100.000 kr. på den feministiske grill

Af Anne Sophia Hermansen 108

På noget, der ligner en Weber-grill, har en svensk feminist lige sat ild til 100.000 svenske kr. Hvorfor? For at gøre opmærksom på den urimelige lønforskel mellem mænd og kvinder. Men giver det ligeløn at sætte ild til penge, og mon hun har studeret Lønkommissionens rapport om ligeløn? Den viser, at der kun er marginal forskel på mænds og kvinders løn, når der korrigeres for branche, lederaspirationer og samlet timetal. Så mon ikke hun skulle have smidt en rød bøf på i stedet? 

Aktionen har fået stor opmærksomhed. Langt større, end hvis Feministisk Initiativ, som kvinden, Gudrun Schyman, er medstifter af, havde indrykket en annonce. De 100.000 knitrende svenske kroner på en grill i efterdønningerne af finanskrisen har været en flamberet agurk i mange medier, næsten lige så sexet som tidligere tiders rituelle afbrænding af BH’er. Altså en fotogen, men også en noget tom event, hvor selve handlingen, afbrændingen, er tæt på at tage opmærksomheden væk fra hovedbudskabet. 

Men hovedbudskabet er, at Gudrun Schyman og Feministisk Initiativ mener at vide, at kvinder er udsat for systematisk økonomisk diskrimination og tjener 4.700 kr. mindre end mænd om måneden.  

Selv siger hun: 

”I dag er situationen den, at halvdelen af befolkningen systematisk diskrimineres. Det gælder både mellem kvinde- og mandsdominerede fag, men også på den enkelte arbejdsplads, hvor kvinder får mindre end mænd for det samme stykke arbejde.” 

Medmindre den seneste rapport fra Lønkommissionen er fuldstændig uoversættelig til svenske forhold, har vi her at gøre med en sejlivet myte, nemlig den om kvinders uberettigede dårlige løn. Kommissionens rapport, som kom i maj, viste, at der ganske vist er et løngab på 17,7 % mellem mænd og kvinder, men at det ikke dermed er sagt, at kvinder får mindre i løn end mænd for det samme arbejde. Rapporten dokumenterede faktisk, at der eksisterer ligeløn for lige arbejde i Danmark, men også at når kvinder i så vidt omfang vælger at gå på deltid og foretrækker at arbejde i det offentlige, ja, så får Susanne mindre i løn end Peter, der arbejder i det privat på fuld tid. 

Unfair? Ikke rigtigt. Det eneste, der er unfair her, er at påstå, at kvinder systematisk diskrimineres, og at de skal særbehandles på baggrund af egne valg. 

Personlige valg har konsekvenser, og deltidsstillinger er forståeligt nok dårligere lønnet end fuldtids- og lederstillinger. Løn synes derfor at handle mindre om køn og mere om valg, og set i det lys bliver Gudrun Schymans afbrænding af 100.000 svenske kroner en begivenhed, der foregiver modernitet, men i virkeligheden bare er et forsinket ekko af 70erne.  Uddateret, en myte. Men desværre var det ikke den, der blev brændt af.

Schyman skal dog krediteres for at kunne betjene en grill modsat mange af sine kønsfæller, se her: http://www.youtube.com/watch?v=DAi5S3cTQYE

108 kommentarer RSS

 1. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Nanna G

  Det lyder mærkeligt, Nanna – at du kan skrive som du gør. Respekten kommer ikke, slet ikke på den måde overfor kvinder.

  Tværtimod – det skader. Det kan da kun huskes som en ynkelig ‘gestus’, en ynkelig affære. Der vil ikke af den grund ske noget som helst yderligere til gavn i sagen.

  Det er faktisk i den ‘tå-krummende’ afdeling af spektret her! 🙂

 2. Af Nanna G.

  -

  Budskabet fra den tjekkiske feminist til os var, at det nytter at kvinder er aktive i samfundet og gør opmærksom på vores situation som vi gør og som det nu også er sket i form af en happening i Sverige, som jeg da synes var fin nok – men smag og behag… 🙂

 3. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jeg synes, at vi har haft afbrændinger nok i historiens forløb – også i vores levetid!

  Og – ja, dermed ‘uopfindsomt’!!

  Ikke blot smag og behag, Nanna G – det er ganske tåbeligt!

  Og – jeg personligt er totalt ligeglad med, hvad en hvilken som helst feminist, et hvilket som helst menneske i den forstand siger, hvis hun(man(d) har hovedet under armen!

 4. Af M. Frederiksen

  -

  Een ting er 100% sikkert. Det var ikke hendes egne penge hun brændte af. Hun er jo socialist.
  Der bruger man som regel andres penge og de betyder ikke en sk…..

 5. Af Rikke Nielsen

  -

  Jeg fornemmer at størsteparten af forargelsen i denne blog i virkeligheden drejer sig om afbrændingen af penge – danskernes gud – virkelig en blasfeminist 😉

  En gang imellem kan man generalisere så meget, at man ikke kan se skoven for bare træer…..

 6. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  @Rikke Nielsen

  Jeg tror da lige, at den af dig nævnte ‘blasfeminist’ og de hun kæmper for, netop elsker denne gud!

  De/hun ofrer til denne gud ligefrem – i håbet om at, der kommer manna fra himlen!

  Så – det er vist dig, der ikke kan se skoven for bare træer. Vi andre har fattet den!

  Og – så er der ikke noget i vejen for at fordre ligeløn, også i Sverige. Og – i DK, hvis ASH har ret i sit oplæg, så mener jeg, at det er af nyere dato, hvis man (havde også læste det et sted) netop har ligeløn, nu i hv f.

 7. Af Jens Andersen

  -

  Simone de Beauvoir HVAD FUCK ER DET FOR NOGET OG SIGE AT MÆND KUN VIL DRIKKE og spil PS og se fodbold det ikke alle som vil det, det svare til og sige alle kvinder er til og have sex for penge, ja direkte forkert og usmageligt

 8. Af Jens Andersen

  -

  Simone de Beauvoir fucking feminist

Kommentarer er lukket.