Fra vikingeland til velfærdsstat til hæveautomat

Af Anne Sophia Hermansen 119

Børn skal have karakterer fra 1. klasse, de skal have engelsk og ikke bare have det sjovt, nej, de skal være dygtige og lære at præstere, så de er rustet til at konkurrere på de hidsige globale markeder med indere, brasilianere og tigermors-udklækkede kinesere. Men forinden skal de have mere struktur på deres hippie-hverdag i vuggestuen og børnehaven, for det går ikke, at de bare dalrer rundt som kaospiloter i deres egen verden. Naturligvis ikke. De skal lære at fordybe sig og koncentrere sig om projekter, så de bliver forberedt til deres vigtige skolegang. De er jo Danmarks fremtid.  

Der er masser af gode og fornuftige takter i de udmeldinger, der i øjeblikket udgår fra Christiansborg, og medmindre man har et yderst sentimentalt forhold til børn, leg og læring, burde de være nemme at tilslutte sig. Det er der også mange, der gør, men tilbage står et spørgsmål: 

Hvorfor er det kun vores børn, der skal stramme op? 

Selv er vi i gang med rigidt at fastholde stumperne af en efterlønsordning, der hører til i en anden tid og er latterligt dyr at opretholde. Vi tjener generelt for meget og arbejder for lidt, vi vil have gratis konsultationer hos lægen, gratis uddannelse, hjemmehjælp og SU, lækre orlovsordninger, 6 ugers ferie, frugtordninger på arbejde, fri i weekenden og ret til at trække os tilbage fra arbejdsmarkedet, mens vi stadig er raske og rørige. Og vi ved principielt godt, at vi opererer på et globalt marked, alligevel lader vi som om resten af verden ikke eksisterer.

I sidste uge nåede vi en deprimerende milepæl – nu er der 2.7.000.000 på arbejdsmarkedet, mens 2.860.000 står udenfor. Ikke ligefrem noget at være stolt af. Velfærdsstaten består nu formelt af flere svage end stærke skuldre, og hvis Stauning kunne stå op af graven og se det tal, ville han formentlig falde død om en gang til. 

Men børnene – de skal disciplineres og væk fra den pinlige bundplacering i diverse PISA-tests. De skal trænes fra 1-års alderen, så de er klar til folkeskolen, gymnasiet og universitetet, og vi skal have TALENTER, ikke alle de middelmådige unger, som bare bliver klappet frem og rost for at stå på et ben. Den globale konkurrence er hensynsløs, og de stærke asiatiske vækstøkonomier kører fra os, hvis ikke vi dropper hippiepædagogikken og giver tigermødrene lidt kvalificeret modspil. 

Det er ironisk, at vi har så let ved at sparke regningen for vores overvægtige velfærdssamfund ind i børneværelset.  Men det er endnu mere ironisk, at vi vil have vores børn til at præstere, når vi ikke selv synes at anerkende vigtigheden af at yde – og lide afsavn. 

For vi ved jo godt, at krisen kradser, men når politikere forsøger at træffe de nødvendige – og ubehagelige – valg, gør vi modstand. Erhvervsorganisationerne gider vi ikke høre på, de er i lommen på kapitalen, og vi er så FOAficerede, at vi tænder lys hver gang det offentlige skal spare, og synes, det er forfærdeligt, at tykke mennesker, der er uarbejdsdygtige af overspisning, kan blive bedt om at tabe sig. At OECD har vurderet, at Danmark sammen med Japan vil indtage taberpladsen for vækst de næste 15 år på OECD-landenes rangliste er da bekymrende, men hey, I want my MTV og fed velfærd til alle. 

Når historien skal skrives om 30-40 år, af vores børn, hvordan vil de så se tilbage på den situation, vi står i i dag? Jeg tror, de vil undre sig over den måde, vi har omdannet Danmark fra vikingeland til velfærdsstat til hæveautomat. 

Og bedt dem om at betale for det.

De klogeste vil nok betakke sig, og fra Moulmein Pagode og Mandalay sende hilsner (og måske penge) hjem, bekvemt på afstand af sure skatter, skybrud og teletubby-politik.

119 kommentarer RSS

 1. Af John Petersen

  -

  Den bagvedliggende logik i de nye tiltag overfor børnene synes primært at være at sikre statens fremtidige indtægter, ikke at hjælpe børnene til at blive stærke, uafhængige individer.

  Kan man ønske sig noget bedre eksempel på at socialisme er lig med ufrihed – uanset partifarven på dem der fører lovpennen?

 2. Af j nielsen

  -

  “Kan man ønske sig noget bedre eksempel på at socialisme er lig med ufrihed – uanset partifarven på dem der fører lovpennen?”

  Ja, det kan man godt. Nationale tests, til landets bedste osv. Det har ikke en brik med socialisme at gøre. Det er nationalisme. Anti-liberal borgerlighed.

 3. Af jesper g

  -

  Det du skriver er ironisk Ikke?

 4. Af Michael Nielsen

  -

  Jeg syntes bare det er skræmmende at her i det kommende valg får vi et valg mellem at.

  Pantsætte arvesølvet og sende regningen videre til kommende generationer.

  eller

  Pantsætte arvesølvet og sende regningen videre til kommende generationer.

  Det eneste reelle spørgsmål er hvor stor regningen bliver..

  Både S/SF eller en VKO regering har kun planer om et massivt underskud der skal finaniseres via gældsætning af samfundet, en gæld der kommer til at ramme de kommende generationer.

  Der er ingen planer om at streamline og tilpasse statens udgifter til det faktiske omstændighed, og tilpasse sig krisen.

  Så vidt jeg kan se har begge lejre underskud, massivt, og vores udenlandsgæld vil vokse….

  Men bevarres vi vil havde det godt, men bare en skam de næste generationer skal betale.

 5. Af Ole Hansen

  -

  Meget trist at Anne Sophia Hermansen ikke stiller op for LA.
  Hun skriver kanon godt og har fingeren på pulsen.
  Jeg er desværre bange for at vi skal helt ned og vende ligesom Tyskland og Japan efter anden verdenskrig, før alvoren går op for os her i landet.
  Socialdemokraterne har ødelagt for meget, vores indstilling er blevet alt for “det går jo fint!” og lad dog de andre betale.
  Den bliver ikke ved med at gå, men det skal de desværre nok komme til at indse.
  Man kan jo altså ikke køre et land hvor mindretallet ikke arbejder.
  Så gider jeg nemlig heller ikke og så er den endnu en færre på arbejdsmarkedet.

 6. Af Holger Jensen

  -

  Kære Anne Sophie.

  Der er et udtryk som hedder “at gribe i egen barm”.
  Uden at kende din indtægt, så skulle du måske kigge på din egen lønseddel, før du skriver “at vi tjener for meget”. Kan du bruge ca. 10 linier på at duforklare rimeligheden i din egen indtægt, sat i forhold til, at du aldrig har produceret så meget som et halmstrå?

  Din kritik af efterlønnen bærer måske præg af, at dit arbejde handler om at sidde på din r?v og skrive blogs på Berlingske.dk.

  Måske er efterlønnen egentlig rimelig nok, for kloakmande, der bruger sin dag i lort til knæene eller sygeplejersken med gigt i hofterne?

  Er det ikke svært at kalde Danmark for en “hæveautomatat”, når du ser hjemløse, tiggere og narkomaner på Istedgade, mens du fyrer rødvin af i murstensvillaen?

  … Men det er måske lang tid siden du har været i Esbjerg, på Istedgade eller Lolland?

  … Det er så nemt, Anne, og det er så plat.
  Intet er mere ucharmerende end rige mennesker, der taler om det danske forfald.

  Men hav god aften, og kør forsigtigt hjem i din 4-hjulstrækker.

 7. Af Holger Jensen

  -

  Var det et problem, at du blev kritiseret frk. Hermansen?

  … Jeg synes, at det er temmeligt relevant, at se lidt kildekritisk på dine indlæg:

  Hvis man vil tæve kontanthjælpsmodtagere, efterlønnere mv. i sin blog, så må man vel også acceptere, at man selv får peget spotlampen på sig fra tid til anden?

  … Du har vist fra tid til anden skrevet en masse indlæg, om hvor vigtig den åbne dialog er, og hvor vigtigt det er med den dersens frie debat.

 8. Af Danie Zielinski

  -

  Vil langt hen af vejen giv ASH ret.

  Men i et samfund, hvor de grundlæggende værdier har dybe rødder lang tilbage i historien. Er det ikke bare noget, man har tænkt sig at gøre noget ved her og nu. For så var det blivet gjort for længst.

  Samfundet har gennem de sidste par årtier, ændret arbejdsgangen og vi er blevet (bliver) opdraget til at være socialt begavet (børnehave, skole m.m.)
  Når andre lande omtaler danskerne, så fremstår VI åbne, imødekommende og hjælpsomme. Vi har et begreb der kaldes “hygge”, som ingen andre lande har…

  Erhvervlivet råber og skriger efter arbejdskraft.
  Og mens de afviser den ene efter den anden person, som sikkert ikke har en Ph.d eller cand.alt.det.I.vil.have! fordi de venter på den “rette” person, som kan beside jobbet.
  Men ved at tilbyde “hygge” får I ændret den professionelle faglærte og I får mindre valuta for det I betaler for.

  Vores arbejdspladser ser sådan på tingene: Hvordan ser ens CV ud? Hvad kan du? Hvad kan du bidrage med?
  Hvorfor skal vi ansætte dig? Ph.d ? du er ansat!

  Vi kan tilbyde “hygge” frugtordning, kantine, ekstra pause, motionsklub og personalegoder!!!
  Og når du kan begrebet “hygge”, bliver du mindre effektiv for os, men vi honorer den anden vej med mere i lønningsposen.

  Så lad være med at sætte krav til vores system, så længe I/vi ikke selv, går i forvejen og er et forbillede for vores omgivelser, her i blandt vores børn og unge.
  I kan ikke skrige efter højuddannet faglærte til dyre penge, når I tilbyder “hygge” på flaske. Hvorfor tror I alle rykker udlandsk, flere penge, bedre anderkendelse for ens arbejde og et system der belønner de hårdtarbejdende.

  Og der render faktisk mange “kloge” børn og voksne rundt og gerne vil, bidrage med viden. Se bare rundt omkring os i udlandet, der sidder flere ufaglærte top bosser i erhvervsvirksomhederne. Og det er nogle af de sundeste firmaer. De har arbejdet hård fra bunden og op.

  Om samfundet skal støtte de “svage” ja, det er bl.a. det vi har betalt vores skat til. Der sidder folk derude, som er “overkvalificeret” til at få visse arbejde, også selv om de hellere vil gå ned i løn. Tør arbejdsgiveren ikke ansætte en, jamen du har en cand.alt.det.der. og vi kan ikke bruge dig ved kassen.
  Eller omvendt, du har ikke en Ph.d, derfor kan du ikke forstå os på denne arbejdsplads.
  Så tag en chance, det kunne være man kunne lære noget af de forskelligheder, der vil opstå.

  Men at vores Samfund (de folkevalgt) har svært ved at løse de administrative opgaver, er vel lige så meget et spørgsmål om de er inkompetente og mangel på den fornøden viden. Man burde sætte dem op på en sadlepind. Hårdt om hårdt, stå til ansvar for deres handlinger.. 8-12år max som folkevalgt og så ud. Fornyelse og nytænkning, hvis der skal forandring til, ellers bliver samfundet ved med at sejle rundt i sin egen sø, der er blevet mindre, de sidste år.

  Har selv desværre mistet arbejde, fordi virkomheden blev opkøbt og lukket. Og vil heller end gerne arbejde, men kan ikke få noget.
  Er iblandt de 2-5% klogeste herhjemme, med en håndværksmæssigt uddannelse og aldrig åbnet en bog. Autodidakt er vi mange af… Men vi bliver aldrig ernerkendt i “Dansk” erhvervsliv… Fordi “hygge” og cand.du.alt.ting er øverste på deres dagsorden

  Kan hertil nævne at Hr. Mærsk Mckinney Møller eller Sir. Richard Bronson ikke har en uddannelse. Og hvad har de bidraget med!!! Kun en “lille” verdensomspændende virksomhed med flere tusind ansatte…

 9. Af Jens H. Andersen

  -

  Den ”røde” side af Folketinget VIL til magten og intet, absolut intet, må stå i vejen for at nå det mål. En petitesse som f.eks. at præsentere en bæredygtig økonomisk fremtidsplan, der kan godkendes af uvildige eksperter på området, fejes af bordet med bemærkningerne om, at ”alt det ser vi på, når vi har vundet valget”, og ”de fleste økonomer, banker og erhvervsledere er ”blå” og ikke neutrale”, lyder postulatet.

  Devisen er klar fra S/SF/EL: man vil beskytte de svage i samfundet, de arbejdsløse, førtids- og invalidepensionisterne, ikke-vestlige indvandrere og de enlige forsørgere imod ”de slemme”: liberalisterne og erhvervslivet (”profitmagerne”) uanset omkostningerne herved. Man vil med letkøbte og uigennemførlige løfter partout have fat i den ”svage” vælgermasse, således at det kommende valg bliver en kamp mellem yderne og nyderne, hvoraf de førstnævnte nu er i klart mindretal, og valgets udfald er derfor ikke så svært at spå om, 52% til ”de røde” og 48% til ”de blå”, hvilket opnionstallene igennem de sidste mange måneder også har bekræftet.

  Hvordan et åbenlyst flertal i den danske befolkning kan støtte op om et så uvederhæftigt, farligt og falskt slæng af magtliderlige, socialistiske ignoranter og dagdrømmere forbliver dog mig en gåde. Er flertallet af befolkningen slet ikke i stand til at se, at vi her har et strålende eksempel på Kejserens Nye Klæder, og at det gamle, danske ordsprog om at ”Tomme tønder buldrer mest” virkeligt kommer til sin ret, når man lytter til fru Thorning-Schmidts ordskvalder og dissekerer hendes løgne omkring de sidste 10 års samfundsudvikling under ”blå” regering?
  Hun vil slagte træk-dyrene, som driver vognen Danmark frem gennem sølet, og istedet uddele goder og ydelser med løs hånd til passagererne på vognen. Enhver kan sige selv, at den vogn kører hurtigt fast med det resultat, at vi ender i samme liga som Sydeuropa med Grækenland som et skrækeksempel på laissez faire politik af værste skuffe.

  Udnævnelsen af triumviratet Thorning-Schmidt, Henrik Sass-Larsen og Nick Hækkerup (er den mand udstyret med hjerne i det hele taget? Man sidder med en nagende tvivl, hver gang han udtaler sig. Hvor må Hillerød prise sig lykkelig, for at de slap af med ham som borgmester!) som Socialakrobaternes bannerførere er den største politiske dumhed siden kejser Caligula udnævnte sin hest til konsul!

 10. Af Thomas Larsen

  -

  @Jens H. Andersen

  “Hvordan et åbenlyst flertal i den danske befolkning kan støtte op om et så uvederhæftigt, farligt og falskt slæng af magtliderlige, socialistiske ignoranter og dagdrømmere forbliver dog mig en gåde.”

  Så forbliver det dig også en gåde, hvorfor det altid bliver fåret, der bliver peget på, når to ulve og et får stemmer om, hvad de skal have til frokost.

  61 procent af de danske vælgere er enten på overførselsindkomst eller er offentligt ansatte.

  Så hvis du har et arbejde i det private erhvervsliv, så er du reelt et får – og du lever udelukkende på de to ulves velvilje.

  Lev med det – så længe du gider.

 11. Af Ole Skovgaard

  -

  Thomas Larsen, ja tankevækkende tal men “lev det nu, det satans liv og grib før det hele er forbi” og bliv til en “Ulv i Fåreklæder” dem skal der jo osse være nogen af.

  For det er er da en god debat vi har her, men den fremtidige udvikling behøver man vist ikke at være medlem af “Mensa” for at spå om den. Antal vælgere på overførsels indkomst eller offentligt ansatte gående mod de 100 % for alle X, et godt og rundt tal. Hvornår ? Måske i år 2050 ?

 12. Af Anders Paaskesen

  -

  Husk nu at du ikke er i politik på grund af stress

 13. Af povl pedersen

  -

  man skulle tro dk. havde underskud på betalingsbalancen VI HAR ET OVERSKUD PÅ 100 milliarder overfor udlandet!!! de sidste 2 år regeringen har så givet så store skattelettelser til de bedst stillede at der er underskud på statsbudgettet men det er jo et spørgsmål om at prioritere regeringen tror at hvis de giver dem der har nok i forvejen flere penge kommer der gang i sagerne.de skulle hellere sænke momsen det ville komme alle til gode.

 14. Af j nielsen

  -

  “valgets udfald er derfor ikke så svært at spå om, 52% til ”de røde” og 48% til ”de blå”, hvilket opnionstallene igennem de sidste mange måneder også har bekræftet”

  Hvis blå står for liberalisme, så ser det sådan her ud:

  47% til rød blok og 42-43% til de gule. Liberalisterne i det Radikale Venstre og det Radikale Højre, står til 10%.

  Venstre er løbende skrigende væk fra deres eget værdigrundlag, og hører i dag hjemme i den nationalistiske blok.

 15. Af Jesper A

  -

  ASH – du rammer sgu virkelig spot on i din kommentar.

  Jeg sad ovenikøbet og trak på smilebåndet, for fanden da, vi er jo allesdammen en del af velfærdssamfundet og alle har vi en veludviklet krævermentalitet.

  And then what?!

  Du skriver en smule som om at du forventer, at blot danskerne ændre indstilling, så skal vi nok få vendt skuden…

  Men ved du hvad – det er desværre for sent!

  Regningen for danskernes voldsomt overdrevne velfærdsnarkomani, fra slut 60’erne og op til idag, den kommer næste generation af danskere til at betale.

  Men lad os da bare snakke videre på blogs som denne, på tv og i aviserne om for og imod Efterløn og yderligere gældssætning af DK for at få det næste hurtige velfærdsfix og lad os fortsat bilde os selv ind, at vi endnu ikke har nået ‘point-of-no-return’!

 16. Af Steen Thomsen

  -

  Tøv nu lige en kende!
  Naturligvis skal børnene ikke superpræstere… det gør de heller ikke, for deres (ikke-nærværende) forældre nægter jo at ‘presse’ dem eller benytte ordet ‘nej’.
  Vi skaber en nation af forkælede forbrugere – og det har i øvrigt intet med en fornuftig efterlønsordning at gøre! Efterlønsordningen burde være arbejdsgiverbetalt og dobbelt op for arbejdepladser der ikke har arbejdsmiljørepræsentanter der er uddannet via den overenskomstdækkende fagforening indenfor de seneste to år!
  Vi kan igen og igen se de caféforkælede radikalt orienterede småborgerlige tro, at klassekampen er dampet lige så meget af som den café latte de mæsker i sig!
  Vågn op! Danske virksomheder tjener masser på at smyge sig udenom overenskomsterne hvis de overhovedet har en. De unge og udlændingene må helst intet høre om arbejdsmarkedets parter og den danske model, for så opdager de de rettigheder de har på arbejdsmarkedet, heriblandt samarbejdsudvalg og retten til selv at vælge repræsentanter og have medarbejderrepræsentanter i virksomhedens bestyrelser.
  DK er blevet en banarepiublik in spe under den nuværende regering, der ikke regerer, men indfører mindre regulering og sætter sig på hænderne…
  Alt dette gælder naturligvis ikke for offentlige kontorer, fordi de tilsyneladende er af det onde…

  Kom nu ind i kampen: Der skal ansvar til at vende bøtten – også fra de radilaiserede caféfolk!

 17. Af Erik Nielsen

  -

  Det er utrolig og skræmmende, at vi som et af verdens 15 rigeste lande, ikke engang kan få balance imellem vores forbrug og vores udgifter. Men vi sender regningen videre til kommende generationer.

  Det burde være en del af Grundloven, at det skal være balance imellem statens udgifter og indtægter i finansloven.

 18. Af Michael Nielsen

  -

  @erik nielsen

  “Det burde være en del af Grundloven, at det skal være balance imellem statens udgifter og indtægter i finansloven.”

  Kunne ikke være mere enig, og det burde være kriminelt strafbart (personligt) for politikerne, hvis de ikke overholder det

 19. Af j nielsen

  -

  “Finansministeren gøres hermed personligt ansvarlig for at der er balance mellem statens udgifter og indtægter. Manglende opfyldelse af dette ansvar straffes med døden.

  Såfremt justitsministeren ikke indenfor to dage har benådet den således dødsdømte, skal han omgående henrettes.”

  Der bliver stor udskiftning på posten. Som justitsminister…

  Frit efter Orla Johansen.

Kommentarer er lukket.