Doven-Robert

Af Anne Sophia Hermansen 105

En ny orkan har ramt landet. Sidste år hed den Carina, nu hedder den Robert. Kontanthjælpsmodtager Robert Nielsen, der er blevet interviewet til DR2 nye søndagsprogram “På den 2. side”, fortæller på DR’s hjemmeside, at han har været på offentlig forsørgelse, siden han i 2001 forlod tre uafsluttede universitetsstudier.

Og det har han det godt med. Faktisk så godt, at han beskriver sig selv som et “dovent svin”, der ikke gider “skod-jobs”, næ, skal han have et job, skal det være et “tale-job”, sådan et hvor han kan debattere samfund og økonomi og bruge sin store viden.

Om sine trængsler med at slippe for at arbejde siger han:

“Det kan være noget så simpelt som at stå med kaffen efter at have været til møde med en jobkonsulent og så sige: Nå ja, men jeg er sgu også et dovent svin. Jeg har det godt med at hæve bistandshjælp lige for tiden. Og så bliver man straffet og står 10 minutter senere med en seddel i hånden om, at du skal møde til tre måneders fuldtidsaktivering ude på Amager et sted.”

Uha, hvor grimt med arbejdsstraf på Amager.

Interviewet har naturligvis fået mange til at reagere, og politikere fra Konservative, Liberal Alliance og Venstre Facebookopdaterede i går lørdag om doven-Robert.

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby sagde desuden til dr.dk:

“Jeg er dybt forarget. Det er en som ham, der er med til at ødelægge det velfærdssystem, vi har, som er tænkt til at tage hånd om dem, der har det svært. Det er samfundet, som forsørger ham. Folk der tager på slagteriet om morgenen og pakker mørbrader hele dagen. De betaler for hans ret til at nasse på samfundet. Det er ikke ok.” Trane Nørby efterlyste kontanthjælpsreform og mere håndfaste krav.

Og på netavisen 180grader.dk lagde Ole Birk Olesen (LA) interviewet ud til læserne, der nærmest var ved at krepere af forargelse. Det kan også findes på BT.dk og på BT’s Facebooksside, og Robert vedstår igen og igen: Ja, ja, ja, jeg er et dovent svin.

Selv blev jeg også ramt af forargelse og skrev en statusopdatering om Danmark fra velfærdsstat til hæveautomat, men så fik jeg den idé at tjekke Roberts Facebook-side. Her griner hans venner af doven-Robert og annoncerer, at de vil melde sig ind i den hadegruppe, der selvfølgelig er blevet hasteoprettet og tæller over 300 medlemmer. Robert Nielsen liker deres opslag og skriver, at han måske sammen med Carina kan blive Danmarks nye realitypar.

Hm, mon man sidder og joker med sine venner, når nationens forargelse slår ind over en som en tsunami? Næppe. Min teori er derfor, at DR enten har taget røven på os og vil teste særligt det borgerlige Danmarks automatreaktioner. Eller mere oplagt: at Robert Nielsen har taget røven på DR og dermed os alle. En simpel søgning på Google viser, at han er tilknyttet den kunstneriske provogruppe Nihilistisk Folkeparti som såkaldt “mentalhygiejnisk ordfører”. Han har en t-shirt på med gruppens logo, og det kunne jo pege i retning af, at hans optræden er led i en practical joke, i al fald skal han som case tages med et gran salt.

Og så er der desuden noget i hans kontanthjælpshistorie, der heller ikke stemmer.

Hvis hans historie er ægte – hvordan kan det så være, at han så har fået lov at undslå sig i så mange år? Alene i 2010 blev tusindvis af kontanthjælpsmodtagere trukket i kontanthjælp, fordi de ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet. Reglerne er ret klare.

Hvis han ikke tilhører de øverste matchgrupper (1 og 2), betyder det, at han har så svære psykiske og/eller sociale problemer, at han er undtaget fra en del af de almindelige krav. Men så er det ikke etisk forsvarligt at bruge ham som journalistisk case (og det er uetisk at lade ham stå frem).

Det burde kort sagt ikke være muligt for Robert, doven eller ej, at sige nej til jobs og inkassere kontanthjælp år efter år. Er det alligevel sket, virker det underligt, at “På den 2. side” i aften har tre debattører siddende i studiet og ikke den ansvarlige minister. For hvad skal lidt løs debat løse?

Anders Samuelsen (LA) fjernede i går lørdag sin Facebookopdatering om doven-Robert. Det samme gjorde Joachim B. Olsen (LA), som dog søndag eftermiddag skrev en ny om velfærds-Danmark som taberfabrik.

Og mange må sidde med en lidt sær smag i munden, for HVIS historien ikke holder vand, HVIS doven-Robert er en hoax, er vi så virkelig blevet så nemme at forarge? Så ukritiske overfor det, vi ser og hører?

Åbenbart. Forargelse er dansk nationalsport, og efter Carina kan vi i særdeleshed samles om at forarges over dem, der  ikke gider arbejde. En kontanthjælps-klaphat og så har vi ballade i debat-Danmark. Ord som “nasserøv”, “parasit” og “snylter” kendetegner ikke overraskende kommentarsporet på 180grader.dk, men man holder sig heller ikke tilbage i debatter på dr.dk og Facebook. Der generaliseres fra een ekstrem til et overordnet billede af samtlige kontanthjælpsmodtagere, og velfærds-Danmark prygles som amoralsk, fejlslagen konstruktion. Og mens nationen ryster af forudsigelig forargelse, kræver politikere handling og indgreb og reformer og taler om skatteborgernes penge, som var de babysæler, der skal beskyttes mod de farlige nassesvin (men tjek lige jeres misbrug af §20-spørgsmål, politikertyper. I passer heller ikke selv på vores penge, når I stiller det ene ligegyldige spørgsmål efter det andet, der koster i omegnen af 5.000-10.000 at besvare).

Well, når DR2 i aften sender “På den 2. side” får vi at se, om doven-Robert er en klaphat eller en hoax. Under alle omstændigheder har vi erfaret, at borgere såvel som politikere er hurtige til at kræve særlove på baggrund af enkelttilfælde. Det har vi set før – tænk bare på knivloven og hundeloven.

Vi må også konstatere, at tonen omkring kontanthjælpsmodtagere har ændret sig siden efterårets Carina-orkan. Den er blevet mere rå. Nu er det ikke dem, der tillader sig at kritisere folk på overførselsindkomst, der er socialt uansvarlige, nej, det er dem på passiv forsørgelse. De nasser på den anstændige, hårdtarbejdende dansker. Dem, Ellen Trane Nørby siger “pakker mørbrader”. På SF’sk hedder det “smører leverpostejsmadder”.

Men historien ender ikke her. Hvis DR har givet os historien om doven-Robert for at oute højrefløjens forudsigelige forargelse, mon så Trane Nørby og de andre politikere synes, det er sjovt? Formentlig ikke.

Og hvordan med DR’s troværdighed, kan den også jokes med? Tja, politisk satire har længe været savnet, men “På den 2. side” er vist ikke for sjov. TV-stationen har desuden et problem, hvis det er Robert, der har narret DR2-redaktionen, for så har den ikke lavet sin research ordentligt, og kan vi så fremover stole på dens informationer?

I al fald bør DR2 i aften nævne, at Robert er tilknyttet Nihilistisk Folkeparti og således har et ideologisk projekt, som kanalen nu markedsfører.

Det bliver aldrig det nye sort at være et dovent svin, men det er blevet det nye sort at tilsvine de dovne. I aften vil vi få at se, om det også er det, DR kalder godt tv. At der ikke er en politiker eller ansvarlig minister til stede i studiet er udtryk for, at problemer er noget, vi overlader til et snakke-panel, ikke noget vi løser politisk.

Se indslaget her: http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2012/09/06/215200.htm

105 kommentarer RSS

 1. Af Steen Busk

  -

  Ja, det var nemlig godt perspektiveret i Deadline (15/9/12 22:30) af Anne Sophia – perspektiv, fokus og seriøsitet. De øvrige deltagere virkede ikke synderligt interesserede i landets presserende udfordringer.

 2. Af Morten Andersen

  -

  Tak Anne Sophia Hermansen!

  Dejligt med et velafbalanceret indspark i debatten der sætter fokus på det vi tidligere kendte som “væsentlighedskriteriet”

  Desværre er det alle disse procces-journalister/politikere der sætter dagsordenen i snart alle medier. Det er tåkrummende og fordummende. En absurd deroute i det almene debatniveau er det triste resultat.

 3. Af Lars Petersen

  -

  ATT: Anne Sophia Hermansen.

  HVORFOR VIL DU IKKE TALE DATALOGI FOR TILPASNING ?

  Du har en masse meninger om hint og meget, men som
  helt åbenlyst kun består i løs problem-konstatering,
  uden du på et eneste tidspunkt har vist hverken evne
  og/eller vilje til at afløse nævnte konstateringer,
  med sammenhængende løsningsbud.. Det får du så her..

  Det hedder udnyttelse af datalogien for genvunden
  “Kunderet”, og med hvilket vil sige, at her skal
  etableres et online system, hvor borgerne kan til,
  og framelde groft sagt alt, hvorpå misbruget af
  omfordelingsretten, (som du ej heller vil tale om),
  ganske enkelt erstattes med reel software styret
  demokrati, hvortil statsdriften nu formgives via
  (dividenden) = betalernes samlede til, og fravalg.

  Sig mig.. Hvordan kan det være at du snakker et væk,
  fortsat uden at have opdaget, at vi har et gigantisk
  moms, og skatteafregningssystem, som håndtere mia af
  individuelle data, imens vi fortsat skal stå i en
  fugtig gymnastiksal med en engangskuglepind i snor,
  for kun at kunne sætte et skide X på en led forening
  hvis medl. gudhjælpemig end ikke er udsat for et
  eneste CV adgangskrav ?. (hvorfor snakker du forbi?)

  Du har fortsat ikke opdaget, at siden nævnte gigant,
  individuelt baseret online afregningssystem netop
  håndtere mia. af data, samt Co-worker med div. inst.
  så er det fortsat en krop umulig tanke for dig at
  opdage, at så et tilsvarende system nok også hånd
  -tere 200 til, og fravalgsmuligheder pr. borger ???

  Om ikke andet er det håbet du stopper med at tale
  forbi alt det egentlige, imens du kalder på samme,
  uden nogensinde bare at snitte skyggen af løsning.

 4. Af Mathias Bachmann

  -

  Hej Anne Sofie. Jeg har lige set et klip fra DR deadline fra den 14 sep. 2012.

  Synes at der er rigtig flot sagt det du starter med at sige! Det her er nemlig en enkeltsag, (og det er så også liegyltigt om der er flere.) For det er nemlig som du siger, at vi skal ikke kigge på dem der ikke laver noget, som børn ville gøre, men dem der kan og vil skal koncentrere sig om at finde noget at lave. For ja vi har ikke så meget at byde på her i DK. Så hvis vi ikke kommer igang( de 179 mand og deres talsmand/tæppetissere) og resten af Danmark så er der snart ingen penge at diskutere om! Vi skal finde og eller lave noget der kan skabe vægst i Danmark.

  Du har helt klart scooret nogle points hos mig. Tro på det du gør, for hvis det er hvad du sagde på tv, så er det det vi har brug for hvis vi kan komme op at stå stærkt som nation.

 5. Af hanne echers

  -

  super folt og ærligt indlæg 🙂

Kommentarer er lukket.