Den fortabte Nå-generation? Nå da

Af Anne Sophia Hermansen 28

Jeg har hørt på det i 20 år. Mindst. At jeg tilhører Nå-generationen, Generation Fucked Up, No Future. En generation, der af samtidshistorikerne portrætteres som en flok selvfede samtalekøkkennarcissister med hovedet helt oppe i måsen på egen friværdi. De siger, at vi, der voksede op i rusen efter murens fald, er politisk formet af den afideologisering, der lå i tiden, og at vi kun har ironi til overs for venstrefløjens ideologiske kollaps og tilværelsen som sådan.

Og i sidste weekend stod vi så igen for skud. Der aflirede en række ungdomspolitikere ovenstående generationskliché, lidt gratis måske. De påstod, at vi omkring de 40 er fraværende, når det kommer til det politiske arbejde og melder hus forbi, mens de selv kæmper for deres holdninger. ”Det er nemlig Hermansens generation, som er markant underrepræsenteret, når man kigger på både kandidater og folkevalgte,” skrev Schwalbe, Möger (den endnu yngre) og Dahlin, formænd/kvinder for henholdsvis DSU, SFU og VU.

Underrepræsenteret? Nå da. Lad os se engang på alderssammensætningen i Folketinget. Ved valget i 2011 var 80 medlemmer mellem 36 og 50 år. Ikke ligefrem en ”markant” underrepræsentation, slet ikke i forhold til befolkningssammensætningen. Omvendt var 41 medlemmer under 35 år, og det er til gengæld en markant overrepræsentation.

Måske er det på tide at få gjort lidt op med forestillingen om det manglende engagement fra min generation? Ikke mindst fordi landet som bekendt er ledet af en statsminister, finansminister og økonomi- og indenrigsminister, der alle tilhører nå-generationen.

Som repræsentant for det, der helt misforstået blev døbt generation Fucked Up, vil jeg fortsat mene, at det er fucked up at tro, at man er klar til at lede landet som 27 eller 29-årig. En selvovervurdering, der – uanset evner – ligner en brist. Den store overrepræsentation af purunge folketingsmedlemmer vidner om, at det er der desværre alt for mange, som føler sig i stand til.

Prøv at forestille jer en virksomhed, der i ramme alvor gav tøjlerne til en medarbejder med lidt pædagogmedhjælpererfaring eller bare et par år på arbejdsmarkedet efter universitet. Aktiekursen ville falde hurtigere end Felix Baumgartner og bestyrelsen være til grin. Ikke desto mindre mener de tre ungdomsformænd, at det er forskruet at insistere på politikere med erfaring og sætte lidt prop i antallet af ungdomspolitikere.

Man kan klandre min generation for meget, men ikke for ikke at søge indflydelse, for ikke at stille op. Det som de tre ungdomsformænd derimod kunne have haft en pointe i er, at det ideologiske bidrag fra dem i min generation, der har påtaget sig den politiske ledelse af landet, er til at overse. Faktisk kan det se ud som om de ledende kræfter i såvel Venstre som De Radikale og Socialdemokraterne er så pragmatiske i deres konspirationer om at få magten, at partierne mere ligner karrieremaskiner end åndsfællesskaber. Ingen ved f.eks., hvad Helle Thorning mener om noget som helst, og Lars Løkke er ikke mere en reformator end Fogh, og De Radikale er fantastiske til at ophæve bureaukratiets interesser til politik.

Så meget desto mere trist er det, at der hverken synes at være vildskab, potent oprør eller vilje til at undersøge verden forfra i de pågældende ungdomspartier. Dahlin, Möger og Schwalbe sidder alle og leger voksne ledere, ikke oprørere, og de udstiller fantasiløsheden i en levebrødspolitikers anatomi. Faktisk er det så nedslående, at vi må spørge os selv, om de gamle partier længere er i stand til at sende kompetente mennesker frem til svære opgaver på tunge poster.

Noget tyder på, at de ikke er.

Også bragt som Indspark i Berlingske den 13. november 2012.

Link til Schwalbe, Dahlin og Mögers klichékanon: http://www.b.dk/kommentarer/hermansens-forskruede-verdensbillede

Til Rasmus Brygger formand for LAUs ret fornuftige kommentar: http://www.b.dk/kommentarer/hermansens-kritik-boer-ikke-fejes-vaek

Og til det første indlæg om de alt for mange erfaringsløse politikere i Folketinget: http://annesophia.blogs.berlingske.dk/2012/10/29/max-15-politikere-under-35-ar/

Et indlæg, der faldt en ungdomspolitiker fra SFU Aarhus for brystet, og hun skrev derfor i kommentarsporet: “Man bliver ikke bedre til politisk aktivistisk arbejde af at rejse til Theiland og hjælpe spedakske børn med aids for sine forældres penge. Man bliver bedre til at være poltisk aktiv af at være politisk aktiv!:)

Hermed en opfordring til dig om at børste sandet ud af fissen og sætte dig lidt ind i det arbejde vi laver i stedet for at være ked a, at du er nået så langt som os andre, selvom du er ældre. Du skal være velkommen til at kigge forbi jægergårdsgade 14 i århus og se hvordan unge mennesker bidrager til det danske demokrati:)”

Jo, demokratiet er sandelig i gode hænder her. Heldigvis er der undtagelser.

Rasmus Brügger, formand for LAU, skrev således i Berlingske den anden dag: “Det er jo et problem, at for mange unge akademikere – uden nogen erfaring fra det virkelige liv – sættes til at lede samfundet, og det er et problem, at ungdomspartierne først og fremmest er en rugekasse for denne prototype på fremtidens politikere.”

I salute you, Brügger. 

 

28 kommentarer RSS

 1. Af Peter Taitto

  -

  http://politiken.dk/debat/ECE1402761/det-nye-folketing-befolkes-af-levebroedspolitikere/

  Tag ikke notits af overskriften i linket. Søjlediagrammerne længere nede i artiklen er ganske interessante. Artiklen var forøvrigt noget mere dybdegående i papirudgaven.

 2. Af Peder Pedersen

  -

  .
  Jeg har også snart måttet leve i 20 år med en stigende aldersdskrimination.

  Jeg ved ikke hvor den sygelige trend, med desto mere barne-rumpe, desto bedre, kommer fra..

  Det er som om, at ’68 generationen skulle have deres umulig-udulige delebørn ud på arbejdsmarkedet.

  Og siden har vi aldrig set så mange dummerfejl indenfor det offentlige m.m.: toge der ikke kører, love der ikke duer og sprogligt forfald (hvem h… var dem der begyndte at kalde børn for “unger”).

  Og fx. mens en fertilitesklinik lige bon’er samfundet for DNA fejl, sidder sundhedsministern på barsel (eller ammer).

  De fleste (læs: flertallet) kan sku godt se, at det kører ad h.. til med uerfarne ministre.

  Dine kritikere ved sku godt at du har ret.

  Men deres opfattelse og reaktion er ligesom fodboldfans (eller amagermandens ven): De holder bare stædig fast ved dem de tror på – uanset hvor idiotisk det efterhånden ser ud.

  Men husk ASH: en profet er aldrig velset i sin hjemby.

 3. Af Peder Pedersen

  -

  Og når de ikke kan sige dig imod, så angriber de din sociale baggrund, din hårfarve, din skostørrelse og kalder dig MILF og gud ved hvad..

 4. Af Søren Revser

  -

  Den med hovedet oppe i måsen på egen friværdi – Den passer nu godt nok.

 5. Af Troels Rasmussen

  -

  ’Den fortabte Nå-generation? Nå da’

  Tja, udmærket indlæg; men det er nok værre med den nuværende (kommende) generation. Generelt meget dårlig uddannede, ligeledes tror de gudhjælpemig, de kan gå på vandet.
  De mener – desværre som mange dårlige lærere – at kan de blandt ligesindede klare sig socialt, så er resten ligegyldig.
  De unge vi får ud i firmaerne i dag, er under al kritik, det danske er ganske elendigt, deres paratviden er ikke eksisterende. Historie, geografi m.m. aner intet om, mange tror England er hovedstaden i London eller sligt.
  I vore datterselskaber i udlandet bliver der ikke rekrutteret unge danske længere – det var gerne en fiasko.

 6. Af Peter Jensen

  -

  Det kan være lidt svært at forstå at ellers velordnede og civiliserede samfund jævnligt bryder sammen og afløses af kaos, krig og barbari.

  Som i Tyskland/ Europa 1914 og 1939. Som i Rusland 1917. Som i mange andre lande.

  Og nu er det måske Danmarks tur til at sige farvel til demokratiet, freden og civilisationen.

  Kan det skyldes at visse ellers fornuftige mennesker bliver til tosser når de kommer ind i et parti, en sekt, en flok, en bande?

  Eller er det valgsystemerne der er blevet så ufolkelige og degenererede, så at bittesmå sammenspiste kliker/ loger/ klubber udvælger og opstiller korrupte lobbyister eller underfrankerede tumper ved valgene? (Det er jo klart og tydeligt at adskellige politikere er fuldstændig uduelige)

  Vores demokrati er i alle tilfælde ved at være en illusion.

  Det er en meget, meget farlig udvikling. For når der ikke er ægte folkestyre i et land, så betyder befolkningens ønsker, rettigheder, værdier og forhåbninger ikke ret meget.

  En politisk “elite” der har løsrevet sig fra folket, ender med at foragte folket. Og når politikere foragter folket og landet, og ser borgerne som stemme- og malkekvæg, og landet som deres private ejendom, så begynder eliten/ nomenklaturaen i ni ud af ti tilfælde at skeje ud og misbruge sin magt.

  Og det kan så ende i alt fra konfiskation af befolkningens penge, velfærd og ejendom, plus diverse skalten og valten og undertrykkelse…….. til en snigende udvikling der resulterer i et rædselsvælde så frygteligt, at statsmagten forvandles til et blodtilsølet monster der får hele landet omdannet til et fallitbo, til en mafiastyret galeanstalt, til et barbarisk samfundshelvede hærget af voldsomheder og krigshandlinger.

  Det er sket så mange gange og så mange steder, at vi må erkende at ingen civilisation kan vide sig sikker på ikke at synke i grus.

  Når de røde og totalitære fascister er på krigsstien, kan alt ske. Især hvis befolkningens store flertal ikke opdager hvad der er under opsejling.

 7. Af Mikkel Jensen

  -

  Man må vel bedømmes på evner og ikke alder. Selvom jeg også syntes nævnte politikere er utiltalende, kan alder da ikke diskvalificere de nævnte politikere (?) Nævner i flæng Steve Jobs, Bill Gates som fantastiske unge erhvervs ledere. Herhjemme er Søren Nielsen direktør for Oticon, og han har da også gjort det fortræffeligt.

  lyder ærlig talt som om rønnebærerne er sure frk. hermansen

 8. Af Søren Revser

  -

  Mikkel Jensen: Nu er succes kriteriet for en minister bare ikke vedkommendes private indkomst eller karriere.

  En minister er fokets tjener – Hele folket vel at mærke. Det er der vist ikke ret mange politikere der forstår noget som helst af. Hverken de unge eller de gamle.

 9. Af Kurt Dejgaard

  -

  Igen, en glimrende og velargumenteret blog fra Anne Sophia Hermansen.

  Mikkel Jensen (12. november kl. 21:59)
  Steve Jobs og Bill Gates er glimrende eksempler på successfulde iværksættere. Men det blev de ikke pr definition dygtige politikere af.
  Steve Jobs har ord for at have været en aldeles utålelig person og havde han forsøgt sig i politik istedetfor som iværksætter indenfor komputerteknologi, havde vi nok aldrig hørt om ham. Samme kan siges om Facebooks Mark Zuckerberg og Googles Sergey Brin. Heller ikke superintelligente nørder som Steven Hawkin eller vores egen Holger Beck Nielsen, ville sikkert overleve længe i en politisk karriere.

  Dygtige politikere er sjældent nørder (Per Stig Møller er den mulige undtagelse der bekræfter reglen).

 10. Af Peter Jensen

  -

  PS: Ovenstående kl. 21.46 er en skitse til hvorfor den nuværende danske ungdom risikerer at ende som en tabt eller fortabt generation.

  Foreløbig er det mest i Grækenland, Spanien, Portugal og andre sydlige lande, at politikerne er i gang med at fratage ungdommen dens fremtid, men der er allerede tendenser i samme retning i flere andre lande indenfor EU.

 11. Af Christian richardt

  -

  Jeg synes ASH i nogen grad modsiger sig selv. En generation er mere end de politikere den fostrer. Den er også Linse Kestler og Mads Brøgger. Guldflippere og forgældede parcelhusejere. Og i det perspektiv er det vel et spørgsmål om de forskellige “generationer” har så meget at sige hinanden på. For mig kommer det let til at ligne ansvarforflygtigelse.

 12. Af Thomas Jensen

  -

  Vi har aldrig haft så uerfarne og ligegyldige politikere som nu. Jeg er dog ikke så sikker på at deres mangler kan undskyldes alene med deres alder.

  Erfaring behøver ikke tage mange år, men det er nødvendigt at erhverve den. De fleste politikere har haft en beskyttet tilværelse på skoler og universitetet, men de har ingen erhvervserfaring eller livserfaring.

  Det de har er ungdom og medietække. Det kan være nok til at opnå valg, men det er langfra ensbetydende med at de er egnede til at lede os andre.

 13. Af michael hansen

  -

  helt rigtigt at de 35-40 årige overhovedet ingen politisk indsigt har..
  Hvis de havde det, så ville de forlængst have stillet deres forældre, som der var unge i 68′ til ansvar for alle de samfundsproblemer, som 68’er generationen helt koldt og kynisk overlod til deres børn og børnebørn at løse..
  Indvandreproblemer, miljøproblemer, manglende jobs osv.. Alle disse ting vi idag slås med i samfundet skyldes stort set kun, at 68erne har haft en forvrænget forestilling af hvor meget velfærd man gjorde sig fortjent til – ikke mindst pensionsmæssigt – blot fordi, at man har påtaget sig et fuldtidsarbejde igennem livet..
  At 68erne i 90erne og 00erne kunne slippe afsted med at sidde og grine ved familiefrokosterne af alle de penge de tjente på husprisstigninger – uden at deres døtre og sønner gjorde oprør, skyldes kun, at deres børn er totalt uvidende om politik og samfundsforhold..
  ikke engang det faktum, at kvinder idag får de bedste uddannelser og derfor ikke behøver en mand i deres liv – ja, når ikke engang manglen på fis.. kan få de 40årige til at stille sig selv nogle spørsmål om det samfund, som de lever i, – ja så er slaveindstillingen total hos de 40årige mænd..
  af hansen, barenyheder.dk

 14. Af j nielsen

  -

  Det er de andres skyld! Det er de andres skyld!

 15. Af Peter Rasmussen

  -

  “Prøv at forestille jer en virksomhed, der i ramme alvor gav tøjlerne til en medarbejder med lidt pædagogmedhjælpererfaring eller bare et par år på arbejdsmarkedet efter universitet.”

  Tttjjjaaa – det lyder da af meget !!!!

  Når der kigges på nuværende regering og S SF R EL politikere – der skal styre landet – så kommer mange fra studiemiljøet direkte til den politiske ledelse, flere er studerende der ikke har afsluttet deres uddannelse – ingen (få) har erhvervserfaring og de fleste har levet på overførselsindkomst hele livet (genenm SU eller offentlige stillinger).

  Så, selv ASHs nævnte “få” kvalifikationer ville hjælpe betydeligt på den nuværende regering.

 16. Af Anders Samuelsen

  -

  Fin klumme – men ingen generaliseringer uden undtagelser 🙂 Personligt er jeg omgivet af 8 personligheder i LA’s folketingsgruppe som den dag i morgen kunne besætte en ministerpost – og INGEN af dem ville falde i et med tapetet. Uanset deres alder. Thyra, Leif, Ole, Mette, Merete, Villum, Joachim og Simon Emil. Kendetegn: meget forskellige – men med masser af alt andet end ligegyldig konsensuspolitik på hjertet.

  Vh
  Anders Samuelsen

 17. Af Jens Toft

  -

  Fin klumme (som altid), jeg tror de fleste voksne mennesker undrer sig over hvordan de meget unge politikere tilsyneladende let kommer til magten.

  Med et system som det vi har i Danmark, repræsentativt demokrati, valgsystem osv. Hvordan kan det så på nogen måde forhindres at folketingspolitikere (og dermed ministre) bliver yngre og yngre?

  For voksne mennesker er det ganske enkelt ikke realistisk muligt at engagere sig i politik! Jeg taler som “manden på gulvet”, os der har et ganske almindeligt arbejde, arbejder 37-50 timer om ugen, får en gennemsnitlig løn. Hvis vi ikke er enlige, særlinge så har vi ganske enkelt ikke mulighed for at engagere os.

  Vi kan stemme på: Levebrødspolitikere, Kendisser og de unge! Det er ganske enkelt de kandidater vi har!

  Det kan jo ikke undre at visse partier forelår stemmeret helt ned til 16 år! De kan jo ligeså godt være ærlige, der er stemmepotentiale i det – det handler jo absolut ikke om at at 16 årige er mere modne, mere vidende end tidligere.

  16 årige af “normale” familier, ved ganske enkelt ikke noget om politik, det interesser dem ikke! Fred være med det, de skal have lov at være børn – måske burde en række af ungdomspolitikerne også få den ret.

 18. Af Søren Revser

  -

  Anders Samuelsen: Og Simon kunne så passende blive familie minister. Det skulle da nok få ryddet ud i alle de unge mennesker, som uretmæssigt bliver sat i verden;-)

  Jeg forestiller min en ambulant og gratis sterilisation for alle fattige og dumme mennesker.

 19. Af Dennis Flink

  -

  Hvis en 25-årig overhovedet er i stand til at få jobbet som folketingsmedlem kan der ikke være særlig hård konkurrence om posten. Der følger kun en konklusion: Folketingsmedlemmer har ingen magt.

 20. Af Hans Lembøl

  -

  Irriterende og dumt med al denne sætten etiketter på folk; “68’erne”, “nå-generationen” osv.
  Mennesker er præcis lige så forskellige som de altid har været, og de fleste af dem trasker af sted på midt på landevejen, mens kun de få trækker helt ud til én af siderne.
  Men medierne har nok en tendens til at sætte tingene på spidsen og til at “udnævne” nogle til at være noget bestemt. Som oftest er disse “nogle” en lillebitte gruppe, der bare opfører sig påfaldende.
  Og m.h.t. de unge: Allerede da jeg var ung for snart en menneskealder siden, var de unge irriterende, dovne, uvidende og uhøflige – og så lod de håret vokse!!! – – – Nogle af dem, altså.
  Tilbage i 1920’er og 30’erne var der Backfische. Under 2. Verdenskrig Swingpjatter. I 1960’erne kom hippierne og efter dem punkere og meget andet fornøjeligt. Og alle repræsenterede de kun et mindretal ud af den samlede “normale” befolkning.
  Med hensyn til dem, der mener, at alderen gør klogere… Vorherrebevares nogle gamle tumper og tosser, man kan støde på; som ikke fatter at verden har udviklet sig siden de var 20, og som bare synes at alt er af lave.
  Ligeså vel kan man støde på unge mennesker, der er 70% dummere end krydsfinér, som ikke interesserer sig for en pind, og hvis eneste fornøjelse er at drikke sig en kæp i øret så tit det går.
  Hvad dette beviser? Det beviser, at det er komplet irrelevant at gøre alder til et kriterium for noget som helst.
  Det, det kommer an på er, hvordan er den enkelte person, mennesket, og ikke vedkommendes “årgang”.
  Så slap af venner, verden er såmænd ikke forfærdelig meget anderledes end den altid har været, når det kommer til stykket. Allerhøjst har højden på farven måske en anden lyd 🙂

 21. Af Thomas Holm

  -

  Mod dumhed og pøbelpolitik kæmper man forgæves.

  Men regningen får vi lov til at betale..

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg har medd Berlingske, at der er for mange problemer med at komme ind på blogs og debatter – de ser problemet og vil søge det ordnet, så er andre i samme situation, så skulle hjælpen være undervejs.

 23. Af Albert Nielsen

  -

  Da vi andre var helt unge, overvurderede vi da også vore evner, så det forekommer ikke rimeligt at bebrejde de, som nu er unge, at de gør det samme.

 24. Af j b

  -

  McLaren told Andrew Denton on Enough Rope, that his grandmother always said to him, “To be bad is good… to be good is simply boring”.

  [http://www.abc.net.au/tv/enoughrope/transcripts/s1681181.htm

 25. Af Thomas Nielsen

  -

  Er problemet ikke, at politik er blevet en slags reality show? – En vej til den hurtige, ubesværede kendthed som mange unge higer efter. Alternativet er jo det lange, seje træk gennem uddannelses- og karrieresystemet, og det er en verden hvor kun en lille brøkdel opnår berømmelse fordi man her alene bedømmes på sine evner og sin ihærdige og vedvarende indsats.
  Hvor mange moderne politikere har for alvor noget på hjerte? Hvor mange af dem sætter kampen for sagen over egen personlige vinding, kulminerende i ministerbilen? Hvor mange forfalder til at designe deres holdninger efter tidens trends?
  Se bare vores statsminister…
  Defor var det også forfriskende anderledes at høre gamle Holger K. Nielsens ydmyge og lettere selvudslettende reaktion på udnævnelsen til skatteminister: Det handler om politik, ikke om mig.
  Desværre tilhører han en uddøende race. Det nye politikerdyr har nemlig Xfaktor som vigtigste referenceramme – og talentmassen er stort set den samme.

 26. Af Jesper Høegh

  -

  Vores ambitionsniveau –

  ligger langt over hvad der præsteres i Folketinget –
  stå model til en flok røde ubegavede/uudannede personagers fortolkning/styring af samfundet/økonomi/indvandring osv – aldrig –

  Det er for nemt at KALDE/BLIVE Politiker – der skal stilles større krav – det viser resultaterne –
  ingen i den siddende regering ville få et job uden for Borgen –

 27. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  1968 havde jo lange efterdønninger, og så plejer næste generation at blive lige det modsatte af den forrige – men ‘arbejdet’ var jo gjort, vil nogen mene.

  Andre vil mene, at de var for kloge til andet end at udvikle sig selv,tage deres uddannelser og få jobs og et levet liv, hvor det ikke var ’samfundets skyld’ – eller hvor tiden, det unge liv, ikke spildtes på ideologiske problemer el utopier, fremfor alle de muligheder, som var og er.

 28. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Det er ikke rigtigt, at de 3 af ASH nævnte ministre ikke er ideologiske – ellers var de ikke nået så langt if deres partier; og jeg hørte tilfældigvis i går finansministeren flere gange overfor Clement Kjærsgaard pointere: Jeg er socialdemokrat.

  En vis pragmatisme er også nødvendig – for bare at holde til sådanne jobs; men tag ikke fejl – bag de fleste politikere banker et mere el mindre ideologisk hjerte.

Kommentarer er lukket.