Problemet med dansk selvfedme er…

Af Anne Sophia Hermansen 253

Først lukkede Ungdomshuset. Nu lukker McDonald’s så ved Nørrebros Runddel. Er der mon en forbindelse? Selvfølgelig ikke. De autonome ernærede sig selvfølgelig kun ved etnisk korrekte falafler, ikke ved den multinationale kapitalist-klamme burgerkædes Happy Meal-alter. Men det mener McDonald’s kommunikationsdirektør imidlertid. I al fald fortæller Sara Helweg-Larsen, at meget af natsalget forsvandt, da Ungdomshuset blev revet ned. Undertrykt latter. Ja, det kan måske være svært at hade USA og kapitalismen og alt dens væsen, når man er sulten. Men så er det heldigvis så nemt at trække ned i hængerøven på ens Levi’s og daffe over i snasken efter et par cheeseburgere og en cola. Og så kan man altid smide en brosten gennem vinduet bagefter.

    Tak for mad

Hykleri? Ih, nej da. Men det minder måske lidt om at være med til at udarbejde en ulogisk fedtskat, og så bagefter gå ud og kæmpe et helt særligt slag for jule-klejnerne. Fordi de smager så godt.

Eller som det er så kendetegnende for mange i min generation: at vi frelst bruger bæredygtige stofposer i stedet for plastikposer, men kører varerne hjem i en firehjulstrækker, der jo ikke ligefrem kommer fra miljø-himlen. Vi vil gerne redde klimaet om mandagen, men om tirsdagen kører tørretumbleren derudaf, og selv om det er noget moralsk griseri at spise chokolade plukket af underbetalte børn, så dypper vi alligevel gerne vores jordbær i billig chokolade.

Men hykleri er nu ikke det værste, vi har. For det er i virkeligheden ret morsomt. Næ, det værste er den danske selvfedme, og den vil det give fin mening at belægge med så hardcore en fedtafgift som muligt.

Et par selvfede eksempler. Flaskeautomaterne, hvor der står “Folkekirkens Nødhjælp” på siden. Her står vi og har nærmest tårer i øjnene over vores egen godhed, når vi donerer latterlige 9,50 kr. til nødhjælp. Festerne i barnets institution, hvor forældre, der har overperformet med økologisk lammekofta, selvfedt peger fingre af dem, der smider en familiepizza fra den lokale på det børnetegnede tag-selv-bord (og sjovt nok er det altid den, der ryger først). Det er heller ikke fordi Irma var i det diskrete hjørne, da de smed KÆMPE NÆVENYTTIGE BOGSTAVER skrev, at “Denne pose er produceret af 80 % genbrugte plastikflasker. Den er 100 % nedbrydelig, CO2-neutral og produceret af mennesker, som har fået en ansvarlig løn og en ordentlig behandling.” Men det har til gengæld fået en hel del fra spelt-segmentet til at bære poserne som var de diplomer på verdensmesterskabet i godhed.

Bevares, at værne om miljøet er selvfølgelig plinge-ling, og kofta smager da også skønt – dyppet i pommes frites sauce – men hvorfor er det nu, at moderne godhed skal være så ekstrovert? Hvorfor bliver det bedre at være god, når andre kan se os – og selvfølgelig allerbedst, når vi kan kommentere på andre etiske underperformere, som jo ikke har tapetseret entreen med det afrikanske sponsor-barns tegninger eller købt en røvfuld CO2-kvoter som supplement til regnskoven og den velvoksne farm af brægende velgørenheds-geder.

Problemet med dansk selvfedme er, at den så godt kan lide at blande sig i andres privatliv. Den er en moralsk politibetjent, der lister sig ind under dække af jo bare at ville det bedste, og det er at få andre til at leve nøjagtigt det samme dødssyge og frelste liv som en selv. Men helst på en lidt ringere måde, så den selvfede kan føle sig rigtig god. Både rygeloven, fedtskatten og hele sundhedshysteriet, hvor Det Sunde Liv fejlagtigt associeres med Det Gode Liv, er bimlende kernesunde initiativer for den selvfede, der naturligvis dagligt opdaterer om al sin fortræffelighed på Facebook og sejler rundt på en flåde af frelste causes.

Men formentlig efter mørkets udbrud sniger sig ind på McDonald’s og siger “Super Size Me!“

Lidt ligesom de autonome, der høje på McNuggets lagde planer for, hvordan verden skulle indrettes, når den var fri for alle de klamme regnskovsudryddende, multinationale kapitalistsvin-selskaber.

Nå, R.I.P., runddelens McDonald’s og hofleverandør til “Ungeren”.

253 kommentarer RSS

 1. Af Jens F

  -

  “Martin Kirchheiner
  17. november 2010 kl. 07:20

  ASH-

  For s…., ASH, du er en kvindetype der pisser mig totaalt af, og jeg håber din mand forstår at sætte dig grundigt på plads i ny og næ, for det trænger du sgu til…GRRR”

  Det kunne da være at Fraülein von Hermansens filejs skulle slå et slag forbi dette måske lidt utraditionelle site på nettet: http://www.konepasning.dk . Det er da grineren.

 2. Af A Jensen

  -

  Interessant indlæg.

  Der er jo intet galt med at ville gøre noget godt for naturen, sociale forhold i andre lande som så. Men gør det med et åbent sind. Jeg ville bruge ordet hjerte, istedet for sind, hvis ikke det var netop dét der gjorde at vi vælger de økologiske æbler. Vi gør det fordi det får os til at føle os godt tilpas. Det er der intet forkert i, men hvis vi ikke engang imellem kigger lidt indad og ser på vores motiver, bliver vi ikke andet end drevne af vores egen selvfedhed.

  Det bedste eksempel på hvor langt selvfedmen er kommet er den kulturelle kapitalisme. Der vil give os forløsning fra vores sociale dårlige samvittighed hvis bare vi vil købe netop deres kop kaffe.

 3. Af Sascha R

  -

  Jeg tænker, at det måske er en noget ensidig fortolkning af Mc. D’s lukning.
  Da ‘Ungeren’ stadig lå der, var Nørrebros Runddel i langt højere grad et knudepunkt, et sted på bykortet når det gjaldt festlige steder at bevæge sig hen i nattelivet. De besøgende på Mc. D var dermed ikke nødvendigvis de ‘autonome’ selv (hader betegnelsen, men må hellere matche sprogbrug), men snarere de besøgende.
  Ungdomshuset var åbent for alle! Jeg kender rigtig mange mennesker som kom derinde i ny og næ når der var et spændende musiknavn på plakaten, som ikke var anarkister eller hadede USA osv. Jeg selv er kommet derinde. Jeg kaster ikke med brosten!

  Det kunne også være det skyldtes trafikomlægning – at store dele af Nørrebrogade blev busrute, yderligere var og er der enormt meget vejarbejde i området. Er man i bil er det næsten umuligt at parkere.
  Så selvm jeg godt kan se humoren i dit postulat, så bider jeg ikke på. Savner lidt mere perspektiv og en overvejelse af andre parametre der kunne ligge til grund for enden på den gyldne måge på Runddelen.

  Selvfedme har jeg intet imod. Hellere dét, end at gå rundt som en stor undskyldning for sig selv og sine ligesindede.
  Der findes i min optik flere måder at være selvfed på, og ikke alle disse måder involverer, at man stikker sin næse i andres affærer, prædiker eller på andre måder opsøger andre menneskers “fejl” for at hævde sig selv.

  Jeg tror på, at man skal elske sig selv, kende sig selv og respektere sig selv. En optimistisk tro på egne evner – så begynder det at blive selvfedt – mener jeg ikke skader. Igen… Hellere et menneske som tror på sig selv, står ved sig selv og omfavner sig selv, end et menneske som holder taler om dårligdomme, utilstrækkelighed, selvlede, diverse fejl og mangler og hvad har vi.

  Der er sikkert mange opfattelser af hvad ordet selvfedme dækker. Men for mig dækker det bare, at man er bevidst om egen værdi og kvalitet. MEN det betyder ikke, at man kanøfler andre for ikke at være det. Dem som ikke er det i en andens øjne, er det forhåbentlig i egne øjne, og det er vel det der gælder.

  Hvilket bringer mig til: Hvorfor være så gal på dem du kalder selvfede? Hvorfor føle ubehag ved dem? Hvorfor være så “bange” for dem?
  Hvis et menneske står ved sig selv og sine holdninger, ved hvem han/hun er og har at tilbyde, så burde disse selvfede mennesker og deres moralprædiken vel egentlig prelle fuldstændig af 😉
  Så måske dem der er vrede på de selvfede, SELV føler sig utilstrækkelige, og så handler det mere om dem selv end om de selvfede. 🙂
  Og det gør det jo oftest når vi er ude med riven 😉 😉 – handler meget mere om os selv, end modstanderen 😉

Kommentarer er lukket.