sagde hun, i al fald ikke flere end de øvrige folkeskoler i området. Skolelederen er siden blevet byttet ud. Så det havde den jo så måske alligevel.

Men tilbage til den kommunale tandpleje.

Udgangspunktet er at give børn sundere tænder. Lære dem at børste tænder morgen og aften og at gå til eftersyn. Tandbehandling og –eftersyn er på statens regning til barnet fylder 18 år, og en af den kommunale tandplejes opgaver må altså være at give børnene gode vaner, som ikke alle forældre er i stand til at give deres børn.

Det er svært at opdrive en kvalitetsundersøgelse af den kommunale tandpleje. Mens restauranter og fødevareproducenter løbende tjekkes af fødevaremyndighederne, bankerne af Finanstilsynet, skoleelevers færdigheder måles og gøres op i PISA-undersøgelser og ministres fejl og magtmisbrug bevogtes af rigsrevisor og ombudsmand osv. osv., så lader der ikke til at være samme kontrol og gennemskuelighed, når det kommer til den kommunale tandpleje. Den får årligt tilført milliarder via skatten – men får vi kvalitet for pengene? Det kunne jeg godt tænke mig at vide. Kigger jeg ind i min søns mund, er svaret nej.

Hver eneste kommunal tandlægepraksis burde være ledsaget af en offentlig tilgængelig klagestatistik. Så kan forældre få indsigt i, om det er kompetente mennesker, der arbejder på klinikken eller om det er uduelige tandlæger, der sjofler børns tænder. Det kunne også få de offentlige ansatte tandplejere til at gøre sig mere umage. Vi ved i forvejen, at smileyordninger og ankenævnsstatistikker har en opdragende effekt, hvorfor ikke bruge samme princip her?

I det hele taget mangler vi et troværdigt uafhængigt tilsyn, hvis rapporter bliver offentliggjort, og som enhver tandlæge skal skilte synligt med. Det er ikke tilstrækkeligt, at klinikkerne skal føre tilsyn med sig selv. I forvejen kontrollerer vi flittigt private aktører, der opererer på markedsvilkår og ellers er vant til, at kunderne skrider, hvis ikke de leverer kvalitet.

Lad os indføre kvalitetskontrol af offentlige aktører, her den kommunale tandpleje, hvor der sandsynligvis er gode og dygtige tandlæger tilknyttet, men også aldeles inkompetente tandlæger. De sidste skal selvfølgelig oppe sig – eller finde andet job. Bare fordi man får sine patienter automatisk, betyder det ikke, man skal være ligeglad med sit arbejde.

Min far jokede i 70’erne og 80’erne med, at de tandlæger, der blev ansat i skoletandplejen, var dem, der ikke kunne fungere som privatpraktiserende. Og jeg troede dengang, at det var en forfængelig idiosynkrasi. Nu er jeg klogere. Vi kommer ikke igen hos den kommunale tandpleje i Randersgade, og ligesom min søn har fået mistillid til folkeskolen, har han også fået det til skoletandlægen. Begge dele betaler vi til over skatten – ved siden af kan jeg så få lov at betale for hans privatskole og nu – private tandlæge.

Og mens jeg gør det, kan jeg høre venstrefløjen jamre sig over, at de lever i en forfærdelig borgerlig tid, hvor opbakningen til ”fællesskabet” vakler, og ord som ”solidaritet” ikke har samme automatiske positive klang.

Ja, det er vel nok trist. Men hør her, kære (københavnske) venstrefløj. Kunne det skyldes, at I beder danskerne om at bakke op om en skole, hvor børnene skider i vasken, med uduelige ledere og uengagerede lærere? Og om at acceptere en tandpleje, der ikke kan se selv de største huller i tænderne? Var det ikke en idé, at I stillede jer på børnenes side? Bare en tanke.

Jeg sender naturligvis en klage af sted til kommunen, men gør mig ellers ingen illusioner. Jeg forventer at møde de sædvanlige opadvendte håndflader, bortforklaringer fra erfaringsløse politikere og et system, der forsvarer sine. Ligesom Københavns Kommune og Københavns venstrefløj forsvarede den skole, hvis leder de så alligevel følte sig nødsaget til at bytte ud. Hvem skylder man sin loyalitet? Ledere og lærere eller børn og forældre?

København ledes i det hele taget af en meget mærkelig slags venstreorienterede, der velfærdskonservativt hjælper systemet med at beskytte sine egne, også de dysfunktionelle, og lader de svageste i stikken.

Men tandsmerterne bliver størst hos de børn, hvis forældre ikke har råd, ligesom det i forvejen er de mindst ressourcestærke børn, der er overladt til en folkeskole, der ”uddanner” funktionelle analfabeter på stribe. Bevares – jeg ved godt at der er mange gode skoler og gode klasser og gode lærere og alt det der: Men én ting, der blev slået fast med syvtommersøm i den konflikt, som lærerne tabte så eklatant til folkestyret for nogle uger siden, det var, at skolesystemets resultater samlet set er alt, alt for ringe. Måske er det også derfor, danskerne bakker op om den redningsaktion, regeringen orkestrerede efter først at have taget en månedsløn fra et vrangvilligt lærerkorps.

Godt nogen af os har råd til et selvfærdssystem, når velfærdssystemet svigter. Synd for dem, der ikke har – de må sejle deres egen sø eller stemme systemkritisk, dvs. ræverødt eller piratossort, til kommunalvalget i København i november.

68 kommentarer RSS

 1. Af søren sørensen

  -

  Det er kedeligt og usagligt at bloggen er taget over af kommunale tandlæger og private…De skal bedømmes af borgerne og er blevet en intern pege fingrene på de andre…Ingen er jer er særlige seriøse…

  På sundhed og derefter dk kan i søge på tandlægepriser øverst oppe så vælge behandlingen i leder efter og se tandlægernes priser over hele landet..Der er store,store penge at spare….
  Hej til bloggerens far……

 2. Af søren clausen

  -

  Det er kedeligt og usagligt at bloggen er taget over af kommunale tandlæger og private…De skal bedømmes af borgerne og er blevet en intern pege fingrene på de andre…Ingen er jer er særlige seriøse…

  På sundhed og derefter dk. kan i søge på tandlægepriser øverst oppe så vælge behandlingen i leder efter og se tandlægernes priser over hele landet..Der er store,store penge at spare….
  Hej til ASH´s far………….

 3. Af Ulf Timmermann

  -

  Kritik er en god ting. Selvkritik endnu bedre. Svarer til det her med: ”Tale er sølv, tavshed er guld”.

  Engang gik vi rundt os sagde så meget, f.eks.: ”Der er ikke noget, der er så godt, at det ikke er skidt for noget”. Det omvendte sagde vi også, vi sagde som sagt så meget.

  Den slags er der ikke plads til længere, der er ingen vaklen i geledderne i Det (omsider) Virkeliggjorte Danmark. I dag nøjes vi med at ”mene” noget. Ja, faktisk har der aldrig været så mange, i Danmark, som ligefrem lever af at mene noget. Noget af en nedtur.

  Så er det sagt!

 4. Af søren sørensen

  -

  Skrevet af Ulf Timmermann, 16. maj 2013 kl. 18:48

  ja, gamle dage var bedst. Dengang men fortalte folket at sådan er det, så blev det således…Og længere var den ikke..Det var gode dage! Kritik af offentlige tandlæger er da fornuftigt hvis grunden bagved var positiv men her drejer det sig jo om at lefle for det private,overbetalte og overbehandlede private system! Det er der ingen sund fornuft i. Sundhed er en gode for alle. Så kan men diskuttere velfærdsydelser mv…Men ikke sundhed og lige adgang til uddannelser og muligheder…

 5. Af Ulf Timmermann

  -

  @ Søren Sørensen

  Hov, du må have misforstået mig, jeg drømmer mig ikke tilbage til nogen Guldalder, i modsætning til så mange andre på de her blogge. Men, det er nu engang en ubrydelig lov, ”at ét deler sig i to”, troede ligefrem at erkendelsen af det var de venstreorienteredes adelsmærke i modsætning til de der rædselsfulde, borgerlige analfabeter. Min hukommelse kan have svigtet mig eller som netop aktuelle Bruce Springsteen synger i sangen ”Brilliant Disguise”: – Maybe Baby, The Gypsy Lied.

  Så er det gentaget!

 6. Af søren sørensen

  -

  Ulf timmermann…
  Jeg går hvor mine tanker mig leder…Leflen for ligesindet eller ej,er jeg udover,.men ligesindet er dog bedst, møder kun 1 om året!…Dem trækker men en af min onkels 1930-1970 vine op for…De var dog efterladt i en menneskealder i pejsestuen med temperaturen svingende fra kattepis til tropiske legepladser i DK, efter tilstedeværelsen eller ej af måneder…..nogen gange kolera andre gang udover kristus tilstedeværelse…livet er udover u-retfærdigt bedømt af termostaten..

 7. Af lone sørensen

  -

  Ulf timmermann har forsøgt at besvare dig…men B´s nye filter er stærk anti-demokratisk…Dog er det totale filter som skulle ha været indført i foråret udeblevet…Ja lad borgerlige diskuttere internt de ville sikkert komme til mange sandheder lige som er sket over hos politiken…Gud herrebevares…Medierne idag som er aktie ejet har kun et mål…Anti-demokrati…

 8. Af Mogens Hartvig

  -

  Kære Anne,

  Det er mig magtpåliggende, at meningsudvekslinger som disse skal foregå sobert og høfligt, uden sarkasme og spydige bemærkninger. Følgende spørgsmål er således oprigtigt og ikke en “dumsmart” bemærkning. Er det korrekt opfattet, at kernen i dit budskab er, at det er samfundets (det offentlige) skyld, at dit barn har hul i tænderne? Hvis vi ser bort fra spidse formuleringer og knivskarp retorik, så er det jo reelt hvad du skriver.

 9. Af søren sørensen

  -

  Så kan men diskuttere velfærdsydelser mv…Men ikke sundhed og lige adgang til uddannelser og muligheder…

  Skrevet af søren sørensen, 16. maj 2013 kl. 19:23

  …Men ingen af disse to har vi dog endnu…
  tak til søren sørensen for ide grundlaget…

 10. Af Thomas Beckwith

  -

  Jeg synes du springer lidt let hen over en meget vigtig ting ASH. Det er hverken den offentlige eller den private tandlaege der har ansvaret for din 8-aariges taender. Det er dig som foraelder der har 100% af ansvaret.

  En 8-aarig skal have checket sin tandboerstning af mor og/eller far. Hver dag! Og det her du klart ikke gjort, da hullet du henviser til var til at se med det blotte oeje.

  I fodbold kalder de det er selvmaal!

 11. Af Arne Rud

  -

  Rend mig i traditionerne, pensionister kan bruge skoletandlæger efter skoletid og i skoleferier; man bliver jo, hvad man spiser, så skoletandlæger er billigere end hospitalssenge.

 12. Af J Lund

  -

  Man kan vel godt kritisere en tandlæge for ikke at finde et caries angreb selvom man selv en skyld i angrebet f.eks. pga. manglende brug af tandtråd. Jeg har selvfølgelig forståelse for at selv en dygtig tandlæge kan overse et hul.

  Jeg synes det er en underlig holdning, at ASH ikke må kritisere skoletandlægen for ikke at finde et hul i sin søns tænder, fordi “hun jo selv er skyld i hullet”.

  Hvis man overføre denne holdning til det øvrige sundhedsvæsen, vil dette ikke kunne kritiseres, da folk jo som regel selv er skyld i deres sygdom pga. deres livsstil.

 13. Af J Lund

  -

  @Knud Høst-Madsen, 16. maj 2013 kl. 17:13

  På intenettet støder man på beretninger fra 60erne og 70erne om “udboring af kindtænder” hos skoletandlæger. Det var åbenbart en udbredt holdning at udbore kindtænder hos skoletandlægen. Jeg ved ikke om den samme holdning også var at finde blandt private tandlæger.

 14. Af søren sørensen

  -

  Arne Rud@
  Intet er så beskidt at det ikke er godt for noget, pånær troldes tænder med rådne fiskerester….Men et gavekort til spa “fish and kiss” i KBH hvor et mundbad af gara rufa(bedst gjort tidligt om morgen før de har fået et stort fod måltid fra en jysk fiskekone på storbytur) er jo godt for dem og heldigt at alle ikke er lige rene for fisk er også væsener med rettigheder af føde….
  Fiskemadrester er de værste dog…deres baktier påvirker den svømmende adfærd igennem livet negativt….Trolde der storspiser fisk skal især være påpasselig og lære at børste tænder. Men de gider ikke… Mor i KBH. skal gøre sin pligt for alle fiske spiser der ikke gider især dem langt væk uden gara rufa som i Esbjerg hvor de er blevet spist af større fisk og redigere rundt med tandbørsten. Det er muligt Iphone 5 har face to face og men kan få en gratis app nu der hedder tooth to tooth…

 15. Af Lars Holsaae

  -

  Kære Knud Høst-Madsen
  Opfattelsen af huller i tænderne og behandlingen af disse har i takt med nye forskningsresultater og erkendelse ændret sig.
  I 60’erne og 70’erne og langt op i 80’erne var det opfattelsen at et hul var et hul, og at huller skulle bores ud og fyldes. Baggrunden for dette var, at den proces, der var årsag til hullet i tanden ikke kunne stoppes på anden måde end at bore tanden ud og fylde den. Det gjaldt for alle tandlæger uanset om de var i privat praksis eller i børne- og ungdomstandplejen.
  Ny forskning viste, at den proces, der fører til huller i tænderne, kan stoppes eller forsinkes væsentligt ved at børste tænderne rene og foretage andre forebyggende tiltag.
  Med denne nye erkendelse kom der naturligt et nyt syn på behandling af huller i tænderne.
  Når en tandlæge konstatere, at der er et hul, så skal tandlægen vurdere om patienten / borgeren (med instruktion m.v. fra tandlægen) er i stand til at stoppe eller forsinke processen, så hullet ikke udvikler sig yderligere, eller om tandlægen skal anbefale at hullet repareres med en tandfyldning (og så er der nogle mellemløsninger på vej med forsegling af tanden).
  Det er således en vurdering af den enkelte patient i forhold til hullets karakter, der er grundlaget for tandlægens anbefaling af, hvad der skal gøres i det enkelte tilfælde. Vurderinger er ikke eksakt videnskab, men baserer sig på en lang række forskellige faglige, menneskelige m.fl. faktorer. Så hvis forskellige tandlæger får den samme patient, vil tandlægernes vurderinger og anbefalinger med stor sandsynllighed variere.
  Der er mig bekendt ikke foretaget undersøgelser af, om der er systemiske forskelle i vurderingerne mellem privatpraktiserende tandlæger og tandlæger i kommunal tandpleje, der kan tilskrives, at privatpraktiserende tandlæger betales pr ydelse (f.eks. pr. tandfyldning)medens den offentlige tandplejes financiering er uafhængig af leverede ydelser, men som hovedregel kan relateres til antallet af borgere, der er tilmeldt den kommunale tandpleje eller andre systemiske forskelle mellem de to sektorer.

 16. Af J Lund

  -

  @Lars Holsaae, 17. maj 2013 kl. 12:22

  Det kunne være interessant med en statistik over tandlægebehandlinger hos private tandlæger og skoletandlæger siden 60erne for gruppen af skolebørn. Det kunne afklare om der vitterlig har været foretaget flere tandfyldninger per barn hos skoletandlægen end hos private tandlægen.

  Personligt har jeg godt nok været igennem en hel del udskiftninger af gamle plomber fra 60erne med guldkroner. Det var været dyrt.

 17. Af Mette Hansen

  -

  Jeg har virkelig aldrig forstået, hvorfor tandlægen ikke er en del af sundhedsforsikringen, når de praktiserende læger er. Det er for ringe, og det skaber en enorm ulighed i vores samfund. Har man ikke råd til at gå til tandlægen, bliver dette naturligvis nedprioriteret, og man vil i så fald risikere at udvikle tandproblemer, der virkelig kan forårsage store fysiske og psykiske smerter.

  Du er heldig, at du har råd og mulighed for at tage dit barn til privat tandlæge, men jeg mener også, at der er tale om held, ligesom det er, når man går til lægen. Man kan være heldig at støde ind i en dygtig tandlæge, lige så vel som man kan være uheldig at støde ind i den forkerte. Jeg tror dog ikke, at det har ret meget med offentligt/privat at gøre.

 18. Af Niels Petersen

  -

  Desværre ser man oftere og oftere, at den kommunale tandpleje ikke er tilstrækkelig. Man kan mene hvad man vil om privat tandpleje (ja, det er dyrt hvis man havde håbet på at klare sig med den kommunale gratis tandpleje), men også en god investering. Måske er brugerbetaling vejen frem? Brainstormer i hvert fald bare lidt.

Kommentarer er lukket.