Hvad nu, hvis mænd ER dygtigere?

Af Anne Sophia Hermansen 204

Chefen skal være mand og over 45 år. Det er konklusionen på Dansk Erhvervs undersøgelse af, om vi foretrækker en mand eller kvinde som chef. Et umiddelbart ret absurd spørgsmål, hvilket måske også afspejles i, at hele 32 % har svaret ”ved ikke” – mon ikke bare de foretrækker en kompetent chef m/k? Det kan der jo være en del fornuft i. Men at næsten en tredjedel har svaret ”ved ikke” synes ikke at have givet anledning til refleksion hos Dansk Erhverv. Organisationens chef for HR og ledelse fastslår i stedet, at vi er meget stereotype i vores billede af en chef, og at kvoteordninger ikke batter meget, hvis det i virkeligheden er en mand, vi naturligt foretrækker. Muligvis, men vi er godt nok også meget stereotype i vores måde at lave undersøgelser på og efterfølgende tolke resultaterne. 

Ifølge undersøgelsen fra Dansk Erhverv foretrækker vi:

 • Kvinde under 30 år: 1 %
 • Mand under 30 år: 1 %
 • Kvinde 30-45 år: 10 %
 • Mand 30-45 år: 18 %
 • Kvinde over 45 år: 13 %
 • Mand over 45 år: 26 %
 • Ved ikke: 32 % 

Med det forbehold, at 32 % ikke har vidst, hvad de skulle svare, er det tankevækkende, at så mange synes at foretrække en mandlig chef. Hvorfor? Er det vores forestillinger, der bare er kønsligt middelalderlige, eller handler det også om reelle erfaringer, altså om at vi har haft bedre oplevelser med en mandlig chef? Hvis det sidste er sandt, er der stof til eftertanke i metermål. Dansk Erhverv må derfor næste gang huske tillægsspørgsmålet: Taler du ud fra dine erfaringer? Ja/nej. Er svaret ja, glæder jeg mig til at se den gamle brigade af feminister fortolke resultatet. 

For det kan meget vel være et ja. Det er en udbredt forestilling i rød feminist-stue, at kvinder diskrimineres af onde mænd, og at mænd får deres topposter i kraft af klubmedlemsskaber. Ikke som følge af evner. Se f.eks. hvordan kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitets Center forklarer lønforskelle i det private med, at mænd er bedre til at få de unikke og meget vellønnede job:

– Mændene er bedre til at have de rette netværk, sidde i de rette VL-grupper og kende de rette personer, som kan give dem høje lønninger. Kvinderne står ofte mere alene med deres karriere, fastslår hun. 

Selvfølgelig, det er whiskysmagningen i golfklubben, der gør dig til en god, vellønnet leder og en dag til adm. direktør. Så enkel er verden nemlig. 

Eller måske handler det om noget andet. At virksomheder lever af at skabe profit, og at de rekrutterer og udvikler dem, der er bedst til det. Mænd såvel som kvinder. De økonomiske incitamenter belønner altså en ikke-kønsdiskriminerende ansættelsespolitik, og om ikke også virksomhederne tænker mere på penge end på at opretholde en lukket mandeklub omkring sig selv? That I think. 

Det er muligvis kætterisk at forbinde god ledelse med resultater med løn og et bestemt køn, uha, men holder forbindelsen stik, så foretrækker mange en mandlig chef, fordi de generelt ER dygtigere end kvinder. 

Mere villige til at nedprioritere familien og give den ekstra gas på arbejdet, mere villige til at sætte karrieremålsætningen over målsætningen om at hente tidligt og bage flest muffins til poderne. Kan det være så simpelt?  

Det kan man måske undersøge næste gang. Indtil da er det et skamredet, socialkonstruktivistisk dogme, at kønnene er lige gode på arbejdspladsen, uanset indsats, og at kvinder positivt skal diskrimineres gennem kvoter for at udfolde deres ufatteligt fantastiske potentiale, holdt nede som de er af kønsstereotypier og mandeklubber. Hvis man vil gøre kvinder en tjeneste, så er det at droppe al den latterlige kvotesnak og kigge på virkeligheden i stedet for på alle forestillingerne om den. Samtidig vil mange mænd nok sætte pris på at slippe for mere bullshit om, at de har netværket, golfet og sjusset sig til tops. Mange sidder i dag i høje stillinger, fordi de er dygtigere end os andre og har givet flere afkald, men det er sjovt nok lige så svært at anerkende som at forstå, at kvinder ligger lavere i lønstatistikken, fordi de vil have mere fri og tid til familien.  

Har du ikke fået nok, så læs mere om Dansk Erhvervs undersøgelse her: http://borsen.dk/nyheder/karriere/artikel/1/195963/chefen_skal_vaere_mand_over_45_aar.html

Og om Ledernes undersøgelse af løngabet i det private her: http://www.business.dk/karriere/kvindelige-chefer-taber-loenkaploeb

204 kommentarer RSS

 1. Af Freddie Boysen

  -

  Far jensen 11,51

  de fleste af dine skitserede eksempler skyldes bl.a. rød propaganda jeg har nu observeret igennem mange år at det samme foregår ganske udmærket også når det er i blå blog.
  vh

 2. Af Karl Wilders

  -

  Det er da ikke et spoergsmaal at stille – det er vi da selvfoelgelig kaere Anne Sophia 😉

 3. Af Nanna G.

  -

  Far Jensen og Freddie

  Ja, sandt nok. Nedbrydningen af familien sker desværre fra begge sider i folketingssalen.

  Venstrefløjen har i årevis bekæmpet familien på det værdimæssige plan og gør det stadig. Højrefløjen trækker det økonomiske grundlag væk fra mange familier og ønsker mere magt til systemet frem for familierne.

  På mange måder minder det om situationen før stavnsbåndets ophævelse. Jo mere magt herremændene får, desto mere magt tager de.

 4. Af Nærmest Lykkelig I Nørdland » Blog Archive » Bagslag: Unge kvinders alliance med de få forbitrede mænd

  -

  […] med resultatet, Chefen skal være en mand over 45 år. Den skydes straks ned under overskriften Hvad nu hvis mænd er dygtigere? af en af de unge veluddannede kvinder. Velargumenteret ud fra det øje, kvinden har sat kikkerten […]

Kommentarer er lukket.