Et samfund der vælter sig i sin egen banalitet

Af Anne Sophia Hermansen 88

Mon svenskere og norskere er lige så meget mennesker som os andre, har de veje i Sverige, og er svenskerne mon på vej til at emigrere vores land med et franskbrød? En tidligere deltager fra Paradise Hotel lagde forleden et videoklip ud på Facebook, og siden er det blevet kommenteret og delt foreløbig 6.000 gange, for kvindens uvidenhed synes uden grænser.

Det korte klip er sjovt, men ikke kun en joke. Det er også en jobansøgning. Efter 20 år med reality-slam og fejring af det egenskabsløse menneske er det blevet en sikker vej til succes at være en fiasko. Før vi får set os om, har kvinden sit eget realityshow, medvirker i Vild med Dans, reklamerer for Royal Copenhagen, SAS eller Synoptik og opstiller til folketinget ved næste valg, dvs. til efteråret, når finansloven skal forhandles. For dumhed er blevet en selvstændig karrierevej i Danmark.

Hvorfor mon det er blevet sådan? Måske fordi vi lider af en kulturel nihilisme, og som samfund ikke kan få nok af at vælte os i vores egen banalitet. Alt skal udfoldes og bekendes, alle hemmeligheder afsløres, selv om de er uinteressante, og alt skal vises, også selv om der ikke er noget at se. Vi er uden tro på autoritet i de kulturelle hierarkier og hjemsøges af det besynderlige danske fænomen, at der ikke må være forskel på godt og dårligt. Alle skal være med, og kun den skiller sig ud, som kan definere et nyt nulpunkt i en i forvejen nedgjort eksistens.

I søndags kom det så. Så uberørt og fagligt ubesværet kan man gå gennem det danske uddannelsessystem, at man hverken kan bruge sit modersmål eller har basalt kendskab til verden omkring sig. Imponerende, kun overgået af det imponerende i, at det er den direkte vej til berømmelse. Kvinden røg direkte i mediemøllen sammen med en tiger og en dreng i blå kjole, og pyt så med, at International Labour Organisation samtidig meddelte, at vi står til at miste 4,5 mio. jobs i Eurozonen. Den nyhed var ikke skæg, så den blev ikke kommenteret og delt 6.000 gange.

Hvert halve år opfører DR og TV2 for statsstøttede midler det ene talentshow efter det andet for mennesker uden talent, og selv sidder vi og klapper endeløst begejstret af vores børn, os selv og et kongehus, der er blevet et dukkehjem. Tænk, hvis vi i stedet begyndte at fejre dem, der rent faktisk udmærker sig ved at have ekstraordinære færdigheder eller ved at have ambition i livet.

Det ville kræve et opgør med arven efter Glistrup, Rindal og Fogh og især med den forestilling, at dygtige mennesker er ude på at undertrykke almindelige mennesker. Bemærk f.eks., hvordan ”elite” er et skældsord, og politikeres uddannelse bruges som selvstændigt argument for, at de ikke aner en kæft om verden. Det er latterligt at være klog. Det er klogt at være latterlig. Så får man berømmelse, anerkendelse og reklamesponsorat – og minder ikke andre om, hvor utilstrækkelige de føler sig.

I 70erne blev der stiftet miljø- og fredsbevægelser, som skulle gøre verden til et bedre sted. I dag dyrker vi mennesker, der ikke kan en skid og gør en dyd ud af økologisk korrekte madpakker til vores unger. Det nære er blevet det altoverskyggende, og gastronomi i samtalekøkkenet er nutidens svar på datidens politiske aktivisme. Hvor indadvendt, hvor småborgerligt. Verden er i takt med globaliseringen ironisk nok blevet ufattelig lille. I al fald set fra Danmark.

Her er den til gengæld så lille, at vi kan samles om et enfoldigt menneskes Facebook-video, se meningen i et glas pinot grigio og visionsløst på, at hver anden ikke arbejder, hver fjerde ikke får en uddannelse og de fleste ikke aner, hvad vi skal leve af i fremtiden.

Tillykke Danmark, lad da endelig svenskerne og “norskerne” emigrere os med franskbrød (sic!).

88 kommentarer RSS

 1. Af Christian Hammer

  -

  Herlig klumme. Men helt overvejende er det jo tom snak. Narcissismen og selviscenesættelsen hos hende pigen fra Paradise, er ikke mere udtalt, end den er hos blogforfatteren og de fleste af dem som kommenterer. ‘Befriende’ ‘velgørende’ ‘opgør med dumheden’ som at tage en hovedpinepille ved tømmermænd’ ….ja, det er ikke vanskeligt at aldersbestemme afsenderne på blogindlæggene. En generation, hvor løbet ligesom er kørt. En generation som i deres egen utilstrækkelighed må jagte hver en piedestal de kan få øje på, for ikke i stedet at falde ned i et hul af tungsindighed og kapitulation. En genration som nægter at ‘live and let live’.

  Jeg synes at eliten er hysterisk morsom. Tak for jer.

 2. Af Axel Eriksen

  -

  @ J.Mathiasen!

  Som økonomisk uddannet er jeg godt klar over, at krisen startede i 2008. Men der siddes vel med en forventning om, at de sydeuropæiske lande overholder deres forpligtelser som forudsat ved indgåelsen af Euro-samarbejdet – og ikke indgiver sminkede/falske statsregnskaber:

  Skal tyske statsborgere betale for at “skatteydere” i Grækenland, Italien, Spanien og Portugal ikke betaler skat?

 3. Af Axel Eriksen

  -

  @ Christian Hammer!

  Ja, det er tydeligt, der er en vis generationskløft!

  Du hører tydeligvis til på samme alders- og “uddannelsestrin” som pigen på bloggen!

  I meget gamle dage ville det nok have heddet: Pigen på “blokken” – men der aflives jo ikke mennesker mere på grund af uforstand – vær glad for det!

 4. Af J. Mathiasen

  -

  @Eriksen,
  Gældskrisen startede med en finanskrise, og euroredningen er ikke mindst en redning af tyske, franske og nu også spanske banker. I oplysningens tjeneste bør man ikke sammenblande det med dårlig regeringsførelse.

  Dette er ikke stedet at gentage hele dokumentation fra de større europæiske aviser og dagbladet Information, som i disse dage har travlt med at oplyse deres læsere om alle de svindelnumre og lovovertrædelser finanssektoren har præsteret. (Skal vi lige præcisere: Liborskandalen slår antagelig alle andre skandaler i finanssektoren.) Bagefter kan man tage fat på den aktuelle kapitalflugt, skatteunddragelserne, og EU-landenes indbyrdes skattekonkurrence. Det er oplysning, som fremkalder et kvalmeagtigt sug i maven.

  Det er heller ikke stedet at forklare hvorfor tyskerne – med billigelse fra et 2/3-flertal i forbundsdagen – spytter i kassen. Det rækker at give sig til at undersøge den tyske eksportindustris interesser eller se de mest populære polit-snak programmer, hvor dens virksomheder er prominent repræsenteret gennem deres interesseorganisationer.

  Et svagt ekko af alt dette er trængt ind over grænsen ved Kruså, og nu har man kastet sig ud i en diskussion om beskatningen af de rigeste. (Der regnes på den slags i tyske økonomiinstitutter, som man også kan læse i Jyllandsposten.) Af hensyn til den høviske tone – og eget velbefindende – skal jeg undlade at nævne navne eller kommentere de seneste bidrag i den offentlige danske debat om dette, men jeg kom endnu engang tilbage til uvidenheden.

 5. Af Diana Lindegaard

  -

  Jeg opfatter klart indslaget som en joke. En parodi på andre Paradise-deltagere, ingen grund til at nævne nogen navne….

  Hvad der er virkelig morsomt er, at så mange hopper på den og forarges.

  Og så synes jeg, at det ville være meget relevant at kigge på, hvilken rolle medierne spiller i eksponering af mennesker, der tydeligvis ikke har vigtige budskaber og som tydeligvis heller ikke har baggrund, støtte eller gå på mod til at gå i skole og lære.
  Det er den virkelige tragedie og de medier, der elsker at hænge de stakler ud er da de dummeste af alle. Vi kan selvfølgelig allesammen føle os lidt klogere ved at grine af dem, der er lidt – eller meget – dummere.
  For det er da medierne, der vælger, hvad vi andre har adgang til, eller?

 6. Af t f

  -

  Kære Anne Sophia. Skræmmende sandt. Venlig hilsen Tina

 7. Af Jan Aage Jeppesen

  -

  I de gode gamle dage holdt de dumme i det mindste deres dumhed for sig selv og skammede sig. Dengang var de uformående ikke dummere end at de godt vidste det selv.

  Dumheden har i vor tid nået et nyt lavpunkt når en minister kan proklamere at målsætningen er at 95% af en årgang skal kunne gennemføre en uddannelse. Som enhver der har mere end to brikker at flytte med kan regne ud, så kan det mål kun nås ved at sænke kravene så selv funktionelle analfabeter og sinker kan få papir på hvor kloge de er.

  Sådan var det ikke i min skoletid for mere end et halvt århundrede siden. Dengang blev de dumme oversidere eller sendt i hjælpeklasse for ikke at ødelægge undervisningn med deres vrøvl og ævl. En bekymret forældre skældte engang matematiklæreren ud fordi knægten intet havde lært. På pædagogisk vis forklarede læreren, at problemet var, at man ikke kunne hælde ti liter på en fem liters dunk.

  I dag løber disse ‘fem liters dunke’ rundt og bilder sig ind at de er ti liters dunke og høster anerkendelse for deres dumhed og manglende selverkendelse.

  Dybest set er problemet vel, at de dumme altid vil udgøre et flertal og derfor høste anerkendelse fra de som er endnu dummere. Eller som Albert Einstein sagde:

  “Der findes to ting, som er uendelige: Universet og den menneskelige dumhed. Og når det gælder universet, er jeg endda ikke helt sikker.”

 8. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jan Aage Jeppesen – 14.7. – 20:30

  Ikke pænt sagt Åge Jeppesen .. men da tåbeligt at give det spalteplads, fremfor at negligere det – for vi kan, hvis vi gider, på bloggen nu kun skrive ‘de gamle blog-sange’ om også ‘de dumme’, som jo egentlig, hvis det drejer sig om opmærksomhed, får langt mere end alm dødelige – så spørgsmålet kunne jo så være, når man kigger sig i spejlet og spørger:

  “Hvem i landet er dummest her?”

 9. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, hvorfor var jeg ikke bare den smule klogere at
  skrive ‘norskere’ et sted, nu med Breivik-sagen kørende i snart et år – ‘de norskere’ .. uha .. – men nu har ASH desværre ikke et link til you tube i sagen her så jeg måske kunne lære et og andet og evt. se, om man kan komme længere med et franskbrød ..

  Så – hvor ‘dum’ kan el skal man egentlig være .. for at slå et par bundrekorder. Jeg tror da i det mindste at kunne sige, at jeg har forsøgt ..

  Nå – det skulle ellers have været morsomt, denne så smukke og vitale sommermorgen – God Søndag!

 10. Af Karl Wilders

  -

  @J. Mathiasen
  @ Axel Eriksen

  Politikere i Vesten kan kun holde seddelpressen gaaende. Forhaabentligt loeber de en dag toer for papir……saaledes, at en fornuftig loesning kan findes…..

 11. Af Rolf Rasmussen

  -

  Kødgrydekultur

  Det nære er blevet det altoverskyggende, og gastronomi i samtalekøkkenet er nutidens svar på datidens politiske aktivisme.

  Det kaldes også en feminisering af samfundet.

 12. Af Line Burchardt

  -

  I stakkels gamle forstokkede mennesker. Ja, jeg ved godt at man sikkert for på puklen, hvis man tillader sig at tale imod eliten her. Men at læse hvordan i svælger i jeres ’selvfedhed’ sender lidt tankerne i retning af eventyret om vis konge uden tøj på …der er vel tale om forblændelse her, snarere end egentlig forargelse.
  Tro mig, der er ikke flere dumme mennesker i dag, end der altid har været. Intet er forandret. Der er blot flere platforme at udstille dumheden på. Det er det hele. Så når hele den såkaldte elite samstemmende synes at tale gamle forargede Sokrates efter munden, vidner det mere om manglende virkelighedssans og bittersød resignation, end om ægte bekymring for vort samfund. Dumheden er kommet for at blive og at den viser sig i mange underfundige former, er denne blog et tydeligt bevis på.

 13. Af Carl Vinggaard

  -

  @Flemming Nielsen

  Du rammer hovedet på sømmet, jeg kunne næsten ikke være mere enig.

  ASH sælger ligegyldige budskaber og deciderede fejlslutninger (som f.eks. 6000 kommentarer på dum video = vi vælter os i egen banalitet, det er latterligt at være klog og vi lider af kulturel nihilisme), med sine dygtige formuleringer.

 14. Af Enhedslisten har ret… — Livet, friheden og…

  -

  […] min gode blogkollega Anne Sophia Hermansens rammende blogindlæg fra forleden om, hvordan dumheden er blevet en beundrin… folk. Tag historien om, hvordan “fedmen breder sig til samfundets top”. Tag historien […]

 15. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Line Burchardt – 10:18

  Hurra .. LB var lige ved ‘nær ved og næsten’ – at have fanget noget – men også kun lige .. 🙂

 16. Af Axel Eriksen

  -

  @ Line Burchardt!

  Du har ret. Der er hverken flere eller færre “dumme” i dag end før i tiden!
  Forskellen er blot, at de job, som de kunne bestride til tilfredshed for sig selv og omgivelserne, er forsvundne – og så mediekulturen, hvor de i dag præsenteres som medieklovne og tror det er et livsprojekt!

 17. Af Oscar P.

  -

  Anne Sophia Hermansen, jeg må desværre sige – en rigtig god blog, der virkelig tager fat om et problem; men desværre altfor sent. Der burde ha’ været grebet ind, før jantekulten fik overtaget, som det er i dag – plat – så er det dumheden, der sættes højest. Læs blot nogle af indlæggene; men hva’, ’hver fugl syneger med sit næb’.

 18. Af FLEMMING Dyremose

  -

  The usual suspects !

  At man trækker specielt dumme frem og bruger dem i underholdningsøjemed, ser jeg ikke noget særligt farligt i. Det betænkelige er hvis befolkningen som helhed fordummes. Det følger ikke implicit af at man dyrker særlig dumme, at alle fordummes. Det siger måske noget om ændringer i vores opfattelse af hvad der er moralsk tilladeligt. Omvendt følger det heller ikke af at dyrke eliten at alle bliver elite mennesker. Vi ser jo allerede nu en dyrkelse af eliten indenfor sporten, men det synes ikke at betyde at alle bliver specielt gode indenfor sport. Hvis flere går efter at blive stjerner i indskrænkethed, så bliver konkurrencen om pladserne bare hårdere, men det betyder ikke nødvendigvis at flere bliver indskrænkede. Jeg synes det er en interessant tanke at ville forbedre den intellektuelle styrke i samfundet. Men hvis man vil det støder man nok mod det moralske loft, i form af for eksempel etisk råd. HVorfor ? Fordi uddannelse ikke løser problemet med intellektuel kapacitet. I dag får langt flere en studenter eksamen end tidligere. Faktisk er studenter eksamen ved at overtage den rolle real-eksamen plus 10. klasse afgangsekssamen havde for 30 år siden, nemlig som en skole uddannelse der dækker hovedparten af unge. Men jeg tvivler stærkt på at det har forbedret den intellektuelle kapacitet i befolkningen. ASH peger jo selv på tendenser der tyder på næsten det modsatte. Jeg er meget tvivlende overfor om man kan løfte befolkningens intellektuelle styrke med uddannelse længere end til et forud defineret biologisk punkt. Hvis man vil videre derfra, må man tilpasse ( læs: reducere) kravende til de højere uddannelser, eller finde nye måder at forbedre den intellektuelle styrke. Men min pointe er at jeg desværre ikke tror at befolkningen som sådan kan løftes til et højere intellektuel niveau, alene ved at fokus rettes mod det intellektuelle i sig selv. Derudover er det jo som regel det der “sælger” som danner “skole” for hvad der er populært. Det der “sælger” er igen det som flertallet interesserer sig for. Så hvis flertallet interesserer sig for ting der ikke kræver den store intellektuelle formåen, så kan det blive svært at få sådanne emner placeret på toppen af hitlisterne.

 19. Af Christoffer Gullestrup

  -

  Filmen ‘Idiocracy’ bliver mere og mere realistisk…

 20. Af Lars Mogensen

  -

  Der er vel – som tidligere – en 200.000 analfabeter i Danmark.
  Gennemsnit af iq ligger omkring de 100, og så fordeler det sig ligeligt til hver side (vel og mærket målt blandt etniske danskere)

  Ændring i – som Rolf Rasmussen er inde på – værdinorm; at vi alle er lige/lige gode/lige berettigede, og gerne set, lige dumme/lige ligegyldige/lige ligemeget.

  Socialkonstruktivisme; hvor magthaverne (kvinder har magten om det sociale, kulturelle og politiske (og ønsker, bla. gennem kvoter, den økonomiske magt)) ønsker at virke, på niveau højere end befolkning – på den måde, at befolkning skal søges at gøres dummere, end selv de dummeste af magthavere.
  Selvfølgelig en umulighed – Det ved bare ikke magthaverne/har ikke evne for at forstå.

  Efterhånden som de over de 100 har trukket sig – fra deltagelse i Cirkus (og i det omfang af mulighed, også fysisk har forladt landet), bliver fokus i større grad sat efter at hente de under de 100, som stemmekvæg.

  Det er jo dejlig trygt, at mene sig klog, i forhold til en der er dummere.

 21. Af Thomas Goebel

  -

  Enig. Ligegyldighed, perfiditet, snyd og fornedrelse som dyder … det holder ikke, Danmark. Stakkels ungdom.

 22. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  En stor del af ungdommen taler vi alt for ilde om – og ellers:

  Pilen peger på de muligheder, der har været dem givet af forældre og samfundets institutioner iøvrigt. Og stadig.

 23. Af Thomas Goebel

  -

  Og her findes sikkert en stor del af forklaringen på vatnisseriet og den udflydende samt endeløst plaprende snak om alt og intet, så alt bliver lige gyldigt og ligegyldigt: http://www.b.dk/kronikker/den-feminiserede-heteromand

 24. Af Anders Greve

  -

  Kære ASH,

  Kunne det tænkes at den omtalte FB video med den forestilte uvidende unge pige er en viral reklame for Digestive? Samt at du og andre højt begavede kommentatorer ikke kunne gennemskue det?

  Mvh,

  Anders

 25. Af FLEMMING Nielsen

  -

  @ Carl Vingård: når en ung mand som dig også har gennemskuet, at argumenterne ikke holder en tøddel, så er det da et dejligt bevis på at ungdommen klarer sig meget godt. Man undres over at en så velformulerende blogger ikke kan skrive med mere dybde og bedre argumenter. Og hvor mange debattører der falder på halen, bare fordi det er velformuleret.

 26. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Jan Aage Jeppesen konstaterer:

  “I de gode gamle dage holdt de dumme i det mindste deres dumhed for sig selv og skammede sig. Dengang var de uformående ikke dummere end at de godt vidste det selv.”

  Denne mangel på skam over egen dumhed, blev blåstemplet at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, som på banebrydende vis lod dumhed hærge i det danske samfund, og derved bragte den danske kultur og vestlige civilisation nærmere sit fald.

  Det er skæbnens ironi, at samme Andersen Fogh blev udnævnt NATO generalsekretær, som har til formål at forsvare den vestlige civilisation fra at blive bragt til fald.

 27. Af Axel Eriksen

  -

  @ Benjamin Kurzweil!

  Det var ikke Anders Fogh, der “blåstemplede” dumheden!

  Den blev “rødstemplet” af en S-regering i 1970´erne med indførelsen af en skolereform, hvor mantraet var: “Hvad ingen kan lære – skal ingen lære”!

 28. Af Axel Eriksen

  -

  Det blev også udformet sådan: ” Hvad ikke alle kan lære – skal ingen lære”!

 29. Af Birgitte Stisen

  -

  ASHTRAY er mit forslag til blogtitel.
  Eller kaffe hos farmor. Hun brugte også altid vi, når hun hyggede sig med sine unuancerede betragtninger om de andres dumhed.
  Elskelig dame – der lavede fantastisk hjemmebag.
  Bager ASH også? Måske bare uden at bruge økologisk spelt?

 30. Af jesper riisbro

  -

  Ja, som moden Dansker, skammer jeg mig ofte over niveauet der debatteres på, og ja emnerne – utroligt!

 31. Af Axel Eriksen

  -

  Til de to sidste indlæg! Hvis man ikke har noget væsentligt at tilføje, burde man måske hellere holde sig fra tastaturet!

 32. Af Annalise Clausen

  -

  Tænk, at vi skulle komme hertil, hvor alt er ligemeget og ligegodt. Jo 60genrationen har sejret ad HELVEDE til.

 33. Af Christian Richardt

  -

  Tillykke, tillykke Anne Sophia. Op med humøret! Tro mig – det er langt værre at blive 50 🙂

 34. Af hr j christensen

  -

  Der er tydeligvis ingen som slipper ind i fort DDR DR uden at kunne bevise at de er røde og aldrig vil blive andet.

  Men deres problem er at der er ingen som gider se den på skærmen. De får tildelt status som lykkelige idioter som laller rundt for folks surt betalte licens i DDR DR.

  Der er kun hoved rysten. Deres indsats, manipulation og løgne og påvirkning af seerne,
  er lige så stor som en regnorms ryggrad.

 35. Af hr j christensen

  -

  Tænk at blokkere med udenlands klingende navne tillader sig at kalde uuddanne danskere for dumme. Det må da være razisme.

  Selv den nyudnævnte dummmeste dansker kan gennemskue de fremmedes slimede fremfærd og manipulation. Og så hader de gudskelov de fremmede.

 36. Af poul clausen

  -

  Det går helt af sig selv, de uddör
  d.dr.

  Fra en der har oplevet 7 lykkelige år——
  Tv. fri.
  “““““
  Skal nok selv lave mit fjersyn.

  mvh. pc.

 37. Af Isabel Berg

  -

  Dejligt at se kritik af det offentlige rums navlepilleri og hyldest af underachievements. Lad os håbe at medierne i deres kokainskabte arrogance snart indser at kunderne ikke flygter, fordi de ikke forstår de verdensvidende journalister, men fordi niveauet er blevet for lavt… for længe siden

 38. Af Leif Juhl Pedersen

  -

  ANN Sophia er faktisk så snotdum, at hun ikke ved, det er nordmænd, og ikke norskere, jeg ved godt hun spiller smart,men man kan ikke spille smart, når man nu er snotdum.

  Leif Juhl Pedersen

Kommentarer er lukket.