Doven Robert, frihedsflæsk, forargelse og sådan var det jo i 2012

Af Anne Sophia Hermansen 90

Hvis vi lærte en ting i 2012, så er det, at forargelse er dansk nationalsport. Mens vi skammede os i nullerne – skammede os over udlændingepolitikken, 24-års-reglen, tørklædeforbuddet og Muhammedtegningerne – er vi i tierne konstant forarget over et eller andet. Stort såvel som småt, forargelse giver sammenhængskraft på linje med juletræer og kongeligt yngel.

2012 blev således indledt med forargelse over rapperen Kidd, der opfordrede til drab på Pia Kjærsgaard, dernæst blev vi forarget over, at Kirkeministeriet måske-måske ikke skulle skifte navn, at Breivik skulle gøres til teaterunderholdning, og over at der cirkulerede et billede af udenrigsminister Villy Søvndal, sovende og med åben mund, på Facebook.

Et tarveligt billede, men helt i tråd med den behandling, vi senere skulle udsætte andre politikere for, nemlig latterliggørelse. Samme behandling ventede Helle Thorning-Schmidt, Uffe Elbæk, Thor Möger, Jens Rohde og ikke mindst Joachim B. Olsen og Simon Emil Ammitzbøll, der fik op til flere ture i den gabestok, Facebook og Twitter er blevet.

Januar blev i det hele taget en forsmag på 2012, hvor vi også skulle stifte bekendtskab med juletræsgate og gøglergate og Ribenagate, med skattesagen – nu med homovinkel, forhudsdebat, frihedsflæsk på Vejlegården, flagflip, klynkende SU-modtagere, McDonald’s på Kgs. Nytorv og komme på fornavn med en lille fyr, der hed Herbert og bare godt kunne lide at gå i kjole. Det sidste gik en stor del af sommeren med at diskutere. Det var både børnemishandling, statsfeminisme, fascisme og kommunisme. Oh well.

Mange af debatterne viste, at vi ikke er mere moderne, end at vi stadig er et bondefolk, der hele tiden kigger over skellet, over hækken, ser på naboens næsten identiske liv og sygeligt debatterer petitesser som lyserød lego, middage på AFUK, et missior, kunstig insemination og om der er noget i penis med hinanden og den hund, der ligner os selv til forveksling. Forargelse er protestanternes blodrusrøde glæde.

Mere end nogensinde burde vi løfte blikket og liberalisere vores sind, kigge lidt mindre på de andre og mere på, hvad vi selv kan gøre bedre. Og så ville det selvfølgelig også være rart, hvis medierne lod forargelses- og underholdningskriteriet vige en lille smule til fordel for væsentlighedskriteriet. De fleste af debatterne i 2012 førte intet med sig. Men så gik tiden da med det.

Selv gik jeg forelsket ind i det nye år, og mens Helle Thorning holdt sin nytårstale, gik jeg langs Søerne og så de sidste raketter blive skudt af. Med den mand, som jeg her, knap et år senere, er flyttet sammen med og tænker på som manden, der ender alle mænd.

Østerbro er udskiftet med Nørrebro, Balenciagatasken doneret til velgørenhed, og jeg fik i årets løb sagt farvel til folkekirken og folkeskolen og kommer formentlig også til at stemme blankt ved næste folketingsvalg. Det skyldes løftebrud, hængekøjeattitude og de alt for mange karrierepolitikere, der spyttes ud af ungdomsorganisationernes pølsefabrik og tænker bemærkelsesværdigt få bemærkelsesværdige tanker. 2012 blev for mig året, hvor politik blev affortryllet, og hvor vi så, hvor visionsløse de partier er blevet, som engang udviklede Danmark.

Alt for få synes at gå ind i politik, fordi de har noget på hjerte og alt for mange bliver, fordi de ikke har fantasi til at forestille sig andet. Så jeg er stået af og drømmer i stedet om den dag, vi får flere iværksættere ind på Christiansborg. Folk, der ved, hvad det vil sige at skabe noget nyt, kæmpe for det, leve for det og bruge det til at gøre en forskel for andre. Dem sætter jeg gerne mit kryds ved. Ellers ved skolelæreren, der går ind i politik for at reformere en folkeskole, der er blevet lærernes og ikke elevernes eller ved socialrådgiveren, som har ideer til, hvordan vi får stoppet det moralske forfald i klientsamfundet. Men grundlæggende sætter jeg det helst ved folk, der er blevet formet som mennesker og ikke bare dresseret som politiske dyr.

Skuffet fulgte jeg i foråret debatten om homovielser og meldte mig ud af folkekirken i protest over en institution, der gør sig til herre over rigtig og forkert kærlighed. Magen til småborgerlighed skal man vist lede længe efter. Skuffet måtte jeg også tage min søn ud af en folkeskole, hvor lærerne havde højt sygefravær, lavt engagement, og hvor de til sidst sad 11 børn tilbage i klassen, både i hans og i parallelklassen. Hver fjerde københavnske elev forlader ifølge statistikken folkeskolen som funktionel analfabet – tænk, at vi byder vores børn det. Hvor er det rystende.

Derfor var det positivt, at SSFR-regeringen lancerede et reformudspil med mere undervisning til børnene, mere efteruddannelse til lærerne og engelskundervisning fra 1. klasse – og vigtigst: en forhandlingsmæssig isolering af lærerformand Anders Bondo Christensen, stemmen fra fortiden, hvis eftermæle formentlig bliver, at han har proletariseret lærergerningen og gjort det til et æreløst time- og lønarbejde. Regeringens reformudspil, der godt kan gå hen og blive dens første egentlige sejr, vil formentlig koste socialdemokraterne en del stemmer blandt en gruppe offentligt ansatte. Til gengæld vil mange af vores børn sige tak om 10-15 år. Og for en gangs skyld så vi lidt lederskab fra en regering, der ellers har prøvet at gemme sig til genvalg.

Løftebrudsregeringen, det tilnavn kom i 2012 til at klæbe til Helle Thorning & Co. Med rette. I februar røg betalingsringen, så fulgte planerne for flere kvinder i bestyrelserne, dødsskatten, lavere pris på offentlig transport, inddragelse af en helligdag, de 12 minutter og senere blev også den øremærkede barsel og forbuddet mod købesex skudt til hjørne. ”Der kommer en god løsning i morgen”, blev der sagt, og så kom der ingenting. Men problemerne var der stadig. Havde nogen forestillet sig, at en rød regering ville være en progressiv regering, må de i dag sande, at vi har fået den mest konservative i nyere tid.

Meget var krisens skyld i 2012. Ledigheden, boligmarkedet, privatøkonomien, forbruget, rigets tilstand og sådan er det jo.

Kan man ønske noget for 2013, så er det, at ordet ”krise” udgår, særligt af Helle Thornings vokabularium. Ordet, der konstant får skyld for alt muligt, indeholder nemlig den sjove selvforståelse, at vores problemer ikke stammer fra os selv, men fra resten af verden. Vi har næsten 1 mio. stående udenfor arbejdsmarkedet. Det er krisens skyld. Vi mangler arbejdspladser. Krisens skyld. Vi er ikke længere lige så konkurrencedygtige som tidligere, friværdierne er skrumpet, børnene går dumme ud af skolen, og vi har historisk mange teknisk insolvente husejere. Alt sammen krisens skyld.

Men hør her, det er jo ikke Englands eller Sveriges skyld, at vi spulede så mange penge ind i den offentlige sektor i nullerne, og at vi, mens de andre har sendt deres befolkning på hestekur, nøler med at gennemføre de nødvendige reformer. Det er heller ikke Tysklands skyld, Grækenlands eller bankernes, at vores gymnasielærere ikke kan overkomme at undervise mere end ni til 11 timer ugentligt, eller at man i Italien har succes med at skabe nye virksomheder, mens vi selv foretrækker at gå på deltid i det offentlige.

Vores misbrug af ordet ”krise” siger i det hele taget noget om vores selverkendelse. Der er for dårlig. Dernæst om vores arbejdsmoral, der er for lav, og endelig noget om vores politikere, der tænker mere i at have magten end i at bruge den. Næste gang Helle Thorning siger, at noget er krisens skyld, ved vi, at der ikke kommer en god løsning i morgen.

I 2012 fik den finansielle sektor læsterlige klø og især blev Danske Bank banket blå og mere blå som følge af deres reklamekampagne. Banken forstod ikke, at hvis tilliden skal genvindes, er det ikke nok med lidt lækker, men substansløs Mensch-æstetik. Så kræver det nedgang i direktørlønninger, bonusbeskæring og at man er noget for andre end sig selv. Reguleringsivrige politikere stod på spring, taknemmeligt fodret af beretninger om gyldne faldskærme og manglende ansvarlighed, og DR fulgte op med ”Festen er slut”, hvilket man da også kun kan håbe på.

Men kan man ikke også ønske sig lidt eftertanke? Fra dem, der satte pengene i højrisikoaktier, helt frivilligt, købte hus i Nordsjælland, helt frivilligt, indløste retten til et fedt køkken, helt frivilligt, skulle have fladskærmstv, designertasker, to biler og fire årlige udlandsrejser, helt frivilligt, og i det hele taget frivilligt var chauffør, da privatøkonomien blev kørt ud over kanten.

Kan man ønske noget mere for 2013, så er det, at pligt og ansvar kommer til at fylde mere end jeg har ret til og de andres skyld.

For nylig kom det frem, at prisen på vuggestue- og børnehavepladser er røget i vejret, og det skyldes ikke kun, at forældre kræver dyr økologisk mad til deres prestigebørn. Det skyldes i høj grad også, at stadig flere får fripladser. Vi kan ikke lide, når nogen siger det, men der findes masser af mennesker i Danmark, som godt kan få et job, men ikke gider røre en finger for andre. Til gengæld casher de gladeligt offentlige tilskud, bidrag, fradrag, ydelser og fripladser ind, mens de hyler op om millionærskat og solidaritet – på de andres bekostning, selvfølgelig.

Tænk bare på SU-Sofie i foråret eller på Doven Robert, der i efteråret fik succes som fiasko efter offentligt at have pralet med sit årelange samfundsnasseri. Her var ingen skam eller respekt for politibetjenten, juristen og sygeplejersken, som har betalt for uddannelsesforløb, institutionspladser, mad, elregninger og husleje.

Fornærmende for os, der går på arbejde og plyndres i skat og til enhver tid hellere vil have tid til dem, vi elsker end arbejde mere for at betale til mennesker, hvis eneste lidelse i virkeligheden er ondt i arbejdsmoralen. I 2012 blev vi for alvor træt af at være til grin for egne penge og af at høre på, at det skulle være fornedrende at arbejde i Netto og på McDonald’s – velfærdssamfundet var heller aldrig tænkt som en hæveautomat for ellers arbejdsduelige mennesker.

Et håb for 2013 er derfor, at et moralsk ladet begreb som ære får comeback. Skal velfærdssamfundet bevares, kræver det en moralsk genopdragelse af danskerne, der fortsat har verdensrekord i ferier og korte arbejdsuger og himler op, hvis en minister breaker den nyhed, at man ikke kan være på dagpenge for evigt. Uha, hvor var Margrethe Vesterager radikal og arrogant, rasede folk på Facebook, men hun havde helt ret. Sådan er det jo.

Comeback fik også Marianne Jelved, der blev ny kulturminister og Holger K. som skatteminister. Annette Vilhelmsen satte sig i stolen som ny formand for SF, og måske er erfaringsramt gråt det nye sort på Christiansborg. Så mangler vi bare Mogens, Uffe, Ritt og Poul. Schlüter.

Whitney Houston blev fundet livløs på Beverly Hilton Hotel, og Mærsk døde med noget større værdighed i en alder af 98 år. Som en sidste god gerning takkede han af samme dag, som retssagen mod Breivik blev indledt, og således stjal skibsrederen opmærksomheden fra galningen. Tak.

Felix Baumgartner sprang i efteråret fra 39 kilometers højde, og TVÆRS fejrede kort efter 40 års jubilæum og katapulterede os, der stadig savner Tine Bryld, tilbage på teenageværelserne i 80’erne. Som et strejf af en dråbe. Sydkoreanske rapper PSY rappede Gangnam Style for næsten 1 milliard på YouTube, og hvis rumvæsener nogensinde skulle true med at invadere jorden, skal vi da endelig vise dem videoen. For så fjollede mennesker gider de næppe undertrykke.

Obama blev genvalgt som præsident, Merkel reddede røven på Grækenland, Putin smed Pussy Riot i spjældet, og Berlousconi varslede, at han stiller op til det italienske valg igen i 2013. Hvis altså ikke jorden går under inden. Det gør den d. 21. december 2012 ifølge mayaerne, så nyd de næste ni dage.

Det vil jeg gøre i min sammenbragte families skød. Da jeg sidste år ved denne tid skrev om 2011, strakte jeg våben som kærlighedskriger og drog den heldigvis alt for hastige konklusion, at der nok ikke var en til mig. Og så fik jeg besøg af en mand med en hjemmebagt æbletærte. Well, som bekendt er der ikke noget, der er ovre, før den fede dame har sunget, og det er en helt ok følelse sådan at føle sig grundlykkelig.

Tak for et ret fab 2012.

 

90 kommentarer RSS

 1. Af Niels Christian Sauer

  -

  Bjørn Sørensen mener, at lærernes formand er korrupt, fordi lærerne er de højest lønnede og leverer den dårligste undervisning.

  Danske lærere ligger et pænt stykke nede på den internationale rangliste, når det gælder lærerlønninger.

  Danske skoleelever er på en delt femteplads mht læsefærdigheder, på en ottendeplads i matematik og har abslut topplacering når det gælder samfundsforståelse.

  Hvad med at sætte sig bare lidt i sagerne inden man melder sig i det hylekor, der er sat i gang?

  I øvrigt viser de nyeste tal, at folkeskolen har mistet 11.000 lærere siden 2007. Dvs, at mere end halvdelen af de fyringer, der har fundet sted i det offentlige,som vi lige har hørt om, har ramt folkeskolen, dr har mistet ca. 17 procent af sin kernearbejdsstyrke. Samtidig er der ansat flere og flere i folkeskolens udenværker og dens totale arbejdsbyrde på gulvplan er vokset som følge af inklusion og øgede krav til dokumentation og samarbejde. Og nu vil man så have de tilbageværende lærere til at løbe
  endnu stærkere.

  Jeg synes rent ud sagt, at politikerne skulle tage og skamme sig.

 2. Af Jan Erik Schousboe

  -

  Godt skrevet, Jeanne Ponsaing (kommentar til ASH’s blog, indlæg d. 13. 12. kl. 10,26).

  Til ASH – den negative, opgivende holdning du desværre udtrykker overfor samfundsudviklingen, politikernes tilsyneladende magtesløshed (eller manglende vilje, om du vil), Folkekirkens holdninger m.m. får kun yderligere næring ved, at du melder dig ud af alting og sætter dig ned i dit hjørne og er sur, fordi alle andre ifølge din verdensopfattelse er inkompetente idioter. Dén holdning er det sidste, et samfund har brug for.

  Heldigvis viser historien, at der findes folk af den rette støbning, der tør, kan, vil – og gider, ASH – når det virkelig gælder. Det er folk som dem, der er brug for. Ikke en gnaven blogger, der sidder bag sit tastatur og har travlt med at påpege andres mangler.

  Godt Nytår, ASH, og alle de bedste ønsker for din sammenbragte familie. Forhåbentlig vil du opdrage dine børn til at blive aktive deltagere i vores dyrebare demokrati, som andre mennesker før din tid og bl.a. for din skyld har kæmpet for med livet som indsats. Forhåbentlig vil dine børn ikke opdrages til din holdning om, at alle andre skal tage sig sammen.

  Hvad gør du egentlig selv andet end at skrive?

 3. Af Thomas Nielsen

  -

  “…lærerformand Anders Bondo Christensen, stemmen fra fortiden, hvis eftermæle formentlig bliver, at han har proletariseret lærergerningen og gjort det til et æreløst time- og lønarbejde,” skriver Anna Sophia. Ærgerligt at en eller velskrevet tour de force skæmmes af en sådan historieløs udlægning. Faktum er at det var arbejdsgiverne, altså kommunerne, som i sin tid (i slutningen af 1980’erne) forlangte at alt det arbejde lærerne udførte skulle synliggøres og tælles op i timer. Ikke overraskende mente kommunerne at der måtte kunne spares en hel masse på de dovne lærere med deres korte arbejdsdage og lange ferier. Arbejdet blev gjort minutiøst (!) op, men til kommunernes store fortrydelse viste det sig, at lærerne faktisk arbejdede MERE end man havde regnet med. Som bekendt kan man desværre ikke så nemt få tandpastaen ned i tuben igen, når man først har jokket på den og denne lille kiksede spareøvelse fra kommunernes side lagde selvfølgelig gift ud for enhver efterfølgende diskussion af lærernes arbejdstid.
  Med andre ord: Skridtælleriet, reduktionen af lærergerningen, af lærerkaldet, til “et æreløst time- og lønarbejde” som ASH kalder det, ja det er kommunernes værk. De samme kommuner som nu går i spidsen for et opgør med den model som de selv lancerede for 25 år siden.
  Forargelsen er en plante som trives bedst i et bed af uvidenhed, ASH – men godt nytår alligevel: Du kunne jo blive klogere!

 4. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Lærere og pædagoger samt andre, der beskægtiger sig med menneskelig omsorg har altid været underbetalt, såvel som uddannelserne ikke er blevet bedre med årene.

  Det er en katastrofe, man for længe siden kunne have gjort langt mere ved.

  Det er ikke jobs, der umiddelbart ses at tjene penge hjem, selv om institutionerne er forudsætningen, når nu forældre vælger sådanne forhold for deres børn selv i alderen 0-6 år.

  Skolelærere – det er bare dem, der altid har fri og ikke laver noget, medmindre de er universitetsuddannede.

  Ligedan for Sosu-assistenter. De kunne trænge til flere løft, så de er bedre udrustede også til af kommunikere.

 5. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Thomas H. Rasmussen – 06:00- og andre i div. debatter

  Vi skal nu ikke glemme, at en del af indvandrerne tjener penge og betaler skat – nogle har endog uddannet sig her i landet, også til vellønnede jobs i f både mellem- og højere uddannelser.

 6. Af steen t.

  -

  Når jeg læser indlæggene i denne blog og andre om lærerne og deres arbejdsvilkår, så slår det mig igen og igen, hvor langt der er mellem lærernes selvopfattelse, inklusive deres dinosaur af en formand, og så stort set alle andre.

  Det er endnu ikke lykkedes at få en eneste lærer til ærligt at erkende, at det ikke tager 40 minutter at forberede 2 lektioners klappe kage med en 0-klasse eller 2 lektioners badminton eller rundbold- dette år efter år.

  Vi kender stort set alle lærere, og har hørt historierne om den betydelige frihed, de lange ferier osv., og lønnen er bestemt ikke dårlig.

  Uddannelsen beskrives som en walk-over indeholdende et semester med to undervisningstimer om ugen, og de studerende kommer ofte igennem uden grundlæggende færdigheder, som det senest er dokumenteret.

  Hvornår mon det går op for lærerne og deres betonsocialisttiske formand, at så længe de ikke erkender, at dele af systemet er absurd og urimeligt, ja så taber de kampen i offentligheden- den er formentlig allerede tabt.

  Anders Bondo fremstår med sin Nej-retorik som en dinosaur, der til det sidste vil fastholde de urimelige fordele, som systemet indeholder for lærerne. Jeg tror han gør lærerne en bjørnetjeneste, for politikerne, borgerne og KL har fået nok. Lærerne har ingen venner tilbage, og de står isoleret med en selvopfattelse, der ikke deles af andre.

 7. Af christian nielsen

  -

  Tak ASH.
  Jeg spekulerede på om det var et alderdomstegn – jeg er 63 år – at jeg synes det politiske mistede meget af sin aura i 2012. ASH benytter ordet ‘affortryllet’. Nu kan det også være at fordi jeg stemmer på blå blok er rønnebærrene sure.
  Men der er tydeligvis noget om snakken. Nu er vi 2.
  Det er en hån mod os at de forholdsvis unge politikere/ministre er de rene bugtaler dukker med spindoktorer i ryggen. Politikerne gør os ikke klogere, men tværtimod dummere med deres små mediesager.
  Kronen på værket er dog Helle Thorning Schmidt, en inkompetent robot. For hende er de ugentlige preesemøder en pinsel, hvorimod hvis hun kan berette om sit møde med Obama så er hun i sit es.
  For HTS er statministerposten er trofæ der blot skulle vindes.
  Jeg vil vove den påstand at danmark aldrig har haft en statsminister med så ringe engagement og kompetance.
  Jeg har altid været uenig – politisk – med Nyrup og Jens Otto Krag, men har dog altid kunnet se og respektere deres uomtvistelige kvaliteter.

 8. Af Erik Larsen

  -

  Gud, sikken engang rablende opremsning af alt det ulækre som vi oplever igen og igen p.g.a. at vi ikke har nogle partier/politikere der åbenbart har DANSKE rødder og DANSKE meninger og ønsker om fremtiden.
  Undskyld, at jeg siger det – men det er rablende 68-er vrøvl du udgyder kære “ASH”! Kom dog med noget positivt m.m.

 9. Af Lars Ravn Holm

  -

  Med alt det den glade skribent er holdt op med, kunne man så også være så heldig, at hun holdt op med at skrive i denne avis i 2013? Den er jo også alt for borgerlig for en person, der jo har set det mudrede lys på Nørrebro….

 10. Af Pia de Neergaard

  -

  Fantastisk start …. så sank mit hjerte, og så døde jeg.
  ASH. du starter flot med den evindelige smålighed der ikke har en dyt at gøre med politik, nemlig at dvs. politikere prøver at hænge hinanden ud for fuldstændig meningsløse, ligegyldige ting. Fantastisk bistået af pressen, som åbenbart også helt har glemt hvad journalistik oprindeligt var baseret på, eller også tør de ikke. Det er kendisser der “ruler”, og de bliver sågar brugt som samlivseksperter, både på TV, og som faste brevkasseredaktører i aviserne.
  Du bruger ordet “juletræsgate”, vi ved alle hvad du referer til, men som ca. 98% af i akedemikere der har tilladelse til at ytrer jer offenligt, mod en klækkelig betaling, har du undervurderet situationen og alvoren, og den ulmende opstand der er ved at opstå hos det danske folk. Og du nævner også Vejlegården i den sammenhæng. Men som akedemiker fatter du heller ikke her alvoren. Tag købekraften fra folk, som jo er sket langsomt men sikkert, så skrider hele fundamentet, og fundamentet er dem der tømmer skraldespande, vasker dit wc. på arbejde ect. OG betaler skat. Du kan selvfølgelig ansætte en flok polakker, men de betaler ikke skat her, nej de får en børnecheck med i købet som tak for løndumpning, bor sammen 4-6 personer eller mere, og sender hele fortjenesten hjem og betaler heller ikke skat der. ÅHH foresten, jeg har været ansat i et rengøringsfirma hvor jeg gjorde rent efter dem, jeg kan ingen gang beskrive hvor slemt det var. Men som dansk stolt kvinde, smørgede jeg ærmerne op og gik i krig, vel vidende at de grinede hele vejen hjem til polen eller andet østeropæsisk land mens jeg knoklede og betalte min skat, mens danske mænd kunne gå ned i køen af arbejdsløse og så blive hånet for det´
  Du har så evigt ret i at vi ikke er et moderne samfund, dog totalt forkert på den når du siger vi skal kigge lidt mindrer på de andrer. Det tog 22 år at få anerkendt zoneterapiog andrer udbredte terapiformer. Hypnoterapi er en statsanerkendt uddannelse i mange lande, bla. Sverig. Vi bruger coaches i flæng selvom det IKKE er en beskyttet tittel, dvs. ALLE kan kalde sig coach uden at have åbnet en bog, det sidste nye er tidscoach??? NLP er en beskyttet titel og de gennemgår en reel uddannelse, men vi er jo “så moderne”, så hvad skal vi med lægfolk. Både hypnoterapi og NLP terapi har ligget hos folketinget med en ansøgning så de ikke hører ind under kvaksalverloven,intet er sket. Vi kan godt lide at sidestille os med tyskland, men vi er mega bagud her også, på det homøpatiske område. De brugte allerede naturmedicin på hospitalerne fra 1980! De bruger bla. perikum mod depression, istedet for div. psykofarmika, bevares man kan da godt købe perikum (modigen)i Danmark, men hvis du ikke er velbevandret i naturmedicin får du at hvide af en MEGET klog farmaceut på apoteket at du højest skal tage 1-3 om dagen. WRONG! Årerlange forsøg i tyskland og andrer lande viser at du skal tage 8-9 om dagen, ja vi er sandelig “up to date”. Jeg græmmes ved den uvidenhed som en inkompetent bedrervidende regering påfører det danske folk. Og nu vil de helt forbyde urtemedicin. Ihh hvor er de moderne, og ihh hvor de kigger på de andrer.
  Ps. så er jeg forøvrigt ligeglad med din mand og dine aftenturer, jeg kan ikke rigtig se at det kommer det her smør ved?!
  Socialrådgivere med ideer, ja dem er der nogle få af, men de hopper ud af systemet og starter privat rådgivning og hjælp, for en klækkelig sum, som dem der virkelig er i nød ikke har råd til at betale. I Danmark findes der ikke nogen der arbejder Pro Bono, som i USA, som vi elsker at skælde ud. Dem der bliver tilbage er forudindtaget og man undrer sig over hvorfor de overhovedet blev socialrådgivere til at starte med. De ganske få der ikke bliver selvstændige og som er omsorgsfulde de opgiver at give den hjælp borgere faktisk er berettiget til, af frygt for represalier.
  Dresserede politikere siger du, jeg vil nu nærmere kalde dem egoistiske magtliderelige små mennesker der svæver rundt og ikke forstår at de har et folk der er ved at få nok,idet de bliver overruled konstant. Og det gælder selvfølgelig ikke alle, men jeg vil påstå at vi er ved at nærme os ca. 90% og det er for mange. Dem der er dresserede er den danske borger, for han har fået ørerne tudet fulde af at vi er et demokratisk land, så han gør ingenting.
  Du er jo totalt selvmodsigende ASH. når du siger du melder dig ud af folkekirken pga. de gør sig til herrer over menneskers liv og ret til selv at bestemme …. øhh, har de ikke lige netop med den nye lov givet folk ret til at bestemme og anderkendt at mennesker er forskellige mht. til kærlighed?
  ASH. du klandrer dine danske medborgere for dårlig arbejdsmoral og påstår at der er arbejdspladser nok. Er det dårlig arbejdsmoral når en enlig mor knokler 16 timer i døgnet? Men når du snakker arbejde, er det så at sidde i sin morgenkåbe med en kop kaffe og skrive indlæg eller tage til møder? Jeg underkender ikke at du arbejder, men jeg oponerer STÆRKT imod din uvidenhed og manglende evne til at forstå mennesker der har fået tildelt et andet liv end dig. Du er jo at sidestille med de politikere du her i dit indlæg starter med at klandrer, men jo i virkeligheden ender med at sidestille dig selv med. Mht. til arbejdspladser, så sagde Løkke jo for nogle få dage siden at der er 44.000 polaker der arbejder i Danmark, (hvilken branche kom han ikke ind på, og journalisten spurgte ikke),og der er 33.000 arbejdsløse danskere…? send dem hjem!
  Du skriver vi har næsten 1 million arbejdsløse og i samme åndedrag påstår du at masser kan få job????
  Vi betaler milliarder til udviste kriminelle, send dem hjem! Vi sender millioner ud af landet til at hjælpe andrer lande, og sender vores egne borgere på gaden. Der er vist ikke ret mange danskere der klandrer krisen for det der er ved at ske, nej de klandrer en hyklerisk regering der er at sidestille med en ravnemor af værste slags. Jeg siger da ikke til mit barn:”ked af det skat, men du er altså nødt til at undværer tøj og mad, for naboen skal have det”. Eller som enhver psykolog ville sige, “hvis du ikke har det godt selv, kan du ikke hjælpe andrer”.
  Jeg kunne godt fortsætte ASH. men jeg, ligesom mine medborgere der skriver i disse forummer, ved jo godt at det ikke bliver læst af andrer end “os”. Til grin at spilde tiden? måske, men det er vi jo blevet dresseret til at vænne os til.
  Til allersidst, hvor i alverden vil du hen med alt det om berømtheder der hvor du starter med Whitney Houston? Fyld? Kunne du ikke finde på mere? Hvis man nærlæser dit indlæg er halvdelen jo barer en masse karlsmartfloskler, men det er jo også moderne 🙂
  Og kærer Berlinger, måske i skulle tjekke lidt mere op på hvem i betaler for at skrive her.

 11. Af Helge Olsen

  -

  2012 blev et blandet år, javist – og din afrunding af samme år blev en blandet landhandel. Noget af det kan man følge dig i, andet ikke.

  Et eksempel : Man kan ikke komme uden om, at der i det sociale sikkerhedsnet findes et antal nydere, som ikke gider yde, uagtet at de godt kunne. Men derfra og til at skære alle ca 165000 arbejdsløse og 110000 bistandsmodtagere over én kam og stemple dem som dovendidrikker, er der sågu’ et spring. Det kan du ganske enkelt ikke være bekendt!

  En anden ting: Skal disse 275000 medborgere ydmygt bøje sig i støvet og acceptere alskens mudderkastning og ydmygelse for åben mikrofon og rullende kamera fra Simon Emil, Joakim og ligesindede. Skal vi tilbage til en tid, hvor det er “forbudt” for folk på overførselsindkomst at gøre oprør og sige fra, når de behandles urimeligt, således som “dovne” Robert Nielsen gjorde?? Al ære og respekt for de, der tør sige nej til uret og urimelighed. Det er første skridt på vejen videre!

  Endelig er du ude med riven mod skolelærerne i almindelighed og Anders Bondo i særdeleshed. Hvad ved du egentlig om lærernes arbejdsforhold, herunder om forholdet mellem undervisning og forberedelse?? – Vi er ude over den tid, hvor landsbylærerens vigtigste kvalifikationer var, at han skulle kunne spille violin og synge for i kirken.

  I øvrigt må du og medkommentatorerne have en glædelig postapokalyptisk jul

 12. Af Leif Juhl Pedersen

  -

  Bare man ser, at det er dig, så gider man ikke at læse, det forkvaklede møj du skriver om. Det er utroligt de kan bruge dig i Berlingeren. Ud af klappen med dig

 13. Af Lars Riis

  -

  Kære ASH. Når du kommer ned på jorden, så skriv venligst videre.

 14. Af B Nielsen

  -

  Det er tankevækkende, at ASH har brugt året til at vende ryggen til folkekirken og til folkeskolen, ja hun gider end ikke mere at ulejlige sig med at stemme.

  Alt i alt en noget passiv holdning af en, der burde have resourser til noget mere.

  Hendes passivitet forhindrer hende dog ikke i – nærmest som et ekko af Christine Antorini – at levere noget af et spark til lærerne, som altså ikke er blandt dem, det ikke er fint at kritisere.

  Det skal selvfølgelig indrømmes, at lærernes formand ikke ligefrem har opført sig som nogen charmetrold.

  Hvad der imidlertid må være afgørende i denne sag, er, hvad der gavner vore børn.

  Her har de to internationale skoleundersøgelser, PIRLS og TIMMS konkluderet, at tingene ikke er så indviklede.

  God gammeldags faglig dygtighed hos læreren kombineret med evnen til at skabe ro omkring undervisningen er det altafgørende. Dertil en positiv tilgang til skolen hos forældrene samt at der tales dansk til daglig i hjemmet.

  Opfyldes disse enkle kriterier, er det ganske underordnet, om man øger antallet af timer.

  Følger man regeringens forslag stjæler man uden udsigt til noget positivt resultat en god del af elevernes fritid. Der opnås kun en øget institutionalisering af vore børn.

  Derfor bør regeringen starte helt forfra med deres reformudspil – som det er nu, gør det kun skade.

 15. Af Michael Christensen

  -

  Indledningsvis, Anna Sophie Hermansen, bruger du i din stærkt ligegyldige, nærmest intetsigende svada, egocentreret som artiklen i grunden er, dig og din kæreste som metafor! Og derfra vælter du dig i: “Det forkælede barns” katastrofale mangel på selvindsigt og dermed, selvkritik! Alene af den grund, at Berlingeren har dig som fast klummeskriver, siger både noget om ensidighed, og om, at berlingeren med omhu vælger skribenter, der er i tråd med Lisbet Knudsens forudintagede holdninger!
  Alene af den grund, at Berl…. til ulidelighed anvender de samme 5-10 skribenter i årevis beviser, at meningsmæssig mangfoldighed er non existing! Så meget for et oplyst demokrati!!!

 16. Af niels hansen

  -

  @B Nielsen,

  Helt enig med dig et langt stykke ad vejen.

  Efteruddannelse af lærere og undervisningsparate børn betyder alverden.

  Hvis vi skal have de sidste ‘tunge’ 20% af eleverne med, så tror jeg dog, at det kræver en eller anden form for lektiehjælp (lektiecafé – you name it) til de børn, der ikke har denne mulighed hjemme, enten på grund af forældrenes manglende sprogkundskaber eller andre problemer.

  Dem skylder vi en hjælpende hånd nu, så samfundet kan spare udgifter senere.

 17. Af Torben Knudsen

  -

  Vi sidder på vor lille græstue og kigger ud.
  Øjnene ser noget, men ikke alt. Af det øjnene ser når ikke alt op i hjernen Det der bliver behandlet i hjernen bliver behandlet subjektivt ud fra den opvækst og prægning og uddannelse vi har.
  Desværre opfatter vi vores udlægninger som objektiv sandhed, men sandheden er, at det er kun objektivt i vores egen ‘lille’ verden.
  Så hægtes der en stribe af subjektive meninger på der fremstår som objektive, men blot er meninger fra vores egen lille græstue.
  Livet er mangfoldigt, problemet er , at det er så få der finder sit eget liv, men må leve af andres på TV i aviser eller andet.

 18. Af Preben Sandberg Pettersson

  -

  Synes der er noget “bowling alone” over denne attitude og strategi. Et eller andet med fokusere på kvaliteten i opfyldelsen af egne behov ikke tage ansvaret for fællesskabet – næste skridt er vel at søge at melde sig ud af velfærdsstaten og skatetsystemet, og så kunne tilmelde sig de ydelser man mener at ønsker a la carte: fx. forsvar, politi og sundhedsydelser….. For mig at se er det udtryk for mangel på solidaritet og ønske om at deltage i det samfundsmæssige fællesskab….

 19. Af kim laursen

  -

  ød eller blå. Pest eller kolera. Dansk politik har har kun betydning som resultatet af fodboldkamp.

  Danskerne har allerede været på reformkur gennem de seneste 30-40 år: Oliekrise, kartoffelkur, pinsepakke, genopretning etc.: Resultatet er verdens suverænt højst beskattede almindelige borgere, mens den danske model for arbejsmarked, pension og sygdom er under afvikling. Arbeit Macht Frei-stemninger florerer frit sammen med Anti-Europæiske anti-solidariske elitære national-liberale snævre egoistiske småborgerlige holdinger.

  Unge, uuddannede, uerfarne karriersøgende levebrøds politikere uden tilstrækkelig forstand og indsigt købt af det spin, som betaler deres valgreklamer.

  Velkommen i klubben af politisk skuffede, Anne.

 20. Af Søren Revser

  -

  Tja – Det Danske pseudo-demokrati synes nu at være blevet accepteret af store dele af befolkningen.

  Det er desværre ikke bare trist; men den direkte vej ned i det sorte helvede.

  At stemme blankt er nemlig en blåstempling af pseudo-demokratiet, og dermed en langt mere ligegyldig handling, end helt at undlade at stemme. Hvilket nemlig ville være en aktiv protest mod, at der IKKE er noget fornuftigt alternativ at stemme på.

  Ideen om at man skal stemme, er sandelig også plantet af korrupte politikere, som netop ønsker denne blåstempling.

  Din stemme-farve er de da totalt ligeglade med. Den influerer sandelig ikke på hverken deres løn eller indflydelse. Ministerpensionerne går på tur, uanset om du stemmer rød eller blå.

 21. Af Erik Larsen

  -

  ASH, – DU er lige præcis een af de mellem 20-45 år der SNORKSOVER og sikrer de røde kan nå deres mål: No Danmark in the future!
  Christania, Nørrebro, Vollsmose, og “kulturberigere” i snart milliontal, kriminelle vi giver flybillet hjem, hvorefter de tager bus tilbage igen o.s.v. o.s.v. o.s.v. DET er hvad f.eks.
  DIN indstilling om “BLANK STEMME NÆSTE GANG” GIVER!!!! Er det så svært for dig at forstå????

 22. Af Hasse Gårde-Askmose

  -

  Tænk hvad æbletærte kan føre med sig!
  Det vidste jeg – heller – ikke.

 23. Af Ulf Timmermann

  -

  Hasse, det behøver ikke lige at være en æbletærte. Så ved du det. F.eks. har jeg kogt klejner herunde i Hangzhou, Kina, her i aften, Beijing tid. Det forventer jeg mig meget af.

 24. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Niels Christian Sauer

  ” Hvad med at sætte sig bare lidt i sagerne inden man melder sig i det hylekor, der er sat i gang?”

  “Danske lærere tjener mest – og arbejder mindst”
  Det var overskriften på en artikel i JP feb 2009, som var indholdet i en rapport fra Nordisk Ministerråd, at danske lærere har den højeste løn og underviser færre timer end deres kolleger i Norge, Sverige, Finland og Island.

  Den danske folkeskole hører ubetinget til den kategori af problemer, der ikke kan løses. Problemerne bliver aldrig løst uanset hvad, der postes af penge i systemet.
  Den offentlige sektor er gået i selvsving. Ungdomsoprørernes lange march gennemdepartementerne har sat sig sine spor. Her kom en generation af idealister som troede at maskinerne kunne gøre alt arbejdet, så da de invaderede den offentlige sektor gik de straks i gang med at tildele sig alle former for frynsegoder, såsom kortere arbejdsdag, længere ferie, betalt barselsorlov, sygefravær, socialt samvær (mødeaktivitet) etc uden nogen sinde at øge produktiviteten som man gjorde i det i industrien. I hele denne proces glemte man helt det faglige, det man reelt var belvet ansat til at udføre. Er det så svært at forstå hvorfor den offentlige sektor er en farce.

  “Næsten hver anden dansker i alderen 16-66 år læser så dårligt, at de er ude af stand til at klare sig i dagens informationsamfund.” Sådan lyder dommen over det danske samfund i en ny international OECD-undersøgelse, udført af Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut. Det skriver Politiken april 2000.
  Undersøgelsen konkluderer at omkring 1 million danskere med tilknytning til arbejdsmarkedet har brug for at blive bedre til at læse, hvis de skal kunne forstå og anvende den skriftlige information, som et informationsamfund kræver. Hovedparten af de dårlige læsere er ufaglærte.”

  For 20 år siden var 25% af arbejdstyrken ufaglært og det er den stadigvæk til trods for at enorme resourcer har været anvendt.

  Er vores PISA resultater sådan pludseligt blevet bedre uden nogen har opdaget det?

 25. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  ASH rammer ved siden af, når hun kritiserer den mentalhygieiniske ordfører for Nihilistisk Folkeparti – dvs. Dovenrobert.

  For Nihilistisk Folkeparti er en arg modstander af velfærdsstaten.

  Uddrag fra artiklen “Ingen velfærd” fra Nihilistisk Folkepartis hjemmeside:

  “Velfærdsstaten er en substi­tutreligion: Et kollektivistisk, kristent tankesæt der har holdt Danmark i et ondt og grotesk jern­greb.”

  “Velfærdsstaten lovede os at virkeliggøre et soli­darisk fælles­skab, hvor få har for meget og færre for lidt. Men vel­færds­staten er (…) blot et økonomisk reguleringsværktøj.”

 26. Af Kjeld J

  -

  Tænk hvis vi have skat på misundelse og forargelse. Så ville det ville ikke længere være nødvendigt med moms på fødevare. Top skat og mellemskat kunne helt forsvinde, øvrige skatter kunne nedsættes, bilafgifterne helt fjernes. Ja spørgsmålet er, om vi overhovedet behøvede andre skatter, end skatten på misundelse og forargelse.

 27. Af Peter Lindhard

  -

  Det er et velskrevet indlæg, men som andre nævner er substans og objektivitet begrænset.

  Generations tyveriet er en kendsgerning. De sidste to generationer har ladet stå til, mens de frivilligt har ført kongeriget i unionen, krig og endeløse privatiserings runder, for nu at slå hænderne op under forfaldet. Disse frarøvede midler, som de sovende generationer har arbejdet for, er netop frarøvet samfundet ved højlys dag, fordi ingen tog sig tid til at tænke eller deltage i andet end egen vinding.

  Borgen har intet at tilbyde interlektuelle, men er derimod blevet et trækplaster for falerede TV personligheder. Føj for helvede siger jeg bare. De få de ægte helte som består, får så ringe opbakning at der af gode grunde aldrig forekommer ægte progressiv forandring.

  Jeg ønsker ikke at bidrage til yderligere fingerpegning, da læserne allerede har været igennem en hel A4, men der er dersværre lagt op til min primære pointe: HVOR FANDEN VAR/ER DEN FRIE PRESSE? Borger-dyrenes beslutningsgrundlag er rådnet væk, mens akedemiker klamphuggerne har glemt deres ansvar. Husk lige hvem der har hævet absolut mest fra fælleskassen, for derefter at blive de værst mulige eksempler på det moralske fordærv.

  Som et barn af Brixtoftes skadaløse udskejelser i Farum kommune, har jeg båret vidne til grådigheden konsekvenser. Hvor var pressen dengang, og hvor er den nu?

  I år 2013 håber jeg på, at journalist-faget genopstår som en føniks af tyve år gamle asker. Kunne det tænkes, at disse højtuddannede slumrende vagthunde kunne genfinde deres gejst, og lærer at flytte bjerge med de moderne medier?

  Minimal staten består, mens velfærden forfalder. Kan vi redde de næste generationer og genfinde tilliden til hinanden? Nok ikke.

 28. Af poul clausen

  -

  TOP / ASH….

  På när-ikke bösser i kirken,
  til ordinäre vielses-ritual.
  Der siger vi stop.

  Bösser tränger sig frem i alt,til alt.
  I DDR i Parlament-overalt. Det går ikke,
  sorry.

 29. Af Erik Larsen

  -

  til flere bloggere kan jeg desværre igen kun sige:
  I er ikke VÅGNE – I er “unge” mellem 20-45 år og i forstår simpelthen ikke at Danmark engang var et trygt land at leve i – og NU er det økonomisk umuligt (p.g.a. af de importerede personer der INTET tilfører os) og p.g.a. alle fornuftige unge kan se at lige Her der skal man nok ikke satse på sin fremtid. Man skal altså ikke have en “mellemskoleeksamen” for at forstå og se at med snart en mille indvandrere der intet giver tilbage og med 68-opdragede danskere – så bliver det ALDRIG mere rart i DK. UHA

 30. Af Erik Larsen

  -

  Og de værste “udanske” personer er:
  1) Vestager
  2) Johanne
  3) Sohn
  4) Helle – (privatskole,gucci,tyskbilleasing o.s.v.)
  5) DR
  6) Søvnig

  De vil os INTET, INTET GODT!

 31. Af Anders Nielsen

  -

  Jeg håber ikke du også mister troen. Personligt bliver jeg i folkekirken, fordi jeg mener der er mere der samler end der skiller.
  Godt nytår.

  Kh
  Anders

 32. Af Balther Jensen

  -

  Hvis Danskerne vil have et godt land igen saa skal de forst og fremmest tage al magt vak fra Dronningen og hindes Folketing,

  Stop alt arbejde for Staten.

  Stop med at betale nogen skat.

  Fyre 90% af alle stats og Kommune ansatte.

  Forbyd alle Politiske Partier.

  Alle som vil vare Folketings medlemmer skal vare uafhangie.

  Smid den nuvarende Nationalbank ud af landet.

  Opret en ny Nationalbank, og tryk nye penge,

  Gor alle de gamle penge ugyldige.

  Gor det forbudt at forlange og betale mere end 1% i rente for laante penge.

 33. Af Pia Hansen

  -

  Endnu engang en stor tak til Bitterfissen Bethany for at rette spotlyset mod din blog og dit navn. Var det ikke for hende, ville jeg aldrig ha’ opdaget dig, eller sikkert nærmere ha’ sprunget dig over i mine net-vandringer efter sjove eller interessante blogs. Du er simpelthen for navlepillende og indadskuende, hvilket dette indlæg er endnu et udtryk for. Nu kigger jeg engang i mellem herind, for at grine lidt og få lidt indsigt i, hvordan et menneske, der er helt anderledes end jeg selv, ser og opfatter samfundet.

  Så TAK Bitterfisse – for gode grin, masser af undren og helt sikkert også en del forargelse.

 34. Af John Ulrich Poulsen

  -

  Opskriften på æblekagen, Tak 🙂

 35. Af Ulf Timmermann

  -

  JUP, jeg tror ikke du skal hænge dig så meget i, at det netop var en æbletærte, men hvis du gør – og ASH ikke vil komme ud af busken – kan jeg anbefale “Amerikansk æbletærte” i Mdm. Suhr’s kogebog, en ren Bedstemor And sag med låg, og både med kanel og kardemomme – og vistnok ingefær. Jeg fik den ikke med herud, kogebogen. Belle de boskoop æbler er selvskrevne.

 36. Af anette krongaard

  -

  Hvad er efterhånden forskellen på ASH’s blog og Facebook?

  Ang. folkeskolen, så forklar mig lige hvorfor det er, at børn om 10 år vil takke os for at frarøve dem et børneliv? De er jo konstant overvågede og skal deltage i planlagt aktivitet. Hvor meget kreativitet og innovation tror ASH skabes af det?
  Forklar venligst hvorfor de dygtige 80% skal bøde med deres tid og tilstedeværelse for at hive de tunge 20% med op. Øv for en kvælende lighedstænkning!

 37. Af kjeld laursen

  -

  Anne Sophia Hermansen
  Jeg vil gerne som gymnasielærer have dig til at dokumentere din påstand om, at vi gymnasielærere ikke “kan overkomme at undervise mere end ni til 11 timer ugentligt”. Som underviser i 25år har jeg ALDRIG haft et undervisningsskema på nævnte tal, men langt over!!!! Ved samtale med mine ældre kolleger på lærerværelset er det samme tilbagemelding.
  Det er uhørt at fremture med en sådan udokumenteret påstand, og så sætte det ind i en polemiske sammenhæng med krise.
  Kjeld laursen

 38. Af Anne Sophia Hermansen

  -

  http://www.b.dk/danmark/gymnasielaerere-underviser-faa-timer-om-ugen

 39. Af Carl Mar er selv ude om det! « helleselma

  -

  […] Sophia Hermansen i sit nytårsblogindlæg slår på tromme for, at vi skruer ned for vores forargelse over de ting, vi møder på vores vej. […]

 40. Af rene press

  -

  ja! og nogen lever så fedt af at forarges over at andre forarges! ikke så meget over hvad men bare at de forarges! og nogen vil så måske forarges over disse levebrødsforargede – der jo ikke skaber en skid af værdi for nogen som helst! og på den måde bliver forargelsen så helt og aldeles værdiløs – selvom der jo er nok at forarges over.

Kommentarer er lukket.