Folkedomstolen som karrieremaskine

Af Anne Sophia Hermansen 64

Folkedomstolen fremstilles ofte som en uhyggelig og altødelæggende instans. Små fejltrin kan få store konsekvenser, og lange karrierer kan afsluttes i korte TV-klip. Men mange af de politikere, som folkedomstolen har dømt ude, er siden kommet tilbage og har i tilgift fået noget, man ikke kan få på statskundskab, nemlig karakter.

Måske kommer det også til at gælde for Henrik Sass Larsen, der i efteråret gik ind på Helle Thornings kontor som finansministerkandidat og ud igen som dead man walking, og så i onsdags blev gruppeformand og nu er udset til at være den, der kan redde regeringen. Nå da. Glemt er møderne med Suzuki-Torben og de andre rygmærker på Café Vanilla i Køge, og uproblematisk er også den manglende sikkerhedsgodkendelse, som ellers var meget problematisk engang. Og vigtig.

Så vigtig, at Sass Larsen efter mødet med Helle Thorning kørte angrende hjem til Køge, mens han fortalte til et kamerahold i bilen, at han havde gjort noget dumt, men ikke ulovligt, og at det var forbi.

Han har formentlig frygtet folkedomstolen, der selvfølgelig også kan være hård og har magten til at ødelægge et politisk liv på under et sekund. Den lærer os, at du kan have en nok så fin uddannelse, blåt politisk blod og ædle planer om at redde verden, men ikke kan være respekteret politiker, hvis du samtidig smsser med rockere, kører spritkørsel, heiler i Grøften, snyder i skat, drikker på statens regning eller går i seng med 15-årige piger. Så er det forbi.

I al fald for en stund. Anders Fogh Rasmussen lavede f.eks. lidt kreativ bogføring og blev fyret som økonomiminister, men mindre end ti år efter var han tilbage som statsminister. Lars Løkke blev også erklæret færdig, men kort efter statsminister, og Helle Thorning er det i dag, selv om danskerne bestemt ikke kan lide politikere, der snyder i skat. Hvis ellers hun har gjort det.

Andre eksempler er Mogens Glistrup, der opnåede genvalg fra fængslet, og Peter Brixtofte, der blev valgt ind i en kommunalbestyrelse, selv om de fleste nok var bekendt med hans mandatsvig og alkoholmisbrug. Jeppe Kofod blev landskendt politiker i løbet af en nat – med en meget ung DSU’er. Partiet kaldte det »utilgiveligt«, men det var det ikke. I stedet fik han et navn og en skæbne. Morten Messerschmidt meldte sig også engang ud af DF i skam efter måske at have heilet lidt i Grøften. Han var fuld og huskede det ikke. Ved europavalget i 2009 fik han 300.000 personlige stemmer. Vælgerne tilgav ham, ligesom de tilgav Ritt Bjerre­gaard alle hendes personsager.

Måske handler det om, at folk, der har politisk ambition og vil noget i verden, ikke kan dømmes ude. Uanset hvad. At det, der ligner en krise i pressen, kan være en karrieremaskine, hvis man kigger mere end fire måneder frem i tiden. Jeppe Kofod bliver nu spidskandidat til EU-parlamentet, og det har han kun name-­recognition til på grund af sexskandalen.

Og selvfølgelig er det ubehageligt at komme for folkedomstolen, men det er også bare historier og aviser, der hurtigt bliver glemt. Logikken synes at være, at når først en politiker er begravet, vil den næste historie handle om hans genfødsel.

Også bragt som Indspark i Berlingske den 14. maj 2012.

64 kommentarer RSS

 1. Af Ole Mikkelsen

  -

  @Nanna G
  Du skriver: ‘Problemet i Sass Larsen sagen er efter min opfattelse, at han var villig til at hjælpe en mand, som havde udøvet vold imod sit barns mor…’

  Problemet i denne sag er at der ikke er nogen som helst fakta, der dokumenterer eller sandsynliggør at Sass er ‘villig til at hjælpe’.

  Emnet i denne tråd er folkedomstol.

 2. Af Nanna G

  -

  Ole
  Udsagnene fra rockeren selv, som BT gengiver, er vel at betragte som førstehåndsoplysninger og noget af det nærmeste, man kan komme på fakta. Så jeg mener at BT giver os et indblik i en virkelighed, som i høj grad har offentlighedens interesse.

  Jan
  “Ved du om der er bevis for, at Torben Ohlsen Jensen skulle have udsat sin søn for vold?”

  – Nej, det ved jeg ikke, men han er dømt for “blandt andet trusler mod den tidligere samlever, overtrædelse af polititilhold, forsøg på at bortføre sønnen fra den tidligere samlever”

  “Formentlig er du bekendt med, at flere kvinder end mænd, i parforhold er voldelige.”

  – Det er din påstand, som ikke stemmer med kriminalstatistikken (det har jeg skrevet om på min blog) og i øvrigt er irrelevant i denne sag, som handler om at en kvinde lever under konstant politibeskyttelse grundet chikanerier mm. fra hendes rocker-ekskæreste.

  Ang. vold mod børn, modsiger kriminalstatistikken din påstand, idet det jo for det meste er mænd, som sexmisbruger børn, indgår i pædofile netværk med børneporno, går amok på spædbørn, så de får varige mén, tæver, underkuer, lemlæster eller dræber barnets mor og derved også skader barnet samt udsætter børn for grov og livsfarlig vold eller dræber barnet eller hele familien i disse familietragedier, som finder sted i Danmark med jævne mellemrum og hvert eneste år.

  Lad mig blot erindre om Tønderfaderen, faderen som brændte to døtre inde i en bil, faderen som sov i seng med sin 12-årige datter og lod begge dø af kulilteforgiftning fra en Weber-grill, faderen i Aalborg, som begik incest osv. Man behøver ikke at gå langt tilbage i tid eller udenfor landets grænser for at finde gruopvækkende eksempler på, hvor forfærdeligt mænd kan opføre sig imod kvinder og børn!

  Og dette er så bare de sager, vi hører om, hvor folk tør anmelde og vidner tør melde sig. Men læg dertil alle de forbrydelser, som sker i forskellige subkulturer og hel- eller halvkriminelle miljøer.

  Hvor mange rettigheder tror du, Jan, at kvinder har i disse miljøer? Burde vi ikke støtte de få kvinder, som tør stå op imod fx rockermiljøet? Sass Larsen gjorde beklageligvis det modsatte!

  Som BT skrev i juli:

  “rockerens eks-samlever – der sammen med parrets nu otte-årige søn i dag er en del af et vidnebeskyttelsesprogram, efter at rockeren har tæsket og udsat hende for dødstrusler over en årrække – i 2009 fik fuld forældremyndighed. Først i byretten, siden i landsretten.” BT 14.7.2011

  Henrik Sass Larsen har vist sympati for en mand, som har handlet så forfærdeligt og endda været villig til at hjælpe denne kriminelle person i en kamp om at fratage moderen den fulde forældremyndighed, som hun er blevet tilkendt i både byret og landsret. Han samarbejder med en kriminel imod offeret og imod lov og ret i Danmark!

  Jeg synes det er en skandale, at vores første kvindelige statsminister vælger at have netop ham som højre hånd – han, som end ikke PET kan godkende som minister!

  Jeg er som kvindelig vælger meget skuffet over dette!

  Mvh.
  Nanna
  Femininfremtid.dk

 3. Af Jan Mogensen

  -

  Du taler mod bedre vidende, Nanna G.

  http://dadman.dk/international-partnervoldsforskning/

 4. Af Jan Mogensen

  -

  Jeg har postet et link til dig, Nanna G. – formentlig kommer det på senere.

  Du tager fuldstændig fejl når du tror at kvinder er mindre voldelige i parforhold. Og helt galt går det for dig, når du er søger at fornægte kvinders vold mod børn.

  Det Nationale Forskningscenter For Velfærd – ved rapport allerede tilbage i 1996.
  Her vi du også finde klar bevis for at det er kvinder, der i langt overvejende er grad er voldelige mod børn.
  Søg og du skal finde!

  Du kan også bare bruge din sunde fornuft og spørge dig selv; Hvordan kan det være, i takt med at flere og flere børn vokser op med en enlig mor, at flere og flere børn og unge, har det dårligt.
  Stress, depression, skærer i sig selv, øver spisekontrol, har selvmordstanker, koncentrationsbesvær…… …… …..

  Du må godt tænke lidt selv, Nanna G.
  Og så husk på, at det ikke handler om din personlige karriere – som blog-skriver om det du kalder feminitet. Det handler om børns tryghed og sikkerhed!

 5. Af Jan Mogensen

  -

  “- Det er din påstand, som ikke stemmer med kriminalstatistikken”

  Du har lige lavet dig en halvgardering!

  Som fornuftigt menneske vil du søge større indsigt end blot blandt kriminalstatistik!
  Du skriver selv noget om; “Og dette er så bare de sager, vi hører om”

  Hvis Femininfremtid skal være noget med fornægtelse, selektiv udvælgelse eller direkte løgne, bliver det nok stærkt begrænset, hvem der ikke hellere vil læse et Anders And-blad

 6. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  At en mand af sin ex-kone er blevet anmeldt for vold, har fået politi-tilhold og nægtes at se sine børn, hvad beviser det? Svaret er: i sig selv INTET. Ja, det tyder ikke engang på noget, for masser af netop de ex-koner der gør alt for at sabotere samkvemsretten, er så falske og propfulde af løgn at det nærmest er utroligt.

  De hæderlige og ordentlige kvinder derimod, søger langt sjældnere skilsmisse, og ihvertfald prøver de ikke at udnytte systemet og at bruge børnene som midler til chikane af deres far.

  Nana, hvad med at læse ovenfor kl. 10.18 mv….

 7. Af Lars Clausen

  -

  Du taler for døve øren, Preben F1 JensenH, når du taler til kvinder.

  Det er for smertefuldt for dem, at vi forlængst har afkodet dem.

  Og hvor er det interessant at opleve, at nu vi har så relativt mange kvinder på indflydelsesrige poster i samfundet, at tesen om at kvinde er kvinde værst, ubetinget holder.
  (der er vel et par tusinde kvinder i landet, der tager hele kagen selv. Resten – ca 2.500.000 – vil blive fattige. Vi ser det i Grækenland, vi har set det i Sydafrika og vi vil også se det her)

  I mellemtiden må du bare holde fast, og gøre hvad du bedst kan for at beskytte dig.

 8. Af Hansen. hansen selv

  -

  Problemet med Sass Larsen er jo først og fremmest, at manden helt sikkert ville have skåret ned på PETs bevillinger som finansminister – helt ærligt.. hvor indviklet kan det være at forstå?..

 9. Af Nanna G

  -

  Jan
  Dine påstande om mig passer ikke. Og SFIs rapport “Vold mod børn og unge”, 2011, giver dig ikke ret. Du er ude på tynd is, min ven, og du ved det godt.

  Preben
  Dine opfattelser af kønsroller passer for mig at se bedre i Saudi Arabien, men det er jo langt væk. Måske var det noget for dig at blive uddannet til imam. Det siges at de skal bruge nogen ovre i Sverige… 😉

  Lars
  Kloge mennesker er forsigtige med at generalisere – også om kvinder. At nogle kvinder er usolidariske med andre kvinder, betyder ikke, at alle er det. Men i et mandsdomineret samfund er det klart, at de usolidariske kvinder har lettest ved at nå til tops.

  Hansen
  Tror du virkelig selv på, at PET reagerede på Sass Larsens relationer til kriminelle miljøer ud fra at Sass skulle ønske at spare på PET? Har du da kendskab til, at han ville det?

  Jeg tror, han bliver en møllesten om Socialdemokraternes hals. Vis mig dine venner og jeg skal fortælle dig, hvem du er. Sass Larsen vil aldrig kunne løbe fra, hvem han har været ven med og som han – ene og alene af opportunistiske og karrieremæssige hensyn – er separeret fra pt.

  Men gammel kærlighed ruster som bekendt ikke. Og vi ved godt, hvem han ville rende tilbage til, hvis ikke det var for den Christiansborgske karriere og håbet om en ministerpost med dertil hørende pension.

  Mvh
  Nanna
  Femininfremtid.dk

 10. Af Lars Mogensen

  -

  “Men i et mandsdomineret samfund er det klart, at de usolidariske kvinder har lettest ved at nå til tops.”

  Noget af en påstand, Nanna!!!

  Kvinder besidder den sociale, den kulturelle og den politiske magt i Danmark
  – Med tiltag om kvoter og købesexforbud søger kvinder også den økonomiske magt (købesexforbud, fordi vi SKAL købe sex hos ex Dig, og til den pris du fastsætter)

  At påstå vi lever i et mandsdomineret samfund, er direkte en løgn. Og hvis du vitterligt selv tror på det du skriver, er du svært pædagogisk opnåelig.
  Jeg gider ikke bruge mere tid på dig.

 11. Af Nanna G

  -

  Lars

  Hvis du mener, at vi lever i et kvindedomineret samfund, vil jeg blot høfligt konstatere, at vi er uenige.

  Mvh
  Nanna
  Femininfremtid.dk

 12. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Rent faktisk og objektivt kan det jo optælles og konstateres at kvinderne dominerer den røde regering og en række filialer, bureaukratier, institutioner og partier og andet. F.eks. er DR også domineret og styret af kvinder.

  Er noget blevet bedre af det? Er troværdigheden, ansvarligheden, overblikket, intelligensen eller loyaliteten overfor danskerne blevet bedre af det??

  Er Helle TS, Vestager, Jelved, Marlene Wind, Stampe osv. eksempler på at hvis bare politiske kvinder får lov til at bestemme, så skal det nok gå den rigtige vej med det hele?

 13. Af Lars Mogensen

  -

  “Er Helle TS, Vestager, Jelved, Marlene Wind, Stampe osv. eksempler på at hvis bare politiske kvinder får lov til at bestemme, så skal det nok gå den rigtige vej med det hele?”

  Er det et spørgsmål du om svaret er i tvivl? 🙂

  Positivt skal siges; at hvis blot der er mænd tilstrækkeligt, der producerer og fylder i kassen – uden forventning om at selv skulle tilgodeses, er kvinder gode til at forbruge. Lige til kassen er tom.
  – også når det handler om civilisation og menneskerettigheder (eksempelvis vold mod børn. Hvor det for kvinder gælder, at sålænge simple kriminalstatistikker (det med simpelt, det er noget rigtig mange kvinder kan lide) alene omhandler mænds vold mod børn, så ønsker kvinder ikke at interessere sig for, at langt størstedel af vold mod børn – psykisk som fysisk, udøves af kvinder)

  Det er en særdeles farlig tid vi lever i.
  Kvinderne har fået/til dels taget, magten/kontrol/styring (uden dog at tage det ansvar der naturligt følger med!) Og i en tid hvor ikke bare den hjemlige husholdningskasse er, mere end almindelig slunken – og snart knasende-tom.
  Der er langt rigeligt med syn for, at de kvinder, der bredt over samfund og stat styrer (for vildt…woooow) ikke evner at forholde sig til meget andet, end mode, helseprodukter og forbud mod alt, de ikke mener de selv har brug for (eksempelvis appelsiner fra Israel, de cigaretter de ikke selv ryger, og de af midlerne – dé der i det private erhvervsliv producerer – der ikke ubetinget tilgår kvinder (til yderligere forbrug af mode og helseprodukter)

  Resultatet ser vi; foruden stigning i skilsmisser er der kraftigt fald i indgået ægteskaber. Fødselsraten er faldet, således, at etnisk del af befolkning er under grænse for vedligehold af antal (ved fortsættelse, at vi uddør) Produktiviteten hos den enkelte er for nedadgående, så midler til velfærdsstaten ikke rækker til, og – vigtigst af alt – sammenhængskraften, i befolkning, er i forvitring – og enhver, med forstand på den beton der sikrer fundament, ved, at der ikke kan lappes, men at der skal støbes nyt, fra grunden.

  Spændende skal de vise sig, hvem det skal blive, der støber det nye fundament.
  Mit gæt er, at de fleste kvinder – ikke lige har tid. Fordi Café Latten ellers vil gå kold, og neglene er nylakerede.
  (det skulle være historisk nyt, om vi skulle se kvinder trække i arbejdstøj, og for alvor skabe udvikling – udover det der bekvemt sker bag et tastatur (udviklet og skabt af …mænd)

  🙂

 14. Af hr j christensen

  -

  Måske skulle man sende alle de arbejdsløse og hjemløde danskere for folkedomstolen?

  Nå det er de vist allerede.

  Undskyld jeg kunne ikke komme på dummere forslag, men godt at nogen gider denne form for debat.

Kommentarer er lukket.