7,5 mio. kr. for en papirflyver

Af Anne Sophia Hermansen 35

I stedet for coke og champagne skal modeller nu have lidt mad backstage. De skal også have løn for deres arbejde, og der må ikke være modeller under 16 år på catwalken. Det fremgår af et såkaldt etisk charter, som Danish Fashion Institute præsenterede i forbindelse med den københavnske modeuge.

Det lyder jo lidt som en vittighed. Hvordan kan det præsenteres som et fremskridt, at folk skal have løn for deres arbejde, og at børn ikke skal bruges som blikfang for voksentøj? Det virker også komisk, at løsningen på modebranchens problemer med spiseforstyrrelser er, at modellerne stikkes en agurkebagel foran makeup-spejlet. Etisk charter, vorherrebevares.

Der foreligger ingen sanktioner, hvis nogen overtræder reglerne og f.eks. serverer sprut for 14-årige børnemodeller. Branchen opfordres alene til ”selvjustits”, hvilket direkte oversat betyder, at chartret er anbefalelsesværdigt godt at vaske hænder i. At Danish Fashion Institute heller ikke selv tager sine etiske retningslinjer alvorligt, viste den omdiskuterede plakat for den københavnske modeuge.

Her poserede en sygeligt tynd model, duknakket og med tændstikarme – til stor forargelse for Landsforeningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade, i øvrigt. Foreningen havde nemlig været med til at udarbejde det etiske charter. Men da de rettede en kritik af Eva Kruse, administrerende direktør for Danish Fashion Institute, blev de affejet med kommentaren: ”Vi skal jo heller ikke skal diskriminere folk, der er tynde.” Det er der vist heller ingen fare for i modebranchen, Eva Kruse.

Det kan umuligt tolkes som andet end en hån mod landsforeningen, at modeugen blev profileret af en underernæret og fotomanipuleret model. Det svarer til at lade en bank sponsere en kampagne, der bruger playboy-fallenten Frederik Fetterlein som blikfang. Og beklager banken sig, får den at vide, at overforbrug skam ikke skal lægges nogen til last!

Danish Fashion Institute forstår kort sagt ikke sit eget etiske charter og det ansvar, der følger med.

I tv-programmet Bag Facaden blev der i 2010 udført en BMI-test på 28 danske catwalkmodeller. En af dem havde et på 18,5, mens de andre 27 lå under. Jeg vil minde om, at man taler om underernæring og sultegrænse, når BMI-værdien er mellem 18,5 og 16. Den slags kan man dø af, og det skete også tre modeller i forbindelse med de sydeuropæiske modeuger i 2006. Da Milano og Madrid efterfølgende indførte BMI-krav, betød det, at 30 % af modellerne ikke kom på catwalken det år.

Det mest overraskende her er dog ikke, at etik forveksles med en sandwich. Det er, at Københavns Kommune, der finansierer løjerne, ikke stiller flere krav til modeugen. F.eks. stiller som modkrav, at modellerne er sikret gode og trygge arbejdsforhold, at deres sundhedstilstand er i orden, og vigtigst: BMI er over 18. Kommunens støtte beløber sig til 7,5 mio. kr. over fire år – hvordan kan den legitimere overfor borgerne, at den er sponsor for unge kvinder, der ikke bliver passet ordentligt på? Måske er det ikke kun Danish Fashion Institute, men også Københavns Kommune og overborgmester Frank Jensen (S), der har problemer med etikken?

Andre steder kan man nemlig godt finde ud af, at modebranchen ikke selv kan finde ud af tingene. Senest har også Israel indført statslig lovgivning på området.

Sålænge den danske brancheorganisation mangler etik og ansvar for unge kvinders sundhedstilstand, må vilkårene for offentlig støtte naturligvis strammes op. Sker det ikke, må støtten trækkes tilbage. 7,5 mio. kr. er mange penge for et etisk charter, der i bedste fald kun kan bruges til at lave papirflyvere af.

 

Også bragt som Indspark i Berlingske den 8. februar 2013.

35 kommentarer RSS

 1. Af mads Kastrup

  -

  Tak, Anne Sophia, siger vi med op til flere teenagepiger.

 2. Af Niels Juul Hansen

  -

  Helt enig ASH

  Man skal ikke lade gåsen passe… eller var det omvendt?

 3. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Nu findes der jo naturligt tynde piger, så branchen kan vel forhånds sikre sig, at de piger, de ansætter ikke er ramt af spiseforstyrrelser og heller ikke i behandling for noget her.

  Billedet er i sig selv lidt uhygeligt – manipuleret eller ej? Men – det kunne ligne en pige i farezonen.

  Problemet er, at vi i den anden ende af skalaen heller ikke forbyder alskens fødevarer, der feder – og ingen forretning skal naturligvis undergives, når der handles, om folk må komme ind og handle i visse forretninger el folk ansættes, hvis deres BMI er for højt fx.

  Men – der er i orden at sørge for ordnede forhold – og tynd naturligt findes altså også. Og – enkelt for en branche at konstatere, fx en lægeerklæring fra pigen, helbredsoplysninger i det hele taget.

  Ellers svineri at udnytte piger, der i forvejen er ramt – og bedre for en branche også at se, at pigerne, i forvejen er ramt, ikke p gr a branchen – men fra opvæksten og dens forhold – men farligt at ansætte nogen med denne sygdom. Ansvar. Også at se til, at pigerne ikke har nødigt at skulle på kur el lign undervejs, så ud!

  Og – at de ikke skal undlade deres måltider, helst i ro og mag. Ellers er det alt for nemt at manipulere med så unge piger. Og – med det resultat, at de uao får forstyrrelser af en art, der kan indvirke på stofskiftet og andet.

 4. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Branchen kan vel gardere sig yderligere ved en lægeerkæring fra pigerne, at de ikke er ramt af spiseforstyrrelse el har været i behandling tidl får sådant.

  Ellers alm tid til at spise normalt, fordi det ellers er usundt for et stofskifte.

 5. Af Ulla Nielsen

  -

  Man kan kræve af branchen, at modeller skal have et minimums-BMI, ligesom man f.eks.kræver af luffartsbranchen, at de stiller mimimumskvalitetskrav til deres piloters syn, og ikke accepterer dansklærere som er analfabeter, uden at dette ses som diskrimination.
  Gode pointer, ASH.
  Det er i øvrigt tankevækkende, at et parti som Socialdemokratiet, som har så megen opmærksomhed omkring prostitueredes vilkår, at de er så blæsende ligeglade med denne gruppe kvinder, som også lever af at “sælge deres krop”.

 6. Af Lars Ravn Holm

  -

  som sædvanlig…..gaaaaab……zzzzzzzzz

 7. Af Kristian Bruun

  -

  Billedet ovenfor er ekstremt manipuleret. Kvinden er ca. dobbelt så bred på den oprindelige plakat. Ikke just optimal presseetik – med mindre det bare er en teknisk fejl…

 8. Af Kristian Bruun

  -

  Og så blev fejlen rettet, tak 🙂

 9. Af søren sørensen

  -

  Hvad med en norm der siger, kurver og hjerne som Hedy Lamarr,sort hår og mørke øjne altså, som sås igår på DR K. Som ændret anden verdenskrig ved at opfinde et “guiding-system” for torpedoer, og stod bag den moderne mobiltelefon udover en af Hollywood´s største skuespiller og talenter..Det må vist være minimum at forlange af de unge janter…på arbejdsmarkedet når men er 15!

  Eller bare sæt alderen op til 18, så er men sikret ihvertfald noget mere opfinder materiale…Syntes også at channel skulle se og tage Isabella Rosselini retur, jeg har ikke købt en julegave der siden den dag hun fyldte 40 og de fyret hende…

 10. Af søren sørensen

  -

  Hvad med en norm der siger, kurver og hjerne som Hedy Lamarr,sort hår og mørke øjne altså, som sås igår på DR K. Som ændret anden verdenskrig ved at opfinde et “guiding-system” for torpedoer, og stod bag den moderne mobiltelefon udover en af Hollywood´s største skuespiller og talenter..Det må vist være minimum at forlange af de unge janter…på arbejdsmarkedet når men er 15!!!!!!!!

  Eller bare sæt alderen op til 18, så er men sikret ihvertfald noget mere opfinder materiale…Syntes også at channel skulle se og tage Isabella Rosselini retur, jeg har ikke købt en julegave der siden den dag hun fyldte 40 og de fyret hende…

 11. Af Thomas Jensen

  -

  Ja det er en mærkelig verden vi lever i.

  Hvis du sætter tynde mennesker op bag et pigtrådshegn, så er vi parate til at gå i krig.

  Hvis du sætter tynde mennesker op i en lejr i Afrika, så sender mange kritikløst penge efter det, uden at have den ringeste anelse om hvor pengene havner.

  Og hvis du smider tynde piger op på en catwalk, synes især kvinder, at det så ædelt at de vil give hvadsomhelst for det.

  Ved godt at modebranchen påstår at tøj sidder bedre på tynde mennesker, men måske udløser synet af en alt for tynd person en reaktion hos beskueren der sætter dem ude af stand til rationel tænkning.

  Det bedste vi kan gøre som alm mennesker, er vel at bøjkotte de mærker der benytter de tynde modeller??

 12. Af Nanna G

  -

  Jeg kan kun være enig med ASH i, at når skatteyderpenge bruges til et arrangement, må der også stilles krav om en vis rimelighed fra arrangørernes side, her mht. at kravene til modellernes BMI i det mindste er menneskelige.

 13. Af Arne Andersen

  -

  Plejer det ikke på denne blog at være sådan at folk selv må tage ansvar?
  Det er noget med at vi ikke kan lide formynderstaten.
  Det med røg, alkohol, revse egne børn og økonomi, det må folk selv finde ud af.
  Lækre unge kvinder får så meget. Så hvis man føler behov for at føle næstekærlighed for underenærede personer så er der andre kandidater.

 14. Af Jette Sørensen

  -

  Den plakat er på alle måder en katastrofe! Pigen ligner en, der lige er stået ud af sengen efter en uge med kraftig influenza. Prøv at tjekke øjnene. Og der er ikke skyggen af et smil på læberne… Så det er både kunstnerisk og etisk et dårligt valg, som jeg er rigtig ærgerlig over at være med til at støtte økonomisk. Det ligner mere udkastet til en skræmmekampagne for CFW og København!

 15. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Kvinden på billedet er ikke nødvendigvis sygeligt tynd, hvis hun ikke har et tvangspræget forhold til mad og spiser sundt.

  Skal de meget tynde nu per definition sygeliggøres, fordi frøken Gennemsnit føler sig fed og utilstrækkelig, når hun ser tynde, smukke kvinder?

  Det er et faktum, at sunde og raske personer, der lever på såkaldt kalorierestriktion, lever længere end gennemsnittet gør.

 16. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Jeg kan anbefale Wikipedias artikel om “Calorie restriction”.

 17. Af Thomas Nielsen

  -

  Hvad snakker I om?

  VIl I nu til at lovgive om brugen af slanke mennesker. Jeg kender personligt “model-slanke” kvinder der spiser rigeligt, er supersunde, dyrker motion.

  Bare fordi veren bliver federeog federe og misundelsen derfor vokser hos de knap så sunde mennesker skal det da ikke gå ud over hverken modelbranchen eller modellerne. Man kan altså godt være meget tynd/slank uden at man er underernæret.

  Tag jer sammen, lev sudnt og pas iøvrigt Jer selv.

 18. Af Henrik Berg

  -

  Det kan godt være at kalorierestriktion giver et længere liv – men er det sjovere?

 19. Af j b

  -

  http://www.youtube.com/watch?v=LH5DCIf1bRI

 20. Af Bo Lillie

  -

  Mest ubegribeligt er dog hvorfor branchen svælger i sygeligt tynde og sure modeller (hvem har nogen sinde set en model smile) 🙂 Men hvem “køber“ produktet ? – det er svært at se hvem der kan associere sig med de billeder af sygeligt tynde kvinder. Muligvis kun branchen selv ?
  De lider da nok ikke af spisevægringer alle sammen – men det ser sgu ubehageligt ud – og meget lidt sensuelt !

 21. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jette Sørensen 11:21

  Ja, hun ligner en, der faktisk lige har kastet op – med også det slørede blik, de halvt lukkede øjne og den åbne mund – og så denne holden sig på bagsiden af hoften.

  Er der alligevel ikke en disharmoni i dragten og pigens udtryk, type og alder? Nå – det rager jo egtl ikke mig.

  Men – Twiggy i sin tid var faktisk kønnere med – nærmest kun hoved og øjne og en åben mund, hvis vi taler tynde mannequiner. Selv om kroppen var a la en Neuengamme-fange.

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Pigernes forældre har jo det egentlige ansvar her – og branchen bør holde nallerne væk fra evt. udnyttelse og ha ‘papirerne’ i orden – ellers er den at betragte som ligeså syg som de evt. anorexi-ramte piger, de betjener sig af.

  Udover at fotografering siges af lægge 5% på i vægt for en person, så sagdes det tidl, at det er de mange homoseksuelle mænd i branchen, der ønsker dette slanke look, så pigerne mere ligner unge drenge – altså minus kvindelige former; men snarere en ung dreng med ‘pige-ansigt-.

 23. Af Jan Petersen

  -

  Typisk kvindelogik … begge ben solidt plantet i den blå luft. Hvis der fes en flok almindelige overvægtige koner rundt på catwalken, kunne den ligeså godt lukke. Det er jo kvinderne selv, der fremelsker de komiske krops modeller.

 24. Af Kristian Bruun

  -

  Skal vi ikke bare forbyde enhver form for elitesport nu vi er i gang? Udøverne ødelægger sig selv (permanente ledskader, kronisk slidgigt, bivirkninger af doping osv) og giver vore teenagere et fuldkommen urealistisk forbillede med deres veltrænede kroppe. Og når de optræder i reklamer er de uden undtagelse photoshoppet til barbie/ken-perfektion, så man slet ikke kan se deres bumsede proteinshake-hud. Føj.

 25. Af Lars Jacobsen

  -

  Puha! At elske med en som “modellen” på billedet må være som at vælte på cykel hen over våde brosten på en kold efterårsdag…
  Jeg forlanger ikke svulstige venusmodeller, men hvad hulan blev der lige af de skønne kvinder med et nogenlunde normalt BMI?
  Så helt enig: Der bør lovgives om både minimumsalder (18 år) og et fornuftigt BMI.
  Børnemodeller skal naturligvis ikke forbydes, men her må der være skærpede regler, der medfører forældrenes samtykke og jævnlige lægetjek.

  XVI

 26. Af Henrik Knage

  -

  Catwalk er kunst med mennesker indblandet. Lidt som Tour de France.

  Mange på debatten her ser kunsterne som “kød kvæg” der er på auktion. Det er de slet ikke – kunsten er at forarge – og det lykkes tilsyneladende.

  Det er sundt nok at blive forarget på andres vegne – men pigerne har deres eget liv – og det bestemmer de selv over.

  At det så nok dybest set er frivillig slavehandel – det kan der vist ikke være 2 meninger om.

  Bureauerne har ingen hæmninger – de røvhuller.

 27. Af Ulf Timmermann

  -

  Jeg har en smule kendskab til modebranchen, og ikke til så mange andre, det er mit forbehold: Men, jeg tror næppe, at der findes nogen anden branche så reaktionær, så narcissistisk, så elite- og dermed ”livsstilsdyrkende”, som den – og det er nok forklaringen på at mode er så overeksponeret, så populært som stofområde – som så igen kan forklares med, at ”der er billeder i lortet” (i lighed med ”Kongehuset”), som de grynter på redaktionsgangene.

 28. Af Benny Jensen

  -

  Vi vil have røv og patter.

 29. Af Henrik Knage

  -

  Så enkelt er det nok desværre ikke. Pigerne der kontaktes, kontaktes allerede inden de er gået ud af skolen – af skruppelløse agenter. De får tilbuddet om at lade sig fotografere gratis – og så håbe det bedste.

  Lidt syg form for legal slavehandel – skulle jeg mene.

 30. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jan Petersen – 15:32

  Nej, pigerne er kun staffage – modellérvoks i hænderne på disse også int. pengemagnater. De er hylstre, der illustreres indimellem som var de blot levende kunstværker – nogen gange fantastisk (jeg har set en del mode) på en catwalk el til et foto – andre gange slet ikke. For spekulativt virker det ikke.

  Andre igen er ordentlige i deres forhold til deres arbejde her og deres medmennesker, her pigerne osv.

  Men ofte er der mange – udover modellen, der skal tjene fedt på moden via de mere spektakulære illustrationer, hvor de ofte internationalt – er det mit indtryk – ‘kæler’ for hinanden og skal overgå og gøre obs på hinanden og hver især, også i en affektérthed, der ofte også kan være charmerende i sig selv at kigge på, udefra.

  Og – generelt tror jeg, at både pigerne og branchen er blevet bedre, hvor pigerne også kræver deres ret og rimelighed.

  Generelt – piger der stiller op til diverse fotos, halv- el helnøgne har ikke haft ordentlige identificeringsbilleder i deres mødrene ophav, og så udstiller de sig i formiddagsblandene for en slik så enhver ‘farmand’ kan få øje på dem. De skal jo overgå moren – sikkert ubevidst for dem selv.

  Populært benævnt ‘ødpusforvildede’ piger.

 31. Af Jan Petersen

  -

  @ Birgit Hviid Lajer

  Kvindekønnets forfalskning af sit eget spejlbillede starter vel den dag, hun lærer at lakere negle og lægge lidt makeup.

  Så fortsætter forfalskningen ellers ufortrødent resten af livet ud …. 🙂

 32. Af søren sørensen

  -

  så sagdes det tidl, at det er de mange homoseksuelle mænd i branchen, der ønsker dette slanke look, så pigerne mere ligner unge drenge – altså minus kvindelige former; men snarere en ung dreng med ‘pige-ansigt-.
  Skrevet af Birgit Hviid Lajer, 8. februar 2013 kl. 14:54

  ….meget interessant hvor siges dette? links osv! Dette er ikke en personlig bedømmelse?

  Skrevet af Henrik Knage, 8. februar 2013 kl. 18:2
  som det mest betydningsfulde indlæg kunne jeg ikke lade være med at regere..Har du set “tvillingerne fra belleville?” en tegnefilm om tour de france fra
  “de france de fromage formidable”…, den er simpelthen så afsindig formidabel god og indsigtsfuld. Fortæller om doping før doping og sport før sport og mad før mad…et filmisk mesterværk…

 33. Af Jacob Mikkelsen

  -

  Jeg laeste kun overskriften! Det er godt nok vildt. Hvem i disse tider har raad til at betale 7.5 MILLIONER KRONER FOR EN PAPIRSFLYVER?

 34. Af Henrik Knage

  -

  Det er netop det der bliver udnyttet på det skammeligste. Pigerne kender overhovedet ikke sig selv når de begynder på det eventyr, som breder sig som ringe i vandet på de sidste klassetrin i skoleklassen.

  Alt andet lige drenge: Hvem har ikke prøvet at stå og spille luftguitar foran spejlet for at efterligne og drømme om at blive ligeså berømt som det idol man prøver at efterligne – tiljublet og overøst med guld og skønne damer.

  Pigerne derimod udnyttes på deres manglende erfaring i livet – nogle gange tilskyndet af deres forældre.

  Nej jeg her ikke set de film der tales om – jeg har selv digtet mig frem til en form for forståelse – vejledt af en tidligere rigtig oplevelse med emnet.

 35. Af georg christensen

  -

  “Bravo”, “Anne”, du ramte “pletten”. En “cirkusforestilling”, hvor den ene “idiot”, forsøger at stå på, den anden. Nå ja, så har vi igen nget at “grine af”. Det er så sundt, at GRINE?, medens fjollede papirflyvere flyver om ørene hos os.

Kommentarer er lukket.