Spil hellere lidt yoyo

Af Anne Sophia Hermansen 30

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) skulle forleden i folketingssalen forholde sig til, om det er ok, at restauranten NOMA serverer levende myrer. Dernæst skulle hun tage stilling til, hvordan dyr bliver behandlet i det mildest talt ligegyldige TV3-program ”Fristet”. Spørgeren var i begge tilfælde Dennis Flydtkjær (DF), valgt i Vestjyllands Storkreds med 3.980 stemmer, og nu på Folketingets Top 10 over politikere, der stiller flest §20-spørgsmål, dvs. spørgsmål til en minister.

Selv siger han om sin spørgelyst, der også inkluderer 550 udvalgsspørgsmål:

– I stedet for at slå det op i bøger er det meget rart at få ministeren til at svare på det.

Ja, i stedet for at undersøge noget selv er det meget bedre at spilde andres tid. For hvorfor læse lektier, når man kan række hånden op og bede læreren besvare banale spørgsmål. Folketingssalen, nu som klasselokale.

Undskyld mig, men er der ikke en voksen, som kan lære den mand at google? Eller måske en journalist, der kan lave en beregning på, hvad det koster skatteyderne, når en politiker som Dennis Flydtkjær spilder folkestyrets tid?

Ifølge mine oplysninger koster det et sted mellem 5.000 og 10.000 kr.  at besvare et §20-spørgsmål afhængigt af kompleksiteten. Af Folketingets hjemmeside fremgår det desuden, at der i perioden 13. november 2007 og frem til valget i 2011 blev stillet sammenlagt 10.416 spørgsmål. Siden efterårsvalget har alene ti politikere, heriblandt Flydtkjær, stillet den nuværende regering 1.557 spørgsmål. Det samlede antal må skønnes at være betydeligt højere.

Og har vi fået viden eller kvalitet for pengene? Tja. Vi får transmitteret lange, syrede, ukommenterede debatter fra Folketingssalen, og man fristes til at tænke, at uden tv havde antallet af spørgsmål formentlig været færre. Det kunne i sig selv være et argument for at standse det politiske tv-teater, hvor personprofilering og chikane af siddende ministre synes at overskygge informationsbehovet. 

Eller man kan pragmatisk foreslå, at hvert §20-spørgsmål ledsages af, hvad det har kostet at besvare. Skulle Dennis Flydtkjær selv hoste op med 5.000-10.000 kr., skulle han nok få lært at google. Hvorfor er der ikke samme respekt for skatteydernes penge? Stram op.

Men det drejer sig ikke kun om penge eller om det enorme apparat, der går i gang, hver eneste gang en politiker stiller et spørgsmål, der i mange tilfælde ikke er relevant for andre end spørgeren selv.

Eks-folketingsmedlem Helge Adam Møller (K) har engang udtalt til Information, at det er en ”trussel mod den demokratiske debatkultur”, at Folketinget skal forholde sig til så små ting som færgebetjeningen på Samsø eller om et skilt i Ubberød hænger skævt. Mens spørgetiden tidligere kunne overstås på et par timer, så strækker den sig nu langt ud på aftenen. Han efterlyste dengang mere debat om de store linjer og opfordrede begge sider af folketingssalen til mindre misbrug af et politisk redskab som §20-spørgsmål.

Forgæves, tilsyneladende.

For kun et halvt år siden beskrev den nyvalgte politiker Mette Bock (LA) Christiansborg som en børnehave og kaldte debatkulturen ”syg”. Hun påpegede i Politiken, at de samme spørgsmål blev stillet igen og igen, og at det dels dræber substansen og dels antager karakter af politisk teater/chikane. F.eks. blev statsminister Helle Thorning-Schmidt ved Folketingets åbningsdebat stillet det samme spørgsmål 30 gange.

Konsekvensen af den syge spørge- og debatkultur er ikke kun, at et større antal mennesker er sikret fast arbejde i nonsens-afdelingen. Men også, at vi får dårligere politikere, ringere love og større politikerlede, mente hun.

Hvis vi kigger ud over landets grænser, kunne vi måske lære noget af den tyske forbundsdag, der har reduceret i mængden og kun beskæftiger sig med skarpe og kritiske spørgsmål. For selvfølgelig skal oppositionen have mulighed for at stille spørgsmål til den førte politik. Men enhver, der tager et smut forbi Folketingets hjemmeside og tjekker spørgsmålene, vil kunne se, at de er af særdeles svingende kvalitet. Skal Mette Gjerskov virkelig beskæftige sig med tissemyrer, når dansk landbrug har så store problemer? Mens de tyske ministre kan bruge tid på at føre politik og adressere relevante problemstillinger, er vi  i Danmark gået den anden vej: fra 1972 til 2008 steg antallet af §20-spørgsmål med 600 %, og det tal er bestemt ikke blevet lavere siden.

Ironisk nok synes mediernes interesse at være dalet i takt med, at spørgelysten er steget. Hvorfor mon? Ja, det kunne jo skyldes, at der stilles for mange ligegyldige spørgsmål. Og det burde i sig selv påkalde mediernes interesse.

Ikke siden journalisterne Christian Schou og Klaus Bundgaard Povlsen lavede programmet ”Indefra”, har journalister mig bekendt forholdt sig systematisk til antallet og kvaliteten af spørgsmål i folketingssalen. De to journalister uddelte i øvrigt dengang en yoyo til den politiker, der havde stillet “ugens spørgsmål” – underforstået var meningen: Spil hellere lidt yoyo i stedet for at spilde folkestyrets tid.

Den praksis burde genoptages.

Ugens yoyo går derfor til Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær. Google is your friend. Og prøv at blive lidt voksen.

30 kommentarer RSS

 1. Af Jesper Høegh

  -

  Ny Alliance – opstart – Gitte Seeberg – Samuelsen – NOK ER NOK
  hadet til Dansk Folkeparti –
  Samuelsen fortsatte udskiftede navnet Liberal Alliance – med sit
  illusoriske slogan – ABNE GRÆNSER – LUKKEDE KASSER – JUHU – hvor det går – de fleste var flygtet – fru Hermansen – sygemeldt –
  men HADET til Dansk FOLKEPARTI fortsætter.

 2. Af Claus Andersen

  -

  @ Jesper Høegh

  jamen, den gode ASH er jo blevet ramt af virkeligheden. Nu har ASH jo fået nok af de to-sprogede funktionelle analfabeter i folkeskolen og har meldt sin kære pode i privatskole, dermed overlader hun integrationen til rosset – jo, ASH er den “pæne pige i klassen”!!

 3. Af Carsten Hansen

  -

  Glimrende ide at indføre gebyr på § 20-spørgsmål! Alle vi almindelig dødelige skatteydere har værs’go at hoste op for dette og hint hist og pist i en Orwellsk bestræbelse på at “adfærdsregulere” os, så hvorfor ikke forsøge at begrænse den irrelevante spørgelyst på Tinge med fiskale instrumenter?

  For at spare på administrationen, herunder inddrivelse af Statens tilgodehavende via inkasso hos betalingsudygtige eller -vrangvillige partier, kunne man først som sidst modregne gebyret i partistøtten. Dét skulle nok lægge en dæmper på Rigsdagens Spørge-Jørgener, for danskernes fornuft sidder jo som bekendt i deres tegnebøger. Storsind og generøsitet er visnet hen i takt med samfundets socialisering.

 4. Af Erling Drews

  -

  Man kan i hvert fald konstatere, at Jojo’en tit går i spin, når politikerne debattere, og det skaber netop en “syg” debatkultur, som Liberal Alliance’s Mette Bock har fuldstændig ret i…Det er jo helt forrykt, at landets Statsminister Helle Thorning Schmidt stilles det samme spørgsmål 30. gange ved Folketingets åbningsdebat…

  Og undskyld mig, det er ikke alene debatkulturen i Folketingssalen den er helt gal med…I går Torsdag kl. 20:00 var der på DR 2 debat med politikere…Her var debatten så syg, at “man” slukkede på grund af, at politikerne næsten hver gang en politiker talte afbrød man taleren…Ja en gik så langt, at han afbrød Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen med ordene: “Nu må det være min tur”…Det er en syg kultur og mangel på pli…

  God Weekend,
  Erling Drews…

 5. Af M Kristensen

  -

  Så snart en politiker får øje på et kamera, går der valgkamp i den – “humoristiske” bemærkninger, ondskabsfuldheder, drillerier, chikane, og “min far er stærkere end din far”.
  Alle de folkevalgte reducerer sig selv til en flok linselus i et reality show.
  Sluk alle de forbandede kameraer og lad folkestyret arbejde i fred, og vent med valgkampen til der er udskrivet valg.

 6. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Her er jeg så principielt enig med ASH. Ikke i forslaget; men i problemet.

  Beklager når nu befolkningen har valgt at vælge selvpromoverende landsbytosser ind på tinge – så er der ikke noget at gøre ved det: At Dansk Folkeparti er underrepræsenteret mht. IQ er ikke nogen nyhed.

  Sagen er imidlertid, at efter den nye regering er kommet til, så er der ikke nogen der gider høre på, hvad de mener, så derfor må de ty til § 20 spørgsmål, hvor der er et tvunget publikum – ministeren om ikke andre – det hedder ikke ministerløn: Det hedder ulempetillæg!

  Det er lidt som de kedelige sandwich i toget: De er for dyre, de smager rædselsfuldt, totalt uden næring og udsolgt, når man endelig vil afbryde kedsomheden med et mellemmåltid.

 7. Af Gustav Uffe Nymand

  -

  Når DF vælger at spilde skatteydernes penge på besvarelse af ligegyldige spørgsmål så er der færre penge til velfærd, så på grund af elendige amatørpolitikere uden google-erfaring såsom Dennis Flydtkjær, så vil det snart blive nødvendigt med yderligere nedskæringer i velfærdsydelser

  Sådan er det jo
  Spilder man skatteydernes penge på besvarelse af banaliteter, så er der ikke nær så meget til velfærd.

 8. Af Søren Revser

  -

  De nuværende Radikale vælgere og politikere har permanent mistet retten til at udtale sig om ansvarlig økonomi.
  Så spar venligt krudtet til en anden gang.

 9. Af Lars Christensen

  -

  Når samme spørgsmål stilles igen og igen, kunne det måske hænge sammen med den udspurgtes manglende vilje til at svare. Når f.eks. Johanne Schmidt-Nielsen ikke kan få et klart svar på spørgsmålet om hvad man fra regeringspartier og opposition vil stille op med dem, der mister deres eksistensgrundlag når de falder for dagpengegrænsen, men kun kan få tågesnak om “forstærket indsats” og “langsigtede løsninger”, så er det jo klart at spørgsmålet må stilles igen og igen.

 10. Af Lars Christensen

  -

  – og en anden ting: hvordan finder man vha. Google svaret på hvad fødevareministeren mener om levende myrer i maden? Google kan hjælpe med mange ting, men noget universelt orakel er der altså ikke tale om, ASH.

 11. Af Nanna G

  -

  Folketingsmedlemmerne skal da bare bruge deres mandat til det, de finder rimeligt. Om det så er dyrevelfærd, herunder myrers velfærd, er mig egentlig ligegyldigt. Alle har deres mærkesager. Og at servere levende myrer kan da godt være synd for nogen, hvad enten man mener det er myren eller mennesket! 😀

  Mvh
  Nanna
  Femininfremtid.dk

 12. Af Erling Drews

  -

  Nu mener jeg helt bestemt, at “man” skal være glad for, at der forefindes “landsbytosser og folk med et lavere IQ”, som Thomas Borgsmidt skriver, for ellers var vi andre vel ikke blevet til noget !

  Men det er efter min mening, helt “tosset” at spørge Fødevareminister Mette Gjerskov om ministerens holdning til, at man på restaurant Norma serverer levende myrer…Selv om Dansk Folkeparti er dyrenes stemme, er der vel en grænse for “spørgegalskaben på sådan et område”, næste gang bliver det vel bladlusenes tur til at blive forsvaret i Folketingssalen ?

  Jeg kan forstå man havde stillet spørgsmål til renligheden og sikkerheden på landets restauranter, hvor gæster bliver forgiftet af Østers og andre skaldyr fra havet, samt salmonella forgiftninger.. Det havde efter min mening, være et relevant spørgsmål…

  Og igen, når der tales om en syg debatkultur, så har Mette Bock fuldstændig helt ret..”Vi har bl.a. set en lignende syg kultur som er i gang, nemlig, et samarbejde mellem Venstre politikere og en journalist, for at netop få en politiker til at ryge på en gimmick i folketingssalen vedrørende skatteindbetaling…Seriøst er det ikke, og påminder meget om det ordvalg M. Kristensen bruger i sit indlæg af 07.september 2012,Kl.12:24, nemlig ordet, “linselus”…

  Så lad mig slutte med Anna Sophia Hermansen seks sidste ord i Blogindlægget: “Og prøv at blive lidt voksen”…

  God Eftermiddag,
  Erling Drews…

 13. Af Lars Larsen

  -

  Det koster mellem 5 til 20000kr , hvordan det ,får de ikke løn når de ikke laver noget, og levede myrer må være noget for fødevarestyrelsen ,det er særdeleds uhygiejnisk.

 14. Af Jesper Høegh

  -

  Søvndal var berømt/berygtet – for flere hundrede spørgsmål –
  om året bl.a.om Fort Bragg –
  af Folketings kanalen fremgår det med al tydelighed – at
  medlemmerne er fraværende – så hvis ikke der bliver stillet
  spørgsmål – ville de sandsynligvis helt udeblive.
  DE får alle et rimeligt tilstedeværelses tillæg.

  Mette Bocks fattige ordforråd – fortæller alt om hendes
  malplacering – skulle nok være blevet i en af de tidligere arbejdspladser.

 15. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, nu kender jeg ikke lige den famøse yo-yo-vinder og hans åbenbartmangespørgsmål; men hvorfor griber folketingets formand så ikke ind? Faldet i søvn er han næppe, så havde vi hørt om det.

 16. Af Peter Madsen

  -

  Et godt indlæg, ASH!

  Dennis er nok udenfor pædagogisk rækkevidde og mon ikke hans spørgelyst også er stærkt tilskyndet fra DFs ledelse for at holde ministerne i SSFR regeringen travlt beskæftiget? Det tror jeg, ligesom jeg tror at der er op til adskillige Dennis’er i alle oppositions-partier – i dag V, LA, K, DF og EL – og før sidste valg de øvrige partier.

  Det er trist og misforstået, men dette er en urgammel taktik fra oppositionspartier på at dræne den til enhver tid siddende regering for kræfter.

  Til det er der bare at sige; sæt fokus på det, og i stedet for at hakke på Dennis og hans lige, så stik mikrofonen op i fjæset på Thulesen-Dahl og spørg hvor mange plejehjems-pladser Dennis’ aktiviteter koster, spørg den politiske ordfører for Venstre, hende med de store stirrende øjne hvor meget af samfundets ressourcer hun har snollet op på ligegyldige spørgsmål, OG spørg Helle, Marianne og Astrid Krag om regeringen virkelig kan tillade sig at brokke sig over disse spørgsmål, når de selv som opposition i sin tid gav den gas?!

 17. Af Bo Kristensen

  -

  ASH@ “koster mellem 5.000 og 10.000 kr. at besvare et §20-spørgsmål afhængigt af kompleksiteten.”

  Hvis det er så dyrt er det vel ikke noget man bare kan google? Ellers forstår jeg ikke det kan være så dyrt at besvare.

  ASH@ “F.eks. blev statsminister Helle Thorning-Schmidt ved Folketingets åbningsdebat stillet det samme spørgsmål 30 gange.”

  Kan det mon ha noget at gøre med hun aldrig svarer på spørgsmålet der bliver stillet? Eller svarer noget i retning af: Jeg finder det ikke passende at drøfte her! Hun er så bange for at miste de sidste vælgere at hun ikke vil udtale sig om hvad hun mener politisk.

 18. Af J Nielsen

  -

  Det mest groteske er vel de mennesker der bliver taget ved den nederste del af ryggen på restaurant NOMA.

  Æde levende myrer for 3-4000 kr. kuverten:)

 19. Af Hans Christian Holdt

  -

  Jeg kan desværre ikke finde svaret på Folketingets hjemmeside, men det er ikke et nyt fænomen, jf. Uffe Ellemann-Jensens svar på et spørgsmål fra et medlem af Fremskridtspartiet i 1992: http://ipaper.ipapercms.dk/DSB/udogse/2007/August/?Page=42

  Nederst på venstresiden)

 20. Af Lotte Hansen

  -

  Hvis det koster at stille §20 spørgsmål, kunne vi så listen over dem, der ville blive fyret, hvis folketingsmedlemmerne pludseligt holdt op med det?

 21. Af Let Me Google That For You

  -

  http://lmgtfy.com/?q=Er+det+okay%2C+at+Noma+serverer+levende+myrer%3F

 22. Af Per Hansen

  -

  Hold op en god artikel. Tak

 23. Af B Nielsen

  -

  Tror, at der er gået et eller andet galt i korrespondancen. Typisk stiller man et spørgsmål til ministeren for at få ministerens stillingtagen, og den fremgår jo sjældent af bøger.

  Dernæst er der jo også oftest tale om dagsaktuelle emner, der nok ikke lige har fundet vej til bøgerne endnu.

  Om Dennis eller andre har stillet et spørgsmål eller to for meget skal jeg ikke kunne sige, men generelt må det være sådan, at det er en del af ministerens job at svare på stillede spørgsmål, og synes ministeren, at det er træls, er det bare ærgerligt.

 24. Af Jens Kjærbøl

  -

  Det lykkedes i sin tid Glistrup at komme i folketinget ved bl. a. at angribe “papirnusserne” i den offentlige administration.

  Glistrups parti, Fremskridtspartiet, var jo en forløber for Dansk Folkeparti.
  Fremskridtspartiets spørgelyst til ministeren viste sig at være markant større end de andre partiers.

  Den skizofrene tradition holder Dennis Flydtkjær sandelig ved lige.

 25. Af h svendsen

  -

  DF,som “dyrenes” stemme,det må da være en vittighed.Og hvor er de”røde”som altid fabler om miljøet?har de været på banen,og krævet at skovmyren bliver totalt fredet!-for denne kinesiske madkultur vil sikkert brede sig,og blive et stort nummer i TV hvor forædte klovner overgår hinanden,som madsvin.

 26. Af Jesper Skade

  -

  Må jeg så heller ikke længere spise (levende) østers for Dansk Folkeparti?

 27. Af j nielsen

  -

  “Typisk stiller man et spørgsmål til ministeren for at få ministerens stillingtagen”

  Det er vist meget længe siden at det var formålet.

 28. Af Jan Petersen

  -

  Dansk journalistik er hovedårsagen til, at det politiske debatmiljø drejer sig om ligegyldige og stupide banaliteter.
  Og det er længe siden, at dansk journalistik har mistet sin eksistensberettigelse.

 29. Af Børge R. Jensen

  -

  Spørgelysten var ikke mindre før seneste folketingsvalg. Ikke mindst dansk deltagelse i en invasion af Irak samt påstande om flyvninger over dansk luftrum foretaget af CIA gav anledning til talrige §20-spørgsmål, som ofte var enslydende.

  Jeg ved ikke, hvad en sammenligning af 1.557 spørgsmål på knap et år (142 pr. md) med 10.416 spørgsmål på fire år (226 pr. md) kan bruges til, når antallet af spørgere kun er angivet for det ene tal.

 30. Af Erling Drews

  -

  @ H. Svendsen…Jeg mener helt bestemt man kan sige at Dansk Folkeparti er “Dyrenes stemme” på Christiansborg…Men ligefrem sætte spørgsmål ved, at der serveres levende myre på menuen i restaurant Norma, er vel lige at gå over stregen…

  Man ser jo hver sommer hvordan vi kemisk og på anden måde bekæmper myrerne som skadedyr…

  Man er dog lidt mere avanceret i England, her har man sat radiosendere på 1000 myrer, for at undersøge deres adfærd…Når det resultat engang fremlægges kan det “muligvis” godt være der fremkommer et lovforslag i Folketingssalen om fredning af myrerne, og så skulle det ikke undre mig, at Dansk Folkeparti, som er “Dyrenes stemme” vil stille dette lovforslag, især når man stiller spørgsmål til Fødevareministeren i Folketingets spørgetid om, hvad ministeren mener om menu’en med levende myrer på Norma…

  Men mon så ikke der fremkommer en ny menu på restaurant Norma, som nok vil bestå af bl.a. bladlus/mariehøns, eller andre delikatesser der måtte forefindes på dette område…

  God eftermiddag og Bonappétit,
  Erling Drews…

Kommentarer er lukket.