Derfor er der så mange singler i København

Af Anne Sophia Hermansen 319

Rigtig mange singlekvinder i 30erne gør sig for tiden følgende erfaring: der er kun få mænd, der matcher dem. Således også i min omgangskreds, hvor antallet af morsomme, lækre, intelligente og veluddannede kvinder så langt overgår antallet af mænd med tilsvarende egenskaber. På cocktailbarerne rundt omkring i København K sidder kvinderne og keder sig over deres farvestrålende drinks, mens de spejder efter de forsvindende få mænd, som synes at have hele pakken. Sådan så det i al fald ud på Ruby for ikke så lang tid siden, og det er også en klagesang, jeg jævnligt hører, når jeg taler med mine veninder. 

Og selvfølgelig er der noget om, at danske kvinder i 30erne er besværlige. Vi er kræsne, krævende og nok også ret forkælede, og vi dumper mænd for et enkelt dårligt ord. Samtidig er der ca. 30.000 flere kvinder end mænd i Region Hovedstaden, og hvis vi drømmer om en mand med en videregående uddannelse, så findes de skam; der er bare færre af dem. I 2010 var 53,9 % af de nyoptagne på en videregående uddannelse kvinder. Læg hertil arbejdsmarkedets udvikling, hvor antallet af kvindelige ledere er stigende – fremskriver vi den tendens, kommer vi formentlig til at se lige så langt efter en mandlig chef, som vi gør i dag efter en mandlig underviser, jurist og læge. Mens fremtiden synes uddannelses- og arbejdsmarkedsmæssigt at favorisere kvinderne og udfordre mændene, gør det omvendte sig gældende i by- og kærlighedslivet.  

For, kære (heteroseksuelle) kvinder, vi er på spanden. Foran os venter kvindebofællesskaber og Copenhagen Fertility Center. Aftener med drinks og taxature hjem alene eller med en mand uden kærestepotentiale. Medmindre vi da er svineheldige og finder lige ham, der taler, lytter og elsker på den helt rigtige måde, mens han naturligvis både har dannelse og uddannelse, et spændende job, veltrænet krop, godt udseende, gode manerer, distance til ekskæresterne og –konen, kærligt forhold til børn, god økonomi, lækker lejlighed, stil, er generøs, opmærksom, sexet, maskulin…………ja, listen er lang, og det var kun begyndelsen. 

De gode mænd er stærkt underrepræsenteret, og på dem venter derimod paradis. De kan vælge og vrage, fordi de er i mindretal, og de ved det godt. 

En pålidelig kilde fortæller mig, at der findes områder på Manhattan med 63 % kvinder. At de yngre kvinder suser forbi deres generation af mænd i det amerikanske og overgår dem økonomisk., uddannelsesmæssigt og karrieremæssigt. Og derfor har svært ved at finde partnere. Har vi ikke lært ord som sheconomy og mancession, kan vi godt begynde at sætte os ind i dem nu, for de lader til at aftegne konturerne af den fremtid, der venter os. En fremtid befolket af velstillede og veluddannede alpha-hunner, som godt kan indstille sig på, at skal de have ring på ringfingeren, må de købe den til sig selv. Hvilket mange i øvrigt også gør. En enkelt har endda taget det skridtet videre: http://www.reuters.com/article/2010/10/22/us-taiwan-wedding-odd-idUSTRE69L3H720101022 

Naturligvis kan vi tage skeen i den anden hånd og tænke, at vi nu har muligheden for at realisere en ikke-traditionel samlivsform og gøre op med kønsrollerne og f.eks. lade manden passe børnene, mens vi selv ordner karrieren. Enkelte gør det, men tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at det så langt fra er flertallet. Om man bryder sig om det eller ej, så betyder det meget for kvinder at kunne se op til en mand, og det er de færreste, som i længden bliver rigtig glad for en uoplyst mand, der ganske vist kan navnene på alle spillere i Superligaen, men ikke på socialministeren og slapt orangutang-omklamrer alle film fra Inception til Hævnen over True Grit og The King’s Speech med ordene: den var da dejlig. 

Så hellere leve alene eller blive lesbisk. Evt. slå et sving forbi regnbuebarn.dk og finde en passende sæddonor, som kan blive en fin far for barnet, men ikke behøver leve op til vores alenlange, desillusionerende og nok også ret forrykte tjekliste, der dog rammer bull’s eye, når den undtager de uoplyste mænd, fordi en dum mand kun bliver mere uinteressant i længden.  

I al fald set fra de veluddannede storbykvinders perspektiv. 

Omvendt kan mange af os meget passende gå i gang med at kaste et kritisk blik på os selv og evt. begynde at overveje, om ikke det er tid for at stige ud af den Disney-prinsessekjole, der allerede blev for snæver, da vi var 5 år. Dengang vi besluttede os for, at skofetichisten Askepot var en rollemodel, kun overgået i kræsenhed og passivitet af Tornerose, som tog sig en skraber, indtil prinsen dukkede op og fik hende til at flytte i al fald fysisk hjemmefra. Modsat de andre evnede Snehvide dog at slå sig til tåls med syv grimme mænd, i al fald i en periode, men det led springer den moderne kvinde over, for hun vil ikke NØJES, næ, hun vil direkte til Mr. Big og sidder nu på de københavnske cocktailbarer og undrer sig over, hvor han bliver af.  

Ret selvlækker og med Balenciaga-tasken bugnende af eksamensbeviser, partner på visitkortet og skanderet af veninder, der også er forsynet med velvoksne prinsessenykker. I virkeligheden er hun en pink pendent til den BØV-mand, hun håner for hans umodenhed og drengerøvede tilgang til verden. Min generation i 30erne har for alvor vist, at man bestemt ikke behøver at være mand for at lide af Peter Pan-komplekset. Her er ligestilling, det er M/K. 

Så når vi oplever, at der er forbløffende få gode mænd, handler det måske også om, at der er forbløffende få gode mænd, som gider os moderne storbykvinder. Vi vil have ligestilling på arbejdspladsen, lige løn og lige muligheder, adgang til bestyrelserne, chefstillinger og det er også helt rimeligt, men når det kommer til dating og parforhold, vil mange af os lige pludselig have det stik modsatte. Her skal manden være Århundredets Gentleman, åbne døre og trække stole ud, betale for middagen (selv om vi måske tjener mere end ham), give os blomster på Valentine’s Day, en stor ring og selvfølgelig særdeles gerne bære os på hænder og fødder, mens vi ævler løs om ligestilling. Kunne det tænkes, at mænd bliver forvirret?  

Måske er det en del af grunden til, at de regredierer ind i hættetrøjer, hængerøv, fadbamser, FCK, porno og playstation og forbliver single på ubestemt tid. Står ved bardisken og overvejer, om de helst vil have det sjovt med gutterne eller smide en drink i retning af den lidt selvfede 30+ kvinde, som måske ikke engang kan finde ud af at sige tak. 

En dag skulle vi kvinder tage at kigge os selv lidt i spejlet bag baren og forsigtigt spørge, om vi egentlig ville date os selv?  

Jeg tror, det svar forklarer, hvorfor så mange kvinder i øjeblikket oplever, at der er så få gode mænd tilbage i København.

319 kommentarer RSS

 1. Af Kim Poulsen

  -

  Kommer man virkelig længst med venlighed? Vi venter spændt og bemærker os, at endnu en venligt vigende pædagog forsøger at besnakke en bosætter.

 2. Af S Gün

  -

  Søren Sørensen@

  Du har ret i at de fleste stammer fra Konya og omegn. Der var nøden størst i 60erne og virkelig mange flygtede fra sult og undertrykkelse. Atatyrk har aldrig nydt særlig respekt hos kurdere efter hans hårdhændede behandling. Derfor har AKP medvind hos kurdere. Disse er også, generelt dårligt uddannede og ofte temmelig konservative. Erdogan og co forsøger sig med opgør med kemalisternes sekularitet, med stort held. Det er de uuddannede og konservative religiøse der er i medvind i Tyrkiet. Dette medfører enorme indre spændinger i landet, da personkulten omkring Atatyrk stadig er virkelig stærk, og mange, især ældre, har meget stærke følelser, især omkring det sekulære. De vil ikke have det undertrykkende religiøse cirkus ind igen.
  Jeg ser med gysen på AKPs fremgang, men konstaterer også at deres metoder ikke er et hak bedre end det gamle regime, med militæret som garant. Demokrati har ikke nemme vilkår i Tyrkiet.
  Jeg ser den nuværende udvikling som et kæmpe tilbageskridt.
  S står for Seker, der betyder sukker og er min barndoms kælenavn

 3. Af S Gün

  -

  Kim Poulsen@

  Ja, man kommer længst med venlighed!

 4. Af Lennart Bernhoft

  -

  Du kan da bare ringe… 😉

 5. Af S Gün

  -

  Jeg har ikke dit nummer;-)

 6. Af Søren Sørensen

  -

  Duplik til Seker Gun
  Nu har Erdogan snart siddet på magten i ti år. Intet tyder på, at han taber næste valg. Stemmeafgivningen ved seneste parlamentsvalg viste tydeligt, at modernisterne bor i Istanbul og ned langs kysten helt ud til nord for Cypern, samt Ankara området og nogle få pletter. Resten af landet stemmer overvejende AKP, dvs islamisk. Så jeg er mildest talt også foruroliget
  Hvad er det, der får dejlige, saftige, smukke tyrkiske kvinder til at tage et telt på, hvor kun øjnene er fri? Og de 40% af kvinderne, der dækker deres kraftige hår, som er åbenlyst egnet til alle mulige frisurer.
  Hvad er de bange for? Hvad opnår de ved det? Hvorfor hylder kvinderne sharia, der udbytter og undertrykker dem. Det er ikke nok bare at sige, at slaverne elsker slaveejeren. Hvis de gør, så hvorfor?
  Med venlig hilsen Søren Sørensen

 7. Af S Gün

  -

  Søren….

 8. Af S Gün

  -

  Jeg ved ikke hvornår du sidst har været i Tyrkiet, men dit billede svarer ikke til det man ser. Meget få kvinder klæder sig heldækket. Dog er der mange, også sekulære, der bærer tørklæde. Tørklædet er mere et udtryk for tradition, fremfor religiøsitet.
  Sidste sommer udviklede der sig en ekstra folkeforlystelse i min far landsby. Folk stod tidligt op for at grine af at “spøgelserne” gik i vandet. “Spøgelserne” var Saudiske turister, hvis kvinder netop var heldækkede.

 9. Af Kim Poulsen

  -

  Sukker, jamen det er da næsten for godt til at være sandt. Næsten designet til at få mænd til at støtte en redningsaktion for mere eller mindre moderne tyrkere, der bor i det gamle Grækenland. Kære lille sukkerknald, kan du også danse mavedans?

 10. Af S Gün

  -

  Kimsebassemand@

  Hvor vover du at kalde noget græsk!
  Men hver sin interesse, omend din forekommer mig en kende udelikat.

 11. Af Søren Sørensen

  -

  Seker….

 12. Af Kim Poulsen

  -

  Udelikat? Hvordan skal vi dog hjælpe dig med selvtilliden, oh du Anatoliens ærbare lammesteg?

 13. Af Klart Sprog, Klart Sind » Blog Archive » Anne Sophia Hermansen

  -

  […] http://annesophia.blogs.berlingske.dk/2011/04/01/derfor-er-der-sa-mange-singler-i-k%C3%B8benhavn/ (burde være de samme i Århus?) […]

 14. Af Kasper Nilsen

  -

  Hmm måske er mænd og kvinder bare blevet så lige at mændene taber. Manden må rejse sig hvis han vil med. Tror bare opgaven er for uoverskuelig for mange mænd og derfor vælger de at smide håndklædet. Der er få til de mange kvinder og derfor må mange leve alene.

  Jeg er ok med kvinder vil have barn på egen hånd … på lige vilkår med at jeg ik ønsker børn. Mennesket er jo socialt siges det, så på sigt er ingen af parterne særlig tilfredse måske. Men der er så mange muligheder for at skabe pseudo tilværelse så de fleste nok klarer den aligevel.

  På datingsider vælter enlige mødre op og her er kravene mindre. Nu har hun fået sit/sine børn og er ikke tilfreds. Jeg spår mange papfædre til de børn og det kan jo være godt nok. Men der er også mænd der kun ønsker deres egne sådan er der så meget.

  I virkeligheden er vi kun dyr når alt kommer til alt. Ja spår også mange med uforløste liv der kompensere på den ene eller den anden måde.

  Så meget for stolthed er en stor pris at betale i mine øjne. Men hva man ik ved har man ik ondt af (og så dog aligevel) …

 15. Af Johannes Cecil Jensen

  -

  Jeg dater en kvinde, for tiden, med 3 børn, piger 15, 17 og 20, den 17 og 20 årige bor med moren. Moren har 27 ansatte under sig, tjener kassen og er chef.

  Jeg er førtidspensionist.

  Hun er meget krævende, og jeg overvejer, at komme ud af forholdet. Hun bliver nemt såret og er et bundløst hul for søde tanker, ord og handlinger som hun forlanger, hvis ikke de kommer i en lind strøm.

  Jeg har det svært ved, at bryde med hende fordi vi er så intime med hveranden, jeg har ikke rigtig nogle andre venner, så går jeg fra hende, er jeg ensom og det har jeg haft det svært ved. Jeg er blevet afhængig af hendes kærlighed.

  Jeg er 45år og er ikke en arketype mand, jeg er intellektuelt funderet, men har ingen uddannelse, jeg er blevet mobbet og smidt ud af sociale, arbejdsmæssige og uddannelsesmæssige sammenhænge på grund af min borderlinse symptomer og introverte, arrogante, selvstændige attitude.

  Men, jeg har skam lært noget.

  Jeg har ingen gæld, og trods at jeg har en indtægt på 10000kr, har det været mig der har skullet betale og, når jeg ikke har gjort det er der kommet en gnaven attitude.

  Jeg tænker, at jeg har behov for, at møde en kvinde og dyrke sex med hende, så jeg kan befri mig fra denne kvinde, jeg kommer sammen med. Men, hvor skal jeg finde hende? Jeg fandt denne kvinde, på scor, efter at have flygtet fra dating.dk, som reklamere med kærlighed, men hvor man søger mænd med uddannelse, penge ala det ASH skriver. Jeg flygtede til scor.dk, for som jeg tænkte, i det mindste kunne man få noget sex, selv om det er en kæreste, jeg drømmer om.

  Jeg mødte en og hun besluttede sig hurtigt for, at jeg skulle være hendes kæreste, hun er nemlig ikke dum og kan se kvaliteter.

  Jeg er en mand på spanden.

 16. Af Trine Andersen

  -

  De lækre mænd findes -med enkelte undtagelser- kun blandt mænd i 20’erne. Så det med at finde en flot mand med et godt udseende på 30+ er nærmest umuligt. Det er også de mænd, der er flest om (da de har udseendet med sig), og derfor er de sværere at få fat i.

 17. Af Anette B

  -

  Det kunne lyde som om der er glimrende eksportmuligheder for københavnske kvinder over til den anden side af sundet, hvor mange af de der klipppesolide mænd med fødderne plantet i den jyske muld har muller nok til at sætte hylderne op og tålmodighed nok til at sige “nu holder du op, sæt dig ned og tag de nosser af.”

  De mænd, som på overfladen kan virke “vege” og nogen, der ikke gør et nummer ud af sig selv, kan være nogle rigtige riddere, med hjerter af guld, og fødderne solidt plantet på jorden.
  De kan – gisp! – også være nogen, der har pæren i orden OG har taget en længerevarende uddannelse i et fag, der betaler kassen.

  Men det kræver naturligivs en kvinde af et vist format, der har lyst til at være en kærlig, omsorgsfuld og feminin kvinde med ambitionerne intakt og først og fremmest har et HJERTE!

  Jeg er ikke imponeret over københavnske kvinde-terriere. Mest af alt fordi de gør alle de her ting fordi de gerne vil være gode nok til mændene, men faktisk allerede er det pga. deres køn, deres empati og deres kærlige omsorgs-gen. Den rigtige kvinde kan få en mand til at blive en RIGTIG mand, fordi hun med sin kvindelighed vækker hans eget mandegen, der måske har ligget i dvale i en del år. Hvem ved – måske kunne det være dig, hvis du hælder drinken ud og lukker brokke-skuffen i bare en dag?

 18. Af Matt Gunder

  -

  Jeg havde kvinden jeg elskede – hun var sød ind imellem, når hun kunne løsrive sig fra sit interessante job. Så en dag sagde hun at hun ønskede et barn. Jeg var uforstående, da jeg ikke kunne se at hun skulle kunne finde tiden.

  Hvis jeg ikke vile være med, ville hun finde en anden – så nødtvungen sagde jeg ja ( og fakede flere orgasmer )

  Hun fik sit barn – og jeg havde ret – der var ikke tid til det hele, job, barn og mand – så jeg blev smidt ud.

  Jeg mistede min kone, og fik et skilsmissebarn på 2 år – samt en masse bekymringer og belastninger – specielt det som skilsmissen gør ved vores uskyldige datter. Den smerte det lille barn bliver påført, er bare helt urimelig – set med mine øjne. Den gør så ondt, så ondt på mig.

  Håber hun er glad. . . . . Vi er to der er meget kede af det

 19. Af Aleks Jankovich

  -

  Ønske: Hun skal være veluddannet, have mange penge, elske kun mig, hun kan lave mad, hun har altid smil på læben når hun taler med mig, hun ser ud som en på 25 og er helst 25, hun knepper som luder men kun med mig, hun køber mig gaver, og funker godt med mine venner. Hun vil have at jeg gå ud med mine venner når jeg har lyst til det, hun ved at hun ikke skal ringe eller forstyrre mig mens jeg er i byen, og hun forventer ikke en sms hver 5.minut. Hun bruger ikke alle vores penge på designer tøj og sko, hun er ikke snotforkælet, og er heller ikke tatoveret som en tegneserie… dette er kun begyndelsen.
  Jeg er en flot lykkelig gift mand på 40, som har et godt vellønnet job, bor i downtown KBH, og jeg er måske gammeldags, men som jeg ser det så er det ønsker og krav, og hvad kan han gøre for MIG. Derfor kære teenage pige på 30+, du kommer til at bo alene, dyrke casual sex med en masse tabere, og undre dig over hvorfor sådan en som dig ikke har formodet at gøre det bedre.

Kommentarer er lukket.