Havde Søren og Eddy været to blondiner på 25 år

Af Anne Sophia Hermansen 82

Styrmand Søren Lyngbjørn og kaptajn Eddy Lopez været gidsler i Somalia i over to år. De blev sammen med fire filippinske søfolk kidnappet fra skibet MV Leopard i Det Arabiske Hav den 12. januar 2011, og meget hjælp har der ikke været at hente fra den danske regering. Udenrigsminister Villy Søvndal har vendt håndfladerne op ad, og det samme har statsminister Helle Thorning-Schmidt, og derudover har rederiet Shipcraft ikke ligefrem haft travlt med at få langtidsgidslerne frigivet.

Rederiet, der stadig har sit skib og værdifulde last, har ifølge den svenske reder John Arne Larsson ikke råd til at frikøbe mandskabet. Samme reder har dog haft råd til at købe et sommerhus til 55 millioner kroner – et beløb, der kunne have frikøbt gidslerne. I stedet sidder de to danskere og deres filippinske kolleger på 3. år i Somalia, mens rederiets skibe forsætter med at sejle jorden rundt med våben, og politikere og offentlighed er tavse.

Mange vil sikkert huske, at en sejlerfamiliefamilie fra Kalundborg forrige år blev taget som gidsler af somaliske pirater. Det fik medierne til at gå i selvsving, og efter et halvt år blev den stærkt traumatiserede familie frigivet. Tilsvarende blev nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted befriet efter tre måneders fangenskab sidste år og kunne til TV2 berette om sit forfærdelige mareridt.

Man fristes til at tænke, at havde Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez været en fotogen familie eller to blondiner på 25 år og involveret i humanitært arbejde, så havde de nok ikke siddet og rådnet op i Somalias ørken i dag. Så havde vi set massiv nyhedsdækning, støtteaktioner, indsamlinger på Facebook, debatindlæg fra KVINFO og statsministeren ville have nævnt de stakkels kvinder i sin nytårstale, ligesom aviser ville have fulgt op med Ledere og diskuteret det forfærdelige i situationen.

Men når det kommer til sømændene, er de fleste medier som sagt tavse. Fra flere sider hedder det, at omtale skader deres muligheder for at komme fri, blandt andet har Søfartens Ledere netop skrevet på sin hjemmeside, at ”Jo mere presseomtale og jo flere demonstrationer, der er i Danmark, jo længere tid vil det tage Søren og Eddy at komme hjem.” I forvejen har det taget to år. Tavshed ligner nu heller ikke en løsning, og alle andre gidsler, som blev taget ud for Somalia i 2011, er for længst forhandlet hjem.

Udenrigsminister Villy Søvndal har længe hævdet, at han har lagt ”pres” på rederiet, hvad det så end vil sige, og at Danmark går forrest, når det kommer til bekæmpelse af pirateri. F.eks. har Danmark stillet fregatten Ivar Huitfeldt til rådighed for NATO’s antipirat-indsats Operation Ocean Shield, og tilstedeværelsen af internationale flådefartøjer har da også bevirket et markant fald i antallet af piratkapringer.

Hvis problemet med pirateri skal løses, er det ikke tilstrækkeligt med militær tilstedeværelse. Så må det internationale samfund også etablere en fiskerikontrol, eftersom der årligt stjæles fisk til en værdi på op til en milliard amerikanske dollar i farvandene udenfor de afrikanske kyster. Fisk, der hives op af vestlige og fjernøstlige fiskefartøjer og gør, at et land som Somalia mister en naturlig indtægtskilde. En fiskerikontrol vil beskytte det lokale fiskeri og samtidig give de mænd, der lader sig rekruttere som pirater, en mulighed for at ernære sig som fiskere i stedet.

Men det løser ikke Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez’ problemer her og nu. Efter to år kan det se ud, som om mange i denne sag har mistet deres vigtigste navigationsredskab, nemlig det moralske kompas. At mændene ikke vurderes at være pengene værd af et rederi, der udviser et imponerende tab af dømmekraft og faktisk ikke burde drive virksomhed, når de ikke kan finde ud af at behandle deres medarbejdere ordentligt.

Og mens de to sømænd holdes fanget i den somaliske ørken, bruger medierne med undtagelse af Ekstra Bladet tid og spalteplads på at diskutere polske varer i Netto, X Factor, royal tvillingefødselsdag, en Venstre-borgmesters misbrug og om børn må lege doktor og være nøgne.

Vi burde markere to-års dagen med at løskøbe dem og sige undskyld for at have nølet så længe.

82 kommentarer RSS

 1. Af Karsten Søberg

  -

  Kære ASH.
  Tror du virkelig, efter nærmere eftertanke, at disse kapringer med gevinster i milliard-klassen (i Somalia-penge) ville få kaprerne til i stedet at nedsætte sig som fattige fiskere, såfremt en lille kritisabel fiskning ud for Somalias kyst ophørte? Man bliver så let offer for venstrefløjens demagogi og floskler. Det er du da for klog til, eller hvad?

 2. Af christian nielsen

  -

  Livets uretfærdigheder – endnu en gang.
  Enig med ASH. Der er ikke stemmer og den rigtige mediemæssige bevågenhed, så ingen gider rigtig løfte en finger. Ekstra Bladet skal for en gang skyld roses for at have holdt liv i historien. Historien om familien i Kalundborg har det lidt ulækre element at familiefaderen ifølge det oplyste handlede meget uansvarligt. Er han forresten stillet til ansvar for det? Næh. Og det var endda på en ferie hvor de Eddy og Søren var der i embeds medfør.
  Ak ja hvor uretfærdigt, man harmes.

 3. Af Hasse Gårde-Askmose

  -

  Hvor har du ret Anne Sophia:
  Må jeg nævne to andre tilfælde, som jeg umiddelbart kommer i tanke om:

  1.
  Den lille engelske pige Madelaine:

  Hvis hun – i stedet for at være en ualmindelig lille skøn pige – havde været en lille skeløjet, overvægtig, grim lille pige, er jeg sikker på, at hendes forsvinden og hele historien omkring hende, ikke var blevet omtalt med eet ord i medierne.

  2.
  Ukraines tidligere præsident Julia Timosjenko

  Tænk, hvis hun havde været en lille tyk og overvægtig “bondekonetype”..
  Hvis det ikke var fordi, at hun er/var en ualmindelig “skøn kælling”, som enhver mand nok gerne ville have en date med, tvivler jeg på, at der havde været al den virak omkring hende.
  Den måde, som hun har “gebærdet” sig i sin tid som forretningskvinde (og politiker?), lader ikke de russiske oligarker meget tilbage.

  Dybt, dybt deprimerende. Men desværre sandt.

 4. Af Per Madsen

  -

  @ søren sørensen:

  “Det ved ethvert ærligt menneskebarn over 15 år,,,Ellers skal men godt nok være en usædvanligt godt blåøjet, blond, langhåret, tv og cdér(transvestite/cross dresser!) hunde lufter!”

  Ingen dokumentation, kun en omgang tågesnak, der afsluttes med “at det ved enhver da!” Ovenstående citat lukker diskussionen for mit vedkommende. Altid interessant at opleve hvordan visse personager vil synke til i diskussioner, og jeg var ikke klar over at transvistite/cross dresser var særligt uvidende, men ikke noget jeg gider deltage i.

 5. Af Michael Schierding

  -

  Hvor er det dog ynkeligt at se, at så mange her i kommentartråden finder det helt på sin plads at reducere denne personlige tragedie til et parti-politisk spørgsmål. Det er sgu for klamt!

 6. Af Michael Schierding

  -

  @ASH Nu er vores samfund skruet sådan sammen at blondiner, som du fremstiller dem, typisk kan finde måder et erhverve sig på der ikke omfatter ophold i politisk ustabile områder, som fx Somalia.

  At Eddy og Søren ikke er stillet på samme måde, kan vidst kun komme bag på dem der dræbte deres TV for mere end 20 år siden. Tror du fx selv at du ville have en stemme i dagens DK, hvis det ikke var for dit udseende?

 7. Af Alex Laursen

  -

  @ASH: Få nu lige fakta på plads, ikke? Skibet hedder “Leopard” – sgu´ da ikke Leopold!

  “De blev sammen med fire filippinske søfolk kidnappet fra skibet Leopold i Det Arabiske Hav den 12. januar 2011”

  Ligner lidt et stykke venstrehånds Cafe´ Latte job, sådan lidt smart, henkastet, hurtigt…

 8. Af Niels Juul Hansen

  -

  @ Michael Schierding

  Du skriver til ASH:

  “Tror du fx selv at du ville have en stemme i dagens DK, hvis det ikke var for dit udseende?”

  Hvorfor så personlig?

  Mener du virkelig at Pia Kjærsgaard, Thyra Frank og Birthe Rønn er blevet valgt alene på grund af deres sex appeal?

 9. Af Claus T.

  -

  Flere Søvndal-hadere her på bloggen benytter lejligheden til at angribe ham.

  Men søfolkene blev altså kidnappet for to år siden, dengang statsministeren hed Lars Løkke og udenrigsministeren Lene Espersen.

  Og forresten: er det ikke rederiet, der har ansvaret for deres søfolk?

 10. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Ole Skovgaard

  “Jeg forstår ikke, at vi sætter elitestyrkerne/ Jægerkorpset ind og befrier gidslerne ganske gratis uden at betale løsesum.”

  Berlingske i dag:

  “Gidslet Denis Allex, en fransk soldat, som har været fanget i Somalia siden 2009, blev natten til lørdag dræbt i en fejlslagen fransk befrielsesaktion. Det oplyser det franske forsvarsministerium lørdag ifølge Reuters.

  Yderligere to franskmænd og 17 somaliske al-Shabaabkrigere har mistet livet under aktionen, fremgår det af udtalelsen fra ministeriet.

  Krigerne, som ministeriet kalder terrorister, har ikke villet forhandle i tre og et halvt år og har holdt Denis Allex fanget under »umenneskelige forhold«. Derfor blev der planlagt en befrielsesaktion, lyder det.

  – Under aktionen fandt voldsomme kampe sted. Denis Allex blev dræbt af sine gidseltagere, står der i udtalelsen.”

 11. Af Steffen Nielsen

  -

  Her er det så interessant, at Søren Espersen, som vel næppe kan kaldes en støtte af regeringen, udtrykker, at sagen er mere kompliceret end som så, og at Ekstra Bladet mere skader end gavner sagen gennem sin kampagne.

 12. Af Tariku Hussein

  -

  Hvis rederiet skal bidrage med penge, skal det IKKE være for at berige disse kriminelle, så de kan tage endnu flere gidsler, men for at støtte en militær befrielsesaktion, fiskerikontrol eller erstatning til sømændenes familier.

 13. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hvis overskriften skulle rumme indholdet, ville disse to blondiner nok være blevet solgt til en Sheik i et Arabisk land, som supplementet i et Harem, læs bogen bag Arabiens slør.
  Nu er det sjældent to kønne blondiner som danner besætning på fragtskibe, men historien skal have vinger.
  Til alle jer nærigrøve som ikke ønsker at løskøbe vores søfolk, da har nyhederne i dag måske forklaringen.
  18 personer incl gidslet i en Fransk befrielsesaktion i Somalia, blev det sørgelige resultat, og hvem ønsker at udfordre disse krigsmagere.
  Frem med pengene, og hjem med gidslerne.Finn Bjerrehave Vig

 14. Af Ole Olesen

  -

  Vi kan bytte dem for de 30000 somaliere som de radikale har importeret hertil.

 15. Af Jørn Strand Nielsen

  -

  Der er mere end nogensinde behov for, at regering og befolkning begynder at opføre sig “ordentligt overfor andre mennesker”. Paradoksalt at der trods dette åbentlyse behov for “ordentlighed” skydes med skarpt på Lars Barfod, der netop prioriterer en sådan adfærd, også selvom K ikke scorer stemmer derpå. Tak Barfod, fordi du er et af de snart sjældne eksemplarer af en ordentligt, dansk menneske. Hvis nogen er i tvivl om hvad ordentlig adfærd er/ikke er, så er den danske behandling af søfolkene i Somalia er godt eksempel på en total mangel på sådan adfærd. En “ordentlig” regering ville naturligvis nu have løskøbt gidslerne, og så bagefter have afklaret det retslige efterspil og finansieringen med sømændenes arbejdsgiver, eller rederibranchen som helhed. Hvis danske charterturister var blevet taget som gidsler og regeringen havde udvist tilsvarende passivitet, var den forlængst faldet. Men nu er der par tale om “et par sømænd”, som der næppe er mange ekstra stemmer i at hente hjem. Ja Willy kunne jo risikere at få snavs på fingrene

 16. Af Erik Larsen

  -

  Åh, hvor ER danskere (nogle mest til venstre) dog naive.
  Betal – siger de! Jamen, hvad vil konsekvenserne så være? Forstår de slet ikke det?
  Somaliaere og lignende vil da så bare kidnappe, kidnappe, kidnappe så meget de overhovedet kan (ja, måske endda i lille Danmark). Hvis de ligefrem får penge for det , så…………
  Stop al hjælp til dette “land” og begynd hjemsendelsen af de mange kriminelle vi har heroppe netop fra dette land.
  (franskmændene har tilsyneladende ikke været særlig smarte i deres frigivelsesforsøg – så prøv evt. at alliere os med USA kombineret med jægerkorpset).
  De stakkels mennesker er nu så syge, at de overvejer selvmord (har jeg læst). Det er NU der skal handles.

 17. Af Paul Madsen

  -

  En af mine venner skrev meget rigtigt forleden; hvad retfærdiggør at vi poster penge i et jægerkorps, hvis det ikke skulle bruges ved sådanne situationer!. Jeg kan kun give ham ret. Jeg savner en regering der tager et initiativ i samarbejde med de myndigheder organisationer der nu kræves. Måske sker det nu, men formentlig ikke. Desværre. Overrask nu de gidsler positivt!. Befri dem!.

 18. Af Ole Skovgaard

  -

  @Poul Madsen, Jæger soldater skal da bruges til at skrive bøger, “Jæger i Krig”. At bruge dem til til Operative aktioner i fjendtligt territorium, Du må da være vanvittig, Send Manu i stedet. Med Søvndal i kommando bunkeren i udenrigs ministeriet til at træffe de beslutninger der skiller mænd fra drenge. Nej Betal bare, så vi kan få mange doblet pirat aktiviteterne fremadrettet.

 19. Af Ole Skovgaard

  -

  Sorry Paul Madsen, kom til stave dit navn forkert, tror sgu det var fordi ham Chefredaktøren på EB var i mine tanker, det må være undskyldningen. Han har jo løsningen på det hele.

 20. Af Lars Busk

  -

  Erik Larsen

  “franskmændene har tilsyneladende ikke været særlig smarte i deres frigivelsesforsøg – så prøv evt. at alliere os med USA kombineret med jægerkorpset”

  Du har sikkert en fremtid som taktisk planlægger.
  Du må virkelig tage kontakt med de relevante myndigheder og få orden på den rodebutik.

 21. Af søren sørensen

  -

  Hvis Marian Rasmussen..læs om hende på politiken nu, havet haft flere penge eller været ansat i Mæersk var Ambassaden gået ind og beskyted denne 19 årige studerende. Men Israel smed hende i fængsel i tre dage, slog hende mv.,alt uden begrundelse..Og ambassaden gjorde intet, ringet end ej retur. Ja der er forskel på Danskere derude!

 22. Af D Staal

  -

  Til de skribenter der herinde linker det sidste døgns mislykkede aktion for at befri de franske gidsler:

  I det mindste prøvede de. De gik ind, og det kan kun gå på to måder i sådan situation. Godt eller dårligt.
  Stort klap på skulderen til de franske styrker trods alt.
  Nej vi danskere vil sgu hellere føje piraterne, og lad os for guds skyld ikke tale højt om det, nej lad os dukke vores hoveder og lade
  Eddy og Søren rådne op i et land uden love og regering. Føj hvor er det usmageligt!

  Typisk dansk soft shit, for at bruge et moderne udtryk.
  De ved jo ikke bedre de stakler, siger man, og straks foreslår at man burde lave en dialog gruppe hvor vi kan sidde i rundkreds og synge kumbaja sammen med dem.
  Imens har vi 17-18.000 somaliere her som er de mindst integrerede af alle de mange folkeslag som befinder sig her i landet få i pose og sæk. Man begriber det ikke.
  Send nu de frømænd ind og hent de danske statsborgere ud! Er det ikke det vi har fregatter osv. for dernede, for at beskytte sømænd og deres skibe?

 23. Af S. Aaby

  -

  D. Staal og Erik Larsen det er da lige en nem lille opgave hvad venter i på “aktion.”

 24. Af Oscar P

  -

  Absolut glimrende og velskrevet blog Anne Sofie.

  Det er en skændsel at denne sag ikke er løst for længst, uanset hvem der sidder på magten.

  John Larsson og Shipcraft har gennem mange år tjent tykt på at være eksklusiv transportør af våben for bl.a. Bofors, så det klæder ham ikke at gå i flyverskjul i denne her sag…..

  Forhandling m.v. hjælper tilsyneladende ikke meget her, så staten må se at få betalt for at få gutterne ud, og så må man jo lave et krav mod Shipcraft efterfølgende.

  Glem ikke at det danske søfartserhverv bringer de fleste penge i valutakassen, så det kan ikke passe at de par håndører til at få Søren og Eddie befriet ikke kan findes.

 25. Af D Staal

  -

  @ S.Aaby
  Jeg har ingen illusion om at det er, eller bliver en nem operation. Det kan man jo spørge franskmændende om.
  Men hvad er alternativet? Og hvad er dit forslag?
  Fordi lige nu rådner de bare op, og ingen gør noget.

 26. Af søren sørensen

  -

  oscar p.
  Det var i gamle dage søfarten bidrog så positivt. Idag er det medicinalbranchen!

  Mæersk go co. kan bare betale nogen af de private aktøre i Djibouti, Franske legionærer mv., for at gå ind. De tar gerne imod penge og lader livet for dem. De er også mere professionelle end det Danske 9-4 militær, der kun kan bruges som luxsus samfunds nassere, til at transportere ting for andre militær enheder og ellers bruge tiden på at fortælle om egen storhed!!

  Sidste gang der var brug for dem under anden verdenskrig, gik de hjem til aftensmad hos mor og meldte sig fluks ind- de borgerlige altså- i Danmarks nazist parti, DNSAP som bestod mestendels af konservative. KU marcheret rundt i nazi uniform i København dengang! Jo militæret ved men hvor men har, i lommerne af kapitalisterne! intet at gøre med samfunds repræsentations dem idag!!Luk dem og lig de 30 milliarder i Grønland hvert år…så skal du se værdi!

 27. Af Jorn M

  -

  Nu har det jo ikke det mindste med fiskerityveri og gøre.
  Det drejer som om dem der ikke er lykkedes at nasse sig til en en evig forsørgelse i EU (især DK da her er de sociale ydelsee højest).
  De tilbageblevne som ikke vil nøjes med en palmehytte er så slået ind på en givtig forretning – nemlig pirateri.
  Det er kun de allerfattigste, som må klare sig med en kummerlig tilværelse i Somalia, restern lever af plat og kriminalitet.
  ” Gud bevare Danmark – og vores politiske korrekthed”

 28. Af søren sørensen

  -

  ” Gud bevare Danmark – og vores politiske korrekthed”
  Skrevet af Jorn M, 13. januar 2013 kl. 17:02

  Din økonomiske sans er vist en mangelvare…lad os hjælpe barnet….
  Hvornår var du sidst i Somalia? jeg er selv på vej derned om et par uge, dog Somalie-land…har rejst over 1 år i afrika som gør mig til en større ekspert i afrika end Danida ansatte der har boet 9 år i Ghana brugt til at række afsatte Danske grise produkter ud i dåser mens grisene fløj rundt om benene på dem. Nej at være fattig i Afrika drejer sig om at spise hver dag bare, og forhåbentlig bare en enkelt gang og ikke at bevæge sig for meget da dette koster energi og der er kun 1 måltid for mange!

  Det har ret så meget med fiskerityveri at gøre faktisk….Somalia er et rigtigt rigt fiskeriområde som er frasolgt til udenlandske borgerlige grådige der har fisket deres eneste resource op til sidste dråbe som gør at de lokale fiskere intet fanger,spiser og er!

  Jeg syntes du skulle flytte ned i en palmehytte og lad os befrie os selv her i Danmark for din slags…
  Tak for kaffe og god fisketur!

 29. Af Torben Ethelfeld

  -

  Rigtig mange tak for kommentaren Anne Sofia. Rart at se der er folk uden for søfartskredse der reflekterer over besætningen fra Leopards skæbne.

  Til gengæld finder jeg mange af kommentarerne her, ganske deprimerende. Og må nok anbefale skribenterne ikke af fremkomme med sådanne bemærkninger i forsamlinger fyldt med søfolk. Diplomati er nemlig heller ikke vores stærke side.

  Selv finder jeg det ganske på sin plads, at der nu bare bliver betalt det der skal til for at få besætningen hjem til deres familier. Hvordan regningen så skal fordeles efterfølgende, kan vi altid slås om.
  Og jeg er i modsætning til så mange andre, ikke bange for at åbne tegnebogen for at de kan komme hjem.

 30. Af Jesper Kristensen

  -

  Hvornår vågner vikingerne op og bevæbner sig til tænderne for at imødegå disse fjendtlige pirater? Det her er uværdigt.

 31. Af søren sørensen

  -

  En fattig pirat er ikke mindre værd end en fattig Dansker! Søens folk trænger vist til at få udvidet deres menneskelige horisont lidt. Der hvor maden ikke serveres automatisk 3 gange i døgnet på et flydende krydstogtskib, men hvor livet reelt er levet og det ikke drejer sig om at nedbringe a pint, 0,58 liter af øl med et snaps glas i! Så kan vi snakke….En Dansker er ikke mere værd end noget andet menneske under nogen omstændigheder….sådan er det! Så må nok foreslå torben ethelfeldt og tage endnu et sådan pint, og ellers forsøge at forstå lidt af verden samtidigt, tror det ville være nytteløst,,,men…

 32. Af jenni c

  -

  Antipirateri.
  Sende 2 somaliere hjem for hver dag, de har 2 danskere fanget.

Kommentarer er lukket.