Så ens, så danske, så selvfede

Af Anne Sophia Hermansen 144

Der er så kedeligt i Danmark. Vi går i det samme tøj, handler de samme steder, ser det samme i fjernsynet og har svært ved at sætte vores kryds, fordi partierne ligner hinanden så meget. Selv når vi skal være hippe og unikke, gør vi det samme: vi bliver tatoveret, tager på weekendture til NY, tilbringer sommeren i Tisvilde, giver vores børn vanvittige navne eller uddeler knus til folk, vi ikke kender. 

Vi er så ens, at det er til at græde over. Men det gør vi ikke, i al fald ikke på Østerbro, monokulturens højborg – her går vi på Joe & the Juice eller Le Le, der lige er åbnet på Østerbrogade, tæt på mindst 10-15 caféer og tøjbutikker, der kæmper om de samme kunder. Her er The Invasion of the Body Snatchers ikke kun en gyserfilm fra 1970’erne, men også en gang bedrøvelig Østerbro-realisme, hvor vi har taget hinandens identiteter og indrettet os helt vildt personligt med de samme møbler fra Normann, Østerbros svar på en moderne menighed. 

Monokulturen er så stærk her, at jeg endda har mødt min egen klon. Vi så ret paf på hinanden, det er jo ikke hver dag, at ens spejlbillede går solo, og hun havde tydeligvis stjålet mit tøj fra Day og solbriller fra Tom Ford. Egentlig lidt af en nedtur, hvis man bilder sig selv ind, at man er sin egen, men det gør jeg ikke. Længere. Uden at kende denne fantasiforladte copy cat vil jeg skyde på, at hendes liv består af nøjagtigt de samme reflekterede småborger-valg som min egen tilværelse.  

Lad os se på dem (og mon ikke de ligner dine?). Mens kernefamilien for en generation siden var dømt ude, er den i dag den familieform, de fleste af os vælger at vælge. Ja, vælger at vælge, valget er refleksivt. Vi overtager ikke længere bevidstløst formen fra vores forfædre – langt de fleste af os tilvælger den aktivt som en optimal måde at bo på, også selv om vi har reelle alternativer. Vi kan bo i kvindekollektiver, hjemme hos mor, alene på en ø eller på en husbåd, der er mange muligheder, faktum er bare, at de fleste af os vælger det samme, nemlig kernefamilien.  

Og det er uden betydning, om vi bor i København eller i provinsen, vores valg og drømme er stort set de samme. 

Vi kan da godt – for nemhedens skyld – kalde provinsen udkant, men en række fællesnævnere forbinder ubesværet oplandets kræmmere med storbyens krammere: f.eks. er dialekter ved at vige for et mere standardiseret dansk, vi bedømmes efter den samme karakterskala, vi er fælles om at beundre Wozniacki, om at eje en Weber-grill, og den lokale bykonge er for længst blevet detroniseret af centrale magthavere, der har ret alle vegne. Skal vi bytte en jule- eller fødselsdagsgave, behøver vi ikke tage helt til Aalborg for at gøre det – der er altid en Fona, Matas, Bog & Idé eller Kop & Kande i nærheden. Selvfølgelig, for vi handler de samme steder. 

Som det fremgår af den seneste Værdiundersøgelse, bakker vi i det hele taget op omkring nærmest identiske eksistentielle og politiske mål, vi holder af vores demokrati, vi er enormt materialistiske, meget nationalistiske og har nok i os selv. Det sidste overrasker sikkert ingen, der har fulgt med i hele sommerdebatten om grænsekontrol – udlandet, puha, der kommer kun skidt fra den kant. Lad os endelig slippe for de andre. 

Fællesskabet lever med andre ord og har det godt i Danmark. Aldrig har vi været så ens, og aldrig har det været så svært at kende forskel på de politiske partier. Måske derfor stemmer vi efter, om vi kan lide politikerne. Vi er endda på fornavn med Helle, Villy og Lars, og de snobber alle ned ad for at være ligesom os andre. Hverken mere eller mindre. Lars tager sig af og til en fadøl, Villy taler engelsk på en sjov måde, og som der i dag stod på en bekendts Facebook, så virker Helle “ret empatisk”, så hende stemmer vi på. Vi står godt nok over for kæmpestore økonomiske problemer, og ingen har vist rigtig gennemskuet, hvordan S og SF vil løse landets økonomiske udfordringer, men det er noget med lakridspiber og en betalingsring, og så virker de rare. 

Også når vi ser film og tv-serier, skal de handle om os selv, vi elsker østrogendramaer som Den Eneste Ene og tv-serier som Borgen, hvor statsministeren har private problemer, der kunne være vores. Det kaldes genkendelighed, og det er meget, meget vigtigt, ellers gider vi ikke se det. Så slår vi over på Bonderøven i stedet.  

Den sammenhængskraft, der åbenbart er så fin og skrøbelig, at den konstant er i fare, tror jeg kort sagt ikke, vi skal være så bekymret for. Det er nok snarere vores higen efter at være så ens, så danske – og vores tendens til at være en lille smule selvfede. Vi kigger på verden som i en Piet Hein-globus og tror, at alt er Danmark. Det er der mange, der er uenige i.

For en lille uges tid siden kom det f.eks. frem, at udlændinge hellere vil bo i Stockholm end i København. Utroligt, at de kan vælge os fra, men det gør de. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) viser handlekraft og har nedsat en særlig arbejdsgruppe, den hedder noget så fint som Copenhagen Business Task Force, og den gruppe har siden foråret siddet og grublet over, hvorfor udlændingene og virksomhederne mon suser forbi os, og det er da også meget mærkeligt. 

Men måske har det noget at gøre med, at vi sidder som bonderøve med et strå i munden og vogter over vores markskel. At vi gør det så svært som muligt for veluddannet arbejdskraft at komme ind i landet (og ret surt at være her). At vi har verdens højeste skattetryk og behandler virksomheder som en mellemting mellem et skadedyr og et malkekvæg. Som SF’eren Özlem Cekiz sagde for et par uger siden, så kan McDonald’s da bare skride. Gør de det, forstår jeg dem godt – andre virksomheder nøjes med at skrå over Danmark og slå sig ned i Sverige. 

For de er ligeglade med, at vi går meget op i vores børn og godt kan lide caffelatte, hygger os, savner en genudsendelse af Matador, elsker vort land og har tillid til demokratiet. De har det med Danmark, som Gulliver havde det med lilleputterne, vi er indbildske på en nuttet måde og kan ryge i totterne på hinanden over småting, men det er ikke det værste. Lilleputterne bød som bekendt fremmede velkommen sådan her, og hvem har lyst til det?

144 kommentarer RSS

 1. Af Lars Back Pedersen

  -

  Til ASH…
  Yderligere i samme boldgade til interesserede: “Vore venners liv” på DR-tv de næste 3 torsdage kl 22…..
  Gaaaaab..

 2. Af Anders B

  -

  beundrer Wozniacki???

  Come on, tøsen er lige røget ud i 1 runde og hun vinder ALDRIG en grand slam!

  Den må du længere ud på landet med.

 3. Af Inga Steen-Jensen

  -

  Kære ASH.
  Brug din tid på at læse god litteratur, så ville du ikke spilde din tid på at skrive filosofisk om din indsigt i at du er som alle andre – og netop derfor forekommer interessant. Du kunne starte med HC Andersen. Du kunne gå over til Kiergaard, men så havde du nok ikke tid til dit liv som blokker – eller kunne holde det ud.

 4. Af Thomas Jensen

  -

  Interessant betragtning at vi alle er åh så ens eller stræber efter at blive det. Det er bare ikke rigtigt.

  Selvfølgelig kan man inddele de 5,5 millioner danskere i grupper, hvor det enkelte individ vil have mange træk til fælles med de andre i gruppen.

  Et fællestræk er dog at mange vil gøre noget ekseptionelt for at adskille sig fra gruppen, uden at de erkender at denne adfærd netop er helt typisk og oppe i tiden.

 5. Af Niels Andersen

  -

  Det lyder negativt “Så ens, så danske, så selvfede” – men i virkeligheden hænger det nøje sammen med at vi for mindst anden gang er kåret som Verdens lykkeligste folkefærd, – kåret af fremmede ! “Så ens” det er en meget vigtig foudsætning for HARMONI ! “Så Danske” – Vi samles om samme kultur og elsker den, det giver FRED ! “Så selvfede” Ja vi er trygge og tilfredse med den samfunds model vi har og ønsker dybest set ikke at eksperimentere med multikulturalisme m.m., for det vi har er stabilt og fungerer godt, – som virksomhederne, der ikke vil udskifte Windows XP med ustabile fiaskoer og fjollerier som Vista, Millenium mfl. – hvorfor ? – fordi XP er klippestabilt og fungerer godt, – præsist som vort Danske samfund. At være selvfed er, at være tilfreds ! HARMONI, FRED, TRYGHED OG TILFREDSHED, – det er vel ikke så ringe endda, – hva !? – lad os tage vare på det !

 6. Af Bjorn Sorensen

  -

  Konformitetens paradis.
  Gallup har konstateret at danskerne har været af den samme mening de sidste 30 år.
  Jo da alt det multi-kulti er overflade og moderne og ikke særligt dybtfølt.
  Med en håndbajer og en Olsenbande film kan vi rigtigt råhygge os.

 7. Af Andreas Jensen

  -

  Jeg kunne selvfølgelig havde ladet være med at læse din blog, men blevet fanget af overskriften.

  Du får jo svinet et par til, som du er uenig med. Det er da forskellighed. For selvom du ikke kan kende forskel fra partierne, er du ikke i tvivl om hvem der har ret.

  Det der skræmmer mig er, at du for plads i medierne til at udbrede en gang skrammel, og det skræmmer mig at i stedet for at gå i kødet på den materialistiske søgen, som alt det du snakker om er et produkt af, vælger at skrive (endnu)en ligegyldig blog ala sex in the city…

  Hvad er pointen med dit liv? Når du har svaret på det, møder du aldrig din klon igen….

 8. Af Michael Hansen

  -

  @ Jesper L.
  Dejligt med en positiv tilbagemelding til ASH – (tænker jeg). Positiv og reflekterende.

  Jeg er normalt ikke typen, der bruger tid på, at læse blogge, men i dag gad jeg ikke arbejdet, hvorfor jeg faldt over denne blog, og læste tillige kommentarerne!

  Det er så typisk en Dansk måde, at reagere på – at bruge sin tid på at læse nogle linier, for derefter at være mavesur og give udtryk herfor. Jeg har lidt svært ved, at forstå eksakt, hvad den enkelte får ud af, at skulle pisse territoriet af og udgyde alskens ubehagelige kommentarer til een, som nu engang lever af, at skrive indlæg ud fra de betragtninger som vedkommende gør sig. Jeg tænker det da må være en OK måde, at kunne udfylde sin hverdag – ud i byen, observere og gøre sig tanker, tilbage på kontoret (eller hjemme arbejdspladsen) og nedfælde de betragtninger vedkommende har gjort sig… Og så oven i købet få betaling herfor 🙂 Ikke værst.

  Jeg kan ikke føle mig stødt over indlægget – tag det for hvad det er. Ét enkelt individs betragtninger på det danske samfund og de Danskere, som bor i det. Men netop det faktum, at så mange bliver enormt frustreret og ramt af de betragtninger (og tolkninger), der nu engang er gjort her, tyder vel på, at bloggeren har en pointe… Nej?

  Jo – det mener jeg absolut. Vi – Danskere, har det i grunden så pokkers godt, at vi ikke har så meget andet at gå op i, end at skulle kritisere andre for deres holdninger og synspunkter. Det gør ikke os alle – men en stor del af os – til en flok “genkendeligheder”. Genkendelighed er dejligt, betryggende og til at have med at gøre – så kan vi forholde os. Også når/hvis vi møder vores klon. Og netop som Jesper L. nævner, så søg dog ud i det globale samfund og få dig en på “overraskeren”. Her er tingene ikke genkendelige, og det kan af og til skabe utryghed langt inde i sjælen. Samtidig er det udfordrende og berigende – på så mange planer.

  Men hvem er jeg? Jeg skal jo ikke diktere andre i, hvad de skal gøre eller ikke gøre. Hvis det skaber glæde for den enkelte, at kreere en blog med visse betragtninger, hvorfor skal disse betragtninger så hagles ned fra ”forskellige” personer? Tag dog indlægget for, hvad det er – ét enkelt individs betragtninger 🙂

  P.S. Jeg selv bor i øvrigt p.t. i Bangladesh – blot for at komme evt. kommentarer i forkøbet 🙂

 9. Af Jens Bräuner

  -

  Bosiddende i området der af mange kaldes “Den Rådne Banan” genkender jeg ikke billedet af livet i dagens Danmark. Utroligt mange her lever måske trods alt et bedre liv – ihvertfald mere ærligt end det Anne Sophia Hermansen tilsyneladende mener hovedparten af befolkningen henslæber og er det essentielle i tilværelsen.

 10. Af Leif Nielsen

  -

  Tak for endnu en super blog. Jeg synes du er fantastisk til at spidde den danske folkesjæl. Selvom jeg ikke tilhører det samme befolkningssegment som du gør, så kan jeg sagtens genkende både mig selv og mine venner i dine blogs. Så tak for det. Og flere af dem. tak:-)

 11. Af Hubert Jensen

  -

  Mon ikke – selv du – har fået noget at tænke over!
  Men mon du forstår, at at alle rådene til dig, er velmente?
  Jeg håber det – for eller er et godt talent spildt!

 12. Af m christensen

  -

  Kære ASH
  Jeg forstår dine synspunkter, dine frustrationer og dit livssyn.
  Den kapitalistiske og materielle verden ER bare sådan.. Du har meget fint beskrevet havd der trykker dig og der er faktisk alternativer til dette sølle liv.. Der handler det ikke om alle de ulyksagligheder du må lide under. Hvis du oprigtigt, åbent og ærligt vil slippe ud af dit fængsel, er der en udvej.. også for dig 🙂

 13. Af Helle Møller

  -

  Lidt pop-smart men dog med morsomme sammenligninger. Men har du tænkt på at alle dem som har travlt med ikke at ligne andre, skal bruge meget mere energi på at vide what’s hot, for ikke at komme til at falde for det samme som alle os andre, Som måske endda bare har valgt det vi nu gør, fordi vi faktisk selv ønsker det. god torsdag. Den er vel ens for alle??? 🙂

 14. Af Peter Halkjær

  -

  61 blogs på under 24 timer!
  Godt gået, du fik vist trykket på en knap der var forbundet ret dybt ind i folkesjælen. Så mange MÅTTE op og kommentere!
  Flere svar helt oppe i det røde felt – enormt interessant, og meget ens.
  Jeg læste et par andre bloggere med ret dybe og vigtige (synes jeg) kommentarer til samfund, fremtid og udvikling. 48 timer uden en eneste kommentar!! – Måske er jeg forskellig??
  Nåh nej, jeg blogger jo nu.

  Glæder mig til at se hvad der får folk op af lænestolen næste gang!!

 15. Af John hansen

  -

  ASH! Læs lidt Bourdieu(jeg ved godt at du allerede har læst det)om felter, kapital(social) og habitus.

  Det vil kunne belyse din undren/irritation over den såkaldte monokultur.

 16. Af Scarlet P Jensen

  -

  Vi kommer tydeligvis sjældent udenfor det mentale Østerbro, og vi elsker at generalisere. Vi skulle overveje at flytte til Tullebølle og møde nogen mennesker, som vi absolut intet har til fælles med, men som vi kunne lære en masse af, hvis vi turde.

 17. Af ..x. vangkilde

  -

  Demokratiet er en monokultur! vores singel identitet
  (enklaveren er vores fællesskab)
  Som den selvfede iscensættelse, derfor lever vi i
  kre´eret´livsprojekter på kort og langt sigt! vores
  partner, børn, mode, job, venner, rejser familie
  eller i multikulturen,som en del af det globale!
  – cpr.nr. er min livslænke fra fødsel til grav med
  det offentlige fællesskab i hælene.

 18. Af J. R.

  -

  Kære Anne Sophia

  Du lyder som en midalderne kvinde, der er brændt fast i egne ritualer. Folk er meget forskellige. Din beskrivelse er præget af, at du opsøger samme steder med de samme mennesker, igen og igen, i din egen lille lomme i københavn. På mange måder er du lige så kedelig, som nogle folk langt ude i provisen er det, i din selvfede københavner optik. Du skal tage ansvaret for dit eget liv i stedet for at tørre det af på, i dine øjne, trøstes løse medmennesker. Det er din egen selvfiksering, der blænder dit udsyn. Spørg hvad du kan gøre for andre mennesker, i stedet for hele tiden at fokusere på hvad de kan gøre for dig. Små børn har indimellem ret svært ved at acceptere, at de ikke er verdens centrum, og peger fingre af alt og alle. Bliv voksen!

 19. Af Knud Andreasen

  -

  Kære Anne Sophia,

  Jeps, man skal passe på med hvad man ønsker sig.

  Venlig hilsen
  Knud

 20. Af Erik Staffeldt

  -

  Jo, vi ligner hinanden, for man må ikke skille sig ud fra flokken. Ensartetheden bestemmes af bladenes “living-spalter”, der fyldes og styres af journalisters omskrivning af producenternes pressemeddelelser. Der ses et lille oprør i, at et stigende antal skal have “unikke” efternavne. De vil ikke være deres ophav, slægt bekendt. Det er lidt betænkeligt, at man på den måde kapper fortiden. Men det ligger vist også lidt i tidsånden: vi skal se fremad, siger et mantra, underforstået: det, vi lægger bag os eksisterer ikke – eller gør det? KAN vi løbe fra fortiden?

 21. Af Michael Kowal

  -

  😀 Kanon ASH – du rammer i mine øjne, så rigtigt! Kan kun bifalde dit indlæg med et stort og aldeles rungende: Amen!

 22. Af Karin Fussing

  -

  Hvor har du dog ret !
  Gør som os – FLYT til et land hvor du kan ånde og leve selv om du er anderledes !

 23. Af Erik Staffeldt

  -

  “vi er fælles om at beundre Wozniacki” Protest! Jeg beundrer bestemt ikke folk, der flytter til udlandet for at blive fri for at betale skat i Danmark, lige så lidt som jeg beundrer en Helle Thorning, som på næsten samme måde gør sig særlig umage for at slippe for at betale skat. Wosniackis indtægter består bl.a. af fradragsberettigede sponsorater fra danske firmaer som Danske Invest, Europæiske, m.fl.

 24. Af Erik H.

  -

  @Andrew Nørgaard
  “..Så alle jer der er uenige kan glæde jer til jeres koner tvinger jer i røde bukser og ingen sokker i sejlerskoene, jeres datter kommer gående i militærgrøn skjort og fantasiforladt korte jeans shorts. Jeres søn får klippet alt håret af rundt om hovedet, men beholder det langt på toppen mens kan cykler rundt på fars ældgamle racer, som han har givet nye gear og dæk. Velkommen til Danmark anno 2011…”

  Er det ikke bare så sandt som det er skrevet?!

  Danskerne er en flok kloner af den samme mainstream populær kultur, sådan har det altid været i en sådan grad at man ikke kan undgå det. Totalt ens i deres forskellighed.

  Fælles er at der ingen reel forskellighed er kun overfladisk iscenesættelse.

 25. Af Claus N.

  -

  Typisk dansk at rakke ned på alle andre danskere og sige, at de ligner hinanden.
  Hvis du ikke vil ligne alle vi andre danskere, så skil dig ud fra flokken og gør noget, som alle andre ikke gør.
  Vær original!
  (Ligesom mange af vi andre mener, at vi er – ligesom du måske også mener, at du er?)

  Vi danskere savner måske bare et mere originalt forbillede – var det noget for dig, ASH?

 26. Af Anton Enevoldsen

  -

  Og jeg som troede at jeg var noget helt specielt og så viser det sig bare at jeg er en fantasiløs hykler der render rundt og har (havde) mine egne møg kedelige meninger om Lars, Helle og ham der søvndahl ( nu sidder jeg og ryster i mine kedelige jeans og får bange fornemmelser for at Helle skal blive den næste statsminister) Jeg må le…. Vores ‘perfekte’ samfund er på vej et eller andet sted hen som jeg ikke helt har lyst til at være…Østerbro eller ej. Se bare vores perfekte ‘karrier’naboer, fnis, på vores vej, de kan ikke engang hilse når vi går forbi deres latterlige parcelhus, måske de ikke har overskud i deres perfekte liv, nåh, nu kom jeg vist nok lidt væk fra blog indlægget – men det handler vel også om hvor selvfede vi er gået hen og blevet og ligegyldige vi er blevet med hinanden – vi er resultatet af ‘me world’… fedt…
  men – jeg tror bare jeg vil have de samme klonede meninger som dig Anne Sophia, så kan jeg altid sige at det ikke var min idé.

 27. Af Erik H.

  -

  Skuffelsen som ASH kan genkende (men ikke helt forstå?) kommer til udtryk i hvor begrænsede vi reelt er i det danske system. Med et så højt skattetryk er vi tvunget til at bruge de offentlige instanser. Vi er tvunget til at leve et liv der på 90% minder om naboens. Den eneste måde vi kan skille os ud er gennem forbruget af flygtige goder og ikke engang det kan vi, da skattetrykket favoriserer kæderne, det sikre, det kedelige og småborgerlige og ikke iværksætterens og innovationen.

  Om end mange danskere ikke har erkendt det, så der denne følelse afledt af at føle sig u-fri, en følelse af at være fanget i det gyldne fuglebur. Og tag ikke fejl – man er ikke fri med et skattetryk på 65% og forbud mod snart alting. Der er bare ikke så mange udfoldelsesmuligheder når det hele skal dikteres oppefra.

  Når det så er sagt, så er danskeren en småborgerlig, kedelig og fantasiforladt størrelse, ganske som alle andre lukkede, små folkeslag. Forskellen på dansken og andre er bare at danskerens selvbedrag er så stor at han/hun bilder sig selv ind at være det stik modsatte!

 28. Af Jakob N

  -

  Ha ha, jeg fik et godt gammeldags grin og tak for det. Jeg genkender det Østerbro du beskriver som noget jeg selv godt kan få lidt “spas” af, især fordi jeg jo selv er mønsterbryder og speciel, obviously. Jeg kan ikke lade vær.. men man kan jo undres over, at visse folk undre sig over, at det til tider er lidt svært for danskere ikke bare at acceptere at vi nu er et multikulturelt samfund og vi skal indgå I den store forkromede globalisering. Ja kig ned af Østerbrogade og se hvorfor, vi er jo så forbandet ens og hvis jeg skal være helt ærlig er der jo ikke noget galt I det som sådan. Måske lidt kedeligt og hvad så?

 29. Af Jesper Høegh

  -

  Hvordan skal denne blog opfattes?

  Hvis man er utilfreds med sit liv – omgivelserne – er sund
  og rask og som du har JOB er der da kun at ændre det.

  Mulighederne er mangeartede i Danmark – også for de der
  ikke ønsker at være medlem af Flokken.

  Vær dog henrykt over at bo/leve i et Samfund – hvor vi er
  fritstillet – til eget liv – indhold – oplevelser.

  Danmark/danskerne er “IKKE BARE” hvad du ser på Østerbro –
  prøv lige at være lidt alsidg i dine vurderinger om dine
  landmænd.

 30. Af Diana Lindegaard

  -

  Hm, er vi selvfede og konforme her i Kongeriget?

  Vel er der plads til forbedring (og det er der virkelig, ikke mindst i det såkaldte sundhedsvæsen), og vel synes jeg, at det ville være virkelig forfriskende, hvis vi danskere ikke altid troede, at vi er bedst til alting.
  Det er paradoksalt, for jeg tror faktisk, at det der med at ligne hinanden kunne have noget med Janteloven at gøre.
  Så altså, vi søger tryghed i at ligne hinanden og ikke rage for meget op, samtidig med, at vi bekræfter hinanden i, at vi er verdens bedste til alting. Det er korrekt, det giver ikke rigtig nogen udvikling.

  Du peger på mange sjove eksempler – det er altid let at pille personer fra hinanden og hænge dem ud for deres optræden i offentligheden.
  Jeg tror ikke på, at Lars drikker fadøl eller at Villy taler sjovt engelsk for at virke genkendelige; jeg tror (naivt?) på, at de bare er sådan. Og hvis Frank Jensen tager initiativ til at tænke lidt dybere over, hvad det er, vi gør “forkert”, så synes du også, at det er galt? Det er selvfølgelig heller ikke nødvendigt at bruge skattepenge på den slags – han kan jo bare læse dit blogindlæg:-)
  Men hvad er egentlig dine konstruktive forslag til hvad der skal være anderledes – bortset fra at vi ikke skal handle i de samme butikker?

 31. Af Ole S.

  -

  København er vel den mest internationale danske by; og dermed den mindst danske?

  Da jeg boede i København mødte jeg mest mennesker på min egen alder, mit eget uddannelsesniveau etc. etc.

  Nu er jeg flyttet til en mindre by. Her møder jeg et meget bredere udsnit af befolkningen. Der er mere variation i en lille by. I den folkeskole børnene går i, går stort set alle, dermed bliver deres omgangskreds også mere varieret.

 32. Af Jimmi Hansen

  -

  Jeg kan heldigvis ikke genkende mig i denne blog, selvom jeg vel er i målgruppen med mine 40 år. Jeg er min egen. Jeg ser “aldrig” fjernsyn, går aldrig på inn steder, bare fordi det er inn …. har f.eks. ikke været på Joe’s Juice. Det tætteste jeg kommer er mit tøj, som er præget at min fortrukne mærke G-Star – ikke pga moden, men pga kvaliteten. Jeg anser det heller ikke som noget specielt at være et kendt ansigt, som f.eks. Caroline – hun er et menneske som de fleste – that’s it. Gider ikke vende mig om på gaden efter kendte ansigter … registrere dem dårligt nok på gaden og gider slet ikke snakke om “deres liv” … hvis jeg ikke kender dem, er det alligevel bare baseret på fordomme, rygter osv. Jeg er min egen … lever mit liv, som jeg vil det … og lader andre leve deres, som de vil det.

 33. Af Michael Iburg

  -

  Anne Sophia, supergodt indlæg. Ærgeligt at så mange af bloggerne insisterer på kommentere på enkelstående sætninger i stedet for at kigge på den store sammenhæng i det du har skrevet.

  Sagen er den at du i høj grad rammer hovedet på sømmet. Det gi’r sig også udtryk i de farligt vrede reaktioner du får fra nogen af læserne – sandheden er jo ilde hørt ikke sandt!

  Virkeligheden er jo at vi i DK har meget svært ved at skille de politiske partier fra hinanden, og vi er i stigende grad villige til at give afkald på vores grundlovssikrede rettigheder til gengæld for en ILLUSION af tryghed. Et par tilfælde af den ene eller anden slags hændelser som gør os utrygge, og vi står øjeblikkeligt i kø for at skrive under på underskriftsindsamlinger, så vi kan sikre os at vores eget lille univers er intakt. For det meste handler det hele om en såkaldt “normalisering” af vores samfund. Hør her venner…..der er ikke noget NORMALT samfund – vi er allesammen forskellige og det er det der gør os særlige, og ikke mindst det der gør os danske. Vi har alle dage været et folk der ikke lå under for nogen og det har vi glemt – alle skal passe ind i det samme mønster nu og gud hjælpe os hvis vi ikke sidder og stemmer med på X-faktor. Nutidens dansker er ikke med på vognen med mindre de kan vinde en kaffemaskine eller en brødrister.
  De dage hvor danskerne rent faktisk kæmpede for noget virkeligt, er forbi for læææænge siden. Vi har stillet os tilfreds med at vores folketingsmedlemmer kommer direkte fra skolen uden nogen som helst erhvervs eller livserfaring og undrer os når det hele går ad helvede til. Det er jo også vigtigere at de ser søde ud end at de rent faktisk kan noget. Skal vi ikke indføre at folkene på borgen skal have minimum 10 års erhvervserfaring inden de kan få lov til at sætte sig i stolene og fortælle os andre hvad vi skal gøre og hvordan vi skal gøre det? Vi sætter jo heller ikke en lærling til at køre forretningen, vel?

  Kom tilbage i sadlen – se at blive engageret i jeres samfund i stedet for at koncentrere jer så meget om at naboen gør tingene anderledes end i selv gør. Hold op med at skubbe så meget til hinanden og giv plads til at løsningsmodellerne er ligeså mangfoldige som der er borgere i landet.

  Vi skulle angiveligt være de lykkeligeste mennesker i verden – man undres over hvem fa’en det er de har spurgt for at komme frem til det resultat!!! Sure mennesker skal man ikke lede længe efter i dette land – de kommer rendende om hvert eneste gadehjørne og man kan bare sidde og ærgre sig over at sidde inde med en viden om at det ikke altid har været sådan.

 34. Af Adam Eickhardt

  -

  Kære ASH,

  Du har ret. Men samtidig er du desværre også et perfekt billede på resten af Danmark i øjeblikket: Vi holder os til vores nationalsport; at brokke os over alt det, enten vi eller de andre gør forkert – klynke – men uden rigtig at gøre noget ved det.

  Det er op til dig selv at tage dit liv videre. Det er op til dig selv at bryde konformiteten og stemple ud af SATC (eller SATØ-sterbro).

  Jeg glæder mig til at læse dit næste indlæg, når du har gjort noget ved det. Vil du ikke nok blogge om dét i stedet. Vær inspirerende i stedet for at falde i “klynke-og-pege-fingre-fælden”. Vær lidt konstruktiv, i stedet for bare at (på)pege. Stand out.

  Det er aldrig de andres skyld. Det er din… og min.

 35. Af Milene Michael

  -

  Der mangler et enkelt punkt: Når København er så kedelig og komform, hvorfor rejser A-liste danskerne så ikke væk? Ud til nye inspirationskilder og ud hvor det kendte er ukendt? Svaret er enkelt; Det komforme og genkendelige er trygt og godt og det er fedt at være fed med de (selv)fede. Første skridt på vejen er selverkendelse, og denne gang synes jeg ASH er godt på vej. Håber så bare, at hun vil tage skridtet videre og har modet til at finde nye kloner.

  Tak fordi jeg er en D-lister og tak fordi, det kan være noget så ligegyldigt hvad andre mener om mig – også mine kloner (eller hende, jeg er en klon af).

 36. Af Milene Michael

  -

  PS. Hvor er det i øvrigt fedt, at skrive en blog der får så mange kommentarer! Det er et kæmpe skulderklap, uanset om folk er enige i hvad du skriver eller ej. Men du skaber reaktioner på dine let-fordøjelige meninger, og det har jeg stor respekt for! Tak ASH

 37. Af K. Kaaslund

  -

  Et temmelig forkælet oplæg. Når man har sit på det tørre, kan sikkert længes efter lidt mere spænding. Tom Kristensen længtes efter “skibskatastrofer og voldsom død.” Du minder mig om psykologerne og socialpædagogerne fra Københavns nordlige forstæder, der sidder med deres cafe latte på cafeerne på Nørrebro og spejder efter etniske sammmenstød og social opstand. Hvad med at tage til Londons nordlige forstæder; der vil du finde indhold i tilværelsen.

  Jeg har aldrig været overbevist om, at lykkelig er den, der står på Christianshavn Torv og sælger Hus Forbi, og som i øvrigt lever af morgendukken og nedfalden frugt.

  Nej, jeg er stolt over at tilhøre en nation, der har hævet en underklasse op til en middelklasse, og har gjort så kedeligt ens.

 38. Af K. Kaaslund

  -

  Jeg spærret inde. De har netop lakeret min opgang, så jeg ikke kan komme ud. Men som bekendt behøver livet ikke at være uden glæder, bare man kender de rigtige steder. Jeg elsker at se Allsång på Skansen på SVT1. I tirsdags genhørte jeg en dejlig sang: Livet ar nu. Derfor vil jeg nu fortsætte med at læse Flemming Roses bog: “Tavshedens Tyrrani”. Hverdagen behøver ike at være kedelig.

 39. Af Morten K

  -

  Jeg finder det mest interessant, at der er så mange der er uenige, og simpelthen ikke forstår hvad du mener.

  Jeg tror, vi danskere simpelthen går ud fra vi er kosmopolitter, med et stor udsyn og derfor meget uensartede.

  Det troede jeg også selv, indtil jeg boede 3 år i Bruxelles… først her forstod jeg hvor ensartede vi danskere er… SÅ helt enig i din blog, og igen konstaterer jeg bare hvor sjovt det er, at så mange er uenige med dig.
  Jeg så en interessant undersøgelse om, at befolkningen valgte mere varieret i de tidligere østbloklande hvor der ellers oftest kun fandtes ganske få mærker, end I DK hvor vi har alle muligheder for at variere os, endda også ved at købe ind over internettet… men vi gør det ikke (ret meget).

 40. Af Rikke Nielsen

  -

  Haha, rigtig morsomt indlæg i dag. Godt eksempel på konsekvenserne ved den så lovpriste monokultur 🙂

  Jeg vil dog i monokulturens navn stille spørgsmålstegn ved om fællesskabet så rent faktisk eksisterer. Hvad fællesskab er der i at kæmpe med naboen eller kollegaen om at have den største bil, have, pengepung, hus, klogeste børn, smukkeste/yngste mand/kone? Ja, der er jo egentlig ikke så meget andet end materiel og konform tomhed.

  Men vi er på vej – angsten for/truslen om mangfoldighed giver anledning til megen diskussion i disse år, og lur mig om dette ikke vil være med til at rykke lidt på konformiteten trods alt 🙂

 41. Af Claus Stenhøj

  -

  Når man læser kommentarerne, er det tydeligt, at alle ikke er ens 🙂 Og jer er langt mere enig med kritikerne af indlægget end med ASH, som virker som den mest selvfede af alle. Og hvorfor er man nu “mavesur”, fordi man kritiserer konens udgydelser?

 42. Af P. Poulsen

  -

  Hvordan kan det i grunden være, at mediefolk altid fremstiller virkeligheden som totalt endimensionel?

  De mennesker, som bygger deres virkelighedsforståelse på, hvad medierne lukker ud, er virkelig dårligt stillet. De må jo nærmest opleve sig selv som borgere i Andeby.

  Havde der så bare været tale om forskellige endimensionelle udgaver af virkeligheden. Men det er jo den samme og den samme – og den samme. Hvergang!

 43. Af P. Poulsen

  -

  Hvordan kan det i grunden være, at mediefolk altid fremstiller virkeligheden som totalt endimensionel?

  De mennesker, som bygger deres virkelighedsforståelse på, hvad medierne lukker ud, er virkelig dårligt stillet. De må jo nærmest opleve sig selv som borgere i Andeby.

  Havde der så bare været tale om forskellige endimensionelle udgaver af virkeligheden. Men det er jo den samme og den samme – og den samme. Hvergang!

 44. Af Inge Lund

  -

  Det var en god og morsom beskrivelse af danskerne og så sandt, som det er sagt. Jeg morede mig i hvert fald kongeligt over den. Til lykke med den artikel, du har succes må jeg sige.

 45. Af Jørgen P.

  -

  Artiklen skaber lidt røre i andedammen; men vel ikke helt ved siden af.
  Jeg vil dog sige som Brown Georgia: “Hvad er det mest facinerende emne i verden? En selv. Den, der siger noget andet, er enten en løgnhals eller meget dum”.
  Ellers ønsket om en god weekend!

 46. Af I. Hanson

  -

  Ja Anna Sofia – hvis du – og andre med dig – bliver ved med at sende de signaler til udlandet, så ender de sgu med at tro på det…har du tænkt på det?

  Du siger: Os skal I ikke regne for noget!
  Vi gider ikke lege med jer
  Vi lukker os inde og er selvfede
  Vi tror vi kan en masse – men det er løgn
  Og lignende i den dur.

  Dernæst: Mon ikke du selv skulle komme ud af din Østerbro osteklokke og se dig lidt omkring? Du har godt nok skyklapper på!

 47. Af Finn Bjerrehave

  -

  Vi er ikke meget ens, jeg kender ikke et eneste menneske ud over undertegnede som hører P1 og videre da Dr2. Den Elvte time, et meget anderledes fjernsynsprogram.
  Vores problem opstår ved at de fleeste hører P3, og ser Tv2, og forskellen er anlagt.
  50% af befolkningen hader EU, vi andre mener vores liv og levned tilhører Europa.
  Vi ser morgen Tv, Tv2, hvor værterne optræder i vintertøj hele sommeren, og mange Danskere går med sommerbluser hele året, så forskelligheden har sine mangfoldige sider.
  Vi elsker at knippes om politikken, men fælles ønske er trods alt, vi ønsker vores soldater hjem til kasernerne.
  Tak for en god sommer.Finn Bjerrehave vig

 48. Af Finn Bjerrehave

  -

  Dit indlæg er under behandling:
  Er der noget vi Danskere elsker er det Ytringsfriheden, men som indledningen skriver, ælsker den ikke os.
  Tak for Ytringsfriheden.Finn Bjerrehave Vig

 49. Af Erik Petersen

  -

  Du har sådan set lidt ret Anne S H. lad mig fortælle dig om mit tøjkøb her for 14 dage siden.

  Jeg havde lyst til at forsøde mig selv med lidt tøjkøb, ikke meget blot en skjorte og et par bukser, skjorten skulle være med nogle farver der virkelig var knald på som der kunne i den grad kunne ses.

  Jeg fandt da også en fed skjorte den var nærmest skinnende selvlysende purple, wow tænkte jeg den ville jeg have, men ak og ve mange gange du havde den ikke i min størrelse, nu er jeg ikke overvægtig men jeg har lange arme og så er det ofte ligeså svært at finde tøj der passer som når man er overvægtig, men jeg måtte så affinde mig med en noget mere afdæmpet skjorte som en slags trøstespisning.

  Nu til bukserne, jeg holder meget af storte bomulds-bukser der skal være lidt specielle da jeg er anti cowboybuks mand, men naturligvis var der ingen sorte bomuldsbukser som jeg ville have, jeg fik så anvist nogle blå cowboysbukser hvilket jeg nærmest kom til at kaste op af, efter jeg endelig fik forklaret ekspedienten at jeg ikke var en klon af 90% af den danske befolkning og nærmest truede med at kører min bil igennem deres butik, så gik ekspedienten endelig på jagt efter et par bukser til mig som der ikke var en massefremstilling.

  Efter at ca 15 minutter kom ekspedienten svedende tilbage fra lageret med et par bukser til mig, det var godt nok et par cowboybukser men de var sorte og alligevel ret specielle, det var det eneste par de havde og de havde været brugt som demo-bukser i deres udstilling, så ok da jeg gik lige med til at købe dem da jeg til sidst blev overbevist om at der ikke var så mange andre der havde sådan et par bukser og jeg luskede ud af butikken med mit nye tøj dog uden at jeg var 100% tilfredsstillet, faktisk havde jeg det lidt ligesom når man har sex uden at få udløsning.

  Min historie her beviser med alt tydelighed at utrolig mange danskere går ens klædt og faktisk som Anne S H ganske rigtigt siger er en kedelig klon af hinanden desværre….

 50. Af Preben Hansen

  -

  Virkeligheden opleves som en genspejling af den bevidsthed der registrerer den.

Kommentarer er lukket.