En burger og en børnebog, I’m Lovin’ It

Af Anne Sophia Hermansen 65

Som noget nyt vil McDonald’s begynde at dele bøger ud sammen med deres mad. Burgerkæden planlægger at smide ca. 300.000 bøger i børnenes Happy Meal, og selv om det umiddelbart lyder som en god idé for os syndige antispelt-forældre, er det det naturligvis ikke ifølge en ekspert i forbrugeradfærd fra Copenhagen Business School. Hun, Wencke Gwozdz, mener nemlig, at McDonald’s kun gør det for at tjene penge (ja, hvad ellers?), og hun tror desuden, at børnebøgerne vil få kunderne til at tænke, at McDonald’s måske ikke er så dårligt et sted alligevel.

For så dumme er vi forbrugere selvfølgelig. En bog af Kim Fupz Aakeson svedigt tilrettelagt mellem fire McNuggets, og pommes fritterne glider straks mere forfriskende sundt ned i strømmen af ketchup og cola. Right.

Selv udtaler hun til Politiken:
“Det er et problem, hvis de sælger mere usund mad på grund af det. Mange har lyst til at gå på McDonald’s og har bare brug for en undskyldning, så de kan sige til sig selv, at det er okay at spise der. En børnebog reducerer den dårlige samvittighed.” Hun mener også, at “så gør vi noget godt, samtidig med at vi gør noget skidt.”

Nej, det, der er et problem, er ikke madens mangel på fedtforskrækkelse. Det, der er et problem, er, at selv en ph.d. i forbrugeradfærd ikke tiltror os evnen til at tage konsekvensen af vores egne valg. Hun frygter, at vi vil tænke godt om noget skidt, fordi Fupz Aakesens “Vitello får en klam kæreste” ligger i papboksen.

Godmorgen.

Selvfølgelig kan hun hente sin ammunition i, at erfaringer fra Sverige viser, at mængden af Happy Meals stiger, når der er en bog med maden. Det kan udlægges som fedmeepidemisk boost og manglende social ansvarlighed fra McDonald’s side. Men det er imidlertid ikke virksomheden, der skal brillere i ansvarlighed – det skal forældrene. Vores sundhed er først og fremmest vores eget anliggende, også selv om eksperter i disse år har travlt med at fortælle os det modsatte.

Sidste gang jeg selv var i snasken, det var såmænd i dag, var der mulighed for at bytte pommes frittes ud med gulerødder, colaen med juice og doughnuten med en frugtpose. Vi valgte ingen af delene. Vi forbinder nemlig det at være på McDonald’s med en kulinarisk undtagelsestilstand, og vi siger tak for valgmulighederne ved at vælge det, vi nu engang kan stå inde for. Helt selv og med barbecuesauce.

At vedlægge en børnebog er godt tænkt af McDonald’s, der i dekader har foræret børnene en masse skrammel. Det har hørt til konceptet, at junkmad var ledsaget af merchandise fra en Disney-film eller bare en klump kulørt plastik, som ungerne smed væk efter at have leget lidt med det. Nu er det den fine litteratur, der møder den fedtede burgerindustri, og så har vi balladen. Men hold da op. Hvis det kan få flere til at læse højt for deres børn, er det da bare top dollar.

I øvrigt viser undersøgelser, at fædre halter efter mødre, når det kommer til at læse højt for de små. Her i 2100 Spelt er den lokale McDonald’s på hjørnet af Nøjsomhedsvej og Østerbrogade overrepræsenteret af weekendfædre, så hvis de kan kombinere Happy Meal med højtlæsning, må selv puritanerne og den mest religiøse speltjunta indrømme, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Læs mere her: http://ibyen.dk/restauranter/ECE1073704/mcdonalds-er-nu-med-boerneboeger/

65 kommentarer RSS

 1. Af Tommy Jensen

  -

  @Lasse Berg
  Prøv at læse hvad du selv har skrevet af nedladende sure antydninger og insinueringer.
  Os der giver vores børn een burger kan ikke opdrage vores børn og vi er ikke være den som tager det ansvar et barn ikke selv kan tage, vi kan ikke sætte grænser og være “the bad guy”, og vi skal vejledes til at “træffe bevidste valg” og “ikke lade os (eller især vores børn) forføre af smarte virksomheder med tonsvis af resourcer”, og vi lider under minimal forbrugerbeskyttelse.

  Lasse, hvem skal vi mon så (og især vores børn) meget meget hellere i stedet for lade os forføre af ?
  Overflødige velfærdssocialistiske skrivebordskommissærer ???

  Lasse, prøv at læse mit indlæg igen og igen og igen.

 2. Af Tomas U

  -

  Jamen kære venner – I ser det hele en smule bagvendt. Hvis staten via et flertal i tinget forbyder salg af fødevarer der ligner McD’s eller indfører rationering: et happy-meal per pode under 10 år per måned…fair nok – det kan demokratiet gøre og det gør demokratiet når de indfører hastighedsbegrænsninger på vejene og normeringer for vores drikkevand. Men det som emnet vedrører er det forhold at det gøres suspekt og uetisk at gøre sin forretning atraktiv. Forestiller man sig at McD skulle forhindres i at have legeplads med plastikbolde, handicaptoiletter etc. for det trækker jo både børn og handicappede ind i butikken. Konsekevensen af denne logik er at forlange at Carlsberg påsætter kapsler der ikke kan krænges af flaskerne og at Prince tilsætter bæ-smag til deres produkter!

 3. Af Jesper Larsen

  -

  ASH Du er da bare ikke for klog i låget når du tager dine børn med på McD. FØJ
  Jeg troede du var mere oplyst om hvordan verden hænger sammen, til at du kan støtte et selvskab som McDonalds,

 4. Af thomas larsen

  -

  tænk at der er mennesker her i verden som kæmper for og mener det er frihed at servere lort for deres børn

 5. Af Tommy Jensen

  -

  Jeg kan se af Lasse Berg og andre klummer i Berlingeren at kommissærerne nu ikke vil have at vi forældre er venner med vores børn.

  Det er helt klart også meget meget meget farligt, for hvem mon det er der bliver overflødige når vi forældre har det fint sammen med vores børn.

 6. Af Anne Sophia Hermansen

  -

  @Lasse G., min ven, der ligger ikke noget superskarpt indlæg fra dig i min spamfilter. Husk at trykke ’send kommentar’ næste gang.

 7. Af Jens-Peter Hansen

  -

  Man forstår det da godt: Fru Hermansen har brug for penge til valgkampen. Og mon ikke denne jubelartikel så udløser et bidrag på 19.999,- fra MacDonald Danmark til det ny skattenægterparti?

  Så hvad med en jubelartikel om Coca Cola næste gang, fru Hermansen? Det er da OK, at ungerne foretrækker dette sprøjt frem for de mange tarvelige efterligninger, er det ikke? Og skønt sprøjtet måske ikke ligefrem er sundt, tjener det jo et ædelt formål: at fremme fordøjelsen af MacDonalds produkter.

 8. Af Nikolaj Jensen

  -

  @Frk. Hermansen:

  Altså – Du er klar over at McDonalds gør det for at tjene penge, men samtidigt argumenterer du for, at I forældre er kloge nok til ikke at lade Jer snyde?

  Det betyder vel, at du mener McDonalds tager fejl i deres markedsføring?

  I forældre kan ikke vælge selv: Det er utopisk, at reklamer og markedsføring ikke har effekt og at du har frit valg.

  Når så mange junkfoodkæder VÆLGER at have sunde alternativer på menuen, uden nogensinde at sælge en eneste pakke af det, hvad får det dig så til at tænke?

  At de er idioter eller at du bliver snydt? Jeg ved godt, at du på vej derned tænker “jaja, vi er bedre vi ved godt, at vi vælger det usunde”, men den lokale McD sender et image, som får din underbevidsthed til overhovedet at gå derned.

 9. Af morten olesen

  -

  ethvert tænkende menneske bør bekæmpe McDonalds og lignende kæder, fordi de kynisk spiller på vor trang til hurtige kalorier. Egentlig burde vi boycotte den lokale pizzajoint også pga det ligeledes elendige udbud – men her yder man dog lidt førstehjælp til en tyrkisk/mellemøstlig indvandrer, der jo har sværere ved at få job.
  En visionær madpolitik ville beskatte McDonalds ud af landet.

 10. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Morten Olesen, 4. oktober 2010 kl. 08:21)

  Du har ganske ret. Når du engang flytter hjemme fra din mor, hitter du hurtigt ud af, at du selv kan lave mindst lige så god mad, som du kan købe ude i byen, til den halve pris. Undtagen en rigtig god pizza. Så er lykke at bo lige ved siden af en italiensk restaurant, når den lyst melder sig et par gange om året.

  Man kan jo diskutere herfra og til dommedag, om det er fordi, der er en efterspørgsel, at der også er et udbud, eller om det i virkeligheden er omvendt. Den nød lykkedes det som bekendt aldrig marxismens koryfæer at knække. Selv i Kina måtte de give op.

  http://www.mcdonalds.com.cn/

 11. Af Lasse Berg

  -

  @Tommy Jensen

  Det var nu ikke min hensigt at lyde sur. For det er jeg langt fra… 🙂

  Min pointe er blot, at det for mig lyder som at du ‘overgiver’ dig til McD fordi McD gør dit barn glad. Og hvis det ikke er at dumpe lige ned i McDs kødblomstssaft, så ved jeg ikke hvad er…

  Fair enough, jeg skal ikke fortælle dig hvordan du skal opdrage dine børn.

  Men din udtalelse er for mig et glimrende ekspempel på, hvorfor forbrugersbeskyttelse er godt, og i denne blogs sammenhæng, at en forbruger adfærds ekspert kommer med de udtalelser hun gør.

 12. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Lasse Berg, 4. oktober 2010 kl. 09:05)

  Børn skal overhovedet ikke være glade. De skal frygte de voksne, lige som vi andre i sin tid gjorde. Hvis de ikke opfører sig ordentligt, skal de have nogle smæk og sendes i seng uden aftensmad 🙂

  Her mange år efter er en mine livretter stadig kogte røde wienerpølser med varm sød/sur kartoffelsalat, som min mor serverede sådan cirka en gang en hver tredje måned. Det er i øvrigt blevet temmelig svært at få fat i gul frugtfarve til kartoffelsalaten. Det er lige før, der opstår et illegalt marked på Christiania for gul frugtfarve.

 13. Af Lasse Berg

  -

  @John Ulrich Poulsen

  Jeg ville til enhver tid foretrække din go’e gamle livret, fremfor det pap McD servere – uanset om det kommer med små bøger, legetøj eller gullerødder.

  – og et sted midt mellem dig og Tommy Jensen for hvad angår børneopdragelsen! 😉

 14. Af Lasse G.

  -

  Jeg forstår stadig ikke, hvad et besøg hos McDonalds – med eller uden børn – har med individets frihed at gøre? Er det ikke en smule uambitiøst at gøre debatten om individets frihed til et spørgsmål om burgere og røde pølser?

  Mere begavede folk end mig ville nok kalde McDonalds-besøget for en noget uniformeret form for frihed – McDonalds forretningskoncept og drømmescenario er, at alt i deres butikker er ens over hele Jorden. Der er vist heller ingen, der har påstået, at de ansatte hos McDonalds rundt omkring i verden opfordres til at byde ind med kreativ nytænkning og sprudlende visioner – men det har ASH sikkert en spændende og helt ny LA-vinkel på.

  Jeg er helt med på, at der i provinsen (både den inde og den ydre) ligger et enormt had/uopnåeligtkærligheds- forhold til de mere moderne urbane udviklingstræk (faktisk er 2100 Spelt på mange måder blevet enormt provinsielt i forhold til det Østerbro, jeg kendte og boede på som dreng). Og jo, retten til at fylde nips på den indre amagerhylde skal da forsvares.

  Men at kalde det modstand mod ‘the powers that be’ at spise røde pølser eller gå på McDonalds og bagefter skrive en klumme om det, det minder mig om en scene i Niels Malmros’ film ‘Drenge’, hvor de to 7-årige gutter leger med ordene og finder på at sige “pruttesterer”.

 15. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Lasse G., 4. oktober 2010 kl. 10:13)

  Det skal nok passe.

  Et af kendetegnene på et frit samfund er faktisk, at man må gå derhen, man har lyst til (lokalitetsfriheden), og dér gøre, hvad man har lyst til (aktivitetsfriheden), medmindre det ifølge demokratisk vedtaget lovgivning er forbudt.

  Omvendt er det så også forbudt at smide sten ind gennem vinduerne hos forretningsdrivende, uanset at man personligt ikke bryder sig om den mad, de falbyder til publikum.

Kommentarer er lukket.