Note to self: Vi lever i en undskyldningskultur

Af Anne Sophia Hermansen 183

Irma skal sige undskyld. Erik Skov Pedersen skal sige undskyld. Socialminister Benedikte Kiær bør overveje at sige undskyld. Og Lars von Trier har sagt undskyld – mange gange endda.

Prøv engang at google ordet undskyld og se, hvordan en undskyldnings- og krænkelseskultur aftegner sig. Vi er blevet en nation af ofre for pinlige jokes, fejlskøn, tåbelige udtalelser, platheder og andres dårlige moral. Tilsyneladende uden bagatelgrænse. Det sidste så vi for et par dage siden, da Irma måtte trække en reklame tilbage, fordi den stødte – ja, hvem egentlig? Nok mest et par balletdansere uden humoristisk sans.

Reklamen, der er en del af en kampagne, som købmandsbergmansk hedder ”Sedler fra et ægteskab”, skulle sikkert anslå et klassisk grill-tema, men sendte i stedet Irma direkte tilbage til start, hvilket i dette tilfælde vil sige: ud i en ordentlig omgang offentlig ristning for homofobi og smæk med Weber-stegegaflen for den vestlige verdens største synd: politisk ukorrekthed.

Se her, hvor slem reklamen er:

Irma

Uha, oprørende. Reklamen laver sjov med ballet, hvor skandaløst! Balletdanser Nikolaj Hübbe er naturligvis i særdeleshed forarget og kalder reklamen for dum og uoplyst og fordomsfuld og forstår i det hele taget ikke, hvorfor Irma gør det til noget latterligt, at drenge danser ballet. Hvorfor ikke fokusere på, at der er en spirende kunstner i de drenge, der danser ballet?, spørger han i B.T.

Ja, hvorfor mon, Hübbe? Kunne det være fordi reklamens præmis er ironisk? Bare et gæt. Det kunne selvfølgelig også være fordi, der bare ER noget komisk ved ballet og mænd, der fjoller rundt i sparkedragt.

Kønsforsker Kenneth Reinecke, mandeforsker fra RUC, forholder sig også kritisk til reklamen og mener, at den er med til at stadfæste, hvad der er maskulint og feminint, og at rigtige drenge kun går til fodbold. Det er selvfølgelig klart, for køn er alene en social konstruktion? Det må kønsforskeren jo mene, selv om det er et særdeles forenklet syn på mænd og kvinder og cirka lige så enøjet som at hævde, at vi kun er vores biologi. Kenneth Reinecke synes også at overse, at reklamen netop gør grin med den stereotype opfattelse, at man bliver balletsvans, hvis ikke man går til fodbold. Igen: reklamens præmis er jo ironisk. Den er ikke fordomsfuld, men gør netop grin med fordomme. Heriblandt manges fordom om ballet som sært og morsomt og særligt det sidste.

Nå, Irma fik altså ørerne i overfølsomhedsmaskinen og efter en del debat, ikke mindst på Irmas Facebook-side, har købmandskæden nu trukket reklamen tilbage, og den politiske korrekthed kan igen drage et lettelsens suk. Samtidig kan reklamebureauet Mensch, der står bag reklamen, notere på en post-it note, at den humoristiske analfabetisme lever og har det særdeles godt i Danmark.

Særligt i det grønne segment, som Irma henvender sig til – de caffelatte-elskende, spelt-spisende, Politiken-læsende og særdeles korrekte forbrugere, der aldrig kunne drømme om at fnise af ballet og slet ikke af ordet balletsvans. Derfor er reklamen også – set fra en kommunikationsvinkel og et forretningsmæssigt synspunkt – underlig malplaceret i netop Irma.

Men det er en anden diskussion, der ikke har meget med undskyldningskultur og koldpresset ytringsfrihed at gøre.

Et sidste eksempel:

Forfatteren og blærerøven Mads Christensen skulle i sidste uge undskylde, at han i radioprogrammet Mads og Monopolet har sagt, at ”nogle negere ligner jo aber.” Det var der en lytter, der havde klaget over, og Mads Christensen sagde nu artigt, men irriteret undskyld og udtalte i den forbindelse noget meget rigtigt til Ekstra Bladet. Han sagde, at vores kultur er blevet meget konfliktsøgende, og at mange bare venter på, at nogen skal sige noget forkert. Han sagde også, at “hvis vi alle sammen skal tale, som de gør i Etisk Råd, så ville det blive en kedelig verden.”

True. I den ser Irmas reklame cirka sådan her ud:

Hej skat

Hurra!!! Emil, vores spirende kunstner-søn vil gå til ballet, denne storslåede kunstart, vi alle respekterer og elsker. Vi må have gjort noget rigtigt. Vi gør nemlig kun ting, der ikke skeler til køn, religion og politisk orientering. Hvis I går i takt, så husk at fortælle folk, at du tager afstand fra krig. Laver I et bål, så sæt sikkerhedshegn op og husk sikkerhedsbriller og -dragt og at informere alle i en radius på 2 km om brandfare. Skal vi grille i aften? Nej, det går ikke, for hvis jeg steger øko-bøffen, føler du dig bare kastreret, mens jeg føler mig underlagt kønsroller fra 1950erne, hvis du gør det. Du må endelig ikke handle i Irma, de skal forbrugerstraffes for deres politisk ukorrekte reklame, der ellers fuldstændigt rigtigt viser, at danske kvinder kommunikerer bedst med mænd på små kommandosedler, og at humor desværre er ikke er på lager hos de danske forbrugere. Go Nihola, barrikadér Irma City på Østerbrogade.

183 kommentarer RSS

 1. Af Flemming Schandorff

  -

  Hvem er ofre? Ingen!
  Vi deltager alle sammen i forsøget på at manipulere vore medmennesker.
  Vi er resultatet af den egoistkultur, der har været toneangivende i Danmark de seneste 15-20 år ført an af de radikale fanatikere med VK som heppekor.
  Det er samtidig lykkedes at gøre S og SF til en samling tosser i et abebur.
  “Jeg siger ikke undskyld, hvis jeg træder nogen over tæerne. De kunne jo bare have flyttet dem.”
  Det burde være de radikales og VK samt DF’s tema ved FV.
  S og SF bør vælge følgende tema til FV:
  “Det er ikke vores skyld.”

 2. Af F Hansen

  -

  Ja, lad os nu kommer i gang med nogle flere platte bøsse- og negerjokes Og hvorfor ikke også lave lidt sjov med muslimer og jøder, disse ømskindede troende. Nu vi er i gang, så kan vi også lave lidt mere sjov med fremmed religioner, se om vi ikke kan få tændt op under nogle fundamentalister her og der. De forstår jo ihvertfald ingenting om dansk humor, de hører jo som bekendt middelalderen til.

  Og at undskylde? Nej nej nej, det har du så evig ret i ASH, det skal vi ikke sige. Vi har jo ytringsfrihed – den skal vi stå fast ved og værne om. Vores ytringsfrihed, som nu er blevet friheden til svine andre til i den danske humors navn. Den skal vi bruge. Så kan de lære det!

 3. Af amalie petersen

  -

  Irmas reklame lider af den væsentlige mangel, at den ikke er morsom. Et reklamebureaus dumsmarte forsøg på at være “cool” falder slapt til jorden. Godt at reklamen blev stoppet.
  Jeg hørte usendelsen, hvor MadsC udtalte sig – det var krænkende og ubehageligt – og man fornemmede at studieværten og de andre i monopolet var pinligt berørt over hans småracistiske og ubegavede udtalelse. DR har heldigvis taget afstand fra det og dermed sluttede sagen med at den hurtigtplaprende MadsC nok tænker sig bedre om en anden gang – men nu er sagen så ikke helt slut fordi ASH nu koger suppe på det.
  Hvordan ville ASH mon ha’ det, hvis nogen udtalte sig nedsættende om hende, hendes udseende, hendes bagperron, hendes børn osv i det offentlige rum? Hvorfor skulle dem der er vulgære hyldes, som drengen der er stolt af en prut eller en bøvs? Når trænede kommunikatører som Irma og MadsC træder frem offentligt så må det mindste være, at de har tænkt sig om og formidler noget af værdi- eller i hvert fald noget som ikke har negative værdier, når deres budskab i øvrigt ikke bidrager. God lørdag og bedre held med din næste klumme.

 4. Af Ulf Timmermann

  -

  @Amalie Petersen

  Hvad, er der noget galt med Anne Sophia’s bagperron? Sig, det er løgn. Jeg har ofte tænkt på, hvor mange fald fra tinderne kan vi overleve, førend vi selv falder ned fra piedestalerne.

 5. Af H. H.

  -

  Hermansen

  Nu er du ikke kun elsket af mandchauvinister.

  Nu er du også elsket af racister, nazister og homofober.

  How low can you go?

 6. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til fr. H(anne) H(ansen), 28. maj 2011 kl. 17:41)

  How low can you? For nu at snakke udenlandsk.

 7. Af H. H.

  -

  John Ulrich

  Føler du dig inkluderet i det jeg har skrevet?

  Eller hedder du Hermansen alias John Ulrich?

 8. Af M. Ravnkilde

  -

  “Sikke noget vås! Det er ok at reagere mod en sådan reklame, set i lyset af al den snak om at DK snart mangler arbejdskraft. Hvilke drenge vil efter det der svansehån have lyst til at blive sygeplejerske og ikke mindst hjemmehjælper?”

  Forhåbenligt bare ganske få – ganske ganske få.

 9. Af H. H.

  -

  Ravnkilde

  Det er da mænd vi har brug for som hjemmehjælpere og sygeplejersker.

  Det er fysisk meget krævende jobs og derfor helt oplagt at mænd i meget højere grad tager disse uddannelser.

 10. Af F1 JensenJ JensenH

  -

  Ja, iflg. den politiske korrekthed er det unormale inn og meget fornemt, mens det normale knap nok er stuerent. Sådan også med mændene.

  Se under ASHs blog om “Brev fra mandeproletariatet”.

 11. Af M. Ravnkilde

  -

  “Det er da mænd vi har brug for som hjemmehjælpere og sygeplejersker.

  Det er fysisk meget krævende jobs og derfor helt oplagt at mænd i meget højere grad tager disse uddannelser.”

  Det er absolut ikke “fysisk meget krævende jobs”, for mænd.

  Endvidere er det langt mere væsentlig, at mænd beskæftiger sig indenfor andre områder – De mange veluddannede og højtuddannede kvinder, har vist sig ikke at bidrage i forhold til mulighed.
  Og så skal vi satse langt mere på det private arbejdsmarked. Hvorfra de penge, vi alle lever af, kommer fra.

 12. Af Thomas Larsen

  -

  @B. Obel

  “Hvorfor er det blevet så svært at opføre sig ordentligt?”

  Fordi typer som dig hele tiden indskrænker det område, hvor man kan opføre sig “ordentligt”.

  @V. Pedersen

  “Hvad er det største problem? Enkeltpersoner/minoritetsgruppers vilje til at føle sig forulempet..”

  Det største problem er den om sig gribende mani med at føle sig forulempet på andre folks vegne. Hvor mange negere har man egentlig hørt udtale sig kritisk om Mads Christensens udtalelse? Hvor mange bøssede balletdansere har man hørt brokke sig over Irma reklamen? Langt de fleste af de, som råber og skriver er mennesker, der føler et nærmest religiøst kald til at blive krænket på andres vegne.

  @John Ullrich Poulsen

  “Det, der er mest sørgeligt, er vel i virkeligheden af den politiske korrektheds korstog mod det danske ord “neger” udelukkende skyldes en fejloversættelse, som antager, at det er identisk med det yderst nederst nedsættende amerikanske ord “nigger”. ”

  Nu er ordet “neger” jo bare planket direkte fra det tyske ord “Neger”, som er planket fra latin. På latin betyder det såmænd “sort”. Altså en korrekt beskrivelse af hudfarven på disse mennesker. Hvordan det kan være racisme ved jeg ikke.

 13. Af Erik Potgaard

  -

  Lige vendt hjem fra ferie i udlandet. Første indtryk. Hold da k… hvor de sidder på nakken af hinanden i DK. Sikke en flok neurotiske bønder bl.a bl.a bl.a. BØRNEHAVE – fuk jer alle

 14. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Thomas Larsen, 29. maj 2011 kl. 01:01)

  Ja, etymologien og betydningsglidningen er da ganske spændende:

  http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Folkeslag/Afrikanske_folk_og_stammer/neger

  Det pudsige er jo, at vi i Danmark kan spore korstoget mod ordet “neger” tilbage til en bestemt begivenhed, nemlig da en næsten grædende fr. Hella Joof i fjernsynet overfusede en synligt forfjamsket politidirektør Poul Eefsen.

  Blåmænd og blegansigter 🙂

 15. Af Jannik Frederiksen

  -

  @Thomas Larsen: De fleste afrikanere/sorte finder selv ordet “Neger” nedsættende – derfor er det uhøfligt at bruge. Ligefrem at kalde ordet racistisk er måske så langt at gå. Det associeres mange gange med slaver i USA og at der skulle være en bestemt “negerrace” – vi tilhører alle menneskeracen.

  At den oprindelige betydning er “sort”, ændrer ikke ved det – fx “lokum” kommer fra latinsk “Locus”, som betyder “sted”.

 16. Af Linda CJ

  -

  Kære Berlingske.
  Er man en god debattør, hvis man kan få mange til at reagere?
  Jeg synes, ASH er en dårlig ensidig stemme, der altid vil vise “den politisk ukorrekte” side af en sag. Fint nok, hvis sagen ellers har kød på sig.

  Hvad med at jeres debattør overvejede, at der i denne konkrete sag var grund til at sige undskyld?
  Jeg medgiver, at reaktionerne på disse “fejlskøn” kan være noget massive. Men hvis Irma VIRKELIG vil være kønsstigmatiserende, Mads Christensen VIRKELIG mener, at nogle negere ligner aber, og Lars von Trier VIRKELIG støtter Hitler.
  Så er jeg hel sikker på, at de alle har gennemslagskræft, argumenter og attitude til at kæmpe for deres sag.

  De siger undskyld, fordi de kan indse, at de har lavet en fejl. En menneskelig svipser.

  Så kære Berlingske. (Eller hvis ASH selv læser dette indlæg, så tage mit forslag til seriøs overvejelse.) Vil I ikke være venlige at bede ASH at debattere nogle mere væsentlige ting? Gerne “komplekse” emner, hvor man kan se det BÅDE fra den ene side OG den anden side – og så kan hun endeligt argumentere for, hvorfor hun lige præcis ser sagen på en speciel måde.

  I ville måske få færre kommentarer, men tilgengæld mere oplyste læsere.
  – Men igen, det kan selvfølgelig være, at det slet ikke er meningen med en blog. I så fald klarer ASH det smukt, for hun har i hvert fald nogle klare entydige holdninger.

 17. Af Christopher Obiang

  -

  Nogle hvide mennesker ligner grise. Specielt når de er tykke – hvilket de flest jo er i den vestlige verden. Så ligner de små tykke lyserøde grise. Men den tanke holder jeg for mig selv. Den er da lidt sårende. Mon jeg får mange sure indlæg fra sure hvide mennesker nu? Mon Mads Christensen vil blive sur over at jeg synes at han ligner en gris? Men det kommer an på om man opfatter ordene gris, lyserød, og tykke, hvide mennesker som noget negativt….

 18. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Christopher Obiang, 29. maj 2011 kl. 11:33)

  Der er altså lige et problem med grisene: De er ikke allesammen lyserøde 🙂

  http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekopskrifter/ECE1293033/truet-gris-skal-aedes-hvis-den-skal-reddes/

 19. Af H. H.

  -

  Ravnkilde

  Det er da fysisk krævende at være hjemmehjælper og sygeplejerske.

  Helt oplagte mandejobs.

 20. Af Christopher Obiang

  -

  Til John Ulrich Poulsen

  Det har du ret i. Jeg blev helt sulten af at læse artiklen – for at tale om noget helt andet 🙂

 21. Af Charlotte Mikkelsen

  -

  For mig at se lever vi i et samfund hvor offer-mentaliteten er blevet en dyd. Vi er jævnt hen allesammen ofre for et eller andet, som vi så kræver at nogen skal sige undskyld for.
  Det handler egentlig ikke om en uheldig reklame. Det handler om at vi tager alting bogstaveligt. Fordi vi vil. Dansk humor som baserer sig på ironi og sarkasme er en hendøende kunstart. Vi siger vi kan det dér, men når man kan hidse sig op over en dum reklame, så har man mistet jordforbindelsen.
  Vi er på vej til at blive et folk der går i meget for små sko. Som hylder den politiske korrekthed – en samling små-hysteriske ignoranter, som vender og drejer hvert lille ord, blot for at se om der dog ikke lige skulle være et eller andet der kan forarge og få os op i det røde felt. Det er forargelsen vi lever på. Det er den der får os til at råbe op. Det er det der fylder. Medens alt det som er virkelig vigtigt og burde være stof til eftertanke og reaktion – det taler og skriver vi ikke om, for det er for stort til at vi magter at forstå det.
  Hvad værre er: en reklame er ikke virkelighed. Det er så pseudo som noget kan blive. Hvis vi endelig skal beskæftige vores liv med noget så kedeligt som indholdet af reklamer, så kan vi nok blive enige om, at samtlige reklamer der vises på TV er mere eller mindre nedladende overfor en eller anden minoritet – og nogen gange også overfor en majoritet. Vaskepulver reklamer – for nu bare at nævne i flæng.
  Måtte jeg foreslå en god og nærende øvelse: Sluk for skidtet og få et liv. Og så skaf dog en hobby. Livet er for kort til smålighed.

 22. Af Socrates Update

  -

  Nu er skoleelever og gymnasieelever i flere årtier blevet trænet i at tolke litteratur og reklamer.
  Gudhjælpemig om man så ikke bliver fornærmet, fordi vi udnytter denne evne og prøver at tolke, hvad det er for et verdensbillede, holdning og kultur der ligger bag reklamen.
  Var det “bedre i gamle dage”, hvor vi åd alle informationer råt?
  Skal vi nu også undskylde for, at vi ikke bare æder indholdet råt uden at tykke det igennem, bare fordi der på indpakningspapiret står HUMOR.
  Der er muligvis nogle smarte reklamefolk der troede de fik fri frokost – men den går som bekendt sjældent ret længe af gangen.
  Velbekomme.

 23. Af j nielsen

  -

  “Langt de fleste af de, som råber og skriver er mennesker, der føler et nærmest religiøst kald til at blive krænket på andres vegne.”

  Næsten ordret citeret fra His Comic Holyness J.C.

 24. Af Mattias Nielsen

  -

  173 indlæg and counting…
  Den reklame har da virket over al forventning. Jeg tror godt Irma kan hyre det samme selskab næste gang de mangler lidt omtale:-)

 25. Af Anne-Marie J

  -

  Irma reklamen baserer sig på småborgerlige fordomme, og jeg gætter på, at Irma har indset dette og hellere vil henvende sig til et mere oplyst kundesegment.

  Et cheap shot mod nogen eller noget indgår ikke automatisk i kategorien humor og ironi. Der skal mere til før det rent faktisk er sjovt…f.eks. et element af overraskelse.

  Og mandlige balletdansere er ikke ‘mænd, der fjoller rundt i sparkedragt’. Det er toptunede atleter, og det kræver enorm råstyrke, præcision og mange års hård træning at nå så langt.

 26. Af Thorbjørn M.

  -

  Problemet med balletdansere er, at de pensioneres alt for tidligt.
  Derfor ønsker ansvarlige forældre IKKE at deres børn skal danse sig til tidlig pension – Det er ganske uansvarligt i forhold til samfundsøkonomien.
  – Hvordan skal vi ellers kunne forsørge, samtlige landets kvinder, med 2,4 millioner kroner, pr kvinde!!!

 27. Af Henrik Helbæk

  -

  Undskyld, men har Danmark efterhånden mistet sin humoristiske sans og overgivet sig til total nypuritanisme?

 28. Af Johannes C. Jensen

  -

  Selv om du ikke dater nedad, synes jeg stadig du er en sild.

  Jeg var meget tilfreds med jeres lille samtale emne.

  Jeg vil gerne med i en af de mande tænketanke, hvis der er en plads til en lavindkomst mand, jeg har mange ideér.

  At, lukke kvinfo og lade være med, at kønskvotere bestyrelser, løser ingenting.

  Kønskvoter alle offentlige udd. / arbejdspladser, medfølgende incitamenter der tiltrækker det mindst repræsenterede køn.

  Skattefradrag på 4000kr til mænd med ufaglært indkomst, og derunder, som bor med en kvinde.

  Bedre muligheder for, at lavindkomst mænd, kan finde en kæreste, uden for eu.

  Bedre udd. i fængslerne, en kæmpe indsats for, at løfte fangers udd. niveau, inden de slippes fri, samt garanti for job og bolig. (Det er forstemmende, hvor få tidligere straffede, der har job i det offentlige.)

  Krisecentre lovgivning på linje med kvindernes, med samme budget.

  Afskaffelse af “reelt enlig” begreb, samt økonomisk “straf” for par der flytter sammen, under samme tag.

  Børnepenge til begge forældre, uanset, hvor barnet bor.

  En oplysende kampagne med formål, at gøre kvinder opmærksom på, at mænd er deres voksne sønner / børn, og, at de skal leve i det samfund, hvor de kun har kæmpet for deres døtres køn.

  M.m.

  Venlig hilsen J.C.J.

 29. Af M. Ravnkilde

  -

  “Sild på tønde”
  Det lugter, gør det. Af en ny tid hvor kvinder må klare sig selv.

  Kvinder der tror de kan manipulere sig til ubegrænset magt, ved at italesætte og nedgøre alt, der blot kommer i nærheden…af sandheden!

  Vi lever i et land hvor 70% af kvinderne er utro.
  Hvor 15-30% af fædre IKKE er biologiske fædre.

  Hvor landets økonomi er i bund, fordi kvinder ikke tilstrækkeligt arbejder og betaler skat, og samtidig forbruger af “fælleskassen” med mere end 2.400.000,00 kroner for hver kvinde, i gennemsnit.

  Hvor mænd konstant nedgøres, dæmoniseres, diskrimineres og sparkes til side med prædikatet: “Tabermand”

  Hvor længe vil vi finde os i det?

 30. Af peter pedersen

  -

  Jeg er ked af og sige det, Hermansen du er en moderne “reje kælling”, og dine postulater har ca. samme gennemslags kraft som en pardise bitch der ønsker en plade kontrakt. At gøre en Irma reklame der fornærmer ballet dansere, til et emne i temaet “Undskyldningskultur” overhovedet, vidner om din fetich for at finde emner der ikke stikker dybere end en avisbåd. Der er ingen tvivl om, at du er skarp som en skalpel, og har en fernish af den mest slidstærke skibslak. Der er dog for lidt personlig konsekvens i dine angreb på politisk korrekthed, kontra din egen “cucci bare jeg har stram overlæbe” korrekthed. Hvad med og gå lidt dybere og se på grunden til, at der bliver undskyldt så meget for disse bagateller, kunne det være at vi som vestligt samfund i virkligheden har trådt så meget i nælderne at vi slet ikke kan undskylde for de alvorlige ting at vi nu som en slags selvforanstaltet bod ønsker at undskylde for mindre fortræffeligheder. Jeg tror det i aller højeste grad, for de færreste velbjergede, intelektuelle unge ønsker jo og identificere deres frihed med overgreb og undertrykkelse af andre kulturer, eller anderledes tænkende selvom det i høj grad er fundamentet for vestlig frihed den dag idag. Jeg mener ikke man skal pakke sine holdninger ind i blåt bølgepap, men gå hele vejen og tage sine konsekvenser af hvad der kommer ud med mundvandet hvad end det er ironisk ment eller ren tale.

 31. Af Chresta M

  -

  “Reklamen kan heller ikke rigtigt forarge mig, men nu er jeg heller ikke hverken bøsse eller balletdanser.”

  Her er mit problem i en nøddeskal (undskyld Henrik): Reklamen nævner ikke ordet ‘bøsse’ eller ‘homoseksuel’ men det er sjovt nok det rigtig mange mennesker læser når de ser denne reklame, og det er derfor reklamen er problematisk.

  Er der homoseksuelle balletdansere? Bestemt, ja. Er alle mandlige balletdansere bøsser? Bestemt nej. Det samme gælder frisører, make-up artister, stylister, etc. – de er fag der traditionelt er kvinde-dominerede, og bøsser er jo ret pigede, ikke?

  Lille Emil vil gerne gå til ballet, men det er sgu da ikke noget få en rød-blodet dansk knægt. Næ nej, drenge skal sparke bold og klatre i træer og lege med biler. Ballet er en pigeting og derfor, ikke en god ting – eller, dvs. ballet er godt nok til piger, men ikke til drenge. For det er lidt det (fra min synsvinkel) det munder ud i; de gamle, stereotypiske kønsroller der lige får et boost.

  Piger må gerne lave ‘drengeting’ – piger kan godt spille fodbold og klatre i træer og lege med biler. Det er faktisk lidt sejt at være en ‘drengepige’ (også et problematisk udtryk, men det er en anden sag) selvom hun selvfølgelig måske kan få at vide at hun ’sparker som en pige’ (oversat: Hun er dårlig).

  Men: Drenge må ikke lave ‘pigeting’. Drenge må ikke lege med dukker eller danse (ballet) eller gå med lyserødt for det er altså ikke sejt at være pige. Drenge der har lyst til at lave pigeting har altså lyst til at lave ting der er under dem. Drenge der er mindre end 100% maskuline (ud fra den håbløst gamle standard) må per definition være feminine (ditto) og det er simpelthen umuligt for en dreng at være feminin unden at være bøsse. Eller i det mindste, bøsset.

  Ville det ikke være dejligt hvis Emil kunne få lov til at gå til ballet (eller syning eller noget helt tredje) uden at hans forældre blev paniske? Uden at der blev peget fingre og uden at folk tog hans sexualitet for givet? Det synes jeg faktisk…

  Karrierekvinden vil sikkert læse dette og tænke, “Ej, fuck hvor kan man overreagere!”. Men hun er jo også bare en tøs.

 32. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @Christian Obiang – det tænkte jeg også på, da jeg havde lvet mit indlæg, at nogle ligner en gris i ansigtet. Endog en enkelt kendt person, jeg lige kommer i tanke om; men ikke vil nævne aht til evt. injurierende omtale.

  Men – jeg har vitterlig stødt på en enkelt kvinde for mange år siden, der usvigeligt for enhver lignede Miss Piggy.

  (Sorry, jeg er lidt uregelmæssigt på blog-universet)

  @ John Ulrich Poulsen

  Morsomt, som altid; men vedkommende skal så lige have været en tur omkring et mudderbad hos Carl-Mar, så skulle den være ‘hjemme’. 🙂

 33. Af Kim Grandjean

  -

  Gaderespekt til Anne Sophia for at hudflette alle de unødigt forargede mennesker som finder livsinfhold i konstant at kræve alle andre skal stå skoleret for i øvrigt helt acceptabel adfærd.

  Dette er nu min favoritartikel om hele Irma-sagen, som indtil jeg faldt over denne blog bedste blev taget under behandling på http://www.vredhvidmand.dk/diverse/alle-mandlige-balletdansere-er-bøsser/.

  Det er da forargeligt at vi skal gå i så små sko, at man ikke kan forsøge at lave en smule sjov i en reklame.

Kommentarer er lukket.